Duitse politie zoekt Tunesiër, spoor leidt naar Kleef

Zoektocht naar de verdachte Tunesiër Anis Amri. beeld EPA
+17

Een vrachtauto is maandagavond ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. Bij de terreuraanslag, die is opgeëist door IS, zijn twaalf doden en 49 gewonden gevallen. Een Pakistaan die de politie na de aanslag oppakte, is wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De zoektocht naar de dader -een Tunesiër met de naam Anis A.- is sinds woensdagmorgen in volle gang. Het spoor zou leiden naar Kleef, net over de grens bij Nijmegen. 

 

Liveblog laatste update 12.36 uur 22 december 2016
12.36 uur 22 december 2016

Liveblog gesloten

De redactie sluit dit liveblog.

12.18 uur 22 december 2016

Kerstmarkt Berlijn weer open

Een terrorist zaaide maandag dood en verderf door met een vrachtwagen de drukbezochte markt op te rijden. Twaalf mensen vonden de dood en bijna vijftig mensen raakten gewond.

Uit piëteit met de slachtoffers zal de markt soberder zijn. Er is geen uitbundige verlichting en er zal geen feestmuziek te horen zijn. De markt is onder andere beveiligd met betonblokken.

De houders van de stalletjes waren donderdag zichtbaar aangedaan en bij sommigen stonden de tranen in de ogen. Op het plein voor de kerk zetten zij kaarsen neer bij een tafel met foto van de markt voor de aanslag. „Wij zijn nog steeds verbijsterd en diep geschokt” verwoordde de exploitant van de markt de gevoelens.

10.40 uur 22 december 2016

Toch met vreugde kerst vieren

„De aanslag in Berlijn trekt diepe sporen in de christelijke gemeenten in Duitsland maar we kunnen toch met vreugde Kerstfeest vieren, omdat de Verlosser gekomen is.” Dat zegt ds. Uwe Heimowski, woordvoerder van de Evangelische Alliantie (EA) in Duitsland, in een reactie op de aanslag in Berlijn.

2016-12-22-BUI2-bij-berlijn22-4-FC_webMet vreugde Kerst vieren, ondanks de aanslag

10.15 uur 22 december 2016

Justitie ontkent arrestaties rond Berlijn

Bij een anti-terreuractie in de stad Dortmund zouden wel vier mensen zijn aangehouden maar die hebben kennelijk niets met de aanslag in Berlijn te maken.

Amri wordt ervan verdacht de aanslag te hebben gepleegd maandag op de kerstmarkt in Berlijn, waardoor twaalf mensen omkwamen.

Bild meldde donderdag dat justitie de arrestatie van de vier in samenhang met Berijn had bevestigd. In andere media werd dat bericht door een woordvoerder van justitie „fout” genoemd. Bild meldde dat speciale politie-eenheden van de SEK de arrestaties hadden verricht.

In Duitsland is een klopjacht gaande op de Tunesiër. In de vrachtwagen die bij de aanslag werd gebruikt, is een document werd gevonden met zijn naam er op.

08.41 uur 22 december 2016

Tunesiër ook in beeld veiligheidsdiensten VS

De Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was ook in beeld bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. The New York Times meldde donderdag dat terreurverdachte Anis Amri de aandacht trok omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven.

Verder zeiden bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten dat Amri zeker een keer contact met de terreurgroep Islamitische Staat heeft gehad. De Tunesiër stond in de VS op de ‘no-fly list’. Dat is een lijst van de TSC, het centrum van de federale regering voor de screening van terroristen. Het is personen op die lijst niet toegestaan van of naar de Verenigde Staten te vliegen.

Amri kwam in beeld bij de Duitse autoriteiten toen in de cabine van de vrachtwagen die maandagavond in Berlijn over de kerstmarkt raasde een document werd gevonden met zijn naam erop. De vrachtwagen was gekaapt. De Poolse chauffeur werd na de aanslag dood in de de cabine gevonden.

De Duitse krant Die Welt meldde woensdag dat Amri in Tunesië in 2010 ook al een vrachtwagen had gestolen. Hij werd daarvoor tot een celstraf veroordeeld. In januari 2011, kort na de val van de Tunesische dictator Ben Ali, week hij uit naar Italië. Hij zat daar vier jaar in de gevangenis voor onder meer brandstichting en mishandeling.

Zussen van Amri zeiden tegen Die Welt dat ze niet kunnen geloven dat hun broer de dader is van de aanslag. „We hadden niet de indruk dat er iets niet klopte”, zei zijn zus Najoua.

Volgens Die Welt is Amri in een religieus-conservatieve omgeving opgevoed en is hij vermoedelijk pas na zijn vertrek naar Europa geradicaliseerd. Volgens vrienden was Amri in Tunesië niet bijzonder religieus en dronk hij alcohol.

07.38 uur 22 december 2016

„Het licht is sterker dan de duisternis”

„Het licht is sterker dan de duisternis.” beeld EPA

07.33 uur 22 december 2016

Israëlische vrouw onder doden Berlijn

Onder de mensen die omkwamen door de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is een Israëlische vrouw. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De vrouw was met haar echtgenoot op de markt toen een terrorist met een vrachtwagen door het publiek reed waardoor twaalf mensen omkwamen en bijna vijftig mensen gewond raakten. De man van de Israëlische raakte zwaargewond maar is buiten levensgevaar.

De slachtoffers die tot nu toe waren geïdentificeerd, waren de Poolse chauffeur van de truck en Duitse bezoekers van de markt.

21.48 uur 21 december 2016

Verdachte aanslag Berlijn maanden geschaduwd

De Duitse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de man die verdacht wordt van de terreuraanslag in Berlijn verscheidene maanden is geschaduwd. De officier van justitie verklaarde dat op 14 maart besloten is de gangen van Anis Amri na te gaan na een tip van de veiligheidsdiensten.
Die waarschuwden dat Amri, voor wiens aanhouding een beloning van 100.000 euro is uitgeloofd, het plan zou hebben een inbraak te plegen om aan geld te komen voor de aanschaf van automatische wapens. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen stond hij als potentieel gevaarlijk te boek.
De politie ontdekte dat de gezochte Tunesiër betrokken was bij drugshandel in een Berlijns park en bij een vechtpartij in een café. Aanwijzingen voor een overval werden echter niet gevonden. In september werd de observatie gestaakt.

18.43 uur 21 december 2016

„Gezochte Tunesiër zat 4 jaar vast in Italië”

De Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was ook in eigen land een bekende van de politie. De in heel Duitsland gezochte terrorist werd in Oueslatia, waar hij op 22 december 1992 het levenslicht zag, bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens diefstal met geweld.
De vader van Anis Amri liet woensdag via de regionale radiozender Mosaïque FM weten dat zijn zoon ongeveer zeven jaar geleden uit Tunesië verdween en als illegale immigrant in Italië terechtkwam. Daar zat hij vier jaar in de cel wegens brandstichting in een school. Na zijn vrijlating dook hij in 2015 op in Duitsland. Hij had nog wel contact met zijn broers maar niet met zijn vader.

18.12 uur 21 december 2016

100.000 euro voor gouden tip aanslagpleger

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft woensdag een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de pleger van de terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Er wordt jacht gemaakt op een 24-jarige Tunesiër, die ervan wordt verdacht maandag met een truck te zijn ingereden op een mensenmenigte in het centrum van de Duitse hoofdstad. Twaalf bezoekers kwamen om, tientallen raakten gewond.

In het officiële opsporingsbevel staat dat de vermoedelijke dader Anis Amri heet, 1,78 meter lang is, zwart haar heeft en bruine ogen en een islamitische bedreiging vormt. Mensen die de gezochte man zien, wordt aangeraden meteen de politie te bellen en niet op eigen houtje te handelen. „Breng u zelf niet in gevaar, want de persoon kan gewelddadig zijn en bewapend.”

 

16.37 uur 21 december 2016

Verdachte aanslag al in vizier Duitse justitie

Al voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn had de Duitse justitie de Tunesische verdachte van de terreurdaad op de korrel. Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei woensdag dat al een onderzoek liep naar Anis A., omdat die werd verdacht van het voorbereiden van „ernstige staatsgevaarlijke activiteiten”.
Jäger zei dat dit onderzoek vanuit Berlijn werd gevoerd, omdat A. zich sinds februari dit jaar vooral in de Duitse hoofdstad ophield. De terreurverdachte verbleef voor de aanslag kort in Noordrijn-Westfalen. Die deelstaat grenst aan ons land.
In juni 2016 hebben de Duitse autoriteiten de asielaanvraag van de verdachte afgewezen. Hij kon niet direct worden uitgezet, omdat hij geen geldige identiteitspapieren had. De Tunesische documenten die nodig zijn om de man uit te zetten, zijn pas twee dagen na de aanslag in handen van de Duitse autoriteiten gekomen.

 

16.35 uur 21 december 2016

Verdachte aanslag sinds februari in Berlijn

De Tunesiër die wordt verdacht van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn reisde in juli 2015 naar Duitsland. Hij zat eerst in Freiburg. Sinds februari dit jaar verbleef hij vooral in Berlijn.
Tussendoor hield Anis A. zich ook op in de deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen, aldus Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen woensdag op een persconferentie. Jäger bevestigde berichten van Duitse media dat de terreurverdachte voor de aanslag kort in Noordrijn-Westfalen verbleef. Die deelstaat grenst aan ons land.

16.05 uur 21 december 2016

Onderzoek in Emmerik in klopjacht op terrorist

De Duitse autoriteiten hebben woensdag een vluchtelingenopvang in Emmerik doorzocht, net over de Nederlandse grens bij Nijmegen. Volgens regionale media, waaronder de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), heeft de Tunesiër die wordt verdacht van de aanslag in Berlijn daar mogelijk gewoond.
Eerder meldden Duitse media al dat de twintiger in Landkreis Kleef, waar Emmerik bij hoort, een document had gekregen waarop stond dat zijn aanwezigheid in Duitsland vooralsnog werd toegestaan, ook al moest hij eigenlijk worden uitgezet.
Het onderzoek in Emmerik vond ’s morgens al plaats. Het is nog onbekend wat het heeft opgeleverd

14.14 uur 21 december 2016

Duitsland telt 549 gevaarlijke mensen

Duitsland telt 549 gevaarlijke mensen, die weleens een terreuraanslag zouden kunnen plegen, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. Ze zijn niet allemaal in Duitsland, sommigen bevinden zich in andere landen. Onder de gevaarlijken zijn twintig extreem rechtse Duitsers en vijf extreem linksen.

14.10 uur 21 december 2016

"Aanslag ergste dat Merkel kon overkomen"

Merkel. beeld AFP

De aanslag van maandagavond in hartje Berlijn heeft op pijnlijke wijze de kwetsbaarheid van bondskanselier Angela Merkel blootgelegd. Dat schrijft RD-buitenlandredacteur Evert van Vlastuin.

14.01 uur 21 december 2016

"Anis A. eerder in uitzetcentrum"

Volgens Der Spiegel zat Anis A. op 30 juli in een uitzetcentrum in Ravensburg, na een besluit van de rechter. Het is niet duidelijk of de uitzetting is gestopt, of dat hij later is teruggegaan naar Duitsland. De Süddeutsche Zeitung meldde al dat hij in augustus was opgepakt met een vals identiteitsbewijs. 
13.58 uur 21 december 2016

"Anis A. al eerder opgepakt"

De Süddeutsche Zeitung zegt dat de mogelijke dader, Anis A., in augustus al was opgepakt in Friedrichshafen. Hij had een vals identiteitsbewijs bij zich, maar werd korte tijd later vrijgelaten. Hij stond toen geregistreerd bij een asielzoekerscentrum in Emmerich, net over de grens bij Arnhem.
13.20 uur 21 december 2016

Anis A. was al in beeld

Volgens omroep ZDF was de verdachte Tunesiër, Anis A., al in beeld bij de autoriteiten, die hem als een gevaar zagen. Hij zou niet alleen in Kleef, maar ook in Berlijn en Dresden hebben gewoond.

13.18 uur 21 december 2016

Persconferentie

De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen houdt om 15.30 uur een persconferentie. Daarbij geeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Ralf Jäger, in Düsseldorf de laatste stand van zaken.

13.16 uur 21 december 2016

Duitse regering wil camerabewaking uitbreiden

De Duitse regering wil meer camerabewaking in de openbare ruimte, inclusief systemen die nummerplaten van auto’s kunnen herkennen en bodycams voor agenten. Het kabinet keurde woensdag diverse voorstellen daartoe van minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) goed.

De maatregelen moeten de veiligheid bevorderen en volgen op diverse geweldsuitbarstingen van afgelopen zomer. Zo schoot een rechtsextremist in München negen mensen dood, blies een Syriër zichzelf op in Ansbach nadat hij te horen had gekregen dat hij zou worden uitgezet en verwondde een zeventienjarige jongen in naam van Islamitische Staat vijf treinpassagiers met een mes in Würzburg. Hij werd doodgeschoten.

Oppositiepartij Die Linke reageerde sceptisch op de plannen. De bestuurders van SPD en de Groenen die de dienst uitmaken in de hoofdstad Berlijn hebben woensdag juist duidelijk gemaakt dat de camerabewaking niet wordt uitgebreid. Wel zijn voorlopig meer agenten de straat op gestuurd.

13.01 uur 21 december 2016

Kerstmarkt Berlijn donderdag weer open

De kerstmarkt in Berlijn gaat donderdag weer open voor het publiek. Dat heeft de leiding van de markt op de Breitscheidplatz bij de Gedächtniskirche woensdag bekendgemaakt.

Alle andere kerstmarkten in de Duitse hoofdstad waren woensdag al opengegaan.

12.38 uur 21 december 2016

Wat tot nu toe bekend is over Anis A.

 • Op de vloer van de vrachtwagenkabine is een document met daarop zijn persoonsgegevens gevonden
 • Het document is volgens een Duitse krant uitgereikt in Kleef in de deelstaat Noordrijnland-Westfalen, grenzend aan Nederland
 • Hij is 23 (of 21) jaar oud en zou zich van ten minste vier aliassen bedienen

 • Hij geldt als gevaarlijk maakt volgens de krant Bild deel uit van een groot islamistisch netwerk
 • Hij is afkomstig uit Tunesië, geboren in de stad Tataouine
 • Hij zou hebben gewoond in Berlijn en Noordrijnland-Westfalen
 • Zijn asielprocedure is nog niet afgesloten
 • In de zomer kreeg de politie hem in het oog vanwege het toebrengen van lichamelijk letsel; hij kon volgens Bild niet worden aangeklaagd omdat hij ondergedoken was
11.56 uur 21 december 2016

„Spoor verdachte aanslag voert naar Kleef”

In de zoektocht naar de dader van de aanslag in Berlijn zou een spoor naar Kleef voeren, net over de grens bij Nijmegen. Dat meldde de omroep WDR woensdag. Persbureau DPA berichtte ongeveer tegelijkertijd dat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Kleef bij hoort, „onmiddellijke maatregelen” worden genomen.e Duitse politie zou een Tunesiër op het spoor zijn. Een document van deze man, die volgens Der Spiegel Anis A. heet en in 1992 is geboren, werd gevonden in de cabine van de truck die maandagavond door de mensenmenigte reed.

A. zou zich ook van twee andere namen bedienen. Het document dat in de vrachtwagen lag, zou volgens diverse media door de autoriteiten in Kleef (Kleve) zijn uitgegeven. Over de leeftijd van de man die wordt gezocht bestaat ook nog verwarring, vermoedelijk doordat hij aliassen gebruikt. Volgens Der Spiegel is hij geboren in 1992, maar een terrorismedeskundige van omroep ARD had het over 1995.

11.40 uur 21 december 2016

"Spoor leidt naar salafistische kringen"

Volgens “Report München”, een programma van omroep ARD, leidt het spoor naar salafistische kringen in het westen van Duitsland. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten staan „maatregelen“ in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, dat grenst aan Nederland, op het punt van beginnen, meldt Die Welt op basis van persbureau dpa.

11.27 uur 21 december 2016

Politie in heel Duitsland op zoek

De politie in heel Duitsland is op zoek naar een 23-jarige Tunesiër die er ten minste vier aliassen op na zou houden.

11.20 uur 21 december 2016

„Document Tunesiër gevonden in truck Berlijn”

De Duitse politie heeft volgens Der Spiegel een identiteitsdocument gevonden in de truck waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd. Het zou toebehoren aan een Tunesiër. Ook de terrorisme-expert van de omroep ARD meldde dat de politie hem zoekt. Op het document dat is aangetroffen zou staan dat de gedwongen uitzetting van de houder is uitgesteld. Volgens Der Spiegel heet de man Anis A. en is hij in 1992 geboren in Tatouine. Hij zou ook bekend zijn onder twee andere namen. De terrorismedeskundige van de ARD meldde dat de man in 1995 is geboren. Officieel is nog niets bevestigd.

11.02 uur 21 december 2016

"Dader mogelijk gewond"

De autoriteiten in Berlijn speuren ook in ziekenhuizen in Berlijn en in de omliggende deelstaat Brandenburg naar de dader van de aanslag op een kerstmarkt. Ze gaan ervan uit dat hij gewond is geraakt. De lokale radiozender RBB meldde dinsdagmorgen dat al diverse klinieken zijn doorzocht.

In de vroege ochtend werd een verdachte opgepakt, maar die bleek al snel niet de dader te zijn. Meerdere aanwijzingen duiden erop dat de dader er niet ongeschonden vanaf is gekomen. De truck die maandagavond over de kerstmarkt aan de Breitscheidplatz denderde, raakte behoorlijk gehavend. Volgens Bild zou de Poolse vrachtwagenchauffeur die later dood werd gevonden in de cabine zich ook hebben verzet tegen degene die zijn truck kaapte.

De politie heeft DNA-materiaal uit de cabine veiliggesteld. Het is niet het enige spoor dat wellicht naar de dader kan leiden. Politiechef Klaus Kandt stelde dinsdagavond dat zo’n tachtig serieuze tips van burgers worden onderzocht. Ook heeft de politie videobeelden en zijn zoekhonden ingezet. Kandt zei goede hoop te hebben op resultaat.

10.51 uur 21 december 2016

Burgemeester Berlijn: sluit u niet op in huis

Michael Müller. beeld EPA

De burgemeester van Berlijn heeft de bevolking opgeroepen „niet bang te zijn”. Mensen moeten weliswaar waakzaam zijn, zei Michael Müller dinsdag tegen de ZDF, maar het is „funest als mensen zichzelf in hun huizen opsluiten en niet meer naar buiten gaan”. Voor politici die de aanslag aangrijpen voor hun eigen „partijpolitieke doelen” heeft Müller geen goed woord over. „Vooral wat we allemaal uit Beieren horen, is in deze situatie werkelijk onfatsoenlijk”, vindt hij. Müller doelt op uitspraken van CDU-chef Horst Seehofer, die na het geweld direct zei dat het asiel- en veiligheidsbeleid op de schop moet. De CSU pleit al langer voor strengere asielwetgeving en wil bijvoorbeeld het leger de straat op kunnen sturen.

10.00 uur 21 december 2016

Ook Italiaanse vermist

Na de aanslag van maandagavond wordt naast een Israëlische vrouw ook een 31-Italiaanse uit Sulmona vermist. Dat maakte het Italiaanse persbureau Ansa bekend. De vrouw woonde al enkele jaren in de Duitse hoofdstad. Haar vader en zoon zouden nu in Berlijn zijn om de resultaten van het DNA-onderzoek af te wachten. "Maar ik maak me geen illusies", aldus de vader.

08.50 uur 21 december 2016

Herdenkingsdienst: Liefde overwint haat

beeld AFP

Van de ruïne van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche gaat de boodschap uit dat verzoening sterker is dan haat. Dat zei bisschop Dröge dinsdagavond tijdens de herdenkingsdienst in Berlijn. „Met deze boodschap kunnen we leven en zullen we leven en zullen we het geweld overwinnen.” Lees hier het verslag van RD-medewerker Jan van Reenen.

gottesdienst

08.31 uur 21 december 2016

Nederlandse scholieren op kerstmarkt

Leerlingen van een middelbare school in Maastricht liepen een kwartier voor de aanslag van maandag nog rond op de kerstmarkt in Berlijn. De scholieren van havo 5 van het Bonnefantencollege zijn inmiddels veilig thuis, meldt 1Limburg. De scholieren waren een dag eerder aangekomen in Berlijn. Ze zouden er een week blijven, maar zijn nu eerder naar huis gegaan. „Zo een trip moet een feestje zijn en daar is in Berlijn geen sprake meer van”, zegt een medewerker van de school.

07.43 uur 21 december 2016

Politievakbond verwacht snel resultaat

De bond van Duitse rechercheurs verwacht na de aanslag snel resultaat te boeken bij de opsporing van de dader. „Ik ben er relatief zeker van dat we misschien morgen al of in de nabije toekomst een nieuwe verdachte kunnen presenteren", zei vakbondsvoorzitter André Schulz dinsdagavond in een uitzending van omroep ZDF. Concreter kon hij niet worden, maar er zijn volgens hem „goede aanwijzingen“ en „zeer veel aanknopingspunten“.

Bij de Berlijnse politie zijn na de aanslag meer dan 500 tips binnengekomen. Naast getuigenverklaringen doen de autoriteiten onderzoek naar DNA-sporen en vingerafdrukken. Met behulp van GPS-gegevens wordt geprobeerd de mobiele telefoon van de dader te traceren.  „We hebben veel mogelijkheden om de persoon ook te vinden“, aldus Schulz.

06.42 uur 21 december 2016

Poolse chauffeur leefde bij aanslag Berlijn

De Poolse vrachtwagenchauffeur, die tijdens de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op de bijrijdersstoel zat, leefde tijdens de aanslag nog. Dat blijkt na autopsie op het lichaam van de man, schrijft de Duitse krant Bild op haar website. Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken.

Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

In Berlijn vielen maandagavond twaalf doden en bijna vijftig gewonden toen een gekaapte vrachtwagen over een kerstmarkt op het plein voor de Gedächtniskirche in het centrum van de Duitse hoofdstad raasde. Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

22.32 uur 20 december 2016

Einde liveblog

De redactie sluit het liveblog.

22.08 uur 20 december 2016

Israëlische vermist

Na de aanslag in Berlijn wordt een Israëlische vrouw vermist. De Israëlische premier Benyamin Netanyahu zei op een bijeenkomst in Jeruzalem dat voor haar leven wordt gevreesd. Het zou gaan om de echtgenote van een Israëlisch staatsburger die bij de aanslag gewond raakte, meldt Die Welt.

21.09 uur 20 december 2016

Minister: onderzoekers tasten niet in het duister

Thomas de Maizière. beeld AFP

Ook na de vrijlating van de maandagavond aangehouden Pakistaan tasten de onderzoekers van de aanslag niet in het duister. Dat stelt de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. Er zijn volgens hem aanknopingspunten voor verder onderzoek. Tegenover omroep ZDF verklaarde De Maizière erop te vertrouwen dat er vooruitgang zal worden geboekt.

De minister zei verder dat er geen concrete aanwijzingen voor een aanslag waren. De Berlijnse politie valt volgens hem niets te verwijten. Ook rond de aanslag hebben de agenten hun werk goed gedaan, aldus De Maizière.

20.28 uur 20 december 2016

IS claimt aanslag

De terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn opgeëist.

In een verklaring die werd verspreid door het met IS verbonden persbureau Aamaq wordt gezegd dat de aanslag werd uitgevoerd door een soldaat van het kalifaat, die gevolg gaf aan de oproep om burgers uit landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS, aan te vallen.

20.13 uur 20 december 2016

Wat tot nu toe bekend is

 • Een vrachtwagen is maandagavond een kerstmarkt in Berlijn opgereden
 • Er zijn twaalf dodelijke slachtoffers te betreuren en 49 gewonden
 • Tot op heden zijn zes Duitsers en een Pool geïdentificeerd
 • De Poolse vrachtwagenchauffeur is dood aangetroffen op de bijrijdersstoel
 • Niet lang na de aanslag werd maandagavond een verdachte door de politie aangehouden
 • De gearresteerde Pakistaanse vluchteling ontkende bij de aanslag te zijn betrokken
 • Dinsdagavond is de aangehouden Pakistaan wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten
 • De autoriteiten zijn druk op zoek naar de dader(s)
19.37 uur 20 december 2016

"Indrukwekkende stilte"

RD-medewerker Jan van Reenen woonde de herdenkingsdienst buiten op het plein voor de kerk bij. "Het stond er rijen dik en de stilte daar was indrukwekkend. We kregen van de dienst weinig mee, maar de mensen bleven stil staan."

19.24 uur 20 december 2016

Brandenburger Tor in kleuren Duitse vlag

beeld EPA

De Brandenburger Tor is dinsdagavond uitgelicht in de kleuren van de Duitse vlag vanwege de dodelijke aanslag op de kerstmarkt van maandag. Ook de roodwitte vlag met beer van Berlijn wordt tijdelijk geprojecteerd op het iconische gebouw in de Duitse hoofdstad.

Bij de terreuraanslag met een vrachtwagen kwamen twaalf mensen om. Vorig jaar november nog was de Brandenburger Tor met lichtstralen in de kleuren van de Franse vlag gehuld vanwege de aanslagen in Parijs.

19.15 uur 20 december 2016

Opgepakte Pakistaan vrijgelaten

De 23-jarige Pakistaanse vluchteling die na de aanslag van maandagavond werd opgepakt door de politie is vrijgelaten. De man heeft klaarblijkelijk niets met de terreurdaad te maken. Het Openbaar Ministerie heeft geen arrestatiebevel tegen hem ingediend.

19.11 uur 20 december 2016

Uitbaters kerstmarkt Oberhausen bang dat de klanten wegblijven

Duitsland is hét land van de kerstmarkten. Ook in Oberhausen, niet ver over de grens, zijn er dezer dagen twee. Ze zijn vanouds populair bij Nederlanders. Maar komen die nog wel na de terreuraanslag in Berlijn?

Video

19.07 uur 20 december 2016

‘Aanslag’ Keulse kerstmarkt blijkt ongeval

Grote opwinding dinsdag in het Duitse Keulen: een dag na de bloedige aanslag in Berlijn reed een vrachtwagen op de kerstmarkt tegen een kraam. Het bleek echter te gaan om een ongeval en geen aanslag, aldus Duitse media dinsdag. „We konden snel concluderen dat het om een ongeval ging”, aldus een woordvoerder van de politie. Twee bezoekers van de markt op de Heumarkt raakten lichtgewond doordat delen van de kraam op hen terechtkwamen.

19.03 uur 20 december 2016

800 mensen bij herdenkingsdienst

Aan de oecumenische herdenkingsdienst in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn hebben ongeveer 800 mensen deelgenomen. Daaronder waren veel politiek hoogwaardigheidsbekleders onder wie president Joachim Gauck, bondskanselier Angela Merkel, parlementsvoorzitter Norbert Lammert en verschillende ministers. „Jullie staan niet alleen in jullie verdriet. We staan aan jullie zijde in jullie diepe verdriet“, zei voorganger Markus Dröge.

18.28 uur 20 december 2016

24 gewonden naar huis

Van de 45 gewonden van de aanslag in Berlijn hebben er 24 het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. Dat liet de politie van Berlijn via Twitter weten. „Dat biedt ons hoop.“ 

17.38 uur 20 december 2016

Schoof: laat je niet weerhouden om naar kerstmarkt te gaan

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vindt dat mensen in Nederland zich niet moeten laten weerhouden om naar kerstmarkten en andere feestelijkheden te gaan.

„Gemeenten en politie lopen de genomen maatregelen nog eens langs en scherpen ze mogelijk aan. Ze zijn er serieus en alert mee bezig, want het is belangrijk dat iedereen gewoon naar alle feestelijkheden kan gaan”, aldus Schoof. Hij sprak dinsdag naar aanleiding van de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn. „Terroristen willen ons angst aanjagen, maar wij willen ons leven niet laten bepalen door terroristen”.
Schoof benadrukt dat extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen bij grotere evenementen rondom kerst en oud en nieuw. „Vorige week nog hebben we gemeenten om extra aandacht hiervoor gevraagd vanwege de dreiging in Duitsland en Frankrijk”.
De NCTV stelt wel dat wat in Berlijn is gebeurd, ook in Nederland kan gebeuren. „De kans op een aanslag is reëel, maar we hebben op dit moment geen concrete aanwijzingen”.

17.19 uur 20 december 2016

"Poolse chauffeur gedood door schot in hoofd"

Volgens Der Spiegel is de Poolse vrachtwagenchauffeur gedood door een enkel schot in zijn hoofd met een pistool van klein kaliber. De man op de bijrijderstoel was blijkbaar al gedood toen de chauffeur de kerstmarkt opreed. Het lijkt erop dat hij eerst een rondje om de markt heeft gereden, mogelijk om snelheid op te bouwen.

De arrestatie van de vermeende dader Naved B. vond plaats op aanwijzen van een getuige. Die had de chauffeur zien uitstappen, was hem gevolg en korte tijd later uit het oog verloren. De politie hield de man alleen op basis van een persoonsbeschrijving aan.

17.10 uur 20 december 2016

Nog 14 zwaargewonden in ziekenhuis

De autoriteiten in Berlijn sluiten niet uit dat het aantal dodelijke slachtoffers stijgt. Op dit moment bevinden zich nog 14 zwaargewonden in verschillende ziekenhuis, aldus woordvoerder Christoph Lang.

Belangrijkste momenten