In nog acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

beeld ANP, KOEN VAN WEEL

De wereld is in de greep van de coronacrisis. De laatste weken stijgt het aantal gevallen in Nederland snel. Premier Rutte kondigde dinsdag 13 oktober een „gedeeltelijke lockdown aan.” Een volledige lockdown is een mogelijke volgende stap.

Liveblog laatste update 09.25 uur 20 november 2020
09.25 uur 20 november 2020

Aantal coronabesmettingen India passeert grens van 9 miljoen

Het aantal coronavirusbesmettingen in India overschreed vrijdag de 9 miljoen. In het op een na zwaarst getroffen land ter wereld zijn nu ook meer dan 132.000 sterfgevallen als gevolg van de ziekte geregistreerd, volgens de laatste officiële cijfers.

India zag de afgelopen maand wel een daling van het dagelijkse aantal nieuwe gevallen, maar het registreert nog steeds gemiddeld elke dag ongeveer 45.000 nieuwe besmettingen.

Hoofdstad New Delhi, geconfronteerd met de dubbele plaag van milieuvervuiling en het coronavirus, zag het aantal infecties stijgen tot boven een half miljoen met een recordgroei in dagelijkse gevallen.

Donderdag verviervoudigde het bestuur van de megastad de boetes voor het niet dragen van een mondkapje in een poging grip te krijgen op de epidemie.

Een van de grootste begraafplaatsen van Delhi raakt snel vol, vertelde doodgraver Mohammed Shamim aan persbureau AFP. „Ik heb nog maar ruimte over voor ongeveer 50 tot 60 begrafenissen. En dan? Ik heb geen idee.”

22.30 uur 21 oktober 2020

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

22.26 uur 21 oktober 2020

In nog acht regio’s is coronasituatie ‘zeer ernstig’

In nog acht regio’s is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu ‘zeer ernstig’ is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio’s Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Deze acht regio’s hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van ‘zorgelijk’ in ‘ernstig’. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie ‘zorgelijk’, het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, ‘waakzaam’.

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij ‘zeer ernstig’ zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau ‘zeer ernstig’ bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

20.16 uur 21 oktober 2020

Rome stelt ook nachtklok in voor bestrijding corona

De stad Rome en haar regio Lazio stellen een nachtklok in naar het voorbeeld van de regio van Milaan om de verspreiding van het gevreesde coronavirus tegen te gaan. Het uitgaansverbod geldt vanaf vrijdag van middernacht tot 05.00 uur in de morgen.

Rome. beeld EPA, Angelo Carconi

Maandag lanceerde Lombardije waar Milaan de hoofdstad van is al een dergelijke avondklok. Daar gaat die al om 23.00 uur in de avond in. Italië neemt weer strengere coronamaatregelen, omdat volgens de autoriteiten daarmee de nieuwe stijging in het aantal geconstateerde besmettingen wordt bestreden.

19.55 uur 21 oktober 2020

Braziliaanse proefpersoon voor coronavaccin overleden

Een Braziliaan die als proefpersoon een vaccin in ontwikkeling tegen het coronavirus kreeg toegediend, is overleden. Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) heeft dit woensdag bekendgemaakt. Anvisa stelt op de hoogte te zijn gesteld op 19 oktober en mag naar eigen zeggen om verscheidene redenen verder geen informatie over de patiënt verstrekken. De proefpersoon kreeg een vaccin van AstraZeneca-Oxford.

beeld AFP, Paul Ellis

Het overlijden van de Braziliaan leidt echter niet tot het stopzetten van de proeven met het vaccin, berichtte de bij de ontwikkeling betrokken Universiteit van Oxford. Dit is in overleg met de Braziliaanse toezichthouders besloten, zo liet de Engelse universiteit weten.

19.22 uur 21 oktober 2020

Spanje telt miljoenste besmetting

In Spanje zijn meer dan een miljoen besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het is het eerste Europese land waar zoveel besmettingen zijn geteld. Het land heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.

Barcelona. beeld EPA, Quique Garcia

Momenteel liggen er ruim 1900 patiënten in kritieke toestand in ziekenhuizen als gevolg van het virus. Volgens de autoriteiten zijn tot dusver ruim 34.000 mensen aan de gevolgen ervan overleden.

Donderdag is er een stemming in het parlement over een motie van wantrouwen tegen de linkse regering van premier Pedro Sánchez. Die zou de pandemie verkeerd of nalatig hebben aangepakt en misbruiken om macht naar zich toe te trekken. De motie maakt weinig kans volgens Spaanse media.

18.48 uur 21 oktober 2020

EU-leiders spreken elkaar volgende week over opvlammend virus

De EU-leiders vergaderen volgende week donderdag op afstand over de strijd tegen het coronavirus, dat in vrijwel heel Europa weer om zich heen grijpt. Ze hebben op hun laatste top in Brussel afgesproken elkaar vaker te spreken over de pandemie.

De regeringsleiders en staatshoofden kunnen ervaringen uitwisselen, de klokken gelijkzetten en wat van elkaar opsteken, opperde de Duitse bondskanselier Angela Merkel vorige week in Brussel. Bijvoorbeeld over hun testbeleid of over manieren om de moed en de discipline er bij hun burgers in te houden.

Hoe het video-overleg precies wordt ingericht is nog onduidelijk, zeggen Brusselse bronnen. De Duitsers, die de Europese Unie dit halfjaar voorzitten, zouden de komende tijd iedere anderhalve week willen vergaderen. Het zou aan de leiders zelf zijn of ze willen aanschuiven.

Op de vorige top concludeerden de EU-leiders dat ze bij de uitbraak van het virus in het voorjaar beter hadden kunnen samenwerken. Dat moet, nu een nieuwe golf besmettingen door Europa gaat, anders gaan.

18.32 uur 21 oktober 2020

Salem

Geen bezoek, weinig beschermingsmiddelen, meerdere bewoners die overlijden. De eerste coronagolf raakte verpleeghuizen hard. In hoeverre zijn ze voorbereid op een nieuwe uitbraak? „We zijn er klaar voor. Maar er is wel spanning.”

2020-10-21-ACH24-Verpleeghuizen_tweede_golf-6-FC_webVerpleeghuis Salem ziet tweede coronagolf met zorg tegemoet

18.03 uur 21 oktober 2020

Ondernemers krijgen brief bewindsvrouwen over brexit en corona

Tienduizenden ondernemers ontvangen een brief van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) waarin ze worden opgeroepen ook in dit „ongekend moeilijke jaar” alle voorbereidingen te treffen voor de naderende gevolgen van de brexit.

De Britten zijn officieel al uit de Europese Unie gestapt, maar het effect hiervan merken ondernemers pas na de overgangsperiode, die op 1 januari afloopt. „Hoe de nieuwe situatie er precies uit zal zien, is op dit moment nog niet bekend, omdat de EU en het Verenigd Koninkrijk hier momenteel nog over onderhandelen”, schrijven de bewindsvrouwen. „Wat de uitkomst hiervan ook zal zijn, er zullen voor u dingen veranderen.”

Ondernemers krijgen bovendien sowieso te maken met bijvoorbeeld grenscontroles als ze voor hun werk naar het Verenigd Koninkrijk moeten.

Kaag en Keijzer vragen ondernemers na te gaan of ze voorbereid zijn op de situatie na 1 januari. Ze kunnen voor vragen terecht bij het brexitloket, geven de bewindslieden aan. Ook worden bedrijven opgeroepen te laten onderzoeken wat de impact van de brexit op hun bedrijf zal zijn. Bedrijven kunnen tot slot subsidie aanvragen om advies in te winnen over hun toekomst.

„Wij realiseren ons terdege dat er door de coronacrisis naast brexit andere zorgen bestaan”, schrijven Kaag en Keijzer in een brief die via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, brancheorganisaties en de Kamer van Koophandel is verspreid. Maar de overgangsperiode komt hoe dan ook tot een einde, dus ondernemers kunnen er volgens de bewindsvrouwen beter alles aan doen om ervoor te zorgen dat de brexit de toekomst van hun bedrijf in elk geval niet in de weg staat.

17.50 uur 21 oktober 2020

Canada vanwege corona van reislijst veilige landen

Canadezen zijn voorlopig niet meer welkom in de Europese Unie. De lidstaten hebben het Noord-Amerikaanse land verwijderd van de ‘witte’ lijst van landen buiten de EU die het coronavirus min of meer onder controle hebben.

Ook Tunesië en Georgië zijn geschrapt van de lijst, terwijl inwoners van Singapore wel weer in het vliegtuig kunnen stappen naar de EU. Voor onder meer de VS, Rusland, India, Brazilië en Turkije blijft het verbod op niet-noodzakelijke trips vooralsnog in stand. Inwoners uit China, Macau en Hongkong zijn welkom, maar vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe alleen als EU-burgers er ook worden toegelaten.

De EU-landen, behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten vanwege de strijd tegen het coronavirus half maart hun grenzen voor reizigers van buiten de EU. De lijst was al twee maanden niet herzien. Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Rwanda, Uruguay, Zuid-Korea en Thailand blijven staan op de lijst van veilige landen.

De lijst geldt als aanbeveling. In principe is het aan de landen zelf om te beslissen wie ze binnenlaten, maar mede omdat mensen door kunnen reizen naar andere lidstaten willen ze één lijn trekken. Sommige lidstaten hanteren een strenger beleid.

17.14 uur 21 oktober 2020

Meeste middelbare scholen geven op dit moment nog fysiek les

De meeste middelbare scholen geven op dit moment nog fysiek les, zegt de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Woensdag meldde Het Parool dat een aantal scholen in Amsterdam tijdelijk is overgestapt naar deels digitaal lesgeven. „Dat komt inderdaad voor”, aldus een woordvoerder van de VO-raad, „maar het zijn uitzonderingen.”

beeld ANP, Evert Elzinga

Leerlingen van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam krijgen volgens Het Parool op dit moment gedeeltelijk via een zoomverbinding les. Het aantal coronabesmettingen op de school liep op, waarna is besloten een deel van het onderwijs op afstand te doen in de hoop een grote uitbraak te voorkomen. Eerder werd ook bekend dat op het Spinoza Lyceum gedeeltelijk online wordt lesgegeven, omdat het aantal coronabesmettingen op de school opliep.

Sommige middelbare scholen moeten inderdaad tijdelijk digitaal lesgeven, wanneer er een aantal besmettingsgevallen tegelijk op een school is, aldus de woordvoerder van de VO-raad. Maar wat volgens hem vaker voorkomt is dat een paar leerlingen thuis moeten blijven omdat ze besmet zijn of in quarantaine moeten. Scholen geven dan alleen die leerlingen tijdelijk online les, bijvoorbeeld via een livestream vanuit de klas. „Maar ook dat geldt dan alleen tot de leerlingen weer naar school kunnen komen. Over het algemeen geven middelbare scholen gewoon fysiek les.”

Middelbare scholen in het zuiden en midden van het land hebben deze week herfstvakantie. Scholen in het noorden van het land hadden vorige week vakantie en zijn maandag weer begonnen.

16.53 uur 21 oktober 2020

Prestaties luchtvaart

De luchtvaartsector is gebaat bij open grenzen en pleit daarom voor coronatests om meer reizen mogelijk te maken. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA ondermijnen quarantainemaatregelen en grensbeperkingen het vrije verkeer van personen en daarmee „een van de hoekstenen van de Europese ontwikkeling”.

Door de aangescherpte coronamaatregelen in veel landen is de IATA nog weer negatiever geworden over de prestaties van de luchtvaart dit jaar. De organisatie rekent nu op 340 miljoen reizigers in 2020, hetgeen een daling op jaarbasis met 70 procent zou betekenen. In 2019 werden nog 1,2 miljard passagiers geteld.

424030024Luchtvaartsector pleit voor coronatests en openen van grenzen

16.03 uur 21 oktober 2020

Sinterklaasintochten op veel plaatsen afgelast

De sinterklaasintochten zijn in veel gemeenten afgelast, zo blijkt uit een inventarisatie van het ANP. Het coronavirus en de aangescherpte maatregelen maken het organiseren van een veilige intocht met publiek voor de meeste organisaties onmogelijk. Een aantal gemeenten organiseert een alternatieve intocht.
16.01 uur 21 oktober 2020

Amsterdam UMC schaalt poliklinische zorg af

Het academische ziekenhuis Amsterdam UMC gaat zijn poliklinische zorg tijdelijk afschalen als gevolg van de toename van het aantal coronapatiënten.

„De mate waarin dit plaatsvindt kan verschillen tussen specialismen en voor specifieke patiëntengroepen. Dit is mede afhankelijk van personele beschikbaarheid en vergt een beoordeling per polikliniek”, aldus het ziekenhuis.

Amsterdam UMC informeert patiënten als afspraken verzet moeten worden of omgezet naar een video- of telefonisch consult. Voor patiënten met ingrepen waar geen spoed achter zit betekent dit dat ze mogelijk op een wachtlijst terechtkomen. „Ook kan het enige tijd duren voordat de patiënt bericht van ons ontvangt over de afspraak. Voor spoedeisende zorg kunt u nog steeds bij ons terecht”, aldus het ziekenhuis.

15.21 uur 21 oktober 2020

Dick Bijl verwacht meer van een gezonde leefstijl

De boodschap dat de griepprik geen bewezen voordelen heeft, wordt dr. Dick Bijl niet door ieder in dank afgenomen. Toch ziet hij geen redenen om zijn standpunt aan te passen. „Ik baseer me graag op deugdelijk onderzoek.”

2020-10-21-ACH2-Bijl1-6-FC-V_webGriepprik en coronaprik halen of niet

14.56 uur 21 oktober 2020

Tweede Kamer blij

Partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat de koning en koningin in een videoboodschap aan het Nederlandse volk hun spijt hebben betuigd voor hun reis naar Griekenland. Ze vinden het goed dat het Koninklijk Huis de situatie serieus neemt en dat er excuses zijn aangeboden.

„Na verantwoordingsbrief MP Rutte nu heldere persoonlijke boodschap van onze Koning: betrokken, maar niet onfeilbaar. Goed devies in deze lastige tijden”, schrijft SGP-voorman Kees van der Staaij op Twitter.

424235195Tweede Kamer blij met spijtbetuiging van de koning over vakantie

14.52 uur 21 oktober 2020

Franse regering overweegt noodtoestand tot half februari

De Franse regering wil de noodtoestand die half oktober voor de tweede keer dit jaar werd uitgeroepen wegens het coronavirus, nu verlengen tot half februari. Franse media meldden dat de regering aan een wetsvoorstel werkt die dat mogelijk moet maken. Dat voorziet ook in de mogelijkheid noodmaatregelen te treffen tot 1 april als de nieuwe noodstand al zes weken is verlopen.

Parijs. beeld AFP, Abdulmonam Eassa

De regering is bang dat het virus een sterke comeback maakt en overweegt ook om hele departementen waar het zich snel zou verspreiden in lockdown te plaatsen. Die is al opnieuw afgekondigd in een reeks steden.

Het sterftecijfer in het land van circa 63 miljoen inwoners is de laatste maanden niet veel hoger dan vorig jaar volgens het nationaal bureau voor de statistiek. Tussen 1 mei en 5 oktober overleden 247.613 mensen in Frankrijk en dat is slechts 1 procent meer dan vorig jaar in die periode.

Het coronavirus zou zijn intrede hebben gedaan op 24 januari in Bordeaux. Sindsdien wijten de autoriteiten circa 33.885 sterfgevallen aan het virus. Inmiddels is het meer dan 930.000 keer vastgesteld. Vrijwel alle sterfgevallen zijn onder mensen ouder dan 65 jaar (92 procent). De gemiddelde leeftijd van een overleden patiënt is 84 jaar. De strenge coronamaatregelen treffen vooral de jongere werkende bevolking. Het bureau voor de statistiek schat dat de economie 9 procent krimpt dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Eind dit jaar is dan 10 procent van de beroepsbevolking werkloos.

14.26 uur 21 oktober 2020

Nieuw record: 8764 positieve tests in een etmaal

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 8764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op dinsdag meldde het gezondheidsinstituut 8175 positieve tests. Het waren er aanvankelijk 8182 maar dat is woensdag bijgesteld.

beeld ANP, Koen van Weel

Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 59 toe, het hoogste aantal in maanden. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Dinsdag meldden de onderzoekers dat 46 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 253.000 mensen in Nederland positief getest. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 57.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Rotterdam-Rijnmond liet een toename zien afgelopen etmaal van 947 nieuwe positieve tests. Amsterdam-Amstelland telde 882 nieuwe gevallen, gevolgd door de provincie Utrecht met 722 positieve tests. Midden- en West-Brabant liet een toename zien van 696 positieve tests. Haaglanden volgde met 619 nieuwe gevallen.

14.11 uur 21 oktober 2020

Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Ziekenhuizen komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31 ten opzichte van dinsdag. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 27 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

„Het aantal Covidpatiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

13.02 uur 21 oktober 2020

Aantal ziekenhuisopnames in België richting 3000

De coronacijfers in België blijven in het hele land omhooggaan. Bijna 3000 Covid-19-patiënten zijn in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten. Mogelijk zijn er wel eerste tekenen dat de verspreiding van het virus vertraagt. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelt om de negen dagen, terwijl dat vorige week nog om de zeven dagen was, aldus Van Gucht.

Er lagen dinsdag 2969 mensen in het ziekenhuis. Volgens de jongste cijfers werden tussen 14 en 20 oktober elke dag gemiddeld 295 mensen opgenomen, een toename van 94 procent ten opzichte van de week ervoor. Gemiddeld kwamen er dagelijks 8975 nieuwe coronagevallen bij. De laboratoria zijn dinsdag overigens vanwege ondercapaciteit gestopt met het testen van mensen die geen symptonen hebben.
De provincies Luik en Henegouwen en het Brussels gewest blijven de zwaarst getroffen gebieden. Het aantal overlijdens in het land blijft ook verder toenemen, tot gemiddeld 32 per dag (+79 procent).
Van Gucht hoopt dat binnen een tiental dagen de curve ombuigt door de strengere landelijke coronamaatregelen die maandag zijn ingegaan. Zo zijn de restaurants en cafés vier weken dicht en geldt een landelijke avondklok tussen middernacht en 05.00 uur in de ochtend.

12.56 uur 21 oktober 2020

Koningspaar: het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een videoboodschap aan het Nederlandse volk gezegd dat het ze pijn doet „uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”. Ze reageren daarmee op de grote ophef die ontstond toen ze vrijdag met hun dochters op vakantie gingen naar Griekenland. Het koningspaar besloot daarop zijn vakantie, enkele uren na aankomst, af te breken en terug te keren.

424235192Koningspaar: Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben

12.53 uur 21 oktober 2020

Europese Commissie tempert hoop op snel vaccin

Europeanen mogen er niet op rekenen dat ze snel kunnen worden ingeënt tegen het coronavirus. „Het duurt nog maanden voor er een vaccin is gevonden en uitgedeeld aan de bevolking”, waarschuwt vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de Europese Commissie.

De strijd tegen het virus staat of valt voorlopig nog met het houden van afstand en hygiëne, zei Šefčovič in het Europees Parlement. „Niemand wil een tweede lockdown.”
De commissie sluit intussen alvast contracten met fabrikanten van veelbelovende vaccins. Woensdag sloot Brussel de definitieve koop van 400 miljoen doses van een coronavaccin dat onder leiding van het Leidse farmabedrijf Janssen wordt gemaakt. Eerder sloot de commissie vergelijkbare contracten voor honderden miljoenen vaccins met AstraZeneca en Sanofi-GSK.

12.23 uur 21 oktober 2020

Strengere coronaregels voor nog eens 1,4 miljoen Engelsen

Engeland breidt de gebieden met strengere coronaregels uit waardoor nog eens meer dan een miljoen mensen ermee te maken krijgen. Het gaat om ongeveer 1,4 miljoen mensen in het graafschap South-Yorkshire die zich vanaf zaterdag aan verscherpte maatregelen moeten houden.

De Britse regering liet woensdag weten dat met de lokale overheden daar overeenstemming is bereikt over onder meer sluiting van de pubs voor zeker vier weekeindes en dat inwoners buiten hun gezin niemand anders mogen ontmoeten.
Eerder werden de regels al ingevoerd in Liverpool en Lancashire. Dinsdag bereikte de Britse regering na moeizame gesprekken ook overeenstemming met de stadsregio Manchester. De regering van premier Boris Johnson probeert een nieuwe landelijke lockdown te voorkomen door strengere maatregelen te nemen in zwaar getroffen gebieden.
Engeland voerde onlangs een nieuw systeem in met strengere maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Er zijn drie alarmniveaus in het leven geroepen (midden, hoog en zeer hoog).

11.19 uur 21 oktober 2020

Coronagetallen stijgen wel, maar minder hard

De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus steeg in de afgelopen week minder snel dan in de weken ervoor. De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename, maar volgens het RIVM stijgt het aantal besmettingen iets minder snel dan ervoor.

20201021-DKbin-Coronacijfers_webCoronagetallen stijgen wel, maar minder hard

10.46 uur 21 oktober 2020

Mondkapjesplicht in Tsjechië nu ook grotendeels in buitenlucht

In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht.

Uitzonderingen gelden onder meer indien een afstand van meer dan twee meter kan worden aangehouden, evenals tijdens het sporten. Zelfs in de auto moet een mondkapje worden gedragen als mensen van buiten het gezin meerijden.
Een mondkapjesplicht in de buitenlucht gold in Tsjechië al van half maart tot half juni tijdens de eerste fase van de pandemie in het voorjaar.
Het aantal besmettingen met het coronavirus bereikte dinsdag een piek met 11.984 nieuw bevestigde gevallen, meldden de autoriteiten woensdag. Het totaal aantal besmettingen in Tsjechië steeg tot bijna 194.000.
Woensdag werd bekend dat ook de Tsjechische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, positief heeft getest op het coronavirus. Hamáček (41) is leider van de Sociaal-Democratische Partij en ook hoofd van het crisiscomité dat de logistieke inspanningen coördineert om de coronapandemie tegen te gaan.
Tsjechië heeft bijna 10,7 miljoen inwoners. Sinds het begin van de pandemie zijn meer dan 1600 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het land is een van de landen in Europa met de hoogste besmettingspercentages per 100.000 inwoners.

10.29 uur 21 oktober 2020

Reisadvies Luxemburg en delen Portugal aangepast

In Luxemburg loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op. Daarom is de kleurcode van het hele land aangepast van geel (’let op: er zijn veiligheidsrisico’s’) naar oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’). Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders alleen naar Luxemburg te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Wie er is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

Ook voor delen van Portugal is het reisadvies veranderd. In de havenstad Porto is het besmettingsrisico verhoogd. Daarom geldt voor de stad nu code oranje. Dat gold al voor de hoofdstad Lissabon en omgeving. De regio Leziria do Tejo is juist van oranje naar geel bijgesteld. Wie uit een geel gebied terug naar Nederland komt, hoeft niet in thuisquarantaine.

09.56 uur 21 oktober 2020

‘Omzet restaurants en cafés gekelderd na lockdownmaatregelen’

De omzet van restaurants en cafés is gekelderd op de eerste dag waarop de strengere coronamaatregelen golden. Dat komt naar voren uit pinomzetcijfers van ING, waar de NOS eerder over berichtte. Op 15 oktober lag de omzet 65 procent lager dan normaal.

De opbrengsten in restaurants en cafés daalden wel minder hard dan op de eerste dag van de lockdown in maart. Toen viel de verkoop met 85 procent terug. „Dat komt doordat ondernemers mogelijk beter zijn voorbereid”, zegt ING-econoom Marten van Garderen. „De lockdown is minder plotseling en ze kunnen door de ervaring die ze hebben opgedaan in maart beter inspelen op de veranderde situatie.” Bij meer restaurants kan bijvoorbeeld eten worden afgehaald.
Op 14 oktober, de laatste dag dat de horeca was geopend, schoot de omzet nog met 10 procent boven het normale niveau. Dat komt volgens ING doordat meer consumenten nog gebruik maakten van die voorlopig laatste kans om bijvoorbeeld uit eten te gaan of een biertje te drinken in de kroeg. Gemiddeld werd er die dag ook meer uitgegeven dan gebruikelijk.

09.39 uur 21 oktober 2020

Kwart Nederlanders heeft CoronaMelder-app op zijn smartphone

De CoronaMelder-app is inmiddels door 3,7 miljoen mensen op hun smartphone gedownload. Dat komt neer op ruim een kwart van de Nederlandse bevolking, meldt onderzoeksbureau GfK.

beeld ANP, KOEN VAN WEEL

De app geeft gebruikers een waarschuwing als ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting. Zaterdag werd de CoronaMelder, na een periode van uitstel, officieel in gebruik genomen.
Volgens de onderzoekers is de app vooral populair onder ouderen. Onder de 50- tot 65-jarigen heeft inmiddels 30 procent de app op de smartphone. Bij jongeren, tussen de 13 en 24, is het gebruik (iets meer dan 10 procent) verreweg het laagst.

Vooral in de provincie Zuid-Holland is het gebruik van de app sterk gestegen. In Flevoland ligt het onlinebereik relatief gezien het hoogst met 33 procent en in Zeeland en Groningen is het bereik met minder dan 20 procent het laagst.
De app was sinds augustus op proef beschikbaar in enkele veiligheidsregio’s. Sinds 10 oktober is hij voor iedereen te gebruiken. De app geeft een melding als iemand enige tijd in de buurt is geweest van een besmet persoon, die dat dan wel zelf op zijn eigen app moet invoeren. Zij krijgen dan het advies thuis te blijven en hun sociale contacten te beperken. De app moet op die manier helpen de druk op het bron- en contactonderzoek van de GGD’s te verlichten. Alle gegevens zijn anoniem.
Zorgminister Hugo de Jonge benadrukte eerder dat iedereen de app moet gaan gebruiken: „Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook anderen.”

09.19 uur 21 oktober 2020

Torenhoog Brits begrotingstekort door kosten coronacrisis

Het begrotingstekort van Groot-Brittannië is in de eerste helft van het fiscale jaar, dat in april begon, gestegen naar het ongekende niveau van 208,5 miljard pond, omgerekend 228 miljard euro. Dat komt door de hoge uitgaven van de Britse regering om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Voor de maand september was er een tekort van 36,1 miljard pond te zien, wat hoger is dan economen gemiddeld hadden verwacht. De overheid trok bijvoorbeeld veel geld uit om bedrijven te steunen en werknemers op betaald verlof te sturen zodat ze niet zouden worden ontslagen. Daar staan lagere inkomsten uit belastingen tegenover, waardoor dus meer geleend moest worden. De staatsschuld van Groot-Brittannië is inmiddels gestegen naar meer dan 2 biljoen pond.
Het Britse statistiekbureau maakte verder bekend dat de inflatie in september met 0,5 procent is gestegen op jaarbasis, na een toename van 0,2 procent in augustus.

08.49 uur 21 oktober 2020

Personeelsuitval bij bijna 6 op de 10 huisartsenpraktijken

In bijna zes op de tien huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen week huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte of doordat ze thuis in quarantaine zaten. Ruim 20 procent van de praktijken bood noodgedwongen minder patiëntenzorg, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging op basis van een peiling onder haar leden.

In veruit de meeste gevallen konden collega’s de uitval tot nu toe opvangen. De LHV pleit voor de inzet van sneltesten bij huisartsen om zichzelf en personeel snel te kunnen testen. „Anders heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de continuïteit van huisartsenzorg. We hebben elke zorgprofessional hard nodig om te voorkomen dat patiënten lang moeten wachten tot ze zorg krijgen”, zegt de koepelorganisatie.
De LHV waarschuwde eind vorige maand al dat de continuïteit van de huisartsenzorg in de knel komt als gevolg van de coronapandemie.

08.26 uur 21 oktober 2020

Student wordt opgeroepen de coronaregels goed na te leven

Onder het motto ‘Daar doen we het voor’ begint deze woensdag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), dat is de koepel van studentenverenigingen, en minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs geeft het startschot.

De campagne wordt gelanceerd omdat nog steeds een deel van de coronabesmettingen plaatsvindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen. Er hoort ook een website bij waarop de campagne wordt toegelicht en initiatieven van (verenigings-)studenten te vinden zijn.
De LKvV is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden in Nederland. Ze vertegenwoordigt daarmee 44.000 hbo- en universiteitsstudenten.

08.02 uur 21 oktober 2020

Deel naasten minder vaak op bezoek in verpleeghuis sinds verbod

Ook nu er geen landelijk bezoekverbod meer is voor verpleeghuisbewoners, komt naar schatting een op de vijf naasten minder vaak langs dan voor het verbod. Dat meldt de Universiteit Maastricht (UM) na recent onderzoek samen met het Radboudumc in Nijmegen.

beeld ANP, VINCENT JANNINK

De resultaten komen uit een zogenoemde monitorstudie door de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg van UM en het Radboudumc, waarin 76 verpleeghuislocaties in Nederland worden gevolgd. Uit de laatste meting, van begin oktober, blijkt volgens de UM dat reguliere activiteiten in de meeste verpleeghuizen weer zoveel mogelijk in gang zijn gezet.
De inzet van vrijwilligers blijft echter wel achter, vooral omdat zij zelf wegblijven uit het verpleeghuis. Verder is de werkdruk die medewerkers ervaren sinds de eerste coronagolf in de meeste verpleeghuizen niet afgenomen en is het ziekteverzuim hoog. „Dit lijkt mede gerelateerd te zijn aan de angst voor en het voorkomen van nieuwe besmettingen”, aldus de universiteit.
Als sprake is van een coronabesmetting, willen de verpleeghuizen niet weer (volledig) op slot voor bezoek. Toch kunnen ze niet garanderen dat er geen bezoekverboden meer zullen komen, zo geven ze volgens de onderzoekers aan. „Voor veel verpleeghuizen is het lastig laveren tussen het welbevinden van de bewoners aan de ene kant en anderzijds het belang van infectiepreventie. Er heerst dan ook grote onzekerheid over de omvang en impact van deze nieuwe coronagolf, zowel voor bewoners, naasten als medewerkers.”

06.53 uur 21 oktober 2020

Overheid Mexico wil begraafplaatsen dicht op Dag van de Doden

Mexico wil dat de begraafplaatsen worden gesloten in aanloop naar Día de Muertos, de gedenk- en feestdagen die daar met Allerheiligen en Allerzielen worden gehouden. De autoriteiten vrezen dat honderdduizenden Mexicanen zich ondanks de coronapandemie naar de begraafplaatsen zullen begeven om hun overleden dierbaren te eren.

Het tweedaagse feest op 1 en 2 november is een mengeling van rooms-katholieke gedenkdagen en prekoloniale folklore. De oorspronkelijke bewoners van Mexico geloofden dat de doden eens per jaar terugkeren uit de onderwereld. Het is op de eerste dagen van november van oudsher erg druk op de begraafplaatsen.
Onderminister van Volksgezondheid Hugo Lopez-Gatell zei te vrezen dat de begraafplaatsen "plaatsen met een hoog besmettingsrisico" worden. "Het advies is om mensenmenigtes te mijden", aldus Lopez-Gatell.
Een grote virusuitbraak na een drukbezochte bruiloft in de noordelijke grensstad Mexicali eerder deze maand heeft de Mexicanen opnieuw herinnerd aan het volksgezondheidsrisico van grote bijeenkomsten. Meer dan honderd van de honderden aanwezigen liepen daar het uiterst besmettelijke longvirus op.
Het besluit om de begraafplaatsen te sluiten in aanloop naar de Dag van de Doden stuit op weerstand. "We gaan elk jaar naar mijn moeder toe", zegt een 49-jarige vrouw uit de deelstaat Tlaxcala. "Dit is de eerste keer sinds haar dood dat we niet gaan en dat is erg triest." Een lokale overheid in die deelstaat besloot de begraafplaatsen toch niet te sluiten nadat inwoners woedend reageerden op de maatregel.
Mexico staat tiende op de ranglijst van landen met de meeste besmettingen en is het land met het drie na hoogste dodental. Volgens de officiële cijfers overleden tot dusver ruim 86.000 personen in Mexico aan de gevolgen van Covid-19.

06.51 uur 21 oktober 2020

Duizenden banen weg bij Cathay Pacific

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong schrapt bijna 6000 banen. Ook verdwijnt de vooral in Azië actieve maatschappij Cathay Dragon. De luchtvaartmaatschappij kampt net als de rest van de industrie met de gevolgen van de coronapandemie.

Wereldwijd werken zo’n 33.000 mensen bij Cathay. In totaal schrapt de onderneming ongeveer een kwart van alle banen, maar dan worden ook de functies meegeteld die al enige tijd vanwege kostenbesparingen niet worden opgevuld. Ook arbeidsvoorwaarden van piloten en cabinepersoneel zijn onder de loep genomen.
„De wereldwijde pandemie houdt aan en heeft verwoestende gevolgen voor de luchtvaart”, aldus Cathay-topman Augustus Tang. „De harde waarheid is dat we fundamenteel moeten herstructureren om te overleven”, voegde hij toe.

06.50 uur 21 oktober 2020

Vanaf vrijdag weer vrij vliegverkeer tussen Aruba en Curaçao

Vanaf vrijdag 23 oktober mag er weer gereisd worden tussen Curaçao en Aruba. Restricties die eerder waren ingesteld, zoals het verplicht tonen van een negatieve PCR-test, worden opgeheven. Dat is dinsdag op de eilanden bekend gemaakt. Op 4 augustus gaf Curaçao nog een negatief reisadvies af voor Aruba.

Volgens de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er nu geen sprake meer van een groot risico. Hij stelt dat er op Aruba sprake is van een positieve ontwikkeling nadat er halverwege vorige maand nog meer dan 1600 actieve besmettingen waren. Momenteel is er volgens hem sprake van een vergelijkbaar aantal besmettingen op de twee eilanden. Daarom is er volgens Gerstenbluth niet langer sprake van een groot besmettingsgevaar.
Op Curaçao waren er dinsdag 292 actieve besmettingen en liggen er vier mensen in het ziekenhuis. Op Aruba waren er dinsdag 256 besmettingen. Het aantal doden als gevolg van coronabesmettingen is wel erg verschillend. Curaçao kent één dode, een Nederlandse toerist overleed in maart in het ziekenhuis. Op Aruba zijn 34 mensen overleden als gevolg van het coronavirus.

06.49 uur 21 oktober 2020

Werkdruk in veel verpleeghuizen evenhoog als tijdens eerste golf

Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart op dit moment, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het NRC op basis van het onderzoek Klaar voor een nieuwe golf? van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg dat woensdag verschijnt.

beeld ANP, VINCENT JANNINK

Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden. "Een vicieuze cirkel dreigt", zegt hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers van de Universiteit Maastricht, die het onderzoek naar 76 verpleeghuizen leidde.
Uit Hamers’ onderzoek blijkt dat een derde van de verpleeghuizen nog altijd moeite heeft om personeel snel te laten testen. Dat is opmerkelijk omdat sinds vorige maand een voorrangsregeling voor zorgpersoneel geldt. Zes op de tien verpleeghuizen zegt onvoldoende capaciteit te hebben om ook vrijwilligers te kunnen testen. Dat geeft een extra druk op het personeel, dat het toch al met minder hulp moet doen.

06.48 uur 21 oktober 2020

Meer nieuwe coronabesmettingen in Duitsland in laatste etmaal

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het laatste etmaal is vastgesteld in Duitsland, is opnieuw hoger dan het aantal dat de voorgaande dag werd gemeld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er 7595 gevallen bij gekomen. Dinsdag meldde het RKI nog 6868 nieuwe gevallen.

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen is daarmee aanzienlijk hoger dan op maandag en zondag. Toen werden er respectievelijk 4325 en 5587 nieuwe gevallen gemeld.
Vorige week meldde het RKI drie dagen op rij recordaantallen van rond de 6600 tot ongeveer 7800 besmettingen per etmaal. In totaal is het longvirus in Duitsland nu bij 380.762 personen vastgesteld.
Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 staat bij de oosterburen op 9875. In het laatste etmaal bezweken in Duitsland nog eens 39 personen door een coronabesmetting.

06.47 uur 21 oktober 2020

Beruchte Californische gevangenis moet halveren om corona

San Quentin Prison, de oudste gevangenis van Californië, mag nog maar de helft van het huidige aantal gevangenen hebben om hen voldoende te beschermen tegen het coronavirus, oordeelt een hof van beroep. De rechters verwijten de leidinggevenden van de gevangenis "bewuste onverschilligheid" over de gezondheid van de gevangenen. De 168 jaar oude gevangenis mag voortaan niet meer dan 1775 gedetineerden tellen.

San Quentin, bekend door het gelijknamige lied van de iconische Amerikaanse zanger Johnny Cash en diens optreden daar, leek in de lente nog gevrijwaard van het coronavirus maar werd in juli alsnog hard getroffen. Volgens een recente telling heeft San Quentin in totaal al 2239 besmettingsgevallen. Van de gedetineerden met Covid-19 overleden er 28. In de nazomer nam het aantal gevallen weer af. In de laatste twee weken raakte slechts één gevangene nog besmet.
Gedetineerde Ivan Von Staich, die vastzit voor de moord op de echtgenoot van zijn ex-vriendin in 1986, klaagde de gevangenis aan in mei. Von Staich stelde dat de directie zijn grondrecht om niet wreed of ongebruikelijk te worden bestraft, had geschonden door hem op te sluiten in een omgeving waarin hij geen afstand kon houden en waar ook geen andere voorzorgsmaatregelen waren.
De rechter oordeelde dat de moordenaar direct moest worden overgeplaatst. Daarnaast werd de gevangenisdirectie opgedragen om "voldoende afstand houden" mogelijk te maken door de helft van de gevangenen vrij te laten of over te plaatsen.
De Californische dienst voor het Gevangeniswezen is het oneens met de uitspraak en bezint zich op volgende stappen. De overheidsdienst wijst op het lage aantal nieuwe besmettingen de laatste tijd en zegt maatregelen te hebben genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

06.45 uur 21 oktober 2020

GGD’s: Geen tijd om huisarts te informeren bij positieve uitslag

Sommige GGD’s zijn niet in staat om de huisarts te informeren wanneer een van zijn patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen of de uitslag naar de huisarts mag én wat dan het e-mailadres is van die huisarts. Dit blijkt uit een brief van 14 oktober, in het bezit van NRC, van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de aanbieders van acute zorg in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Huisartsen zijn er verbaasd en verbolgen over, zoals Stella Zonneveld, die de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt bij acute zorg: "We moeten echt weten wie er besmet is. We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is. Het scheelt ook langdurige ziekenhuisopnames en IC-opnames als je er vroeg bij bent. Probleem bij corona is, dat patiënten eerst vaak niet voelen dat ze te weinig zuurstof hebben. Dat kun je wél constateren door de zuurstofsaturatie te meten (in het bloed) en de snelheid van de ademhaling."

20.26 uur 20 oktober 2020

Minister kan dumpvlucht naar risicogebied niet verbieden

Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden.

Dat meldt Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer. Ze heeft hiervoor gekeken naar regels over eerlijke concurrentie en volksgezondheid. Omdat een verbod niet mogelijk is, heeft de bewindsvrouw de problemen met dumpvluchten naar risicogebieden in Europees verband aangekaart. Met Europese collega’s heeft ze ook het voorstel van D66 om een minimumprijs in te voeren besproken, maar „dit heeft nog niet tot concrete resultaten geleid”.

20.21 uur 20 oktober 2020

Wat geloof je van corona als het wantrouwen je op sleeptouw neemt?

Dat mensen in onze moderne tijd aan corona sterven, maakt hen onzeker. Zouden boze leiders soms in het geheim hebben afgesproken ons kwaad te doen? Zo ontstaat een complottheorie.

2020-10-20-ACH22-bilderberg_samenzwering-5-FC_webWat geloof je van corona als het wantrouwen je op sleeptouw neemt?

19.09 uur 20 oktober 2020

Horeca aan de slag in de zorg: ‘Samen van waarde’

Horecamedewerkers van trouw- en feestlocatie De Schildhoeve Buitengewoon in Fluitenberg (Drenthe) verplaatsen zich door de horecasluiting naar de zorg. Met veertien medewerkers verzorgen ze het gastheerschap op drie zorglocaties. „Net als in de horeca verzorgen we de triage: bezoekers registreren en attenderen op het handen wassen, een mondkapje dragen en de looproutes”, vertelt eigenaresse Linda Blokzijl-Klok.

Tijdens de eerste horecasluiting bouwden Blokzijl-Klok en haar man met het hele team een nieuw restaurant. „Sjouwen, schuren, verven, we kunnen ook een verbouwteam worden”, blikt ze terug op die tijd. Des te angstiger zag ze de tweede sluiting tegemoet. „Mijn man ik dachten: gaan we dit redden, gaan we het financieel voor elkaar krijgen?” Tot ze via de gemeente werd geattendeerd op een oproep van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ), die juist hulp vroegen van de horeca.
NNCZ-bestuurder Roeli Mossel vroeg zich af wat ze kon doen om de zorgmedewerkers te ondersteunen en te ontlasten, om zo deze wellicht nog langere coronaperiode vol te houden. Toegangscontroles uitvoeren bij de deur is er voor haar medewerkers als extra taak bijgekomen. „Dat gaat over gastheerschap, dat gebeurt in de horeca ook. En die mensen zitten op de bank”, bedacht ze. Mossel zette de oproep ‘Thuisblijven? Of handen uit de mouwen!’ online. „Binnen een half uur kreeg ik honderd aanmeldingen van bedrijven en individuen.”
Ook Blokzijl-Klok belde. Enkele uren later riep ze haar team bij elkaar. „Ze dachten dat het een slechtnieuwsgesprek zou zijn, dat het nu misschien echt klaar was. Toen we dit vertelden, kregen we een staande ovatie. Mijn man en ik werden er emotioneel van.”
De eerste horecamedewerkers stonden dinsdag bij de deuren van drie woonzorglocaties in Hoogeveen van NNCZ. „Degene die nu aan het werk is, straalt helemaal”, ziet Mossel. „De enthousiaste medewerkers zien dat ze van waarde kunnen zijn in de zorg.” Eind deze week heeft ze veertig mensen op haar acht locaties aan het werk, en ondertussen blijven de aanmeldingen binnenstromen. Met de hulp van drie externe administratieve krachten verdeelt ze die over collega-organisaties in de drie noordelijke provincies.
„We laten zien dat je het heel snel kan regelen, met detacheringscontracten en goede afspraken”, zegt Mossel. Ze is blij dat haar zorgpersoneel zich nu weer kan concentreren op de zorgtaak. „En dat ze af en toe in de watten worden gelegd door de nieuwe collega’s met een gezonde smoothie of een gebakje bij de koffie, zodat onze zorgmedewerkers het langer volhouden.”
Bij brancheorganisatie ActiZ hebben „enkele honderden” mensen zich aangemeld om op soortgelijke wijze als in Hoogeveen tijdelijk aan de slag te gaan in de zorg, laat een woordvoerder weten. De organisatie hoopt dat de belangstelling die er voor het Drentse initiatief is, ook in de rest van Nederland navolging vindt. „Op dit moment hebben we plek voor 800 medewerkers, maar als er nog meer aanmeldingen komen, zijn die ook van harte welkom. Een paar duizend zou fantastisch zijn op dit moment, die voorziening is er.”

17.54 uur 20 oktober 2020

Paus draagt voor het eerst mondkapje tijdens gebedsdienst

Paus Franciscus droeg dinsdag voor het eerst een mondkapje tijdens een gebedsdienst. De 83-jarige kerkvorst bad in een basiliek in Rome met andere religieuze leiders voor wereldvrede. Hij nam het kapje af toen hij sprak, evenals andere aanwezigen.

beeld AFP, Andreas SOLARO

Tot nu toe droeg de paus alleen een mondmasker in de auto op weg naar zijn wekelijks audiëntie in het Vaticaan. Dat leidde tot kritiek op onder meer sociale media, mede omdat hij soms dicht in de buurt van mensen kwam.
Het aantal coronabesmettingen in Italië stijgt snel .Ook enkele leden van de Zwitserse garde, die de paus beveiligt, hebben het virus opgelopen. Bij de katholieke leider uit Argentinië is op jonge leeftijd een long verwijderd.
Tal van hooggeplaatste leiders zijn aanwezig in Rome, onder wie patriarchen, rabbijnen, boeddhisten, hindoes en sikhs. Ook de islam is vertegenwoordigd.

17.36 uur 20 oktober 2020

KHN: kort geding toont onbegrip, gang naar rechter begrijpelijk

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont het kort geding van Haagse horeca-ondernemers over het kunnen openblijven van hun zaken het „onbegrip in de sector”. KHN begrijpt verder de teleurstelling onder de ondernemers nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag besloot dat de horeca dicht moet blijven. Dat zegt de branchevereniging in een reactie.

De branchevereniging is inhoudelijk verder niet betrokken bij het kort geding. Wel benadrukt KHN dat een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor besmettingen in de horeca vanuit het kabinet ontbreekt. KHN noemt het „begrijpelijk” dat ondernemers een gang naar de rechter hebben gezocht.
KHN riep al eerder het kabinet op om de routekaart die het kabinet onlangs presenteerde aan te vullen met „sectorspecifieke slimme maatregelen per bedrijf die effect sorteren”. „Zo hoeft er niet onnodig ingegrepen te worden in bedrijven waar geen besmettingsproblemen zijn”, aldus KHN. Samen met MKB-Nederland en VNO-NCW is de branchevereniging hierover in gesprek met het kabinet.
Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich aan bij het kort geding van de Haagse bodega De Posthoorn om open te mogen blijven. Het kabinet besloot vorige week in een nieuw pakket maatregelen om het coronavirus terug te dringen dat restaurants, lunchrooms en cafés een maand de deuren moeten sluiten. Afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag ging daar echter niet in mee en wees de vorderingen af. De toelichting op de uitspraak volgt over twee weken.

17.28 uur 20 oktober 2020

Storing UvA opgelost, tentamens gaan woensdag door

De storing op het computernetwerk van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is aan het eind van dinsdagmiddag opgelost. De voor woensdag geplande tentamens gaan dan ook door, meldt een woordvoerder.

In totaal konden dinsdagochtend en -middag een kleine 6000 tentamens niet doorgaan aan de UvA. Door de storing konden studenten niet inloggen op het netwerk van de universiteit.
Het probleem ontstond dinsdagochtend rond 09.00 uur, juist op het moment dat de tweede dag van de tentamenweek van start zou gaan. Naar de oorzaak van de storing wordt nog gezocht. „Onze technici denken dat de problemen van dinsdag zich niet zullen herhalen”, aldus de zegsman.
De tentamens die voor dinsdag gepland stonden zijn tot nader order uitgesteld. Vanwege het coronavirus worden alle tentamens van de universiteit online afgenomen.

16.56 uur 20 oktober 2020

Al bijna 1900 coronapatiënten liggen in ziekenhuis

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is afgelopen etmaal weer flink gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1859 mensen vanwege een besmetting met het coronavirus, 121 meer dan op maandag. Dat is de grootste toename in een dag sinds maart, tijdens de eerste coronagolf. "De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende dagen verder zal stijgen, de druk op de ziekenhuizen neemt daarmee verder toe", waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

beeld ANP MARCO DE SWART

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1440 coronapatiënten. Dat zijn er 81 meer dan op maandag. Het aantal patiënten op de intensive care steeg met 40 naar 419. In de afgelopen 24 uur zijn 36 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te brengen.
Eind oktober liggen vermoedelijk ongeveer 2000 coronapatiënten op een verpleegafdeling en ongeveer 500 op een intensive care.

16.56 uur 20 oktober 2020

Branche: Winkelend publiek gehalveerd in de grote steden

Winkeliers in centra van grote steden ondervinden de gevolgen van het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus. Het aantal bezoekers daalde met de helft en ook de omzet is gekelderd. Dat meldt de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail, die de klantenaantallen en omzetcijfers van winkelketens over vorige week vergeleek met die van een jaar eerder.

In Amsterdam en Eindhoven daalde het aantal bezoekers in vergelijking met dezelfde week vorig jaar het hardst, met 61 procent. De omzet daalde in die twee steden met bijna 50 procent. In Rotterdam daalde de omzet van de winkeliers het hardst met 56 procent vergeleken met 2019.
Door de coronacrisis is het veel leger in de winkelstraten. De overheid roept op om vooral in je eentje en doelgericht aankopen te doen, waardoor shoppen voor je plezier steeds minder aan de orde is.

16.29 uur 20 oktober 2020

Rechtbank Den Haag: horeca blijft dicht

De horeca mag voorlopig de deuren nog niet openen. Dat oordeelt de rechter in een door de Haagse bodega De Posthoorn aangespannen kort geding. Meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan.

424194617Rechtbank Den Haag: Horeca blijft dicht

16.06 uur 20 oktober 2020

Palestijnen weerspreken dood toponderhandelaar

De Palestijnse toppoliticus Saeb Erekat verkeert in een kritieke maar stabiele toestand. De zender Al Arabiya meldde maandag dat hij was bezweken aan het coronavirus, maar trok dat bericht later in.

De 65-jarige Erekat werd twee dagen geleden overgebracht naar een Israëlisch ziekenhuis in Jeruzalem. Het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa meldde dat hij nog op de intensive care ligt en daar wordt beademd. Hij onderging drie jaar geleden een longtransplantatie in de VS. Volgens artsen is zijn behandeling "een enorme uitdaging".
Erekat leidde het Palestijnse team bij de onderhandelingen met Israël over de zogenoemde Oslo-vredesakkoorden. De diplomaat bekleedt sinds 2015 een topfunctie in het uitvoerend comité van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO. Hij was hoofdonderhandelaar vanaf 1995, maar nam in 2003 ontslag uit onvrede over de Palestijnse regering. Het kwam echter snel weer tot een verzoening. Hij geldt al tientallen jaren als een van de sleutelfiguren in de Palestijnse politiek.

Belangrijkste momenten