Begrotingstekort minder hoog dan verwacht

Hoekstra. beeld ANP

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Hoewel de pandemie in Europa over haar hoogtepunt heen lijkt, gelden nog tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 22.24 uur 26 juni 2020
22.24 uur 26 juni 2020

Stevig verlies Wall Street door coronavrees

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag stevig gedaald. De vrees dat de oplopende coronabesmettingen in sommige Amerikaanse staten het economisch herstel dwars zullen zitten, leefde weer op. In de staten Texas en Florida worden sommige versoepelingen, zoals het openen van cafés, weer teruggedraaid. Verder staan Facebook en Twitter in de belangstelling nu Unilever dit jaar niet meer op de sociale netwerken adverteert in de VS.

De Dow-Jonesindex sloot 2,8 procent in de min op 25.015,55 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,4 procent tot 3009,05 punten en techbeurs Nasdaq verloor 2,6 procent tot 9757,22 punten.

20.45 uur 26 juni 2020

Erasmus MC: activeren T-cel even belangrijk als aanmaak antistof

Het Erasmus Medisch Centrum heeft in het onderzoek naar genezing van Covid-19 ontdekt dat een vaccin waarin de aanmaak van antistoffen én T-cellen worden geactiveerd, wel eens het beste zou kunnen zijn. Dat schrijven onderzoekers van het Rotterdamse ziekenhuis vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Immunology.

Een T-cel is de cel die de infectie opruimt. Bij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus moeten producenten niet alleen kijken welke vaccinatie de beste antistoffen oplevert, maar ook naar welke T-cellen worden geactiveerd. Als het virus ondanks die antistoffen toch een infectie veroorzaakt, zijn de T-cellen namelijk ook in staat om het virus aan te vallen, zeggen de onderzoekers van Erasmus MC.

Viroloog Rory de Vries ontdekte samen met een onderzoeksteam van intensivisten en virologen dat Covid-19-patiënten cellen in hun bloed hadden die het virus proberen op te ruimen, zogenoemde virus-specifieke T-cellen. „Het activeren van deze cellen lijkt minstens zo belangrijk als de aanmaak van antistoffen. Vaccins met meerdere eiwitten die de T-cellen activeren zouden wel eens effectiever kunnen zijn. Mogelijk zijn deze T-cellen cruciaal bij immuniteit op de lange termijn”, schrijft De Vries.

20.01 uur 26 juni 2020

Den Haag: oproep op persoonlijke titel demonstreren onverantwoord

De gemeente Den Haag roept mensen op om zondag niet naar het Malieveld te komen. Ook op persoonlijke titel aanwezig zijn bij een demonstratie die verboden is, is een strafbaar feit, stelt de gemeente. Burgemeester Johan Remkes noemt de oproep van Willem Engel, kopstuk van Viruswaanzin, om toch te komen volstrekt onverantwoord.

„Extra wrang is dat de mensen die oproepen om ‘gewoon te gaan en je niets aan te trekken van een verbod’ omdat dit een aanval op de rechtstaat zou zijn feitelijk een situatie van wetteloosheid en chaos creëren. Dat is volstrekt onverantwoord”, aldus Remkes.

De gemeente heeft vrijdag de demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld verboden. Daarop had kopstuk Willem Engel van de groepering laten weten op persoonlijke titel te demonstreren en iedereen uit te nodigen dat ook te gaan doen.

Volgens Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. De groep Viruswaanzin heeft net als vorige week een kort geding aangespannen tegen het demonstratieverbod.

Volgens de gemeente zijn er duidelijke signalen dat de bijeenkomst gekaapt zal worden door groepen die uit zijn op chaos en geweld. De kans dat mensen in het gedrang komen is groot en moet een ander belangrijker argument zijn voor mensen om niet te komen.

Iedereen die aankomt in Den Haag zal aangesproken worden door de politie met het verzoek direct om te keren. Wie dat gebod negeert doet dat op eigen risico. Het is naïef te denken dat als je je zelf vreedzaam gedraagt alle mensen om je heen dat ook zullen doen, stelt de gemeente. „De politie doet er alles aan om te voorkomen dat het misgaat; u kunt ze daarbij helpen door er niet tussen te gaan staan.”

19.48 uur 26 juni 2020

Geen ander gedrag door corona

Voortdurend valt te lezen dat we het als samenleving heel anders gaan aanpakken als deze pandemie achter de rug is. Columnist Gerhard Hormann is minder hoopvol gestemd.

2020-06-26-ECO1-franschijrve-2-FC_webGedragsverandering door coronacrisis kun je vergeten

19.00 uur 26 juni 2020

Geen vervolging gemeente Frankfurt na corona-uitbraak

Tegen de Russisch-Duitse baptistengemeente in Frankfurt, waar in mei meer dan 200 mensen besmet raakten met het coronavirus, wordt geen vervolging ingesteld.

Dat meldde de Duitse krant Die Welt eerder deze week. Overtredingen van de regels van de deelstaat Hessen konden juridisch niet worden bewezen. Volgens een wethouder van Frankfurt heeft de baptistengemeente nauw samengewerkt met de Duitse gezondheidsdienst. Het onderzoek naar de corona-uitbraak in de baptistengemeente is afgerond. Alle gemeenteleden die ziek waren geworden, zijn inmiddels hersteld.

De uitbraak vond plaats na een kerkdienst op zondag 10 mei in de Evangeliums-Christen-Baptisten-Gemeinde. De gemeente –die zich in het stadsdeel Rödelheim in het westen van Frankfurt bevindt– verklaarde kort na de uitbraak dat aan alle vereisten voor het houden van diensten was voldaan. Terugblikkend had men wel beter mondkapjes kunnen dragen en niet moeten zingen, aldus de leiding.

18.54 uur 26 juni 2020

Marineschip Karel Doorman terug na corona-inzet Cariben

Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is vrijdagmiddag na ruim twee maanden weer aangemeerd in Den Helder nadat het corona-ondersteuning had gegeven in de Cariben. De aankomst in de thuishaven was sober vanwege de geldende coronamaatregelen.

18.09 uur 26 juni 2020

Rutte: Curaçao moet net als Spanje en Italië hervormen

Curaçao moet net als Italië en Spanje hervormen, zei minister-president Mark Rutte vrijdag. Het eiland heeft het economisch heel moeilijk door de coronacrisis en sinds twee dagen zijn er rellen. Rutte zei „bezorgd” te zijn over de situatie.

Het kabinet helpt Curaçao met tientallen miljoenen om de coronatijd door te komen, maar eist in ruil hervormingen. „Wij vragen geen bezuinigingen”, aldus Rutte. Het moet er volgens hem toe leiden dat het land bij een volgende crisis zelf de broek kan ophouden.

Volgens de premier is de situatie vergelijkbaar met die in de Europese Unie. „Curaçao is net een kopie van Spanje of Italië.” Nederland vindt dat de EU alleen miljarden via een noodfonds kan investeren in de door corona zwaar getroffen Zuid-Europese landen als zij hervormingen doorvoeren.

Ook verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) benadrukt dat Curaçao maatregelen moeten nemen om het huishoudboekje op orde te brengen. Dan wil het kabinet helpen. Curaçao moet onder meer de belastinginning verbeteren en overheidsbedrijven doorlichten.

De rellen op Curaçao braken twee dagen geleden uit na een protest van vuilnismannen omdat gesneden wordt in hun arbeidsvoorwaarden. Die korting voor ambtenaren is onderdeel van de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor leningen die zijn gegeven om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

De afgelopen twee nachten was het erg onrustig op het eiland. Er waren brandstichtingen en vernielingen. Tientallen mensen zijn opgepakt en er is een avondklok ingesteld. Volgens Knops is er geen beroep gedaan op de Nederlandse mariniers op het eiland om bijstand te verlenen bij het handhaven van de orde.

17.32 uur 26 juni 2020

Gouverneur Texas sluit cafés want corona grijpt om zich heen

Restaurants blijven vooralsnog open, maar mogen vanaf maandag nog maar de helft van de beschikbare capaciteit benutten. Voor bijeenkomsten in de buitenlucht met meer dan honderd personen is nu toestemming nodig van de lokale overheid.

In Texas is het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 sinds eind mei verdrievoudigd. In de miljoenenstad Houston zijn de intensivecareafdelingen sinds donderdag helemaal vol.

De gouverneur had al aangegeven dat er scherpere maatregelen zouden volgen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan als bij tests meer dan 10 procent van de mensen positief zou worden bevonden. Momenteel ligt dat percentage op 11,76.

Ook in Florida stijgt het aantal besmettingsgevallen in hoog tempo. Gouverneur Ron DeSantis liet vrijdag weten de alcoholconsumptie in kroegen met onmiddellijke ingang te verbieden. Dat is in juni zijn eerste belangrijke beleidswijziging om de coronacrisis te bezweren. In de staat kwamen er in 24 uur tijd 8942 geïnfecteerden bij. De teller staat nu op bijna 123.000.

17.15 uur 26 juni 2020

‘Mogelijk alsnog coronabetogers naar de Dam’

Hoewel de ‘demonstratie-rave’ van aanstaande zaterdag in Amsterdam door de gemeente is verboden, sluiten de organisaties Viruswaanzin en Bevrijd Nederland niet uit dat er alsnog betogers naar de Dam trekken. Ook de gemeente zegt rekening te houden met een eventuele toestroom van mensen.

„Ik denk zeker dat er mensen naar de Dam gaan komen, die hebben ook contact met ons opgenomen daarover”, zegt Viruswaanzin-voorman Willem Engel. Op sociale media was veel interesse voor het evenement op de Dam. Op Facebook gaven ruim 8000 mensen aan dat ze van plan waren te komen, en zo’n 21.000 mensen waren geïnteresseerd.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam stelt „niet een duidelijke groep in beeld te hebben die alsnog naar het evenement gaat”. „Ze hebben nu zelf al aangekondigd op Facebook dat het verplaatst is, dus dat is goed. De politie is er in ieder geval op voorbereid om zaterdag handhavend op te kunnen treden.”

De organisaties achter de ‘rave’ zelf vragen Amsterdammers om zich aan te sluiten bij het protest op het Malieveld in Den Haag op zondag. Ook die demonstratie werd door de gemeente verboden, maar de betogers zijn alsnog van plan actie te voeren.

„We hebben besloten om onze pijlen op Den Haag te richten omdat daar de bestuurlijke en rechterlijke macht zit”, zegt Engel. „Je kunt ervan op aan dat we een hogere strategie volgen. We leven nu namelijk in een dictatuur, en dat is on-Nederlands.”

Amsterdam verbood de bijeenkomst vanwege de elementen van vermaak, waardoor de collectieve meningsuiting op de achtergrond is gekomen. Volgens Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren niet bereid of in staat zijn om voor een „ordelijk verloop” te zorgen.

Viruswaanzin is onder andere tegen de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is.

17.03 uur 26 juni 2020

Kortgedingrechter buigt zich over demonstratieverbod Viruswaanzin

Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dat het kort geding vrijdagmiddag is aangevraagd. De voorzieningenrechter gaat het dossier schriftelijk behandelen. De rechtbank doet op uiterlijk zaterdag 12.00 uur uitspraak, mogelijk vrijdagavond al.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood ook vorige week een demonstratie van Viruswaanzin, waarop de groep eveneens reageerde met het aanspannen van een kort geding. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.

Remkes vreest opnieuw „ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een „ordelijk verloop” te zorgen.

16.55 uur 26 juni 2020

Koning in labjas

beeld ANP

In labjas en met een veiligheidsbril ging de koning met studenten van Avans Hogeschool in Breda in gesprek over hoe zij het onderwijs op afstand en de gedeeltelijke terugkeer naar school ervaren.

16.38 uur 26 juni 2020

Nederlandse staat gaat dit jaar nog meer lenen

De Nederlandse staat gaat dit jaar 138,8 miljard euro lenen. Dat is 3 miljard euro meer dan enkele maanden eerder werd verwacht door het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA), dat de staatsleningen uitgeeft.

Begin dit jaar, voor de uitbraak van het coronavirus, werd nog voorspeld dat Nederland in 2020 een kleine 43 miljard euro zou moeten lenen.

16.29 uur 26 juni 2020

Bonden komen met alternatief voor leenstelsel

beeld Pixabay

„Gevraagd naar de verdeling van verantwoordelijkheid voor studiekosten tussen individu en maatschappij geeft een consistente meerderheid aan daar een balans in te willen zoeken: de student kan redelijkerwijs ongeveer een derde bijdragen, de rest zou moeten worden bijgelegd door de maatschappij. Daarbij geeft een groot deel van de studenten aan dat bedrijven een grotere bijdrage zouden moeten leveren”, aldus het stuk.

Gedacht wordt nu aan een basisbeurs met een eigen bijdrage van 450 euro per maand (opgebracht met gemiddeld 12 uur per week werken). Die zou de student in staat moeten stellen schuldenvrij af te studeren. „Een eerste doorrekening van de mogelijke kosten voor de invoering van een dergelijk systeem bedragen ongeveer 3,8 miljard euro extra per jaar ten opzichte van het huidige budget”, aldus de opstellers van het stuk.

Er klinkt volgens de organisaties eveneens „een luide roep” om compensatie voor de generatie met het leenstelsel te maken had . De geraamde kosten hiervan zijn volgens de rapportage eenmalig 3,5 miljard plus en een miljard per jaar extra voor ieder jaar dat de wijziging van de studiefinanciering nog langer op zich laat wachten.

„Zeker met het oog op de huidige coronacrisis en de daaruit verwachte economische recessie is de roep om een systeemverandering groot: er is behoefte aan perspectief voor de nieuwe generatie en solidariteit vanuit verschillende lagen van de maatschappij”, zo wordt verder gesteld.

Het leenstelsel ging in het collegejaar 2015/2016 in voor studenten die toen aan hun studie begonnen. De basisbeurs werd afgeschaft en studenten die geld nodig hadden, konden dat van de overheid lenen tegen een lage rente en met veel tijd om terug te betalen.

Vanaf het begin waren studentenorganisaties er fel op tegen. Inmiddels is in de politiek ook niet veel steun meer voor het leenstelsel.

16.10 uur 26 juni 2020

Nog 39 coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care wordt behandeld, is gedaald van 49 naar 39. „Er worden nu al twee weken dagelijks niet meer dan maximaal twee patiënten opgenomen”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen liggen 190 coronapatiënten, twaalf meer dan op donderdag. Dat betekent dat het totaal aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen van 227 naar 229.

Intensive cares behandelen momenteel 584 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. In totaal liggen 623 mensen op een ic. Dat aantal schommelt al weken tussen de 600 en 650. Onder normale omstandigheden zouden de ic’s ongeveer 900 mensen behandelen. De reguliere zorg komt moeizaam op gang, ook nu het aantal coronapatiënten al tijden laag is.

16.01 uur 26 juni 2020

Voormalig CU-leider gaat naar GGD

beeld ANP

André Rouvoet is de nieuwe voorzitter van de koepelorganisatie van alle GGD’en en GHOR-bureaus in Nederland. De voormalig leider van de ChristenUnie begint 1 juli aan zijn nieuwe functie.

Rouvoet aan de slag als voorzitter GGD

15.58 uur 26 juni 2020

Zorgen om gezondheid prostituee

De christelijke stichting De Haven uit in Den Haag ik geschrokken dat bordelen weer openen. „De coronapandemie is niet voorbij en werken in de prostitutie blijft daarom heel gevaarlijk voor de gezondheid. Daar maken we ons grote zorgen om.”

2020-06-26-REG11-prostitutie-6-FC_web„Angst en twijfel” bij prostituee rond heropening bordeel

15.54 uur 26 juni 2020

Partijen VS moeten inhoudelijk debat over politiegeweld voeren

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gaf donderdag een toelichting op de wet die hervorming van de politie beoogt. beeld EPA

Daarmee is de wet nog niet van kracht. En de kans dat dat gebeurt, lijkt uiterst klein. In het Huis hebben de Democraten de meerderheid, dus daar stond de uitslag van de stemming al vast. Maar in de Senaat domineren de Republikeinen. En die zijn het bepaald niet met alle onderdelen van de wet eens en hebben zelfs een eigen versie gelanceerd. De verwachting is dan ook dat het voorstel in de Amerikaanse ‘Eerste Kamer’ zal stranden.

Dat besefte ook de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. En dus deed zij donderdag na de stemming een moreel appel op de senatoren. „Precies een maand geleden sprak George Floyd zijn laatste woorden: Ik krijg geen lucht. Daarmee heeft hij de loop van de geschiedenis veranderd. De Senaat heeft nu twee keuzes: George Floyd eren en deze wet aannemen, of niets doen.”

Met die laatste keuzemogelijkheid versmalt Pelosi de discussie over het aanpakken van politiegeweld in de Verenigde Staten wel aanzienlijk. Natuurlijk zullen de nabestaanden van Floyd verwerping van het voorstel als een klap in het gezicht ervaren. Maar de wet is in de eerste plaats bedoeld om een maatschappelijk probleem aan te pakken. En daar zou de politieke discussie in de Senaat vooral over moeten gaan.

Die politieke discussie was er gelukkig in elk geval op een aantal inhoudelijke punten. Zo vinden de Republikeinen dat de hervorming van de politie te ver gaat en het optreden van de ‘sterke arm’ zelfs kan ondermijnen. Zij bepleiten juist meer steun voor agenten, die regelmatig hun leven wagen om hun plicht te vervullen. Ook verdere aanscherping van de richtlijnen voor de politie kan niet op Republikeinse instemming rekenen. „Alle levens doen ertoe”, aldus de Republikeinse Afgevaardigde Debbie Lesko.

Maar de discussie ontaardde de afgelopen weken ook in moddergooien tussen de twee partijen. Pelosi beschuldigde Republikeinen ervan dat „zij met de moord op George Floyd proberen weg te komen.” De Republikeinse parlementariër Tim Scott verweet de Democraten dat zij „pure rassenpolitiek bedrijven in de aanloop naar de verkiezingen van november.”

Als het politieke debat op die toon langs partijpolitieke lijnen blijft verlopen, belooft dat weinig goeds voor de oplossing van een maatschappelijk probleem en het verminderen van de spanningen. Terwijl dat wel heel hard nodig is.

15.46 uur 26 juni 2020

Rutte: Turkije-reizen Corendon zijn onverstandig

Het lijkt er niet op dat er alleen maar mensen die moeten reizen in de vliegtuigen van Corendon zitten, zegt Rutte . Het bedrijf specialiseert zich immers in vliegvakantie. „Vakantiereizen naar Turkije moet je gewoon niet doen”, zegt de premier hierover. Daarbij zijn reizigers volgens hem meestal niet verzekerd als ze op reis gaan voor een land met een ‘oranje’ reisadvies.

Sinds 15 juni geldt een geel advies voor tal van Europese landen, waaronder Frankrijk en Spanje. Reizigers moeten daar blijven opletten, maar kunnen er in principe naartoe.

Corendon vliegt vanaf 10 juli weer naar Antalya, Bodrum en Dalaman. Daarover heeft het bedrijf naar eigen zeggen overleg gehad met de Turkse autoriteiten.

15.46 uur 26 juni 2020

Kabinet raamt begrotingstekort dit jaar op 68 miljard euro

Dat was „een hele grove inschatting”, zegt hij nu. Er lag geen macro-economische raming van het Centraal Planbureau (CPB) aan ten grondslag en de schatting was niet doorgerekend. Het kabinet heeft inmiddels ook meer inzicht in de uitgaven aan de steunmaatregelen die getroffen zijn om bedrijven door de coronacrisis te loodsen, en in de misgelopen belastingopbrengsten.

Premier Mark Rutte spreekt in zijn wekelijkse persconferentie nog altijd van „een tekort van astronomische omvang”. Hij benadrukt ook dat Nederland zich die dure steunmaatregelen kan veroorloven doordat de overheidsfinanciën de afgelopen jaren op orde zijn gebracht. „Dat we met zijn allen in staat zijn om dit mogelijk te maken, komt doordat we buffers hadden opgebouwd.”

De huidige inschatting is dat er dit jaar bijna 30 miljard euro minder binnenkomt aan belastingen. De uitgaven daarentegen vallen zo’n 39 miljard euro hoger uit dan vorig jaar op Prinsjesdag werd voorzien. Dat komt niet alleen door de noodmaatregelen, maar ook door sterk gestegen uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.

Ook met al die extra informatie blijft de raming „erg onzeker”. Ook het CPB waarschuwt dat de economische ontwikkelingen zich heel moeilijk laten voorspellen zolang het nieuwe coronavirus niet helemaal is bedwongen. Daarom werkt de belangrijkste economische raadgever van het kabinet met verschillende scenario’s. Op Prinsjesdag in september komt het kabinet met een nieuwe raming.

Het geraamde begrotingstekort komt neer op 8,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de economie. De staatsschuld loopt op naar 491 miljard euro, ofwel ruim 63 procent van het bbp.

15.21 uur 26 juni 2020

Tientallen demonstranten bij Vion-slachterij in Boxtel

beeld ANP

Tientallen mensen hebben vrijdag gedemonstreerd bij de Vion-slachterij in Boxtel. Ze willen dat het bedrijf sluit. „Dit is een coronahaard”, aldus initiatiefneemster Mirjam Bemelmans.

De mensen, ongeveer vijftig totaal, hadden doeken bij zich met daarop teksten als ‘Gezondheid boven winst’ en ‘Sluit Vion’. Bemelmans overhandigde de kwaliteitsmanager van het bedrijf een brief. Die is ook naar de gemeente gestuurd. „Wij willen graag het eerlijke verhaal. Wij willen van de Veiligheidsregio horen waarom dit bedrijf per se open moet blijven”, zegt Bemelmans.

Bij Vion werden eerder coronabesmettingen vastgesteld. Begin juni nam het bedrijf extra maatregelen. Zo werd een controle aan de poort ingesteld om besmetting actief op te sporen, waarna mensen met corona-achtige klachten naar een van de teststraten van de GGD worden gestuurd. In totaal zijn in de eerste twee weken van juni in Boxtel 26 mensen positief getest. Zij stopten daarom met hun werk.

15.17 uur 26 juni 2020

WHO: 28 miljard nodig virus te bestrijden in arme landen

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het de komende twaalf maanden 31,3 miljard dollar (bijna 28 miljard euro) nodig heeft om de uitbraak van het coronavirus in minder welvarende landen het hoofd te bieden. Het geld moet voornamelijk worden geïnvesteerd in testen, behandeling van Covid-19 en de aanschaf van vaccins, zodra die beschikbaar zijn.

Doel van de WHO is om midden 2021 een voorraad van 500 miljoen tests en 245 miljoen vaccins beschikbaar te hebben, zo verklaart de organisatie vrijdag. Aan het eind van volgend jaar moeten die aantallen zijn opgevoerd tot 2 miljard vaccins, waarvan de helft bestemd is voor de armste landen.

14.38 uur 26 juni 2020

Coronabetogers zondag ‘op persoonlijke titel’ naar Malieveld

Engel zegt dat hij zich niet laat tegenhouden. „Maak je geen zorgen, we openen de snelwegen als dat moet. Dit is ons land en het is afgelopen. Het is afgelopen met deze onzin. Wij gaan demonstreren, zondag, op het Malieveld. Niet namens Viruswaanzin, wel in de geest van Viruswaanzin.” Engel zegt ook dat Viruswaanzin een kort geding heeft aangespannen, „maar daar hebben we niet heel veel vertrouwen in, en we gaan er ook niet op wachten. Het zou fijn zijn als de rechter ons daarin gelijk geeft zodat Viruswaanzin de demonstratie toch kan organiseren, maar wij zijn zondag als privaat persoon, als burger, op het Malieveld omdat het ons Malieveld is.”

De gemeente heeft vrijdag de demonstratie verboden. Volgens Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er „duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren niet bereid of in staat zijn om voor een „ordelijk verloop” te zorgen.

Remkes verbood het protest van vorige week ook. Viruswaanzin vocht dat aan bij de rechter, maar tevergeefs. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. De gemeente liet dat even toe. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.

Viruswaanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is.

Bouw in Verzet sluit zich bij de demonstratie aan. De groep wil zondag met „minimaal 500 mensen” naar Den Haag gaan. „Bij ons in de bouw is 1,5 meter afstand houden niet haalbaar. Ik zet zelf tegels van soms een meter, dat kan ik niet in mijn eentje. Dan sta je toch met twee mensen binnen een meter. Stratenmakers, stukadoors en installateurs kunnen ook niet alles alleen. De 1,5 meterregel is waanzin en moet van tafel. Daar staan wij achter”, zegt Erik van Ginkel van Bouw in Verzet. Die groep demonstreerde vorig jaar op het Malieveld tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

14.38 uur 26 juni 2020

Merkel fel tegen stigmatisering inwoners besmettingshaarden

De woede van sommige Duitsers richting de inwoners van de districten waar het coronavirus weer grootschalig is uitgebroken, is „geheel onacceptabel en walgelijk”, heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd. De woordvoerder reageerde op berichten dat inwoners van de districten Gütersloh en Warendorf doelwit zijn van beledigingen en vandalisme.

„Dat inwoners van Gütersloh en Warendorf soms worden uitgescholden en dat hun auto’s worden bekrast, is natuurlijk onacceptabel en walgelijk gedrag”, zei Merkels woordvoerder in een persconferentie. „We moeten elkaar met respect en sympathie behandelen, in het bijzonder in moeilijke situaties.” Hij voegde daaraan toe dat iedereen de kans loopt dat zijn of haar omgeving plotseling een infectiehaard blijkt te zijn.

Duitse autoriteiten gelastten dinsdag dat lockdownmaatregelen opnieuw werden ingesteld in de twee districten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Die beslissing kwam nadat een grootschalige coronauitbraak onder het personeel van vleesverwerker Tönnies aan het licht was gekomen. Meer dan 1500 medewerkers bleken te zijn besmet. Van de meer dan 1500 testen die woensdag onder de bevolking van Gütersloh werden uitgevoerd, bleken er volgens de lokale autoriteiten maar drie positief te zijn.

Desondanks hebben meerdere Duitse deelstaten laten weten dat zij vakantiegangers uit de getroffen regio’s zullen terugsturen. Een toeristenpaar uit Gütersloh werd deze week weggestuurd van het eiland Usedom in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Beieren kondigde aan dat hotels in de deelstaat geen boekingen zouden aannemen van mensen uit gebieden met hoge besmettingsrisico’s.

Deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen heeft mensen geadviseerd zich te laten testen voor ze elders in Duitsland op reis gaan. Net als Merkels woordvoerder sprak Laschet zich uit tegen de stigmatisering van mensen uit de regio Gütersloh.

14.17 uur 26 juni 2020

‘Tienduizenden flexwerkers gebruiken coronacompensatie niet’

Tienduizenden flexwerkers maken nog geen gebruik van de compensatieregeling die voor hen in het leven is geroepen, omdat ze er geen weet van hebben. Dat meldt CNV. Volgens de vakbond komen sommige mensen daardoor onnodig in financiële problemen.

CNV roept alle flexwerkers die in aanmerking komen voor de regeling op zich te melden bij het UWV. „Dit kan nog tot 12 juli. Het gaat om een bedrag van 550 euro per maand. Voor drie maanden loopt dit dus op tot 1650 euro. Een te hoog bedrag om te laten liggen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens hem gaat het vaak om studenten met een bijbaan die nu de huur niet kunnen betalen of kampen met een oplopende studieschuld. De vakbond vraagt de overheid om de TOFA-regeling, de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten, meer onder de aandacht te brengen.

Flexwerkers moeten wel aan voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de regeling. Zo moeten ze in februari minimaal 400 euro hebben verdiend en in april zeker de helft van hun inkomsten hebben verloren. Ze krijgen geen geld als ze in maart, april of mei een beroep hebben gedaan op WW, bijstand of een andere regeling.

14.13 uur 26 juni 2020

Nieuw orgaan voor conflicten over ontslag grote groepen

Werkgevers en werknemers kunnen vanaf volgende week een beroep doen op een nieuwe commissie als zij er gezamenlijk niet uitkomen bij ontslag van twintig personen of meer. De zogeheten Commissie voor Geschilbeslechting van de Stichting van de Arbeid gaat kijken naar de noodzaak van het aantal te vervallen arbeidsplaatsen en toetst de gevolgde procedure.

De commissie is tot stand gekomen in nauw overleg met het kabinet om mede uitvoering te geven aan het tweede steunpakket voor de economie. Daarin is afgesproken dat bedrijven vakbonden of personeelsvertegenwoordigers zoals de ondernemingsraad erbij betrekken als ze meer dan twintig werknemers ontslaan. Als de gesprekken daar in een patstelling belanden, kunnen de betrokkenen bij de commissie terecht.

14.08 uur 26 juni 2020

Nog drie doden door coronavirus, aantal besmettingen boven 50.000

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het coronavirus vastgesteld bij nog eens 96 mensen. Dat aantal is daardoor gestegen tot net iets boven de 50.000. Niet iedereen wordt getest en de informatie komt soms wat later binnen bij het RIVM, dus het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen ligt vermoedelijk hoger.

Een van de drie ‘nieuwe doden’ stierf afgelopen woensdag, een ander vorige week. Verder kreeg het RIVM door dat een patiënt op 11 april was overleden. De meeste ziekenhuisopnames zijn van de afgelopen dagen, maar iemand die op 2 mei in een ziekenhuis kwam te liggen is ook aan de lijst toegevoegd.

Sinds het begin van de maand zijn 110 mensen overleden en 73 mensen in een ziekenhuis opgenomen. Eind maart en begin april, op het toppunt van de coronacrisis, waren er meer dan 150 sterfgevallen en soms meer dan 600 ziekenhuisopnames per dag.

13.56 uur 26 juni 2020

Lockdown-maatregelen Peking worden versoepeld

De lockdown-maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in de Chinese hoofdstad Peking worden versoepeld. De lokale autoriteiten maakten donderdag al bekend dat de tweede virusuitbraak die er de afgelopen weken woedde onder controle zou zijn. Functionarissen zeggen dat er in de laatste twee weken al drie miljoen monsters zijn verzameld voor corona-tests.

Tientallen woonwijken en gebouwen in de Chinese hoofdstad werden de afgelopen weken afgesloten. Om de overgebleven besmettingsgevallen in kaart te brengen en aan te pakken, zette de overheid in op een ‘testcampagne’ op massale schaal.

De meerderheid van de besmettingsgevallen is herleid naar de Xinfadi-markt in het zuiden van de stad, waar zo’n 80 procent van Pekings verse voedsel en vlees vandaan komt. De testcampagne van de autoriteiten is dan ook met name gericht op mensen die werken op de voedselmarkten, en mensen die er hun inkopen doen, horecapersoneel, en bezorgers.

De lockdown-maatregelen werden dinsdag al voor zeven flatgebouwen versoepeld nadat bewoners negatief waren getest op het longvirus. De bewoners van de overige gesloten gebouwen moesten nog een tijd binnenblijven. De autoriteiten in Peking meldden vrijdag elf nieuwe besmettingsgevallen, waarmee het totale aantal besmettingen er sinds de uitbraak van 11 juni op 280 komt.

13.56 uur 26 juni 2020

Werkgevers en werknemers: meer nodig om recessie te bestrijden

De overheid moet meer investeren in onder meer verduurzaming en scholing om de aankomende recessie als gevolg van de coronacrisis te bestrijden. Daarvoor pleit de Stichting van de Arbeid, waarin zowel werkgevers als vakbonden vertegenwoordigd zijn, in een verklaring aan het kabinet en cao-overleggen.

De Stichting van de Arbeid verwacht dat de coronacrisis een lange economische recessie veroorzaakt en gaat de komende maanden met het kabinet in overleg. Na alle inzet op noodmaatregelen moet er meer aandacht komen voor een herstel- en aanpassingsbeleid.

De werkgevers en werknemers vragen het kabinet om gezamenlijk de negatieve gevolgen van de recessie te beperken met een investeringsoffensief. Zo zouden investeringen van burgers en bedrijven fiscaal moeten worden gestimuleerd. Ook moet de overheid investeren in onder meer duurzaamheid. Reeds geplande publieke investeringen moeten worden versneld. Er moet ook meer geld komen voor scholing en herplaatsing van werknemers.

13.40 uur 26 juni 2020

‘Geef ook dokters een bonus’

De landelijke vereniging van artsen in dienstverband LAD vindt dat ook arts-assistenten, specialisten ouderengeneeskunde en „vele andere artsen die keihard hebben gewerkt” in aanmerking moeten komen voor een coronabonus. Dat zegt de voorzitter, Suzanne Booij, op de site van de club.

Afgelopen week werd bekend dat de overheid bonussen van 1000 euro netto uitdeelt aan verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg, als waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis.

„Ik juich het toe dat verpleegkundigen een bonus krijgen, maar vergeet niet dat ook artsen keihard hebben gewerkt in deze crisis. En dan doel ik niet alleen op huisartsen, artsen Maatschappij + Gezondheid, specialisten ouderengeneeskunde en basisartsen in ziekenhuizen, maar ook op aios en anios die ineens op een corona-afdeling kwamen te werken en dat met volle overgave hebben gedaan”, zegt ze. Een aios is een arts-assistent in opleiding tot specialist, een anios is ook arts, maar hij is niet in opleiding tot specialist.

„En wat te denken van de coassistenten, die zich na het stopzetten van hun coschappen massaal hebben gemeld bij zorginstellingen?”, vervolgt Booij.

„Artsen hebben heel veel overuren gemaakt de afgelopen maanden”,aldus Booij. Ze vindt het belangrijk dat ze die overuren ook kunnen compenseren in tijd „zeker omdat we niet weten hoe lang deze crisis nog aanhoudt.”

13.25 uur 26 juni 2020

Marechaussees in opleiding mogelijk besmet met coronavirus

Zes marechaussees in opleiding zijn mogelijk besmet met het coronavirus. De in Apeldoorn ondergebrachte rekruten hebben een coronatest ondergaan en wachten de uitslag in quarantaine af, meldt Defensie.

Het zestal had milde klachten die kunnen duiden op het virus. Dit weekend moet duidelijk worden of ze het virus inderdaad onder de leden hebben. Ze zijn tot die tijd afgezonderd om te voorkomen dat ze anderen kunnen besmetten.

13.18 uur 26 juni 2020

Den Haag verbiedt opnieuw demonstratie Virus Waanzin

De protestgroep Virus Waanzin mag zondag niet demonstreren in Den Haag. De demonstratie is, net als vorige week, verboden door Johan Remkes, waarnemend burgemeester van Den Haag en plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio. De demonstratie is een gevaar voor de volksgezondheid en er „zijn duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden”, zegt de gemeente.

13.08 uur 26 juni 2020

Quarantaine voor bewoners flatgebouw Duitsland opgeheven

De autoriteiten in het Duitse Göttingen hebben de quarantaine opgeheven van de ongeveer 700 bewoners van een flat in de stad in Nedersaksen. De bewoners gingen een week geleden gezamenlijk in isolatie toen 120 mensen uit het pand besmet bleken met het coronavirus.

De quarantaine is opgeheven nadat uit 600 (tweede) coronatests vier positieve gevallen werden ontdekt. Mensen die als individueel geval in quarantaine waren, blijven geïsoleerd.

Het gaat om een flatgebouw van achttien verdiepingen aan de noordelijke rand van de binnenstad waar al eerder een corona-uitbraak was geweest. Volgens de autoriteiten hebben leden van meerdere huishoudens tijdens privéfeesten in mei de hygiëne- en afstandsregels overtreden.

De afzondering van de flat verliep niet zonder slag of stoot. De politie had afgelopen weekeinde de grootste moeite om de bewoners binnen te houden. Zaterdag probeerden ongeveer honderd bewoners uit te breken. Ze probeerden door het hek te komen dat rond het pand was neergezet en raakten daarbij slaags met de politie.

Enkele politiemensen raakten daardoor gewond. De politie werd bekogeld met stukken metaal en vuurwerk.

12.56 uur 26 juni 2020

Bijna kwart minder kankerdiagnoses, vermoedelijk door corona

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses viel in maart, april en mei 20 tot 25 procent lager uit dan in januari en februari. Dat meldt Integraal Kankercentrum Nederland op basis van de Nederlandse Kankerregistratie en de landelijke pathologiedatabase PALGA.

De daling is zeer waarschijnlijk te verklaren uit het feit dat mensen door de coronacrisis, die medio maart losbarstte, niet zo snel naar de huisarts gingen. Ook was er stagnatie in verwijzingen en diagnostiek.

De situatie leverde in maart, april en mei minder dan 7000 nieuwe kankerpatiënten per maand op, terwijl het er in januari 9000 waren. Vermoedelijk zijn er inmiddels ongeveer 5000 diagnoses nog niet gesteld, schat Integraal Kankercentrum Nederland. Over de effecten van het eventueel later ontdekken, de daarop volgende mogelijk zwaardere behandeling en de kansen op overleving is op dit moment nog geen uitspraak te doen, zegt het centrum.

Al langer bestaan er zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met andere ziekten.

12.55 uur 26 juni 2020

Gemengde reacties uit Kamer op steun voor KLM

Partijen in de Tweede Kamer reageren verdeeld op de aankondiging dat het kabinet 3,4 miljard aan staatssteun verleent aan KLM. Dat gebeurt deels door leningen en deels door garantstellingen.

Volgens GroenLinks laat het kabinet een „reset voor de luchtvaart” liggen. „Dit zijn geen strenge voorwaarden, maar de greenwash die we bij luchtvaart gewend zijn”, reageert Kamerlid Suzanne Kröger. De oppositiepartij laakt het gebrek aan strenge eisen in ruil voor het pakket voor de luchtvaartmaatschappij.

De ChristenUnie is juist „tevreden” dat tegenover de steun staat dat KLM „de omslag maakt naar minder overlast, minder vervuiling en lagere topbeloningen”. De partij „steunt de voorwaarden die het kabinet stelt aan de leningen en garanties voor KLM”, zegt Kamerlid Eppo Bruins. „Minder nachtvluchten, geen bonussen en dividend en belangrijk nieuws is dat Nederland de garantie heeft gekregen dat KLM op Schiphol blijft - iets wat sinds de fusie met Air France onzeker was. De Nederlandse staat krijgt hiermee weer meer controle over de toekomst van KLM.”

Ook coalitiepartij D66 vindt het „goed dat met lening en garantie op banklening grootste faillissement uit onze geschiedenis is voorkomen”, laat Kamerlid Joost Sneller weten. „Stevigere staatsgaranties zijn positief voor onze open economie.” De duurzaamheidseisen noemt hij een „stapje vooruit”, maar de verlaging van het aantal nachtvluchten „is nog mager”, vindt Sneller.

VVD’er Roald van der Linde noemt het een „goede stap van het kabinet”. Het steunpakket „biedt duizenden werknemers in de luchtvaart perspectief in deze moeilijke tijden”.

De SP is op haar beurt uiterst kritisch. „Als een organisatie echt niet failliet mag gaan, dan kan het ook niet overgelaten worden aan de markt”, zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. „Wat de SP betreft is veel meer zeggenschap, of uiteindelijk nationalisatie, de manier om de banen en toekomst van KLM structureel veilig te stellen”, stelt de socialistische politicus. Hij „roept daarom het kabinet op om terug naar de onderhandelingstafel te gaan om de toekomst van KLM en de mensen die daar werken echt veilig te stellen”.

11.09 uur 26 juni 2020

ING: Nederlanders pinnen nog steeds minder dan voor coronacrisis

Nederlanders pinnen momenteel 10 procent minder dan voor de uitbraak van het coronavirus. Eind maart, nadat de eerste coronamaatregelen waren genomen, werd er 35 procent minder afgerekend dan normaal. Het bestedingspatroon is ook anders. Zo wordt nog steeds minder geld besteed aan uitgaan. Dat meldt ING op basis van haar pintransactiedata. De bank verwacht dat dit patroon de komende maanden blijft bestaan.

Veel horecagelegenheden hebben de deuren weer geopend maar er wordt in juni nog steeds veel minder afgerekend vergeleken met vorig jaar. ING ziet in de sector een daling van 35 procent in de waarde van de pinbetalingen. De cijfers zijn wel flink opgekrabbeld vergeleken met april van dit jaar, toen veel zaken de deuren gesloten hielden. Ook de uitgaven in tankstations en parkeergarages zijn nog steeds 16 procent lager ten opzichte van vorig jaar. Dat komt onder meer omdat consumenten vaker thuis werken.

De bank meldt een stijging in de pinuitgaven bij bouwmarkten, tuincentra en voedingspeciaalzaken. De pin-omzet ligt in juni in die sectoren zo’n 30 procent hoger dan vorig jaar. Om thuis te kunnen sporten en de kinderen te vermaken wordt er 14 procent meer uitgegeven aan speelgoed, sport en in hobbywinkels.

11.01 uur 26 juni 2020

Zweedse hoofdepidemioloog boos op Wereldgezondheidsorganisatie

De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell heeft met onbegrip gereageerd op de classificatie van zijn land door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als risicoland in verband met het nieuwe coronavirus. Volgens Tegnell, de architect van de losse Zweedse corona-aanpak, heeft de WHO de gegevens over de uitbraak in Zweden verkeerd geïnterpreteerd.

Dat het aantal geregistreerde gevallen in Zweden toeneemt, ligt er volgens Tegnell aan dat het land aanzienlijk meer tests uitvoert dan voorheen. „Het is onjuist om Zweden in te delen bij landen die eerder geen problemen hebben gehad en die blijkbaar pas aan het begin van hun epidemie staan”, aldus Tegnell. De WHO had volgens hem een meer gedetailleerd beeld van Zweden gekregen als die contact met hem had opgenomen.

beeld AFP

Het hoofd van het Europese bureau van de WHO Hans Kluge, sprak donderdag over de stijgende coronacijfers in Europa. Dertig landen in de Europese regio hebben de afgelopen twee weken een toename van het aantal gevallen gemeld, zei de regionale directeur. In elf landen leidde een versnelde verspreiding tot een aanzienlijke heropleving van het coronavirus, zei Kluge. Daarbij werd Zweden in één adem genoemd met landen als Armenië, Azerbeidzjan, Albanië en Oekraïne. In die landen dreigt het zorgstelsel onder de druk te bezwijken als de verspreiding van het longvirus niet doeltreffend wordt aangepakt, waarschuwde Kluge.

Zweden onderscheidde zich van andere Europese landen door een lossere aanpak van het coronavirus. Zo werden cafés en restaurants niet gesloten. De bevolking werd vooral gewezen op de eigen verantwoordelijkheid. Resultaat van die aanpak is dat zowel de besmettingsaantallen als het dodental in Zweden hoger is dan in buurlanden. In Zweden is het nieuwe coronavirus bij 63.890 mensen vastgesteld, waarvan er 5230 zijn overleden.

11.00 uur 26 juni 2020

Corendon vliegt in juli weer naar Turkije ondanks advies kabinet

Reisorganisatie Corendon hervat vanaf 10 juli weer zijn vakantiereizen naar Turkije, hoewel het kabinet voor dat land een ‘oranje’ reisadvies geeft. Dit reisadvies houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-essentiële reizen naar Turkije afraadt en als mensen toch gaan ze bij terugkomst voor twee weken in de quarantaine moeten. Corendon is door eigen onderzoek overtuigd dat een overgroot deel van zijn klanten deze zomer toch wil afreizen naar Turkije.

beeld ANP

Om een verplichte quarantaine te vermijden, biedt Corendon haar klanten de mogelijkheid aan een dag voor vertrek uit Turkije of direct na de terugvlucht een gratis coronatest te ondergaan. Als het virus niet wordt aangetroffen, is thuisquarantaine niet nodig, aldus de organisatie. Daarnaast belooft het bedrijf vakantiegangers, die een vakantie met een hotelverblijf hebben geboekt, kosteloos naar Nederland terug te brengen als Turkije bijvoorbeeld een lockdown afkondigt.

Corendon voerde voor zijn beslissing om de vluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten overleg met de Turkse autoriteiten. Het aantal coronabesmettingen is in die gebieden „zeer laag”, aldus de reisorganisatie. Op Turkse vliegvelden en in de toeristische hotels gelden strikte protocollen om het welzijn en de gezondheid van de gasten te waarborgen, benadrukt de operator. De medische voorzieningen in de toeristengebieden in Turkije staan verder op een hoog niveau, aldus de reisorganisatie. Ook zou volgens Corendon de Nederlandse ziektekostenverzekering in Turkije geldig zijn in het geval dat een vakantieganger besmet raakt met het coronavirus.

Corendon verzorgde vorig jaar de vakantie van ruim 300.000 Nederlanders naar Turkije. Daarmee is de operator naar eigen zeggen de grootste aanbieder van reizen naar dat land.

10.53 uur 26 juni 2020

Verbazing bij vakbond over precieze afspraken bezuinigingen

Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. VNV en VNC snappen dat er moet worden bezuinigd. VNV heeft met collegabonden De Unie en de NVLT al op 5 mei een intentieverklaring getekend die onderstreept dat zij ook hun verantwoordelijkheid nemen bij de opgave die voorligt.

De pilotenbond benadrukt echter dat in de afgelopen periode vakbonden en ondernemingsraad niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de voorwaarden en bezuinigingseisen. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken. „Het Nederlandse poldermodel, gebaseerd op consensus tussen sociale partners, is hiermee terzijde geschoven”, zo klinkt het.

Volgens VNV is het aan KLM en aan de bonden om gezamenlijk te komen tot de meest effectieve en passende maatregelen om de maatschappij door de crisis te loodsen. „Wij gaan ervan uit dat die rolverdeling uiteindelijk ook zal worden gerespecteerd.”

VNC is ook verrast door de afspraken die KLM en het kabinet hebben gemaakt. De grootste bond bij KLM hekelt vooral het gegeven dat Jan Modaal wordt geraakt. Bij de cabinebond leeft ook het gevoel dat KLM eerdere bezuinigingsplannen die het er niet eerder doorheen kreeg tijdens de cao-onderhandelingen, meegenomen heeft naar Den Haag. „Laten we het erop houden dat Den Haag niet alle plannen heeft verzonnen”, aldus een zegsvrouw.

Vakbond FNV is het in grote lijnen eens met de voorwaarden voor de staatssteun, maar vindt dat van te veel mensen een loonoffer wordt gevraagd. Nu is besloten dat mensen die 36.500 euro of meer per jaar verdienen gekort zullen worden, meent de bond. Die grens zou „een stuk hoger moeten liggen dan een maandsalaris van 2816 euro”. Bovendien wijst FNV op de vele mensen die zwaar werk doen tegen een modaal salaris. De onregelmatigheidstoeslag zou daarom ook niet mee moeten tellen om te bepalen of werknemers minder zouden moeten verdienen.

10.28 uur 26 juni 2020

Aantal nachtvluchten Schiphol met 20 procent omlaag

Het aantal nachtvluchten op Schiphol wordt de komende tijd met 20 procent verlaagd van 32.000 naar 25.000 per jaar, kondigt minister Cora van Nieuwenhuizen aan. De vermindering van het aantal nachtvluchten is onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt rond de financiële steun aan KLM.

Hoekstra en Van Nieuwenhuizen. beeld ANP

In eerste instantie gaat het aantal nachtvluchten terug naar 29.000, daarna naar 27.000 en vervolgens 25.000. Hoe dat tijdspad er precies uit zal zien, is nog niet bekend. Ook is die verdere verlaging waarschijnlijk alleen mogelijk als Lelystad Airport zijn deuren heeft geopend. Daarnaast moet er de trein voor reizen naar steden als Brussel en Düsseldorf een goed alternatief zijn.

„Een brede nachtoperatie” op Schiphol is namelijk wel belangrijk omdat er weinig uitwijkmogelijkheden zijn. Luchtvaartmaatschappijen in andere Europese landen hebben alternatieve, gelijkwaardige luchthavens om naar uit te wijken, wat in Nederland niet het geval is.
Vluchten tussen 23.00 uur en 7.00 uur worden op Schiphol nachtvluchten genoemd.

09.38 uur 26 juni 2020

KLM werkt aan uitwerking herstelplan

Luchtvaartmaatschappij KLM werkt aan een herstelplan om de maatschappij door de crisis te loodsen. Het plan moet tegen oktober gereed zijn, maar de eerste contouren zullen in juli al zichtbaar worden, zei KLM-baas Pieter Elbers in een toelichting op het steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse staat voor KLM. Volgende maand zal naar verwachting ook meer bekend zijn over het aantal ontslagen of personeel dat via een vertrekregeling de maatschappij verlaat.

Elbers kon nog geen aantallen noemen van het aantal medewerkers dat KLM zal verlaten. Maar hij zei ook niet blind te zijn voor de gevolgen van de crisis, wijzend ook naar de ingrepen bij sectorgenoten. Feit is volgens hem dat KLM volgend jaar kleiner zal zijn dan bij het begin van dit jaar. De kosten moeten in ieder geval met 15 procent omlaag.

Bij KLM denken volgens Elbers heel wat mensen na over de vertrekregeling die is geboden. Er zit volgens hem geen maximum aan de regeling. Het aantal aanmeldingen was volgens Elbers in lijn met de verwachtingen. De bijdrage van KLM-personeel is een van de voorwaarden van het steunpakket. Ook de variabele beloning van directie en topmanagement, de herstructurering, dividendbeleid, netwerkcapaciteit, duurzaamheid en leefbaarheid maken deel uit van het eisenpakket.

Een van de stappen die worden gezet is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten. Deze gaan in eerst instantie van 32.000 naar 29.000 per jaar. In het plan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn, waarbij ook het belang van het zo goed als mogelijk in stand houden van het netwerk niet buiten beschouwing mag worden gelaten.

Elbers sprak in de woorden van premier Mark Rutte dat met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten genomen moeten worden. Hij benadrukte verder dat de regelingen in overeenstemming zijn met de Europese regels, en dat KLM bijvoorbeeld gewoon rente moet betalen over het leningdeel. Volgens hem is het zaak om snel van de rentelasten af te komen.

Verder wees hij op de vele onduidelijkheden die er zijn. Elbers benadrukte nogmaals dat KLM door het rondwarende coronavirus in een crisis van ongekende omvang zit. Hij ziet de toekomst evengoed met vertrouwen tegemoet.

09.03 uur 26 juni 2020

„Online winkelen slaat gat in winkelstraat middelgrote steden”

Op korte termijn komt één op de vijf winkels leeg te staan in middelgrote steden als gevolg van online winkelen. Door de uitbraak van het coronavirus winkelden mensen vaker vanuit huis en het bestellen via internet is ook definitief door ouderen ontdekt. Dat zegt vastgoedadviseur Colliers International na onderzoek onder ruim 2000 consumenten.

„Bijna 37 procent van de Nederlanders is van plan ook in de toekomst meer producten online te bestellen. Bij mensen ouder dan 50 jaar is dat percentage niet veel anders. Dat is opvallend, omdat het juist zij zijn die eerder weinig online kochten”, vertelt Chris Lanting van Colliers. Nu deze groep van koopgedrag verandert, heeft dat volgens hem grote gevolgen voor de winkelstraten in ons land.

De afgelopen periode hebben volgens Colliers vier op de tien mensen meer via internet gekocht. Vooral kleding en schoenen, persoonlijke verzorging en boeken en tijdschriften waren in trek. Daarnaast hebben 260.000 huishoudens voor het eerst online boodschappen gedaan.

08.08 uur 26 juni 2020

Kabinet geeft 3,4 miljard noodsteun aan KLM

Het kabinet schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven.

Dat melden de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

Minister Hoekstra. beeld ANP

Air France-KLM kan onder de nieuwe afspraken minder makkelijk af van Schiphol als luchtvaartknooppunt. Nu geldt nog een opzegtermijn van negen maanden, dat wordt vijf jaar. Dat biedt „meer zekerheid voor KLM en Schiphol en dus het publieke belang van Nederland.

KLM zelf moet de kosten met 15 procent verlagen. Daarvoor wordt de komende tijd een herstructureringsplan gemaakt. Ook moet het aantal nachtvluchten omlaag en moet de luchtvaartmaatschappij meer werk maken van verduurzaming.

07.40 uur 26 juni 2020

Terugkijken: Minister De Jonge en Van der Staaij (SGP) over zingen

Psalmenpolitie

$parsedBody
07.24 uur 26 juni 2020

Terugkijken: premier Rutte en Van der Staaij over gemeentezang

Rutte en Van der Staaij gemeentezang

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

07.07 uur 26 juni 2020

VirusWaanzin wil zondag weer op Malieveld in Den Haag betogen

De groep VirusWaanzin, die fel gekant is tegen de coronamaategelen, wil zondag opnieuw een grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag houden. Een woordvoerder van de groep zegt dat het aanvankelijk de bedoeling was zondag ook in een aantal andere steden te betogen, maar dat daar om organisatorische redenen van wordt afgezien.

Willem Engel, een van de initiatiefnemers van Viruswaanzin. beeld ANP

Afgelopen zondag was er ook een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld. Daarvoor was geen toestemming gegeven. Die demonstratie draaide uit op ongeregeldheden. Volgens de politie werd de betoging door „een mix van demonstranten en onruststokers” bezocht. Het werd onrustig op het moment dat onruststokers de confrontatie met de politie zochten. In totaal werden ongeveer vierhonderd mensen gearresteerd. Het overgrote deel werd dezelfde dag of in de nacht heengezonden met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom).

Jan Engel van VirusWaanzin laat weten dat de demonstratie komende zondag is aangemeld bij de gemeente Den Haag, maar dat er nog geen toestemming voor is gegeven.

Bij het officiële dodental door het nieuwe coronavirus plaatste Viruswaanzin grote vraagtekens.

07.04 uur 26 juni 2020

‘KLM krijgt hulppakket van 3,4 miljard euro’

Luchtvaartmaatschappij KLM ontvangt een steunpakket van 3,4 miljard euro om de coronacrisis te overleven. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een melding op de site van zustermaatschappij Air France, die inmiddels is verwijderd.

De Nederlandse regering zou in ruil voor de steun een vertrouwenspersoon in het bestuur van KLM mogen benoemen, meldt Reuters op basis van ingewijden. Die moet erop toezien dat de financiële hulp uitsluitend naar KLM gaat, en niet naar het bredere concern Air France-KLM.

Eerder werd al bekend dat de Nederlandse vliegmaatschappij en andere betrokken partijen een akkoord hadden bereikt over financiële steun om de luchtvaartmaatschappij door de crisis te helpen. De ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) lichten het steunpakket vrijdagochtend toe. KLM wilde niet reageren voorafgaand aan die bekendmaking door het kabinet.

De regering maakte in april al bekend dat het bereid was tussen de 2 miljard en 4 miljard euro uit te trekken voor KLM, in de vorm van directe leningen en garanties op leningen. De Franse regering kondigde toen aan zusterbedrijf Air France te ondersteunen met een pakket ter waarde van zo’n 7 miljard euro. De luchtvaartgroep is zwaar getroffen door de coronacrisis, die de vloot nog altijd grotendeels aan de grond houdt.

De afgelopen tijd is druk onderhandeld, ook met banken, moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid, over de voorwaarden voor dat aanvullende steunpakket. Zowel Nederland als Frankrijk heeft een aandelenbelang van circa 14 procent in de luchtvaartgroep.

07.03 uur 26 juni 2020

Nederlandse banken verleenden voor 17 miljard euro steun

Nederlandse banken hebben sinds het uitbreken van de coronapandemie voor 17 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 152.000 ondernemers en bijna 32.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens de NVB zwakt het aantal nieuwe aanvragen van financiering al enige tijd af. Dat komt doordat bedrijven in nood nu wat extra lucht hebben door coulance bij het aflossen of overheidssteun. Banken houden er tegelijkertijd rekening mee dat de roep om hulp later in de crisis weer luider wordt, als bijvoorbeeld overheidssteun wordt afgebouwd.

Ondernemingen kregen gedurende de crisis bijna 24.000 nieuwe financieringen van Nederlandse banken. Die zijn bij elkaar goed voor een waarde van 14 miljard euro. Op 4800 van deze leningen zit een garantie van de overheid.

Het aantal bedrijven en particulieren dat uitstel van betalingen kreeg, bleef de afgelopen maand nagenoeg gelijk. Bijna 32.000 consumenten kregen een aflossingspauze voor hun hypotheek of lening, waarmee 76 miljoen euro gemoeid was. Daarnaast kregen 128.000 bedrijven uitstel van betaling, voor een waarde van 3 miljard euro.

De NVB meldde verder dat er weer evenveel wordt gepind als vlak voor de coronacrisis. Per week werd er voor ruim 2,7 miljard met de pinpas betaald. De waarde van de contante betalingen aan de kassa ligt nog wel 30 procent lager dan voor de lockdown.

06.54 uur 26 juni 2020

Onderwijsminister Noordrijn-Westfalen tegen snel sluiten scholen

Bij een regionale uitbraak van het coronavirus, moeten niet direct alle scholen weer gesloten worden. Dat zegt minister van Onderwijs van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Yvonne Gebauer in de krant Kölner Stadt-Anzeiger. In de deelstaat zijn deze week in twee regio’s weer strenge lockdownmaatregelen ingevoerd na uitbraken van het virus.

beeld EPA

„We moeten niet als reflex direct de scholen sluiten. Bij besmettingen in een bepaalde regio, moet er gericht actie worden ondernomen”, aldus Gebauer. „Het kan niet zo zijn dat direct wordt besloten alle scholen en kinderopvanglocaties dicht te gooien als daar in de buurt besmettingen zijn vastgesteld. We moeten de maatregelen niet ten koste van onze kinderen laten gaan.”

In Gütersloh en Warendorf zijn zeker 1500 mensen positief getest op het virus. De besmettingen zijn allemaal terug te leiden naar de vleesfabriek van Tönnies.

06.50 uur 26 juni 2020

Duitsland registreert 477 nieuwe coronabesmettingen

In Duitsland is de afgelopen 24 uur bij 477 mensen het coronavirus vastgesteld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 192.556. Het dodental is met 21 gestegen tot 8948. Dat meldt het Robert Koch Institut.

Zeker 177.100 mensen zijn volledig hersteld, dat zijn er 300 meer dan een dag eerder.

De besmettingsgraad in Duitsland is weer iets gedaald en staat op 0,59. Een dag eerder was dat 0,72. Dat betekent dat minder dan een besmet persoon gemiddeld minder dan een persoon aansteekt.

Belangrijkste momenten