Minder dan 200 coronapatiënten nog in ziekenhuis

beeld ANP

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Hoewel de pandemie in Europa over haar hoogtepunt heen lijkt, gelden nog tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 06.38 uur 28 juli 2020
06.38 uur 28 juli 2020

Aboutaleb praat met studentenverenigingen over coronabesmettingen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam praat dinsdag met de voorzitters van de studentenverenigingen in zijn stad. Hij roept ze op het matje vanwege de verspreiding van het coronavirus onder studenten. De GGD had maandag zicht op tien tot twintig besmette studenten en verwacht dat dat aantal nog flink oploopt.
Op RTV Rijnmond noemde Aboutaleb de brandhaard onder studenten, die het virus waarschijnlijk bij een besloten borrel hebben opgelopen, maandag „buitengewoon kwalijk”. In augustus vindt in Rotterdam de Eurekaweek, de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), plaats. Aboutaleb: „Als dit een voorbode hierop is, maak ik me grote zorgen.” Desondanks zegt hij deze vooralsnog niet af te gelasten.
Het RSC/RVSV, een van de studentenverenigingen in de stad, zegt niet te vrezen dat de Eurekaweek niet doorgaat. Ook zeggen zij zich niet te herkennen in het beeld van de GGD dat studenten zich minder aan de voorschriften houden, zelfs al hebben ze klachten. „Onze sociëteit is deze zomer dicht, dat doen we niet zomaar”, aldus de voorzitter van het RSC/RVSV.
Rotterdam is momenteel koploper als het gaat om het aantal coronabesmettingen in Nederland.

06.37 uur 28 juli 2020

Bonaire laat geen passagiers uit Sint-Maarten meer toe

Bonaire heeft maandag besloten geen passagiers uit Sint-Maarten meer toe te laten tot in ieder geval 1 september. Op Sint-Maarten is het aantal coronabesmettingen fors gestegen in de afgelopen dagen en Bonaire wil geen risico lopen. Curaçao heeft afgelopen weekend al een negatief reisadvies afgegeven voor Sint-Maarten.
Op Bonaire mogen alleen passagiers uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland nog binnenkomen, zonder dat ze veertien dagen verplicht op eigen kosten in quarantaine moeten. Dit geldt ook voor mensen uit de zogenoemde bubble, die nu bestaat uit Aruba, Curaçao, Saba en Sint-Eustatius.

22.33 uur 29 juni 2020

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

22.32 uur 29 juni 2020

Bruls: Verwacht geen grote evenementen deze zomer

Mensen hoeven deze zomer geen grote evenementen te verwachten. Er mag sinds 1 juli wel meer, maar grote samenkomsten zijn volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad lastig te organiseren. "De doorloop moet zijn gegarandeerd en bij meer dan 250 bezoekers moeten zij een zitplek krijgen."

De burgemeester van Nijmegen denkt dat een braderie of een kermis prima kan. Een vergunning kan nog worden aangevraagd. Een groot feest is niet reëel, stelt hij. "Veel organisatoren hebben hun personeel al met vakantie gestuurd omdat zij niet meer hadden verwacht dat deze zomer nog iets kon. Sponsoren moeten opnieuw worden gezocht."

22.05 uur 29 juni 2020

Sterke stijging aan spaargeld in mei door coronacrisis

De spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens zijn in mei met 9,4 miljard euro toegenomen omdat vanwege de coronacrisis veel minder werd gespendeerd aan bijvoorbeeld het boeken van vakanties, dagjes weg en eten buiten de deur. Volgens De Nederlandsche Bank gaat het om het hoogste bedrag sinds het begin van de metingen begin 1998.

Het gaat om de netto-inleg van huishoudens, het saldo van ingelegd en opgenomen spaargeld. Ook ontvingen veel Nederlanders in mei vakantiegeld, wat dus op de spaarrekening werd gezet als appeltje voor de dorst vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. In april ging het al om een groei van meer dan 3,8 miljard euro. Het totale spaargeld van huishoudens in Nederland is nu ruim 384 miljard euro.

20.47 uur 29 juni 2020

Bedrijf & corona

Enigszins aarzelend begint hotel-restaurant en partycentrum Schimmel1885 in de loop van maart met buffetten en broodjesservice aan huis. Sinds kort mogen er weer dertig bezoekers naar binnen en deze week veel meer. Ook de bowlingbanen gaan weer open. „Maar van de anderhalve metersamenleving zullen wij nog lang last hebben.”

2020-06-29-ECO1-Bedrijf_en_corona_Schimmel-8-FC_webEigenaar Schimmel1885: Feestje met anderhalve meter gaat niet

20.45 uur 29 juni 2020

Herstelplan EU

De Franse president Emmanuel Macron heeft druk gezet op de hulp die de Europese Unie moet gaan bieden bij de economische wederopbouw na de coronacrisis. Hij vindt dat er in juli overeenstemming moet zijn over het herstelplan en de Europese meerjarenbegroting.

415758540Macron en Merkel willen in juli akkoord over herstelplan EU

19.01 uur 29 juni 2020

WHO: Coronapandemie alles behalve voorbij

Zes maanden na het begin van de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de pandemie nog alles behalve voorbij. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag gezegd.

„We willen allemaal dat het achter de rug is. We willen allemaal door met ons leven. Maar de harde realiteit is dat het nog lang niet over is. Het komt niet eens in de buurt”, aldus Tedros.

beeld AFP

Hij vertelde dat de WHO volgende week een team naar China stuurt voor een onderzoek naar de oorsprong van het gevaarlijke longvirus. De Verenigde Staten, die veel kritiek hebben op de WHO en de VN-organisatie zeggen te verlaten, hebben daar steeds op aangedrongen.

Zowel president Donald Trump, die repte van „kung flu”, als minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat het virus mogelijk uit een Chinees laboratorium komt. Peking ontkent dat ten stelligste. Ook vooraanstaande virologen geloven daar niks van.

18.47 uur 29 juni 2020

Poolse mijnen

De Poolse mijnregio Silezië wordt geplaagd door een corona-uitbraak. Op de statistieken valt veel af te dingen, vinden ze in de regio. Toch leidt de pandemie, rond de presidentsverkiezingen, tot discussie over de toekomst van de kolenindustrie.

2020-06-29-BUI13-polen_mijnen_driebergen-5-FC-V_webPoolse mijnen bedreigd door corona

18.04 uur 29 juni 2020

VS-topfunctionaris: Besmettingsgolf door lak aan voorschriften

De forse toename van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten is goeddeels de schuld van mensen die geen afstand van anderen houden en geen mondkapjes dragen, zegt Anthony Fauci, de hoogste functionaris op het gebied van bestrijding van infectieziektes. De besmettingsgolf is het grootst in de zuidelijke en westelijke staten die ondanks waarschuwingen hun economieën weer hebben opgestart terwijl het virus nog niet op zijn retour was.

„Dat is vragen om een ramp”, zei Fauci tegen nieuwszender CNN. „We zien nu de gevolgen van verspreiding binnen gemeenschappen, die nog moeilijker is in te dammen dan andere lokale uitbraken zoals in gevangenissen, verzorgingshuizen en vleesverwerkingsbedrijven.”

Zondag passeerde het aantal Amerikanen dat positief is getest op het nieuwe coronavirus de 2,5 miljoen. Meer dan 125.000 personen in de VS zijn inmiddels bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus. Dat is circa een kwart van het wereldwijde dodental van de pandemie. Maar liefst vijftien staten hadden vorige week een recordaantal nieuwe besmettingen. Meerdere staten zijn al begonnen met het terugdraaien van versoepelingen.

Gezondheidsfunctionarissen overwegen om fors te gaan testen in gebieden met veel besmettingen om een scherper beeld te krijgen, zei Fauci. Daarnaast zei hij dat hij er vertrouwen in heeft dat er eind dit jaar een vaccin beschikbaar kan zijn, hoewel hij daaraan toevoegde dat geen enkel vaccin 100 procent effectief is.

16.46 uur 29 juni 2020

Europa opent grenzen voor inwoners ‘veilige’ landen

Mensen uit ‘veilig’ geachte landen van buiten de EU kunnen vanaf 1 juli in principe weer naar Europa reizen. De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben in een stemming een lijst vastgesteld van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa, melden diplomaten.

Burgers uit onder meer Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda en Uruguay kunnen vanaf woensdag weer het vliegtuig naar Europa pakken. Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.

Amerikanen, Brazilianen, Indiërs, Turken en Russen zijn zoals verwacht nog niet welkom, evenals bijvoorbeeld inwoners uit de meeste Latijns-Amerikaanse landen. De lijst wordt elke twee weken herzien.

Het EU-besluit wordt naar verwachting dinsdag officieel bekrachtigd. Landen moeten het dan nog omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden.

16.31 uur 29 juni 2020

Minder dan 200 coronapatiënten nog in ziekenhuis

Voor het eerst in heel lange tijd liggen minder dan 200 coronapatiënten nog in een ziekenhuis. Het aantal daalde van 208 naar 189, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care steeg iets, van 30 naar 32. Verpleegafdelingen behandelen nog 157 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 21 minder dan op zondag.

Op de intensive cares liggen 527 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er 14 minder dan op zondag. In totaal liggen nu 559 mensen op een ic. Dat aantal schommelt al tijden rond de 600. Onder normale omstandigheden behandelen intensivecareafdelingen zo’n 900 mensen. „De reguliere zorg is nog niet op het oude peil”, concludeert Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het LCPS begon bijna drie maanden geleden, op 3 april, met het delen van cijfers over de drukte in de ziekenhuizen. De coronacrisis was toen op zijn hevigst. Alleen al op de ic’s lagen meer dan 1300 coronapatiënten. In de dagen erna steeg dat zelfs tot boven de 1400. Hoeveel coronapatiënten buiten de ic’s werden behandeld, meldde het LCPS toen nog niet.

16.13 uur 29 juni 2020

NS voorziet schrappen 2300 banen zonder gedwongen ontslagen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwachten de komende vijf jaar het personeelsbestand met 2300 banen in te krimpen als gevolg van de coronacrisis. Dat wil het spoorbedrijf bereiken zonder gedwongen ontslagen. In dezelfde periode gaan namelijk ook 2500 van de bijna 18.000 NS’ers met pensioen. NS wil dat alle medewerkers met een vast contract gewoon blijven.

beeld ANP

Het vervoersbedrijf liet al eerder weten dat door het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis en de 1,5 metermaatregelen er veel minder geld binnenkomt. Het reisgedrag zal de komende jaren veranderen, maar ook rekent NS op een economische neergang wat gevolgen heeft voor de reizigersaantallen. Pas na 2024 zullen de reizigersaantallen naar verwachting weer op het niveau van vorig jaar zijn.

Het bedrijf moet tot en met 2025 dan ook 1,4 miljard euro besparen om financieel gezond te blijven en de prijs van een treinkaartje betaalbaar te houden. Tegelijkertijd wil NS blijven investeren.

Over het verwachte banenverlies is NS al in gesprek gegaan met de vakbonden en de ondernemingsraad. Omdat de te schrappen banen niet één op één overeenkomen met de banen van de mensen die met pensioen gaan, kan het betekenen dat mensen omgeschoold moeten worden. De spoorvervoerder wil nu afspraken gaan maken over zaken als werkgaranties bij flexibiliteit, scholing, arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan.

Verder leveren de raad van bestuur en de raad van commissarissen tot eind volgend jaar 10 procent van hun vaste salaris in vanwege de mindere financiële situatie. Daarnaast krijgt de managementlaag net onder de top dit jaar en volgend jaar geen bonussen. De raad van bestuur ziet sowieso al af van bonussen.

16.12 uur 29 juni 2020

Lockdownmaatregelen Gütersloh met een week verlengd

De lokale lockdownmaatregelen in het Duitse district Gütersloh worden met een week verlengd, maakte de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen Armin Laschet maandag bekend. De maatregelen lopen in de nacht van dinsdag op woensdag om 00.00 uur wel af in het aangrenzende district Warendorf.

Het openbare leven werd vorige week stilgelegd in de twee districten naar aanleiding van de corona-uitbraak bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies in Rheda-Wiedenbrück. Daar bleken meer dan 1500 van de 6000 medewerkers te zijn besmet.

14.51 uur 29 juni 2020

Recordaantal doden door coronavirus in Iran

Iran heeft maandag een recordaantal doden door het coronavirus geregistreerd. De afgelopen 24 uur zijn er 162 doden bijgekomen, het dodental staat op 10.670. Het vorige hoogste aantal doden was 158 op een dag in april.

Ook het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is weer flink aan het stijgen, zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. „Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. De stijging in het aantal besmettingen is een weergave van hoe goed de regels worden nageleefd.”

Het aantal besmettingen in Iran staat op 225.205. Sinds Iran de strenge lockdownregels versoepelde op 11 april, is het aantal besmettingen flink gestegen. Vanaf 5 juli is het daarom verplicht om mondkapjes te dragen in openbare gebouwen en op drukke plekken.

14.08 uur 29 juni 2020

Twee mensen overleden aan coronavirus

Nog twee mensen zijn overleden door het coronavirus. Het dodental komt daarmee op 6107. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de beide sterfgevallen in de afgelopen 24 uur doorgekregen.

Een van de twee stierf op zondag. De andere patiënt overleed al begin april, maar dit is nu pas gemeld. Op zondag was het dodental gelijk gebleven. Het was de tweede keer in maanden dat het RIVM geen nieuwe doden te melden had.
Drie mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen. Bij een van hen gebeurde dat afgelopen zaterdag. De andere twee kwamen begin april al in een ziekenhuis te liggen, maar dit is nu pas verwerkt. Het totaal aantal ziekenhuisopnames sinds het begin van de uitbraak bedraagt nu 11.874. Op 8 juni, precies drie weken geleden, werden voor het laatst meer dan vijf mensen op een dag opgenomen in een ziekenhuis.
Bij 78 mensen is het coronavirus vastgesteld. Dat totaal is nu opgelopen tot 50.223. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen is getest op het virus. Daarmee ligt het werkelijke dodental waarschijnlijk ook hoger.
Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen op het coronavirus. In de eerste week dat dit kon, deden bijna 59.000 mensen dit. In de twee weken erna lag het aantal tests boven de 60.000. De animo is gedaald, want vorige week, in de vierde week van uitgebreid testen, zijn ruim 52.000 coronatests uitgevoerd. De tests brengen ook steeds minder coronagevallen aan het licht. In de eerste week was 2,1 procent van de tests positief, vorige week had 0,7 procent van alle geteste mensen het coronavirus onder de leden.

13.45 uur 29 juni 2020

China keurt coronavaccin goed voor gebruik door militairen

Het Chinese leger heeft een vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd voor gebruik door militairen. Het vaccin is ontwikkeld door de onderzoeksafdeling van het leger en een biotechbedrijf.

Het biotechbedrijf CanSino meldde maandag dat de Centrale Militaire Commissie van China het vaccin op 25 juni voor één jaar heeft goedgekeurd. In een melding aan de Hongkongse beurs, waar CanSino genoteerd staat, laat het bedrijf weten dat het vaccin „een goed veiligheidsprofiel” heeft en potentieel werkzaam is. Hoe het binnen het enorme Chinese leger gaat worden toegepast, is nog niet duidelijk. Zowel het leger als het ministerie van Defensie gingen niet in op vragen.
Wereldwijd wordt gewerkt aan de zo snel mogelijke ontwikkeling van een behandeling en een vaccin voor het coronavirus, dat meer dan een half miljoen doden heeft gemaakt sinds het eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan de kop opstak. Chinese bedrijven of instellingen zijn betrokken bij meer dan de helft van de 17 potentiële vaccins die bij de Wereldgezondheidsorganisatie bekend zijn
Daarnaast zijn er nog eens 131 vaccins waarvan de ontwikkeling nog niet in de fase van klinische proeven is. Nog geen enkel vaccin is goedgekeurd voor commerciële verspreiding en gebruik. Volgens het medische tijdschrift The Lancet zijn er al meer dan duizend klinische proeven uitgevoerd met farmaceutische vindingen die tegen het coronavirus zijn bedoeld. Nog geen enkele daarvan bleek effectief te zijn.

13.37 uur 29 juni 2020

Onderzoekers: landelijk bezoekverbod verpleeghuizen niet herhalen

De overheid moet niet nog eens een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuisbewoners instellen, vinden wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Groningen. Ze doen deze en andere aanbevelingen na onderzoek onder de crisisteams van verpleeghuizen.

Vanwege de coronacrisis besloot het kabinet in maart al het bezoek aan verpleeghuizen te verbieden. Op die manier wilde de overheid de uitbraak van het coronavirus in de instellingen een halt toeroepen. Het verbod werd eind mei enigszins versoepeld: toen mochten bewoners weer één vaste bezoeker ontvangen. Sinds 15 juni zijn weer meerdere bezoekers toegestaan, mits een verpleeghuis aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Hoogleraren Ouderengeneeskunde Wilco Achterberg van het LUMC en Sytse Zuidema van het UMCG vinden dat verpleeghuizen in het vervolg de ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekersregeling te bepalen. Ook als het land een tweede golf van coronabesmettingen krijgt te verduren. Uit paneldiscussies met leden van de crisisteams trekken ze de conclusie dat het bezoekersverbod moeilijk was uit te voeren voor het personeel. „Daarnaast waren er verschillen in besmettingsrisico per regio, terwijl de bezoekersregeling overal gold.” Maatwerk zou daarom beter zijn, oordelen ze.
Een andere aanbeveling is om vaste zorgteams op een afdeling te laten werken. Als iemand besmet raakt, kan zijn of haar afdeling tijdelijk worden afgesloten, zonder dat de andere bewoners daar direct de gevolgen van ondervinden. „Hierdoor kunnen besmette cliënten effectief worden geïsoleerd en neemt het risico op verspreiding in de rest van het verpleeghuis af”, zegt Achterberg.

12.24 uur 29 juni 2020

Geen coronabesmetting op opleidingscentrum marechaussee

Zes marechaussees in opleiding die eind vorige week wegens milde klachten in quarantaine waren geplaatst, blijken niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De zes rekruten, die gestationeerd zijn op het opleidings- en trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn, werden vrijdag getest omdat zij milde symptomen vertoonden die konden wijzen op besmetting met het coronavirus. Dat blijkt dus loos alarm.

12.22 uur 29 juni 2020

Johnson belooft ‘groot plan’ voor Britse economie na coronacrisis

De Britse premier Boris Johnson beloofde maandag met een „groot plan” te komen om het Verenigd Koninkrijk te helpen zich te herstellen van de coronaviruspandemie. Hij liep daarmee vooruit op een toespraak die hij dinsdag houdt in een poging zijn politieke missie nieuw leven in te blazen.

ANP-414231777Johnson belooft ‘groot plan’ voor Britse economie na coronacrisis

12.18 uur 29 juni 2020

‘Veel ondernemers trouwbranche verwachten 2021 niet te halen’

De Nederlandse trouwbranche heeft het moeilijk en meer dan een op de drie ondernemers verwacht nog dit jaar te moeten stoppen. Veel paren verplaatsten hun bruiloft naar het najaar of een datum in 2021 als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt trouwplatform ThePerfectWedding op basis van onderzoek onder 1300 trouwleveranciers.

De trouwbranche liep dit jaar al 385 miljoen euro mis en dat is meer dan de helft van de totale omzet in de sector. Van alle ondernemers zegt 88 procent dat overheidssteun nodig is om rond te komen. Bijna de helft van hen geeft aan voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen. Trouwfotografen zijn het somberst over de toekomst. Ook met overheidssteun denkt bijna 93 procent van hen het einde van het jaar niet te halen.
Slechts 42 procent van de trouwlocaties kan meer dan honderd gasten ontvangen en daarbij de 1,5 metermaatregel in acht nemen. Zo’n 28 procent van de accommodaties kan nog geen 50 bezoekers ontvangen met de 1,5 meterregel.

12.17 uur 29 juni 2020

Europese Commissie wil soepelere regels in zoektocht naar vaccin

De huidige regelgeving rond genetische modificatie vertraagt de ontwikkeling van een coronavaccin te veel en moet worden verruimd. Dat vindt de Europese Commissie. Volgende week stemt het Europees Parlement over het voorstel.

415313731_webEuropese Commissie wil soepelere regels in zoektocht naar vaccin

10.52 uur 29 juni 2020

‘Coronasteunfonds EU moet grotendeels uit giften bestaan’

Een coronasteunfonds van de Europese Unie moet voor een fors deel uit giften bestaan en niet uit leningen. Dat heeft IMF-hoofdeconome Gita Gopinath gezegd tegen het Duitse magazine Der Spiegel. Anders werkt zo’n fonds geen economisch herstel in de hand, meent zij.

Er is binnen de EU het nodige te doen om een steunfonds voor door de coronapandemie getroffen landen. EU-leiders kwamen in april overeen dat er zo’n fonds moest komen, maar over de inhoud wordt nog gesteggeld. Een Frans-Duits plan voor 750 miljard euro aan steun waarvan het grootste gedeelte uit giften zou bestaan, redde het nog niet omdat een aantal landen waaronder Nederland wil inzetten op leningen.
Bovendien zou in het plan een deel van het benodigde geld door de Europese Commissie geleend moeten worden en dat zien de zogeheten ‘vrekkige vier’, waar naast Nederland ook Denemarken, Zweden en Oostenrijk deel van uitmaken, ook niet zitten.

10.28 uur 29 juni 2020

Ombudsman: Houd oog voor rechten gevangenen in coronatijd

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gevraagd oog te hebben voor de gevolgen van de coronamaatregelen voor de fundamentele rechten in justitiële inrichtingen.

Van mensen die daar vastzitten en van hun naasten ontving de ombudsman signalen over de coronamaatregelen die er gelden en de gevolgen voor hun mensenrechten. Zo vond een aantal dat maatregelen niet ver genoeg gingen, of niet opgevolgd werden. Anderen kwamen juist in de knel omdat contact met naasten niet voldoende mogelijk was.
Omdat deze mensen toch al een beperkte vrijheid hebben, vraagt de ombudsman aan de minister om naar hun zorgen en die van hun naasten te luisteren en steeds naar alternatieven te zoeken om daaraan tegemoet te komen. Dat geldt vooral voor degenen die een extra gezondheidsrisico lopen. „Lever regie en maatwerk wanneer schrijnende situaties dat nodig maken, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn.”
Van Zutphen prijst overigens de inzet en opoffering van alle betrokkenen, in het bijzonder de medewerkers van de justitiële inrichtingen en de ‘ingeslotenen’ en hun familie. Het aantal coronabesmettingen in justitiële inrichtingen is vooralsnog beperkt. Toch roept hij de minister op steeds een „zorgvuldige, transparante belangenafweging te maken”.

09.35 uur 29 juni 2020

Hoogleraar: Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

„Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn.” Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.

2020-06-16-ECO1-Terras-4-FC_webHoogleraar: Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds aanwezig

09.09 uur 29 juni 2020

Australië meldt grootste toename coronagevallen in maanden

Melbourne. beeld AFP

Australië heeft de grootste dagelijkse toename van het aantal coronabesmettingen gemeld sinds 11 april. Er is de afgelopen 24 uur bij 85 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

De meeste nieuwe besmettingen zijn aan het licht gekomen in de staat Victoria. Daar wordt op grote schaal getest op het virus. De autoriteiten zetten onder meer ambulances en mobiele testcentra in, zodat mensen niet ver hoeven te reizen voor een coronatest.
Niet iedereen wil een uitstrijkje laten nemen uit de keel en neus. De autoriteiten gebruiken daarom ook een speekseltest. Die zou minder accuraat zijn, maar ook minder onaangenaam. Zo hopen de autoriteiten twijfelaars over te halen zich toch te laten testen.
Australië heeft de pandemie beter doorstaan dan veel andere landen. Er is sinds het begin van de uitbraak bij zo’n 7800 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Zeker 104 patiënten zijn overleden, een fractie van de ruim 501.000 sterfgevallen die wereldwijd zijn gemeld.
In het land worden stapsgewijs beperkingen opgeheven die verspreiding van het coronavirus moesten voorkomen. Sommige Australiërs zijn er niet gerust op en vrezen een tweede coronagolf. Supermarkten kondigden vrijdag maatregelen aan om te voorkomen dat mensen weer toiletpapier gaan hamsteren.
Ook in Europa blijft het coronavirus om zich heen grijpen. Tsjechië maakte maandag melding van 305 nieuwe coronabesmettingen, de sterkste stijging sinds 3 april. In het land met ruim 10 miljoen inwoners zijn in totaal 11.603 coronagevallen vastgesteld en 348 patiënten overleden.

08.50 uur 29 juni 2020

China stelt lockdown in bij Peking na nieuwe coronagevallen

China heeft, na een kleine toename van het aantal coronagevallen, een strikte lockdown ingesteld voor een regio in de buurt van Peking, die ongeveer 400.000 mensen treft. De beperkingen zijn van kracht geworden in de regio Anxin in de provincie Hebei nabij de hoofdstad, meldt de BBC maandag.

Nadat de pandemie eind vorig jaar in China was ontstaan, is het land erin geslaagd nieuwe infecties op een constant laag niveau te houden. Om een tweede golf besmettingen te vermijden, worden zelfs kleine pieken zeer serieus genomen door de gezondheidsautoriteiten.
De autoriteiten maakten zondag bekend dat Anxin „volledig afgesloten en gecontroleerd” zou zijn. Alleen essentiële werknemers mogen hun huis verlaten, terwijl één lid van een huishouden één keer per dag naar buiten mag om boodschappen te doen.
Anxin ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Peking. Volgens Chinese media zijn er achttien coronagevallen geconstateerd in de provincie sinds het begin van de recente besmettingsgolf van twee weken geleden in hoofdstad Peking.

07.48 uur 29 juni 2020

Saba opent grenzen op 1 juli voor maar drie bestemmingen

De Caribische eilanden van het Koninkrijk openen per 1 juli hun grenzen voor toeristen. Waar Sint-Maarten open is voor Nederlandse en Amerikaanse toeristen, is het dicht daarbij gelegen Saba heel voorzichtig. Alleen bezoekers uit Curaçao, Bonaire en Sint-Eustatius zijn welkom, maar niet als ze via Sint-Maarten komen. Dat heeft het eiland zondag bekendgemaakt.

Saba, een bijzondere gemeente van Nederland, gaat er van uit dat het niet voor 1 oktober passagiers uit andere landen, waaronder Nederland, binnen zal laten. Het is verder voor de Sabanen beperkt toegestaan het land te verlaten. Alleen Sabanen worden weer toegelaten. Als ze ergens anders dan in Sint-Eustatius, Bonaire of Curaçao zijn geweest, moeten ze veertien dagen in quarantaine.
Saba heeft bijna tweeduizend inwoners en kende tot nu toe drie coronabesmettingen. Het bestuur wil geen enkel risico nemen op meer besmettingen.

07.47 uur 29 juni 2020

NS rijdt weer op volle sterkte

NS voegt maandag het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen toe aan de dienstregeling. Daarmee is de dienstregeling weer hetzelfde als voor het begin van de coronacrisis. Sinds begin juni rijdt NS al grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Vanaf maandag gaan naast het nachtnet ook de extra spitstreinen en extra dagtreinen (intercity Dordrecht - Eindhoven en intercity Assen - Groningen) weer rijden. Ook is het Spoorwegmuseum weer per trein bereikbaar.

07.45 uur 29 juni 2020

Gesprek Corendon en overheid over al dan niet vliegen op Turkije

beeld ANP

Reisorganisatie Corendon heeft maandag een gesprek met de overheid over de plannen om vanaf volgende maand weer vakantiereizen naar Turkije aan te bieden. Het bedrijf zoekt de dialoog na een „onverwacht felle reactie” vanuit het kabinet vorige week. Premier Rutte had laten weten de plannen van Corendon onverstandig en onverantwoord te vinden. De beslissing om te gaan vliegen op Turkije hangt mede af van dit gesprek, zo meldt een woordvoerster zondagavond. Hoe laat en waar, kon ze nog niet zeggen.

Het reisadvies voor Turkije, dat nog altijd op ‘oranje’ staat, is de crux bij de reactie van Rutte. Dit advies houdt in dat de overheid niet-noodzakelijke reizen afraadt. Dat strookt niet met vakanties. Corendon meent echter dat er sprake is van willekeur omdat alle landen buiten Europa een oranje advies hebben. De reisorganisatie meent dat de situatie in Turkije, en dan met name aan de kust, vergelijkbaar is met die in Europese landen waar een ‘geel’ reisadvies voor geldt.
Topman Steven van der Heijden zei zondagavond al in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag, de beslissing te willen heroverwegen, alleen als anderen ook niet mogen vliegen. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, zei hij. „Waarom wij de gebeten hond zijn, is me onduidelijk. Daar waar andere maatschappijen helemaal niets tegen hun klanten zeggen, ze afleveren op Schiphol en zeggen: ‘Zoek het maar uit’, gaan wij juist met ze aan de slag. We vinden het uitermate onrechtvaardig en onzorgvuldig dat we door Rutte zo onderuitgehaald zijn”.
Corendon vindt dat er oneerlijke concurrentie is ontstaan. Turkse luchtvaartmaatschappijen als Pegasus en Sun Express vliegen wel gewoon naar Turkije en vervoeren veel vakantiegangers. Die reizigers komen zonder problemen Nederland in en worden vaak niet eens op de aangeraden twee weken zelfquarantaine gewezen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor vliegtuigpassagiers die vanuit Zweden en het Verenigd Koninkrijk, die ook een oranje reisadvies hebben, aankomen.
Corendon noemde het eerder al schrijnend te moeten constateren dat luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Turkish Airlines, anders worden behandeld dan reisorganisaties. Dat valt volgens het bedrijf niet te rijmen met de erkenning van het kabinet dat de reisbranche een van de bedrijfstakken is die het hardst geraakt is door de coronacrisis.

07.44 uur 29 juni 2020

Prominenten roepen premier Rutte op coulant te zijn voor Antillen

Een aantal prominente Nederlanders roept premier Mark Rutte op met compassie te beslissen over het vervolg van coronahulp aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. In een open brief aan de premier schrijven onder meer VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, de president-directeur van de NS Roger van Boxtel, Jandino Asporaat en Jörgen Raymann dat die beslissing vrijdag moet worden genomen met een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds.

Vrijdag zei Rutte dat het kabinet Curaçao helpt met tientallen miljoenen om de coronatijd door te komen, maar daarvoor in ruil wel hervormingen eist. Curaçao moet maatregelen nemen om het huishoudboekje op orde te brengen. Dan wil het kabinet helpen, zei ook verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).
„Onze Caraïbische partners in het Koninkrijk hebben minstens drie externe, niet-beïnvloedbare schokken voor hun kiezen gekregen: orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus. En dan gaat het bij Curaçao, Aruba en Sint Maarten ook nog eens om kleinschalige eiland-economieën, die van nature al kwetsbaar zijn en enorm afhankelijk van het toerisme. Er komt door corona letterlijk geen toerist meer naar de eilanden. De sociale en economische ellende op de eilanden is bijna niet te overzien. Tienduizenden gezinnen leven van de voedselbank, de formele en informele werkloosheid gaat naar 30 tot 50 procent.”
De briefschrijvers roepen op te helpen. „Voorwaarden horen daarbij, maar laat de eilanden meebeslissen en stel veilig dat bij volgende verkiezingen iedereen de solidariteit en rechtsstatelijkheid van de Koninkrijksbanden op hoge waarde weet te schatten. Richt de hulp zodanig in dat enerzijds de kansarmen op de eilanden de meerwaarde ervaren van de Koninkrijksrelatie en anderzijds de economische structuur van de eilanden wordt versterkt.”
De ondertekenaars zijn naast de eerder genoemden ook Glenn Helberg, Ernst Hirsch Ballin, Tania Kross, John Leerdam, Churandi Martina, Paul Rosenmöller, Clemence Ross, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink en VVD-coryfee Ed Nijpels.

07.43 uur 29 juni 2020

Nancy Pelosi wil mondkapjesplicht in VS

Nancy Pelosi. beeld AFP

Nancy Pelosi wil dat het dragen van een mondkapje overal in de Verenigde Staten verplicht wordt gesteld om de coronacrisis te bezweren. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zondag gezegd op de Amerikaanse zender ABC. De regering moet de bedreiging door de epidemie eindelijk eens serieus nemen, vindt ze.

Pelosi riep president Donald Trump op het initiatief te nemen. „Echte mannen dragen een maskertje. Wees een voorbeeld voor het land en doe dat. Het is niet om jezelf te beschermen. Het is om anderen en hun families te beschermen.” Ze voegde eraan toe dat de CDC, het Amerikaanse equivalent van het RIVM, de bedekking van neus en mond aanbeveelt maar niet in de richtlijnen heeft opgenomen om Trump niet te irriteren.
In sommige staten en steden bestaat wel een mondkapjesplicht. In de VS zijn tot dusver meer dan 2,5 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen dagen kwamen er telkens meer dan 40.000 bij. Het dodental door Covid-19 nadert de 130.000.

07.41 uur 29 juni 2020

‘Aruba is klaar om weer toeristen te ontvangen’

Volgens de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes is Aruba klaar om vanaf aanstaande woensdag weer toeristen vanuit Nederland en enkele andere Europese landen te verwelkomen. Dat zei de minister-president nadat afgelopen zaterdag bij een repatriëringsvlucht van Arubanen in Nederland alle 51 aanwezige passagiers zijn getest op de luchthaven van Aruba. Die testen zijn goed verlopen, aldus de minister-president.

Tot eind van de maand moet iedereen die terugkeert op Aruba verplicht in quarantaine. Vanaf woensdag, 1 juli, is dat niet meer nodig en is het eiland open voor toeristen, met in eerste instantie een maximum van tweeduizend toeristen per week. Wel zal iedereen bij aankomst op de luchthaven een PCR-test moeten onder gaan, om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
Ook op Curaçao kunnen vanaf woensdag weer toeristen uit Nederland landen. Sint Maarten opent haar grenzen vanaf die datum behalve voor Nederlandse toeristen, ook voor Amerikaanse bezoekers. Zo staat er voor 2 juli een vlucht op het eiland gepland uit Atlanta en één uit New York. Aruba wil later deze maand de grenzen openen voor Amerikaanse toeristen, Curaçao beperkt zich voorlopig tot toeristen uit Nederland, België en Duitsland, met een maximum van tienduizend per maand.

06.58 uur 29 juni 2020

Verpleeghuis in Maassluis meldt 25 coronabesmettingen

Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis heeft zondag melding gemaakt van 25 coronabesmettingen. Het gaat om 17 bewoners en 8 medewerkers.

De besmette bewoners worden overgebracht naar de speciale Covid-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen. Medewerkers en vrijwilligers die het coronavirus hebben of verschijnselen vertonen die passen bij het virus zijn vrijgesteld van werkzaamheden.
In verband met de besmettingen geldt er sinds woensdag een bezoekstop. „Een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing om verspreiding tegen te gaan. Zorg en behandeling wordt voortdurend gecoördineerd door ons Medisch Infectiepreventieteam en wij volgen aangescherpte protocollen in lijn met de adviezen van het RIVM en de GGD. Ook zijn er voldoende beschermingsmiddelen en kennis om deze te gebruiken”, meldt Argos Zorggroep, waaronder De Tweemaster valt.
De GGD voert in samenwerking met De Tweemaster bron- en contactonderzoek uit om meer te weten te komen over de herkomst van de uitbraak.

06.56 uur 29 juni 2020

Aantal coronadoden onveranderd en 1 coronapatiënt erbij op ic

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is zondag met een persoon toegenomen, vergeleken met een dag eerder. Het zijn er nu 30. Op de verpleegafdelingen liggen 178 coronapatiënten, 2 minder dan zaterdag.

Intensive cares behandelen momenteel 541 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. Dat zijn er 32 minder dan een etmaal geleden. De totale IC-bezetting komt daarmee op 571 patiënten, een afname van 31, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
„Het aantal corona-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is stabiel en laag. Het zal niet tot nul dalen want er zijn nog steeds opnames. De overall bezetting op de intensive cares is onveranderd laag”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij ziet dat als „een teken dat de non-coronazorg achterblijft”.
„Die reguliere zorg moet echt weer opstarten, dat gaat nog veel te langzaam. Er worden nog weinig operaties uitgevoerd”, aldus Kuipers. Die patiënten liggen vaak na hun operatie op de intensive care. „Het aantal gewone ic-opnames kan dus omhoog. Maar er is zeker reden voor blijdschap. Met deze cijfers kun je alleen maar gelukkig constateren dat het goed gaat. Al is dat geen garantie voor de toekomst.”
Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de intensive care. Bijna drie maanden geleden, op 7 april, lagen daar 1424 patiënten, een record.
Het aantal mensen dat aan de coronabesmetting is overleden, bleef zondag onveranderd op 6105. Er zijn volgens officiële cijfers het afgelopen etmaal geen mensen aan het virus overleden, meldde gezondheidsinstituut RIVM.

06.49 uur 29 juni 2020

Duitsland registreert 262 nieuwe coronabesmettingen

beeld EPA

In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 262 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. Het getal dat de besmettingsgraad weergeeft steeg iets.

Volgens het RKI zijn nu 193.761 infecties bekend in het land. Het Duitse dodental als gevolg van het longvirus steeg met 4 sterfgevallen tot 8961.
De besmettingsgraad van het virus steeg iets ten opzichte van een dag eerder, aldus het RKI. Waar het reproductiegetal zaterdag op 0,62 werd geschat, is dat zondag 0,71. Dat cijfer betekent dat honderd mensen gemiddeld 71 anderen infecteren.

06.48 uur 29 juni 2020

Aantal coronadoden wereldwijd passeert half miljoen

Het aantal mensen dat over de hele wereld is overleden als gevolg van het coronavirus, is zondag de grens van 500.000 gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Eerder zondag ging het aantal mensen wereldwijd dat besmet is met het coronavirus voorbij de 10 miljoen.

De Verenigde Staten hebben de meeste doden met 125.714 sterfgevallen, gevolgd door Brazilië met 57.070 doden en het Verenigd Koninkrijk met 43.634. De meeste vastgestelde besmettingen zijn ook in de VS: 2,53 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen.
In Europa zijn na het Verenigd Koninkrijk, Italië (34.738), Frankrijk (29.781) en Spanje (28.343) het zwaarst getroffen wat betreft het aantal doden als gevolg van de ziekte Covid-19. In Rusland de meeste mensen besmet: ruim 633.000. Volgens de officiële cijfers zijn in Rusland 9060 mensen overleden.
In Nederland is het aantal mensen dat als gevolg van de coronabesmetting is overleden, zondag niet toegenomen en blijven staan op 6105. Het totaal aantal Nederlanders dat positief is getest op het coronavirus is 50.147, meldde gezondheidsinstituut RIVM zondag.

19.59 uur 27 juni 2020

Ruim 6 miljard euro opgehaald op donorconferentie coronavaccin

Op de internationale donorconferentie ter bestrijding van de gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn zaterdag tot dusver voor een bedrag van 6,15 miljard euro aan extra toezeggingen gedaan. Die tussenstand maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zaterdagavond bekend. Van het bedrag is 4,9 miljard afkomstig van de EU.

Initiatiefnemer van de donorconferentie is behalve de Europese Commissie ook het burgerplatform Global Citizen. De campagne is een vervolg op een fondsenwerving in mei die inmiddels bijna 10 miljard euro heeft opgeleverd. Volgens de Verenigde Naties is vier tot vijf keer zoveel geld nodig zal zijn om een coronavaccin in alle uithoeken van de wereld beschikbaar te maken.
Aan de onlineconferentie namen ook bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en filantroop Melinda Gates deel.

19.30 uur 27 juni 2020

Florida meldt bijna 10.000 nieuwe coronabesmettingen

De Amerikaanse staat Florida telt nu 132.545 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. In een dag tijd kwamen er liefst 9585 bij. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. De aanwas van 7,8 procent in 24 uur is niet eerder zo groot geweest. Het dodental door Covid-19 steeg met slechts 24 tot 3390.

Corona houdt de bevolking van Florida, evenals die van andere staten in de ‘Sun Belt’ Texas, Arizona en Californië, nu al een week in zijn greep. Dat was voor de lokale overheid reden op de rem te trappen bij de geleidelijke opheffing van de lockdown. In Miami zijn sinds zaterdag de stranden weer verboden terrein. De gouverneurs van Texas en Florida sloten vrijdag onder meer de cafés weer.

19.29 uur 27 juni 2020

Servische politici met Covid-19 besmet

Drie hoge Servische functionarissen, onder wie de minister van Defensie, blijken met het nieuwe coronavirus besmet te zijn. Het gaat om parlementsvoorzitter Maja Gojkovic, defensieminister Aleksandar Vulin en het hoofd van bureau dat met alle kwesties rond Kosovo belast is, Marko Djuric.

Volgens het Servische persbureau Tanjug is Gojkovic met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. De gezondheidstoestand van de getroffen regeringsfunctionarissen is niet zorgwekkend, wordt gezegd. De politici zijn loyale dienaren van de Servische president Aleksandar Vucic. Gojkovic is nog parlementsvoorzitter totdat het nieuwe parlement na de verkiezingen van vorige week in juli wordt geïnstalleerd.
In Servië loopt het aantal besmettingen met Covid-19 sinds kort weer op. Zaterdag werden 227 nieuwe gevallen binnen 24 uur ontdekt.

18.55 uur 27 juni 2020

Juist nu behoefte aan een boodschap van hoop

Mensen zijn ontvankelijker voor geloof en zingeving tijdens de coronapandemie, merken missionaire organisaties. Is dit slechts een schrikreactie? Of roept de crisis een halt toe aan de secularisatie?

2020-06-23-katZA1-accentcoronazingeving-7-FC-V_webOntvankelijker voor geloof in coronatijd

17.49 uur 27 juni 2020

Corona-uitbraak bij vleesverwerker ontziet bevolking Gütersloh

De grootschalige corona-uitbraak bij het vleesverwerkende bedrijf Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, waardoor zeker 1500 medewerkers ziek werden, lijkt aan de andere inwoners van de regio Gütersloh goeddeels voorbij te gaan. In het algemene bevolkingsonderzoek dat gaande is, zijn tot dusver slechts negen besmettingsgevallen geconstateerd. Inmiddels zijn al 4100 mensen getest.

Dat vertelde volksgezondheidsminister Karl-Josef Laumann van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zaterdag na een bezoek aan het testcentrum in Gütersloh. „Negen positieve tests is een zeer laag infectiepercentage, maar daar wil ik op dit moment zeker geen waardeoordeel over geven”.
Laumann zei te willen wachten op de resultaten van de duizenden tests die de komende dagen nog binnenkomen, voordat hij een besluit neemt over de beperkende maatregelen in de streek. In de districten Gütersloh en Warendorf werd een lockdown tot 30 juni afgekondigd nadat was gebleken dat ongeveer een kwart van het personeel van Tönnies het virus had opgelopen.

17.49 uur 27 juni 2020

Brazilië gaat coronavaccin AstraZeneca produceren

Brazilië gaat 30 miljoen doses van het experimentele coronavaccin van AstraZeneca produceren. Dat vaccin moet tussen medio december en half januari gemaakt worden als wapen in de strijd tegen Covid-19, dat in het Zuid-Amerikaanse land hard heeft toegeslagen. Met de overeenkomst is 127 miljoen dollar gemoeid.

Het plaatsvervangend hoofd van de Braziliaanse gezondheidsdienst, Elcio Franco, zei zaterdag zich bewust te zijn van de risico’s dat het vaccin niet of onvoldoende blijkt te werken. Eerder tekenden enkele Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, een overeenkomst met AstraZeneca voor het experimentele vaccin.
Het Britse geneesmiddelenconcern is bezig met een grootschalige proef op mensen van het vaccin, ontwikkeld door onderzoekers van Oxford University. Het vaccin van AstraZeneca is volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO een van de leidende kandidaten in de zoektocht naar een goed werkend middel tegen Covid-19.
Brazilië is na de VS het zwaarst door Covid-19 getroffen land met meer dan 1,2 miljoen vastgestelde besmettingen en meer dan 55.000 sterfgevallen door toedoen van het longvirus. President Jair Bolsonaro wordt wereldwijd fel bekritiseerd voor zijn aanpak van de pandemie.

17.00 uur 27 juni 2020

Vleesindustrie Noordrijn-Westfalen moet werknemers vaker testen

De vleesindustrie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet haar medewerkers voortaan op eigen kosten ten minste tweemaal per week laten testen op het coronavirus. Die nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli voor onder anderen slachters en uitbeners. Vleesverwerkende bedrijven met meer dan honderd man personeel, ongeacht of dat in vaste dienst is of ingehuurd, hebben prioriteit. Dat heeft het ministerie van Arbeid en Gezondheid bekendgemaakt.

In de nieuwe bepaling staat woordelijk: „Er mogen in de productie slechts mensen worden ingezet die minstens tweemaal per week op kosten van de bedrijfseigenaar op een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 zijn getest volgens de PCR-methode en negatief bevonden.” De verzamelde monsters uit keel en neus moeten door een erkend laboratorium worden onderzocht.
De ondernemingen zijn verplicht naam, adres of verblijfplaats van alle geteste werknemers bij te houden en vier weken te bewaren. „De incidenten in Coesfeld en Gütersloh hebben aangetoond dat het virus zich door de omstandigheden in slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven bijzonder goed kan verspreiden”, lichtte minister Karl-Josef Laumann toe. In genoemde plaatsen zorgde een corona-uitbraak, met tientallen besmettingen, voor veel ophef.

16.59 uur 27 juni 2020

Viruswaanzin roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren

Betogers moeten zondag niet gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols roept mensen op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.

415518264Viruswaanzin roept mensen op zondag niet te gaan demonstreren

16.28 uur 27 juni 2020

Nog 29 coronapatiënten op intensive care

beeld ANP

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is met 10 afgenomen vergeleken met vrijdag. Het zijn er nu 29. Op de verpleegafdelingen liggen 180 coronapatiënten, eveneens 10 minder dan vrijdag.

„Op dit moment liggen er dus nog maar ruim 200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Over het geheel genomen hebben we inmiddels meer dan 45.000 IC-verpleegdagen om corona gehad.”
Intensive cares behandelen momenteel 573 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. Elf minder dan een etmaal geleden. De totale IC-bezetting komt daarmee op 602 personen, een afname van 21, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de intensive care. Bijna drie maanden geleden, op 7 april, lagen daar 1424 patiënten, een record.
Intensivisten maakten zich grote zorgen over de ontwikkelingen en pleitten samen met andere medici voor verregaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Die kwamen er, waarna het aantal patiënten op de ic’s in Nederland gestaag afnam.
Het aantal mensen dat aan de coronabesmetting is overleden, is zaterdag met twee slachtoffers opgelopen naar 6105, meldde gezondheidsinstituut RIVM. Dat stopt met het dagelijks melden van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Vanaf 1 juli komt er elke week een bericht, telkens op dinsdag om 14.00 uur.

16.26 uur 27 juni 2020

Vakantie in coronatijd: weggaan of thuisblijven

Noodgedwongen vult een deel van de Nederlanders de zomervakantie anders in dan normaal. Ze gaan korter weg, blijven in Nederland of kiezen voor een thuisvakantie. Is vakantie houden eigenlijk wel nodig?

2020-06-27-katZA10-Vakantie_België-8-FC-V_webVakantie in coronatijd: weggaan of thuisblijven

15.02 uur 27 juni 2020

Merkel wil EU sterker uit de coronacrisis laten komen

Bondskanselier Angela Merkel wil Europa tijdens het Duitse EU-voorzitterschap de komende zes maanden sterker uit de coronacrisis laten komen.

Zij zegt in haar wekelijkse videoboodschap op zaterdag zich ervan bewust te zijn „dat aan het Duitse voorzitterschap van de EU grote verwachtingen zijn gekoppeld”.
Die verwachtingen reiken volgens haar ver over het bedwingen van het coronavirus heen. Zij noemt behalve de pandemie drie sleuteldossiers: de klimaataanpak, de digitalisering en de EU als gesloten geheel laten optreden in de richting van andere strategische partners als de VS, China, Rusland en Turkije.
„Het is onze opdracht om als een eerlijke makelaar aan te sturen op compromissen en oplossingen voor alle EU-landen”, aldus Merkel. Zij erkent dat het niet eenvoudig zal zijn om alle deelbelangen van de 27 leden op één lijn te krijgen. „Maar we treden deze klus met vreugde en elan tegemoet.”

14.20 uur 27 juni 2020

Slob schrijft leerlingen groep 8 een brief over apart schooljaar

Leerlingen van groep 8 in het hele land krijgen van onderwijsminister Arie Slob een brief waarin hij terugblikt op het "heel apart" verlopen schooljaar door de coronacrisis. Omdat de scholieren vanuit huis moesten werken, misten ze veel activiteiten die volgens de minister juist bijzonder zijn voor het laatste jaar op de lagere school, voordat ze naar het voortgezet onderwijs overstappen.

Door de omstandigheden hebben ze wel iets geleerd wat anders niet zou zijn gebeurd, denkt Slob. "Het coronavirus heeft je iets geleerd over ziekte en gezondheid, over vrijheid misschien, of over hoe goed we voor elkaar willen zorgen in Nederland. Dat is het onthouden waard. Het is natuurlijk niet zo'n gezellige herinnering als een musical of kampweek, maar het zijn wel hele belangrijke lessen."
Ook hoopt hij op een goede overgang naar hun nieuwe school. "Ik heb alle middelbare scholen gevraagd om volgend jaar een beetje rekening te houden met het rare schooljaar dat nu achter ons ligt. Zo gaan we er samen alles aan doen om jou op een plezierige manier aan de brugklas te laten beginnen."

14.09 uur 27 juni 2020

RIVM: dodenaantal coronavirus stijgt met 2

Het dodenaantal door het coronavirus is met 2 gestegen, naar 6105. Ook is één persoon in een ziekenhuis opgenomen.

Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus kwam op 50.074. Dat zijn er 71 meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt.

Belangrijkste momenten