Liveblog: Regen en onweer in Zuid-Nederland

Het is historisch heet. Donderdagmiddag werd de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Op het meetpunt bij vliegbasis Gilze-Rijen werd het 40,7 graden. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Liveblog laatste update 21.21 uur 26 juli 2019
21.21 uur 26 juli 2019

Recordtemperatuur gemeten in Groot-Brittannië

Ook in het Verenigd Koninkrijk is deze week mogelijk het landelijke temperatuurrecord gebroken. Het weerinstituut Met Office zegt dat donderdag 38,7 graden is gemeten in de botanische tuin bij Cambridge University.

Het vorige record stamde uit 2003. Toen steeg het kwik naar 38,5 graden in het Engelse Faversham. Dat was de hoogste temperatuur die ooit was gemeten in het land. Het zestien jaar oude record is officieel nog niet gebroken. Het weerinstituut kijkt nog of de meting van donderdag voldoet aan de kwaliteitseisen. Dat kan enkele dagen duren.

Ook andere Europese landen gingen deze week gebukt onder extreem warm weer. Er sneuvelden temperatuurrecords in Nederland, België en Duitsland.

21.20 uur 26 juli 2019

Zaterdag minder intercity’s om hitte

De Nederlandse Spoorwegen zetten ook zaterdag minder intercity’s in vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen. Donderdag en vrijdag reden daarom op een aantal trajecten minder treinen.

Volgens de NS wordt het zaterdag ook nog zeer warm. De intercity’s op de trajecten Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Eindhoven-Sittard en Amsterdam-Haarlem-Den Haag Centraal rijden minder vaak dan normaal op zaterdag. Dat geldt ook voor de intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam.
De NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen.

19.08 uur 26 juli 2019

Vliegverkeer Eindhoven Airport stil om onweer

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport is vrijdagavond stilgelegd vanwege onweer.
Volgens de luchthaven kan er daardoor niet gewerkt worden op het platform, waar alle vliegtuigen geparkeerd staan. Het is niet bekend tot hoe lang het duurt.
Rond Eindhoven onweert en regent het vrijdagavond flink.

19.04 uur 26 juli 2019

Overlast door regen en onweersbuien

In het noorden en oosten van Noord-Brabant en het zuiden van Limburg hebben onweersbuien overlast veroorzaakt. Lokaal is er volgens het KNMI sprake van windstoten, hagel en wateroverlast. Het KNMI heeft naast code oranje wegens de hitte voor beide provincies code geel afgegeven vanwege de onweersbuien.
Volgens de ANWB is er op de A67 van Venlo naar Eindhoven in korte tijd heel veel regen gevallen en liggen er omgewaaide bomen op de weg. Ook rond Eindhoven regende het flink.

Rijkswaterstaat waarschuwde al eerder dat na een week droogte en extreme temperaturen door de regen wegen glad kunnen worden.
Vrijdagavond is er ook elders in het zuiden en zuidwesten kans op onweer.

17.51 uur 26 juli 2019

Koele zomer

Later zal dit een koele zomer genoemd worden, zei Geert Jan van Oldenborgh, klimaatdeskundige van het KNMI, na de warme zomer van 2018. Dat blijkt sneller waarheid dan gedacht.

Lees het artikel hier.

17.00 uur 26 juli 2019

CBR annuleert aantal rijexamens om hitte

beeld ANP

Vanwege de aanhoudende warmte heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) deze week 43 rijexamens uitgesteld. Dat blijkt uit navraag van BNR. Het gaat om motor- en bromfietsexamens. „Het was simpelweg niet meer veilig en verantwoord”, zei een CBR-woordvoerster tegen de nieuwszender.

De beslissing om kandidaten wel of niet te laten afrijden bij hoge temperaturen wordt volgens haar van geval tot geval bekeken. „Examinatoren beslissen samen met collega’s of het verantwoord genoeg is.”

Kandidaten van wie het rijexamen is afgelast, krijgen voorrang: binnen twee weken kunnen ze alsnog afrijden.

16.35 uur 26 juli 2019

Smogalarm in Limburg, Brabant en Zuid-Holland

In een groot deel van het land geldt ook vrijdag een smogalarm. Het gaat om de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Donderdag was in deze en vier andere provincies ook een smogalarm van kracht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan onder meer leiden tot hoesten, kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Het advies geldt volgens het RIVM vooral in de namiddag en de vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

De mate van smog wordt bepaald door de hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht. Een smogperiode, doorgaans met weinig wind en hoge temperaturen, kan enkele dagen tot enkele weken duren.

16.34 uur 26 juli 2019

Tweede dag op rij boven de 40 graden

In het Brabantse Volkel is het 40,1 graden geworden. Dat meldt Weeronline. Het is de tweede dag op rij dat de grens van 40 graden is bereikt. Donderdag werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden.

In De Bilt is het 37,2 graden. Dat is net iets minder dan de 37,5 graden van donderdag, dus het warmterrecord in De Bilt is daarmee niet gesneuveld. Het is wel de derde dag op rij dat het oude record van 35,7 graden, gemeten in 2006 en 2018, is verbroken.

15.41 uur 26 juli 2019

‘Lokale buien kunnen gladde wegen veroorzaken’

Omdat na een week droogte en extreem hoge temperaturen vrijdag lokaal pittige regenbuien worden verwacht, kunnen wegen glad worden. Olieresten, rubberresten en stofdeeltjes hebben zich opgehoopt op het wegdek. In combinatie met regenwater zorgt dat voor een dunne, gladde, slijmerige laag.

Vorig jaar juli raakten de wegen spekglad door opschuimen, zoals Rijkswaterstaat het noemt. Maar toen had het een volle maand niet geregend. „Dit keer maar een week. Afgelopen zaterdag heeft het nog flink geregend. We verwachten dat het niet zo erg wordt als toen”, zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Die komt dan ook niet met een algemene waarschuwing. Het is wel raadzaam de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

15.05 uur 26 juli 2019

Automobilisten in file op A44 krijgen water

De brandweer schiet mensen te hulp die vrijdagmiddag met hun auto vaststaan op de A44, Sassenheim richting Amsterdam. Veel weggebruikers kunnen in de hitte al twee uur geen kant op nadat bij Sassenheim een vrachtwagen is geschaard. Daarom wordt water uitgedeeld. Gekeken wordt wat er, gezien de hoge temperatuur, verder nog aan hulp geboden kan worden.

De ANWB adviseert het overige verkeer om te rijden via de A4. Onduidelijk is hoe lang de A44 richting Amsterdam nog afgesloten is.

13.56 uur 26 juli 2019

Warmste 26 juli ooit gemeten

Opnieuw sneuvelt een officieel datumrecord. In De Bilt werd het om 13:40 uur 36,0 graden. Het oude record stond flink scherp op 35,7 graden en werd vorig jaar gemeten. Tot aan dit jaar was dit dagrecord tevens het absolute warmterecord voor De Bilt. Het kwik loopt komende uren verder op naar circa 37 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 40 graden worden.

De gisteren gevestigde absolute temperatuurrecords zullen vandaag waarschijnlijk net niet gebroken worden. Het absolute warmterecord van Nederland staat op 40,7 graden en werd gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het gisteren de warmste dag ooit met 37,5 graden.

De Bilt telt dit jaar al elf datum-warmterecords. In februari werden er maar liefst vier genoteerd, in juni drie en in juli tot dusver vier (23, 24, 25 en 26 juli). Daarnaast werd op 18 februari nog het datum-warmterecord geëvenaard. Kouderecords zijn dit jaar nog niet voorgekomen. 23 september 2018 konden we voor het laatst een datum-kouderecord noteren.

Een warmterecord op zich zegt niets over klimaatverandering, maar de verhouding tussen kouderecords en warmterecords zegt des te meer. In deze eeuw staan tegenover elk kouderecord acht warmterecords.

13.14 uur 26 juli 2019

NS: door hitte minder intercity’s

De Nederlandse Spoorwegen hebben vrijdag het aantal intercity’s verder teruggeschroefd vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen, meldt een woordvoerder.

Reden er donderdag op twee trajecten minder intercity’s (Amsterdam-Rotterdam en Amsterdam-Sittard), vrijdag komen daar vier trajecten bij: Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Den Haag (via Haarlem), Duivendrecht-Lelystad en Schiphol-Nijmegen (via Utrecht).

Van en naar Zandvoort zet NS - ook vanwege het warme weer - juist meer treinen in. Tot 22.00 uur rijden er vrijdag vier in plaats van twee treinen per uur. „Mensen kunnen na hun werk dus wat makkelijker met de trein naar het strand en strandgasten kunnen daar ook wat langer van het zonnige weer genieten”, aldus de woordvoerder.

12.05 uur 26 juli 2019

Waterschap: Vissen kunnen doodgaan door harde regenbui

beeld Pixabay

Harde regenbuien, zoals voor dit weekeinde worden verwacht, kunnen vissen in beken en sloten doden. Dat meldt waterschap Vallei en Veluwe, dat mensen oproept om direct alarm te slaan als ze dode vissen in het water zien.

In veel beken en sloten staat nog maar heel weinig water door droogte en hitte. De bodem is keihard. De harde bodem kan een flinke plensbui niet verwerken. Het zand wordt omgewoeld en dat leidt tot zuurstofloosheid in het water, aldus het schap.

Vallei en Veluwe waarschuwt ook voor vies water door een hoosbui. In de droge riolen heeft zich veel vuil opgehoopt, dat door een grote bui ineens loskomt en naar de rioolwaterzuivering stroomt. Die zuivering kan zoveel water ineens ook niet aan, waardoor ongezuiverd water in het oppervlaktewater terechtkomt. Van zulk ongezuiverd water kunnen zwemmers ziek worden.

De extreme hitte van de laatste dagen heeft de problemen met de waterstand op tal van plekken snel verergerd, aldus de schappen. Het hoogveen in de Brabantse Peel is in gevaar, aldus waterschap Aa en Maas. Hoogveen komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor en heeft een stabiel waterpeil nodig. Beschermen van natuur gaat volgens wettelijke afspraken voor belangen van agrariërs. Daarom geldt vanaf vrijdag een sproeiverbod rondom het Peelgebied.

Waterschap Rivierenland beperkt het schutten op het Merwedekanaal, omdat de natuurrijke Linge die uitmondt op het kanaal teveel water verliest. Dat betekent dat de wachttijden bij de sluizen bij Gorinchem en Vianen oplopen. Waterschap De Dommel haalt water uit een grondwaterput om te voorkomen dat een aantal Brabantse beken helemaal droogvallen. In die beken leven beschermde vissen die stromend water nodig hebben.

11.41 uur 26 juli 2019

Franse boeren mogen even geen graan oogsten

Boeren in het Franse departement Oise mogen tijdelijk geen graan meer oogsten vanwege brandgevaar door droogte en hitte. Door de extreme temperaturen zijn in het gebied honderden hectaren graanvelden afgebrand. Eén boer overleed zelfs, toen de tractor waarin hij zat vlam vatte.

Het is de eerste keer ooit dat de autoriteiten een verbod op het oogsten van graan instellen. Een landbouworganisatie waarschuwt voor het gevaar van oogstmachines die te heet worden op de kurkdroge grond, waardoor brand kan ontstaan. Boeren werden eerder al verplicht een brandblusser mee te nemen tijdens hun werk.

In de Oise geldt code rood vanwege de hitte, het hoogste waarschuwingsniveau.

11.04 uur 26 juli 2019

Hitte levert weer problemen op met bruggen

De Binnenhavenbrug in stadsdeel Feyenoord wordt natgehouden door medewerkers van de gemeente. De gemeente probeert hiermee te voorkomen dat stalen constructies teveel uitzetten door de warmte en daardoor klem komen te zitten. beeld ANP

Door de hoge temperaturen zette de brug in de A27 uit, waardoor het beweegbare deel niet meer goed dicht of open kan. De brug wordt sinds donderdag gekoeld om verdere problemen te voorkomen. In beide richtingen is voor de veiligheid van de wegwerkers een rijstrook afgesloten en mag er maximaal 50 kilometer per uur worden gereden.

Rijkswaterstaat houdt gedurende de hitteperiode alle beweegbare bruggen in de gaten. Diverse bruggen hebben problemen met open- en dichtgaan. Zo wilde de Spijkenisserbrug (N492), een van de drie verbindingen die Voorne-Putten verbinden met de regio Rotterdam, niet zakken, maar er kan weer verkeer overheen. De brug blijft voorlopig gestremd voor de scheepvaart.

11.00 uur 26 juli 2019

FNV wil zonwerende uitrusting voor bouwvakkers

FNV Bouw wil dat medewerkers in de bouw beter beschermd worden tegen de zon. In de cao voor dakdekkers zijn recent al speciale brillen, petten en kleding opgenomen, maar dat moet gaan gebeuren voor alle mensen die door hun werk in de bouw veel in de buitenlucht komen.

Dat zegt FNV-woordvoerder Casper Schrijver in reactie op een artikel in het AD, waarin het Amsterdamse UMC meldt dat bouwvakkers en wegwerkers wel twee of drie keer zoveel kans hebben op huidkanker doordat ze veelvuldig buiten werken.

De FNV heeft al eerder geprobeerd brillen, petten en kleren tegen de zon in alle bouw-cao’s te krijgen en zet er bij de komende onderhandelingen, dit najaar, opnieuw op in. Werkgevers moeten hun personeel beschermen, aldus de bond.

Er wordt nu wel extra water geregeld en er wordt rekening gehouden met de stand van de zon, zodat er zoveel mogelijk in de schaduw kan worden gewerkt. Maar er kan nog veel meer, ook al horen de weerconsulenten van de FNV volgens Schrijver op bouwplaatsen nogal eens teksten als „Ach,ik ben het gewend”en „Komt wel goed”.

10.59 uur 26 juli 2019

Weerman Hiemstra krijgt klimaatontkenners over zich heen

10.52 uur 26 juli 2019

Twitteraar wil overzomeren

09.30 uur 26 juli 2019

‘Duitse vakbond dringt aan op hitteverlof’

In Duitsland moeten ook voorschriften komen over buiten werken in de hitte. Volgens Gerhard Citrich van de Duitse vakbond voor de bouw, IG BAU, is het raar dat er voor kantoren of fabrieken wel een maximumtemperatuur geldt en voor mensen die buiten in de hitte werken niet.

Volgens de regels in de Bondsrepubliek is een ruimte waar het warmer is dan 35 graden geen werkplaats meer. Daar moet dan het werk worden gestaakt. Maar volgens Citrich is bijvoorbeeld het werken op een dak bij 30 graden al heel erg moeilijk. Hij stelt voor om te beginnen al het werk in de bouw stil te leggen bij 40 graden.

De vakbondsman beklemtoont in de krant Bild dat de zomer een veel groter probleem wordt dan de winter. Wel bestaat er op koude winterdagen vorstverlet als buiten niet kan worden gewerkt, maar voor extreem warme dagen is, net als in Nederland, nog niks vastgelegd.

08.00 uur 26 juli 2019

Kans op problemen op spoor stijgt door hitte

beeld ANP

Doordat het in Nederland voor de derde dag op rij heet is, stijgt de kans op problemen met de trein, het spoor of de technische onderdelen daaromheen. Dat twittert de directeur communicatie bij de NS, Bartho Boer.

Donderdag schrapte de NS op twee trajecten een aantal ritten. Systemen hadden storingen gekregen doordat treinen urenlang bloot waren gesteld aan extreme temperaturen. Daardoor was minder materieel beschikbaar. Vrijdag is de NS de dag begonnen met een punctualiteit van 93 procent, aldus Boer. „Iets minder dan gisteren, maar wel dankzij hard werken van onze monteurs vannacht”, twittert hij. Zo zijn airco’s gemaakt en onderdelen vervangen. Extra personeel staat klaar om problemen het hoofd te bieden.

Absolute prioriteit is om mensen uit de trein te halen als daar iets mee gebeurt en daardoor voor langere tijd stil staat, zegt Boer. Hij adviseert treinreizigers onder meer voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor actuele informatie.

07.58 uur 26 juli 2019

Half miljoen auto’s nog op winterbanden

Al vallen op dit moment de mussen van het dak, toch rijden nog altijd 500.000 automobilisten op winterbanden. Dat leidt de Bovag af uit een onderzoek onder ruim 1100 auto’s in Eindhoven, Utrecht en Zwolle. Het zou gaan om 5,3 procent van het totale wagenpark van 9 miljoen auto’s.

Vorig jaar reed 5,7 procent van de bestuurders in de zomer nog door op winterbanden. Ook toen ging het om een half miljoen wagens. Dat het percentage toen hoger lag dan dit jaar, komt doordat het totale wagenpark afgelopen jaar met 300.000 is toegenomen.

Volgens de brancheorganisatie slijten winterbanden, die van zacht rubber zijn gemaakt, met deze temperaturen extra hard en verbruikt de auto meer brandstof. Ook kan de hitte de wegligging negatief beïnvloeden.

07.46 uur 26 juli 2019

Partij batterijen in brand door broei

Het bedrijf in Breda waar brand woedde. beeld ANP

In een partij van 25 kuub batterijen en accu’s bij een bedrijf in Breda heeft vrijdagochtend vroeg brand gewoed. De partij vatte vermoedelijk door broei vlam, meldt de brandweer.

Aangezien de batterijen lithium bevatten is bij de brand giftige rook vrijgekomen. De politie heeft de omgeving afgezet en heeft er volgens de brandweer voor gezorgd dat niemand in de rook kon komen.

De brand werd rond 04.00 uur ontdekt op het buitenterrein van het bedrijf Re-tech aan de Grenssteen. Re-tech zamelt hoogwaardige elektronische apparatuur in, waaronder accu’s en batterijen van tablets en telefoons. De brandende partij lag geïsoleerd op het buitenterrein, waardoor aan de gebouwen en andere opgeslagen spullen geen schade is ontstaan.

Om te voorkomen dat de batterijen en accu’s opnieuw vlam vatten laat de brandweer ze onderdompelen in een met water gevulde container. Daarbij kan opnieuw giftige rook vrijkomen. Mensen die de buurt van de plek van de brand moeten zijn, worden daarom nog even tegengehouden, tot het sein veilig wordt gegeven. Het onderdompelen begint naar verwachting rond 08.00 uur en neemt ongeveer een klein uur in beslag.

07.15 uur 26 juli 2019

Minimumtemperatuur van 22,9 in De Bilt

Met 22,9 graden in De Bilt was afgelopen nacht de warmste nacht die ooit gemeten is. Daarnaast was het eerste officiële tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901. Op grote schaal was sprake van minima van 20 graden of meer.

Het warmst bleef het in Deelen met 25,6 graden. Vandaag wordt de laatste snikhete dag. Vanavond, komende nacht en morgen zorgen onweersbuien voor verkoeling.

Aan het einde van de middag is in het zuiden al kans op een lokale onweersbui. Vanavond en komende nacht volgen meer buien in het zuiden en westen van het land. Hierbij is kans op hagel en windstoten.

Zaterdag komt het in het hele land tot regen- en onweersbuien. Lokaal kan zeer veel neerslag vallen. De buien verdrijven de hitte, maar in het oosten en noordoosten kan het nog 30-31 graden worden. Zondag wordt het 21-28 graden.

04.03 uur 26 juli 2019

Voorlopig laatste zeer warme zomerdag

Hitte in Amsterdam. beeld ANP

Volgens Weeronline loopt de temperatuur snel op. Vrijdagmiddag wordt het 33 graden aan zee tot lokaal 39 graden in Limburg. De wind is matig en waait uit het oosten. In het zuiden wordt de wind geleidelijk zwak en veranderlijk van richting. In Zeeland draait de wind aan het einde van de middag naar het westen en treedt daar verkoeling op.

Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag is vooral in het zuiden en westen van het land kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. In het noorden en oosten blijft het droog. Koud wordt het niet. De minimumtemperatuur komt uit op 19 tot 21 graden.

Zaterdag kan het in het oosten en noordoosten regionaal nog 30 tot 32 graden worden. In het noordwesten, midden en zuiden wordt het 25 tot 30 graden. In Zeeland ligt de maximumtemperatuur rond 23 graden.

02.56 uur 26 juli 2019

Hittegolf midden in de nacht al een feit

Laken. beeld Pixabay

Volgens MeteoGroup werd om 02.00 uur een temperatuur van 28 graden gemeten in De Bilt. Daardoor is een hittegolf in Nederland een feit. Op andere plekken was het nog warmer. Bij Schiphol kwam het kwik ’s nachts zelfs boven de 30 graden uit. Volgens MeteoGroup is dat nooit eerder voorgekomen.

De hittegolf begon maandag toen het in De Bilt 26,4 graden werd. Daarna volgden 31,9 graden op dinsdag, 36,4 op woensdag en 37,5 op donderdag. Weeronline verwacht dat vrijdag de temperatuur in De Bilt zal oplopen tot 36,8 graden en ook zaterdag het nog zo’n 26 graden wordt. Daarna zal de temperatuur onder de 25 graden zakken, waarmee een einde komt aan de hittegolf.

Regionaal was in Twente en Maastricht donderdag al sprake van een hittegolf. Volgens Weeronline voldoen alleen het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en Vlissingen niet aan de definitie.

Het weerbureau denkt dat in het oosten zelfs een superhittegolf mogelijk is, een term die Weeronline vorig jaar in het leven heeft geroepen. Daarvoor moet de temperatuur vijf dagen op rij boven de 30 graden komen, waarbij het drie keer 35 graden of meer wordt.

20.45 uur 25 juli 2019

„Laatste drie eeuwen niet zo warm als vandaag”

Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke is het in ieder geval sinds 1706 niet zo warm geweest als op 25 juli 2019. „Dit is heel, heel, heel bijzonder.”

De officiële metingen van het KNMI zijn in 1901 gestart. Maar in de twee eeuwen daarvoor werd de temperatuur ook al gemeten en vastgelegd. Niet met officiële meetapparatuur, waardoor de meetresultaten wat onzeker zijn. Kuipers Munneke: „Maar ondanks die onzekerheid weten we toch heel zeker dat de afgelopen drie eeuwen de temperatuur in Nederland nooit boven de 40 graden is uitgekomen.”

19.45 uur 25 juli 2019

Mensen onwel op Maasvlaktestrand

Hulpdiensten zijn op weg naar het Rotterdamse Maasvlaktestrand om mensen bij te staan die op deze warme zomerdag mogelijk in de problemen komen. Hoeveel mensen hulp hebben ingeroepen, kan de woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond niet zeggen. Hij meldt dat meerdere mensen bevangen zijn door de hitte. Er worden extra ambulances en een noodhulpteam naar de Maasvlakte gestuurd om mensen ter plekke te kunnen behandelen. Ook de reddingsbrigade is nog in touw.

De gehele dag al krijgt de meldkamer telefoontjes van mensen die onwel zijn geworden door de hitte, te weinig gedronken hebben of in zee in problemen komen en door de reddingsbrigade uit het water moeten worden gehaald. Omdat het aantal meldingen aan het einde van de middag alleen maar toenam, is kort na 18.00 uur besloten meer hulpverleners naar het strand te sturen, aldus de zegsman van de veiligheidsregio.

18.57 uur 25 juli 2019

25 juli 2019 warmste dag ooit sinds metingen

Weerstation Gilze-Rijen is de nieuwe eigenaar van het nationale warmterecord. Het werd er vandaag met 40,7 graden het warmst, aldus Weeronline. Westdorpe kwam met 40,6 graden een fractie lager uit. Opmerkelijk is dat ook in Wilhelminadorp, Woensdrecht, Eindhoven, Arcen, Hupsel en op weerstation Twenthe de 40-gradengrens werd gepasseerd.

De temperaturen van vandaag zijn bizar hoog te noemen. Zeker wanneer we dit vergelijken met het voormalige warmterecord van 38,6 graden uit Warnsveld dat vanaf 23 augustus 1944 tot gisteren stand hield. In Eindhoven werd het gisteren 39,3 graden.

Ook in De Bilt was het nog nooit zo warm als vandaag. Het werd er 37,5 graden. Gisteren werd er 36,4 graden gemeten. Daarvoor stond het record op 35,7 graden, gemeten op 19 juli 2006 en 26 juli 2018.

Opwarmende klimaat

De hitte van vandaag heeft alles te maken met het sterk opwarmende klimaat in Nederland. In de vorige eeuw zouden temperaturen van ruim 40 graden ondenkbaar zijn geweest, zeker op zo'n grote schaal.

Een zuidenwind heeft extreem hete lucht aangevoerd vanuit Afrika. Deze extreme hete lucht zou halverwege de vorige eeuw 1-2 graden minder warm zijn geweest. De brongebieden zijn sindsdien sterk opgewarmd en dat maakt dat bij zuidenwind de kans op hitterecords tegenwoordig zo groot is.

De droge bodem, droge luchtsoort en zonovergoten dagen hebben vervolgens het zetje gegeven tot deze extreme temperaturen. Door deze droge omstandigheden is alle zonne-energie omgezet in warmte. Normaal gesproken gaat veel energie verloren aan het verdampen van vocht.

18.44 uur 25 juli 2019

Hitte in de Betuwe

betuwe7

Het is bloedheet. Hoe komen ze in de Betuwe deze zinderende donderdag door?

Deel 7 in een serie video’s: Dierenambulancebroeder Gerrit de Boom.

17.42 uur 25 juli 2019

Merwedebrug heeft last van hitte

De hitte zorgt voor problemen op de A27. Het verkeer kan met hooguit 70 kilometer per uur over de Merwedebrug bij Gorinchem rijden. In elke richting is één rijstrook afgesloten. De stalen brugdelen zijn uitgezet en de brug kan daardoor niet meer goed open of dicht.

Rijkswaterstaat koelt de brug met water. Schepen mogen voorlopig niet onder de brug door varen.

17.33 uur 25 juli 2019

Honderden kippen dood in hete vrachtwagen

beeld Unsplash

Honderden kippen zijn om het leven gekomen in een Nederlandse vrachtauto op de Duitse snelweg, en nog eens honderden kippen kunnen bezwijken. De dieren hadden geen water en de enige verkoeling was de rijwind. De beide chauffeurs, die in Nederland wonen, kregen een boete van 1000 euro elk.

De vrachtwagen was woensdagochtend vroeg met 4470 kippen erin vertrokken uit Frankrijk, meldde de Duitse politie donderdag. De bestemming was een slachthuis in Polen. In de buurt van het Duitse Frankfurt zagen automobilisten woensdagavond dat kippen roerloos in hun kooien lagen. Ze waarschuwden de politie, die de vrachtwagen aan de kant zette. Het was op dat moment 34 graden buiten.

De nog levende kippen werden opgevangen op een pluimveebedrijf in de buurt. Ongeveer 500 kippen bleken te zijn gestorven. Nog eens 400 tot 500 kippen zullen mogelijk overlijden door de gevolgen van het transport. Volgens een ingeschakelde dierenarts zou geen enkele kip levend in het slachthuis zijn aangekomen.

17.28 uur 25 juli 2019

Zestien kinderen Leusden onwel en naar ziekenhuis gebracht

Zestien kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze door de hitte onwel waren geworden op een kampeerboerderij in Leusden. Dat meldt de politie Utrecht.
Vijftien kinderen zijn naar het UMC Utrecht gebracht en een naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Op de boerderij werden in totaal twintig kinderen onwel.

De hulpdiensten zijn met veel materiaal uitgerukt naar de YMCA kampeerboerderij aan de Paradijsweg. Ook is er een traumahelikopter opgeroepen.

16.50 uur 25 juli 2019

Ook hitterecord in Duitsland

Ook in Duitsland is donderdag een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, werd een temperatuur van 41,6 graden gemeten. Het is niet zeker dat het daarbij blijft, want de Duitse weerdienst DWD verwacht dat het kwik nog verder stijgt.

Het oude record stond op naam van de plaats Kitzingen in Beieren. Daar was het vier jaar geleden 40,3 graden. Behalve Lingen kwamen ook enkele andere steden donderdag boven dat record uit. Zo was het 40,7 graden in Bonn. In Geilenkirchen, aan de grens met Zuid-Limburg, werd een temperatuur van 40,5 graden geregistreerd.

16.47 uur 25 juli 2019

4000 kippen dood door hitte

Zo’n vierduizend kippen zijn donderdag om het leven gekomen als gevolg van de hitte in stallen aan de Graven in Neer, vlak bij Roermond. De brandweer is uitgerukt om de zeven stallen met in totaal 140.000 kippen te koelen. Dit omdat de eigen ventilatie in de stallen de hitte niet meer aankan, laat de brandweer weten.

Het gaat om zes weken oude vleeskuikens, die in stallen staan met elk 12.000 tot 30.000 kippen. Woensdag al was de kritische grens van 34 graden in de stallen overschreden, aldus de woordvoerder van de brandweer. „Bij meer dan 34 graden kunnen de hartspieren van de dieren het begeven”, zei de woordvoerder.
De brandweer spuit water op de daken zodat binnen de temperatuur daalt. „Hoe lang we hier kunnen blijven hangt natuurlijk wel af van de vraag of we straks naar een bosbrand moeten”, aldus de woordvoerder.

15.46 uur 25 juli 2019

Barbecueverbod in Bunnik

Inwoners van de gemeente Bunnik mogen in hun eigen tuin tot nader order niet barbecueën en vuurkorven aansteken. Op advies van de Veiligheidsregio Utrecht heeft het college van burgemeester en wethouders een algeheel stookverbod ingesteld.

„De laatste tijd is het erg droog en inmiddels gaat de droogte gepaard met hoge temperaturen. Ook de komende dagen blijft het erg heet. Daarom is het brandrisico verhoogd naar Fase 2. Dat betekent dat er een verhoogde kans op een snel uitbreidende brand is en er extra maatregelen nodig zijn”, aldus de gemeente op de website.
In de hele gemeente is het verboden om te stoken. Het verbod geldt ook voor mensen en bedrijven die een vergunning hebben om bijvoorbeeld snoeiafval te verbranden. Roken en open vuur in natuurgebieden zijn eveneens verboden.

15.39 uur 25 juli 2019

'Paus' bezwijkt onder hitte

Een zandsculptuur van de paus is door de hitte afgebrokkeld. Dat meldt de Stentor donderdagmiddag. De paus is buik en benen kwijt.

In de loods van Bijbelverhalen in Zand in Elburg is het relatief koel, zegt eigenaar Aad Peters. „Nog geen dertig graden.” En de andere sculpturen staan er nog goed bij. Hoe kan het dat de paus dan wel ingestort is? Volgens Peters heeft het te maken met de wijze waarop het beeld is gebouwd. Het is gehouwen uit een groot blok zand, terwijl tientallen andere sculpturen solitair staan. Daardoor duurt het langer voor het beeld uitgehard is.

PAUS‘Paus’ bezwijkt onder hitte

15.13 uur 25 juli 2019

Hitte in de Betuwe

Het is bloedheet. Hoe komen ze in de Betuwe deze zinderende donderdag door?

Deel 6 in een serie video’s: Postbode Daan Pelamonia.

warmte6

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen.

15.09 uur 25 juli 2019

KNMI: Gilze-Rijen door grens van 40 graden

Voor het eerst sinds de offficiële metingen is in Nederland een temperatuur boven de veertig graden Celcius gemeten. Op vliegbasis Gilze-Rijen, in Noord-Brabant., gaf de thermometer volgens het KNMI 40,4 graden Celcius aan.

14.57 uur 25 juli 2019

Hitte in de Betuwe

Het is bloedheet. Hoe komen ze in de Betuwe deze zinderende donderdag door?

Deel 5 in een serie video’s: Transporteur Patrick van der Meer in Culemborg.

yfwarmte5

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen.

14.52 uur 25 juli 2019

KNMI: hitterecord Deelen ongeldig, nieuw record in Gilze-Rijen

Zojuist is het hitterecord, dat woensdag op 39,3 graden werd gezet, officieel gebroken. Het KNMI meldde om 14.50 uur dat de thermometer op het meetpunt Gilze-Rijen 39,7 graden aantikte. Op vijf andere locaties is het ook al rond 39 graden. In vrijwel het hele land is inmiddels sprake van extreme hitte. Alleen in Friesland en Noord-Holland is de temperatuur vrijwel overal nog onder de 35 graden.

De komende twee uur kan de temperatuur nog verder stijgen waardoor Weerplaza er vanuit gaat dat Nederland donderdag voor het eerst een maximum van 40 graden gaat meten op een officieel KNMI meetpunt.

De metingen van station Deelen eerder vanmiddag, met als huidig maximum 42,9 graden, worden als extreem twijfelachtig bestempeld. De stijging van de temperatuur met meer dan vier graden in 30 minuten moet nader bestudeerd worden om na te gaan wat er aan de hand was. Het wegvallen van de wind, waardoor het plotseling windstil werd, kan een deel van de stijging verklaren, maar dat wordt door het KNMI verder uitgezocht. In een recente meting rapporteert Deelen ruim 37 graden, daarmee waarschijnlijk bevestigend dat we de metingen van 40+ graden moeten negeren.

14.33 uur 25 juli 2019

Weerman twijfelt op Twitter

Het donderdagmiddag gemeten hitterecord in Deelen wordt door weerman Reinier van den Berg in twijfel getrokken.

14.30 uur 25 juli 2019

KNMI gaat hitterecord onderzoeken

De temperatuur steeg „ongeloofwaardig snel”, zegt het KNMI nu. Ze gaan de gemeten temperatuur van 41,7 graden bij het Gelderse Deelen onderzoeken. We houden u op de hoogte.

14.21 uur 25 juli 2019

Hitte in de Betuwe

Het is bloedheet. Hoe komen ze in de Betuwe deze zinderende donderdag door?

Deel 4 in een serie video’s: Lotte Waarnenburg van Zorgcentrum De Betuwe.

warmte04

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen.

14.12 uur 25 juli 2019

Hitterecord aangescherpt: 41,7 graden in Deelen

Het hitterecord dat woensdag na bijna 75 jaar werd verbroken, is opnieuw aangescherpt. In Deelen, tussen Arnhem en Apeldoorn, werd even na 14.00 uur een temperatuur van 41,7 graden gemeten. Dat meldt het KNMI.

14.08 uur 25 juli 2019

Hitte ontregelt muziek Goudse Sint-Jan

De muziek in de Sint-Janskerk in Gouda heeft te lijden onder de huidige hitte. Het Moreauorgel is moeilijk op stemming te krijgen. En stadsbeiaardier Boudewijn Zwart mag tijdelijk de toren niet op.

ST-JAN-0001-HENKHitte ontregelt muziek Goudse Sint-Jan

13.41 uur 25 juli 2019

NS schrapt aantal ritten vanwege hitte

beeld ANP

De NS heeft op twee trajecten een aantal ritten geschrapt. Omdat de treinen woensdag urenlang bloot zijn gesteld aan extreme temperaturen, hebben systemen storingen gekregen. Hierdoor is er minder materieel beschikbaar, aldus de NS.
„We verwachten dat er vandaag ook meer treinen in onderhoud moeten. We hebben extra mensen ingezet om het onderhoud te doen. Er blijven ook nog wel voldoende treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een half uur.”

Op de hoge snelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam rijden nu drie in plaats van vijf treinen per uur. Ook op het traject Amsterdam naar Sittard worden minder treinen ingezet.

13.04 uur 25 juli 2019

Record van boven 40 graden gemeten in België

De temperatuur in België blijkt woensdag al boven de 40 graden te zijn gestegen. In de plaats Angleur in de provincie Luik is 40,2 graden gemeten, maakt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het Belgische weerinstituut KMI, bekend. „Na validatie van de waarnemingen van de klimatologische stations van het KMI: hoogste temperatuur van 24 juli en nieuw nationaal record in Angleur met 40,2 graden”, twittert de nationale weerman Dehenauw.

Woensdag maakte het KMI eerst bekend dat het hitterecord was gebroken nadat 38,9 graden was gemeten in het dorp Kleine Brogel in Belgisch Limburg, en later dat de temperatuur daar was opgelopen tot 39,9 graden.

Er is wel enige verwarring over de Belgische hitterecords. Het officiële nationale hitterecord staat op 36,6 graden, gemeten in Ukkel in 1947. Daar staat het hoofdkantoor van het meteorologische instituut. Volgens Dehenauw worden de temperaturen tegenwoordig op een andere manier geregistreerd, aan de hand van een gesloten thermometerhut in plaats van een open hut. Op deze nieuwe wijze werd in 2015 38,8 graden gemeten, tot woensdag de hoogste temperatuur.

Belangrijkste momenten