Aaibaar krukje haken

Creatief
beeld Jaco Hoeve Fotografie

In de herfst is het heerlijk om met een haakwerkje op de bank te kruipen. Het jaren 50-voetenbankje dat ik lang geleden bij een kringloop kocht voor maximaal een tientje, wacht al even zolang op bekleding. Tijd voor een haakprojectje.

Ik kies voor lontgaren van Yarn and Colors; dik, warm en een beetje wollig. Ik bestel de kleur ”mustard” die, als ik het pakketje uitpak, veel feller geel is dan ik had gedacht. Ik zou die tint de naam ”sunflower” geven. Maar met de kleur van een zonnebloem kunnen we de zomer toch een beetje vasthouden, deze winter. En omdat ik niet bang ben van een kleurtje, mogen de bollen blijven.

Met een structuursteek komt het garen, dat op haaknaald nr. 12 gehaakt moet worden, mooi uit. Ik ben tevreden over mijn zonnig gele krukje. Dat worden warme en uitgeruste voetjes, deze winter.

Vind je het haakwerk wel mooi, maar heb je geen krukje in huis? Maak er dan een kussen van. Haak op dezelfde manier als hieronder beschreven een lap van bijvoorbeeld 50 bij 50 centimeter, of zo groot als je het kussen wilt maken. Herhaal dat nog een keer en naai de vierkanten met de hand aan drie zijden elkaar. Schuif het kussen erin en naai de laatste kant dicht.

Benodigdheden

- 2 bollen Yarn and Colors Urban; houd voor een kussen zeker 3 à 4 bollen aan

- haaknaald nr. 12

- stopnaald met een groot oog

- nietmachine voor hout of kleine spijkertjes en een hamer

Eventueel

- kussen

Aan de slag

De hoes voor het krukje wordt gehaakt in een eenvoudige weefsteek. Dat geeft met dit dikke garen een mooi effect.

– Haak een ketting lossen zo breed als het haakwerk moet worden.

– Toer 1: haak een vaste in de tweede losse van de naald. *Haak een losse, sla één losse over, haak een vaste. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer.

– Toer 2: haak een keerlosse. *Een vaste in de losse van de vorige toer, haak een losse. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer.

– Herhaal toer 2 tot de gewenste hoogte bereikt is. Let op: voor de bekleding van een krukje komt hier ook de hoogte van de zitting nog bij.

(Voor een kussenhoes: herhaal het voorgaande nog een keer.)

Voor de bekleding

– Haak aan de korte zijden nog drie toeren. Begin op ongeveer 6 cm afstand van de hoek en eindig ook 6 cm vanaf de hoek. Dit is de rand die om de korte zijden van de het krukje gevouwen wordt.

– Naai de hoekjes aan elkaar zodat er zich een soort deksel vormt. Trek de randen over het krukje heen en zet ze vast met nietjes of kleine spijkertjes. Let erop dat ze goed diep zitten zodat niemand zich eraan kan bezeren.

beeld Wolplein.nl

Bolletjes

Een voordeel van online je garens bestellen is dat je een overdaad aan keuze hebt. Neem bijvoorbeeld echtstudio.nl. Deze site verkoopt wol en katoen van veel merken, haak- en breinaalden en accessoires zoals tashengsels. Nadeel is dat de kleur of kwaliteit anders kan uitpakken dan verwacht.

beeld breidag.nl

Haak- en breidagen

Op zoek naar inspiratie, nieuwe technieken en materialen? Dan zijn de haak- en breidagen in Zwolle op 20 en 21 oktober een leuk uitje. Er zijn veel kramen en diverse workshops. Kijk voor informatie op breidag.nl.

Instructievideo Wolplein. beeld via Youtube

Leren haken

Wil je leren haken maar heb je geen oma, moeder of vriendin in de buurt om je te helpen? Dan zijn de instructievideo’s van Wolplein een uitkomst. Alle steken worden rustig uitgelegd en je zet de filmpjes makkelijk op pauze.