Komkommersalade met avocado en munt

2

Jaren heb ik ’m kunnen tegenhouden, maar sinds een maand of twee hebben we hier een wekelijkse p-dag. Waarop we dingen met een ‘p’ eten. Pasta mag niet meedoen, beslisten de kinderen. Paella en pompoensoep ook niet. Alleen lekkere dingen, is de afspraak. Volgens hun definitie, uiteraard.

Patat, pannenkoeken, poffertjes en pizza vallen eronder. Meer niet. Dus is aldus vastgelegd: de ene week staat friet op het menu, de andere week één van de drie andere p’s, keurig afgewisseld.

„Maar we moeten die dag natuurlijk ook wel groenten eten he”, riep ik snel, voordat alles zou zijn dichtgetimmerd. „Ja, natuurlijk”, zei mijn oudste welwillend, ongetwijfeld blij met het behaalde succes. „IJsbergsla en worteltjes enzo.” Daar knagen ze zich inderdaad braaf doorheen.

Wij doen mee. En als ik op een patatdag ook zelf een beetje wil genieten flans ik een snelle salade in elkaar. Ik houd best van patatten. Van dikgesneden en goed gebakken friet, met knapperige hoekjes en romig vanbinnen. Maar onze tweewekelijkse diepvriesfrietjes doen me weinig. Die kunnen wel wat lekkers ernaast gebruiken. Iets met komkommer, avocado en munt, bijvoorbeeld.

En is er per ongeluk te weinig patat in huis (je moet best wennen zeg, aan zo’n p-dag), dan staat hier bijna altijd nog wel een blikje kikkererwten in de kast om de salade uit te breiden. Met feta erbij kan hij zelfs doorgaan voor maaltijd.

Avocado-komkommer-muntsalade

Ingrediënten (bijgerecht voor 2-4 personen): 1 komkommer, 1 avocado, 1 zoetzure stevige appel, paar takjes munt, 1 eetlepel milde olie, 1 eetlepel limoensap (en extra voor besprenkelen), zout en peper naar smaak, evt. 150 g kikkererwten en 100 g feta.

Bereiding

Schil de komkommer (of was goed en laat de schil eraan. Snijd de komkommer in kleine blokjes. De zaadlijsten snijd ik gewoon mee. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes. Was de takjes munt, haal de blaadjes los en snijd of scheur ze kleiner.

Halveer de avocado voorzichtig. Verwijder de harde schil en snijd het vruchtvlees in blokje. Als je de salade niet meteen serveert, is het verstandig de blokjes met wat limoensap te besprenkelen, tegen het verkleuren.

Schep de komkommer-, appel- en avocadoblokjes doorelkaar. Voeg naar smaak muntblaadjes toe (munt kan in sterkte nogal variëren!).

Klop een dressing van olie en limoensap, voeg zout en peper toe. Giet de dressing over de salade en schep voorzichtig om.

Liever een steviger salade? Was de kikkererwten en laat ze goed uitlekken. Verkruimel de fete. Schep beide ingrediënten door de salade.