Dagjemensen houden van de haven in Volendam

Druk of stil
beeld RD, Anton Dommerholt
2

Een groepje Spanjaarden maakt een selfie in de haven van Volendam. Er wandelen veel toeristen langs de haven. Het is een zonnige vrijdagmiddag in juli en de terrassen zitten vol.

De vele winkeltjes met allerhande souvenirs hebben over klandizie niet te klagen. Tussen de vele dagjesmensen fietsen Volendamse jongens die op hun mobieltje Pokémon GO spelen. Dat leidt tot hachelijke situaties. Een voetganger springt net op tijd aan de kant.

Net buiten het centrum zoeken mensen verfrissing aan een strandje. Op een bankje zitten Erica Raza en Mariana Urechiatu uit Timisuara, in Roemenië. Ze zijn een week in Nederland en zijn al in Rotterdam en Amsterdam geweest. „Nederland is heel mooi, anders dan alles wat we al gezien hebben. In ons land is het niet zo goed als in Nederland, maar we mogen nu wel vrij reizen en ook economisch gaat het beter dan dertig jaar geleden. Maar rijk wordt wel steeds rijker en arm steeds armer.” Voor het Praathuis zitten lokale senioren te kijken naar de drukte. In de haven zoekt een Duits plezierjacht een plekje.

IJsschotsen

In diezelfde haven drijven een halfjaar later ijsschotsen. Het is koud en nevelig in Volendam. De terrassen bij de restaurants zijn leeg. De weinige toeristen die rondlopen zoeken een plekje binnen. Op de kade staat Volendammer Cor Jonk een sigaret te roken. Hij is huisschilder; deze ochtend is hij vanwege een begrafenis vrij.

„Vroeger moest je abonnee zijn van de Volkskrant als je katholiek was”, reageert hij zodra hij de naam van het RD hoort. De Volendammer is nog steeds rooms-katholiek, al gaat hij niet meer naar de kerk. „En tegenwoordig lees ik De Telegraaf.”

Over het toerisme in zijn woonplaats heeft hij een duidelijke mening. „Het is niet écht wat u hier allemaal ziet, meneer”, zegt hij, wijzend op de vele horecagelegenheden aan de haven. „Al die souvenirwinkeltjes en eettenten zijn er alleen maar voor de toeristen. Met Volendam zoals het vroeger was, heeft het niets te maken. Toen woonden hier vissers en boeren. Het is allemaal fake.”

Jonk neemt een trekje van zijn sigaret, staart even peinzend voor zich uit en nuanceert dan zijn betoog. „Maar voor de lokale economie is dat toerisme natuurlijk wel goed.” Met een grijns voegt hij eraan toe dat hij de drukte in de zomer ook best gezellig vindt.Zomers is het er druk, ’s winters vaak stil. Twee keer een kijkje op acht toeristische plekken. Deel 8 (slot).

Feiten & cijfers

- De gemeente Edam-Volendam trekt jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen bezoekers.

- In heel Nederland gaven buitenlandse toeristen in 2016 21 miljard euro uit, 1,3 miljard euro (bijna 7 procent) meer dan in 2015, meldde het CBS vorige week.

- Nederlanders die vorig jaar in eigen land op vakantie gingen of uitstapjes maakten, besteedden 45 miljard euro.

- In totaal gingen de toeristische bestedingen in ons land vorig jaar met bijna 4 procent omhoog tot 75,7 miljard euro.

- De toerismesector was in 2016 goed voor 641.000 arbeidsplaatsen, een stijging met ruim 13.000 vergeleken met 2015.