Trump vanuit ziekenhuis: het gaat heel goed met me

beeld ANP

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. De laatste weken stijgt het aantal gevallen in Nederland snel.

Liveblog laatste update 09.29 uur 3 oktober 2020
09.29 uur 3 oktober 2020

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog gestart.

08.50 uur 3 oktober 2020

Ministerie: 125.000 meer coronatests per week beschikbaar

Vanaf komende week zijn wekelijks 395.000 coronatests beschikbaar, 125.000 meer dan de afgelopen week. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) . „De verwachting is dat we in oktober hiermee voldoen aan de vraag. Het ziet er goed uit.”

Daarmee behoort het tekort aan testcapaciteit vanaf maandag nog niet tot het verleden, benadrukt hij. „Daarvoor is meer nodig, omdat de GGD’s dat vele testen ook aan moeten kunnen. Maar we huren ook steeds meer onderzoekscapaciteit in.”

Nederland kampt sinds een tijdje met een tekort aan testcapaciteit. Het is niet mogelijk om tests af te nemen bij iedereen die zich wil laten testen. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zei vrijdag dat „een sterkere regie” de tekorten kan verkleinen, zodat er meer ruimte is om mensen te testen. Nieuwe manieren om te testen kunnen daarbij hepen, maar die moeten wel zorgvuldig worden toegelaten.

08.37 uur 3 oktober 2020

Dodental corona-epidemie in India overstijgt 100.000

Het Indiase dodental als gevolg van de corona-epidemie is zaterdag boven de 100.000 gekomen. India is na de Verenigde Staten en Brazilië het derde land dat de grimmige mijlpaal passeert.

Met het aantal nieuwe Covid-gerelateerde sterfgevallen dat in de laatste 24 uur is geregistreerd, komt het totale dodental in India op 100.842. Het officiële aantal besmettingen nam toe met bijna 80.000 en staat nu op 6,47 miljoen. In geen ander land raken per dag zoveel mensen besmet met het longvirus als in India.

De regering van premier Narendra Modi gaat desondanks door met het versoepelen van maatregelen. De Indiase economie staat nagenoeg op instorten nadat het land eind maart een strenge lockdown instelde om de corona-uitbraak in de kiem te smoren. Sinds deze week mogen Indiase biosopen weer op halve capaciteit gaan draaien. Medio oktober mogen ook scholen weer open.

Gezondheidsexperts houden hun hart vast voor het komende najaar en de feestdagen, waaronder het hindoeïstische lichtfeest Divali volgende maand. Dat zou voor een rappe toename in het aantal besmettingen kunnen zorgen, vrezen deskundigen.

Zij maken zich er ook zorgen over dat de situatie in India erger is dan de officiële cijfers laten zien. Ondanks het hoge totale dodental, sterven in India weinig coronapatiënten in vergelijking met de VS en Brazilië. Een expert die is verbonden aan het Indiase centrum voor infectieziektenonderzoek wijst erop dat de lage gemiddelde leeftijd van de Indiase bevolking daarin misschien ook een rol speelt.

08.30 uur 3 oktober 2020

Eindeloze discussie over coronamaatregelen vergt te veel energie

Ons land is in oorlog. Het is plotseling van alle kanten belaagd door een vijand. De legerleiding heeft een verdedigingsplan in gang gezet. De hoogste generaal met zijn adjudanten en adviseurs werken dag en nacht om het volk te verdedigen. Soms blijken flanken extra versterking te behoeven. In het begin is er een schromelijk tekort een geschikt materieel. Als dat is opgelost, is er dringend behoefte aan menskracht. Daar is niet een, twee, drie een oplossing voor.

ANP-423486917Eindeloze discussie over coronamaatregelen vergt te veel energie

08.27 uur 3 oktober 2020

Informeel overleg met overheid heilzaam voor kerk

Vriendelijke contacten onderhouden met de overheid via informeel overleg pakt heilzaam uit voor de kerken, toont promovendus Leonard van ’t Hul aan. „In deze coronatijd betaalt zich dat uit.”

2020-10-03-KRK1-VantHul-1-FC_webInformeel overleg met overheid heilzaam voor kerk

08.24 uur 3 oktober 2020

Zoon Trump roept Amerikanen op te bidden voor zijn vader

Eric Trump, de zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft via Twitter Amerikanen opgeroepen te bidden voor de gezondheid van zijn vader die besmet is met het coronavirus en onderweg is naar een ziekenhuis. Daar zal hij de komende dagen worden behandeld aan Covid-19.

„Donald Trump is een ware strijder. Hij zal zich hier doorheen vechten met dezelfde kracht en overtuiging die hij gebruikt om elke dag voor Amerika te vechten. Ik vraag u om samen met mij te bidden voor zijn herstel. Ik ben nog nooit zo trots geweest op iemand en op wat hij heeft moeten doorstaan,” aldus Eric Trump op Twitter.

08.23 uur 3 oktober 2020

'Tekort aan coronatests vanaf deze maand verleden tijd'

Het tekort aan coronatests moet binnenkort écht verleden tijd zijn. Voor bijna 400.000 Nederlanders is komende week een test beschikbaar, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Daarvan kunnen er ongeveer 160.000 in het buitenland worden verwerkt en geanalyseerd, schrijft het AD.

Daarmee verdubbelt het aantal tests dat naar het buitenland gaat voor analyse bijna ten opzichte van de afgelopen week, blijkt uit cijfers die de krant bij het ministerie opvroeg. "We verwachten dat het tekort aan tests vanaf deze maand achter de rug is", meldt een woordvoerder van minister Hugo de Jonge. Vorige week namen de GGD’s ongeveer 210.000 coronatests af.

Het ministerie houdt nog wel een kleine slag om de arm. "Tot nu toe bleek de vraag naar tests telkens sneller te groeien dan het RIVM voorspelde, dus dat kan nu weer het geval zijn. Daarnaast zullen de teststraten van de GGD mee moeten in de opschaling. Dat leverde de afgelopen maanden soms ook problemen op."

08.21 uur 3 oktober 2020

Paus verlaat Vaticaan voor het eerst sinds uitbraak corona

Paus Franciscus verlaat zaterdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus het Vaticaan. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk reist naar Assisi waar hij in de middag een mis houdt en een encycliek ondertekent over broederschap en vriendschap.

Assisi is de thuisbasis van de Franciscaner Orde en de geboorteplaats van de heilige Franciscus, naar wie de paus is vernoemd. Bij de mis bij de tombe van zijn vrome naamgenoot zijn geen ‘gewone’ gelovigen aanwezig.

Waar eerdere bezoeken van de paus duizenden belangstellenden trokken, zullen dat er nu aanzienlijk minder zijn vanwege de maatregelen tegen verspreiding tegen het virus. In de Sint-Franciscusbasiliek zijn maar een beperkt aantal mensen welkom.

Franciscus gaat direct na de mis terug naar het Vaticaan.

08.20 uur 3 oktober 2020

Zorgen over intocht Duitsers tijdens nationale feestdag

De provincies langs de Duitse grens zetten zich zaterdag schrap voor een verwachte intocht van grote aantallen Duitsers. Het is 3 oktober, Dag van de Duitse Eenheid, en traditioneel komen Duitse koopjestoeristen dan massaal de grens over om onder meer in Enschede, Winterswijk Venlo en Roermond te gaan shoppen. De grenssteden hebben vergaande maatregelen voorbereid om te voorkomen dat het te druk wordt in deze coronatijd.

Winterswijk en Venlo waarschuwden eerder deze week al Duitsers om weg te blijven. Ook Enschede raadt Duitsers de komende dagen op allerlei manieren af om zaterdag naar de Twentse stad te komen. In het meest extreme geval zal de gemeente te drukke delen van het centrum afsluiten.

Iets dergelijks geldt voor Venlo. Als het daar druk wordt, gooit Venlo winkelcentra, straten en parkeergarages op slot. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo riep in interviews met acht Duitse media de oosterburen op om weg te blijven uit zowel Venlo als Roermond.

In Roermond worden verkeersmaatregelen genomen om Duitsers af te schrikken, zei een woordvoerder. Langs de N280 vanaf de grens naar het bij Duitsers populaire Designer Outlet komen info-borden met teksten als ‘keer om’, aldus de woordvoerder. Ook kunnen bij drukte verkeersmaatregelen genomen worden die leiden tot lange files om op die manier Duitsers te ontmoedigen.

Overigens zijn er bij de grenzen met Duitsland geen controles van de marechaussee, liet een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten. Eerder was dat wel het geval. De marechaussee hield in april en mei Duitsers aan de grens tegen en probeerde hen uit het hoofd te praten om naar Nederland te komen. Dit in verband met het risico op besmetting met het coronavirus. Veel Duitsers trokken zich van dit advies overigens niet veel aan en reden desondanks door.

08.19 uur 3 oktober 2020

Steeds meer vertrouwelingen Trump besmet met coronavirus

Kellyanne Conway, tot voor kort een van de belangrijkste adviseurs en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, is besmet met het coronavirus. Dat maakte zij bekend op Twitter.

„Vanavond ben ik positief getest op Covid-19. Mijn symptomen zijn een lichte hoest en ik voel me verder goed. Ik ben na overleg met mijn artsen in quarantaine gegaan. Mijn hart is met iedereen die getroffen is door deze wereldwijde pandemie,” schreef Conway.

Ze was vorige week net als een paar andere getroffenen aanwezig in de tuin van het Witte Huis bij de nominatie van Amy Coney Barrett, de kandidaat van Trump voor het Hooggerechtshof. Twee Republikeinse senatoren die daar ook bij waren zijn ook besmet met het coronavirus. Het gaat om Thom Tillis en Mike Lee.
Niet lang nadat Conway bekendmaakte besmet te zijn, bleek dat ook Trumps campagnemanager Bill Stepien besmet is met het coronavirus. Net als Conway verbleef hij veelvuldig in de nabijheid van Trump de afgelopen weken.

Eerder was al bekend dat echtgenote Melania Trump en communicatieadviseur Hope Hicks besmet waren geraakt met het virus.

08.15 uur 3 oktober 2020

Trump vanuit ziekenhuis: het gaat heel goed met me

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanuit het ziekenhuis laten weten dat het „erg goed” met hem gaat. „Het gaat goed, denk ik! Bedankt allemaal. Veel liefs,” twitterde hij.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

Volgens een arts van de president is Trump begonnen met een kuur van het antivirusmiddel Remdesivir en kan hij zelfstandig ademen. Eerder vrijdagavond zei het Witte Huis dat Trump naar verwachting enige dagen in het Walter Reed-ziekenhuis in Bathesda moet verblijven.

Trump werd vrijdagavond (lokale tijd) uit voorzorg overgebracht naar het militaire hospitaal vlakbij de hoofdstad Washington. Artsen hadden dat aangeraden.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft gezegd dat Trump zijn presidentiële bevoegdheden niet aan vicepresident Mike Pence heeft overgedragen. In de Amerikaanse grondwet is geregeld dat wanneer de president niet bij machte is zijn taken uit te voeren, de vicepresident dan het gezag overneemt. Pence testte vrijdag negatief op het coronavirus.

Trump zal de komende dagen vanuit het ziekenhuis werken, aldus de woordvoerster van het Witte Huis. Hij zal in een speciale suite verblijven.

08.12 uur 3 oktober 2020

Onderzoek: 5 procent coronapatiënten na halfjaar klachtvrij

Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom. Dat concluderen het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt op basis van onderzoek onder ruim duizend coronapatiënten.

Directeur Michael Rutgers van Longfonds spreekt van „een zorgwekkend beeld. Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus”. Hij vindt het van groot belang dat de klachten van patiënten nog beter in beeld worden gebracht. „Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden.”

Het overgrote merendeel (86 procent) van de mensen die meewerkten aan het onderzoek geeft 165 dagen na de eerste symptomen aan nog steeds vermoeid te zijn. Bijna zes op de tien (59 procent) zijn nog kortademig, 36 procent heeft nog steeds last van druk op de borst en 35 procent heeft hoofdpijn. Opvallend is dat het percentage mensen dat aangeeft spierpijn te hebben (40 procent) licht is gestegen.

Veruit de meeste respondenten (94 procent) hebben niet in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Zij hadden ‘milde klachten’. Het gaat om relatief jonge patiënten: de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. Veruit de grootste groep (86 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Zes op de tien (61 procent) hadden hiervoor geen onderliggende ziekte.

08.09 uur 3 oktober 2020

„Politieke angst stuurt coronamaatregelen”

Terwijl het Outbreak Management Team de nieuwe coronaregels zou willen aanscherpen, bepleit prof. Ira Helsloot juist vergaande versoepelingen. „De maatregelen zijn disproportioneel. Ze kosten meer levensjaren dan ze opleveren.”

2020-10-03-katZA12-malieveld-5-FC_web„Politieke angst stuurt coronamaatregelen”

22.31 uur 2 oktober 2020

Trump krijgt experimentele behandeling na coronabesmetting

Volgens zijn arts is hij „vermoeid maar opgewekt”. Trump kreeg een enkele dosis antilichamencocktail ingespoten van de firma Regeneron. De behandeling wordt nog klinisch getest en heeft nog geen enkele wettelijke goedkeuring gekregen. Maar de resultaten gelden als bemoedigend.

De president wordt begeleid door een team van experts. Samen met de arts van het Witte Huis zullen ze aanbevelingen doen aan de president en zijn vrouw Melania over de volgende stappen.

De echtgenote van Trump, die eveneens positief is getest op corona, heeft milde hoest en hoofdpijn.

22.24 uur 2 oktober 2020

Wall Street sluit op verlies

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies gesloten. De positieve coronatest van president Donald Trump, een tegenvallend banenrapport van de Amerikaanse overheid verhoogde de onzekerheid. Daar stond wat hoop tegenover dat er voortgang wordt geboekt door de Amerikaanse politiek met een nieuw steunpakket.

22.05 uur 2 oktober 2020

EU wil langer soepele regels voor staatssteun

De Europese Unie wil de soepeler regels voor staatssteun verlengen tot zomer volgend jaar en uitbreiden. De lidstaten moeten op die manier hun economieën beter kunnen beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis. De Europese Commissie heeft de landen van de Unie om reacties op dat voorstel gevraagd.

In maart besloot de Europese Commissie tot soepeler regels voor staatssteun. Daardoor kunnen landen gemakkelijker geld geven aan bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. In Nederland viel bijvoorbeeld de steunregeling NOW onder de regels.

Volgens de commissie hebben alle lidstaten bijna 3 biljoen euro aan steun gegeven aan duizenden bedrijven onder de nieuwe regels. Die zouden eind dit jaar verlopen, maar dat wil het bestuur van de Europese Unie dus verlengen tot eind juni volgend jaar.

21.32 uur 2 oktober 2020

Gefronste wenkbrauwen bij kerken Amsterdam

20.20 uur 2 oktober 2020

‘Indoorspeeltuinen slachtoffer van onduidelijke coronaregels’

De indoorspeeltuinen lopen tegen grote problemen aan vanwege onduidelijke coronaregels. Dat meldt Ballorig, een keten met 38 indoorspeeltuinlocaties in Nederland, ook namens de andere ketens.

„De huidige regelgeving, waarbij wij maximaal dertig gasten mogen ontvangen, is de nekslag voor onze bedrijfstak. Hiermee ontzegt de overheid kinderen de mogelijkheid tot gezond en veilig spelen. Dat kan en mag toch niet het geval zijn. Wij vragen de overheid, mede namens onze collega’s, om eenduidige regels te stellen die gelden voor het gehele land. Hiermee wordt onduidelijkheid voorkomen. Regels die uitgaan van maximaal honderd personen in een ruimte waar verder de geldende regels gehandhaafd kunnen worden”, aldus Ballorig.

Volgens de indoorspeeltuinen is het een groot probleem dat de huidige regels door de verschillende veiligheidsregio’s en gemeenten anders worden geïnterpreteerd. „De beperking van het aantal bezoekers tot maximaal dertig omvat soms wel en soms geen kinderen tot en met 12 jaar. De locaties van Ballorig, net zoals de andere indoorspeeltuinen in Nederland, zijn met een gemiddelde omvang van 2000 vierkante meter zodanig van omvang dat afstand houden geen enkel probleem is.”

De indoorspeeltuinen stellen ook dat de sector ook gehoord moet worden in Den Haag. „En dat Den Haag meedenkt en werkt aan een passende regelgeving. Hierdoor kunnen bedrijven hopelijk toch functioneren in deze veranderende samenleving en zal het aantal bedrijven dat noodgedwongen moet stoppen verder beperkt blijven.”

19.54 uur 2 oktober 2020

Trump doet mee aan verkiezingen op 3 november, bezweert zegsvrouw

Hij zou met het Amerikaanse volk willen spreken. Op de een of andere manier zullen de Amerikanen iets van hem horen, aldus de zegsvrouw.

Of de twee nog resterende debatten tussen Trump en zijn uitdager Biden doorgaan, daarover is nog niets besloten, benadrukte de woordvoerster. De twee hielden hun eerste debat eerder deze week. De andere twee staan voor 15 en 22 oktober op de agenda.

Het debat tussen vicepresident Pence en kandidaat-vicepresident Harris op woensdag 7 oktober gaat vooralsnog gewoon door, aldus de organisatie. Beide politici maakten onafhankelijk van elkaar bekend dat ze negatief zijn getest.

Volgens de leider van de herverkiezingscampagne van Trump worden alle tot nu toe geplande campagne-evenementen met de president uitgesteld of via internet (virtueel) gehouden.

19.47 uur 2 oktober 2020

Meerdere ziekenhuizen stellen mondkapje voor bezoek verplicht

Verschillende ziekenhuizen stellen het dragen van een mondkapje binnen de ziekenhuismuren verplicht of doen het dringende verzoek aan bezoekers om er een te dragen.

Onder meer alle locaties van het Spaarne Gasthuis in Haarlem, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Tergooi ziekenhuis in Hilversum, het OLVG in Amsterdam en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen verplichten het dragen van een niet-medisch mondmasker voor bezoekers. Wanneer de verplichting ingaat verschilt per ziekenhuis.

Andere ziekenhuizen, zoals Rijnstate in Arnhem, het Catharina ziekenhuis Eindhoven en het Franciscus Gasthuis&Vlietland in Rotterdam doen het dringende verzoek een masker te dragen. Ook meerdere academische ziekenhuizen doen een oproep aan bezoekers. Zo stelt het Amsterdam UMC het dragen van een mondkapje verplicht en doet het Maastricht UMC+ een dringende verzoek een kapje te dragen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten achter het advies van het kabinet te staan om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen. „Ziekenhuizen vormen een belangrijk onderdeel van de maatschappij en hebben een voorbeeldfunctie. Het dringende advies van het kabinet om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes is in de visie van de NVZ ook van toepassing op de openbare ruimtes in ziekenhuizen. Het opvolgen van het kabinetsadvies in de ziekenhuizen is een logische stap, voor patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel”, schrijft de NVZ vrijdag in een advies aan haar leden.

19.26 uur 2 oktober 2020

Venezuela gaat meetesten met Russisch coronavaccin

Venezuela gaat meedoen aan het testen van een Russisch vaccin tegen het coronavirus. De Venezolaanse regering maakte vrijdag bekend dat een eerste lading met het vaccin Spoetnik-V was aangekomen.

Er gaan 2000 mensen meedoen aan de testfase die in de hoofdstad Caracas zal plaatsvinden. Hoeveel vaccin er is gebracht, is niet bekendgemaakt. President Nicolás Maduro stelde in september voor om het Russische vaccin beschikbaar te stellen voor ongeveer 15.000 kandidaten voor de komende verkiezingen zodat ze veilig campagne kunnen voeren.

Venezuela met ongeveer 29 miljoen inwoners heeft volgens de officiële opgaven ruim 76,000 besmettingen vastgesteld en 635 doden geregistreerd.

18.33 uur 2 oktober 2020

Bijna heel Nederland vanwege corona risicogebied voor Duitsland

Duitsland heeft het deel van Nederland dat als risicogebied wat betreft corona geldt fors uitgebreid. Het gaat nu om heel het land behalve de provincies Zeeland en Limburg, staat op de website van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van de RIVM.

Afgelopen week waren Zuid- en Noord-Holland en Utrecht al als risicogebied aangewezen. Reizigers moeten zich bij terugkeer op corona laten testen. De autoriteiten hopen met die bepaling vakantiegangers af te schrikken naar risicogebieden te gaan.

Berlijn deed ook Schotland en delen van Engeland in de ban terwijl in Oostenrijk juist twee gebieden weer als veilig werden bestempeld.

18.32 uur 2 oktober 2020

Van Dissel blijft erbij: gewone mondkapjes hebben weinig effect

Het veelvuldige gebruik van mondkapjes in andere landen, de druk van de publieke opinie in eigen land, of zelfs een rechtstreekse oproep van zijn beroemde Amerikaanse evenknie Anthony Fauci: Jaap van Dissel blijft bij zijn standpunt. De directeur Infectieziekten bij het RIVM herhaalt desgevraagd dat mondkapjes volgens hem "een buitengewoon gering effect" hebben op de pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

In een interview met de NOS dat zaterdag volledig online wordt gepubliceerd, noemt hij het recente besluit van het kabinet om mondkapjes in publieke binnenruimten dringend te adviseren daarom vooral een politiek besluit en niet zozeer een dat op medische gronden is gebaseerd.

Sinds het begin van de coronacrisis benadrukt Van Dissel weinig heil te zien in het dragen van niet-medische mondkapjes, vooral omdat het een gevoel van schijnveiligheid zou kunnen oproepen en de aandacht van andere regels mogelijk afleidt. Hoewel hij erkent dat er onderzoeken zijn die een positief effect van mondkapjes signaleren, zijn die volgens hem lastig te extrapoleren naar de coronacrisis.

18.26 uur 2 oktober 2020

Presidentskandidaat Biden test negatief op corona

Biden besloot zich te laten testen nadat president Trump bekend had gemaakt dat hij besmet is. Trump en zijn rivaal Biden hielden eerder deze week hun eerste debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen over een maand. In de uitzending hielden ze afstand van elkaar.

Op Twitter zegt Biden blij te zijn over de uitkomst. Hij hoopt dat zijn bericht iedereen er weer aan herinnert een mondkapje te dragen, afstand te houden en handen te wassen.

18.02 uur 2 oktober 2020

Advies kabinet: zet mondkapje niet steeds op en af

Het kabinet adviseert gebruikers van een mondkapje om het niet telkens op en af te zetten, maar het vooral continu te dragen op plekken die zowel buiten als overdekt zijn. Dat staat in de verduidelijking van het mondkapjesadvies dat het kabinet vrijdag op de site van Rijksoverheid heeft geplaatst.

Het vaak op en af doen van een mondmasker verhoogt het risico op besmettingen, omdat het virus mogelijk van handen naar gezicht of andersom wordt gebracht. In principe geldt het draagadvies alleen voor binnenruimtes, maar bezoekers van attractieparken, dierentuinen, treinstations en andere plekken die deels overdekt zijn, worden dus aangespoord ook buiten het mondkapje op te houden. Datzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere gaat.

Er wordt gekeken of mensen met weinig geld hun mondkapje via de gemeente of de voedselbank kunnen krijgen. De ChristenUnie had hier eerder op aangedrongen. De uitwerking hiervoor ligt bij de gemeentes.

Het kabinet erkent dat het dragen van een mondkapje niet altijd goed mogelijk is, bijvoorbeeld tijdens het sporten. In de sportschool en in het zwembad wordt alleen het personeel - voor zover mogelijk - geadviseerd het kapje te dragen.

Woensdag kondigde premier Mark Rutte aan dat er een landelijk mondkapjesadvies geldt voor alle plekken „waar je de hemel niet ziet”. Als voorbeelden noemde hij toen winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations. Bij contactberoepen zoals kappers dienen zowel de dienstverlener als de klant een mondkapje te dragen. In restaurants, cafés of concertzalen is het dragen van een mondkapje niet meer nodig wanneer de bezoeker eenmaal zit.

Het advies geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Medische mondkapjes zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in de zorg, benadrukt het kabinet.

Vooralsnog wordt het dragen van een mondkapje niet verplicht. Mocht het nodig zijn, dan komt die verplichting er mogelijk toch, zei zorgminister Hugo de Jonge eerder vrijdag. „Maar laten we het eerst eens op deze manier doen.” Juridisch zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan een mondkapjesplicht. „Dan krijg je een discussie over grondrechten en dergelijken die toch echt wat moeilijker ligt”, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

17.55 uur 2 oktober 2020

AEX stijgt in Amsterdam, wisselend beeld in rest Europa

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een klein plusje de dag uitgegaan. Elders in Europa lieten de beurzen een wisselend beeld zien. De onzekerheid bij beleggers werd gevoed door de coronabesmetting van de Amerikaanse president Donald Trump en een slechter dan verwacht Amerikaans banenrapport. Ook sombere berichten over de brexitonderhandelingen hadden hun uitwerking.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent hoger op 553,12 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 819,21 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt daalde 0,3 procent, die in Parijs en Londen stegen tot 0,4 procent.

17.16 uur 2 oktober 2020

Boa’s mishandeld na handhaven mondkapjesplicht

De jongen werd door boa’s in burger aangesproken op de mondkapjesplicht toen hij de bus instapte. Hij droeg het masker even, maar nadat hij hem opnieuw afzette zeiden de boa’s dat ze aan het controleren waren en de jongen dus op een bekeuring kon rekenen. Dit leidde tot agressie bij de jongen, waarna ook twee meiden uit de bus zich erin mengden. Dit escaleerde snel tot een ruzie waarbij de handhavers werden geduwd, geschopt en geslagen.

Nadat de bus bij station Amersfoort Schothorst tot stilstand kwam en de andere passagiers waren uitgestapt, werden de drie verdachten aangehouden. De bus bracht het trio uiteindelijk naar het politiebureau in Amersfoort.

17.04 uur 2 oktober 2020

Supermarkten twee keer per dag uur open voor kwetsbare groepen

Supermarkten zijn volgende week twee keer per dag een uur alleen open voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Bijna alle supermarkten stellen een „ouderenuurtje” in tussen 07.00 en 08.00 uur ’s morgens en kiezen daarnaast een ander uur uit dat bij de lokale situatie past. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL is niet blij met de plicht die het kabinet de winkels eerder deze week oplegde en noemt het een „overhaast en ondoordacht besluit.”

Volgens het CBL werkten honderden supermarkten sinds het begin van de coronacrisis al met speciale openingstijden voor kwetsbare klanten. Ook is er op veel plekken extra service met bijvoorbeeld een lokale bezorgdienst, aldus het CBL. Maar er zijn ook supermarkten die er weer mee zijn gestopt, omdat er in hun buurt geen behoefte aan bleek te zijn. „Het kabinet heeft dit maatwerk genegeerd”, aldus de brancheorganisatie.

Het CBL gaat het effect van de speciale openingsuren na een week evalueren met de winkels en vertegenwoordigers van ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Uit de hoek van de kwetsbare groepen is al kritiek geleverd op de „verplichte ouderenuurtjes”, zegt het CBL. De brancheorganisatie wijst erop dat supermarkten de hele dag open zijn voor iedereen en dat ouderen niet verplicht zijn om tijdens de speciale uren te komen.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is blij met de speciale openingstijden. Volgens de organisatie zijn de uurtjes een uitkomst voor iedereen van alle leeftijden die nu wegens kwetsbaarheid niet naar de winkel durft.

Seniorenorganisatie ANBO onderschrijft de kritiek van het CBL en stelt dat het openingsuur in de ochtend voor veel ouderen nutteloos is, aangezien ze dan thuiszorg krijgen. ANBO vraagt zich ook af of mensen een legitimatiebewijs of een doktersverklaring mee moeten nemen om te bewijzen dat ze bij de doelgroep voor de speciale uren horen. Supermarkten kunnen volgens ANBO beter hun drukke en rustige tijden publiceren, zodat iedereen zelf kan beslissen wanneer er boodschappen worden gedaan.

17.01 uur 2 oktober 2020

Witte Huis bevestigt milde symptomen bij besmette Trump

De stafchef van het Witte Huis heeft vrijdag bevestigd dat de Amerikaanse president Donald Trump milde symptomen heeft van zijn besmetting met het coronavirus. „Hij blijft niet alleen vol goede moed, hij is ook energiek’, zei Mark Meadows.

Artsen houden Trump en zijn echtgenote Melania constant in de gaten. Volgens Meadows is Trump ondanks zijn ziekte „vastbesloten om heel hard te werken voor het Amerikaanse volk.” Trump zit nu in quarantaine, maar onduidelijk is voor hoe lang. De president zal waarschijnlijk minstens tien dagen geen campagne voeren voor zijn herverkiezing, is de verwachting van topjournalist Chris Wallace, die eerder deze week het eerste debat tussen Trump en uitdager Joe Biden leidde.

Eerder vrijdag werd bekend dat de president en zijn echtgenote besmet zijn met het coronavirus. In een verklaring dankte Melania iedereen voor alle goede wensen die zij heeft gekregen. „Ik heb milde symptomen maar ik voel me over het geheel goed. Ik kijk uit naar een voorspoedig herstel”, aldus de First Lady.

16.59 uur 2 oktober 2020

Kristallnachtherdenking Groningen afgelast om corona

De herdenking van de Kristallnacht op zondag 8 november in Groningen gaat niet door. Het Comité Kristallnachtherdenking Groningen heeft dit besloten naar aanleiding van de verscherpte coronamaatregelen van de overheid.

De herdenking zou bestaan uit onder meer een stille tocht en een toespraak door voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. De stille tocht zou gaan van het Martinikerkhof naar de synagoge aan de Folkingestraat in de voormalige Joodse buurt van Groningen. Daar zou Verbeet haar toespraak houden en het koor Femmes Majeures optreden met liederen van Ilse Weber, geschreven in concentratiekamp Theresienstadt.

Volgens het Comité Kristallnachtherdenking Groningen is het door de strengere maatregelen niet meer mogelijk een redelijk aantal bezoekers bij de bijeenkomst in de synagoge toe te laten. Een eventuele onlineversie vindt het comité niet passen bij de aard van de bijeenkomst. Ook is de stille tocht door de Groningse binnenstad moeilijk uitvoerbaar.

De Kristallnacht van 1938 geldt als voorbode van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s. In de nacht van 9 op 10 november werden toen in Duitsland talloze bedrijven en winkels verwoest, tientallen synagogen in brand gestoken en tienduizenden Joden mishandeld.

16.59 uur 2 oktober 2020

Trumps coronatweet meest gelikete tweet ooit

De tweet waarin president Trump bekendmaakte dat hij en zijn vrouw positief zijn getest op het coronavirus is zijn meest gedeelde en gelikete tweet ooit. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite Axios.

De tweet heeft al meer dan 1,4 miljoen likes en is ruim 800.000 keer gedeeld. Ook is er meer dan 400.000 keer op gereageerd.

Voor deze tweet van de president scoorde een van zijn tweets van vorig jaar het hoogst: daarin schreef Trump dat de rapper A$AP Rocky in Zweden uit de gevangenis was gelaten en weer naar huis kwam. Deze tweet scoorde bijna 820.000 likes.

16.45 uur 2 oktober 2020

Israëlische minister stapt op vanwege demonstratieverbod

De Israëlische minister van Toerisme, Asaf Zamir, is vrijdag opgestapt uit protest tegen de koers van de regering. Hij kondigde zijn vertrek aan op sociale media.

Zamir valt vooral over de deze week afgekondigde demonstratiebeperkingen. Hij zegt daardoor in gewetensnood te komen en geen vertrouwen meer in Netanyahu te hebben.

De wet die demonstraties beperkt is onderdeel van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Netanyahu had moeite om de wet doorgevoerd te krijgen, maar woensdag werd na een lang debat toch voor de beperking gestemd. Critici menen dat de wet erop gericht is tegenstanders van de premier de mond te snoeren. Netanyahu is verwikkeld in een corruptieproces en ligt onder vuur wegens zijn aanpak van de coronacrisis.

De huidige regering is sinds mei aan de macht. De centraal-liberale partij Blauw en Wit, waar Zamir lid van is, en de conservatieve Likoed-partij van Netanyahu vormen samen met twee religieuze partijen de coalitie. Er zitten meer dan 30 ministers in het kabinet.

16.37 uur 2 oktober 2020

Vestager stelt verlenging versoepelde EU-staatssteunregels voor

De Europese Commissie stelt voor om in verband met de aanhoudende coronacrisis de tijdelijk versoepelde staatssteunregels te verlengen tot 30 juni 2021. EU-commissaris Margrethe Vestager heeft de lidstaten ter consultatie een ontwerpwet gestuurd.

Het dagelijks EU-bestuur schortte bepaalde regels voor directe subsidies of belastingvoordelen half maart op in de hoop bedrijven overeind te houden en werkgelegenheid te redden. Ook kunnen de regeringen sindsdien straffeloos staatsgaranties verlenen op bankleningen, en private en publieke leningen subsidiëren. „De afgelopen zeven maanden heeft het tijdelijke wetskader het mogelijk gemaakt dat lidstaten voor 3 biljoen (3000 miljard) euro bedrijven hebben kunnen steunen die het hardst zijn getroffen door de coronacrisis”, aldus Vestager.

„De gevolgen van de crisis zullen nog een tijd bij ons blijven”, schrijft ze. „Daarom stellen we een verlenging en aanpassingen voor in het belang van het bedrijfsleven. Over hoe we verder gaan zullen we samen met de lidstaten beslissen.”

16.21 uur 2 oktober 2020

Republikeinse toppoliticus Ronna McDaniel ook positief

Na het opzienbarende nieuws dat de Amerikaanse president Trump besmet is met het coronavirus, blijken ook andere belangrijke politici bij de Republikeinen geïnfecteerd. Zo testte de voorzitter van het leidinggevende Republikeins Nationaal Comité, Ronna McDaniel, positief.

Dat werd woensdag vastgesteld. McDaniel zou milde symptomen hebben, melden Amerikaanse media. Ze was vorige week vrijdag nog samen met de president.

16.20 uur 2 oktober 2020

Amsterdam vraagt gebedshuizen groepsgrootte te beperken

Gebedshuizen in Amsterdam krijgen het dringende advies om de groepsgrootte weer te beperken tot maximaal 30 personen per ruimte en bezoekers mondkapjes te laten dragen. Die oproep doet voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Femke Halsema vrijdag.

Afgelopen maandag stelde het kabinet nieuwe regels in om het coronavirus tegen te gaan. Onder andere samenkomsten in gebouwen werden beperkt tot maximaal 30 personen, als daar genoeg ruimte is om 1,5 meter uit elkaar te zitten. Voor gebedshuizen, zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels wordt een uitzondering gemaakt en daar mogen maximaal 100 personen samenkomen.

De Amsterdamse veiligheidsregio vraagt nu om toch het maximum van 30 personen aan te houden. „Ik besef me dat dit opnieuw pijnlijke en ingewikkelde beslissingen met zich meebrengt, maar op die manier beschermt u uw eigen bezoekers en helpt u de verdere verspreiding te beperken”, zo schrijft Halsema. „Het is nu echt noodzakelijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, en bij grote gezelschappen is het risico groot.”

Sinds augustus heeft Amsterdam de meeste besmettingen in Nederland, met meer dan 13.000 coronagevallen. Vooral in stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West zijn veel besmettingen.

16.16 uur 2 oktober 2020

Rutte: breed besef dat EU corona-aanpak beter moet afstemmen

Het besef groeit bij Europese leiders dat ze hun aanpak van de coronapandemie beter met elkaar moeten afstemmen. Daarover zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, maar het blijkt wel „de persoonlijke overtuiging” van „heel veel leiders”, zei premier Mark Rutte na afloop van de Europese top in Brussel.

Toen het coronavirus afgelopen voorjaar in Europa om zich heen greep, koos iedere lidstaat zijn eigen koers, bracht Rutte in herinnering. Sommige sloten halsoverkop hun grenzen of draalden juist lang met maatregelen. Dat moet anders nu een tweede golf het continent lijkt te overspoelen.

Veel regeringsleiders en staatshoofden willen in de strijd tegen het virus in het vervolg „strakker” samen optrekken, constateerde Rutte. Althans, ze willen „coördinatie tussen de lidstaten”, niet „Europa als de Europese Commissie die macht naar zich toetrekt”. Duitse ziekenhuizen die Nederlandse patiënten overnamen toen in Nederland de intensivecareafdelingen overliepen zijn een goed voorbeeld, zei de premier.

Op de volgende EU-toppen zal de gezamenlijke aanpak van de pandemie telkens op de agenda staan. Nu was dat niet zo en kwamen de Europese leiders nog niet verder dan een spontane discussie, zei Rutte.

De Europese ministers van Volksgezondheid en de EU-ambassadeurs gaan nu verder praten „in de geest van meer coördinatie”. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat grenzen opnieuw dichtgaan, dat ze heel verschillend oordelen over het besmettingsgevaar in een gebied of dat arme Balkanlanden het straks zonder vaccins moeten stellen. Maar dan moeten ze het onder meer eens worden over cijfers en definities, tekent Rutte aan.

16.05 uur 2 oktober 2020

14-jarige zoon Barron Trump test negatief op corona

De 14-jarige zoon van de Amerikaanse president Trump, Barron, is negatief getest op het coronavirus, hoewel zijn ouders wel zijn besmet.

Alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen om te verzekeren dat Barron veilig en gezond blijft, aldus een woordvoerster van Trumps echtgenote Melania.

15.46 uur 2 oktober 2020

Erasmus MC houdt ex-coronapatiënten twee jaar in de gaten

Coronapatiënten uit Rotterdam en omgeving die in een ziekenhuis hebben gelegen, worden twee jaar nauwgezet in de gaten gehouden door het Erasmus MC. Het ziekenhuis wil weten hoe het lichamelijk, geestelijk en cognitief met ze gaat. Het moet helpen om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.

De onderzoekers willen onder meer weten hoe de spieren, longen en bloedvaten van de patiënten zich herstellen en hoe de mensen slapen.

Coronapatiënten kunnen langer te maken krijgen met problemen dan andere patiënten, en die klachten kunnen ook ernstiger zijn, is de vrees van de onderzoekers. Ongeveer honderd ex-patiënten doen al mee aan het onderzoek en het Erasmus MC hoopt dat uit te breiden naar 300 tot 500.

15.42 uur 2 oktober 2020

Kabinet: coronacijfers ‘beroerd’ maar geen verrassing

De jongste cijfers over het aantal coronabesmettingen zien er nog altijd „beroerd” uit, maar dat komt niet als een verrassing, zegt vicepremier Kajsa Ollongren. „Dit is wel een beetje wat de voorspelling was.” Vrijdag werd een recordaantal van meer dan 3800 nieuwe gevallen gemeld, ruim 500 meer dan een dag eerder.

Ollongren wijst erop dat de mensen die nu te horen krijgen dat zij geïnfecteerd zijn, het virus al hebben opgelopen voordat het kabinet maandag voor het hele land aangescherpte maatregelen nam. „Op zichzelf hoef je er dus niet van te schrikken dat dit gebeurt, en zou een verdere stijging ook nog wel mogelijk zijn.”

Het kabinet kondigde deze week landelijk nieuwe contactbeperkingen aan. „We verwachten dat we eind volgende week de eerste effecten kunnen zien van de aangescherpte maatregelen”, aldus Ollongren. Zij vervangt bij de persconferentie na afloop van de ministerraad premier Mark Rutte, die bij een EU-top in Brussel is.

Het kabinet heeft gekozen voor een ander pakket dan dit voorjaar, „net iets lichter en gerichter”, aldus Ollongren. „Wij hopen dat dit genoeg zal zijn om de trend om te buigen.” Of dat lukt binnen de drie weken waarvoor de maatregelen nu zijn afgekondigd, is volgens de D66-vicepremier nog niet te zeggen. Zij benadrukt wel dat de strijd tegen corona „een zaak van de lange adem” zal zijn.

15.40 uur 2 oktober 2020

Wall Street lager door schrik coronabesmetting Trump

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag flink lager geopend, door schrik bij beleggers op Wall Street door het nieuws dat president Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn besmet met het coronavirus. Daarnaast gaat de aandacht uit naar het belangrijke banenrapport van de overheid en worden de politieke ontwikkelingen rond een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie in Washington gevolgd.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1 procent lager op 27.526 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent tot 3339 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,7 procent tot 11.130 punten.

Trump liet via Twitter weten dat hij en Melania het coronavirus hebben. Waarschijnlijk hebben zij het virus opgelopen door nauw contact met adviseur Hope Hicks, die onder meer met Trump mee was naar het verkiezingsdebat in Cleveland.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september veel minder sterk gegroeid dan in augustus en ook zwakker dan verwacht. Het ministerie van Arbeid maakte bekend dat er vorige maand 661.000 banen bijkwamen exclusief de landbouwsector. Economen hadden op een aanwas van 875.000 arbeidsplaatsen gerekend.

Het Huis van Afgevaardigden heeft een nieuw steunpakket voor de economie ter waarde van 2,2 biljoen dollar goedgekeurd. Het lijkt er echter niet op dat de wet die het pakket regelt het zal redden in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Meerdere Republikeinse kopstukken vinden dat met het plan te veel geld gemoeid is.

Supermarktconcern Walmart verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Britse dochteronderdeel Asda aan een investeringsconsortium. Walmart verwacht een boekverlies te lijden van 2,5 miljard dollar op de verkoop van de supermarktketen en daalde 0,4 procent.

De maker van elektrische auto’s Tesla heeft in het derde kwartaal 139.000 voertuigen afgeleverd. Het gaat om een record voor het bedrijf van topman Elon Musk. Tesla ging wel 5 procent onderuit.

Boeing zou gesprekken voeren met de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair over een order voor 150 tot 200 toestellen van het type 737 MAX. De opdracht zou een flinke opsteker zijn voor Boeing, want de 737 MAX wordt om veiligheidsredenen al sinds maart vorig jaar aan de grond gehouden vanwege twee crashes. Boeing daalde desondanks 2,5 procent.

15.37 uur 2 oktober 2020

‘Trump heeft milde coronasymptomen’

Donald Trump vertoont milde symptomen van Covid-19, schrijft de New York Times op basis van twee bronnen nadat bekend werd dat hij is besmet met het coronavirus.

Volgens een van de bronnen had de Amerikaanse president verkoudheidsverschijnselen. Een aanwezige van een fundraisediner op zijn golfclub in Bedminster in de staat New Jersey zei dat Trump daar lusteloos overkwam. Hij zou daar contact met zo’ n honderd mensen hebben gehad. Een dag eerder zou hij in het vliegtuig in slaap zijn gevallen op een vlucht uit Minnesota.

Het Witte Huis overweegt Trump de natie te laten toespreken, aldus de krant.

15.24 uur 2 oktober 2020

Medewerkers Albert Heijn krijgen in december coronabonus

Medewerkers van supermarktketen Albert Heijn krijgen in december eenmalig een coronabonus van 15 procent over hun gemiddelde maandloon, bevestigt de supermarkt na berichtgeving bij vakblad Distrifood.

Albert Heijn-werknemers krijgen daarnaast ook een hoger voorschot op de winstuitkering van het salaris. Die was altijd 45 procent van het salaris maar is dit jaar verhoogd naar 70 procent. Die volgt ook in december.

Een woordvoerder laat weten dat na overleg met de branchevereniging van supermarkten, de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL), besloten is dat supermarkten zelf mogen bepalen hoe ze hun medewerkers willen bedanken voor de coronaperiode.

Tijdens de paasperiode kregen medewerkers van Albert Heijn al een cadeaubon van 25 euro, die te besteden was bij bol.com. De webwinkel is eigendom van Ahold-Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn.

Andere supermarktketens besloten eerder al tot een coronabonus. Zo keert winkelketen Deen 10 procent van het loon verdiend over gewerkte uren in de maanden sinds maart uit. Andere ketens zoals Jumbo en Lidl willen volgens Distrifood op een collectieve regeling binnen de supermarktbranche inzetten.

15.23 uur 2 oktober 2020

Vicepremier Ollongren: mondkapjesbesluit was ‘politieke afweging’

Het besluit om Nederlanders toch op het hart te drukken een mondkapje te dragen in binnenruimtes was een „maatschappelijke, politieke afweging”. Dat geeft vicepremier Kajsa Ollongren toe na de ministerraad op vrijdag. Dat mondkapjes kunnen helpen tegen de coronacrisis is „de overweging van de politiek, van de Tweede Kamer en van het kabinet”.

Lange tijd nam het kabinet vooral besluiten op basis van adviezen van de experts van het RIVM en het Outbreak Management Team. Maar die deskundigen twijfelen over het nut van mondkapjes. In het OMT is ook niet iedereen het daarover eens.

„Wetenschappelijk gezien” is het OMT van grote waarde voor het kabinet, zei Ollongren. „Maar onze verantwoordelijkheid gaat verder. We kunnen soms ook maatschappelijke en politieke afwegingen maken en dat is in dit geval ook gebeurd.” Die politieke afweging was ook belangrijk volgens de bewindsvrouw, omdat mensen de behoefte hadden om duidelijkheid te krijgen over mondkapjes. Het besluit aan het begin van de coronacrisis om de scholen tijdelijk te sluiten, werd ook buiten de experts om genomen, aldus Ollongren.

Het ‘dringende advies’ om een mondkapje te dragen in winkels, stations, gemeentehuizen en andere publieke binnenruimtes kwam middenin een debat met de Tweede Kamer. Veel partijen drongen aan om toch landelijk aan te bevelen mondkapjes te dragen. Lange tijd werden mondkapjes alleen ingezet in het openbaar vervoer. Eerder deze week adviseerde het kabinet het dragen van mondkapjes in winkels in bepaalde steden. Tijdens het Kamerdebat besloot premier Mark Rutte toch per direct landelijk over te stappen op een mondkapjesadvies.

Dat het om een dringend advies gaat, zorgt maatschappelijk ook voor wat onrust. Sommige winkelketens weigeren klanten die geen mond-neuskapje dragen, andere niet. Volgens Ollongren duurt het niet lang voordat veruit de meeste mensen wel gewoon een mondkapje dragen. Het duurde immers ook even voordat de 1,5 meter was „ingeburgerd”, aldus de vicepremier. Het beschermende kapje is volgens haar straks net zo ‘gewoon’ als afstand houden en regelmatig de handen wassen.

Ook RIVM-chef Jaap van Dissel spreekt van een politiek besluit. Hij blijft erbij dat mondkapjes maar „gering” bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus, zegt hij tegen de NOS. Daarom geven het OMT en het RIVM geen positief advies over algemeen gebruik. „Dat er een ander besluit, op grond van politieke overwegingen wordt genomen, dat zij zo”, aldus Van Dissel.

15.12 uur 2 oktober 2020

Topman KLM vreest nieuwe ontslagronde

„Deze ongecoördineerde aanpak van landen heeft tot veel verwarring geleid en het vertrouwen van klanten aangetast. De realiteit wijkt dus stevig af van de verwachtingen die we voor de industrie in de zomermaanden nog hadden”, stelt de KLM-baas in een bericht aan het eigen personeel, waarover eerder ook de NOS schreef.

Hoeveel banen op de tocht staan is nog niet duidelijk. Wel geeft de topman aan dat nog eens 10 procent minder vluchten zou betekenen dat KLM nog zo’n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.

De maatschappij kondigde in de zomer al aan circa 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. „We houden nu dus echter rekening met nog minder productie, wat uiteindelijk directe invloed zal hebben op de hoeveelheid mensen die nodig is”, aldus Elbers.

Ook Jan van den Brink, vakbondsbestuurder bij FNV Grondpersoneel, maakt zich zorgen over de situatie. „Zoals het nu gaat, ziet er niet goed uit. Want hoe meer oranje vlekken op de wereldkaart, hoe minder er wordt gevlogen”, geeft hij aan. Maar de FNV’er weet ook dat de omstandigheden in de coronacrisis soms snel kunnen veranderen. „Het gaat omhoog en omlaag. We hebben met KLM afgesproken om elk half jaar opnieuw naar het scenario te kijken. Laten we eerst het volgende meetmoment afwachten.”

KLM moest donderdag nog een reorganisatieplan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde miljardensteun te kunnen beschikken. Dit lukte op het nippertje. Als het personeel niet had ingestemd met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën de enige andere optie geweest.

15.02 uur 2 oktober 2020

Biden wenst Trump spoedig herstel van coronabesmetting

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wenste Donald Trump en zijn vrouw Melania vrijdag via Twitter een „spoedig herstel” toe. Hij deed dat mede namens zijn vrouw Jill.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

„We zullen blijven bidden voor de gezondheid en veiligheid van de president en zijn familie”, aldus de Democratische tegenstrever van Trump in de verkiezingen. Biden laat zich naar verwachting vrijdag testen, nadat bekend werd dat Trump besmet is. De twee waren woensdag nog samen in een debat.

15.02 uur 2 oktober 2020

Agressie in ziekenhuis

Verschillende ziekenhuizen in de grote steden huren extra beveiligers in om het personeel op corona-afdelingen te beschermen. Agressie kán niet", oordeelt de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad. Zeker niet tegen hen die het goede voor hebben met patiënten."\

2020-09-26-katZA1-bij-iv26-8-FC_web_webAgressie tegen ziekenhuispersoneel kán niet

14.46 uur 2 oktober 2020

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen, ‘zoals verwacht’

Ziekenhuizen behandelen momenteel 733 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 30 mei. Vergeleken met donderdag liggen 42 patiënten meer in een ziekenhuis. Die stijging past bij de verwachting en ook de komende dagen zal het aantal opnames stijgen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen liggen 573 coronapatiënten, 34 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 152 naar 160. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten dus met 42.

Op de intensive cares liggen ook 594 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 17 minder dan op donderdag.

Om de druk op de ziekenhuizen te verminderen worden patiënten sinds een tijdje verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn veertien patiënten overgebracht naar andere verpleegafdelingen. Sinds vorige week is al meer dan zeventig keer iemand overgebracht.

14.46 uur 2 oktober 2020

Tegenvallende banengroei VS in september

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september veel minder sterk gegroeid dan in augustus en ook zwakker dan verwacht. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat er vorige maand 661.000 banen bijkwamen in de VS exclusief de landbouwsector. Economen hadden in doorsnee op een aanwas van 875.000 arbeidsplaatsen gerekend.

In augustus kwamen er volgens een herzien cijfer nog bijna 1,5 miljoen banen bij in ’s werelds grootste economie. De werkloosheid in de VS lag vorige maand op 7,9 procent tegen 8,4 procent een maand eerder.

De Amerikaanse werkgelegenheid kreeg tijdens de coronacrisis forse klappen, maar de afgelopen tijd is er weer sprake van herstel op de arbeidsmarkt. Wel loopt het aantal coronabesmettingen in de VS de laatste tijd steeds verder op wat het herstel kan ondermijnen. Eerder op de dag werd nog bekend dat president Donald Trump en zijn vrouw Melania positief hebben getest op corona. Zij zijn nu in quarantaine in het Witte Huis.

Het is bovendien de zwakste groei van de Amerikaanse werkgelegenheid sinds mei, toen de arbeidsmarkt begon te herstellen van de zware dreunen door de crisis. In de voorgaande maanden gingen nog miljoenen banen verloren in de VS als gevolg van de virusuitbraak en de lockdownmaatregelen.

Het is het laatste banenrapport voor de presidentsverkiezingen in de VS op 3 november. Het economisch herstel van de coronacrisis is een belangrijk thema in de verkiezingen.

14.39 uur 2 oktober 2020

Nieuwe ontslagronde dreigt bij KLM

beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het tegenvallende herstel in de luchtvaart leidt waarschijnlijk tot extra banenverlies bij KLM, bovenop de banen die al worden geschrapt. Dat meldt de NOS.

De luchtvaartmaatschappij ziet dat de resultaten niet alleen deze winter, maar ook volgend jaar zomer waarschijnlijk zullen tegenvallen. Tot nu toe ging de luchtvaartmaatschappij uit van 20 tot 25 procent minder volle vluchten in 2021 ten opzichte van 2019, maar dit lijkt niet langer realistisch.

In een interne memo zegt topman Pieter Elbers volgens de NOS dat als de bezettingsgraad van KLM nog eens 10 procent lager uitvalt, dit betekent dat 1500 extra arbeidsplaatsen geschrapt moeten worden. Om wat voor functies het gaat, is nog niet duidelijk.

14.38 uur 2 oktober 2020

Wintersporters wachten met boeken door wisselende reisadviezen

Wintersporters zijn voorzichtig met het boeken van hun wintersportvakantie omdat de coronacrisis voor veel onzekerheid zorgt. Reisadviezen kunnen elk moment veranderen en mensen hebben veel vragen over annuleringsvoorwaarden. Bij vakantiewoningspecialist Chalets.nl loopt het aantal boekingen voor wintersportchalets een kwart achter vergeleken met vorig jaar. Ook Tui merkt dat reizigers het boeken van hun wintersportvakantie uitstellen. Wel verwacht het bedrijf dat de achterstand door lastminuteboekingen weer wordt ingehaald.

Tui ziet veel belangstelling voor een wintersportvakantie op de website, maar door de wisselende reisadviezen zijn er minder boekingen. "Het zoekgedrag op de site laat zien dat de vraag voor de wintersport er zeker is, maar we merken dat mensen in het algemeen langer wachten met boeken, tot kort voor vertrek", meldt woordvoerder Petra Kok van Tui.

"Het aantal boekingen voor de vakantiewoningen gaat niet zo hard als vorig jaar, we lopen een kwart achter", aldus Selina Sijtsma van Chalets.nl. "Mensen hebben veel vragen over de regelgeving in de wintersportlanden en de annuleringsvoorwaarden. In Oostenrijk mag bijvoorbeeld buiten een groep niet groter dan tien personen zijn. De vraag is dan of je wel met meer dan tien mensen in een chalet mag. Opvallend is dat we een grotere vraag zien naar luxe chalets. De reden weten we niet, maar wellicht willen mensen meer ruimte."

Wintersportgebieden doen er ondertussen alles aan om ‘coronaproof’ te zijn, vertelt de directeur van de reisbrancheorganisatie ANVR Frank Oostdam. "In Oostenrijk zal geen après-ski zijn zoals veel mensen het kennen. Voor horeca geldt namelijk, net als in Nederland, dat er afstand moet worden gehouden tussen verschillende huishoudens. De bottleneck zijn de liften; die moeten regelmatig ontsmet worden en mondkapjes zullen verplicht zijn. Liften gaan misschien ook langer open, dus vroeger beginnen en tot later doorgaan." Volgens Oostdam zijn de RIVM’s van de wintersportlanden niet bang voor het wintersporten zelf: "Die organisaties benadrukken dat het sporten in de buitenlucht is, bijna iedereen een helm draagt en er dus weinig kan gebeuren."

Finland was de laatste jaren in opmars als wintersneeuwbestemming, maar Tui heeft het aantal geplande vluchten naar Finland komende winter teruggebracht doordat het reisadvies ‘oranje’ is. Kok: "Het zal afhangen van het reisadvies of het deze winter mogelijk is om naar Finland te gaan."

Belangrijkste momenten