Een dagje Parijs met kids

beeld Corina Schipaanboord
7

Voor kinderen heeft een bezoekje aan Parijs eigenlijk maar één doel: de Eiffeltoren. Verder kun je er extra lange roltrappen op en af, rondcrossen in de metro, mensen observeren, crêpes eten en relaxen in parken.

Ideaal zo’n metrodagkaart. Voor zo’n 12,50 euro per persoon kun je een dag reizen in alle Parijse metro’s. Een handige manier om je met kinderen te verplaatsen naar de verschillende bezienswaardigheden.

Alleen al die metroritjes zijn een avontuur. Je kaartje in een gleufje stoppen, de poortjes schieten open, gauw erdoorheen en natuurlijk het kaartje meenemen. Dan begint het genieten op de roltrappen. Dat zijn er veel en ze zijn héél lang. In de metro verveel je je geen moment, want er zijn allerlei interessante mensen om te observeren.

Voor kleine kinderen kan het handig zijn om een stepje mee te nemen. Niet alleen voor in de lange metrogangen, maar ook voor het rondstruinen in de stad.

In de metrogangen zitten diverse bedelaars. Hopelijk lusten ze Nederlandse ontbijtkoek uit de rugzak van toeristen.

Vroeg paraat

Station Trocadéro is een aanrader om als eerste aan te doen. Als je bovenkomt, heb je al snel een fenomenaal uitzicht op de Eiffeltoren. Maar kijk eerst vooral naar die kindergezichten. Een diepe zucht vanwege de onvoorstelbare hoogte, vervolgens een grijns van oor tot oor. Zo’n blik wil je niet missen. Dit is ook een geschikt plekje om foto’s te maken met het bouwwerk op de achtergrond.

Bij de ingangen van de Eiffeltoren kunnen lange wachtrijen staan. Ook daarom is het slim om vroeg paraat te zijn, zeker nu er strengere veiligheidscontroles zijn. Een mes om de lunch mee klaar te maken, wordt direct getraceerd en zonder pardon in beslag genomen. En met een step zou je weleens iemand op zijn hoofd kunnen timmeren, dus die mag ook niet mee de toren op. Gelukkig zijn er rondom volop bosjes en kan de step daaronder wel even wachten.

Uitzwiepen

Eindelijk is de weg naar de top vrij. De –inclusief antenne– 324 meter hoge toren kan tot de tweede verdieping worden bestegen via de trap. De top is alleen bereikbaar per lift. Dat kost aanzienlijk meer dan het beklimmen van de trappen. Helemaal tot de derde verdieping gaan klinkt stoer, maar het uitzicht is vanaf de tweede verdieping het beste. Dat scheelt weer wat euro’s. Boeiend is op de eerste verdieping de glazen vloer, waardoor je 57 meter naar beneden kijkt. Met wat bibbers in de buik overzie je triomfantelijk de rij toekomstige torenbeklimmers.

Leuk om vooraf wat weetjes van het beroemde bouwwerk op te zoeken om aan de kinderen te vertellen. Bijvoorbeeld dat de lengte zo’n 15 centimeter kan variëren, omdat de toren krimpt bij kou en uitzet bij warmte, of dat het hoogste punt tot 8 centimeter kan uitzwiepen bij harde wind. Ook interessant om te weten is dat de toren in drie kleurtinten geverfd is. Onderaan het donkerst, boven het lichtst. Zo heeft de toren vanuit de verte een egale kleur.

Als je in Frankrijk bent, is Frans eten min of meer een must. Maar in een restaurant is dat met een gezin al snel prijzig. Je kunt ervoor kiezen om in de supermarkt wat lekkers te kopen, zoals een pak crêpes. De dunne pannenkoeken, een Franse specialiteit, zijn zeer geliefd bij kinderen. Zakje suiker mee en smullen verzekerd. Gewoon neerstrijken op een van de brede trottoirs, bijvoorbeeld bij de Arc de Triomphe. Lekker eten en ondertussen je ogen uitkijken naar het grote bouwwerk en alle mensen die zich voorbij haasten. De triomfboog kun je eventueel ook beklimmen. Daarvandaan heb je een schitterend uitzicht op de Eiffeltoren.

Relaxen

Ook museum het Louvre met de grote glazen piramide ervoor is een publiekstrekker. Dicht erbij ligt de Jardin des Tuileries, een park met grote bomen, struiken met bloemen en een fontein. Bijzonder, zo’n stukje natuur in een wereldstad. Overal staan groene stoeltjes om in te relaxen. Maar je kunt natuurlijk ook languit in het gras gaan liggen. Hier is niets gek. Er is een speeltuin waarin kinderen zich uit kunnen leven. Jardin du Luxembourg is een vergelijkbare locatie. Kinderen kunnen er miniatuurbootjes laten varen of ponyrijden.

Kabelbaantje

De ontspanning in het park geeft nieuwe energie om nog wat van de stad te zien. Montmartre is ook een bezoek waard. In deze wijk staat op een 130 meter hoge heuvel een witte basiliek: de Sacré-Coeur. Er moeten 237 traptreden beklommen worden, maar daar krijg je een panoramisch uitzicht voor terug. Geen puf meer? Geen nood, een kabelbaantje brengt je omhoog.

Als je allerlei gebouwen vanbinnen wilt bekijken, kun je beter een weekje uittrekken om de Franse hoofdstad te verkennen. Want bij veel highlights staan lange rijen, wat meestal niet zo’n succes is met kinderen. Dan maar liever overal een beetje van meepakken. Na een lange dag is het feest nog niet voorbij, want de metro brengt je terug naar het hotel, de camping of een goedkope parkeerplaats buiten de stad. Het donker slokt je op, maar de herinneringen lichten op.

Reizen

- De afstand Utrecht-Parijs bedraagt 476 kilometer, zonder files doe je daar met de auto zo’n 4,5 uur over.

- Parkeren kan voor maximaal 15 euro per dag of 25 euro per weekend in Noord-Parijs bij Parking Paris 19, aan de Rue de Crimée 234. Je hoeft dan niet met de auto het drukke centrum in en kunt vanaf de parkeerplaats met een metrokaart vlot naar het centrum reizen.

- Met de Thalys van Amsterdam naar Parijs duurt de reis drie uur en achttien minuten. Je kunt ook in Brussel op de Thalys stappen.

Overnachten

- Hotels, Airbnb-adresjes en bed en breakfasts genoeg in Parijs.

- Rond Parijs zijn er ook diverse campings te vinden, zoals Sandaya Maisons-Laffitte. Een rustige camping, gelegen aan de rivier de Seine. Hiervandaan is het vijftien minuten lopen naar het metrostation en daarvandaan twintig minuten met de metro naar het centrum.