Ford Focus 1.0: tikje anoniem, maar met een sterk karakter

beeld Tony Vos
4

Met de nieuwe Focus verstevigt Ford zijn aanwezigheid in de middenklasse. De volledig nieuwe vijfdeurs heeft een stijlvolle vormgeving die tegelijk wat anoniem overkomt. De ST-Line is de populairste uitvoering; daaraan zijn de nodige sportieve details toegevoegd.

Het onderstel is fijn afgestemd en communiceert via het stuurwiel goed met de berijder. Ondanks de specifieke afstemming is de ST-Line zeker niet te stug. Comfort is er voor alle passagiers in voldoende mate.

Het interieur onderging ook een sportieve metamorfose. De stoelen geven een prima zijdelingse steun. De zwarte stof is opgefleurd met rode stiksels die ook op het stuur en bij de pook terug te zien zijn. Het ruimteaanbod sluit prima aan bij de verwachtingen van een middenklasser. Vier personen kunnen voor 375 liter aan bagage meenemen (maximaal 1354 liter).

Ford haalde de 1 liter driecilinder uit het rek en bood deze in de Focus ST-Line aan met een vermogen van 125 pk. Gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak presteert de krachtbron voldoende vlot. Tegelijk springt de motor zuinig met de brandstof om en haalt een gemiddelde van 1 op 14,8.

Op het gebied van handige voorzieningen is de nieuwe Focus een moderne auto. Spraakbesturing, een hoog geplaatst navigatiescherm, verkeersbordherkenning: alles is er. De geregistreerde snelheid past zich automatisch aan via de snelheidsbegrenzer of de cruise control. Jammer dat de auto op dit vlak een eigen willetje heeft en soms onverwacht de snelheid eruithaalt. De zitpositie is goed, het uitzicht naar voor en opzij ook. Maar over de schouder kijkend staart de bestuurder vooral naar de brede raamstijlen. De elektronica zorgt voor extra ogen en oren. De nieuwe Ford Focus is er als hatchback en de meer ruimtelijke stationwagon tegen een meerprijs van 1000 euro.

Ford Focus 1.0 125 pk ST Line

Energielabel

B

Topsnelheid

210 km/u

Acceleratie

9,1 sec. 0-100 km/h

Praktijkverbruik gemiddeld

1 liter op 15,8 kilometer

CO2-uitstoot

110 g/km

Aanhanggewicht (geremd)

1400 kg

Prijs vanaf

€ 27.750

+ Motor. Met 125 pk en een bescheiden gewicht combineert de 1 liter driecilinder goede prestaties met een gunstig brandstofverbruik.

+ Aankleding. De sportief getinte ST-Line ziet er compleet uit. Zowel aan de buiten- als binnenkant blijkt dat Ford oog voor detail heeft.

+ Rijgedrag. Het onderstel is helemaal van deze tijd en past qua rijdynamiek bij de Ford-traditie. Een fijne allrounder.

- Anoniem. De uitstraling van de nieuwe Focus is op het front na niet typisch Ford. Als je van opzij kijkt, of van achteren, blijkt dat er een dozijn andere merknamen op de auto kunnen staan.