Geen verplichte quarantaine voor risicoreiziger

beeld RD

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 22.08 uur 31 juli 2020
22.08 uur 31 juli 2020

Ondernemers: reis bewust en volg adviezen op

Mensen die op vakantie gaan moeten goed de adviezen raadplegen. Als ze terugkomen uit een gebied met een oranje of rood reisadvies, zouden ze bovendien altijd twee weken in thuisquarantaine moeten. Die oproep doen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aan hun leden en werknemers in Nederland.

Als werknemers naar een risicogebied zijn geweest en in quarantaine gaan, kunnen ze waar mogelijk thuiswerken. Als thuiswerk niet mogelijk is, kan dat gevolgen hebben voor de doorbetaling van het loon, waarschuwen de werkgeversverenigingen. Als iemand in een gebied is dat van geel naar oranje gaat tijdens het verblijf, dan is het zaak zo snel mogelijk terug te keren en ook in quarantaine te gaan. In dit geval hebben werknemers in principe wel recht op doorbetaling van hun loon tijdens die periode.

20.36 uur 31 juli 2020

Ook Europa koopt coronavaccin GSK en Sanofi

De Europese Unie is dicht bij een deal voor tot wel 300 miljoen doses van een coronavaccin dat farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) ontwikkelen. De verkennende gesprekken zijn afgerond, maakte Brussel bekend zonder financiële details te geven. Eerder werd ook al bekend dat de twee farmaceuten 2,1 miljard dollar van de Verenigde Staten krijgen voor de ontwikkeling van het vaccin.

Het Amerikaanse geld is bedoeld voor verder onderzoek naar het middel en het opschalen van de productiecapaciteit voor het vaccin. In ruil voor de financiering verzekeren de Amerikanen zich van zeker 100 miljoen doses van het vaccin, als dit middel effectief blijkt te zijn tegen het virus. Daarnaast krijgen de VS een optie voor nog eens 500 miljoen doses van de Franse en Britse farmaceuten.

Sanofi en GSK verwachten op zijn vroegst in de eerste helft van 2021 goedkeuring in de VS voor hun vaccin aan te kunnen vragen. Daarvoor moeten verschillende klinische tests, die in september en eind dit jaar beginnen, wel eerst uitwijzen of het vaccin wel goed werkt bij het tegengaan van het longvirus.

Tal van farmaceuten werken op dit moment aan mogelijke vaccins tegen het nieuwe coronavirus. Sanofi poogt tot een vaccin te komen met behulp van al bestaande technologie om met antistoffen het griepvirus te bestrijden. GSK levert daarbij een hulpstof die de immuunreactie na toediening van het vaccin moet versterken. Uiteindelijk willen de twee bedrijven jaarlijks 1 miljard vaccins produceren.

Eerder sloot de Britse regering al een overeenkomst met de twee farmaceuten voor de levering van 60 miljoen doses van het vaccin. Sanofi en GSK onderhandelen ook met Frankrijk en Italië over het middel.

19.57 uur 31 juli 2020

Quarantaine wordt niet verplicht voor reiziger uit risicogebied

Het kabinet had het Outbreak Management Team laten kijken naar de mogelijkheid om reizigers uit ‘oranje’ gebieden ook zonder klachten te laten testen. Er komt nader onderzoek hoe vliegtuigpassagiers op Schiphol getest kunnen worden. Wel moet gekeken worden wat voor invloed dit heeft op de capaciteit van de GGD’en, die de testen uitvoeren.

Verder laat het kabinet met spoed onderzoeken hoe steekproefsgewijs kan worden gecontroleerd of reizigers zich wel aan de quarantaine houden. Verder worden mogelijkheden onderzocht om reizigers te registreren, met behulp van bijvoorbeeld passagierslijsten. Hierover moet in de loop van volgende week meer duidelijkheid komen.

De Jonge wilde advies van het OMT over reizigers uit landen en regio’s met een negatief reisadvies om „de import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen”. Sinds de grenzen in Europa weer deels zijn opengezet, grijpt het virus in bepaalde regio’s flink om zich heen. Nederland gaf Barcelona, Antwerpen en Kroatië al een oranje reisadvies, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen (waaronder vakanties) worden afgeraden.

Een quarantaineplicht ligt niet alleen juridisch ingewikkeld, het verplichten is ook in de praktijk lastig omdat reizigers die met de auto uit risicogebieden komen niet goed in beeld zijn. Langs de snelwegen zal de oproep om thuis te blijven meer onder de aandacht worden gebracht. Daarnaast moet het makkelijker worden om thuis te blijven na vakantie of een andere reis naar een oranje gebied. Scholen worden bijvoorbeeld opgeroepen om thuisonderwijs mogelijk te maken tijdens de veertien dagen.

De polder heeft zich ook over het thuis werken in de quarantainetijd gebogen. Afhankelijk van de situatie kan een werknemer die een oranje gebied heeft bezocht thuis verder werken en kan het loon worden doorbetaald. In sommige situaties geldt dit juist niet, en wordt loon mogelijk ingehouden. Van werkgevers wordt gevraagd dat zij de quarantaineregels extra onder de aandacht brengen bij werknemers.

16.54 uur 31 juli 2020

Hoofdredactie RD: Blijf afstand houden

Het blijft nodig dat de 1,5 meter afstand strikt wordt aangehouden en dat mensen met klachten thuisblijven en zich laten testen", schrijft het Reformatorisch Dagblad vrijdag in het hoofdredactioneel commentaar.

2020-07-29-BIN1-ziekenhuiscoorna-5-FC_web_webLaksheid van overheid en burger is risicovol in coronatijd

16.41 uur 31 juli 2020

Zuid-Holland kleurt oranje op Europese corona-kaart

beeld RD

De toename van het aantal coronagevallen in Nederland is nu ook terug te zien op de kaart van Europa. Op een overzicht van aantallen vastgestelde besmettingen in de afgelopen twee weken was Nederland de laatste tijd geel, wat betekent dat er minder dan twintig gevallen per 100.000 inwoners waren vastgesteld. Maar Zuid-Hollandis boven die grens uitgekomen en kleurt sinds vrijdag oranje. Dit heeft voor zover bekend geen gevolgen.

Andere ‘oranje’ gebieden in Europa zijn Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Parijs en omgeving, Valencia, de Algarve en grote delen van Zweden.

De andere elf provincies in Nederland zijn nog steeds geel, net als Italië, Griekenland, Ierland en grote delen van Duitsland en Frankrijk. In delen van Finland, Noorwegen en Estland zijn de afgelopen twee weken geen coronabesmettingen vastgesteld.

De uitbraak is momenteel het hevigst in Catalonië, Luxemburg, delen van Roemenië en het oosten van Kroatië. Daar zijn meer dan 120 gevallen per 100.000 inwoners vastgesteld.

Volgens het ECDC, de Europese versie van het RIVM, is het coronavirus ruim 1,7 miljoen keer vastgesteld in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het virus heeft in de aangesloten landen aan 182.282 mensen het leven gekost. Het Verenigd Koninkrijk is het zwaarst getroffen met meer dan 300.000 gevallen en bijna 46.000 doden. Nederland telt bijna 54.000 besmettingen en ruim 6000 doden.

16.38 uur 31 juli 2020

Bijna alle snelwegen richting stranden weer redelijk rustig

Waar de wegen richting de stranden vrijdagochtend nog afgeladen vol waren, is dat nu niet meer het geval. Afgezien van de N57 richting Zeeland zijn de snelwegen nu weer rustig. Dat meldt de ANWB.

Wel is er nog grote drukte op de kleinere binnenwegen in Noord-Holland en Zeeland.

Aan het einde van de dag verwacht de toeristenbond nog enkele files door terugkerende strandgangers, maar dat zal minder zijn dan in de ochtend. „Veel mensen blijven een hapje eten of overnachten zelfs, dus de terugkeer zal meer verspreid zijn”, aldus de ANWB.

16.18 uur 31 juli 2020

Expert Fauci hoopt dat VS in najaar vaccin hebben

beeld AFP

De Amerikaanse arts en expert in infectieziekten Anthony Fauci hoopt dat de Verenigde Staten in de herfst of winter een vaccin tegen het coronavirus hebben. Dat zei hij vrijdag tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

„We zijn al ver gekomen. De eerste twee testfases zijn heel goed verlopen. We starten binnenkort met de derde fase”, aldus Fauci. „We hopen dat we in het najaar kunnen zeggen dat we een veilig en effectief vaccin hebben.”

De voorzitter van de commissie Jym Clyburn zei dat het te vroeg openen van de economie in de VS duizenden mensen hun leven heeft gekost, doordat het aantal besmettingen daardoor weer omhoogging.

Fauci en de twee andere artsen die ook werden gehoord, Brett Giroir en Robert Redfield, riepen alle Amerikanen op om zich aan de regels te blijven houden.

Het Witte Huis heeft eerder geprobeerd om Fauci en Redfield niet te laten getuigen in het Congres, maar beide artsen hebben al een aantal keer getuigd. Deze week reageerde Trump nog geërgerd op de toenemende populariteit van Fauci. De president vond dat de arts te veel lof kreeg.

16.12 uur 31 juli 2020

Meer coronapatiënten in ziekenhuis, ‘past binnen fluctuaties’

Na een paar dagen van daling is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen vrijdag weer toegenomen. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 14 naar 19. Op de verpleegafdelingen liggen er nu 73, tegen 66 op donderdag.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg daarmee van 80 naar 92. Dit aantal zit al ongeveer een week onder de honderd. Ook in de weken ervoor waren er veel dagen waarop ziekenhuizen minder dan honderd coronapatiënten behandelden. „Het aantal COVID-patiënten op de ic en in de kliniek is licht gestegen. De landelijke aantallen passen binnen de fluctuaties van de afgelopen 2 weken”, constateert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Volgens Kuipers is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen in het zuidwesten van het land wel „licht hoger dan in de afgelopen periode”.

Op de intensive cares liggen behalve de 19 coronapatiënten ook 573 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat intensivisten in totaal 592 mensen behandelen. Dat aantal schommelt al twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic’s nu ongeveer 900 mensen behandelen.

15.41 uur 31 juli 2020

Weer meer dan 300 nieuwe coronagevallen erbij

In de afgelopen 24 uur zijn 338 nieuwe coronagevallen vastgesteld in Nederland. Dat is iets minder dan de 342 van donderdag, maar het is wel de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe gevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 1700 positieve tests.

De grootste besmettingshaard is nog steeds Rotterdam-Rijnmond. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn daar 78 mensen positief getest. Dat is wel minder dan de 94 nieuwe gevallen die donderdag waren gemeld. Het aantal positieve tests in Amsterdam daalde van 72 naar 53, maar dat is nog altijd hoger dan in de anderhalve maand ervoor.

In Haaglanden (Den Haag en omgeving) steeg het aantal nieuwe gevallen het meest. Op vrijdag kwamen er 55 bevestigde coronapatiënten bij, meer dan twee keer zoveel als op donderdag. In Utrecht werd het virus 36 keer vastgesteld, tegenover 23 op donderdag. Midden- en West-Brabant telde 23 nieuwe positieve diagnoses.

14.36 uur 31 juli 2020

Fiat Chrysler beperkt verlies tot miljard euro

De Italiaans-Amerikaanse autoproducent Fiat Chrysler Automobiles heeft in het tweede kwartaal het verlies beperkt tot ruim 1 miljard euro. Het bedrijf laat weten de coronacrisis inmiddels „onder controle” te hebben. De vraag naar auto’s is door de uitbraak van het coronavirus ingestort. In het eerste kwartaal van het jaar leed Fiat nog een verlies van 1,7 miljard euro.

De autogigant meldt tussen april en juni slechts 424.000 voertuigen te hebben verkocht, op jaarbasis is dat 63 procent minder. Volgens Fiat kwam dat ook doordat de productie tijdelijk moest worden stilgelegd. De omzet daalde met 56 procent naar 11,7 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Fiat Chrysler Automobiles fuseert met autofabrikant PSA Group, moederbedrijf van onder meer Peugeot, Citroën en Opel. Het nieuwe moederconcern dat zal ontstaan krijgt de naam Stellantis. Het is de bedoeling dat de fusie in het eerste kwartaal van 2021 wordt afgerond.

14.02 uur 31 juli 2020

Franse stad Lille stelt dragen mondkapjes ook op straat verplicht

De Noord-Franse stad Lille gaat het dragen van mondkapjes ook buiten verplicht stellen. Mensen moeten vanaf maandag hun mond en neus bedekken in voetgangersgebieden en parken.

Fransen moesten vanwege de coronacrisis sinds 20 juli al mondkapjes dragen in openbare gebouwen, zoals winkels. Dat gaat sommige overheden echter niet ver genoeg. In meerdere gemeenten was al aangekondigd dat mensen ook in stadscentra en op andere drukke plaatsen verplicht mondkapjes moeten gaan dragen.

Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei op Twitter dat lokale overheden zelf kunnen beslissen over het invoeren van dergelijke regels rond het dragen van mondkapjes. Frankrijk had eerder een landelijke lockdown ingesteld, maar de regering zet nu in op lokale maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Frankrijk behoort tot de Europese landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Er zijn meer dan 30.000 patiënten overleden. Minister Véran had zijn landgenoten deze week al opgeroepen om ook mondkapjes te dragen in drukke straten waar het moeilijk kan zijn om voldoende afstand te houden.

13.50 uur 31 juli 2020

NS: Kom niet meer met de trein naar Zandvoort

De NS doet een „dringende oproep” aan mensen om niet meer met de trein naar Zandvoort te gaan. Het is te druk aan het strand daar. Eerder had de gemeente al gezegd dat de parkeerplaatsen in Zandvoort vol zijn en dat mensen dus niet meer met de auto konden komen.

De NS vraagt de mensen die al in Zandvoort zijn om „zo gespreid mogelijk” terug naar huis te gaan. „Er rijden extra treinen tot 23.00 uur. Kom je op het station en zie je dat het druk is, stel de terugreis dan uit”, zegt een woordvoerster.

13.50 uur 31 juli 2020

Britse regering remt versoepelingen coronaregels af

De Britse regering trapt op de rem bij de versoepelingen van de coronamaatregelen omdat het aantal nieuwe besmettingen stijgt. De voor zaterdag geplande verlichtingen in Engeland zijn met minstens twee weken uitgesteld, aldus premier Boris Johnson.

Dit weekeinde hadden onder meer casino’s weer open mogen gaan. Ook was het de bedoeling kleine huwelijksfeesten toe te staan.
Daarnaast worden de regels voor het dragen van mondkapjes uitgebreid tot onder meer musea, bioscopen en gebedshuizen. Vanaf 8 augustus is dat verplicht.

13.36 uur 31 juli 2020

VS steken ruim 2 miljard in coronavaccin GSK en Sanofi

Farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) krijgen van de Amerikaanse regering 2,1 miljard dollar voor de ontwikkeling van hun vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Dat geld is bedoeld voor verder onderzoek naar het middel en het opschalen van de productiecapaciteiten voor het vaccin.

In ruil voor de financiering verzekeren de Amerikanen zich van zeker 100 miljoen doses van het vaccin, als dit middel effectief blijkt te zijn tegen het virus. Daarnaast krijgen de VS een optie voor nog eens 500 miljoen doses van de Franse en Britse farmaceuten.

Sanofi en GSK verwachten op zijn vroegst in de eerste helft van 2021 goedkeuring in de VS voor hun vaccin aan te kunnen vragen.

12.48 uur 31 juli 2020

Veiligheidsregio: Wilt u naar Zandvoort? Doe het niet!

Het is bijzonder druk op de stranden langs de kust. De parkeerplaatsen bij Zandvoort, Bloemendaal en Wassenaar staan helemaal vol. De Veiligheidsregio Kennemerland roept mensen daarom op niet naar Zandvoort te komen. „Wilt u nog naar Zandvoort? Doe het niet!”, twittert Marianne Schuurmans, voorzitter van de veiligheidsregio waar Zandvoort onder valt.

Zandvoort. beeld ANP

De parkeerplaatsen bij de stranden van Hoek van Holland zijn ook vol, meldt Rijkswaterstaat. Het is verder druk bij Rockanje, ten westen van Rotterdam, en op de snelweg en de provinciale wegen tussen Wouw in het westen van Brabant en het Zeeuwse Kruiningen.

Ook het recreatiegebied Zeumeren bij Barneveld gaat dicht. Het maximumaantal bezoekers is bereikt, de slagbomen blijven omlaag en er mogen geen nieuwe bezoekers naar binnen.

12.24 uur 31 juli 2020

Duitsland stelt quarantaine in voor mensen uit Spaanse regio’s

Duitsland stelt een verplichte thuisquarantaine in voor mensen die terugkeren uit de Spaanse regio’s Catalonië, Navarra en Aragón. Deze drie gebieden tellen vanaf vrijdag als risicogebied, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus per 100.000 inwoners boven de 50 ligt.

Mensen die vanuit een van de Spaanse gebieden naar Duitsland reizen, moeten veertien dagen thuisblijven en zich melden bij de lokale GGD. Volgende week moeten mensen die terugkeren uit risicogebieden zich verplicht laten testen op het coronavirus.

Duitsland raadt sinds dinsdag Duitsers al af om naar Catalonië, Navarra of Aragón te reizen.

12.22 uur 31 juli 2020

Boete voor Utrechts restaurant na waarschuwing en besmettingen

Het Utrechtse restaurant Beers & Barrels aan de Veilinghaven heeft donderdagavond een boete gekregen omdat er te veel mensen waren en de 1,5 meterregel niet werd nageleefd. Dat heeft de gemeente laten weten. Na een feestje vorige week zijn er bovendien besmettingen geconstateerd.

De zaak was al eerder gewaarschuwd voor het niet opvolgen van de afstandsmaatregel door de bezoekers. Bovendien is er in het pand vorige week een verjaardag gevierd, waarna deze week bij een aantal genodigden een coronabesmetting is vastgesteld. Er loopt nu een bron- en contactonderzoek. Dat is ook de reden dat de gemeente de zaak met naam en toenaam noemt, zegt een gemeentewoordvoerster.

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht wil verder een dwangsom opleggen voor elke volgende overtreding.

Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het toezien op het naleven van de maatregelen. De gemeente liet vorige week in een brief aan de raad weten dat de afgelopen tijd is geconstateerd dat sommige horecazaken de 1,5 meterregel onvoldoende in acht nemen. Er wordt daarom actief gehandhaafd op naleving van de noodverordening bij risicolocaties zoals de horeca.

11.45 uur 31 juli 2020

Aantal coronabesmettingen in België loopt verder op

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft oplopen. De ziekenhuizen krijgen ook meer mensen met Covid-19 binnen. Aangezien het effect van de recente vrijheidsbeperkende maatregelen nog een tijd op zich laat wachten, zal die trend zich nog even doorzetten, was de boodschap vrijdag op een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten.

Brussel. beeld AFP

Dagelijks zijn er gemiddeld 24 nieuwe opnames, 60 procent meer dan een week geleden. In de ziekenhuizen liggen 267 patiënten, van wie 42 op de intensive care.
Tussen 21 en 27 juli raakten dagelijks gemiddeld 371 mensen geïnfecteerd. Gemiddeld stierven 3 personen per dag als gevolg van het longvirus.

Sinds enkele dagen gelden in België strengere regels voor het aantal sociale contacten. Mensen moeten ondanks het mooie weer en de start van de uitverkoopperiode zaterdag echt afstand van elkaar blijven houden, zei Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. „Gedisciplineerd winkelen is momenteel de enige optie. Samenscholingen kunnen nu echt niet. Het komt nu aan op doorzettingsvermogen.”

Zoals aangekondigd moeten Belgen die terugkomen uit het buitenland vanaf zaterdag een vragenformulier invullen. Buitenlanders die langer dan 48 uur in België willen verblijven moeten dat ook doen. Wie met de boot of het vliegtuig arriveert, moet het ingevulde document sowieso afgeven. Doel is dat de autoriteiten snel contact kunnen opnemen als dat nodig wordt geacht, bijvoorbeeld als er ergens een besmettingshaard ontstaat.

11.40 uur 31 juli 2020

Ongekend

Uitzonderlijk, maar geen verrassing. We wisten dat de economische crisis pas echt zichtbaar zou worden in de cijfers over het tweede kwartaal. Die tonen de ernst van de terugslag: ongekend.

ANP-409320143_webRecordkrimp legt ernst economische crisis bloot

11.06 uur 31 juli 2020

Miljoenen Britten weer in lockdown

Miljoenen mensen in het noorden van Engeland vallen sinds vrijdag weer onder nieuwe lockdownregels. Inwoners van de betreffende gebieden mogen niet meer binnen afspreken met leden van andere huishoudens.

beeld AFP

Het strenge beleid geldt sinds middernacht in Greater Manchester en delen van Lancashire en Yorkshire. Daar wonen zo’n 4 miljoen mensen.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat het virus om zich heen blijft grijpen omdat mensen niet aan social distancing doen en blijven afspreken met mensen uit andere huishoudens. „We zijn vastberaden om alles te doen wat nodig is om mensen veilig te houden”, zei hij op Twitter.

De oppositie heeft kritiek geuit op de aanpak van de regering. Die kondigde de lockdown pas donderdagavond aan, enkele uren voordat die van kracht zou worden. „Maatregelen die miljoenen mensen kunnen treffen pas laat op de avond aankondigen via Twitter is een nieuw dieptepunt voor de wijze waarop de regering communiceert tijdens deze crisis”, zei Keir Starmer, leider van de linkse Labourpartij.

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben bij meer dan 300.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Ook overleden in enkele maanden tijd ruim 46.000 patiënten. De autoriteiten proberen verdere verspreiding te voorkomen door lokaal lockdowns in te stellen in zwaar getroffen gebieden. Dat gebeurde eerder ook al in Leicester.

11.05 uur 31 juli 2020

Economie eurozone krimpt ruim 12 procent door coronacrisis

De economie van de eurozone heeft in het tweede kwartaal een krimp laten zien van 12,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis. Het gaat om veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het cijfer, dat is gebaseerd op een voorlopige schatting, komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal was al sprake van een neergang van de economie van het eurogebied van negentien landen met 3,6 procent.

De economie van de Europese Unie als geheel kromp met 11,9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook dat was met afstand de grootste neergang die het statistiekbureau heeft vastgesteld. Hier was in het eerste kwartaal een min van 3,2 procent te zien.

Eerder op de dag werd al bekend dat de economie van Frankrijk met 13,8 procent is gekrompen in het afgelopen kwartaal. Voor Italië ging het om een daling met 12,4 procent en voor Spanje was een neergang van 18,5 procent te zien. Ook Portugal had het zeer moeilijk, met een krimp van 14,1 procent. De Duitse economie, de grootste van Europa, kende een teruggang van 10,1 procent in de afgelopen periode.

Vanwege de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus kwam het openbare leven in veel Europese landen nagenoeg stil te liggen, met harde klappen voor bijvoorbeeld toerisme, luchtvaart, horeca en detailhandel. Maar ook de Europese industrie moest het zwaar ontgelden door de crisis. Inmiddels zijn de lockdowns weer versoepeld en lijkt de economie behoorlijk op te krabbelen. Wel loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen in verschillende Europese landen weer op, wat het economisch herstel kan ondermijnen.

Eurostat komt op 14 augustus met nieuwe cijfers over de economische krimp in de eurozone en EU. Die dag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn eerste raming over de Nederlandse economie in het tweede kwartaal bekend.

ING-econoom Bert Colijn schrijft in een reactie dat het moeilijkste deel van de weg naar economisch herstel nu gaat beginnen. Hij wijst daarbij op het risico van nieuwe lockdownmaatregelen door het stijgende aantal coronabesmettingen. Ook nemen de werkloosheid en het aantal faillissementen toe, terwijl bedrijven minder investeren. Volgens Colijn is het dan ook uitgesloten dat de economie weer snel terug op het niveau van voor de crisis zal zijn.

09.34 uur 31 juli 2020

Economie Spanje krimpt meer dan 18 procent door corona

De Spaanse economie heeft in het tweede kwartaal keiharde klappen gekregen door de coronacrisis en de strenge lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak. Volgens voorlopige cijfers van het Spaanse statistiekbureau kromp de economie met 18,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.

Nonnen in Valencia. De Spaanse economie heeft in het tweede kwartaal keiharde klappen gekregen door de coronacrisis en de strenge lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak. beeld EPA

De krimp viel sterker uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee een neergang met 16,6 procent voorspeld. In het eerste kwartaal van dit jaar was al een krimp van de Spaanse economie met 5,2 procent te zien.

Op jaarbasis ging de economie van Spanje met meer dan 22 procent onderuit. Spanje behoort tot de landen die het hardst werden geraakt door het coronavirus. Door de crisis werd bijvoorbeeld het toerisme naar Spanje vrijwel volledig platgelegd, maar ook het bedrijfsleven en de consumentenbestedingen stonden zwaar onder druk.

De economie van het land liet eerder juist nog gestaag herstel zien van de financiële crisis. De Spaanse overheid heeft voor heel 2020 een economische krimp met meer dan 9 procent voorspeld. In 2021 zou dan weer een groei van bijna 7 procent te zien moeten zijn.

09.05 uur 31 juli 2020

„Handhaving lastig zonder landelijke mondkapjesplicht”

De Nederlandse BOA Bond vindt het „onnodig ingewikkeld” dat er nu lokale verschillen zijn in het dragen van mondkapjes. Dat maakt het moeilijk te handhaven, zegt voorzitter Ruud Kuin tegen BNR Nieuwsradio. Een landelijke richtlijn zou beter zijn, suggereert hij.

Kuin noemt het „typisch Nederlands dat het weer aan het lokale bestuur wordt overgelaten. Ze zijn het gewoon niet eens. En dan hebben ze het over ‘maatwerk lokaal’ - ik denk dat dat onzin is. Waarom zou een drukke winkelstraat in Nijmegen anders zijn dan in Amsterdam?” De plaatselijke mondkapjesplicht zal „tot een hoop discussie en gedoe gaan leiden”, denkt hij en hij vreest dan ook „dat er agressie gaat ontstaan”.

Kuin denkt dat het voor zowel de boa’s als voor het publiek beter zou zijn om overal op drukke plaatsen een mondkapje verplicht te stellen. Dan is dat „uniform, eenvoudig en eenduidig” en dat is volgens hem beter voor het draagvlak en de handhaafbaarheid.

08.21 uur 31 juli 2020

KLM schrapt nog eens 1500 banen

Bij luchtvaartmaatschappij KLM worden de komende tijd zo’n 1500 mensen ontslagen. Dat aantal komt bovenop de KLM-medewerkers die gebruikmaakten van de vrijwillige vertrekregeling, de uitzendkrachten en mensen met een aflopend contract die al moesten vertrekken en de medewerkers die dit jaar en volgend jaar met pensioen gaan.

De banen verdwijnen bij alle groepen KLM-personeel. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij met de bonden voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel in gesprek moet om een sociaal plan vast te stellen. Die gesprekken beginnen wat KLM-topman Pieter Elbers betreft zo snel mogelijk, al beseft hij dat het geen makkelijk traject wordt. „We streven naar zo veel mogelijk baanbehoud, maar de brute realiteit is dat we helaas wel actie moeten ondernemen.”

beeld ANP

De luchtvaartbranche heeft namelijk harde klappen gekregen door de coronacrisis, geeft Elbers aan. Niet alleen is er simpelweg te veel personeel, de luchtvaartmaatschappij moet ook de kosten terugdringen. „Dit zijn nog maar de contouren van het plan”, zegt de KLM-topman. Eind oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, inclusief de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Dat is een van de voorwaarden van de miljardenlening die KLM van de Nederlandse staat kreeg.

In totaal gaat KLM inclusief haar dochterbedrijven met ongeveer 5000 medewerkers minder door. Mensen met aflopende en tijdelijke contracten waren goed voor ongeveer 1500 voltijdsbanen, de 2400 medewerkers die vrijwillig vertrekken vullen ongeveer 2000 voltijdsbanen en tot eind volgend jaar gaan ook nog eens 500 mensen met pensioen.

08.06 uur 31 juli 2020

Opleving virus

07.50 uur 31 juli 2020

„Hongkong gaat verkiezingen uitstellen”

De regering van Hongkong maakt waarschijnlijk op vrijdagmiddag bekend dat de parlementsverkiezingen worden uitgesteld. Dat bericht de krant South China Morning Post op basis van anonieme bronnen.

beeld AFP

De verkiezing staat nu nog gepland voor 6 september. De autoriteiten gaan naar verwachting de verslechterende situatie rond het coronavirus noemen als voornaamste reden voor het uitstel.

Uitstel zou een nieuwe klap zijn voor de pro-democratische oppositie, die in september een grote overwinning hoopt te boeken. Twaalf oppositieleden hebben te horen gekregen dat ze niet mogen meedoen aan de verkiezingen.

Het is nog onduidelijk hoelang de verkiezingen worden uitgesteld. Het gaat volgens sommige ingewijden mogelijk om uitstel van een jaar.

07.47 uur 31 juli 2020

„Online intreeweken slecht voor binding met school”

De binding van eerstejaars studenten met hun hogeschool of universiteit komt in gevaar, nu de meeste introductieweken dit jaar vrijwel volledig online zijn. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een rondvraag onder 25 hoger-onderwijsinstellingen.

Van die 25 doen er zeven de weken alleen online en vijftien grotendeels. Slechts drie doen het grotendeels fysiek. „In coronatijden met veel online onderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden. Door de intreeweken grotendeels of alleen maar online te doen komt de binding van deze studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar”, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

De introductieweken hebben volgens de bond een belangrijke functie in het studentenleven. „Het is een laagdrempelige manier voor studenten om kennis te maken met elkaar en hun hogeschool of universiteit. Bovendien is het een plek waar veel studentenorganisaties leden werven voor de rest van het jaar”, aldus de LSVb. Ook leren de eerstejaarsstudenten er vaak de vrienden kennen die ze de rest van hun opleiding houden, zegt Muns. „Wij zijn bang dat eenzaamheid op de loer ligt voor deze generatie studenten als er geen fysieke ontmoeting kan plaatsvinden.”

Veel hogescholen en universiteiten hebben hun plannen voor de intreeweken nog niet helemaal vastliggen. De universiteit Wageningen is volgens de studentenvakbond een voorbeeld van hoe het wel kan. Daar gaat de intreeweek fysiek door met kleine groepen op 1,5 meter afstand. Muns: „Wageningen laat zien dat een intreeweek op 1,5 meter afstand gewoon mogelijk is. Het is dan ook onbegrijpelijk dat andere steden de ruimte die de RIVM-richtlijnen bieden niet nemen en daarmee studenten de mogelijkheid ontzeggen om elkaar fysiek te ontmoeten.”

07.45 uur 31 juli 2020

Economie Frankrijk krimpt bijna 14 procent door corona

De economie van Frankrijk is in het tweede kwartaal met 13,8 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat meldde het Franse nationale statistiekbureau in een voorlopige raming.

Autofabriek in Hambach, in het oosten van Frankrijk. beeld AFP

Economen hadden in doorsnee op een krimp met 15,2 procent op kwartaalbasis gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar liet de Franse economie al een bijgestelde min van 5,9 procent optekenen.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Frankrijk met 19 procent. Er wordt verwacht dat de Franse economie in het derde kwartaal weer een sterk herstel zal laten zien, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen.

Later op de dag komen ook cijfers over de economieën van Spanje, Italië en de eurozone in het tweede kwartaal. Ook hier worden scherpe dalingen voorspeld als gevolg van de coronacrisis. Donderdag werd al bekend dat de economie van Duitsland in de afgelopen periode met meer dan 10 procent is gekrompen, wat de sterkste neergang is sinds het begin van de metingen.

418021981Recordkrimp Franse economie door coronacrisis

07.15 uur 31 juli 2020

„Artsen en verpleegkundigen zijn nog steeds uitgeput”

Artsen en verpleegkundigen die coronapatiënten hebben verzorgd, zijn nog steeds uitgeput. Eigenlijk is het onverantwoord deze groep te laten werken bij een tweede golf. Dat zegt Annemiek Nooteboom, die afgelopen maanden als psycholoog in een team personeel in het Amsterdam UMC ondersteunde in een interview met het NRC.

Nooteboom voerde maandenlang gesprekken met verpleegkundigen en artsen die in isolatie met coronapatiënten werkten. Volgens haar zijn heel veel van hen nog overprikkeld. „Sommigen hebben last van stemmingswisselingen en zijn emotioneler. Slaapproblemen hoor ik ook vaak, dat zorgt ervoor dat ze lastiger herstellen. Er zijn mensen met symptomen van PTSS [posttraumatische stressstoornis], zoals heftige nachtmerries of herbelevingen overdag. Zo kregen sommigen overdag op werk een herbeleving, bijvoorbeeld van het overlijden van een specifieke patiënt.”

Ze merkt dat velen bezig zijn met een ‘tweede golf’. „Het is een soort onheilspellende boze droom, waarvan iedereen hoopt dat het niet gaat gebeuren. Eigenlijk is het onverantwoord om deze groep mensen bij een tweede golf aan te spreken. Maar er is maar een relatief kleine groep in Nederland die kan zorgen voor beademde patiënten. Zelf ben ik bang dat een aantal artsen en verpleegkundigen bij een tweede golf door zijn hoeven zakt. En als er mensen ziek worden, wordt het zwaarder voor wie er achterblijft. Ik heb ongelooflijk veel mensen gesproken en nog helemaal niemand horen zeggen: ‘Kom maar op met die tweede golf’.”

07.14 uur 31 juli 2020

Facebook zag gebruikerspiek in coronakwartaal

Facebooks sociale netwerken zijn in het tweede kwartaal vaker gebruikt omdat mensen in delen van de wereld te maken hadden met lockdowns. Zowel het aantal dagelijks actieve gebruikers als de maandelijks actieve gebruikers steeg met 12 procent op jaarbasis. Daarmee is wel een piek bereikt, want Facebook verwacht dat de aantallen in het derde kwartaal gelijk blijven of zelfs licht dalen als mensen weer andere activiteiten kunnen ondernemen.

De inkomsten uit advertenties, de belangrijkste inkomstenbron voor Facebook, stegen met 10 procent. Daarmee ging het socialemediabedrijf in tegen de trend, want veel traditionele media merkten juist dat bedrijven kostenbesparingen doorvoerden en onder meer hun advertentiebudget verkleinden. De totale omzet van Facebook kwam uit op 18,3 miljard dollar tegen 16,6 miljard dollar een jaar eerder.

Onder de streep bleef een winst van 5,2 miljard dollar over. Dat is een verdubbeling van een jaar eerder toen er veel meer geld opzij werd gezet voor belastingen.
In juli ziet Facebook de advertentie-inkomsten opnieuw toenemen met zo’n 10 procent op jaarbasis. Dat groeitempo voorziet de techreus ook voor het hele kwartaal, ondanks een boycot van een groep grote adverteerders die vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en racisme tegen te gaan.

07.13 uur 31 juli 2020

„Advies OMT niet alleen gebaseerd op Noorse onderzoek”

Het advies van het Outbreak Management Team over mondkapjes is niet alleen gebaseerd op het Noorse onderzoek waar corona-adviseur Jaap van Dissel van het RIVM woensdag over sprak om te onderschrijven dat er geen bewijs is dat een landelijke mondkapjesplicht nut heeft. Dat zegt een woordvoerster van het RIVM naar aanleiding van uitlatingen in EenVandaag en Nieuwsuur van de Noorse onderzoeker Bjørn Iversen die de studie deed.

„Het advies is zeker niet gebaseerd op één onderzoek. Het advies van het OMT blijft daarom ook zeker staan.”

Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Iversen zei donderdag dat op basis van zijn studie geen conclusies over het nut van mondkapjes worden getrokken. De onderzoekers keken naar alle bestaande onderzoeken over gezichtsmaskers en zagen dat de resultaten heel erg verschillen. „Sommige laten een risicoverlaging zien van 6 procent, anderen van 80 procent.”

De meest recente schatting van de Noor is dat in de Noorse situatie, die volgens hem redelijk vergelijkbaar is met de Nederlandse, 75.000 mensen een week lang een mondmasker moeten dragen om één besmetting te voorkomen. „Maar dat is een losse, zwakke schatting. We weten het effect van gezichtsmaskers gewoon niet. De effectiviteit is heel erg afhankelijk van de epidemische situatie in een land. Het is aan elk afzonderlijk land om de situatie te bepalen en aanbevelingen te doen.”
Iversen zou mondkapjes aanraden in landen met grote uitbraken, zoals nu België. En op plekken waar minstens een meter afstand houden van anderen niet mogelijk is.

„Al is afstand houden veel belangrijker dan het dragen van een mondkapje.”

07.12 uur 31 juli 2020

„Verlaag btw om pijn coronacrisis te verzachten”

Voormalig staatssecretaris Financiën Willem Vermeend (PvdA) pleit in een interview met De Telegraaf voor een tijdelijke verlaging van de btw om de pijn van de coronacrisis te verzachten. Hij vindt een btw-verlaging een goed middel om de koopkrachtproblemen aan te pakken. „Als de prijzen in de winkel omlaag gaan, merk je dat meteen.”

Vermeend wijst erop dat Duitsland al een soortgelijke maatregel heeft genomen. Daar is de btw tijdelijk verlaagd naar 16 en 5 procent. „Dat zou het kabinet ook kunnen doen. Een probleem bij het verlagen van de btw is wel dat dit voordeel door bedrijven moet worden doorgegeven aan de burger. Dat gaat in Duitsland echter vrij goed.

Een lagere lastendruk op arbeid door een verlaging van de loon- en inkomstenbelasting is economisch trouwens een betere oplossing. Maar dat merken veel mensen meestal pas een tijd later in hun portemonnee. Een tijdelijke verlaging van de btw werkt veel sneller om koopkrachtproblemen aan te pakken.”

De oud-staatssecretaris is ook kritisch over de wijze waarop het kabinet de economie op de been probeert te houden. „Het kabinet heeft de crisis aanvankelijk goed aangepakt door noodsteun aan ondernemers te verlenen. Maar het kabinet is nu erg laat met het stimuleren van de economie, zodat bedrijven weer op eigen benen kunnen staan. Er had al een schitterend pakket met miljardeninvesteringen in klimaat, infrastructuur, woningbouw en nieuwe technologieën moeten liggen.”

Vermeend maakt zich zorgen over het verslechteren van het vestigingsklimaat en vreest voor het verdwijnen van hoofdkantoren van Nederlandse multinationals. Hij hoopt dat het kabinet met een ambitieus investeringsplan komt om het tij te keren.

07.07 uur 31 juli 2020

Kabinet buigt zich over tests en quarantaine voor reiziger

Nu het coronavirus in allerlei vakantielanden weer opleeft, zoekt het kabinet naar maatregelen om te voorkomen dat het meereist naar Nederland. Het kabinet maakt vrijdag bekend of ook reizigers die geen klachten hebben voortaan worden getest en wat dit zou betekenen voor de quarantaineregels. Het was de bedoeling dat dit op donderdag werd bekendgemaakt, maar het ministerie had meer tijd nodig.

Marseille. beeld EPA

Terugkerende wintersporters namen het virus in februari en maart mee naar Nederland. De vrees groeit dat zomervakantiegangers een tweede golf van de epidemie in gang zetten.

Reizigers kunnen zich, net als iedereen, nu alleen laten testen als ze klachten hebben die op het virus wijzen. Maar mensen kunnen anderen besmetten voordat of zelfs zonder dat ze ziek worden. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team, dat het kabinet van advies dient over de bestrijding van de epidemie, daarom gevraagd of het verstandig is om iedereen te testen die uit een risicogebied komt.

Reizigers uit een land dat als bestemming wordt afgeraden, krijgen nu het dringende advies bij terugkeer of aankomst in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan. Deskundigen riepen de afgelopen dagen op om na te gaan of die twee weken afzondering kunnen worden opgelegd, omdat niet iedereen zich eraan houdt. Maar zo’n plicht grijpt zo diep in dat die het kabinet vermoedelijk te ver gaat.

De quarantaine kan misschien juist worden verkort. Door na een paar dagen nog eens te testen bijvoorbeeld, zoals in andere landen gebeurt. Dat zou het minder zwaar maken om de voorschriften na te leven en de quarantaine vol te houden.

07.07 uur 31 juli 2020

Extra controles op slachten van dieren voor het Offerfeest

Slachthuizen kunnen vrijdag tijdens het Offerfeest rekenen op extra controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook treden de toezichthouder en de politie op tegen illegale slacht. Vrijdag worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen halal geslacht, wat inhoudt dat de keel van het dier zonder verdoving wordt doorgesneden, zodat het doodbloedt.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen mag het vlees dit jaar alleen onder strenge voorwaarden overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Daarbij is het niet toegestaan dat klanten in het slachthuis aanwezig zijn. Ook kijken de inspecteurs naar andere zaken, zoals dierenwelzijn en voedselveiligheid.

In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren. Bij overtreding wordt volgens de NVWA streng opgetreden. Zo kan de boete voor illegaal slachten oplopen tot 87.000 euro. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf tot zes jaar krijgen.

Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 juli tot en met maandag 3 augustus.

07.06 uur 31 juli 2020

KLM maakt omvang reorganisatieplannen bekend

Luchtvaartmaatschappij KLM komt vrijdag met duidelijkheid over het banenverlies bij het bedrijf. De afgelopen tijd werd al duidelijk dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de coronacrisis en dat KLM zal moeten reorganiseren. Hoeveel banen er op de tocht staan, is echter nog niet bekendgemaakt.

beeld ANP

KLM opende alvast een vrijwillige vertrekregeling. Daar meldden ruim 2400 medewerkers zich voor aan. Ook werden tijdelijke contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. De besparingen die dat oplevert zullen echter niet genoeg zijn. Bij Transavia loopt de aanmelding voor zo’n vertrekregeling nog. Die sluit vrijdag.

Zusterbedrijf Air France maakte eerder al bekend dat er 7600 banen zouden verdwijnen. Ook dat gebeurt deels middels een vrijwillige regeling.

Air France-KLM maakte donderdag bekend in het tweede kwartaal een omzet van 1,2 miljard euro te hebben gehaald tegen 7 miljard euro vorig jaar. Daarbij zette het concern een nettoverlies van 2,6 miljard euro in de boeken.

07.06 uur 31 juli 2020

Europese economieën publiceren groeicijfers in coronatijd

Een aantal grote Europese economieën publiceert vrijdag groeicijfers over het tweede kwartaal. Zo maakt het Franse statistiekbureau de eerste raming bekend over de stand van de Franse economie. Ook Italië en Spanje publiceren hun groeicijfers.

Er wordt een stevige krimp verwacht voor deze Zuid-Europese landen, omdat de economieën werden getroffen door de lockdownmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het leidde in onder meer Frankrijk en Italië tot winkel- en fabriekssluitingen.

Later op de dag publiceert het Europese statistiekbureau Eurostat een eerste raming van het bruto binnenlands product (bbp) in de hele eurozone en de Europese Unie in het tweede kwartaal. Donderdag werd al duidelijk dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met ruim 10 procent is gekrompen op kwartaalbasis.

06.59 uur 31 juli 2020

Gommers: Paniek over oplopende besmettingen niet nodig

Nederland hoeft niet direct in paniek te raken nu het aantal besmettingen oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het AD. „Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart.”

Hij wijst erop dat er tot nu toe in de ziekenhuizen nauwelijks nieuwe coronapatiënten bij komen. „Het is gewoon rustig, met al lange tijd minder dan twintig Covid-patiënten op de ic’s in Nederland.”

beeld ANP

De voorzitter benadrukt dat de ziekenhuizen hun capaciteit uitbreiden om een nieuwe toestroom aan te kunnen. „We werken er hard aan. De intensivecare-afdelingen maken plannen om uit te breiden naar 1700 bedden. Standaard tellen de Nederlandse ziekenhuizen samen 1150 ic-plekken, al zijn die niet allemaal meteen beschikbaar door een tekort aan verpleegkundigen. Dat moeten er straks dus 1700 worden, en op papier moeten het er zelfs 2400 kunnen worden in geval van crisis.”

Volgens Gommers is er inmiddels veel kennis opgedaan over de werking van het virus. „Met alles wat we nu weten en hebben zal de druk op de ic’s moeten afnemen, gaan we mensen minder snel op de intensive care zien.”

De kennis over het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmer dexamethason, is volgens hem toegenomen. „Dat werkt bij erg zieke coronapatiënten. De sterfte neemt met dertig procent af, bleek uit een Britse studie. Als mensen dat nemen, belanden ze minder snel op de ic, en hebben ze minder zuurstof nodig op de gewone afdeling in het ziekenhuis.”

06.56 uur 31 juli 2020

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

De onderzoekers tellen 6331 sterfgevallen waarbij een arts zeker wist dat het coronavirus de oorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus als die daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Daarom is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen, ziet ook CBS-socioloog Tanja Traag. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Traag vermoedt dat dit komt omdat sommige mensen die leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en daar uiteindelijk aan zijn overleden. Maar dat valt op basis van de nu bekende gegevens niet met zekerheid te zeggen. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar.

06.46 uur 31 juli 2020

Asielzoekers en nareizigers bleven weg vanwege corona

Asielzoekers en hun gezinsleden hebben zich het afgelopen kwartaal het minst gemeld in Nederland in ruim zeven jaar. Zij werden in de weg gezeten door coronamaatregelen in binnen- en buitenland. Daardoor konden ze moeilijk reizen en waren ook veel consulaire diensten van ambassades beperkt geopend of zelfs gesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Migranten in Italië. beeld AFP

In april, mei en juni meldden zich 1265 asielzoekers en 260 nareizigers, ongeveer driekwart minder dan een kwartaal eerder. Het CBS houdt deze cijfers vanaf 2013 op dezelfde manier bij en kwam niet eerder op zulke lage aantallen uit.

Het aantal asielzoekers bereikte een dieptepunt in april, toen zij 275 asielverzoeken indienden. In juni nam het aantal aanvragen weer toe. In mei kwamen slechts 50 nareizigers deze kant op en in juni niet veel meer.

Syriërs blijven de grootste groep asielzoekers, hoewel het aantal aanvragen van deze groep daalde met twee derde. Daarna komen de meeste asielzoekers uit Algerije of Marokko. De nationaliteit van asielzoekers was overigens niet in alle gevallen bekend bij het CBS. Het merendeel van de nareizigers kwam uit Eritrea of Syrië.

06.46 uur 31 juli 2020

Staatsschuld loopt door coronacrisis op tot 385 miljard euro

De overheid heeft in reactie op de coronacrisis flink de portemonnee getrokken en daardoor is de staatsschuld in juni opgelopen tot 385 miljard euro. Die is daarmee 37 miljard euro hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De overbruggingsmaatregel voor bedrijven die omzet verloren vanwege het coronavirus bleek een grote kostenpost. Het Rijk was 7 miljard euro kwijt aan deze zogenoemde Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). In de eerste helft van 2020 lagen de uitgaven van de overheid structureel 17 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

Daar kwam nog bij dat de overheid in het tweede kwartaal 17 miljard euro minder belastingen heeft ontvangen. Dat komt met name omdat bedrijven voor sommige belastingen uitstel van betaling kregen vanwege de coronacrisis. Daardoor ontving het Rijk minder omzet-, loon-, en vennootschapsbelasting.

06.45 uur 31 juli 2020

Vliegtuigen vervoerden ook in juni minder passagiers

Luchthavens vervoeren nog steeds veel minder passagiers vanwege het coronavirus. In juni lag het aantal reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens 93 procent lager dan een jaar eerder. Vliegtuigen vervoerden ook minder vracht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen maand vlogen 471.000 passagiers via Schiphol en 47.000 passagiers via Eindhoven. In beide gevallen 93 procent minder dan een jaar eerder. De luchthavens Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde zagen relatief gezien een vergelijkbare daling naar 8400 passagiers. Ten opzichte van mei is wel een stijging te zien.

Vrachtvliegtuigen vervoerden ook minder gewicht, al was die daling minder scherp. In juni werd via de grote Nederlandse luchthavens 122.000 ton vracht vervoerd, tegen 132.000 ton een jaar eerder. Over Maastricht werd zelfs meer vracht vervoerd.

Vliegtuigen waren niet alleen minder vol, ze vlogen ook minder. In juni lag het aantal opgestegen en gelande vliegtuigen twee derde lager dan een jaar eerder.

06.43 uur 31 juli 2020

Apple verkocht meer apparaten aan thuiswerkers

iPhonemaker Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet met 11 procent opgevoerd. Het bedrijf verkocht niet alleen meer telefoons, maar zag ook aanzienlijke groei in zijn Mac-computertak in een kwartaal waarin veel mensen thuis werkten. Ook de omzet van iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, steeg.

beeld AFP

Apple verkocht bovendien meer in alle regio’s. Analisten keken vooral naar herstel in China, waar Apple in het eerste kwartaal nog veel last had van gesloten winkels. Relatief stegen de verkopen het meest in Europa. Apple behaalde meer dan 60 procent van zijn omzet buiten thuismarkt de Verenigde Staten.

Apple zette in totaal een omzet van 59,7 miljard dollar in de boeken. Dat was veel hoger dan analisten hadden voorzien. Die dachten aanvankelijk dat consumenten hun geld niet zouden besteden aan dure Apple-producten in onzekere tijden. Onder de streep bleef uiteindelijk een kleine 11,3 miljard dollar over.

Het aandeel Apple sloot donderdag op 384,76 dollar, maar steeg in de zogeheten nabeurshandel voor het eerst boven de 400 dollar. Het bedrijf vindt dat een aandeel daarmee te duur wordt voor gewone beleggers en gaat de aandelen splitsen. Ieder aandeel wordt eind augustus in vieren gedeeld, waardoor de prijs van een aandeel weer een stuk goedkoper wordt.

Een vooruitzicht voor het huidige kwartaal geeft Apple niet. Dat heeft volgens marktvorsers te maken met onzekerheid over wanneer de nieuwe iPhone 12 precies op de markt komt. Door verstoringen in de leveringsketen heeft dat toestel mogelijk enige vertraging opgelopen.

Verder maakte de techreus bekend dat zijn personeel pas vanaf begin volgend jaar weer naar kantoor komt in de VS. Eerder wilde Apple dat dat vanaf deze zomer zou gebeuren, maar door de opleving van de corona-uitbraak in delen van de VS ziet het bedrijf dat nu nog niet zitten.

06.42 uur 31 juli 2020

Coronacrisis goed voor verkopen Amazon

Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de talloze coronalockdowns in de wereld. Er was sprake van een soort online stormloop omdat consumenten massaal probeerden om fysieke winkels te mijden. Dat leverde het Amerikaanse concern tientallen miljarden dollars extra omzet op.

beeld AFP

De kwartaalomzet steeg met 40 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar. Amazon verdubbelde daarnaast zijn nettowinst op 5,2 miljard dollar. Ook voor een groot en snelgroeiend bedrijf als Amazon zijn dit opmerkelijke cijfers.

Topman Jeff Bezos spreekt van „opnieuw een hoogst ongebruikelijk kwartaal”. Hij benadrukt dat Amazon ook meer dan 4 miljard dollar aan extra kosten heeft gemaakt om zijn werknemers te beschermen tegen het virus. Sinds maart heeft de onderneming al meer dan 175.000 nieuwe banen gecreëerd om de distributie van alle pakketjes in goede banen te leiden. Het gaat veelal om tijdelijke banen, maar Bezos geeft aan dat Amazon eraan werkt om 125.000 van die nieuwe medewerkers in vaste posities te behouden.

De resultaten van Amazon zijn veel beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Amazon is ook met sterke verwachtingen gekomen voor het lopende kwartaal. Daarin denkt het bedrijf op 87 miljard tot 93 miljard dollar omzet uit te komen, aanzienlijk meer dan de marktvorsers voor mogelijk hielden.

06.39 uur 31 juli 2020

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Belangrijkste momenten