Domburg is ’s zomers een beetje van de Duitsers

Druk of stil
Zomers ijsje. beeld RD, Anton Dommerholt
2

In de rekken van de Domburgse Read Shop zijn de Duitse kranten in de meerderheid. Een Duitse moeder corrigeert op luide toon haar kinderen die een ansichtkaart uit een rek halen en willen meenemen.

Het is druk in het Zeeuwse Domburg, de terrassen zitten vol en rond de waterpomp midden in het dorp zitten mensen een ijsje te eten. Van de vijf auto’s die tegenover de ijsverkoper geparkeerd staan hebben er vier een Duits kenteken. „Lecker lecker”, zegt een Duitse mevrouw likkend aan haar ijsje.

„Wij komen uit Herzogenrath”, vertelt een jonge vrouw die met twee vriendinnen in een rek met kleding snuffelt. „We zijn in Oostkapelle op vakantie en zijn net 8 kilometer hier naartoe komen wandelen. Goed voor de calorieën”, zegt haar vriendin, die in haar jeugd al met haar ouders in Domburg kwam. „We komen hier graag en we vinden de Holländer aardig en vriendelijk.” Terwijl de vriendinnen verder wandelen, wurmt het verkeer zich moeizaam door de hoofdstraat van het stadje.

Januari

„In de zomermaanden zouden ze de hoofdstraat moeten afsluiten voor auto’s”, zegt de heer Adriaanse uit Raamsdonksveer. Op een zonnige vrijdagmiddag in januari zit hij met hond Bickel op een bankje voor modezaak Palazzo te wachten op zijn vrouw. „Het is hier ’s zomers zo druk dat het verkeer constant helemaal vastzit.”

Adriaanse is de laatste week van januari met zijn vrouw in hun vakantiehuisje in Domburg aan het klussen. Hij vindt het in juli en augustus altijd gezellig druk in Domburg.

Met de vele Duitsers heeft hij geen moeite. „Bij ons vakantiehuis hebben we Duitse buren en die zeggen altijd vriendelijk goededag en we helpen elkaar als dat eens nodig is.” Wel vindt hij het overdreven dat de geldautomaat van de Rabobank standaard ingesteld is op de Duitse taal. „Dat zouden ze hier niet moeten willen. We zijn hier in Nederland. Ja toch?”

’s Zomers is het er druk, ’s winters vaak stil. Twee keer een kijkje op acht toeristische plekken. Meer delen: rd.nl/drukte

Feiten, cijfers & tips

- Het CBS telde 10,1 miljoen overnachtingen in Zeeland in 2016.

- De verdeling tussen Nederlandse (50,7 procent) en buitenlandse (49,3 procent) toeristen die langer dan één dag blijven, is ongeveer fiftyfifty.

- Een Belgische gast bleef vorig jaar gemiddeld 3 nachten in Zeeland, een Nederlander 4,1 nachten en de Duitse gast gemiddeld 5,3 nachten.

- In Domburg staan Duitse bezoekers wat aantallen betreft op nummer 1.

- Tips van de VVV Zeeland:

* Leer golfsurfen.

* Bezoek het VVV-Inspiratiepunt van Domburg. Je stuit er op verhalen van Domburg: over dr. Mezger die de Europese adel naar de stad bracht, en over de schilders Mondriaan en Toorop die zich lieten inspireren door het Zeeuwse licht. En je ontdekt er wat over de natuurgebieden Manteling en Oranjezon. In de speciale Green Room kunnen bezoekers op een bijzondere manier op de foto.