LPF Eindhoven wil omstreden moskee per direct dicht

beeld ANP, Ferenc Triki

De LPF in Eindhoven wil dat het college per direct de omstreden moskee Al Fourqaan in de stad sluit en de islamitische Stichting Waqf verbiedt.

De partij dringt daar in maandag gestelde raadsvragen op aan. Aanleiding is een artikel van journalist Carel Brendel, waarin staat dat de Koeweitse sjeik Mutairi op 20 mei 2016 in de moskee sprak. Een dag eerder had Amerika hem op een terreurlijst geplaatst vanwege het financieren van terreur organisatie Jabhat al-Nusra.

Brendel ontdekte verder dat Imad Eldin Bakri Ismail, oprichter van de moskee en penningmeester van Waqf, lid is van internationale organisaties die het jihadisme ondersteunen.

De LPF wijst erop dat het niet voor het eerst is dat de Al Fourqaan-moskee negatief in het nieuws is. „Radicale sjeiks lopen de deur van deze moskee plat en meerdere bestuursleden zijn op zijn zachtst gezegd omstreden.”

LPF-raadslid Reker hekelt het gegeven dat het Eindhovense college desondanks een bouwvergunning heeft verleend, zodat de moskee kan uitbreiden. „Een vreemde en gevaarlijke zaak”, vindt Reker. „Zo wordt de moskee de mogelijkheid geboden om het antiwesterse en salafistische gedachtegoed in Eind hoven en verre omstreken verder te verspreiden.”

Wat de LPF betreft is de maat vol. „Wat houdt het college nu nog tegen om de Eindhovense Al Fourqaan-moskee in afwachting van nader onderzoek per direct te sluiten en de Stichting Waqf te verbieden?” zo wil de partij weten.

De fractie VoorNederland (VNL) stelde vorige week al Kamer vragen over het spreken van imam Mutairi in de Eindhovense moskee.