Aantal doden door corona stijgt met 98 tot 4893

beeld ANP

Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle evenementen tot 1 september verboden. In steeds meer landen worden maatregelen versoepeld. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Liveblog laatste update 14.11 uur 1 mei 2020
14.11 uur 1 mei 2020

Beeld voegt in de digitale kerkdienst iets toe

Het beeld van de lege banken heeft veel te zeggen, schrijft de RD-commentator vrijdag. „De digitale kerkdienst is een noodgreep, een incomplete vervanging. Dat maakt het verlangen des te sterker naar de ‘gewone’ eredienst: met elkaar als gemeente verschijnen voor het aangezicht van God."

Goudswaard-6-KruisP-A_webBeeld voegt in de digitale kerkdienst iets toe

14.05 uur 1 mei 2020

Aantal doden door coronavirus stijgt met 98 tot 4893

beeld ANP

Het coronavirus heeft nu zeker 4893 Nederlanders het leven gekost. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 98 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. In de officiële registratie staan alleen mensen die positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger. Ook worden sterfgevallen vaak een of meerdere dagen later doorgegeven door de GGD’en. Het RIVM kreeg ook 85 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19. Deze cijfers kunnen ook iets achterliggen op de realiteit.

13.52 uur 1 mei 2020

Prinses Laurentien: Zie coronacrisis ook als periode voor kansen

Prinses Laurentien hoopt dat Nederland ook in de coronacrisis positief blijft. "We hebben een kracht, een ongelofelijke veerkracht als samenleving", zei Laurentien vrijdag in de eerste aflevering van De Nieuwe Tijd, een programma dat is opgezet door De Balie. "Dat komt juist door de sociale inrichting van ons land en hoe we het met elkaar organiseren." Wel zijn er een aantal groepen die extra aandacht nodig hebben, "de mensen die bungelen". "Ik herinner het me nog goed, op 12 maart werd voor ons allemaal het leven anders", vertelde Laurentien over het begin van de intelligente lockdown in Nederland. "Een van de eerste dingen die ik ben gaan doen is de mensen die bungelen in kaart brengen. De mensen die tussen alles vallen, die onzichtbaar zijn. Dat kwam voort uit al mijn jaren werk met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven."

Ze heeft het dan bijvoorbeeld over het leveren van computers en andere hulpmiddelen aan kinderen die nu niet naar school kunnen. "Die groepen ga je ontrafelen, en daar krijg je zoveel nieuwe inzichten door. Het gaat om je verplaatsen in de mensen om wie het gaat. We gaan in gesprek, en dan ga je kijken of wat je doet ook echt werkt." Laurentien merkt dat schaamte een groot probleem is bij kwetsbare groepen. "Mensen voelen zich alsof ze er niet toe doen," verklaarde de echtgenote van prins Constantijn dat gevoel. Daarom wil ze veranderingen in het systeem. "Je moet het leren naar de mensen brengen, niet de mensen naar het leren. Door dat onzichtbare gevoel van schaamte is heel het systeem omgedraaid."

13.45 uur 1 mei 2020

Druk aan grens bij Venlo, rustig bij Roermond

Aan de grensovergang bij Venlo was het vrijdag rond de middag druk. Op de A67 vormde zich een file met Duitsers als gevolg van de grenscontroles door de marechaussee. Die probeert Duitsers terug naar eigen land te praten. De Duitsers die zich laten overtuigen en keren, komen vervolgens terecht in een file de andere kant op, als gevolg van grenscontroles in eigen land. In Roermond daarentegen is het vrij rustig aan de grens. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is de huidige drukte aan de grens een gevolg van de grenscontroles. „Van drukte in de stadscentra is vooralsnog geen sprake”, zei hij.

1 mei is voor de Duitsers een feestdag. Traditioneel steken ze tijdens de Dag van de Arbeid massaal bij Venlo en Roermond de grens over om in Nederland te winkelen of naar boot of camping te gaan. In vergelijking met vorige jaren valt de drukte volgens de Veiligheidsregio Limburg Noord erg mee. Dit komt mede doordat een grote publiekstrekker, Het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond, op last van de Veiligheidsregio gesloten is. Overigens onderhandelen het DOC en de Veiligheidsregio met elkaar over voorwaarden om weer open te gaan. Het DOC heeft een plan ingediend, dat komende week wordt besproken, aldus de woordvoerder. Niet overal staat de marechaussee de grens te bewaken. Zo konden Duitsers in Vlodrop zonder controles de grens bij de Rothenbach over. In de naburige winkels en tuincentra is het druk, de parkeerplaatsen zijn er goed gevuld met auto’s met witte kentekenplaten. De grenscontroles duren nog het hele weekend.

13.31 uur 1 mei 2020

Franse president Macron: 11 mei geen terugkeer naar normaal leven

De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd dat 11 mei geen dag is dat het land terugkeert naar een normaal leven. Het is slechts een stapje op weg naar de versoepeling van de maatregelen die zijn opgelegd om het coronavirus tegen te gaan. De president zei dit in een toespraak ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid (1 mei) . Hij begroette „de geest van 1 mei”, die normaal gesproken in Frankrijk een dag van grote samenscholingen en protesten is. De actiebereidheid toont zich tijdens de coronacrisis nu voornamelijk via sociale media.

Macron. beeld AFP

De regering van Macron heeft de bewegingsvrijheid veel sterker ingeperkt dan bijvoorbeeld in ons land of Duitsland. De regering wil dat 11 mei geleidelijk aan versoepelen en heeft een kaart gepubliceerd met de departementen. Die in het rood gekleurd zijn, blijven onder strenge beperkingen vallen. Het gaat vooral om het noorden en noordoosten van het land inclusief Parijs. De oranje gekleurde zijn nog twijfelgevallen en de groene, vooral in het westen en zuidwesten, zijn klaar voor de versoepeling. Sommige departementen hebben al boos gereageerd op ‘hun kleur’. Zo is bijvoorbeeld het noorden van Corsica rood gekleurd en het zuiden van het eiland groen. De regering heeft beloofd later vandaag met een geactualiseerde kaart te komen, meldden Franse media.

13.18 uur 1 mei 2020

‘Zorgmedewerkers te moe voor snelle opstart niet-coronazorg’

Zorgmedewerkers zijn toe aan een pauze of minstens een periode met gewone werkdruk. Dat zegt CNV Zorg & Welzijn. De bond waarschuwt dat de andere zorg dan die voor coronapatiënten, die door de huidige crisis naar de achtergrond verdween, niet te snel moet worden opgepakt. In een enquête onder meer dan 2000 zorgmedewerkers stelde een derde van de ondervraagden toe te zijn aan rust of minstens een gewonere werksituatie. Ook meldde 70 procent van de respondenten een grotere emotionele druk door corona te voelen.

„De werkdruk en het personeelstekort waren voor corona al enorm. De extra inspanningen vanwege corona zijn daarbovenop gekomen. Dan kan je zorgverleners niet nóg eens overvragen bij het opstarten van reguliere en uitgestelde zorg. Het gevaar dat overbelaste zorgwerknemers gaan uitvallen wordt steeds groter”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn. De bond zegt ook dat de druk op de zorg heel scheef is verdeeld en dat er ook regionale verschillen zijn. „Wij pleiten voor duidelijke regie zowel regionaal als landelijk, niet alleen bij de aanpak van de coronaproblematiek, maar ook bij het opstarten van reguliere en uitgestelde zorg.”

13.07 uur 1 mei 2020

‘Ruim duizend horecazaken dreigen deuren weer te openen’

Ruim duizend horecazaken lijken gehoor te geven aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meyer. Die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen en roept collega’s op hetzelfde te doen, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Meyer, die zijn verhaal eerder aan het AD vertelde, zegt dat het stormloopt met aanmeldingen en steunbetuigingen.

ANP-409185934__1_„Ruim duizend horecazaken dreigen deuren weer te openen”

12.51 uur 1 mei 2020

Occasionverkopen dalen stevig in april

De verkoop van tweedehands auto’s is in april bijna een vijfde lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat becijferde dienstverlener voor de autobranche VWE Automotive. In totaal veranderden vorige maand 124.786 gebruikte personenauto’s van eigenaar. Dat was een afname van 18,8 procent ten opzichte van april 2019. Opvallend is dat de afname bij autobedrijven met 23,5 procent veel groter was dan die bij de verkopen tussen particulieren onderling (min 8,7 procent). Volkswagen was met afstand het favoriete merk voor tweedehands auto’s. Peugeot en Opel, beide onderdeel van autoconcern PSA, staan op plaatsen twee en drie.

12.51 uur 1 mei 2020

Recordaantal mensen kijken in coronatijd online naar vogels

Nog nooit keken zoveel mensen online mee met vogels. In twee maanden tijd schakelden 1,1 miljoen Nederlanders een van de webcams van Vogelbescherming Nederland in, een record. Volgens de organisatie is het hoge bezoekersaantal te danken aan de vele mensen die noodgedwongen thuiszitten vanwege het coronavirus. Vorig jaar keken tijdens het hele lenteseizoen 850.000 Nederlanders live mee met vogels. Dat aantal is nu al ruimschoots overstegen, terwijl de webcams nog tot juni aan staan. "Dit jaar gaan de kijkcijfers door het dak", zegt Vogelbescherming Nederland. Dat heeft vooral te maken met de "spanning, sensatie, en zen-momenten". Bijvoorbeeld als een marter eieren dreigt op te eten of steenuilen elkaar knuffelen. Als kijkers nu inschakelen, kunnen ze live meekijken met onder andere verschillende uilensoorten, valken, een lepelaar en een zeearend.

12.49 uur 1 mei 2020

Van Rijn: Coronarichtlijnen voor verpleging kunnen duidelijker

Zorgminister Martin van Rijn begrijpt de onzekerheid en zorgen van medewerkers in de wijkverpleging en verpleeghuizen. De richtlijnen over corona moeten dan ook worden verduidelijkt. Hij reageerde vrijdag op een onderzoek waaruit blijkt dat het personeel in deze sectoren nog steeds een tekort aan beschermingsmiddelen ervaart en dat de richtlijnen over de te volgen werkwijze niet aansluiten op de praktijk. Van Rijn zegt dat hij met de beroepsgroep in gesprek is over verbeteringen en duidelijkere richtlijnen over de manier waarop moet worden gewerkt en met welke beschermingsmiddelen. Volgens de minister kunnen richtlijnen „niet alles ondervangen”. Mensen moeten ook ruimte hebben om zelf te beslissen over situaties. Er zal „altijd wel een spanning zijn tussen richtlijnen en de dagelijkse praktijk”.

Van Rijn. beeld ANP

Er begint volgens de minister „een eind te komen aan de tekorten aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes”. De vraag ernaar groeit nog steeds, maar ook het aanbod neemt toe. De aanvoer is nog wel afhankelijk van het transport met vliegtuigen, „dat nu goed loopt”. Mogelijk is volgens Van Rijn nog niet overal bekend dat instellingen de mondkapjes en andere beschermende spullen kunnen bestellen bij het consortium (LCH) dat zich met de inkoop en verspreiding bezighoudt. Donderdag lieten deskundigen ook al weten dat er genoeg middelen zijn voor de zorgsector. Wat het LCH inkoopt, komt bovenop de middelen die instellingen zelf al via hun eigen kanalen regelen. Dat laatste moeten ze volgens de minister ook vooral blijven doen.

12.46 uur 1 mei 2020

‘Twee kinderen met zeldzame ziekte op ic, geen link met corona’

In Nederland liggen momenteel twee kinderen met een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte op de intensive care. Die ziekte van Kawasaki is bij hen niet veroorzaakt door het coronavirus, beide kinderen zijn daar meerdere keren op getest en alle coronatests waren negatief, aldus Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. „In het pre-coronatijdperk liepen kinderen evenveel risico op Kawasaki, er is geen reden om te denken dat kinderen nu meer risico lopen dan voordat deze corona-ellende ons overviel”.

Vooral peuters en kleuters krijgen de ziekte van Kawasaki, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus. Daarom kijken artsen of het coronavirus een rol kan spelen. Illy: „In andere Europese landen zijn enkele kinderen met Kawasaki wel positief getest op het coronavirus. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. We houden het goed in de gaten, we hebben voortdurend contact met collega’s om te zien of er stiekem toch een relatie is, maar we weten het nog niet. Het is nog veel te vroeg om een verband te zien.” Dat in Nederland twee kinderen met Kawasaki op de intensive care liggen, is niet uitzonderlijk, zegt Illy. „In Groot-Brittannië en Frankrijk gaat het om tientallen kinderen. Dat is wel ongebruikelijk.”

Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Dat kan leiden tot hoge koorts, een rode tong, opgezwollen lippen, rode handpalmen en voetzolen, en huiduitslag. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen.

12.18 uur 1 mei 2020

Aantal sterfgevallen daalt voor derde week op rij

Vorige week zijn in totaal tussen de 3700 en 4300 mensen overleden. Het aantal sterfgevallen daalt hiermee voor de derde week op rij, al is de daling kleiner dan vorige week. Nog steeds overlijden vanwege het nieuwe coronavirus meer mensen dan gebruikelijk. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM weet van zeker 607 mensen dat die zijn overleden aan Covid-19 in de week van 20 april. Het totale sterftecijfer ligt ongeveer tussen de 600 en 1200 gevallen hoger dan gemiddeld in een van de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers verwachten dat dit verschil grotendeels kan worden verklaard omdat niet iedereen die overlijdt aan het nieuwe coronavirus, ook als zodanig wordt geregistreerd. Dat gebeurt alleen als mensen zijn getest op het virus, wat lang niet altijd gebeurt.

12.10 uur 1 mei 2020

Spanje meldt 281 nieuwe coronadoden

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid meldt 281 nieuwe overledenen met het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totale aantal overleden dragers van het longvirus in Spanje op 24.824 te staan. Donderdag werden er 268 Spaanse doden gemeld. Woensdag waren dat er 453. Dat laatste relatief hoge cijfer kwam doordat sommige doden in de voorgaande dagen nog niet waren gemeld. De regering-Sánchez meldde dinsdag dat Spanje de lockdownregels gaat versoepelen. Dat moet per regio in een verschillend tempo gaan gebeuren, afhankelijk van de ernst van de virusuitbraak. Sinds zondag mogen Spaanse kinderen elke dag weer een uur naar buiten onder begeleiding van een volwassene.

12.00 uur 1 mei 2020

Migranten in Spanje willen weg

Het lijkt de wereld op zijn kop. Op de vlucht voor het coronavirus proberen Marokkaanse migranten vanuit Spanje terug te keren naar hun geboorteland. Maar dat lukt hen niet kan niet omdat de regering in Rabat de grenzen heeft gesloten om besmettingen te voorkomen.

2020-05-01-BUI6-marokko-4-FC_webOmgekeerde wereld: migranten willen weg uit ‘virusland’ Spanje

11.53 uur 1 mei 2020

De Jonge tegen horecaondernemer: Zo kun je niet samenwerken

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het niet eens met horecaondernemer Laurens Meyer. Die zei donderdag in het AD dat hij op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer opent, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Ook riep hij collega’s op hetzelfde te doen. Volgens Meyer kan zijn „nu nog milde toon snel omslaan” als er niet meer gebeurt. „Zo kun je natuurlijk niet samenwerken”, reageert De Jonge vrijdag. Hij zegt goed te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. „Maar we hebben samen een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg.” Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis. Maar Meyer vindt de 1,5 meter afstand niet te doen in de horeca. „Het is een utopie”, zei hij in het AD. Eerder zei Koninklijke Horeca Nederland (KHN) te vrezen dat zonder steun twee derde van de horeca niet overleeft na 1 juli. De horeca is sinds 15 maart dicht.

11.52 uur 1 mei 2020

Bijna 12.000 coronapatiënten in België uit ziekenhuis

Sinds 15 maart zijn 11.892 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. De afgelopen 24 uur mochten 316 personen weer naar huis, maakten de Belgische gezondheidsautoriteiten vrijdag bekend. De ziekenhuizen namen donderdag 152 nieuwe patiënten met het longvirus op. Het is de vijfde dag op een rij dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, volgens virologen de belangrijkste graadmeter van de epidemie, lager is dan 200. In totaal worden momenteel 3386 mensen voor Covid-19 in de ziekenhuizen behandeld, van wie 74 op de intensivecareafdelingen, een daling met 29 patiënten in de afgelopen 24 uur. Het afgelopen etmaal zijn 130 mensen in België overleden aan het coronavirus. In totaal zijn sinds de uitbraak 7703 personen aan de ziekte bezweken. 46 procent overleed in het ziekenhuis. Daar gaat het om bevestigde besmettingen. 53 procent werd gemeld door de verpleeghuizen. Daar gaat het zowel om bevestigde gevallen als vermoedens daarvan.

11.48 uur 1 mei 2020

‘Honderdduizenden meters meer katoen verkocht vanwege corona’

De Nederlandse textielbedrijven hebben het sinds de uitbraak van het coronavirus blijvend druk. Vooral de laatste tijd is de verkoop, vanwege de toegenomen vraag naar mondkapjes, enorm toegenomen.

ANP-313889625„Honderdduizenden meters meer katoen verkocht vanwege corona”

11.47 uur 1 mei 2020

„Kerk niet open met Pinksteren”

Het ziet er niet naar uit dat er met Pinksteren kerkdiensten kunnen worden gehouden met meer aanwezigen dan nu is toegestaan. De SGP roept het kabinet er intussen toe op om de kerken niet over het hoofd te zien bij het versoepelen van coronamaatregelen.

Hannah-1-Kits-A_webSecretaris CIO: Kerk niet open met Pinksteren

11.32 uur 1 mei 2020

Recordneergang voor Britse fabrieken

De bedrijvigheid in de Britse industrie is vorige maand nog harder gedaald dan eerder het geval leek. Dat meldt onderzoeksbureau IHS Markit op basis van definitieve cijfers. Ook het aantal nieuwe opdrachten en het aantal banen daalden. De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de industrie aangeeft, daalde afgelopen maand tot 32,6 wat de laagste stand was sinds de metingen in 1992 begonnen. Bij een voorlopig cijfer vorige maand werd nog een stand van 32,9 gemeld. In maart was de index nog op 47,8 uitgekomen. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Vrijwel alle sectoren hadden onder de verslechtering te lijden. Alleen producenten van medische goederen en voedsel produceerden meer of kregen meer orders binnen. Verder hadden bedrijven te maken langere levertijden door logistieke problemen, oponthoud aan de grens en de sluiting van leveranciers.

11.31 uur 1 mei 2020

Britten bang om huis uit te gaan, ook als lockdown voorbij is

Veel Britten voelen zich ongemakkelijk bij het idee de deur uit te gaan als hun regering de lockdownmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus deze maand zou opheffen. Uit een peiling van Ipsos Mori blijkt dat 60 procent zich niet op zijn gemak voelt bij het idee om weer een pub, restaurant of sportwedstrijd te bezoeken of in het openbaar vervoer te stappen. Gaan winkelen of de kinderen naar school sturen is voor 40 procent van de respondenten voorlopig 'not done'. Meer dan 30 procent ziet het ook niet zitten om naar werk te gaan of om met vrienden af te spreken. Een grote meerderheid van de geënquêteerde Britten houdt zich aan de lockdownmaatregelen omdat zij het virus niet willen krijgen of verspreiden, niet omdat het door de overheid is opgedragen.

Statisticus David Spiegelhalter van de Universiteit van Cambridge zei tegen BBC Radio dat zijn onderzoek hetzelfde heeft uitgewezen. Hij zei het begrijpelijk te vinden dat de ouderen bang zijn om naar buiten te gaan, maar voegde daaraan toe dat jongere mensen aanzienlijk minder risico lopen. "Als je het virus krijgt, is de kans dat je sterft ongeveer even groot als de kans die je sowieso loopt om dit jaar te overlijden", stelde Spiegelhalter als vuistregel. "Dus als je niet bang bent om dit jaar te sterven, zou je ook niet zo bang moeten zijn voor het virus." Volgens Spiegelhalter moet de overheid meer voorlichting geven en de bevolking naar risico verdelen in verschillende categorieën. "Er is een campagne nodig om mensen die weinig risico lopen aan te moedigen om hun normale leven weer op te pakken, zodra dat weer kan", voegde hij daaraan toe.

11.06 uur 1 mei 2020

Spanje rekent op krimp economie met ruim 9 procent

De Spaanse regering verwacht dat de economie van het Zuid-Europese land dit jaar met 9,2 procent krimpt door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Dat heeft minister van Economie Nadia Calvino gezegd. Volgend jaar zou de economie dan weer met 6,8 procent moeten groeien. De voorspelling van de overheid komt overeen met de verwachting die de Spaanse centrale bank vorige maand uitsprak. Eerder deze week werd bekend dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 5,2 procent was gekrompen. In het tweede kwartaal wordt rekening gehouden met een grotere neergang, omdat de lockdown in dat kwartaal langer van kracht was. De Spaanse regering voorziet verder een begrotingstekort van 10,3 procent dit jaar. De staatsschuld komt naar verwachting uit op 115 procent van het bruto binnenlands product.

10.44 uur 1 mei 2020

Aan het sterfbed van een coronapatiënt

Hoe kun je als vrijwilliger in de palliatieve zorg een stervende coronapatiënt het best tot een hand en een voet zijn? In een onlangs gelanceerde onlinecursus gaat de christelijke organisatie NPV in op die vraag.

2020-05-01-BIN1-bij-palliatief1-5-FC_webAan het sterfbed van een coronapatiënt

10.33 uur 1 mei 2020

‘Meld bijwerkingen medicijnen bij coronapatiënten’

Bijwerkingen die coronapatiënten ondervinden van medicijnen moeten zo veel mogelijk worden gemeld om er meer kennis over te verwerven. Dat geldt voor bijwerkingen van medicijnen die worden gegeven in verband met de coronabesmetting, maar ook voor geneesmiddelen die ergens anders voor zijn voorgeschreven bij mensen die Covid-19 hebben opgelopen. De oproep komt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), die meer over de bijwerkingen bij de coronaslachtoffers wil weten.

„Voor de behandeling van coronapatiënten worden op dit moment verschillende bestaande medicijnen ingezet, zoals de malariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine of de virusremmer remdesivir. Deze bestaande medicijnen worden normaal gebruikt voor andere aandoeningen en zijn dus eerder onderzocht, getest en beoordeeld voor heel andere patiëntengroepen. Echter niet bij coronapatiënten. Hierdoor kunnen deze medicijnen anders uitpakken bij coronapatiënten en andere bijwerkingen geven dan bekend”, legt de autoriteit uit. Meer kennis over en inzicht in de werking van deze medicijnen bij coronapatiënten en mogelijke nieuwe of andere bijwerkingen zijn dus erg belangrijk, aldus de organisatie. Bijwerkingen kunnen worden gemeld bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb, door zowel zorgverleners als patiënten.

10.32 uur 1 mei 2020

Kinderopvang: scholen houden zich niet aan afspraken

Over ruim een week gaan de basisscholen weer open, maar de kinderopvang is niet te spreken over de manier waarop veel scholen dat regelen. Zeker de helft van de scholen houdt zich niet aan de uitgangspunten, klagen de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Volgens hen moeten ouders improviseren en komt de buitenschoolse opvang straks voor problemen te staan. Kinderen gaan na de meivakantie de helft van de tijd weer naar school. De overheid had scholen opgeroepen om dit te doen op basis van hele lesdagen. Op sommige scholen krijgt de ene dag de ene helft van de klas les en de andere dag de andere helft van de klas. Maar volgens de twee brancheorganisaties zijn er veel scholen die maar halve dagen lesgeven, of die hun reguliere schooltijden ineens hebben veranderd. „Dit doen ze zonder overleg met de kinderopvang”, aldus de beide organisaties.

Als scholen hun lestijden veranderen, kan het straks zijn dat de school al is afgelopen terwijl de buitenschoolse opvang nog niet is begonnen. „Het ophalen van kinderen van veel verschillende scholen (soms 10 tot 15) is altijd al een ingewikkelde logistieke operatie. Er worden hiertoe prachtige puzzels gemaakt met aantallen medewerkers, bakfietsen en andere vervoersopties zodat alle kinderen zo efficiënt mogelijk gehaald kunnen worden. Als dit ineens omgegooid wordt heeft dat behoorlijke implicaties”, zeggen de BK en de BMK. Ze waarschuwen dat kinderen en ouders de dupe zullen zijn.

10.23 uur 1 mei 2020

Coronamaatregelen verhinderen start reddingsbrigades op 1 mei

Reddingsbrigade Nederland hoopt dat er snel duidelijkheid komt hoe we het strand in Nederland gaan openstellen en hoe de reddingswerkers in de coronacrisis hun taken moeten vormgeven. De reddingsbrigade is normaal gesproken vanaf 1 mei aanwezig op de stranden en bij de recreatieplassen. Door de maatregelen van de overheid is er geen recreatie tot 1 juni en zal er dus ook geen preventief toezicht zijn. De reddingsbrigades komen nu alleen in actie bij noodoproepen. Door het coronavirus moeten de reddingswerkers nadenken hoe ze vormgeven aan het toezicht en de hulpverlening. „We volgen de richtlijnen van het RIVM en de overheid en denken actief mee over wat wenselijk is en wat we nodig hebben aan beschermende middelen”, zegt Sander Zeilstra van Reddingsbrigade Nederland. Zijn er voor de hulpverlening voldoende beschermingsmiddelen, zoals maskers, brillen en handschoenen? vraagt de reddingsorganisatie zich af.

beeld ANP

Een ander belangrijk punt is de achterstand in training en opleiding. „De eerste maand van het seizoen wordt vooral gebruikt voor het trainen van onze mensen”, zegt Zeilstra. „Dat vervalt nu en het trainen in zwembaden is al op 12 maart gestopt. Reddingswerk is vooral teamwork en er is lichamelijk contact. Hoe gaan we daarmee om?” De reddingsbrigade verwacht met de huidige reddingswerkers het komende seizoen wel te redden, maar maakt zich wel zorgen in het opleidingstraject. „Mensen die nu hun diploma niet kunnen halen, haken misschien wel af. Dat is een uitdaging voor onze 157 verenigingen. Gelukkig zijn onze vrijwilligers heel loyaal.” Met handelingsinstructies probeert de reddingsbrigade de aangesloten brigades zo goed mogelijk voor te bereiden in de huidige tijd van het coronavirus. „We denken goed na over onze eigen veiligheid, maar we zijn allemaal net zo vatbaar”, zegt de woordvoerder. Met de campagne #watervrij wil de Reddingsbrigade Nederland vooral kinderen die nu al een periode niet hebben kunnen zwemmen, wijzen op de zwemveiligheid.

10.22 uur 1 mei 2020

Weer veel meer coronabesmettingen in Rusland

In Rusland zijn in 24 uur tijd 7933 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het is vooralsnog het hoogste aantal in een dag tijd. Het land van circa 145 miljoen inwoners telde officieel 114.431 gevallen, van wie er inmiddels 1169 zijn overleden en meer dan 13.000 helemaal genezen. Rusland heeft al te maken met het virus sinds 31 januari, toen het in het zuiden opdook. Nu is Moskou de zwaarst getroffen regio geworden.

10.21 uur 1 mei 2020

Autoverkoop in april hard geraakt door corona

De verkoop van nieuwe auto’s is in april hard geraakt door de coronacrisis. Er werden in totaal 15.373 nieuwe auto’s geregistreerd. Dat is 53 procent minder dan een jaar eerder, zo wordt duidelijk uit verkoopcijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In totaal zijn er dit jaar 118.458 nieuwe auto’s geregistreerd. Een daling van 20 procent vergeleken met 2019, toen over de eerste 4 maanden 148.152 nieuwe auto’s werden geregistreerd. Volgens de organisaties is het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven in korte tijd naar een dieptepunt gedaald en heeft de auto- en toeleverindustrie een aantal weken voor een belangrijk deel stilgelegen.

Hierdoor zijn er nauwelijks nieuwe auto’s besteld en konden veel van de reeds bestelde voertuigen niet uitgeleverd worden. Volgens BOVAG en RAI Vereniging is het lastig om momenteel te voorspellen hoe de autobranche zich de komende maanden en in de rest van het jaar ontwikkelt. De vijf meest geregistreerde merken in de maand april waren Volkswagen, Kia, Peugeot, Toyota en Renault. De meest geregistreerde modellen waren de Kia Niro, de Volkswagen Polo, de Ford Focus, de Kia Picanto en de Renault Clio.

09.55 uur 1 mei 2020

Sanerend Ryanair vecht staatssteun concurrenten aan

De Ierse prijsvechter Ryanair verwacht afscheid te moeten nemen van 3000 piloten en cabinemedewerkers als gevolg van de coronacrisis. Verder zal het bedrijf sommige beslissingen over staatssteun van concurrenten, bij elkaar goed voor zo'n 30 miljard euro aan hulp, aanvechten.

ANP-408952856Sanerend Ryanair vecht staatssteun concurrenten aan

09.48 uur 1 mei 2020

1 meivieringen anders dan anders door coronapandemie

De 1 meivieringen zijn dit jaar vrijwel op de hele wereld anders dan anders door de coronapandemie. Traditionele activiteiten op de Dag van de Arbeid zijn noodgedwongen teruggeschroefd. Veel vindt nu op internet plaats. Dit jaar heeft de datum extra betekenis omdat de corona-uitbraak de wereldeconomie een historische klap heeft uitgedeeld. Voor een enorm aantal mensen dreigt werkloosheid. Door de strenge coronaregels om bijvoorbeeld afstand te houden, hebben vakbondsleiders ervoor gekozen om openbare bijeenkomsten uit te stellen of evenementen online te houden. Normaal gaan miljoenen mensen de straat op.

Bij de luidruchtige marsen komt het elk jaar her en der ook tot gewelddadige confrontaties met de politie. In steden als Berlijn geldt het kat-en-muisspel tussen betogers en agenten als een 1 meitraditie. De autoriteiten van de Duitse hoofdstad kondigden al aan extra hard op te treden als betogers zich niet aan de afspraken houden. Er is toestemming voor zo’n twintig betogingen met elk ongeveer twintig deelnemers. Linkse activisten hebben voor de vrijdagavond al spontane protestacties aangekondigd.

09.47 uur 1 mei 2020

McDonald’s komt met prototype restaurants nieuwe stijl

McDonald’s heeft in restaurant Arnhem GelreDome een proeflocatie ingericht. In dit prototype van een restaurant toont de fastfoodketen hoe zittende horeca in de 1,5 metereconomie eruit zou kunnen zien. Er zijn twee varianten: Take Out Plus en Dine In. Bij Take Out Plus bestellen gasten in het restaurant en kunnen ze het bestelde in een speciaal ingerichte ruimte aan statafels nuttigen, in groepjes van maximaal drie personen. Bij Dine In wordt de bestelling in het restaurant aan tafel geserveerd, met behulp van een serveerwagen om een veilige afstand te houden tussen medewerkers en gasten. McDonald’s gaat samen met de franchisenemers en horecavakgenoten het prototype verbeteren, om een opstart van alle zittende horeca mogelijk te maken.

09.11 uur 1 mei 2020

„Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte"

Ook in Nederland zijn enkele kinderen op de intensive care beland met de mogelijk nieuwe ziekte die vooral kinderen lijkt te treffen en die nu in een zestal landen wordt onderzocht. Dat heeft kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam Medisch Centrum bevestigd aan Nu.nl. De ziekte kwam in beeld nadat artsen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten het aantal kinderen dat in ziekenhuizen werd opgenomen, zagen toenemen. De kinderen hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten en een stevige koorts. Sommigen hadden long- en hartproblemen. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan bezweken, in de andere landen zijn geen sterfgevallen bekend. Diverse deskundigen wijzen naar het nieuwe coronavirus. Een deel van de kinderen werd positief getest op het virus. De theorie wordt echter ontkracht doordat een andere groep kinderen negatief testte op het virus. Kuijpers voegt toe dat andere infecties ook symptomen als plotselinge hartproblemen en bloeddrukdaling kunnen veroorzaken.

beeld EPA

08.27 uur 1 mei 2020

SGP wil ook OMT-advies over kerkdiensten

Het kabinet mag de kerken niet over het hoofd zien, nu er in aanloop naar 20 mei voor allerlei sectoren voorbereidingen worden getroffen om de strenge coronamaatregelen te versoepelen.

Hannah-1-Kits-ASGP wil ook OMT-advies over kerkdiensten

08.18 uur 1 mei 2020

Oostenrijkers mogen zich weer vrij bewegen

De inwoners van Oostenrijk kunnen zich vanaf deze vrijdag weer vrij bewegen. In de strijd tegen het coronavirus mochten zij sinds midden maart niet zomaar hun woning verlaten. Ze hebben nu geen speciale reden, zoals boodschappen doen, meer nodig. Mensen die niet in één huishouden leven, moeten echter nog steeds een meter afstand van elkaar houden om besmetting te voorkomen. Ook zijn mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels verplicht. En bijeenkomsten met meer dan tien mensen blijven verboden. De overheid waarschuwt dat zorgeloos gedrag ertoe kan leiden dat versoepelingen worden teruggedraaid. Oostenrijk was een van de eerste Europese landen die praktisch op slot gingen toen de corona-uitbraak oversloeg van China naar het westen. Het aantal mensen dat wordt besmet, is drastisch gedaald.

08.17 uur 1 mei 2020

‘Ook in april veel aanvragen voor een hypotheek’

Het aantal hypotheekaanvragen bleef ook in april onverminderd hoog, mede als gevolg van de coronacrisis. Wel waren er iets minder aanvragen dan een maand eerder. Dat stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In april meldden 54.000 mensen zich voor het af- of oversluiten van een hypotheek. Dat betekende een toename van circa 75 procent ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vier jaar in de voorjaarsmaand. In maart waren dat er bijna 60.000. In april kwam ruim 29 procent van de aanvragen voor rekening van oversluiters. Zij willen profiteren van de huidige lage rentestanden. Een jaar eerder betrof circa 15 procent van de aanvragen een oversluiting. HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert circa 82 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

07.39 uur 1 mei 2020

Codewoord ‘masker 19’ voor hulp bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord ‘masker19’ het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt berichtgeving hierover van NRC. Later vrijdag wordt het officieel bekendgemaakt. De angst is dat het huiselijk geweld zal toenemen, omdat veel mensen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus thuiszitten, maar daar is nog geen bewijs voor. In een aantal Europese landen zoals Frankrijk en Spanje wordt het codewoord op deze manier al met succes gebruikt. Het ministerie, hulporganisatie Veilig Thuis en de bond van Nederlandse apothekers KNMP komen met de meldcode volgens NRC tegemoet aan een wens van veel hulpverleners. Het codewoord kan vanaf deze maand worden gebruikt.

07.37 uur 1 mei 2020

'1 op de 5 zorgmedewerkers voelt druk om onbeschermd te werken'

beeld ANP

Ondanks beloftes van het kabinet voelen zorgmedewerkers in verpleeghuizen, de GGZ en wijkverpleging zich onveilig. Ze zien nog een groot tekort aan mondkapjes, worden door leidinggevenden onder druk gezet om onbeschermd te werken en vinden de richtlijnen van het RIVM tekortschieten. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging V&VN onder ruim 10.000 verpleegkundigen en verzorgenden, meldt het AD. De helft van de respondenten zegt dat er op hun werkplek onvoldoende beschermende middelen zijn. In de wijkverpleging, verpleeghuizen en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geven ruim twee keer zoveel medewerkers (bijna 60 procent) als in ziekenhuizen aan dat er te weinig mondmaskers, schorten, brillen en handschoenen zijn. Begin april beloofde minister Hugo de Jonge, na flinke kritiek, beterschap aan deze zorgsectoren. Maar beroepsvereniging V&VN ziet weinig verbetering. "Het is schrijnend dat we na twee maanden nog steeds in deze situatie zitten’’, zegt voorzitter Gerton Heyne. "De minister maakt zijn belofte niet overal waar."

07.08 uur 1 mei 2020

‘Miljoenen minder smartphones verkocht tijdens coronacrisis’

De wereldwijde verkoop van smartphones is tijdens de coronacrisis historisch hard gedaald. Marktonderzoeker IDC schat dat in het eerste kwartaal van 2020 275 miljoen toestellen werden afgeleverd. Dat is volgens de onderzoekers een daling van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Onderzoeksbureau Strategy Analytics schat de afname nog hoger op 17 procent. Volgens beide marktonderzoekers is de afname vooral te wijten aan de coronacrisis. Veel fabrieken in Azië zijn gesloten om het virus in te dammen en de wereldwijde vraag is gedaald door de lockdownmaatregelen die in tal van landen van kracht zijn.

Marktleider Samsung is in het eerste kwartaal hard geraakt. IDC berekende dat de Zuid-Koreaanse techgigant ruim 58 miljoen smartphones afleverde, circa 14 miljoen minder dan een jaar eerder. Het Chinese Huawei bracht ruim 48 miljoen toestellen aan de man, tien miljoen minder. De levering van iPhones door Apple bleef met 37 miljoen ongeveer gelijk. IDC verwacht dat de vraag naar smartphones ook in de rest van het jaar afgeremd zal worden door de gevolgen van de coronapandemie. Op zijn vroegst kan pas in het vierde kwartaal weer groei ten opzichte van het vorige jaar behaald worden, schat het onderzoeksbureau.

07.06 uur 1 mei 2020

Banken ondersteunen bedrijven inmiddels met 7 miljard euro

Nederlandse banken hebben inmiddels ruim 111.000 bedrijven bijgestaan in de coronacrisis, in aanvulling op het steunpakket van de overheid. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is met de hulp aan ondernemers tot nu toe ongeveer 7 miljard euro gemoeid.

ANP-332291067Banken ondersteunen bedrijven inmiddels met 7 miljard euro

07.00 uur 1 mei 2020

CBS en RIVM brengen weer cijfers over sterftepiek door corona

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengen vrijdagmiddag wederom naar buiten hoeveel mensen de afgelopen week in totaal zijn overleden. Hierdoor ontstaat een completer beeld van hoeveel dodelijke slachtoffers het nieuwe coronavirus werkelijk heeft geëist. Vorige week bleek dat in de week van 13 april ongeveer 1200 meer mensen waren overleden dan gemiddeld in een van de eerste tien weken van dit jaar. Het RIVM telde in die week 794 mensen die waren overleden aan het nieuwe coronavirus. De onderzoekers vermoeden dat dit verschil grotendeels te verklaren is door verborgen coronasterfte. Mensen die overlijden aan Covid-19, maar daar niet op zijn getest, worden namelijk niet opgenomen in de statistieken.

Het aantal overlijdens was in week 16 nog steeds hoger dan gebruikelijk, maar wel gedaald. Vrijdag zal blijken of die daling door heeft gezet in week 17, van 20 tot en met 26 april. Ook wordt dan duidelijk hoeveel meer mensen zijn overleden dan te verwachten valt op basis van de dagelijkse cijfers over coronasterfte. Het RIVM weet tot nu toe van 607 mensen die zijn overleden in die week. De onderzoekers publiceren ook weer cijfers over het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingstehuizen. In week 16 overleden hier bijna twee keer meer mensen dan gebruikelijk. Dit waren er wel minder dan een week eerder. De nieuwe cijfers zullen ook duidelijk maken of die daling doorzet.

06.59 uur 1 mei 2020

Zeeland laat weer een deel van toeristen toe

De provincie Zeeland verwelkomt vanaf vrijdag weer een deel van de toeristen. De beperkingen voor het toerisme zijn vanaf 1 mei namelijk versoepeld. Door de versoepeling mogen ondernemers in de recreatiesector 15 procent van hun slaapplekken verhuren. Eigenaren van een vakantiewoning zijn ook weer welkom, net als mensen met bijvoorbeeld een vaste standplaats. Sanitaire voorzieningen moeten gesloten blijven. De versoepeling is volgens de veiligheidsregio vooral bedoeld voor zogenoemde ‘rustzoekers’, mensen die op een andere plek willen uitrusten of ontspannen. Zeeland had vergaande maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds 30 maart waren alle vakantiehuisjes leeg. De nieuwe regels gelden tot 22 mei.

06.59 uur 1 mei 2020

Duitsers vieren 1 mei, marechaussee aan Duitse grenzen

Duitsland viert vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, en dan hebben veel Duitsers vrij. Omdat op 1 mei gewoonlijk veel Duitsers de grens oversteken om in Limburg naar boot, camping of winkel te gaan, heeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord voor vrijdag grenscontroles aangekondigd. Volgens de veiligheidsregio hebben de grenscontroles de afgelopen weekenden goed gewerkt. Daardoor bleef drukte uit, zegt een woordvoerder. De veiligheidsregio gaat ervan uit dat de drukte aan de grens mee zal vallen. Duitsers die toch naar Limburg willen, wordt vriendelijk verzocht terug te keren. Het ontmoedigingsbeleid is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een van de grootste trekpleisters voor Duitse koopjestoeristen, het Designer Outlet Centre (DOC) in Roermond, is op last van de veiligheidsregio al weken gesloten.

beeld ANP

06.58 uur 1 mei 2020

VDL NedCar test lopende band

Enkele tientallen medewerkers van autofabriek VDL NedCar in Born gaan vrijdag testen of de productielijn goed werkt en of alle voorraden op peil zijn. Ook wordt bekeken of de voorraad op de juiste plek aan de productielijn staat. De test loopt vooruit op het hervatten van de productie op woensdag. Die productie ligt sinds 20 maart stil wegens het coronavirus. Maandag en dinsdag krijgen de ongeveer 5000 medewerkers in de fabriek instructies over wat er is veranderd door de coronacrisis. Zo moet iedereen in werkkleding naar het werk komen en in die kledij ook weer naar huis gaan, legt een woordvoerder van VDL uit. De medewerkers krijgen ook te horen hoe gepaste afstand te bewaren, en waar dat niet kan moeten zij beschermende kleding zoals handschoenen, mondkapjes en veiligheidsbrillen dragen.

Verder zijn op de parkeerplaats en in de fabriek looproutes aangelegd zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar naar de eigen werkplek kan gaan. Volgens de woordvoerder is de opstart van de productie niet een kwestie van op een knopje duwen. Het gaat om „een gigantische logistieke operatie” waarbij vele duizenden onderdelen aan de productielijn worden toegevoegd. Dat wordt vrijdag uitgetest. Vóór de coronacrisis werkte NedCar met twee ploegen. Woensdag wordt begonnen met één ploeg, die een week lang overigens korter dan acht uur werkt. Net als de tweede ploeg die de week daarop aan de bak komt. Vanaf juli verwacht VDL NedCar weer met twee ploegen aan de slag te gaan, afhankelijk van hoe de automarkt zich ontwikkelt, aldus de woordvoerder. Bij NedCar worden Mini’s en BMW’s van het type X1 gemaakt.

06.57 uur 1 mei 2020

Daling in dagelijkse aantal coronadoden in de VS

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 2053 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Ten opzichte van een dag eerder was het dagelijkse aantal gerapporteerde coronadoden bijna 450 sterfgevallen lager. Het is de derde dag op rij dat er meer dan 2000 sterfgevallen te betreuren zijn in de VS. In het land zijn in totaal nu 62.906 mensen overleden aan het longvirus en meer dan een miljoen besmettingen vastgesteld. Wereldwijd zijn er ruim 2,3 miljoen besmettingsgevallen bekend en circa 233.000 mensen gestorven aan het virus.

06.56 uur 1 mei 2020

Grote vliegmaatschappijen VS laten passagiers mondmaskers dragen

Drie van de vier grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaan passagiers verplichten mondmaskers te dragen op binnenlandse vluchten. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan en terughoudende passagiers overtuigen weer vluchten te gaan boeken. Het gaat om United Airlines, Delta Air Lines en American Airlines, nadat maatschappij JetBlue Airways de maatregel eerder aankondigde. Ook het kleinere Frontier Airlines gaat mondbedekking aan boord verplicht maken. De vliegmaatschappijen laten de maskerplicht begin mei ingaan. Jonge kinderen zijn uitgezonderd. Veel van de bedrijven laten ook piloten en ander personeel aan boord maskers dragen. Van de vier grootste Amerikaanse vliegmaatschappijen heeft alleen Southwest Airlines het dragen van een mondkapje niet verplicht. Door de coronacrisis hebben de luchtvaartmaatschappijen in de VS het aantal Amerikaanse passagiers met 95 procent zien afnemen. Meerdere vakbonden en wetgevers hebben luchtvaarttoezichthouder FAA opgeroepen gezichtsbedekking voor zowel passagiers als vliegpersoneel verplicht te maken.

beeld EPA

06.55 uur 1 mei 2020

‘Japan gaat noodtoestand met een maand verlengen’

Japan gaat volgende week, mogelijk al op maandag, de noodtoestand die tot 6 mei van kracht is vanwege de coronapandemie verlengen. Dat meldt de Japanse omroep NHK. Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat de noodtoestand met ongeveer een maand zal worden verlengd. Premier Shinzo Abe kondigde op 7 april de noodtoestand af voor hoofdstad Tokio en andere dichtbevolkte gebieden. Later werd de maatregel voor heel Japan ingesteld. Gouverneurs krijgen door het uitroepen van de noodtoestand meer bevoegdheden om burgers te vertellen dat ze thuis moeten blijven en bedrijven te vragen om te sluiten. In de meeste gevallen kunnen zij echter geen boetes uitdelen wanneer mensen zich daar niet aan houden. In Japan zijn bijna 14.000 gevallen van het coronavirus bekend en 425 doden te betreuren.

06.53 uur 1 mei 2020

Trump: Overtuigend bewijs dat virus uit lab in Wuhan komt

De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat hij „overtuigend bewijs” onder ogen heeft gehad waaruit blijkt dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Dat zei hij donderdag op een persconferentie. Ook dreigde de president nieuwe importheffingen op Chinese waren in te voeren.

ANP-410028441Trump: Overtuigend bewijs dat virus uit lab in Wuhan komt

06.48 uur 1 mei 2020

Nieuwe korpschef noemt sluiten van rechtbanken te rigoureus

De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, vindt dat rechtbanken „te rigoureus” hebben gereageerd op de uitbraak van het coronavirus door slechts in beperkte mate strafzaken te behandelen. In een interview met NRC zegt Van Essen: „Ik vind het buitengewoon spijtig dat de rechtbanken meteen zijn dichtgegaan. De rechtsstaat staat bijna stil. Als ergens in de strafrechtelijke keten opeens de deur dichtgaat dan heeft dat grote, betreurenswaardige effecten.”

ANP-409244746Nieuwe korpschef noemt sluiten van rechtbanken te rigoureus

06.44 uur 1 mei 2020

Gilead wil volgend jaar miljoenen coronamedicijnen leveren

De Amerikaanse farmaceut Gilead Sciences kan dit jaar al circa 1 miljoen exemplaren maken van zijn potentiële coronamedicijn remdesivir en volgend jaar nog eens meerdere miljoenen. Wanneer toezichthouders groen licht geven, zal Gilead zich naar eigen zeggen inzetten om het het middel toegankelijk en betaalbaar te maken voor overheden en patiënten over de hele wereld. Remdesivir is een experimenteel middel tegen het nieuwe coronavirus. Uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de werking van het middel door het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) zou blijken dat remdesivir coronapatiënten sneller helpt herstellen dan normale zorg.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft al aangegeven haast te maken met de goedkeuring van het medicijn. De waakhond wil wel eerst goed kijken naar alle studieresultaten, om zeker te zijn dat remdesivir straks aan de juiste patiënten zal worden gegeven. President Donald Trump riep de FDA woensdag op zo snel mogelijk te bekijken of remdesivir goedgekeurd kan worden voor gebruik als coronamedicijn. Zijn medisch topadviseur Anthony Fauci beloofde dat een besluit er „heel snel” komt. Gilead meldde bij zijn kwartaalcijfers meer te hebben uitgegeven aan onderzoek en het opschalen van de productie. Mede hierdoor daalde de winst afgelopen kwartaal. Onder de streep bleef 1,6 miljard dollar over, waar een jaar terug nog bijna 2 miljard dollar winst in de boeken ging. Het farmacieconcern zag de totale omzet wel oplopen, tot 5,5 miljard dollar van een kleine 5,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

06.43 uur 1 mei 2020

Protest in Michigan tegen lockdown wegens coronavirus

In de Amerikaanse stad Lansing zijn honderden demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de lockdown die is ingevoerd vanwege het coronavirus. De actievoerders in de staat Michigan uitten zich ook tegen het verlengen van de speciale bevoegdheden die gouverneur Gretchen Whitmer heeft vanwege de noodtoestand. Het protest vond deels voor het Capitool van Michigan plaats en deels in het gebouw. Meer dan honderd mensen mochten van de politie naar binnen voor een protest, sommigen van hen waren gewapend. De mensen stonden binnen en buiten dicht op elkaar en overtraden daarmee de regels.

beeld AFP

Het was het grootste protest in de staat sinds 15 april, toen honderden mensen tegen de lockdown demonstreerden. De organisatoren waren donderdag Republikeinen, onder wie een politicus die kandidaat is voor een plek in het Huis van Afgevaardigden. „Het is genoeg geweest gouverneur Whitmer. Open de staat. Open de bedrijven”, aldus Mike Detmer. De burgemeester van Lansing, Andy Schor, zei teleurgesteld te zijn in de demonstranten, omdat ze geen afstand hielden tot elkaar. „Maar ondanks dat hebben ze nog steeds het recht om hun mening te geven.” Michigan is een van de zwaarst getroffen staten in de VS met 3789 geregistreerde doden door het coronavirus.

06.43 uur 1 mei 2020

‘Daling coronapatiënten biedt ic-artsen tijd voor voorbereiding’

De constante daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care biedt ic-artsen en virologen tijd om na te denken over de volgende stappen. Dit zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care donderdagavond aan tafel bij Jinek. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. „We zien de cijfers nu ongelooflijk dalen, maar we weten echt niet hoe het zich verder ontwikkelt. Dat is de onzekerheid”, zei Gommers, die opperde dat de verspreiding van het coronavirus mogelijk in de winter weer een piek kan vertonen. „Elke week als het rustig is, geeft ons tijd om ons weer verder voor te bereiden”, zei Gommers.

„De extra tijd achter de schermen gebruiken we om na te denken hoe we meer bedden kunnen organiseren en hoe we de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Krijgen we tijd om andere goede mensen op te leiden die ons kunnen helpen als we weer moeten opschalen? Een normale ic-opleiding kost verpleegkundigen achttien maanden, maar in de tussentijd moeten we zoeken naar andere oplossingen en de discussie over alternatieven aangaan.” Over de toekomst van de zorg op de intensive care zei Gommers: „Wie weet komen we nooit meer in de situatie van voor de Corona. En moeten alle ic-verpleegkundigen er aan gaan wennen dat we anders blijven werken.”

Belangrijkste momenten