De haringman verkoopt in Elburg ’s zomers drie keer zo veel

Druk of stil
beeld RD, Anton Dommerholt
2

„Lieverd, blijf je wel een beetje bij mama?” vraagt een bezorgde vrouw aan haar dochtertje. Tijdens deze laatste vestingdag in augustus is het druk in Elburg. Winkeliers hebben kramen met koopwaar op straat uitgestald.

De vele terrassen in Elburg zitten vol. Een jongen en een meisje genieten van een suikerspin. Een vrouw toont een spijkerbroek aan haar man in een rolstoel. Verderop begint de kleedjesmarkt.

Op de hoek van de Beekstraat en de Bloemstraat is een klein meisje gevonden. Na een uur heeft er zich volgens de politie nog steeds geen ongeruste ouder gemeld. Het meisje blijft er rustig onder, over belangstelling heeft ze niet te klagen.

Jos Groenewoud loopt met een hertenkop onder de arm naar het grote parkeerterrein net buiten de vesting. „We komen hier voor de gezelligheid en ook omdat Elburg een prachtig stadje is, daar houden we erg van.” Hij komt uit Heemskerk en staat met de caravan op een camping in Ermelo. „Lekker rustig, hier op de Veluwe.”

Januari

Een halfjaar later is het koud in het Veluwse vestingstadje. De mist hangt als een sluier over de smalle straatjes; de sfeer is verstild. Nu geen korte broeken meer, maar dikke jassen en dassen, handschoenen en mutsen. De straten zijn nagenoeg leeg. In de Vischpoortstraat stallen winkeliers hun nering uit op straat, een enkeling fietst voorbij.

Willem Koops is bezig zijn haringkraam op te bouwen. „Ik sta al zestien jaar op deze plek in de Beekstraat. Elke dag van 10.00 tot 17.30 uur. Zomers is het leuker en gezelliger en verkoop ik wel drie keer zo veel als in de winter”, zegt hij, terwijl hij zich in de handen wrijft tegen de kou. De haringman verkoopt alleen koude vis, zoals haring, makreel en paling.

„Hier in de stad loopt het zo moeilijk over die kinderkopjes”, zegt een oude vrouw tegen haar dochter, terwijl ze arm in arm door het stadje wandelen.

Bij het inloophuis voor mensen met kanker, Kik, is een gedicht op het raam aangebracht:

Al heeft de dag

niets moois gebracht

op het eerste gezicht

ik weet dat zij dan spaart

vannacht

voor morgen extra licht.

Feiten, cijfers & tips

Zomers is het er druk, ’s winters vaak stil. Twee keer een kijkje op acht toeristische plekken. Meer delen: rd.nl/drukte

Feiten, cijfers & een tip

- De gemeente Elburg ontvangt naar schatting 650.000 bezoekers per jaar, meest dagjesmensen. Het merendeel komt tussen mei en oktober.

- De meeste toeristen in Elburg zijn afkomstig uit Nederland. Op nummer 2 staan Duitsers, op 3 Belgen, op 4 Amerikanen, Canadezen en Australiërs met Nederlandse roots. Op nummer 5 komen gasten uit overige Europese landen.

- Voor een uitzondering in de stille winterperiode zorgt ”Kerst in de Vesting”, dit jaar op 8 en 9 december. Vestingstad Elburg ziet er dan uit zoals in de tijd van W. G. van de Hulst. „En dan is het drúk!” aldus Anne-Marie van Hout van de VVV Elburg.

- Tip van de VVV Elburg:

- Deze zomer ligt de Ark van Noach in de haven van Elburg. Elke dag te bezoeken tussen 10.00 en 18.00 uur. Entree: kinderen 6,50 euro; volwassenen 9,50 euro.