Kalender van handgeschept papier

Creatief
Kalender van zelfgeschept papier. beeld Jaco Hoeve
3

Verjaardagen; wie heeft er niet eens een vergeten? Niet leuk voor de jarige, maar ook onprettig voor jezelf. ’t Voelt toch als falen. Veel geboortedata wist ik lange tijd wel uit m’n hoofd. Maar met een uitdijende familie, vriendenkring en kinderen van vriendinnen is het moeilijk om alles nog in de bovenkamer opgeslagen te krijgen. Nu zijn er natuurlijk diverse digitale mogelijkheden om je te laten attenderen op iemands verjaardag. En hoewel ik wat m’n agenda betreft inmiddels over ben op een digitale versie, heb ik toch het liefst een analoog overzicht van verjaardagen.

Tijd dus voor een zelfgemaakte verjaardagskalender. Om, heel cliché, op het toilet te hangen.

Voor een kalender is natuurlijk papier nodig, het liefst een beetje bijzonder. Daarom ga ik aan de slag met oude kranten, water en een raamwerk, om van papierpulp handgeschepte velletjes te maken. Het is best een tijdrovend klusje waar ook ruimte voor nodig is. Het kan dus handig zijn een grote tafel in de bijkeuken te zetten of in de garage aan de slag te gaan. In de wintertijd is een föhn geen overbodige luxe om de velletjes wat sneller te laten drogen. In de zomer kun je het papier uiteraard overheerlijk op de tuintafel laten zonnebaden.

Benodigdheden

- papier, vetvrij

- afwasteil

- water

- papierschepraam (A4)

- plastic bak, minimaal 30 cm hoog en groot genoeg om het raamwerk in te dompelen

- 30 gram stijfsel

- keukenmachine of hakmolen (van de staafmixer)

- absorberende vilten doek of bakpapier

- föhn

- eventueel confetti, gras of bloemetjes

- klembord

Aan de slag

- Verzamel oud papier. Denk aan enveloppen, briefpapier en boodschappenbriefjes. Hoe witter de verzameling, hoe witter ook het eindresultaat zal zijn. Zit er gekleurd papier tussen, dan zal de inkt door de papierbrij trekken, wat vaak een grijzig resultaat geeft. Enige voorwaarde voor het papier is dat het vetvrij is. Let ook op plastic, zoals de raampjes in enveloppen, verwijder dat.

- Scheur het papier in kleine stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe het in een afwasteil met water en laat het mengsel een aantal uren weken tot het papier zachter is.

- Giet de snippers af. Vermaal de geweekte snippers tot papierpulp. Doe dat beetje bij beetje met de keukenmachine, of met de hakmolen van de staafmixer. Voeg naast de snippers ook wat water toe zodat er een papje ontstaat.

- Meng het stijfsel in een kommetje met een beetje water tot het poeder zonder klontjes is opgelost. Het toevoegen van stijfsel voorkomt het uitvloeien van inkt als je het papier gaat beschrijven.

- Vul de grote plastic bak met een laag water van ongeveer 20 centimeter, roer het papje van stijfsel erdoorheen. Voeg de pulp toe aan het water en roer goed totdat er geen klonten meer te zien zijn.

- Voeg eventueel gekleurde confetti of bloemblaadjes toe aan het water.

- Breng het schepraam via de zijkant van de bak naar de bodem en haal het langzaam omhoog. De pulp blijft nu op het raam liggen terwijl het water erdoor sijpelt. Laat het goed uitdruipen en verwijder de houten omlijsting.

- Leg een vilten doek (of een vel bakpapier) over de geschepte pulp en wrijf daar –heel voorzichtig– met een droge doek overheen zodat het overtollige water wegloopt. Haal de doek of het bakpapier eraf en keer het raamwerk om. Haal het raamwerk voorzichtig omhoog, tik eventueel zachtjes tegen het gaas als het papier moeilijk loskomt. Deze stap vergt enige handigheid, aarzel niet om een keer opnieuw te scheppen.

- Maak in totaal zes vellen, bij dubbelzijdig gebruik is dat genoeg voor twaalf maanden.

- Droog het papier op een vlakke, niet absorberende ondergrond met een föhn of laat de vellen drogen aan de lucht.

- Leg het papier eventueel een dag tussen een stapel boeken om het mooi plat te drukken.

- Handletter de namen van de maanden op het papier. Maak lijntjes of hokjes met de data en vul de kalender verder in.

- Klik de vellen in een klembord en klaar is de kalender.

Verjaardagskalender Studio Vrolijk. beeld Studio Vrolijk

Bloemenkalender

Liever een kant-en-klare verjaardagskalender? De kalender van studio Vrolijk laat je iedere maand genieten van mooi beeld uit het Rijksmuseum. De frisse kleuren maken het tot een eigentijds ontwerp, terwijl de bloemenprints als tegenhanger een retro uitstraling geven.

Papierschepraam A4. beeld Opitec.com

Schepraam

Op opitec.com bestel je voor 7,75 euro een degelijk raam om papier op A4-formaat te scheppen. De website is niet erg aantrekkelijk, maar biedt een keur aan creatieve gereedschappen en benodigdheden. Tot 130 euro betaal je verzendkosten, daarom kan het de moeite waard zijn een grotere bestelling te plaatsen.

Zuurvrij handgeschept papier. beeld Hobbypapiervillage.nl

Zuurvrij

Voor het natuurpapier van hobbypapervillage.nl worden geen bomen gekapt. De vellen, die bijvoorbeeld te gebruiken zijn als briefpapier, zijn verder zuurvrij en biologisch afbreekbaar en daarmee milieuvriendelijk. Behalve handgeschept papier met bloemen is er in de webshop bijvoorbeeld ook handgemarmerd papier te koop. Alle velletjes zijn per stuk te bestellen.