Aantal doden stijgt met 93

beeld ANP

Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Een wereldwijde economische recessie ligt op de loer. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Liveblog laatste update 14.30 uur 30 maart 2020
14.30 uur 30 maart 2020

Israëlische premier en naaste medewerkers in quarantaine

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en enkele naaste medewerkers moeten voorlopig in quarantaine. Een van de medewerkers blijkt het nieuwe coronavirus te hebben opgelopen en Netanyahu heeft contact met deze persoon gehad. De premier en zijn staf blijven geïsoleerd en zijn op het virus getest. Afhankelijk van de uitslag wordt bepaald hoelang hun quarantaine moet duren.

Meer dan 4300 Israëli's zijn besmet met het gevreesde virus. Van deze patiënten zijn er zestien overleden, berichtte de krant Haaretz. Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn vooralsnog 106 gevallen geconstateerd en is één sterfgeval, een oudere vrouw, gemeld.

14.21 uur 30 maart 2020

Aantal doden door coronavirus stijgt met 93 naar 864

Het coronavirus heeft al zeker 864 levens geëist in Nederland, een toename van 93 sinds zondag, blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD’en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

„Werkelijke aantallen zijn hoger dan gerapporteerd. Dat geldt ook voor de sterfgevallen”, bevestigt een woordvoerster van het RIVM. Het is onbekend hoe groot die zogeheten onderrapportage is. In ziekenhuizen zullen niet snel besmettingen onopgemerkt blijven. Mensen die met ernstige luchtwegklachten worden opgenomen, worden standaard getest op het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnamen is in 24 uur met 507 toegenomen. Het RIVM signaleert dat in Noord-Brabant de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames doorzet. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg waren juist relatief veel ziekenhuisopnames.

14.10 uur 30 maart 2020

LAKS opent meldpunt voor klachten en vragen over examens

Scholierenorganisatie LAKS opent dit jaar niet de gewone eindexamenklachtenlijn, omdat de centrale examens niet doorgaan door de coronacrisis, maar wel een meldpunt. Leerlingen behalen hun diploma nu geheel op basis van hun schoolexamencijfers. „Het is in deze onzekere tijden heel belangrijk dat scholieren ergens terechtkunnen met hun klachten en problemen. Zeker nu er zoveel gewicht ligt op de schoolexamens en er veel verschillen tussen scholen kunnen ontstaan”, aldus Corlien Douma van LAKS

„Sinds het besluit bekend werd om de centrale schriftelijke en praktijkexamens af te gelasten, stromen de vragen van scholieren binnen”, zegt Douma. „Dat kan gaan van klachten bij het digitaal afnemen van de examens tot aan onduidelijkheid over het programma en de planning van toetsen.” Er is dit jaar geen belteam, maar leerlingen kunnen terecht via een website (examenklacht.nl). LAKS hoopt zo in kaart te brengen wat de voornaamste klachten zijn en wat daar aan te doen is.

14.07 uur 30 maart 2020

Ondernemers nog altijd kritisch op steunregelingen coronacrisis

Niet alle ondernemers zijn tot nu toe te spreken over de speciale overheidssteunmaatregelen om de coronacrisis te bezweren. Groepen ondernemers die niet onder de criteria voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) vallen, zoals taxichauffeurs en veel schoonheidsspecialisten, willen dat de regeling verruimd wordt. MKB Brandstof laat zich kritisch uit over de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO), die te ingewikkeld zou zijn voor ondernemers en gemeenten.

Of een onderneming in aanmerking komt voor overheidssteun hangt af van de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) waarmee een bedrijf bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat. De Rijksoverheid hanteert een lijst met SBI-codes waarmee een bedrijf in aanmerking komt voor de TOGS-regeling. Met die regeling kunnen ondernemers eenmalig 4000 euro ontvangen om hun schade mee af te dekken. De huidige samenstelling van die lijst zorgt voor willekeur, vindt onder meer branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). „Een touringcarbedrijf dat onder de SBI-code voor besloten busvervoer geregistreerd staat, heeft geen recht op steun. Als het geregistreerd staat als reisorganisatie, heeft het bedrijf wel recht. Wij vinden dat absoluut niet logisch”, aldus een woordvoerder.
De KNV waarschuwt dat er veel faillissementen in de vervoerssector vallen als er geen overheidssteun komt. „Grote vervoersbedrijven hebben doorgaans weinig vlees op de botten, en zelfstandige taxichauffeurs hebben hun weinig reserves vaak al opgemaakt om door de traditioneel magere eerste twee maanden van het jaar heen te komen.”
Eerder klaagden ondernemers met een bedrijf aan huis al dat zij niet op overheidssteun konden rekenen. Ook de non-foodretailers lieten van zich horen. De regeling is inmiddels aangepast om toch ook veel winkeliers te kunnen steunen.
MKB Brandstof liet zich maandag kritisch uit over de TOZO-regeling, waarmee zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hun inkomen tot de bijstandsnorm kunnen laten aanvullen. Daarvoor moet een zzp’er een maandinkomen opgeven, maar dat zou lastig zijn als de maandfactuur nog niet is opgemaakt. De regeling zou daarmee onpraktisch zijn.
VNO-NCW en MKB-Nederland hadden eerder al geroepen dat het wrang is dat allerlei sectoren niet in aanmerking komen voor steun, maar zeker net zo hard geraakt worden. Wat de ondernemersorganisaties betreft zou de regeling voor meer branches moeten gelden.

14.04 uur 30 maart 2020

Strijd Jemen gaat door, ondanks steun voor ‘coronabestand’

Sanaa, Jemen. beeld EPA

De internationale coalitie die vecht tegen de Jemenitische Houthi-rebellen heeft maandag doelen gebombardeerd in de hoofdstad van Jemen. In het door conflict verscheurde land hadden alle strijdende partijen vorige week steun uitgesproken voor een ‘coronabestand’, maar vooralsnog is geen einde gekomen aan de strijd. Getuigen in hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi’s, vertellen dat ze krachtige explosies hoorden. De door Saudi-Arabië geleide coalitie meldt dat de aanval was bedoeld om „legitieme militaire doelen” van de opstandelingen te vernietigen.

De Houthi’s zouden afgelopen weekend raketten hebben afgevuurd op doelen in het grote buurland. Saudi-Arabië zei meerdere projectielen te hebben onderschept.
In het straatarme Jemen woedt al jaren een bloedige burgeroorlog. De Houthi-rebellen vechten tegen een regering die wordt gesteund door Saudi-Arabië. Het slepende conflict heeft geleid tot een ongekende humanitaire crisis. VN-gezant Martin Griffiths had de strijdende partijen zondag nog opgeroepen de vijandigheden te staken. „Het is voor Jemen noodzakelijk dat zijn leiders iedere minuut van hun tijd gebruiken om de mogelijk rampzalige gevolgen van een Covid-19-uitbraak af te wenden.”

14.03 uur 30 maart 2020

Lidstaten keuren gebruik EU-fondsen voor pandemie goed

De EU-lidstaten hebben wetgeving goedgekeurd die de gevolgen van de coronacrisis moet temperen. Het gaat om een investeringsinitiatief van de Europese Commissie om 37 miljard euro uit ongebruikte EU-fondsen vrij te maken en de inzet van het EU-Solidariteitsfonds. Het Europees Parlement heeft vorige week al met de maatregelen ingestemd.

De 37 miljard uit ongebruikte fondsen dient om de meest getroffen lidstaten en regio’s te helpen met onder meer hun zorgstelsels, arbeidsmarkt, en midden- en kleinbedrijf. Voor Nederland is 25 miljoen euro beschikbaar. Het EU-Solidariteitsfonds was alleen bedoeld voor steun na natuurrampen, maar lidstaten kunnen daar nu ook een beroep op doen in verband met de pandemie. Het fonds kan dit jaar tot 800 miljoen euro uitkeren.

13.56 uur 30 maart 2020

Prins Charles (71) uit zelfisolatie en in goede gezondheid

Prince Charles hoeft niet langer in afzondering te zitten. Nadat bij hem vorige week een besmetting met het coronavirus was geconstateerd, kwam maandag het bericht uit Clarence House dat de Britse troonopvolger uit zijn zelfgekozen isolatie komt. Dat doet de 71-jarige Charles na consultatie van zijn arts. De prins van Wales verblijft momenteel in Schotland, waar hij op zijn residentie Birkhall in zelfisolatie zat. Vanuit daar blijft Charles werken, liet hij eerder al weten. Ook zijn echtgenote Camilla is getest, maar zij heeft het coronavirus niet. Zij zondert zich, volgens de regels van de Britse overheid, nog wel af. In het Verenigd Koninkrijk moeten met corona besmette mensen zich zeven dagen afzonderen en wie geen symptomen heeft, moet dat veertien dagen doen.

Hoe Charles het coronavirus heeft opgelopen, is niet bekend. Volgens Clarence House is onmogelijk na te gaan hoe de Britse troonopvolger ziek is geworden. Media suggereerden al snel dat prins Albert II van Monaco, die het longvirus ook onder de leden heeft, Charles heeft besmet. Beide prinsen waren eerder deze maand bij een bijeenkomst van WaterAid in Londen. "We hebben elkaar vanaf afstand gegroet, maar nooit de handen geschud", verweerde Albert zich vorige week. "Ik denk niet dat ik ervan beschuldigd kan worden dat ik hem heb besmet."

13.55 uur 30 maart 2020

Beieren verlengt noodmaatregelen tot 19 april

München. beeld AFP

Beieren verlengt de strenge beperkingen van het openbare leven tot na de paasvakantie, tot 19 april. Premier Markus Söder van de Duitse deelstaat heeft maandag gezegd dat „de uitgaansbeperkingen langer duren, maar niet worden verscherpt”. De maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus zijn 21 maart afgekondigd en waren aanvankelijk geldig tot 3 april. Söder zei dat de toestand ernstig is, maar dat de verspreiding van het virus afvlakt. Voor de maatregelen van kracht werden, verdubbelde het aantal vastgestelde besmettingen elke 2,8 dagen en nu elke 5 dagen, aldus de Beierse premier.

De maatregelen zijn net als elders in Europa gericht op het zo veel mogelijk thuishouden van mensen. Het is alleen toegestaan naar buiten te gaan om noodzakelijk werk te verrichten, boodschappen te doen, naar een arts te gaan of individueel te sporten. In Beieren is het uit China afkomstige coronavirus voor het eerst in Duitsland vastgesteld. De deelstaat heeft inmiddels al meer dan 14.440 besmettingen bevestigd. Dat is meer dan in andere Duitse deelstaten. Aan de gevolgen van het virus zijn in Beieren 133 patiënten bezweken.

13.41 uur 30 maart 2020

Ook Sint-Maarten voert avondklok in wegens coronavirus

Op Sint-Maarten geldt vanaf maandagavond een avondklok. Dat betekent dat niemand zonder uitdrukkelijke toestemming de straat op mag tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Eerder stelden Aruba en Curaçao al een dergelijke maatregel in. Op Sint-Maarten zijn zes coronabesmettingen geregistreerd. Op Saint-Martin, het Franse deel van het eiland, zijn vijftien gevallen vastgesteld. Een persoon is overleden. Het slachtoffer is een 61-jarige man die in het ziekenhuis terechtkwam na een auto-ongeluk en toen besmet bleek te zijn. Volgens de artsen is die besmetting uiteindelijk de oorzaak geweest van zijn overlijden. Saint-Martin heeft dit weekend strengere regels aangekondigd om het verkeer op het Franse deel van het eiland zoveel mogelijk te verminderen, maar heeft geen avondklok afgekondigd.

13.40 uur 30 maart 2020

Rellen in India om lockdown

De politie heeft in het westen van India traangas afgevuurd op honderden arbeidsmigranten die de lockdown negeerden. Ze wilden terugkeren naar hun woonplaatsen in andere delen van het land omdat er geen werk meer is. De landelijke lockdown, die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen, heeft enorme gevolgen voor veel berooide arbeidsmigranten. Duizenden mensen leggen lange afstanden te voet af omdat ze hun baan zijn verloren en naar huis willen. Het gaat in sommige gevallen om complete gezinnen die dagenlang onderweg zijn met weinig toegang tot voedsel of schoon water.

2020-03-28-BUI12_13-Indiacorona-7-FC_webArm India vreest keus tussen honger of corona

De situatie escaleerde zondag in de stad Surat. Daar ligt de textielindustrie plat en wilden zo’n vijfhonderd mensen terug naar hun thuisplaatsen. „De politie probeerde ze te overtuigen dat zoiets niet mogelijk is omdat geen bussen of treinen rijden”, zei een hoge politieman. De boze arbeiders zouden vervolgens met stenen hebben gegooid naar de politie, die traangas afvuurde en later 93 mensen arresteerde. Het aantal vastgestelde besmettingen in India ligt tot dusver relatief laag. De autoriteiten zeggen dat ruim duizend besmettingen aan het licht zijn gekomen. Premier Narendra Modi bood afgelopen weekend excuses aan omdat mensen in de problemen raken door zijn noodmaatregelen. Hij benadrukte echter ook dat de beperkingen nodig zijn om het virus te bestrijden.

13.35 uur 30 maart 2020

Hulporganisaties willen solidariteit met ontwikkelingslanden

Een groep van 39 hulp- en mensenrechtenorganisaties wil dat het kabinet steun aan ontwikkelingslanden meeneemt in zijn pakket noodmaatregelen rond het nieuwe coronavirus. De organisaties, waaronder COC, Cordaid, Oxfam Novib, Save the Children en Terre des Hommes, maken zich zorgen over "het gebrek aan internationale coördinatie en solidariteit", schrijven zij in een gezamenlijke verklaring. „De meeste ontwikkelingslanden staan op dit moment nog maar aan het begin van de epidemie en beschikken niet over een hoogwaardig gezondheidszorgsysteem, goede waterleidingen of een stabiele voedselvoorziening", aldus de organisaties.

Zij pleiten voor een grensoverschrijdende aanpak van de corona-pandemie. De zorgsystemen van ontwikkelingslanden zullen snel onder de druk bezwijken als er geen extra steun komt, waarschuwen de 39 organisaties. Zij zien ook de voedselvoorziening in ontwikkelingslanden op termijn gevaar lopen. Ook waarschuwen de organisaties voor verslechtering van de mensenrechten in arme landen. "Bovendien dreigen maatregelen in sommige landen juist tégen mensen te werken en bestaande ongelijkheden te vergroten", staat in de gezamenlijke verklaring. "We zien landen waar parlementen buiten werking worden gesteld en ruimte voor vrije pers, oppositie en mensenrechtenverdedigers wordt beperkt." De ontwikkelingsorganisaties wijzen erop dat VN-chef António Guterres heeft opgeroepen tot een bijdrage aan een internationaal noodfonds voor de aanpak van de coronacrisis.

13.26 uur 30 maart 2020

„Huidige coronamaatregelen ook na 6 april van kracht"

De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen. Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT. Als die een aanscherping toch nodig vinden, kan dat het kabinet op andere gedachten brengen. Vorige week toonde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zich voorzichtig optimistisch over het temperen van de onstuimige groei van de virusuitbraak. Maar zondag klonk het instituut weer somberder. Waarschijnlijk stromen de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen toch sneller vol dan verwacht.

13.22 uur 30 maart 2020

Vier Nederlandse militairen met corona geëvacueerd uit Litouwen

Vier Nederlandse militairen die zijn besmet met het coronavirus zijn zondag geëvacueerd uit Litouwen. Vorige week werd ook al een met corona besmette militair teruggehaald uit het Oost-Europese land. Een van de vier is opgenomen in een ziekenhuis, de andere drie zitten thuis in isolatie, laat Defensie weten. Op de kazerne in Litouwen waar de Nederlanders gestationeerd zijn, zijn maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Militairen die positief worden bevonden of symptomen vertonen, gaan in isolatie. Hoeveel positief bevonden Nederlanders er nog in de kazerne zitten, zegt Defensie niet. De kazerne is niet volledig van de buitenwereld afgesloten. Als het voor de operatie nodig is, kunnen militairen nog de kazerne verlaten.

Medische teams uit Kroatië en Duitsland zijn zondag aangekomen in Litouwen om te helpen de uitbraak in te dammen. Nederland stuurt een arts en twee verpleegkundigen. Die arriveren woensdag. Zo’n 270 Nederlandse militairen zitten in Litouwen als onderdeel van een NAVO-missie. De troepen zijn bedoeld om de Oost-Europese landen gerust te stellen, met het oog op de agressieve houding van Rusland de afgelopen jaren.

13.08 uur 30 maart 2020

PvdA wil opheldering over sombere corona-prognose

Asscher. beeld ANP

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil meer duidelijkheid over de sombere corona-prognose die het RIVM zondag stelde. Hij is bezorgd dat het Nederlandse zorgstelsel de verwachte toename van coronapatiënten mogelijk niet aankan. Volgens Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, liggen er in het meest waarschijnlijke scenario over twee weken 2500 coronapatiënten op de intensive care. „Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, zei hij zondag tegen de NOS. Waar er eerst werd uitgegaan van 10 dagen op de ic, rekenen Wallinga en zijn collega’s nu met 23 dagen op de ic per coronapatiënt. Asscher wil weten waar dat verschil vandaan nu vandaan komt, aangezien Jaap van Dissel van het RIVM vorige week al sprak van een verblijfsduur op de ic van drie weken. Hij stipt ook aan dat Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, denkt dat de Nederlandse zorg 2500 coronapatiënten of meer niet aankan.

13.07 uur 30 maart 2020

Recordaantal ontslagen in Zweden door coronacrisis

Een recordaantal mensen in Zweden heeft in maart ontslag gekregen vanwege de coronacrisis. Dat meldde de Zweedse arbeidsdienst. Het ging om 36.8000 ontslagen, tegen bijna 3300 in maart vorig jaar. Vooral vorige week nam het aantal mensen dat ontslag kreeg te horen sterk toe, met een verdubbeling, aldus de arbeidsdienst. De Zweedse overheid is bezig met maatregelen om bedrijven te steunen in de crisis en ontslagen te voorkomen. Hoe groot het aantal werklozen in Zweden uiteindelijk zal worden, hangt volgens de dienst vooral af van de duur van de crisis.

13.05 uur 30 maart 2020

Al 175.000 gestrande Duitsers gerepatrieerd

De meeste Duitsers die door de coronacrisis waren gestrand in het buitenland, zijn weer thuis. Minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat 175.000 van de circa 200.000 gestrande mensen zijn gerepatrieerd. Veel landen hebben grenzen gesloten en het vliegverkeer aan banden gelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maas kondigde eerder deze maand een grote terughaalactie aan om landgenoten uit het buitenland te halen. De overheid werkt daarbij samen met reisorganisaties en luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Het is nog niet gelukt om alle gestrande Duitse vakantiegangers terug te halen. Er zouden nog zo’n 10.000 Duitsers in Nieuw-Zeeland zitten. Maas vraagt degenen die nog vastzitten om geduld te hebben. Medewerkers van zijn ministerie werken volgens hem de klok rond om mensen terug te halen.

13.04 uur 30 maart 2020

Virtueel bezoek Keukenhof

Keukenhof

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

13.04 uur 30 maart 2020

Basisscholen vangen meer leerlingen op dan vorige week

De meerderheid van de basisscholen vangt deze week meer leerlingen op dan vorige week. In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.

Van de 108 schoolbesturen die aan de peiling meededen, geeft 43 procent aan nu kwetsbare leerlingen op te vangen. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen bij wie thuis grote problemen spelen of voor wie thuis geen veilige basis is. Ook voor kinderen die veel begeleiding nodig hebben die de ouders niet kunnen bieden, is plek op scholen. Steeds meer gemeenten dringen hierop aan. Verantwoordelijk minister Arie Slob schreef ruim een week geleden al dat voor bepaalde groepen kwetsbare kinderen „onderwijs in een schoolse setting van cruciaal belang is”.

Veruit de meeste leerlingen zitten nog steeds thuis vanwege het coronavirus. Basisscholen vangen volgens de peiling nu 2,8 procent van alle leerlingen op, maar ze verwachten dat dit op korte termijn zal stijgen tot 3,1 procent. Van de medewerkers is 17 procent fysiek aanwezig op school, de rest werkt thuis.

12.57 uur 30 maart 2020

Transavia annuleert alle vluchten tot en met 6 mei

Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt al haar toestellen langer aan de grond. De prijsvechter maakte bekend zeker tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit te voeren, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen. Een woordvoerster van Transavia legt uit dat het bedrijf zijn klanten zekerheid wil bieden, gelet ook op de opgelegde beperkingen, restricties en maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en autoriteiten in andere landen. Transavia had vluchten tot en met 15 april al opgeschort. Het weer opstarten van de vluchten hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden had Transavia eerder al besloten om het vliegen vanaf Brussel uit te stellen naar maart 2021. Transavia, onderdeel van Air France-KLM, is qua grootte de tweede luchtvaartmaatschappij van Nederland. Normaal worden jaarlijks ruim 15 miljoen passagiers vervoerd.

12.52 uur 30 maart 2020

Verplichte mondmaskers in Oostenrijkse supermarkten

In Oostenrijk is het vanaf deze week verplicht om een mondmasker te dragen in supermarkten. Vanaf woensdag worden de mondkapjes uitgedeeld aan het winkelend publiek. „Zodra het uitdelen begint, is het verplicht om de maskers te dragen”, aldus bondskanselier Sebastian Kurz. De mondkapjes zouden wel van mindere kwaliteit zijn dan die voor medische doeleinden. Waarschijnlijk moeten ze binnenkort ook op andere openbare plekken worden gebruikt. In buurland Tsjechië werd de maatregel eerder al ingevoerd. Wie geen mondkapje heeft, moet een sjaal gebruiken. Volgens Tsjechische media heeft de maatregel bijgedragen aan het afvlakken van de groeicurve van het virus.

12.44 uur 30 maart 2020

„Veel extra krantenabonnementen vanwege coronacrisis"

beeld ANP

De ontwikkelingen rond het coronavirus worden door veel mensen op de voet gevolgd. Dat ziet ook de website Krantaanbiedingen.nl, die sinds het aankondigen van de maatregelen in ons land twee weken geleden een verdriedubbeling ziet van het aantal verkochte krantenabonnementen.De website werft nieuwe abonnees voor vrijwel alle landelijke en regionale kranten. „Het aantal verkochte abonnementen is verdrievoudigd in vergelijking met zowel de laatste twee weken van vorige maand als dezelfde periode vorig jaar,” vertelt oprichter Paul Jansen. „De sterkste stijging zagen we in de dagen na de persconferentie op 23 maart. Dat is het moment dat er aanvullende maatregelen werden afgekondigd.” De toename geldt voor zowel landelijke als regionale dagbladen. Volgens Jansen is er veel behoefte aan informatie. Daarnaast constateert hij dat mensen nu veel thuis zijn. „En voor de krant hoef je de deur niet uit. Die valt in Nederland ’s ochtends gewoon op de mat.” De website doneert per verkocht abonnement 5 euro aan het goede doel. Op dit moment is dat alleen het Rode Kruis, maar mogelijk komen er nog meer initiatieven bij.

12.19 uur 30 maart 2020

Madeira laat nog maar honderd mensen per week toe op eiland

Het Portugese eiland Madeira laat vanaf dinsdag maar honderd mensen per week toe. Het toeristische eiland gebruikt een reeks onbenutte hotels om mensen onder te brengen die in quarantaine moeten vanwege het coronavirus of symptomen daarvan. Madeira, dat 270.000 bewoners telt, heeft vooralsnog circa 35 besmettingen vastgesteld. Het eerste geval was half maart een Nederlandse hotelgast.

Circa twee weken eerder stelde Portugal het eerste geval van besmetting vast. Zodra er vijftig gevallen bekend waren, gingen de autoriteiten over tot het stilleggen van een deel van het openbare leven, met name sportieve en culturele evenementen. In het buurland Spanje duurde het bijna twee weken langer voor de autoriteiten ingrepen en dat was na sterfgevallen. Portugal, een land van ruim 10 miljoen inwoners, heeft bijna 6000 besmettingen vastgesteld en circa 120 patiënten zijn aan het virus bezweken. Buurland Spanje telt nu dertien keer meer coronadoden per miljoen inwoners.

12.19 uur 30 maart 2020

Meer coronabesmettingen vastgesteld in Spanje dan in China

Spanje heeft voor het eerst melding gemaakt van een hoger aantal coronabesmettingen dan China. De autoriteiten in het Zuid-Europese land zeggen dat inmiddels bij ruim 85.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Het aantal coronabesmettingen in Spanje stond zondag nog op 78.797. In China zijn volgens officiële cijfers ruim 81.000 besmettingen met het virus aan het licht gekomen. Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is inmiddels gestegen naar 7340. Het ministerie van Volksgezondheid meldde maandag dat het afgelopen etmaal 812 coronapatienten zijn overleden. Dat aantal ligt lager dan de afgelopen dagen. Spanje maakte zondag melding van 838 sterfgevallen.

12.18 uur 30 maart 2020

„Italië herhaalt fouten China"

Politiecontrole in Milaan. beeld EPA

Italië moet coronapatienten met milde symptomen niet thuis laten uitzieken, maar in quarantaine plaatsen. Dat zeggen Chinese experts die de autoriteiten in het zwaar getroffen land adviseren. Artsen in de Chinese metropool Wuhan maakten aan het begin van de uitbraak dezelfde fout, zegt Liang Zong’An van het West-China Ziekenhuis van de universiteit van Sichuan. Ze probeerden toen de druk op de ziekenhuizen te verlichten door minder zieke patiënten te vragen thuis in isolatie te gaan.

De Chinese autoriteiten zouden destijds hebben onderschat hoe besmettelijk het virus kon zijn. De autoriteiten in Wuhan besloten later om alsnog alle milde gevallen in quarantaine te plaatsen. Dat gebeurde in geïmproviseerde ziekenhuizen in bijvoorbeeld kantoorpanden. Liang zegt dat zijn team de Italianen adviseert dat voorbeeld te volgen en patiënten niet bij hun gezin te laten blijven. Italiaanse media hebben bericht over besmette mensen die op straat zijn betrapt, terwijl ze thuis hadden moeten blijven.

De stad Milaan heeft al besloten om patiënten met milde symptomen in hotels te plaatsen. Dan kunnen ze uit de buurt van gezinsleden in isolatie. Het eerste hotel met ruim driehonderd kamers moet deze week in gebruik worden genomen. De Italiaanse autoriteiten hebben het hoogste officiële dodental ter wereld gemeld. Meer dan 10.000 patiënten met het coronavirus zijn er overleden. Dat komt volgens de Chinese expert vooral doordat het land een relatief oude bevolking heeft.

12.16 uur 30 maart 2020

George Soros geeft geboortestad 1 miljoen euro tegen corona

De Amerikaans-Hongaarse zakenman en filantroop George Soros doneert 1 miljoen euro om de verspreiding van het coronavirus in zijn geboortestad Boedapest tegen te gaan. Dat liet hij in een verklaring van zijn organisatie Open Society Foundations weten. Soros schrijft te weten hoe het is om in extreme omstandigheden te leven: hij werd geboren tijdens de economische crisis van de jaren dertig en maakte de Tweede Wereldoorlog en de belegering van Boedapest mee. Voor hulp tijdens dit soort situaties is zijn organisatie opgericht, aldus Soros. „Steden staan voor grote uitdagingen maar missen vaak de middelen om deze aan te gaan. Daarom doneer ik 1 miljoen euro uit solidariteit met de mensen van mijn geboortestad.” De Open Society Foundations zet zich in voor „inclusieve en levendige democratieën” en staat vaak op gespannen voet met de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die heeft nog niet gereageerd op de donatie van Soros.

12.16 uur 30 maart 2020

Airbus legt merendeel productie in Spanje stil om coronavirus

Vliegtuigbouwer Airbus legt het grootste deel van zijn productie in Spanje stil vanwege de coronapandemie. De Spaanse overheid kondigde onlangs al aan dat alle mensen in het Zuid-Europese land zonder vitale baan de komende twee weken thuis moeten blijven. Een deel van de productie van Airbus in Spanje wordt officieel als vitaal beschouwd. Sommige activiteiten voor het maken van commerciële vliegtuigen, helikopters en materieel voor defensie en ruimtevaart blijven daardoor wel doorgaan. De rest van de Spaanse productie van Airbus wordt onderbroken tot 9 april. Dat is de datum waarop de beperkingen volgens de laatste aankondigingen waarschijnlijk weer worden opgeheven. Airbus heeft productielocaties in meerdere Europese landen. Mogelijk heeft het stilleggen van de Spaanse productie gevolgen voor leveringen aan andere fabrieken van het concern.

12.15 uur 30 maart 2020

Experts: recessie in Duitsland onvermijdelijk door coronacrisis

Een leeg Theaterplatz in Dresden. beeld AFP

Een recessie van de Duitse economie is dit jaar onvermijdelijk vanwege de schade door de coronacrisis. Dat meldde de raad van economische experts die de Duitse regering adviseert. Hoe diep die recessie zal worden hangt af van het succes van de bestrijding van de virusuitbraak, zeggen de topeconomen. De raad houdt rekening met verschillende scenario’s. In het meest waarschijnlijke scenario is er na de zomer sprake van normalisering van de situatie en zou de Duitse economie over heel 2020 een min van 2,8 procent optekenen. Maar als de coronacrisis langer zou aanhouden dan kan de Duitse economie, de grootste van Europa, dit jaar een krimp van 5,4 procent laten zien. Overigens is de economische adviesraad dan nog vrij optimistisch, want andere kenners vrezen dat de Duitse economie dit jaar wel 10 procent kan krimpen door de virusuitbraak. Inmiddels zou één op de vijf Duitse bedrijven vrezen voor acuut faillissement door de crisis, meldde de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK).

12.11 uur 30 maart 2020

Microsoft: gebruik van cloud met 775 procent toegenomen

Nu honderden miljoenen mensen thuiswerken en ze minder direct contact met anderen hebben, verplaatst hun leven zich naar de cloud. Het gebruik van Azure-clouddiensten van Microsoft is de afgelopen weken met 775 procent toegenomen „in gebieden waar social distancing geldt of waar mensen moeten binnenblijven”. Dat laat het softwarebedrijf weten. Ook het gebruik van thuiswerkapp Microsoft Teams is „aanzienlijk” toegenomen. Die dienst heeft inmiddels ruim 44 miljoen dagelijks actieve gebruikers, die samen dagelijks meer dan 900 miljoen minuten met elkaar vergaderen en bellen. De diensten kunnen de toestroom volgens Microsoft nog prima aan.

12.11 uur 30 maart 2020

„Steeds stiller in de winkelstraat"

Het is steeds stiller in de Nederlandse winkelstraten door alle overheidsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Volgens onderzoeksbureau RMC was het er afgelopen week gemiddeld 79 procent rustiger dan vorig jaar rond deze tijd en ook rustiger dan in de voorgaande week. De onderzoekers baseren zich op tellingen van shoppers via speciale sensoren. Daaruit komt ook naar voren dat de bezoekersafname in de winkelstraten in grote steden het grootst is. Zo lieten de Nieuwendijk en Kalverstraat in Amsterdam vorige week woensdag een daling van de drukte zien van wel 90 procent, waarschijnlijk mede door het wegblijven van toeristen. De Nederlandse stranden trekken de laatste tijd eveneens beduidend minder mensen. Ondanks het mooie weer was het afgelopen weekend ongeveer 38 procent rustiger dan het weekend ervoor en 62 procent minder druk dan een jaar terug. Ook bij de stranden spelen overheidsmaatregelen een rol. Op veel plaatsen was parkeren onmogelijk gemaakt, waardoor het strand vaak alleen met de fiets of het openbaar vervoer te bereiken was.

11.47 uur 30 maart 2020

Colombiaanse guerrillabeweging roept ‘coronabestand’ uit

De ultralinkse Colombiaanse guerrillabeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) heeft voor de maand april een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd vanwege de coronacrisis. De Noorse regering bemiddelt in het Colombiaanse conflict en liet weten dat de ELN het bestand afkondigt als gevolg van een recente oproep van VN-chef António Guterres. Guterres riep op overal op de wereld de wapens neer te leggen om bij te dragen aan de bestrijding van het nieuwe coronavirus. „Stop de oorlog en vecht tegen de ziekte”, zei hij afgelopen week. De ELN is een kleine strijdgroep. De veel grotere FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) heeft in 2016 een vredesakkoord met de regering gesloten en heeft de wapens neergelegd. De ELN is het niet met de regering eens geworden over het stoppen van de guerrillaoorlog. De beweging is al meer dan een halve eeuw oud. In Nederland was de ELN in 2017 nog in het nieuws door de Nederlandse programmamaker Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender te ontvoeren en bijna een week vast te houden.

AFP_1Q43LF_webOproep tot wereldwijd staakt-het-vuren serieus moet serieus worden genomen

11.43 uur 30 maart 2020

Belgische dodental coronavirus boven de 500

Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur in België opnieuw meer levens geëist. Er zijn 82 nieuwe sterfgevallen gemeld, waarmee het totaalaantal komt op 513. Ook werden 536 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. De voorgaande 24 uur meldden de autoriteiten 78 nieuwe sterfgevallen en daarvoor waren het er 64. Volgens viroloog Steven Van Gucht „neemt de kracht van de epidemie af”. „Dat duidt erop dat de coronamaatregelen helpen”, zei hij op zijn dagelijkse persconferentie over de stand van zaken in het land. „Het is heel belangrijk dat we de inspanningen blijven volhouden om te verhinderen dat er een nieuwe stijging optreedt”, benadrukte hij. De Belgische regering heeft vrijdag de ‘lockdown’ verlengd met twee weken tot 20 april.

Het aantal ziekenhuisopnames liep met 536 in het afgelopen etmaal op naar 4.524. Op de ic-bedden liggen nu 927 patiënten, een stijging van 60 personen. Van hen worden 696 mensen beademd. De afgelopen 24 uur hebben 1.063 personen positief getest, wat het totaal op 11.899 bevestigde gevallen in België brengt. Dat is een onderschatting, omdat lang niet iedereen wordt getest. 168 patiënten mochten sinds zondag het ziekenhuis verlaten, wat het totaal op 1.527 genezen patiënten brengt.

11.25 uur 30 maart 2020

Spanje stapt over op totale lockdown na aankoop waardeloze testkits

Pedro Sanchez is dan toch overstag gegaan. Zaterdag kondigde de Spaanse regeringsleider aan dat de vierde economie van de eurozone alsnog helemaal op slot gaat. Alleen wie in een van de „essentiële sectoren” actief is, mag vanaf maandag in Spanje nog de straat op om naar zijn werk te gaan.

2020-03-30-BUI1-spanje-3-FC_webSpanje stapt over op totale lockdown na aankoop waardeloze testkits

11.18 uur 30 maart 2020

Aangepaste editie van The Passion zonder livemuziek en publiek

Hoewel The Passion dit jaar niet in de gebruikelijke vorm kan doorgaan, komt er toch een speciale, aangepaste editie op tv. De EO, KRO-NCRV en producent Mediawater zenden live een vertelling uit, die wordt afgewisseld met scènes en liedjes uit de afgelopen negen edities. Het bekende verlichte Passion-kruis vormt het decor van de uitzending. De speciale jubileumeditie is te zien op donderdag 9 april, Witte Donderdag. Eerder was al bekend dat The Passion, dat dit jaar in Roermond zou zijn en voor de tiende keer wordt opgevoerd, vanwege maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus niet kon doorgaan.

11.12 uur 30 maart 2020

Al duizenden aanvragen bij corona-noodloket voor bedrijven

Enkele duizenden ondernemers hebben sinds vrijdag een aanvraag ingediend bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen worden door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers die hun zaak door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben moeten stilleggen, bijvoorbeeld eigenaren van eet- en drinkgelegenheden en sportscholen, kunnen via het loket een eenmalige gift van 4000 euro aanvragen. De regeling is bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten.

Afgelopen weekeinde was er veel te doen over de regeling, Zo was het digitale loket door een storing tijdelijk uit de lucht. Ook klaagden veel winkeliers die de deuren ook hebben gesloten dat zij niet in aanmerking kwamen. Het kabinet besloot daarop de regeling uit te breiden zodat bijvoorbeeld kledingwinkels er ook onder vallen. Het kabinet schatte eerder dat ruim 100.000 bedrijven een beroep konden doen op de oorspronkelijke regeling. Daar komen door de uitbreiding vermoedelijk enkele tienduizenden bij. Het noodloket draait weer zonder problemen, waardoor het aantal aanvragen hard oploopt, aldus de zegsman.

11.05 uur 30 maart 2020

Noodhospitaal in Central Park voor coronapatiënten New York

beeld EPA

In Central Park in de Amerikaanse stad New York wordt een noodhospitaal voor coronapatiënten gebouwd. Volgens Amerikaanse media plaatst de evangelische hulporganisatie Samaritan’s Purse 68 bedden in het bekende park. De stad is met meer dan 30.000 besmettingen zwaar getroffen door de coronacrisis. In het hospitaal, dat uit witte tenten bestaat, wordt een speciale afdeling voor longzorg gehuisvest. Een team van zeventig medisch specialisten moet dinsdag de eerste patiënten ontvangen. „Central Park is eerlijk gezegd wel de laatste plek waar ik had verwacht een noodziekenhuis te bouwen”, zegt het hoofd van de afdeling, dokter Elliott Tenpenny. „Maar de stad had zelf natuurlijk ook nooit gedacht te maken te krijgen met een pandemie als deze.” Er zijn meer bijzondere maatregelen om de stad te helpen tijdens de crisis. Zondag vertrok een hospitaalschip van de marine richting New York. President Trump prees het schip als „een boodschap van 70.000 ton van hoop en solidariteit.”

11.01 uur 30 maart 2020

Militaire coronahulp voor ziekenhuis Ede

Defensie heeft zes artsen en twaalf verpleegkundigen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gestuurd. Gelderse Vallei is het eerste ziekenhuis in Nederland waar militair medisch personeel wordt ingezet. Later deze week krijgen meer ziekenhuizen hulp van Defensie. De achttien militairen volgen maandag een interne opleiding en gaan vanaf dinsdag aan de slag op de afdelingen intensive care en spoedeisende hulp, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Gelderse Vallei vroeg vrijdag om militaire hulp, nadat was besloten om het aantal ic-bedden drastisch uit te breiden. In de omgeving van Ede loopt het aantal met het coronavirus besmette mensen snel op. De militairen lopen maandag nog in uniform door het ziekenhuis, maar vanaf dinsdag zijn zij niet meer te onderscheiden van het andere personeel. De militaire hulpverleners blijven volgens het ziekenhuis tot 17 april in Ede.

11.00 uur 30 maart 2020

Nieuw-Zeelanders klikken massaal over ‘coronaovertredingen’

De Nieuw-Zeelandse politie heeft in 24 uur duizenden tips gekregen over mensen en bedrijven die zich niet houden aan de beperkingen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Een nieuwe website waar mensen overtredingen kunnen melden kon de grote drukte niet aan en crashte, berichten plaatselijke media. In Nieuw-Zeeland is vanwege de coronacrisis een wekenlange lockdown afgekondigd. Dat betekent dat mensen in principe binnen moeten blijven. Politiechef Mike Bush zegt dat het crashen van de site laat zien hoe vastberaden mensen zijn om te zorgen dat iedereen zich aan die regels houdt. Er kwamen in een dag tijd 4200 meldingen binnen. De nieuwe politiewebsite was bedoeld om de druk op alarmnummer 111 te verlichten. Daar kreeg de meldkamer volgens Radio New Zealand vorige week zo’n 2000 telefoontjes over overtredingen van de nieuwe regels.

10.58 uur 30 maart 2020

„Laat de kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan"

beeld ANP

De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen, betoogt een van de grotere aanbieders uit de sector. „De angst regeert nu”, vindt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies. Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen „op de proef worden gesteld en hier en daar kopje onder gaan”, nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren. Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang.

„Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders”, zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand. De organisatie wijst erop dat kinderen volgens het RIVM geen grote rol spelen in de verspreiding van het virus en ook niet tot de risicogroepen horen. „Ze gaan nu ook naar buiten. In sommige ‘aandachtswijken’ zwerven ze rond op straat”, zegt Schnieders. „Op de opvang is het vermijden van lichamelijke contacten beter te managen”, denkt hij.

10.54 uur 30 maart 2020

Giro 999 opengesteld voor corona-hulp aan vluchtelingen

In overvolle vluchtelingenkampen kan het coronavirus zich snel verspreiden, en daarom begint Stichting Vluchteling een inzameling. Mensen kunnen geld doneren op Giro 999, dat wordt opengesteld. Het nieuwe coronavirus krijgt volgens Stichting Vluchteling "de meeste kans in landen waar de gezondheidszorg te wensen overlaat, mensen dicht op elkaar wonen en een zwakkere conditie hebben door ondervoeding en onvoldoende medische zorg". Naast de inzameling zet Stichting Vluchteling zelf ook alvast wat van haar eigen geld opzij. Dat is bedoeld voor "levensreddende medische zorg voor hulpoperaties" in Griekenland, Curaçao, Irak, Nigeria en de Democratische Republiek Congo.

10.52 uur 30 maart 2020

Mondkapje maken minder eenvoudig dan het lijkt

Zelfgemaakte mondkapjes, waarvoor tientallen initiatieven zijn ontstaan, zorgen voor schijnveiligheid, waarschuwt het RIVM. Vrijwillige naaisters willen dat de rijksdienst met richtlijnen komt.

2020-03-30-BIN1-satink-4-FC_webMondkapje maken minder eenvoudig dan het lijkt

10.42 uur 30 maart 2020

Vakantieparken bieden tijdelijk ‘thuiswerkplekken’ aan

Nederlanders die in alle rust willen ‘thuiswerken’, kunnen dat vanaf nu ook doen in leegstaande vakantiehuisjes. Ze kunnen online een ‘privékantoortje’ reserveren, als ze bijvoorbeeld de drukte van thuiszittende kinderen even willen ontlopen. Op de site privekantoortje.nl, opgericht door Marijn Ruijl en Jan Lowin IJzerman, kunnen geïnteresseerden kijken waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in. De initiatiefnemers hopen dat het platform „slechts tijdelijk online is en dat deelnemende parken gauw weer kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn: recreanten het naar hun zin maken”.

10.30 uur 30 maart 2020

Renault sluit alle fabrieken buiten China en Zuid-Korea

De Franse autofabrikant heeft in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus al zijn fabrieken gesloten, behalve die in China en Zuid-Korea. Pas „als de omstandigheden het toelaten” zal de productie worden hervat, meldt het bedrijf. Renault meldde eerder al dat het zijn productielocaties in Europa tijdelijk had moeten sluiten. Dat geldt nu dus ook voor fabrieken elders in de wereld. In China en Zuid-Korea komt de productie juist weer op gang. Daar is de uitbraak van het nieuwe coronavirus inmiddels onder controle. Ook veel andere autofabrikanten hebben op grote schaal fabrieken tijdelijk moeten sluiten. Onder anderen Volkswagen, Toyota, BMW en PSA (Peugeot, Citroën en Opel) hebben de afgelopen weken productiestops aangekondigd in landen die getroffen zijn door de coronapandemie.

09.58 uur 30 maart 2020

Inwoners van Moskou moeten thuisblijven vanwege coronavirus

beeld AFP

Inwoners van Moskou hebben vanaf maandag te maken met meer beperkingen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De Moskovieten mogen hun huis alleen nog uit onder voorwaarden. De autoriteiten in de Russische hoofdstad hadden eerder ook al winkels en horecagelegenheden laten sluiten. Dat leidde zaterdag tot lege straten. Ook hadden 65-plussers al opdracht gekregen binnen te blijven.

Burgemeester Sergej Sobjanin maakte zondag die beperking van toepassing op alle hoofdstedelingen, ongeacht hun leeftijd. Ze mogen hun huis nog wel verlaten bij medische noodgevallen, om voedsel of medicijnen te kopen en in sommige gevallen ook om te werken. Sobjanin noemde de „zeer negatieve ontwikkelingen” in grote Europese en Amerikaanse steden uitermate zorgwekkend. Hij benadrukte volgens Russische media dat er geen plannen zijn om Moskou af te sluiten van de buitenwereld.

In de Russische hoofdstad is tot dusver bij ruim duizend mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. In heel Rusland gaat het om ruim 1500 besmettingen. De aanpak van Moskou krijgt mogelijk navolging in andere delen van het land. Premier Michail Misjoestin riep gouverneurs maandag op te overwegen om dezelfde maatregelen te nemen tegen het virus.

09.50 uur 30 maart 2020

Bedden in Ahoy

Rotterdam Ahoy wordt een extra voorziening voor patiënten die wel zorg nodig hebben maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Dat meldt de evenementenlocatie op de website. Er kunnen volgens Ahoy patiënten met corona terecht, maar ook andere patiënten. Op de plek wordt maandag gestart met het gereedmaken van 88 bedden. Als het nodig is er kan er worden uitgebreid naar 680 bedden. „We bouwen vier hallen vol en als het nodig is ook de arena. We richten ook een hal in voor mensen zonder corona, zodat we dat gescheiden hebben", zegt Arjen Littooij, directeur van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tegen RTV Rijnmond. „Ook mensen die uit het ziekenhuis komen, maar thuis nog hulp nodig hebben, kunnen we hier opvangen. We richten dit in, omdat we zien dat het nodig is. Zo zijn we maximaal voorbereid."

08.31 uur 30 maart 2020

EasyJet staakt per direct alle vluchten

beeld ANP

Prijsvechter easyJet staakt per direct al zijn vluchten. De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het nieuwe coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren. EasyJet geeft vanwege de grote onzekerheid nog geen datum voor wanneer de vluchten weer herstart kunnen worden. De prijsvechter zegt wel de situatie „continu” te beoordelen op basis van reisbeperkingen en de passagiersvraag. Het bedrijf maakte eerder al bekend de meeste van zijn vluchten uit het schema te halen.

Het bedrijf sprak eerder de verwachting uit dat het vast kon houden aan een minimaal vluchtschema met essentiële diensten op sommige routes. Deze routes zijn voornamelijk naar, vanaf, en binnen het Verenigd Koninkrijk. Het zou dan gaan om maximaal 10 procent van de normale capaciteit van de prijsvechter gedurende deze tijd van het jaar. Het aan de grond houden van de hele vloot scheelt aanzienlijk in de kosten, aldus easyJet. De luchtvaartmaatschappij probeert daarnaast om waar mogelijk in niet-kritieke uitgaven te snijden. Verder is de onderneming in gesprek met financierders om extra liquide middelen te vergaren. De afgelopen dagen heeft easyJet meer dan 650 reddingsvluchten uitgevoerd. Daarmee konden ruim 45.000 klanten naar huis terugkeren.

08.31 uur 30 maart 2020

Aantal sterfgevallen coronavirus in Duitsland stijgt met 66

In Duitsland zijn inmiddels 455 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Volgens de gegevens van de Duitse RIVM, het Robert Koch Instituut, zijn in 24 uur nog eens 66 patiënten bezweken. In de Bondsrepubliek zijn ruim 4750 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat brengt het totaal op 57.298. De deelstaat Beieren telt met 13.989 besmettingen de meeste gevallen. Het virus dook in Beieren voor het eerst in Duitsland op.

08.30 uur 30 maart 2020

Speciale ‘corona-lijn’ voor ouderen met migratieachtergrond

Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat volgens de initiatiefnemers ook open voor ‘gewoon’ een praatje. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben.

Een algemene ‘corona-lijn’ voor senioren werd al op 16 maart gelanceerd door de ouderenorganisatie. „Het is mooi dat we mensen zo kunnen helpen of doorverwijzen”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. „En in deze tijd van het coronavirus, waarin senioren een risicogroep vormen, is het van belang dat alle senioren in Nederland de informatie krijgen die ze nodig hebben of hun vragen kunnen stellen. Dus ook senioren met een migratieachtergrond”.
De hulplijn (030-3400600) is een initiatief van KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).

08.30 uur 30 maart 2020

Gemeente Amsterdam helpt kinderen met laptops en wifi

De gemeente Amsterdam stelt laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Met deze noodmaatregel wil Amsterdam „kansenongelijkheid tegengaan en voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen nu de scholen tijdelijk gesloten zijn”. De gemeente heeft in totaal 3250 chromebooks en 450 wifi-hotspots aangekocht die vanaf maandag via de scholen naar de kinderen gaan. Aanvankelijk dacht de gemeente dat tussen de 2500 en 3000 gezinnen niet over de juiste middelen voor thuisonderwijs beschikten. Maar uit een inventarisatie blijkt het om ongeveer 5500 gezinnen te gaan. „De eerste groep is hier nu mee geholpen”, zei wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. „Gelukkig zijn er ook andere initiatieven zoals Stichting Leergeld die ons helpen en ook scholen doen zelf veel, maar als er nog meer nodig is, gaan we kijken hoe we dat op kunnen lossen.”

08.02 uur 30 maart 2020

Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche

Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in, vermoedelijk als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het CBS merkt op dat de enquête over de maand maart al grotendeels ingevuld was voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen. Ondernemers die de vragen na die datum beantwoordden waren volgens het statistiekbureau in doorsnee nog pessimistischer over de toekomst.

ANP-408804398Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche

07.58 uur 30 maart 2020

„Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen"

beeld ANP

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. Vanuit het hele land komen signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het coronavirus, aldus NU’91. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die „inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten”.

Tot 2 april kunnen zorgmedewerkers die enquête anoniem invullen. NU’91 gaat de resultaten voorleggen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens een overleg dat donderdag plaatsvindt. In Nederland is net als in veel andere landen een tekort ontstaan aan beschermende middelen Door het coronavirus dat wereldwijd om zich heen grijpt is de vraag naar die producten groot. Zaterdag nog ontving Nederland van China een zending mondmaskers, maar het ministerie van VWS keurde die af. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd. Er zijn niet alleen te weinig mondmaskers. Zo is in Nederland ook een tekort ontstaan aan beademingsapparatuur.

Belangrijkste momenten