Liveblog: Zeker 13 Nederlanders vast in hotel Tenerife om coronavirus

Eind 2019 maakten de Chinese autoriteiten bekend dat enkele burgers in de stad Wuhan een longonsteking hadden opgelopen als gevolg van coronavirus Covid-19. Sindsdien is het aantal besmettingen opgelopen tot ruim 77.000; vooral in de Chinese provincie Hubei maar ook in Europa, het Midden-Oosten en Amerika.

Het aantal doden ligt wereldwijd boven de 2300. Daarmee is het virus dodelijker dan SARS en MERS, vergelijkbare virussen die eerder slachtoffers maakten.

Liveblog laatste update 14.02 uur 28 februari 2020
14.02 uur 28 februari 2020

Besmette vrouw werkt in ziekenhuis, geen patiëntgebonden werk

Het ziekenhuis meldt verder dat de vrouw donderdag nog in het ziekenhuis heeft gewerkt. Ze is daar in contact geweest met „ongeveer twintig” mensen. Die mensen zijn inmiddels geïnformeerd en hebben instructies gekregen. Een ziekenhuiswoordvoerster kon niet zeggen of deze mensen nog worden getest.

De vrouw heeft geen link met de eerste patiënt uit het Brabantse Loon op Zand. Ze was vorige week in het Italiaanse Lombardije en zit nu in thuisisolatie in Diemen.

Het AMC is een ziekenhuis in Amsterdam dat medio 2018 bestuurlijk is gefuseerd met het VUmc. De nieuwe naam werd toen Amsterdam UMC.

15.17 uur 25 februari 2020

Premier Conte: Italië veilig voor toerisme ondanks coronavirus

Conte. beeld EPA

Italië is een veilig land voor toerisme, zei premier Giuseppe Conte dinsdag, ondanks de recente uitbraak van het coronavirus. „Italië is een veilig land voor reizen en voor toerisme, waarschijnlijk veiliger dan vele andere,” verklaarde Conte op een persconferentie.

Het aantal gevallen in Italië, het zwaarst getroffen land in Europa, steeg tot meer dan 280, met 40 nieuwe gevallen in Lombardije en 9 in Veneto. Het aantal sterfgevallen was ongewijzigd op 7.

Sinds de uitbraak van het virus in het noorden van Italië heeft de regering strenge maatregelen genomen om de epidemie in te dammen. Onder andere zijn veel plaatsen in Lombardije en Veneto, de regio’s met de meeste besmettingsgevallen, afgesloten van de buitenwereld.

Conte zegt er vertrouwen in te hebben dat deze maatregelen de komende dagen resultaten gaan opleveren en het aantal besmettingsgevallen zal afnemen.

15.08 uur 25 februari 2020

Minister Blok niet getest na bezoek aan Iran

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft na een bezoek aan Iran geen test ondergaan om te kijken of hij daar besmet is geraakt met het coronavirus. „Tijdens de terugvlucht hebben we overlegd met de bedrijfsarts en het RIVM en in overleg met hen besloten dat we gewoon Nederland in kunnen gaan”, zei de minister in Brussel.

„Het advies was niet om een test te ondergaan. Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo’n test geen zin”, aldus de minister. Hij wilde niet speculeren of hij het virus mogelijk onder de leden heeft.

Blok sprak afgelopen weekend onder meer met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Die had contact gehad met een bestuurder van Teheran van wie volgens Blok bekend was dat hij besmet was. „Wat voor mij van belang is is dat ik en de mensen die met mij meereisden het advies van het RIVM hebben opgevolgd”, zei Blok. „Dat is wat ik iedereen aanraad die in zo’n gebied is geweest of die twijfelt.”

In Iran zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld en zestien mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Dinsdag werd bekend dat de Iraanse onderminister van Volksgezondheid besmet is geraakt.

15.07 uur 25 februari 2020

Prijsvechters schrappen nog geen vluchten naar Italië om corona

beeld EPA

Luchtvaartmaatschappijen Transavia en easyJet schrappen nog geen vluchten naar Italië, waar het aantal besmettingen met het coronavirus snel toeneemt. Ryanair was niet beschikbaar voor een reactie.

Transavia wijst erop dat voor het Zuid-Europese land nog geen reisverbod is ingesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte alleen zijn reisadvies aan naar steden en dorpen in de provincies Lombardije en Veneto. Ook easyJet schrapt geen vluchten totdat autoriteiten daar een advies over geven.

De prijsvechters handhaven de voorwaarden voor het annuleren of omboeken van vluchten naar Noord-Italië. „Mensen kunnen altijd besluiten om niet te vliegen, maar daar betalen ze zelf voor”, aldus Transavia, die vanuit Nederland naar zes Italiaanse bestemmingen vliegt. De prijsvechter krijgt telefoontjes van bezorgde passagiers die binnenkort naar het gebied nabij Milaan reizen. Maar het aantal bellers is volgens de luchtvaartmaatschappij te overzien.

KLM heeft nog geen officiële mededeling gedaan over eventuele vergoedingen voor reizigers die uit angst voor het virus niet meer naar Italië willen vliegen. Het luchtvaartconcern volgt de situatie op de voet en is in nauw contact met nationale en internationale gezondheidsautoriteiten en luchtvaartinstanties.

13.16 uur 25 februari 2020

Twee coronabesmettingen in wintersportregio Tirol

In de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn twee gevallen van het coronavirus geconstateerd. Deelstaatspremier Günther Platter heeft dit bevestigd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar oud uit Innsbruck.
Ze hebben het virus waarschijnlijk in aangrenzend Italië opgelopen, meldden Oostenrijkse media.

13.09 uur 25 februari 2020

Zeker 13 Nederlanders vast om coronavirus in hotel op Tenerife

In een hotel op Tenerife zitten zeker dertien Nederlanders vast. Zes van hen hadden via D-reizen een reis naar het eiland geboekt. Deze boekingen zijn ondergebracht bij reisorganisatie TUI, meldt D-reizen. TUI bevestigt dat.
Eerder bevestigde Sunweb dat via hen vijf Nederlanders in het hotel zitten en via Corendon twee.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit hoeveel Nederlanders er precies in het hotel zijn.
De hotelgasten moeten veertien dagen in quarantaine, omdat een Italiaanse reiziger is besmet met het coronavirus. De toeristen worden op hun kamer getest op het virus.

13.00 uur 25 februari 2020

Ook coronabesmetting in Italiaanse regio Toscane

Op steeds meer plekken in Italië worden besmettingen met het coronavirus gemeld. Na eerdere gevallen in het noorden (Lombardije, Veneto) en zuiden (Sicilië) meldden de autoriteiten dinsdag ook twee gevallen in de regio Toscane.

Een van de twee gevallen betreft een toerist in de stad Florence.

De zwaarst getroffen regio is Lombardije waar tot nu toe 212 mensen positief hebben getest op de aanwezigheid van het coronavirus.

12.46 uur 25 februari 2020

Ook Nederlanders vast in hotel op Tenerife na besmetting Italiaan

Twee Nederlandse reizigers van Corendon zitten momenteel vast in een hotel op het Canarische eiland Tenerife. Een Italiaanse reiziger die in het H10 Costa Adeje Palace hotel verblijft, heeft het coronavirus opgelopen.

Zo’n duizend vakantiegangers in het hotel, onder wie de twee Nederlanders, mogen het hotel niet verlaten en worden getest op het virus. TUI zoekt uit hoeveel Nederlandse reizigers die bij de reisorganisatie geboekt hebben in het hotel zitten. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit hoeveel Nederlanders er precies in het hotel verblijven.

„De reisleiding heeft telefonisch contact met de gasten. Het hotelmanagement volgt de bevelen van de Spaanse autoriteiten op”, aldus een woordvoerder van Corendon. „De gasten wachten op hun kamer verdere instructies af. Het is een complete lockdown, net zoals bij het cruiseschip.”

Onder de toeristen zijn in elk geval 110 Belgen die reizen met touroperator TUI, en 2 Belgen die met Corendon reizen. Waarschijnlijk zitten er ook Nederlanders die met TUI reizen in het hotel. De touroperator zegt „al het mogelijke te doen om hen zo snel mogelijk van de situatie op de hoogte te stellen en een alternatieve oplossing te bieden”.

Behalve TUI en Corendon verkopen ook D-Reizen en Sunweb reizen naar dit hotel.

12.44 uur 25 februari 2020

Resultaten medicijn tegen coronavirus eind april

De eerste resultaten van een proef met een medicijn van biotechnologiebedrijf Gilead tegen het nieuwe coronavirus worden 27 april bekendgemaakt. Voor de test wordt het middel remdesivir toegediend aan 761 patiënten in Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak.

Remdesivir is nog nergens ter wereld goedgekeurd voor gebruik, maar als de resultaten gunstig zijn kan China het middel versneld toelaten. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemde het middel van Gilead, dat ontwikkeld is om ziekten als SARS en Ebola te behandelen, mogelijk het enige effectieve middel op dit moment.

Gilead heeft in China acht patenten aangevraagd voor remdesivir. Daarvan zijn er drie toegekend en vijf nog in behandeling. Ondertussen zijn verschillende Chinese bedrijven al begonnen met de massaproductie van de werkzame bestanddelen, wat het mogelijk moeilijk kan maken voor Gilead om de controle te houden over het middel.

12.43 uur 25 februari 2020

Inzittenden Turkse vlucht in quarantaine vanwege coronavrees

Alle inzittenden van een vliegtuig van Turkish Airlines gaan twee weken in quarantaine omdat een van de mensen aan boord mogelijk het coronavirus onder de leden heeft. Het gaat om een vlucht uit Teheran die oorspronkelijk in Istanbul zou landen maar naar Ankara is omgeleid.

De Turkse minister van Volksgezondheid maakte dat dinsdag bekend. Het gaat om 132 inzittenden. Volgens de minister gaat het om landgenoten die naar huis werden gevlogen nadat Turkije dit weekeinde besloot de grenzen met Iran te sluiten in verband met de uitbraak van het virus.

De inzittenden gaan naar een speciaal ingericht ziekenhuis in Ankara waar zij worden getest.

11.58 uur 25 februari 2020

Stokkende handel met China treft bedrijven

Een groeiend aantal Nederlandse bedrijven ondervindt problemen door het coronavirus. Goederen en onderdelen worden niet geleverd of het is juist de uitvoer naar China die spaak loopt.

2020-02-25-BUI2-bij--china25-5-FC-V_webStokkende handel met China treft bedrijven

10.38 uur 25 februari 2020

Dreigend tekort aan knoflook

Vanwege het coronavirus ligt de aanvoer van knoflook en gember uit China stil. Volgens importeur Denimpex uit Amsterdam is er na 17 januari „geen grammetje” meer naar Europa gekomen. „Ik zou niet weten hoe we de komende vier maanden aan de vraag naar knoflook kunnen voldoen”, zegt woordvoerder Danny Deen op de website agf.nl. China is verreweg de grootste exporteur van knoflook. Andere landen kunnen het gat niet opvullen. „Spanje zal een dezer weken uitverkocht zijn”, zegt Deen. „En knoflook uit Zuid-Amerika gaat allemaal naar de VS.”

10.27 uur 25 februari 2020

Nu ook coronageval in Zuid-Italië

In Zuid-Italië is een eerste geval van het coronavirus gemeld. Het gaat om een vrouw uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Autoriteiten in de Siciliaanse stad Palermo zeiden dat ze positief testte op het virus. Ze is in een ziekenhuis opgenomen met griepverschijnselen en in quarantaine geplaatst.

De uitbraak van het coronavirus in Italië is vooral in het noorden van het land, in de regio’s Lombardije en Veneto. Zeven mensen zijn daar aan het virus overleden. Meer dan tweehonderd Italianen zijn besmet geraakt.

10.23 uur 25 februari 2020

Kerkdiensten Italië afgelast om coronavirus

Honderden kerken in Italië hebben tijdelijk hun deuren gesloten vanwege het coronavirus. De maatregel komt op verzoek van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

407145761_webKerkdiensten Italië afgelast om coronavirus

09.34 uur 25 februari 2020

Europese ministers overleggen over corona-uitbraak Italië

De ministers van Volksgezondheid van Italië en diverse buurlanden overleggen dinsdag in Rome over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het noorden van Italië. Ook EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) schuift aan.

In Italië zijn inmiddels zeven mensen bezweken aan de gevolgen van de besmetting met het virus. Bij minstens 220 mensen is de besmetting vastgesteld. De landen die aan het overleg meedoen zijn behalve Italië, Zwitserland, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Kroatië.

09.32 uur 25 februari 2020

Zuid-Korea test 200.000 leden van een kerk op coronavirus

Zuid-Korea gaat 200.000 leden van een kerk testen op het coronavirus. In het land is een golf van nieuwe besmettingen gemeld tot een totaal van 977. Ongeveer 68 procent van de Zuid-Koreaanse besmettingen is gelinkt aan de Shincheonji-kerk van Jezus, waar het eerste geval werd gemeld bij een 61-jarige vrouw. Het is niet bekend hoe ze besmet is geraakt.

Van de zestig nieuwe gevallen die dinsdag bekend werden, bevonden zestien zich in de zuidoostelijke stad Daegu, waar de kerk zich bevindt, en 33 in de nabijgelegen provincie North Gyeongsang, zeiden de gezondheidsautoriteiten.

De zich snel uitbreidende uitbraak in Zuid-Korea heeft de angst aangewakkerd dat het coronavirus zich ontwikkelt tot een pandemie. De eerste gevallen van het virus staken in december de kop op in de centrale Chinese stad Wuhan.

07.42 uur 25 februari 2020

Italiaanse toerist op Tenerife besmet met coronavirus

Bij een 69-jarige Italiaanse toerist op het Spaanse eiland Tenerife is een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. De man is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, meldde de Spaanse televisiezender RTVE. In Noord-Italië zijn zeven personen overleden aan het virus en zijn meer dan 220 mensen besmet met het virus.

Op het Canarische eiland La Gomera was eerder het virus geconstateerd bij een Duitse man. Die is inmiddels uit quarantaine. Op het Spaanse vasteland is volgens de RTVE ook een man onderzocht, die met symptomen van een longinfectie was teruggekeerd uit Milaan. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

06.50 uur 25 februari 2020

Vierde passagier cruiseschip Japan overleden

Een vierde passagier van het cruiseschip Diamond Princess bij Japan is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het gaat volgens de Japanse televisiezender NHK om een persoon van in de tachtig.

Japan ligt onder vuur voor de manier waarop de autoriteiten de situatie op het cruiseschip hebben aangepakt. De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. De afgelopen weken zijn meer dan 600 besmettingen aan boord gemeld. Passagiers die het virus niet hebben, mochten sinds vorige week woensdag het schip verlaten.
De Japanse regering kondigt later dinsdag nieuwe maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden.

06.41 uur 25 februari 2020

China meldt ruim 500 nieuwe besmettingen door coronavirus

In China zijn maandag 71 mensen overleden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal doden door COVID-19 is daarmee op 2663 gekomen, meldt de nationale gezondheidscommissie van het land. Een dag eerder waren er nog 150 mensen overleden door het virus.

De commissie maakte bekend dat er 508 nieuwe gevallen zijn vastgesteld, tegen 409 een dag eerder. Volgens de Chinese autoriteiten is van 77.658 mensen bekend dat ze zijn besmet.

De meeste doden vallen in de provincie Hubei en dan met name in de stad Wuhan, waar 56 van de 71 mensen overleden. In de hele provincie waren dat er 68. In de rest van China overleden drie personen en werden ook maar negen nieuwe gevallen geconstateerd. Dat is het laagste aantal sinds 20 januari, toen de gezondheidscommissie begon met het publiceren van de data over het coronavirus.

06.40 uur 25 februari 2020

Rode Kruis: onvoldoende kennis over gebruik mondkapjes

Het Rode Kruis adviseert mensen zich goed te laten informeren over bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje tegen het nieuwe coronavirus. Zo hebben Nederlanders onvoldoende kennis van het gebruik van deze kapjes om te voorkomen dat ze met het virus in aanraking komen. Slechts 34 procent van de Nederlanders is zich bewust dat bij verkeerd gebruik juist een groter risico ontstaat op besmetting, meldt het Rode Kruis na onderzoek.

Ook denkt iets meer dan de helft van de ondervraagden dat het belangrijk is om in landen waar het coronavirus is geconstateerd om continu een mondkapje te dragen. Eigenlijk hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen. Het Rode Kruis adviseert daarom Nederlanders die van plan zijn op reis te gaan zich goed voor te bereiden. Dit om misverstanden te voorkomen.

Vier van de vijf ondervraagden denken dat tijdens het reizen naar deze landen het belangrijk is om mondkapjes te dragen op openbare plekken. Terwijl bij het verkeerd gebruik, bijvoorbeeld door het aanraken van het kapje na het dragen, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen, de besmetting met het virus juist wordt vergroot. Het Rode Kruis heeft op zijn website informatie gezet op het verantwoord gebruik van een mondkapje.

Een kwart van de ondervraagden zegt op de hoogte te zijn van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die op reis gaan naar landen waar het coronavirus is geconstateerd, zoals afstand houden en handen wassen met zeep of alcohol. Meer dan de helft (52 procent kent de maatregel niet dat je kleding moet wassen na het in contact met iemand met ziekteverschijnselen.

Het Rode Kruis ondervroeg een representatieve groep van 737 Nederlanders.

21.13 uur 24 februari 2020

Zevende dode door coronavirus in Italië

In Italië is een zevende persoon overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat om een 62-jarige man die het afgelopen weekend in het ziekenhuis in Como is opgenomen nadat hij positief was getest op het virus.

20.57 uur 24 februari 2020

Ministerie ontraadt reizen naar Corona-gemeenten Italië

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.

17.48 uur 24 februari 2020

Beurzen onderuit

De Beurs in Amsterdam keldert met 3,9 procent door zorgen om het coronavirus. Die in Milaan gaat 5,4 procent onderuit.

De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, zagen 13 en 16,7 procent aan waarde verdampen. In Amsterdam leverde Air France-KLM 8,7 procent in. Lufthansa verloor 8,8 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 9,2 procent in Londen. Reisorganisatie TUI ging bijna 10 procent onderuit.

17.46 uur 24 februari 2020

CoolBlue

Er was onduidelijkheid over wat er aan de hand is bij CoolBlue. De prijzen stegen plots, en er werd geen reactie gegeven. Nu is via mail toch een reactie gegeven.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

17.44 uur 24 februari 2020

Blokker voorziet leveringsproblemen door coronavirus

Winkelketen Blokker voorziet leveringsproblemen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China. Het gaat om een klein deel van het assortiment, vertelt Hans Danhof, die verantwoordelijk is voor de toelevering van producten. Als bepaalde producten uit de schappen verdwijnen, zal dat volgens hem vlak voor de zomer gebeuren. Het duurt namelijk zo’n twintig weken voordat een productiestoring voelbaar is in de winkel.

17.06 uur 24 februari 2020

WHO: voorbereiden op wereldwijde epidemie

De internationale gemeenschap moet zich voorbereiden op een mogelijke wereldwijde epidemie, een pandemie. Dit zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus. De sterke stijging in het aantal gevallen van het nieuwe coronavirus in Iran, Italië en Zuid-Korea in de afgelopen dagen is volgens de WHO-chef heel erg zorgelijk. Een WHO-expert beklemtoonde dat er nog steeds geen sprake is van een pandemie en dat alles wordt gedaan om te voorkomen dat het dat wordt.

16.55 uur 24 februari 2020

Door virus geraakt Noord-Italië belangrijk voor handel Nederland

Het door het nieuwe coronavirus getroffen noorden van Italië is economisch gezien belangrijk voor Nederland. De regio is goed voor circa driekwart van de handel met Italië. Dat meldt het Nederlandse consulaat in Milaan op basis van cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat.

Italië is de zesde importeur van producten uit Nederland en bezet de 9e plek op de lijst van landen die producten aan Nederland leveren, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zwaartepunt van de handel ligt in het noorden, economisch gezien een van de belangrijkste regio’s in Italië. In 2018 exporteerde Nederland 18 miljard euro naar deze regio en het importeerde voor bijna 8 miljard euro daar vandaan.

16.54 uur 24 februari 2020

Geen zeven maar zes doden in Italië door coronavirus

In Italië zijn tot nu toe geen zeven maar zes mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Ziekenhuisbronnen hadden de dood van een vrouw in Brescia gemeld, maar de autoriteiten in Lombardije ontkennen dat ze is gestorven aan het virus. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

14.52 uur 24 februari 2020

Rotterdam zet extra vaart achter quarantainelocatie

GGD Rotterdam-Rijnmond is op zoek naar een quarantainelocatie. Die zoektocht loopt al sinds vorig jaar, vertelt een woordvoerster, „maar vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus proberen we het versneld af te ronden”. Inmiddels heeft de gezondheidsdienst een aantal mogelijke locaties op het oog.

14.51 uur 24 februari 2020

China doet meer om door virus getroffen economie te helpen

China gaat meer doen om de economie te ondersteunen nu die wordt getroffen door het nieuwe coronavirus. Dat hebben de leiding van de Communistische Partij en de centrale bank van China de afgelopen dagen gezegd. Tegelijkertijd staat bij miljoenen Chinese bedrijven het water aan de lippen door de aanpak van het virus.

14.50 uur 24 februari 2020

Rode Kruis mag naar Noord-Korea wegens coronavirus

Het Internationale Rode Kruis heeft toestemming gekregen om met medische spullen naar Noord-Korea te gaan vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in buurland China. De Verenigde Naties maken een uitzondering voor het Rode Kruis. Vanwege sancties mogen er eigenlijk geen goederen naar Noord-Korea worden gebracht.

14.49 uur 24 februari 2020

Zesde dode door coronavirus in Italië

In Italië is een zesde persoon overleden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Volgens de Italiaanse omroep RAI was het slachtoffer een kankerpatiënt uit de noordelijke stad Brescia.

13.58 uur 24 februari 2020

Ruim 30.000 euro ingezameld voor strijd tegen coronavirus

Nederlanders hebben tot nu toe 31.305 euro gestort op giro 7244 dat het Rode Kruis heeft opengesteld om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het gironummer werd vorige week maandag in gebruik genomen. „Er is 30 miljoen euro nodig voor hulpverlening in de getroffen landen, maar ook voor voorlichting om verdere verspreiding te voorkomen", aldus de hulporganisatie. „Voorlichting is belangrijk om te zorgen dat het virus zich minder snel verspreidt, mensen moeten goed weten hoe zij zich kunnen beschermen." Het virus verspreidde zich vanaf eind vorig jaar snel over China en is inmiddels in meer dan twintig andere landen opgedoken. Wereldwijd zijn er officieel ruim 2600 mensen aan overleden, het merendeel in China.

13.57 uur 24 februari 2020

Rode Kruis mag naar Noord-Korea wegens coronavirus

Het Internationale Rode Kruis heeft toestemming gekregen om naar Noord-Korea te gaan vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Verenigde Naties maken een uitzondering voor het Rode Kruis. Vanwege sancties mogen er eigenlijk geen hulpverleners naar Noord-Korea.

„We weten dat er een dringende behoefte is aan beschermende kleding en testkits”, aldus de regionale directeur van het Rode Kruis Azië Xavier Castellanos. „Dit zijn spullen die essentieel zijn om ons goed voor te kunnen bereiden op een uitbraak in dat land.”
Medewerkers van het Rode Kruis gaan samenwerken met lokale gezondheidsdiensten bij het controleren van mensen. Het is nog niet bekend of er besmettingen in Noord-Korea zijn.

13.35 uur 24 februari 2020

Bus uit Italië in Lyon gestopt wegens mogelijke coronabesmetting

Lyon. beeld AFP

Passagiers die maandag vanuit Milaan met een bus in de Franse stad Lyon aankwamen mogen niet uitstappen wegens een mogelijke coronabesmetting. De FlixBus wordt vastgehouden op station Lyon-Perrache nadat de bestuurder in het ziekenhuis was opgenomen met symptomen die lijken op het nieuwe coronavirus, aldus veiligheidsbronnen.

De nieuwssite LyonMag meldde dat de Italiaanse buschauffeur voor tests naar het ziekenhuis moest omdat hij een zware hoest had. De FlixBus uit Italië mag niet verder en alle passagiers zijn in beperking gesteld, zegt de regionale gezondheidsdienst. De politie plaatste een veiligheidskoord rond de bus op het station en beval de passagiers aan boord te blijven, aldus een woordvoerster van de afdeling openbare veiligheid van de regio Lyon.
Medewerkers zijn ter plaatse om de situatie te beoordelen. De bus stopte eerder in Turijn en Grenoble voordat hij rond 07.00 uur aankwam op station Lyon Perrache. Er werd geen informatie gegeven over het aantal passagiers in de bus. Milaan is de hoofdstad van de regio Lombardije, het centrum van Europa’s grootste uitbraak van het coronavirus.

12.29 uur 24 februari 2020

Vijfde dode door coronavirus in Italië

De Piazza San Marco in Venetië. beeld AFP

Het dodental van het nieuwe coronavirus in Italië blijft oplopen. De autoriteiten meldden maandag dat er een vijfde persoon is overleden aan het longvirus. In het noorden van Italië zijn zeker 165 mensen besmet. Maandag overleed ook een vierde persoon aan het virus in Italië. De eerste vier doden waren allemaal ouderen, drie van hen hadden al gezondheidsklachten voordat ze het virus kregen.

12.24 uur 24 februari 2020

Regering Italië wil coronagebied ondersteunen

De Italiaanse regering werkt aan een pakket maatregelen om burgers en bedrijven in het door het nieuwe coronavirus getroffen gebied te ondersteunen. Rome denkt onder meer aan uitstel van het betalen van belastingen en hypotheekaflossingen, staat in een voorstel dat persbureau Bloomberg inzag. Voor dat laatste is wel overeenstemming nodig met de Italiaanse bankensector.

Mkb-bedrijven in het getroffen gebied krijgen verder sneller toegang tot een al bestaand hulpfonds van de overheid. Ook kunnen sommige bedrijven financiële steun krijgen om hun productie weer op te starten. De Italiaanse overheid werkt volgens Italiaanse media ook al aan maatregelen die bepaalde zwaar getroffen sectoren voor wat langere periode steun bieden. Daarbij gaat het onder meer om het toerisme en de modesector.
Italië stond voor de uitbraak van het virus al op de rand van een recessie na een economische krimp van 0,3 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. De uitbraak zorgde maandag voor forse koersdalingen op de beurs in Milaan.

12.23 uur 24 februari 2020

RIVM: kind hoeft niet naar huisarts na wintersport in Italië

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het onnodig om kinderen na een vakantie in Noord-Italië naar de huisarts te sturen. De Drentse scholenkoepel Pricoh heeft ouders in een brief verzocht dat wel te doen als ze op vakantie zijn geweest in gebied waar het nieuwe coronavirus is geconstateerd. „Het is een besluit van de school, wij adviseren dit niet", reageert een woordvoerder van het RIVM.

„Pas zodra er ziekteverschijnselen zijn is iemand besmettelijk", zegt hij. Wanneer iemand klachten heeft, vooral aan de luchtwegen, kan de huisarts in overleg met de GGD beslissen of het nodig is om de patiënt te testen op het virus. Op de website van het RIVM staat verder dat mensen in Nederland die verkouden zijn of longklachten hebben, zich geen zorgen hoeven te maken over het virus. „Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus."
Bij de scholenorganisatie in Drenthe zijn dertien basisscholen aangesloten. „Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen weer gewoon naar school komen", schrijft de koepel aan ouders. Directeur Herman Klaster zei tegen RTL Nieuws dat hij geen paniek wil zaaien, maar die juist wil voorkomen. Het leek hem „verstandig om vast iets te doen", nadat hij van een medewerker had gehoord dat één of meerdere gezinnen in Italië waren geweest.
„Nu zijn er gebieden waar niet meer gereisd mag worden, maar we weten niet of er zaterdagavond of zondagochtend nog mensen vanuit die gebieden vertrokken zijn naar Nederland", legde de directeur uit.
De PO-Raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt, geeft geen inhoudelijk advies in gezondheidskwesties en raadt scholen die vragen hebben over het virus aan die te stellen aan de GGD. „Dat is de eerste aangewezen instantie." Daarnaast adviseert de sectororganisatie scholen de instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen, bijvoorbeeld als het gaat om schoolreizen.

11.10 uur 24 februari 2020

Drentse scholenkoepel vraagt ouders kind te checken op corona

beeld AFP

Scholenkoepel Pricoh in Drenthe heeft ouders gevraagd om met hun kind naar de huisarts te stappen als ze op vakantie zijn geweest naar gebieden waar het coronavirus heerst. Dat meldt RTL Nieuws, dat het betreffende bericht aan de ouders op zijn website heeft gepubliceerd. Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen „weer gewoon naar school" komen, staat in het bericht. Bij de koepel zijn dertien basisscholen aangesloten.

Koepeldirecteur Herman Klaster zegt tegen RTL Nieuws dat het „verstandig leek om vast iets te doen". „Een van mijn medewerkers wist dat er één of meerdere gezinnen in Italiaanse gebieden geweest waren. Nu zijn er gebieden waar niet meer gereisd mag worden, maar we weten niet of er zaterdagavond of zondagochtend nog mensen vanuit die gebieden vertrokken zijn naar Nederland." Ook zegt hij dat het bericht "puur om te attenderen" was.

11.09 uur 24 februari 2020

„Toerismesector in Azië krijgt klap van meer dan 100 miljard"

De uitbraak van het coronavirus in China zorgt naar schatting voor meer dan 100 miljard dollar aan schade in de Aziatische toerismesector. Dat hebben economen van ING becijferd. Volgens hen lopen hotels, restaurants, winkels, luchtvaartmaatschappijen en andere reisgerelateerde bedrijven in tal van Aziatische landen inkomsten mis omdat met name Chinezen nu minder op vakantie gaan, en tripjes naar China zelf massaal worden gemeden.

Op basis van verschillende aannames komt ING voor 2020 op een totale verwachte omzetderving voor de Aziatische toerismesector tussen de 105 miljard en 115 miljard dollar. Het gaat naast China zelf, om landen als Thailand, Japan, Zuid-Korea en Vietnam. „Het is veel te vroeg om te speculeren hoe ver deze virusuitbraak zal gaan. Maar amper twee maanden na het begin van de epidemie zijn de gevolgen al ingrijpend”, benadrukt ING. „Delen van China zijn letterlijk afgesloten van de buitenwereld en er wordt zeer weinig gereisd tussen China en andere delen van Azië.”

10.58 uur 24 februari 2020

Geen nieuwe maatregelen in Nederland na corona-uitbraak Italië

De uitbraak van het nieuwe coronavirus in Noord-Italië maakt voor de paraatheid van Nederlandse gezondheidsdiensten geen verschil. „We zijn goed voorbereid op een eventuele introductie van het virus in Nederland. Die structuur staat, of het nou in China of in Italië is”, laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het RIVM ziet in de verspreiding van het virus in Noord-Italië geen reden om het beleid te wijzigen. In Nederland zijn tot nog toe geen besmettingen geconstateerd. Het RIVM en het Erasmus MC in Rotterdam kunnen in hun laboratoria vaststellen dat iemand het virus heeft opgelopen. Ze doen dat door monsters te analyseren die met keelwatjes zijn genomen.

Noord-Italië is een populaire wintersportbestemming, ook onder Nederlanders. In de wintersportgebieden van de Dolomieten is vooralsnog niks aan de hand. Reisbrancheorganisatie ANVR houdt de situatie „nauwlettend in de gaten, samen met de lokale autoriteiten”, maar benadrukt dat „iedereen daar gewoon lekker kan gaan skiën”. Volgens de Nederlandse Skivereniging is Noord-Italië als wintersportbestemming goed voor een marktaandeel van 9 procent. Dat komt neer op tienduizenden Nederlandse skiërs en snowboarders. Uit het gebied dat door de Italiaanse autoriteiten hermetisch is afgesloten, zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen hulpvragen van Nederlanders gekomen. Er hebben zich ook geen bezorgde wintersporters gemeld. De Nederlandse luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport nemen ook geen extra maatregelen. Zij volgen instructies van het RIVM op.

10.58 uur 24 februari 2020

Vier nieuwe besmettingen met coronavirus in Verenigd Koninkrijk

beeld AFP

In het Verenigd Koninkrijk zijn maandag vier gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Britse ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. De mensen hebben het opgelopen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess. Het totale aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk staat nu op dertien. De vier nieuwe patiënten zijn overgebracht naar speciaal voor het nieuwe coronavirus ingerichte ziekenhuizen. Op het cruiseschip zijn meer dan zeshonderd besmettingen vastgesteld. Drie patiënten zijn overleden. Veel passagiers zijn al naar hun land van herkomst vertrokken.

10.57 uur 24 februari 2020

Europese Commissie: geen overhaaste maatregelen tegen virus

Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen, stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak in Italië. Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dergelijke besluiten moeten in samenspraak worden genomen. „We moeten handelen als een unie”, zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) hebben geen nieuwe reis- of handelsbeperkingen geadviseerd, benadrukten zij. De twee instellingen gaan dinsdag naar Italië om de situatie in kaart te brengen. Die baart zorgen en vraagt om „extreme waakzaamheid”, aldus Kyriakides. Er zijn noodscenario’s in voorbereiding maar gecoördineerde opschorting van het vrije personenverkeer in de Schengenzone is nu niet aan de orde, zei Lenarčič.

De kans dat een uitbraak van het nieuwe coronavirus zoals in Italië zich voordoet in andere Europese landen is „matig tot hoog”, oordeelt het ECDC. Het aantal besmettingsgevallen In het noorden van Italië breidde zich de afgelopen dagen snel uit. Er zijn vier mensen overleden en ruim 150 mensen besmet met het Covid-19-virus. De regering in Rome kondigde zondag aan een aantal plaatsen af te grendelen van de buitenwereld. Volgens het ECDC verlagen de maatregelen de impact van de uitbraak en de kans op verdere verspreiding van het virus.
De Europese Unie gaat 232 miljoen euro vrijmaken om de wereldwijde verspreiding van het virus tegen te gaan, maakten de commissarissen bekend. 114 miljoen gaat naar de WHO om landen beter in staat te stellen het virus het hoofd te bieden en 15 miljoen is bedoeld voor het stellen van snelle diagnoses in Afrika. Verder wordt 100 miljoen, waarvan bijna de helft afkomstig van de farmaceutische industrie vrijgemaakt voor het ontwikkelen van een vaccin.

10.54 uur 24 februari 2020

Primark zoekt kledingleveranciers buiten China

Primark-moeder AB Foods is vanwege het nieuwe coronavirus op zoek naar leveranciers van kleding buiten China. Het bedrijf wil er zeker van zijn dat de winkels bevoorraad blijven en zoekt daarom naar alternatieven. In China liggen veel productielocaties stil vanwege het virus. Primark haalt bijna de helft van zijn kleding uit China. AB Foods voert onder meer gesprekken met leveranciers in Bangladesh, Cambodja, Vietnam, Turkije en Oost-Europa over het mogelijk opvoeren van de huidige kledingproductie. Volgens financieel directeur John Bason van AB Foods heeft Primark momenteel voldoende voorraad om de winkels tot aan de zomer gevuld te houden.

09.56 uur 24 februari 2020

China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

Peking. beeld AFP

China heeft de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in het land. Dat is voor het eerst in tientallen jaren, meldden Chinese staatsmedia. De jaarlijkse zitting duurt tien dagen en zou op 5 maart van start gaan. De afgelopen 35 jaar werd de bijeenkomst altijd in maart gehouden. De regering vindt het belangrijker om zich te focussen op het bestrijden van het nieuwe coronavirus in plaats van op de zitting.

De staatstelevisie zei dat een nieuwe datum voor de parlementszitting later zal worden vastgesteld. Het uitstel zal niet te lang zijn, voegde de staatszender eraan toe, zonder verdere details te geven. Het hoogste wetgevende orgaan van China besloot verder om alle illegale handel en consumptie van wilde dieren in China te verbieden. Het land denkt dat daar de bron van het virus ligt dat verantwoordelijk is voor de epidemie. Al zeker 2592 mensen zijn in China overleden door het virus en al meer dan 77.000 mensen zijn besmet geraakt. Het virus brak uit in de provincie Hubei en heeft zich verspreid over het land.

09.36 uur 24 februari 2020

Eerste gevallen coronavirus in drie landen rond Iran

Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein, Koeweit en Afghanistan. De drie landen liggen naast of dicht bij Iran, waar al twaalf mensen zijn omgekomen door het longvirus en zeker 43 mensen besmet zijn. In Koeweit zijn drie mensen besmet met het virus, zij zijn alle drie vanuit Iran naar Koeweit gegaan. De besmette persoon uit Bahrein is ook vanuit Iran naar het land gegaan. Het virus is in Afghanistan vastgesteld bij iemand in de provincie Herat bij de grens met Iran. Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran, Afghanistan wel. Irak heeft op verzoek van Koeweit een grensovergang gesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

09.35 uur 24 februari 2020

Frankrijk: Niet nodig grens met Italië te sluiten om coronavirus

Een van de tegengehouden treinen bij de Brennerpas. beeld EPA

Frankrijk ziet geen noodzaak om de grens tussen Frankrijk en Italië te sluiten, ondanks de verspreiding van het nieuwe coronavirus daar. Dat zei de Franse staatssecretaris voor Transport Jean-Baptiste Djebbari maandag tegen de Franse zender BFM Business. „Het sluiten van de grenzen zou geen zin hebben, omdat de verspreiding van het virus zich niet beperkt tot administratieve grenzen,” stelde Djebbari. Gevallen van het coronavirus in Italië, tot dusverre het meest getroffen land in Europa, zijn zaterdag gestegen tot meer dan 150, van wie er vier zijn overleden. De Italiaanse regering heeft de ergst getroffen regio’s Lombardije en Veneto gedeeltelijk afgesloten. De Oostenrijkse autoriteiten hebben zondagavond twee Italiaanse treinen urenlang tegengehouden bij de Brennerpas uit angst dat twee mensen aan boord besmet zouden zijn met het nieuwe coronavirus. Het ging om twee Duitse vrouwen die koortsig waren, maar uiteindelijk werden ze negatief getest op het virus. Daarop mochten de treinen hun weg vervolgen.

09.12 uur 24 februari 2020

Mensen mogen Wuhan toch niet verlaten van regering

China handhaaft het isolement van Wuhan. Inwoners die niet in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, mogen de stad toch niet verlaten. De Chinese regering is teruggekomen op een eerder besluit om de restricties iets te versoepelen. De virusuitbraak is begonnen in Wuhan. China maakte bekend de restricties in delen van het land iets te versoepelen, omdat het aantal nieuwe gevallen van het longvirus steeds lager werd. Wuhan is sinds 23 januari afgesloten, om verspreiding van het virus tegen te gaan. In andere delen van het land worden de versoepelingen wel doorgevoerd. Het aantal geïnfecteerden steeg zondag met 409 tot ruim 77.000. 150 mensen overleden zondag, dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds de start van de uitbraak. Het totale dodental staat op 2592.

Belangrijkste momenten