Liveblog: „Gezinsquarantaine is echt belangrijk"

Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. Het ziekenhuis heeft zich voorbereid op de behandeling van patiënten met het coronavirus. beeld ANP

Het coronavirus zorgt voor wereldwijde ontwrichting. In Nederland heeft het virus tot nu toe 365 levens geëist. Om de verspreiding ervan in Nederland te remmen, zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden. De laatste ontwikkelingen leest u in dit liveblog.

Liveblog laatste update 21.54 uur 25 maart 2020
21.54 uur 25 maart 2020

Mogelijk opvang coronapatiënten in RAI en Ahoy

Congrescentrum RAI Amsterdam en evenementenhal Ahoy in Rotterdam inventariseren of en hoe zij dienst kunnen doen als noodopvang voor patiënten tijdens de coronacrisis. Dat bevestigen RAI en Ahoy aan BNR. Paul Riemens van RAI Amsterdam zegt hierover overleg te hebben gehad met de Amsterdamse burgemeester. Er is nog niets concreets afgesproken. Maar als blijkt dat er straks te weinig bedden zijn, dan is de verwachting dat er een beroep op het congrescentrum zal worden gedaan, meldt de RAI.

21.21 uur 25 maart 2020

Meer dan 60.000 coronabesmettingen in VS

Het aantal mensen bij wie in de Verenigde Staten is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben, is de 60.000 gepasseerd. Ook zijn zeker 827 patiënten met het virus overleden, meldt de Johns Hopkins University. Die baseert zich op officiële bronnen.

20.39 uur 25 maart 2020

Noodwet zodat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis bijeen te komen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen.

20.39 uur 25 maart 2020

Brits parlement neemt noodwet aan en sluit de deuren

Het Britse parlement heeft woensdag een noodwet aangenomen met verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Om ook in het complex zelf besmettingen te voorkomen, is het parlement daarna dicht gegaan.

Het parlement sluit de deuren tot minstens 21 april. Het zou eigenlijk vanaf 31 maart drie weken met paasreces gaan. Woensdag was de laatste dag dat oppositieleider Jeremy Corbyn in die rol optrad in het parlement. De linkse politicus leed een verpletterende nederlaag bij de jongste verkiezingen.

20.38 uur 25 maart 2020

Rutte: Gezinsquarantaine is echt belangrijk

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en premier Mark Rutte staan woensdagavond de pers te woord. beeld ANP

De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet.

Tot maandag tot deze strengere maatregel werd besloten, gold dat gezinsleden die verkouden zijn, thuis moeten blijven. De gezinsquarantaine geldt niet voor iemand die in een vitale sector werkt. Die persoon mag wel gaan werken, tenzij hij of zij ook klachten heeft.

Rutte vond dat deze maatregel maandag te weinig aandacht kreeg te midden van alle maatregelen die na het vorige crisisberaad maandag bekend werden gemaakt.

20.08 uur 25 maart 2020

WTO: Economische neergang door virus groter dan in 2008

De recessie veroorzaakt door de coronapandemie zorgt wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen dan de financiële crisis van 2008. Dat blijkt volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit de laatste voorspellingen. De economen van de WTO zien een „zeer scherpe daling” in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt Azevêdo met een officiële raming te kunnen komen.

20.07 uur 25 maart 2020

Weer honderden coronapatiënten overleden in Frankrijk

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Frankrijk is opgelopen tot 1331. De Franse autoriteiten maakten woensdag bekend dat 231 patiënten met het virus zijn overleden.

19.19 uur 25 maart 2020

In noodgevallen meer patiënten per beademingsapparaat

Omdat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen blijft toenemen, bereiden artsen zich voor op noodoplossingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft een handleiding gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe in het uiterste geval twee of zelfs nog meer patiënten aan één beademingsmachine kunnen worden gelegd.

19.18 uur 25 maart 2020

Dinsdag meer duidelijkheid over hoe verder na 6 april

Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet bekeken hoe het verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet. Een heleboel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen zoals de sluiting van scholen.

18.22 uur 25 maart 2020

Gerechtsgebouwen ook na 6 april dicht

Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april gesloten, in verband met de coronacrisis. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt. Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus slechts urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum niet meer welkom in de gerechtsgebouwen.

17.25 uur 25 maart 2020

15.000 reizigers vragen ministerie om hulp voor terugreis

Ongeveer 15.000 gestrande reizigers hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden. Zij doen een beroep op een speciale regeling die maandag is ingesteld, aldus minister Stef Blok.

Een eerste repatriëringsvlucht is inmiddels onderweg van de Canarische Eilanden naar Nederland. Op de planning staan volgens Blok ook al repatriëringsvluchten van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali.

17.23 uur 25 maart 2020

‘Dodental Lombardije fors lager’

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije viel woensdag veel lager uit dan een dag eerder. Een ingewijde zegt dat in een etmaal zo’n 296 patiënten met Covid-19 zijn overleden.

17.22 uur 25 maart 2020

Ook tweede coronatest Duitse leider Angela Merkel negatief

Ook de tweede coronatest bij de Duitse regeringsleider Angela Merkel is negatief. De bondskanselier was begin deze week ook al getest nadat ze contact had gehad met een arts die met het coronavirus bleek te zijn besmet.

17.21 uur 25 maart 2020

Avondvierdaagsen geannuleerd wegens coronavirus

De avondvierdaagsen die traditiegetrouw eind mei en begin juni in tal van plaatsen worden gehouden gaan niet door. De Week van de Avond4daagse van 25 tot en met 29 mei wordt geannuleerd, meldt de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN).

17.20 uur 25 maart 2020

‘Handen ineen om tekort aan propofol te voorkomen’

De voorraden propofol (een belangrijk narcosemiddel) beginnen te slinken en er moet zorgvuldig worden gewerkt om tekorten te voorkomen. Dat zegt voorzitter Gerard Hugenholtz van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Propofol wordt op intensivecareafdelingen gebruikt om coronapatiënten die aan de beademing liggen, langdurig in slaap te houden. Het verbruik van het middel is daardoor flink toegenomen.

17.20 uur 25 maart 2020

Minister doet appel op bedrijven: wees eerlijk en redelijk

Het is „onacceptabel” dat er bedrijven zijn die het „gore lef” hebben misbruik te maken van de coronacrisis, vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra. De bewindsman doet een moreel appel op bedrijven om zich eerlijk op te stellen.

16.10 uur 25 maart 2020

Op meerdere universiteiten tot eind leerjaar alleen online les

Op meerdere universiteiten in Nederland worden tot het eind van het collegejaar alleen nog nog maar online colleges gegeven en toetsen afgenomen vanwege de coronacrisis. Onder meer Tilburg University, Maastricht University en de Universiteit Leiden hebben die keuze gemaakt.
Een woordvoerder van Tilburg University laat weten dat binnen een periode van twee tot drie weken is overgestapt op online lesgeven. „De reacties van de docenten zijn positief en van studenten horen we dat ze blij zijn dat ze op deze wijze het studiejaar kunnen afmaken.”

16.01 uur 25 maart 2020

Hoge Veluwe schrapt alle activiteiten voor de rest van 2020

Het Nationale Park De Hoge Veluwe schrapt alle activiteiten, excursies en evenementen voor de rest van het jaar. Ook als er later dit jaar geen verbod meer zou zijn op groepsbijeenkomsten vanwege de uitbraak van het coronavirus, blijft het park alleen gedeeltelijk open voor natuurbezoek. Dat is besloten om geld te besparen en zo gedwongen ontslagen te voorkomen, aldus parkdirecteur Sweder baron Van Voorst tot Voorst.

16.00 uur 25 maart 2020

Half miljoen mondkapjes aangekomen in Nederland

Een half miljoen mondkapjes en een partij beschermende kleding die door de Jack Ma Foundation en Alibaba Foundation gedoneerd zijn aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn in Nederland aangekomen, meldt PostNL.

15.43 uur 25 maart 2020

RIVM heeft antimalariamiddel gekocht tegen coronavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden. Een woordvoerster van het RIVM bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. Chloroquine is een medicijn tegen malaria. Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

15.42 uur 25 maart 2020

Winkeliers moeten corona-regels in etalage en in winkel ophangen

beeld ANP

Winkeliers krijgen vanaf woensdag een speciaal protocol om ervoor te zorgen dat klanten genoeg afstand van elkaar houden. De regels moeten op de winkelruit of in de etalage worden opgehangen en binnen worden herhaald. Via brancheorganisaties moeten de protocollen terechtkomen bij de winkeliers. Het protocol bevat regels voor ondernemers, klanten en gemeenten.

15.11 uur 25 maart 2020

Beveel gerust uw wegen

In een veelbekeken video op YouTube spelen musici via internet samen het koraal "Befiehl du deine wege" uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Befiehl du deine wege

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

15.08 uur 25 maart 2020

Haagse Markt dicht

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

De Haagse markt is gesloten. Het was er druk vandaag, getuige diverse foto's op social media.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

14.59 uur 25 maart 2020

Bolsonaro weer in de aanval over ‘griepje’ dat economie bedreigt

De Braziliaanse president heeft fel uitgehaald naar deelstaten die het openbare leven beperken om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Hij drong er op Twitter volgens Braziliaanse media op aan „ondernemingen open te houden en de economie niet lam te leggen”. Gouverneurs die dat wel doen „verwoesten de economie en zijn misdadigers”, aldus Bolsonaro die onder vuur ligt omdat hij dinsdag op tv het virus als een ’griepje” heeft afgedaan. De vrees voor de griep is volgens hem door de media opgezweept tot hysterie.

14.59 uur 25 maart 2020

In Chinese coronabrandhaard begint terugkeer naar normale leven

In de Chinese regio waar de uitbraak van het coronavirus begon, proberen de inwoners het normale leven te hervatten. Alle reisbeperkingen in de provincie Hubei zijn opgeheven, behalve in de hoofdstad Wuhan. Daar gelden de restricties nog tot 8 april.

14.53 uur 25 maart 2020

Al 260.000 maskers ingezameld bij Rode Kruis

Bij het Rode Kruis zijn al 260.000 maskers ingeleverd, 8000 schorten en 3,6 miljoen handschoenen. Het Rode Kruis is bezig met een centrale inzamelactie en verdeelt de beschermingsmiddelen over zorginstellingen, waar de materialen nodig zijn bij de bestrijding van het coronavirus.

14.53 uur 25 maart 2020

Hulporganisaties komen met ‘steunprogramma’ voor kinderen

Drie hulporganisaties schieten thuiszittende kinderen te hulp. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland stellen een programma beschikbaar dat normaal gesproken bedoeld is voor kinderen in asielzoekerscentra en vluchtelingenkampen. Met ‘TeamUp’, zoals het programma heet, wordt de veerkracht van die kinderen met spelen en bewegen vergroot.

14.52 uur 25 maart 2020

Varend bloemencorso in Westland afgelast

Vanwege het coronavirus varen er dit jaar geen boten met bloemen door het Westland. Het Varend Corso zou op 2, 3, 4 en 5 juli worden gehouden, maar is afgelast. De organisatoren verwachten dat er ook in juli nog „gezondheidsrisico’s en maatregelen” zijn. Bovendien zit de sierteeltsector in financiële problemen en is er niet genoeg tijd om de botenparade voor te bereiden. De eerstvolgende editie is volgend jaar.

14.41 uur 25 maart 2020

80 nieuwe doden

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er weer 80 mensen overleden aan het coronavirus in Nederland. Het totaal komt daarmee op 356 doden.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

13.54 uur 25 maart 2020

Nepsite mondkapjes offline gehaald

Justitie heeft een website uit de lucht laten halen waarop oplichters deden alsof ze mondkapjes verkochten. Daarbij werden de gegevens van een groothandel in Noord-Nederland gebruikt, dat bedrijf heeft er echter niets te maken. De groothandel heeft aangifte gedaan. De website liep via de Verenigde Staten, de webhoster daar heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie de site offline gehaald. Politie en OM zijn een onderzoek gestart naar de daders achter deze oplichtingswebsite.

De zaak kwam aan het rollen nadat een vrouw uit Hongkong voor 28.000 euro mondkapjes had besteld. Zij heeft aangifte gedaan van oplichting. Waarschijnlijk zijn er meer slachtoffers. Wereldwijd merkt het OM een toename in corona-gerelateerde online oplichtingspraktijken, zoals phishing naar bankgegevens van ‘banken’ die ‘bacterievrije bankpassen leveren’, nepberichten over het besmettelijke virus met daarin verstopt malware en e-mails met foute ‘thuiswerklinkjes’. Het OM liet woensdag weten extra streng op te treden tegen mensen die de crisis gebruiken voor strafbare praktijken.

13.46 uur 25 maart 2020

Al tienduizenden bijstandsaanvragen bij zzp-loketten

Bij de speciale noodloketten voor zzp’ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. In onder meer grote steden als Amsterdam en Rotterdam loopt het storm. In twee dagen tijd hadden zzp’ers in Amsterdam bij elkaar 16.000 aanvragen ingediend. In de regio groot-Rotterdam gaat het tot en met dinsdag om zeker 5000 aanvragen. Daar zijn de aanvragen die woensdag in zowel Amsterdam als Rotterdam zijn binnengekomen nog niet bij opgeteld.

In verschillende gemeenten kunnen zzp’ers sinds deze week al aankloppen voor hulp, al moet op de maatregel van overheidswege nog een klap worden gegeven. Het gaat dan onder meer om de juridisch afdichting. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk woensdag voor elkaar te hebben, maar heeft toch iets langer de tijd nodig. Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. Zij keren via een versimpelde regeling al wel geld uit, maar moeten nog even wachten op de overheidsbijdrage. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

13.42 uur 25 maart 2020

Den Haag zoekt uit waar corona-beperkingen worden overtreden

Een reiziger met een mondkapje op station Den Haag Centraal. De NS heeft opgeroepen om niet met de trein te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. beeld ANP

De gemeente Den Haag gaat de komende dagen uitzoeken of er plekken zijn waar mensen de beperkingen tegen het coronavirus massaal aan hun laars lappen. Die plekken worden als eerste aangepakt met nieuwe gemeentelijke regels. Zo kunnen parken en stranden, of een plek als de Haagse Markt, worden gesloten. Mensen die minder dan 1,5 meter afstand houden of met meer dan drie personen bij elkaar staan, kunnen een boete krijgen. De exploitanten van winkels en marktkramen moeten er zelf op toezien dat hun bezoekers minstens 1,5 meter afstand houden. In de komende dagen worden mensen erop aangesproken als ze de coronaregels overtreden. Wie niet luistert, kan worden vervolgd.

13.39 uur 25 maart 2020

„Omzet supermarkten vorige week 22 procent hoger dan normaal"

Supermarkten hebben vorige week 22 procent meer omzet gemaakt dan in dezelfde week in 2019, becijfert onderzoeksbureau Nielsen. In totaal kwam de omzet van Nederlandse supermarkten over week twaalf uit op 933 miljoen euro. Daarmee lijkt de hamstergekte in de supermarkten al iets afgenomen in vergelijking met een week daarvoor. In week elf lag de omzet met 998 miljoen euro ongeveer een derde hoger dan in de vergelijkbare week vorig jaar. Nielsen schat dat er dankzij de corona-uitbraak in totaal al 409 miljoen euro meer omzet is gemaakt door de supermarkten. „Als we kijken naar de ontwikkeling in andere landen, dan lijkt onze bevolking rationeler dan in andere markten - en het is van vitaal belang dat dit zo blijft”, zegt Johan Vrancken, een directeur van Nielsen Connect Benelux. Volgens hem is het belangrijk dat Nederlandse consumenten zoveel mogelijk hun normale aankooppatroon vasthouden zodat de leveringsketen goed kan blijven lopen.

13.13 uur 25 maart 2020

Duits ministerie tempert optimisme over corona

De Duitse bevolking moet zich niet op het verkeerde been laten zetten door de relatief lage sterftecijfers onder de met het cornavirus besmette mensen. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Volksgezondheid. Het land had volgens de officiële cijfers woensdag 149 doden op 31.554 besmettingen. Dat is relatief een stuk minder dan in andere landen. Algemeen wordt aangenomen dat de lage sterfte komt doordat veel patiënten relatief jong zijn. „We staan aan het begin van een epidemie in Duitsland en wij zijn vroeg begonnen met testen”, aldus het departement. Dat gaf aan dat daardoor mogelijk ook veel milde besmettingen zijn meegeteld. Het is veel te vroeg voor het signaal „alles veilig” aldus het ministerie.

13.12 uur 25 maart 2020

Turkije haalt studenten terug uit het buitenland

Istanbul. beeld EPA

Turkije heeft vanwege de verspreiding van het coronavirus circa 2700 studenten uit het buitenland terug naar huis gehaald. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei dat de studenten uit acht landen zijn teruggehaald met elf vluchten. Ze moeten twee weken in quarantaine. Het gaat om studenten uit Europese landen, Noord-Cyprus en Egypte. Er zijn al duizenden Turken onder quarantaine geplaatst, nadat ze waren teruggekeerd van pelgrimsreizen naar Saudi-Arabië. In dat land zijn woensdag extra maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus. Niemand mag meer de steden Mekka, Medina en Riyad in of uit. Elders mogen de Saudi’s niet meer naar een andere provincie gaan. Het land heeft een strenge lockdown afgekondigd. In Turkije zijn inmiddels 44 mensen aan de gevolgen van het nieuwe virus bezweken. Volgens de officiële cijfers zijn er 1872 besmettingen vastgesteld. Het is niet bekendgemaakt waar dat is gedaan. Een vereniging van artsen heeft geklaagd dat de gezondheidszorg slecht is voorbereid en dat de regering meer inzicht moet geven. De hoofdstad Ankara heeft maatregelen ingevoerd die het openbare leven beperken. Zo zijn onder meer scholen en cafés gesloten.

13.12 uur 25 maart 2020

Cybercriminelen blijven oplichtingsmails over coronavirus sturen

Oplichters blijven de coronacrisis gebruiken om schadelijke e-mails te versturen. Zo worden er nu veel phishingmails verstuurd die zogenaamd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afkomstig zijn. Daarvoor waarschuwt cyberbeveiliger Mimecast. In de mail van de ’WHO’ staat een link naar maatregelen die mensen kunnen nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Wie op de link klikt, belandt op een nagemaakte site van de WHO. Om de maatregelen te zien, moeten mensen hun telefoonnummer, e-mailadres en wachtwoord invullen. Die gegevens belanden in verkeerde handen. Het telefoonnummer kunnen de oplichters gebruiken om later schadelijke sms’jes te versturen of om mensen te bellen. Eerder waarschuwde Mimecast al voor pogingen om mensen die nu massaal thuis werken te misleiden.

13.11 uur 25 maart 2020

Flinke daling aantal pintransacties door coronavirus

Door de coronapandemie wordt er flink minder gepind in Nederland. Volgens cijfers van het economisch bureau van ING lag het aantal pintransacties vrijdag bijna een kwart lager dan een jaar eerder. De terugval komt met name door de tijdelijke sluiting van veel publieke plekken, zoals restaurants, cafés, bioscopen en sportclubs. Vooral in de vrijetijdsbestedingsbranche en in kleding- en schoenenzaken werd fors minder met de pinpas afgerekend, met minnen van respectievelijk 83 en 72 procent. Doordat veel mensen dicht bij hun eigen huis blijven, merkte ING ook een flinke daling (min 46 procent) in het aantal pintransacties in het vervoer.

Op andere plekken werd juist vaker gepind. In speelgoedwinkels vonden afgelopen vrijdag 10 procent meer pinbetalingen plaats. Nu veel kinderen thuiszitten, vinden artikelen uit deze winkels kennelijk veel aftrek, constateert ING. Supermarkten (plus 5 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 2 procent) zagen ook meer pintransacties.
ING baseert zich op geanonimiseerde data van pintransacties van particuliere ING-klanten. Het verloop van deze transacties geeft volgens de bank een goed beeld van de actuele consumentenbestedingen. Dat kan helpen bij het duiden van de impact van het coronavirus op de verschillende sectoren van de Nederlandse economie, denken economen van het financiële concern.

13.11 uur 25 maart 2020

’KLM-crew ervaart ‘onacceptabele restricties’ in het buitenland’

beeld ANP

Personeel van KLM dat wordt ingezet op repatriëringsvluchten naar bijvoorbeeld Paramaribo, Singapore of Bonaire is niet blij met de „onacceptabele restricties” die voor de crew zou gelden op die plekken. Dat meldt cabinebond VNC, die daarover klachten van leden ontving. Zo zat personeel dat in Singapore moet wachten op de terugvlucht tot wel 55 uur vast in een hotelkamer. Ook in Suriname mag de crew niet de verdieping van het hotel verlaten en dreigt een tekort aan eten. Volgens de VNC gelden de beperkingen veelal niet voor andere gasten in de hotels. Een woordvoerster van de cabinebond stelt dat op dit moment het uiterste van KLM-personeel wordt gevraagd. In volle vliegtuigen is het bijvoorbeeld niet mogelijk om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waarmee het personeel aan gezondheidsrisico’s wordt blootgesteld. De VNC wil dat de geldende beperkingen voor personeel in het buitenland vooraf duidelijk zijn en trok daarvoor aan de bel bij de maatschappij.

Net als bij andere beroepen geldt dat personeel van KLM niet mag vliegen bij de minste of geringste gezondheidsklachten. Ook is de verzuimregeling bij de maatschappij verruimt. Volgens de VNC lukt het ondanks het beperkte aantal vluchten nog maar net om de roosters rond te krijgen. Om de problemen rond restricties op te lossen zou KLM er volgens de VNC voor kunnen kiezen om met dubbele bemanning te vliegen. Eén voor de heenvlucht en één voor de terugvlucht. Daarmee wordt de wachttijd bij langeafstandsvluchten korter. Voor Singapore zou al besloten zijn dat er geen lange stops meer gedaan worden. KLM zegt in een reactie er alles aan te doen om het werk zo veilig mogelijk te houden. Zowel in Singapore als in Paramaribo is KLM in overleg met lokale KLM-collega’s en met de autoriteiten om te kijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Op sommige bestemmingen is KLM echter aan de daar geldende regels gebonden. Verder verstrekt de maatschappij persoonlijke beschermingsmiddelen en is het rooster aangepast, zodat de crew niet of zo kort mogelijk in het buitenland verblijft.

13.10 uur 25 maart 2020

Roep om stop op internationaal transport dieren vanwege corona

Varkens in Nood wil dat minister Carola Schouten (Landbouw) per direct een einde maakt aan internationale transporten van dieren. De dierenwelzijnsorganisatie stelt dat er door de strenge controles aan de grenzen van veel landen lange files ontstaan. Transporten met levende dieren staan uren of zelfs dagenlang te wachten, soms met fatale afloop, aldus Varkens in Nood. Ook zijn veel halteplaatsen waar de dieren normaal gesproken rust, eten en drinken krijgen, tijdelijk afgesloten vanwege de strengere grenscontroles. „Jaarlijks transporteren veehouders miljarden varkens, runderen en kippen door heel Europa. Dit transport leidt onder ‘normale’ omstandigheden al tot ernstige dierenwelzijnsproblemen. In de huidige situatie is dit echter volstrekt onverantwoord”, stelt dierenarts Frederieke Schouten. Ze wijst erop dat het daardoor nu al „een zware beproeving voor de dieren” is, maar dat als het straks warmer wordt, veel meer dieren niet zullen overleven.

Belangrijkste momenten