Donna Hay richt zich in nieuwste kookboek vooral op kinderen

Nachobakjes uit "Basics to brilliance. Kids" van Donna Hay. beeld Chris Court/William Meppem
2

Donna Hay levert kookboeken af alsof het pannenkoeken zijn. De Australische kookboekenschrijver en foodstylist heeft inmiddels een flinke stapel op haar naam staan. Vorig jaar verscheen de Nederlandse uitgave van ”Basics to brilliance”, een prachtig boek met veel van haar eigen succesrecepten en variaties erop. Dat idee, basisrecepten met een paar varianten, zie je ook terug in haar net verschenen boek dat speciaal gericht is op gezinnen met kinderen: ”Basics to brilliance. Kids”.

De uitgave is met bijna 250 pagina’s iets minder dik dan zijn voorganger, nog steeds een kloek boek. Foto’s van kinderen die op het strand rond een vuurkorf eigengemaakte milkshakes eten, geven veel sfeer aan het boek en zorgen voor een persoonlijk tintje. Voor de rest zijn er vooral recepten, zonder inleidend praatje.

Die recepten zijn wat eigenaardig ingedeeld. De hoofdstukken ”ontbijt”, ”lunch” en ”diner” spreken voor zich, maar het verschil tussen ”snacks” (met choco-bananenbrownies, ijslolly’s en chocoladepuddingcups – zie recept hierboven) en ”zoete lekkernijen” (met choco-karamelplaatkoek, kaneeldonutbolletjes en krokante appelcrumbles) is niet duidelijk.

Hay ziet graag dat kinderen meer groenten binnenkrijgen. Via de bolognesesaus met gepureerde groenten bijvoorbeeld. Of dankzij ”mac&cheese”, met gepureerde bloemkool. In het boek staan aanwijzingen voor kinderen die zelf de keuken in willen, maar verder is het een volwaardig kookboek en zijn de recepten prima geschikt voor volwassenen. Vaak zijn ze verrassend, net even anders. Zoals de nachobakjes met een Mexicaans getinte vulling van geraspte courgette en pompoen of wortel, waarbij je vlees echt niet mist. Hay heeft trouwens wel iets met bakjes en eenpersoonsporties: in het boek staan ook recepten voor broodcupquiches, met oosters gehakt gevulde bakjes van miniromainesla en voor tortillapasteitjes met geroosterde groenten. Tot aan hoorntjes van norivellen toe.

Gevulde nachobakjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 6 zachte volkorentortilla’s (20 cm)

- olijfolie extra vergine, om te bestrijken

- 90 g geraspte cheddar

- 1 avocado, geschild en in blokjes

Voor de nachovulling:

- 1 eetlepel olijfolie extra vergine

- 1 ui, gepeld en gesnipperd

- 80 g fijngeraspte courgette

- 140 g geraspte pompoen of wortel

- 1 theelepel gemalen komijn (lekker!)

- 1 theelepel korianderpoeder (deze ook!)

- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder

- 400 g tomatenblokjes uit blik

- 180 ml tomatensaus (passata)

- 400 g zwarte bonen of rode kidneybonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt

- 1-2 theelepels ahornsiroop

- zeezout en grofgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet vier hoge ovenvaste mokken of schaaltjes op hun kop op een bakplaat. Bestrijk met een bakkwastje vier van de tortilla’s met olie en leg elk met de bestreken kant naar beneden op een mok of schaaltje. Zet apart. Bekleed een andere bakplaat met bakpapier. Bestrijk nu de twee andere tortilla’s met olie en leg ze plat, met de bestreken kant naar boven, op de bakplaat. Zet alle tortilla’s 8 minuten in de oven of tot ze mooi bruin zijn. Doe ovenwanten aan, haal de bakplaten voorzichtig uit de oven en laat afkoelen (de tortilla’s worden knapperig als ze afkoelen).

Maak nu de vulling: verhit de olie in een grote antiaanbakpan op matig vuur. Voeg de ui, courgette en pompoen toe en bak al roerend met een houten lepel 8 minuten of tot de ui bruin en zacht is. Voeg het komijn-, koriander- en paprikapoeder toe en bak al roerend 2 minuten (dan begin je de geurige specerijen te ruiken). Voeg de tomatenblokjes, tomatensaus en bonen toe en verwarm al roerend nog 5 tot 6 minuten of tot je een dikke massa hebt. Voeg de ahornsiroop en zout en peper toe en roer alles om.

Haal de tortilla’s van de schaaltjes af en draai ze om. Nu heb je nachobakjes. Schep de nachovulling in de bakjes en verdeel daarover de kaas en avocado (plus een paar druppels limoen als je dat lekker vindt). Breek stukjes van je bakje af en lepel de vulling op. Snijd of breek de platte tortilla’s voor nog wat extra knapperige dipchips.

kookboek

Basics to brilliance. Kids, Donna Hay;

uitg. Het Spectrum, Houten, 2018; ISBN 978 90 003 5864 9; 240 blz.; € 25,-.

En een bakje chocopudding toe

Nog zin in iets zoets? Na de nachobakjes is dit een leuk toetje in stijl: in een mok gebakken chocoladecake, ook van Donna Hay.

Doe (voor 2 chocoladepuddingcups) 40 gram ongezouten boter, 2 eetlepels cacaopoeder, 60 milliliter ahornsiroop en 2 eetlepels melk in een middelgrote hittebestendige maatbeker. Zet 30 seconden in de magnetron, op vol vermogen. Klop het mengsel daarna met een vork glad. Breek 1 ei erboven en voeg 40 gram amandelmeel en een halve theelepel vanille-extract toe. Klop weer goed om alles te mengen. Verdeel over 2 kleine magnetronbestendige (aardewerken) mokken of ovenschaaltjes. Zet de mokken 1 minuut en 20 seconden in de magnetron op vol vermogen of tot de puddinkjes aan de randen stevig aanvoelen en in het midden nog een beetje wiebelig zijn. Doe ovenwanten aan en haal de puddinkjes voorzichtig uit de magnetron (de mokken kunnen flink heet zijn). Serveer warm met vanilleyoghurt of -ijs erop als je dat lekker vindt.