Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

beeld ANP

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Hoewel de pandemie in Europa over haar hoogtepunt heen lijkt, gelden nog tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 21.49 uur 30 juni 2020
21.49 uur 30 juni 2020

Biden houdt geen grote campagnebijeenkomsten tijdens crisis

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zal in aanloop naar de presidentsverkiezingen geen massale campagnebijeenkomsten houden tijdens de coronacrisis. Zijn tegenstrever Donald Trump heeft wel voor een groot publiek campagne gevoerd.

AFP_1UD7YUBiden houdt geen grote campagnebijeenkomsten tijdens crisis

21.38 uur 30 juni 2020

Actiegroepen maken 'landingsbaan' richting Tweede Kamer

Meerdere actiegroepen protesteren woensdagmiddag op het Binnenhof tegen het huidige beleid van de regering. Ze maken een 'landingsbaan' van 40 meter richting de Tweede Kamer, daarmee verwijzend naar het steunpakket van 3,4 miljard euro voor KLM.

"We eisen het uitfaseren van de meest vervuilende sectoren, het sluiten van detentiecentra, het beëindigen van de privatisering van de zorg en sterk beleid op het beëindigen van racisme en discriminatie opgesteld overeenkomstig de voorstellen van Black Lives Matter. Maar het is een totaalpakket, want in deze crisis laten we niemand achter", zegt woordvoerder Jerry Afriyie van Nederland wordt beter en Kick Out Zwarte Piet. Verder doen onder meer Fridays For Future, S.P.E.A.K en Comité 21 Maart mee.
De actievoerders hebben commissies van de Tweede Kamer uitgenodigd om naar het Plein te komen en daar een alternatief steunpakket in ontvangst te nemen. "Het is tijd om het leven van mensen centraal te stellen, in plaats van de markt, multinationals en hun winsten. Het is tijd om armoede, racisme en klimaatverandering te bestrijden en de democratie te verbeteren."

21.04 uur 30 juni 2020

Uitzondering op 1,5 meterregel voor praktijkvakken op scholen

Na de zomer kunnen op de middelbare scholen praktijkvakken worden gegeven zonder dat de docent 1,5 meter afstand hoeft te houden van de leerlingen. Dat staat in een aangepast protocol voor het voortgezet onderwijs dat door de bonden en de VO-Raad is opgesteld.

Woensdag worden de coronaregels al versoepeld, maar veel scholen zullen pas na de zomer helemaal opengaan. Dan hoeven leerlingen onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar nog wel van de docenten. De vraag was hoe dat moest bij praktijkvakken zoals techniek, handvaardigheid en gym.
In het nieuwe protocol wordt voor die vakken een uitzondering gemaakt. Dat wordt door het RIVM toegestaan, meldt de AOb. Volgens de onderwijsbond moet wel zoveel als mogelijk aan de afstandsregel gehouden worden.
Ook zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel dat de schoolleiding eerst in gesprek moet met de betrokken docenten en ondersteuners. „Zij kunnen nooit gedwongen worden. Kijk bijvoorbeeld hoe het vak op een andere manier ingevuld kan worden.”

20.57 uur 30 juni 2020

RIVM: Koren mogen repeteren op 1,5 meter afstand

Zingen in koorverband wordt niet langer ontraden. Dat staat in een advies voor de koorsector dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag uitbracht.

CHR-v-ISRAEL-40-jaar-0011-HENKRIVM: Koren mogen repeteren op 1,5 meter afstand

20.12 uur 30 juni 2020

Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 15.000 banen

Vliegtuigbouwer Airbus schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen. Ook schroeft het bedrijf de productie flink terug als gevolg van de coronacrisis. Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig in deeltijd laten werken. Desondanks sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

AFP_1UD7Z2Vliegtuigbouwer Airbus schrapt 15.000 banen

18.21 uur 30 juni 2020

‘Uitvoeren opschalingsplan ic is grote uitdaging’

Het uitvoeren van het plan voor de uitbreiding van het aantal ic-bedden is een grote uitdaging. Dat zegt Rowan Marijnissen, voorzitter ic van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), over het voorstel om dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het plan dinsdag gepresenteerd. „Het is niet meer dan dat: een plan. Het is in zekere zin ook een ‘noodzakelijk kwaad’, omdat onze zorg niet is ingericht op het continu beschikbaar houden van capaciteit die je doorgaans niet of nauwelijks gebruikt” , stelt Marijnissen.
Ze wijst erop dat om het plan te kunnen doen slagen er meer waardering, loopbaanperspectief en zeggenschap voor de verpleegkundigen moet komen. „Dat vergt een omslag bij veel ziekenhuisbestuurders”, aldus Marijnissen. „Maar het vergt ook iets van ons allemaal als verpleegkundigen. Zeggenschap wordt je nooit in de schoot geworpen. Je moet er altijd zelf iets voor doen. Wacht daarom niet af en stap met dit plan in de hand op je bestuur af. Ga het gesprek aan. Wat is bij ons mogelijk?”

18.18 uur 30 juni 2020

Staat New York: nog meer bezoekers in quarantaine

De staat New York met de gelijknamige metropool gaat nog meer bezoekers verplichten twee weken in quarantaine te gaan. In de strijd tegen het coronavirus wil de regering van New York dat reizigers uit zestien Amerikaanse staten in zelfisolatie gaan.

Dat is een verdubbeling sinds de publicatie van de eerste lijst staten een week geleden. New York reageert op de drastische toename van coronabesmettingen in staten als Californië.
Florida en Texas stonden al op de lijst. In de zestien staten woont bijna de helft van de Amerikaanse bevolking.
De staat New York was een tijd het epicentrum van de coronapandemie, met dagelijks achthonderd doden en duizenden besmettingen. Maar het aantal infecties daalde aanzienlijk door allerlei maatregelen. In andere delen van de VS daarentegen stijgt het aantal infecties fors, mogelijk door een te snelle versoepeling van de coronaregels.

17.57 uur 30 juni 2020

‘Reizigers houden zich goed aan mondkapjesplicht’

Reizigers in het openbaar vervoer hebben zich goed aan de mondkapjesplicht gehouden die sinds 1 juni van kracht is. Dat zegt Pedro Peters van OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn. Hij is dan ook tevreden en hoopt dat als woensdag het ov voor iedereen toegankelijk wordt de coronarichtlijnen nageleefd blijven.

Uit een onderzoek met ‘mysteryguests’ in de provincie Utrecht komt volgens Peters naar voren dat daar tussen de 8 en 10 procent geen mondkapje in het ov droeg. „Geen slechte score”, zegt Peters. De percentages wisselden wel per vervoersmiddel. Zo droegen mensen in de bus vaker een mondkapje dan in de trein, omdat reizigers zich daar anoniemer voelen, stelt hij.
In juni zijn in totaal 120 boetes uitgedeeld in het ov voor het niet dragen van een mondkapje. Veelal bleef het bij een waarschuwing. Dat was volgens Peters de bedoeling, om mensen aan de maatregel te laten wennen.
Vanaf woensdag wordt er strakker gehandhaafd. Omdat het dan drukker wordt, is „het nog belangrijker om een mondkapje te dragen”, zegt Peters. Maar hij verzekert dat handhavers niet op jacht gaan naar mensen die geen bedekking voor hun mond hebben. „De handhaving wordt niet extra, maar weer normaal.”
De OV-NL-voorzitter benadrukt dat het voor heel Nederland van belang is dat reizigers zich aan de maatregelen houden. Een goede naleving in het ov is volgens hem namelijk een randvoorwaarde voor verdere versoepelingen in andere sectoren. De ov-sector zelf evalueert in augustus hoe de versoepeling is verlopen.

17.53 uur 30 juni 2020

NVIC-voorzitter Gommers: Te weinig oog voor personeel in rapport

Diederik Gommers had graag gezien dat in het rapport over uitbreiding van de ziekenhuiszorg vanwege de coronapandemie meer nadruk was gelegd op de positie van het personeel. „Wij hadden de klemtoon anders gelegd”, reageert de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Hij is „een beetje ongelukkig” met de insteek van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

ANP-409376884NVIC-voorzitter Gommers: te weinig oog voor personeel in rapport

17.28 uur 30 juni 2020

Senaat geeft Ollongren meer tijd om huurders tegemoet te komen

De Eerste Kamer houdt vast aan de eisen om alle huren tijdelijk te bevriezen of een soortgelijke maatregel te treffen in verband met de coronacrisis. Wel geeft de senaat minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) deze zomer nog de tijd om dat te doen. De zeldzame motie van afkeuring die de Eerste Kamer vorige week aannam, blijft boven de markt hangen.

ANP-415188714Senaat geeft Ollongren meer tijd om huurders tegemoet te komen

17.06 uur 30 juni 2020

Minister: Geld voor extra bedden op ic voor tweede golf komt er

Het geld dat ziekenhuizen nodig hebben om genoeg ic-bedden te kunnen inrichten voor een opleving van het coronavirus, komt er. „Dit gaan we mogelijk maken”, zegt minister Martin van Rijn (Medische Zorg).

Van Rijn vroeg het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) om een plan om genoeg plaats te maken op de intensive care voor een onverhoopte tweede golf van coronapatiënten. De minister wil voorbereid zijn op een nieuwe piek in het najaar. Volgens het LNAZ kunnen er dan 1350 ic-bedden klaarstaan.

Martin van Rijn. beeld ANP

Dat is minder dan de 1700 waarop het kabinet mikte, maar Van Rijn is toch „tevreden”. Hij wijst erop dat het LNAZ ruimte ziet om als de nood aan de man is nog eens 350 bedden vrij te maken, al komt dan de gewone zorg wel in het gedrang. „Dit is een goede, intelligente combinatie van structurele en flexibele capaciteit”, stelt de minister.

Voor de extra ic-bedden zijn bijvoorbeeld beademingsapparaten, mondkapjes, schorten en handschoenen, medicijnen én verpleegkundigen nodig. Die komen er „zeker”, zei Van Rijn. Hoe het kabinet de kosten precies wil dekken, moet het nog nader bekijken. Dat kan rechtstreeks, maar ook via de verzekeraars of de zorgpremie.
Om een tweede golf aan te kunnen, kunnen ziekenhuizen voorlopig ook niet weer helemaal eigen baas worden. Sinds de Brabantse ziekenhuizen in maart overspoeld werden door coronapatiënten, werden patiënten door een centrale coördinator over het land verdeeld. Iets van die „centrale regie” moet behouden blijven, vindt Van Rijn in navolging van het LNAZ.

17.04 uur 30 juni 2020

EasyJet schrapt 5000 banen en sluit Britse bases vanwege crisis

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet gaat tot 5000 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk en sluit zijn bases op de luchthavens van Stansted, Southend en Newcastle. De prijsvechter had eind mei al gewaarschuwd dat er fors banenverlies aan zat te komen vanwege de crisis in de luchtvaartsector door het coronavirus.

Meer dan zevenhonderd piloten die vanuit het Verenigd Koninkrijk werken verliezen waarschijnlijk hun baan bij easyJet, ongeveer een derde van het totaal aantal vliegers van de maatschappij in het land. De Britse pilotenvakbond Balpa zei geschokt te zijn over de omvang van het banenverlies.
Het bedrijf had eerder gezegd het personeelsbestand met maximaal 30 procent terug te willen brengen, ofwel ongeveer 4500 arbeidsplaatsen. Volgens topman Johan Lundgren van easyJet moet de vloot inkrimpen, ook omdat de vraag naar tickets naar verwachting pas in 2023 weer op het niveau van voor de crisis is. De ingrepen zijn volgens Lundgren nodig om zoveel mogelijk banen op de lange termijn te beschermen.
De luchthavens van Stansted en Southend liggen in de omgeving van Londen. Newcastle ligt in het noordoosten van Engeland.

17.00 uur 30 juni 2020

Meer mobiele ic’s en speciale ambulances nodig

Als Nederland te maken krijgt met een tweede golf van de corona-uitbraak, zijn daar niet alleen meer medici voor nodig, maar ook meer materieel. Zo moet het aantal mobiele intensive cares (afgekort MICU’s) worden verdubbeld, van zeven naar veertien. Verder moeten 25 ambulances speciaal ingericht worden om coronapatiënten te verdelen over het land. Dat zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg in zijn plan voor opschaling van de zorg.

Een MICU is een vrachtwagen die is ingericht als ambulance. Die kan zeven dagen per week rijden om patiënten van de ene naar de andere ic te brengen.
Het LNAZ stelt ook voor om een extra traumahelikopter in te zetten. Die kan patiënten over grote afstanden vervoeren. In een traumahelikopter zit een Mobiel Medisch Team (MMT), een ploeg van drie mensen.

16.34 uur 30 juni 2020

CNV: intensive care uitbreiden gaat niet zonder personeel

Het uitbreiden van de intensivecarecapaciteit tot 1700 bedden in crisistijd „gaat niet zonder personeel”, reageert CNV Zorg & Welzijn op het uitbreidingsplan dat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft gepresenteerd. Om voldoende personeel aan te trekken én te behouden, zal de zorg aantrekkelijker moeten worden voor werknemers. De eenmalige bonus van 1000 euro die het kabinet onlangs in het vooruitzicht stelde, is volgens de bond te weinig.

„Het kabinet blokkeerde de ruimte voor een structurele loonsverhoging. De waardering beperkte zich tot een éénmalige uitkering van 1000 euro, waarvan de uitwerking nog zeer onhelder is. Dat was te weinig”, zegt voorzitter Anneke Westerlaken. Ze benadrukt dat zorgprofessionals „een cruciale rol” spelen in discussies over de toekomst van de zorg. „Krijgen ze die rol niet, dan zullen steeds meer professionals met hun voeten stemmen en de zorg definitief verlaten.”
CNV Zorg & Welzijn vindt het plan er „op papier goed uitzien”. Westerlaken wijst er echter nog eens op dat Nederland nu al een tekort heeft aan gespecialiseerde ic-verpleegkundigen en de opleiding inclusief stage achttien maanden duurt.
Het uitgangspunt van het kabinet is dat de reguliere zorg zoveel mogelijk door moet gaan bij een eventuele volgende golf van coronabesmettingen. „Dat maakt het goed plannen van capaciteit, aandacht voor stagiaires en nieuwe collega’s én goede arbeidsvoorwaarden om mensen voor de zorg te behouden, extra belangrijk”, aldus Westerlaken.

16.29 uur 30 juni 2020

‘Doorgaan zorg bij tweede coronagolf onmogelijk te beloven’

Als Nederland te maken krijgt met een tweede golf van het coronavirus, dan is het „vrijwel onmogelijk te beloven dat de reguliere zorg volledig, voor de volle 100 procent, kan doorgaan”. Dat komt onder meer door een „chronisch tekort aan medisch personeel”, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

beeld ANP

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) stelt voor om de capaciteit van de intensive cares in Nederland structureel uit te breiden van 1150 naar 1350 bedden. In geval van nood zou de capaciteit moeten worden vergroot naar 1700 bedden. Daar zijn duizenden extra verpleegkundigen voor nodig, ook op de verpleegafdelingen, waar veel nieuwe patiënten komen te liggen. „Een spreekwoordelijk blik opentrekken is gewoon niet mogelijk. Bij een tweede golf opnieuw een groot beroep doen op ons personeel is een groot punt van aandacht”, zegt de ziekenhuizenvereniging.
De ziekenhuizen willen dat het ministerie van Volksgezondheid vooraf al de rekening van de uitbreiding betaalt. „Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Zonder die toezegging kan niemand er mee aan de slag”, aldus de NVZ. Het LNAZ laat zich in zijn plan niet uit over de kosten van de uitbreiding.

16.09 uur 30 juni 2020

Iets minder coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt van 32 naar 29. Na twee dagen van stijging is het aantal terug op het niveau van afgelopen zaterdag. Dit is het laagste aantal in de afgelopen maanden.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat meer dan de helft van de intensivecareafdelingen in Nederland geen enkele coronapatiënt meer heeft liggen.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen juist met drie gestegen naar 160. De ziekenhuizen behandelen in totaal dus 189 coronapatiënten, evenveel als op maandag.
Op de intensive cares liggen 559 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 32 meer dan op maandag. In totaal behandelen de ic’s nu 588 mensen. Dit aantal schommelt al tijden rond de 600. Onder normale omstandigheden, zonder corona, zouden de intensivisten ongeveer 900 patiënten behandelen.

15.52 uur 30 juni 2020

EU-landen bevestigen versoepeling inreisverbod

De EU-landen hebben in meerderheid ingestemd met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa voor inwoners van veertien landen vanaf 1 juli. Onder meer de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië horen daar vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen niet bij.

Inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea zijn vanaf woensdag in principe weer welkom in Europa. Deze landen staan op de lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa.
China is het vijftiende land op de lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.
De EU-landen moeten de aanbeveling nog wel omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden of extra beperkingen kunnen worden opgelegd.
De landenlijst kwam tot stand na langdurig overleg en werd niet door alle landen aanvaard. Zo hadden enkele zuidelijke lidstaten onder meer vanwege het belang van toerisme aangedrongen op een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit. Omdat er geen consensus was kwam het op een stemming aan. Het is niet de bedoeling dat reisbeperkingen voor landen die niet op de lijst staan worden versoepeld.
De lijst wordt elke twee weken opnieuw bekeken. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om erop te komen. Ook wordt gekeken naar contactopsporing, het aantal coronatests en de betrouwbaarheid van cijfers.
De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Het inreisverbod werd twee keer verlengd, de laatste keer tot 30 juni.

15.08 uur 30 juni 2020

‘40 procent besmette inwoners Italiaans stadje zonder symptomen’

Meer dan 40 procent van de inwoners van een Italiaans stadje die waren besmet met het nieuwe coronavirus, hadden geen symptomen. Dat stellen wetenschappers in een studie die dinsdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. De bevinding wijst erop dat dragers zonder symptomen een grote rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het longvirus.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Italiaanse stadje Vo. In die plaats met 3200 inwoners viel eind februari de eerste coronadode van Italië. Daarop ging het stadje in lockdown, waarbij zo’n 85 procent van de inwoners werd getest. Uit die tests bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de quarantaine. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.
De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen en besmette personen te isoleren. De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden volgens de onderzoekers een zelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten met symptomen.
„Zelfs dragers van het virus die geen symptomen hebben, kunnen dus bijdragen aan de verspreiding van het virus”, aldus mede-onderzoeker Enrico Lavezzo van de universiteit van Padua. „Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten”, aldus Lavezzo.
Een andere bevinding van de Vo-studie is dat geen van de kinderen onder de 10 jaar besmet raakte, ondanks dat sommige van hen met besmette volwassenen woonden. In een vorige week gepubliceerde studie werd al gesteld dat de kans voor kinderen om te overlijden aan Covid-19 zeer klein is.

15.08 uur 30 juni 2020

Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

Om de capaciteit van de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen vanwege de coronapandemie uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig. Zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) onderzocht wat daarvoor moet gebeuren. Het netwerk noemt het „heel ambitieus” om al dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

415304185Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

14.51 uur 30 juni 2020

Vorige week stierven acht mensen aan coronavirus

Het coronavirus heeft vorige week acht levens geëist. Het is het laagste aantal doden per week in de afgelopen maanden. Eén patiënt stierf vorige week dinsdag, twee mensen overleden op woensdag, op vrijdag en op zaterdag en één persoon bezweek op zondag aan een infectie. Volgens de huidige cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vorige week maandag en donderdag niemand overleden.

beeld ANP

Een week eerder, van maandag 15 tot en met zondag 21 juni, waren 24 mensen overleden aan het virus. Dat komt neer op gemiddeld drie tot vier doden per dag. De week daarvoor, van 8 tot en met 14 juni, stierven 31 mensen aan het virus. In de eerste zeven dagen van juni overleden 54 patiënten.
Eind maart en begin april was de coronacrisis op zijn hoogtepunt. In week 14 van het jaar, de week van 30 maart tot en met 5 april, overleden 1166 mensen aan corona. Een week later eiste het virus 1028 levens. Dit zijn de mensen van wie vaststaat dat ze het virus onder de leden hadden en dat ze eraan zijn overleden. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat zeker in die weken lang niet iedereen werd getest.
Dinsdag is dag 125 van de corona-uitbraak in Nederland. Het virus werd op 27 februari voor het eerst vastgesteld. Op 6 maart, dag 9 van de uitbraak, stierf de eerste patiënt, een 86-jarige man uit Oud-Beijerland in Zuid-Holland. Op 10 maart begon een lange periode waarin elke dag mensen stierven. Die reeks werd pas na meer dan honderd dagen gebroken. Maandag 22 juni was de eerste dag in ruim drie maanden waarop niemand overleed aan het virus.

14.43 uur 30 juni 2020

Meer vluchten naar vakantiebestemmingen, ‘reiziger wacht af’

Vanaf woensdag vertrekken er weer meer vluchten vanuit Nederland naar vakantiebestemmingen, maar reizigers weifelen nog bij het boeken van een zonvakantie. „Aan het zoekgedrag kunnen we zien dat er wel belangstelling is om te gaan”, aldus een woordvoerder van touroperator TUI. „Maar tegelijkertijd nemen klanten een veel meer afwachtende houding aan.” Ook easyJet merkt op dat klanten later beslissen en dichter bij de vertrekdatum boeken.

Exacte cijfers geeft TUI niet, maar het aantal boekingen ligt een stuk lager dan normaal bij de Nederlandse reisgigant. Daaraan hebben mogelijk ook alle annuleringen eerder in het jaar bijgedragen, geeft een woordvoerster aan. „Klanten vragen ons hoe hun vakantie er nu uit zal zien”, aldus TUI. Veel van die vragen, bijvoorbeeld over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapje, probeert de touroperator op de website te beantwoorden.
De eerste vlucht van TUI vanaf Schiphol vertrekt woensdagochtend naar Kreta. Het Caribisch deel van het Koninkrijk opent per 1 juli weer zijn grenzen voor toeristen. TUI vliegt de dag erop vanaf Schiphol naar Curaçao.
Woensdagochtend vertrekt de eerste easyJet-vlucht vanaf Schiphol sinds eind maart. Het is de bedoeling dat de maatschappij deze zomer uiteindelijk weer vliegt naar 35 bestemmingen. De vluchtfrequentie ligt lager liggen dan gebruikelijk, rond de 30 procent vergeleken met vorig jaar. „We richten ons in de opstartperiode alleen op winstgevende vluchten”, aldus een woordvoerster.
De lowbudgetmaatschappij ziet onder meer interesse in vluchten naar Italië, Kroatië, en Spanje. easyJet neemt extra maatregelen om de veiligheid van passagiers te waarborgen. Zo is het dragen van een mondkapje voor passagiers en crew verplicht en worden de vliegtuigen extra gereinigd. Ook wordt aan boord tijdelijk geen eten geserveerd.
De Ierse prijsvechter Ryanair hervat vanaf juli de vluchten naar vakantiebestemmingen in onder meer Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. De maatschappij vliegt vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht.

14.28 uur 30 juni 2020

LSVb: problemen voor meer studenten door wegvallen stageplek

Studentenvakbond LSVb voorziet niet alleen voor laatstejaarsstudenten studievertraging door het wegvallen van stageplekken door de coronacrisis. Mogelijk gaat dat ook gelden voor studenten van andere jaren, terwijl er voor deze categorie geen compensatieregeling is. De bond wil dat de minister van Onderwijs dit goed in de gaten houdt en de regeling eventueel verruimt.

Doordat nogal wat bedrijven en instellingen (deels) zijn gesloten vanwege de coronamaatregelen, kunnen studenten maar moeilijk een stageplek vinden. Huidige laatstejaarsstudenten van de universiteit of hbo kunnen bij studievertraging financiële compensatie krijgen van het Rijk. Maar van de latere lichtingen wordt verwacht dat ze hun studievertraging inhalen. „De vraag is of dat gaat lukken, terwijl het coronavirus doorsuist”, zegt de kersverse LSVb-voorzitter Lyle Muns.
Hij verwacht ook niet dat de huidige laatstejaars hun achterstand zo maar kunnen inhalen omdat er ook de komende tijd „nog geen terugkeer is naar normaal”.
Studenten kunnen vanuit huis wel colleges volgen en examen doen, maar voor bijvoorbeeld stages en practica ligt dat anders. „Bij een stage gaat het met name om het persoonlijke contact en het leren samenwerken”, aldus Muns. „Dat veel studenten geen stage kunnen lopen is wel iets wat ons zorgen baart.”
Volgens hem gaat het om „significante” aantallen studenten. „We weten niet hoeveel het er precies zijn en bij welke studies vooral de problemen zitten. We vragen de minister van Onderwijs om niet alleen dit jaar maar ook de komende jaren te monitoren hoe groot de gevolgen precies zijn.”

14.17 uur 30 juni 2020

Gratis coronatest voor alle inwoners Beieren

De Duitse deelstaat Beieren biedt alle ruim 13 miljoen inwoners een gratis coronatest aan. De rijke deelstaat trekt daar op jaarbasis ongeveer 200 miljoen euro voor uit, is dinsdag door de regering besloten.

Op dit moment kunnen per dag 20.000 mensen in Beieren op corona worden gecontroleerd. Die capaciteit wordt opgevoerd tot 30.000. De deelstaat neemt de kosten op zich, voor zover die niet onder de plichten van ziektekostenverzekeringen vallen.
„Sneller, kosteloos en voor iedereen”, vatte minister-president Markus Söder het concept samen. Hij wees kritiek van de hand dat de operatie te duur is. Volgens hem mag op de veiligheid van de burgers niet worden bespaard. „Testen is preventie.”
In Beieren zijn ruim 48.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Bijna 2600 mensen zijn er in de deelstaat aan overleden.

14.06 uur 30 juni 2020

Nog zes doden door coronavirus

Nog zes mensen zijn overleden aan het coronavirus. Het dodental is daarmee opgelopen naar 6113. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de sterfgevallen in de afgelopen 24 uur doorgekregen. Op dinsdagen ligt het aantal doden vaak wat hoger dan op andere dagen, omdat het RIVM in de loop van maandag sterfgevallen uit het weekeinde binnenkrijgt.

beeld ANP

Twee mensen stierven afgelopen vrijdag en twee op zaterdag. Daarnaast kreeg het RIVM de melding van iemand die maandag was overleden. De zesde persoon stierf op 18 april, maar dit is nu pas verwerkt bij het RIVM.
Drie mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het virus. Twee van hen belandden in de eerste helft van juni in een ziekenhuis. Het aantal opnames staat nu op 11.877. Verder werd het virus bij 57 mensen vastgesteld. Sinds het begin van de uitbraak is van 50.273 mensen zeker dat ze de ziekte hebben opgelopen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen is getest.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gezakt tot onder de 1. Dat betekent dat de uitbraak langzaam kan doven. Begin juni was het cijfer boven de 1 gekomen, maar na een week was het weer gezakt tot onder die grens. Het RIVM kijkt twee weken terug om een inschatting te maken van het reproductiegetal. Een recenter cijfer geeft het instituut niet, omdat dat niet betrouwbaar genoeg is.
Het instituut komt dinsdag voor het laatst met een dagelijkse update. Voortaan meldt het RIVM alleen op dinsdagen de cijfers over de zeven dagen ervoor.

12.51 uur 30 juni 2020

Dalende trend in Belgische coronacijfers houdt aan

In België worden dagelijks gemiddeld 82 coronabesmettingen geregistreerd, een daling van 13 procent vergeleken met de vorige weekcijfers. De zuiderburen hebben nu in totaal 61.427 besmettingen geteld.

Per dag worden gemiddeld vijf sterfgevallen gemeld, één minder dan in de voorgaande periode van zeven dagen. Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in België staat op 9747, meldt gezondheidsinstituut Sciensano.
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met een vijfde gedaald tot gemiddeld veertien per dag en ook het aantal coronapatiënten op de intensive care blijft licht dalen. Maandag waren het er 41.

10.51 uur 30 juni 2020

Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw pandemievirus

Terwijl grote delen van de wereld nog gebukt gaan onder de coronapandemie, waarschuwen Chinese onderzoekers al voor een nieuw virus. Het gaat om een griepvirus bij varkens dat besmettelijker is geworden voor mensen en daardoor volgens hen potentieel een nieuwe pandemie kan veroorzaken.

De onderzoekers bekeken een H1N1 griepvirus dat tussen 2011 en 2018 bij varkens werd gevonden. Volgens de deskundigen draagt het „alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemievirus”. Werknemers op varkensboerderijen hadden verhoogde waardes van het virus in hun bloed. De onderzoekers adviseren scherper toezicht op vooral mensen die in de varkensindustrie werken.
De wetenschappers onderzochten het risico van virussen die van andere levende wezens op mensen overgaan, vooral in dichtbevolkte gebieden in China. Wetenschappers denken dat het coronavirus door vleermuizen is overgebracht op de mens op een markt in het Chinese Wuhan.
Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat die de Chinese studie nauwkeurig gaat bestuderen. De bevindingen laten volgens hem zien dat griepvirussen ondanks de coronapandemie in de gaten gehouden moeten blijven worden.

10.51 uur 30 juni 2020

Delen Australische miljoenenstad Melbourne 4 weken in lockdown

De Australische deelstaat Victoria stelt een lockdown van vier weken in voor een aantal buitenwijken van Melbourne, de tweede stad van het land. Vanaf woensdagnacht kunnen mensen in tien delen van de stad worden beboet als zij hun huis verlaten voor andere dingen dan werk, school , sport, boodschappen of om zorg te krijgen of te geven. Bedrijven die moeten sluiten, krijgen een vergoeding van de overheid.

08.42 uur 30 juni 2020

Coronacrisis drukt zwaar op olie- en gasconcern Shell

Shell heeft in het tweede kwartaal veel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het olie- en gasconcern schrijft door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie in het tweede kwartaal tussen de 15 miljard dollar en 22 miljard dollar af op de waarde van zijn bezittingen.

Op basis van voorlopige cijfers meldt Shell dat de dagelijkse verkoop van olie tussen de 3,5 miljoen en 4,5 miljoen vaten lag in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 6,6 miljoen vaten.

beeld AFP

08.41 uur 30 juni 2020

Meer nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

De autoriteiten in Duitsland hebben de afgelopen dag 498 coronabesmettingen gerapporteerd aan het Robert Koch-Institute (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Dat is meer dan de vorige dag, toen 262 nieuwe gevallen werden gemeld.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben 194.259 mensen in Duitsland aantoonbaar het coronavirus opgelopen, zoals de RKI dinsdagochtend vroeg meldde.

07.41 uur 30 juni 2020

Gemeenten dreigen rekening coronacrisis bij burger te leggen

Gemeenten zijn door de coronacrisis financieel in zwaar weer beland en dreigen de rekening door hogere belastingen bij de burger te leggen. Daarnaast wordt er mogelijk gesnoeid in de dienstverlening, meldt De Telegraaf.

Ruim honderd gemeenten trekken aan de bel omdat het water ze aan de lippen staat. In een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Tweede Kamerleden stellen zij dat er snel een structurele oplossing moet komen.
De VNG herkent de problemen. "De financiële positie van gemeenten was al nooit goed, maar is door de coronacrisis nog meer verslechterd", zegt een woordvoerster.

07.11 uur 30 juni 2020

Veel nieuwe besmettingen in VS, minder dagelijkse doden

De Verenigde Staten hebben opnieuw een forse toename van het aantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore werden er minstens 42.000 nieuwe gevallen opgetekend in de afgelopen 24 uur.

07.10 uur 30 juni 2020

Engelse stad Leicester moet opnieuw op slot door corona

De Engelse stad Leicester met zijn ruim 350.000 inwoners moet weer verder op slot door corona. Het aantal infecties met het virus is daar veel hoger dan in de rest van het land. De afgelopen week telde Leicester ongeveer 10 procent van alle besmettingen in Groot-Brittannië.

Leicester. beeld AFP

07.09 uur 30 juni 2020

Bedrijven vragen massaal uitstel aan bij Belastingdienst

Nederlandse bedrijven hebben vanwege de coronacrisis massaal uitstel van betaling aangevraagd en gekregen bij de Belastingdienst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 10 miljard euro aan uitgestelde belastingen.

07.08 uur 30 juni 2020

Migratie blijft laag vanwege de coronapandemie

De stap om naar Nederland te migreren werd ook in mei weinig gezet vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Net als in april halveerde het aantal immigranten vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In mei vestigden ongeveer 9000 migranten zich in Nederland. Omdat ongeveer evenveel mensen vanuit hier naar het buitenland vertrokken, nam het aantal inwoners door migratie nauwelijks toe. Voor de coronapandemie was migratie nog de belangrijkste aanjager van bevolkingsgroei.

07.07 uur 30 juni 2020

Minister Van Rijn krijgt plan voor uitbreiding intensive cares

De capaciteit van de intensive care moet zodanig worden verhoogd dat Nederland goed is voorbereid op een mogelijke volgende piek in het aantal coronapatiënten én de geplande zorg kan doorgaan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) presenteert dinsdag plannen daarvoor. Daarin staat beschreven hoe de ic-capaciteit structureel kan worden opgeschroefd van 1150 naar 1700 bedden. In crisissituaties moet de capaciteit „snel, zorgvuldig en gestructureerd opgeschaald kunnen worden”.

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft opdracht gegeven voor het plan. Hij neemt het dinsdagmiddag in ontvangst op het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag.

Belangrijkste momenten