Liveblog: Italië meldt hoogste dodental op één dag door coronavirus

De Melkmarkt in het centrum van Zwolle, woensdag rond het middaguur. beeld RD, Anton Dommerholt
+1

Het coronavirus zorgt voor wereldwijde ontwrichting. In Nederland heeft het virus 43 levens geëist. Volgens cijfers van het RIVM zijn 1705 mensen besmet. Grootschalige evenementen als Koningsdag zijn afgelast. De laatste ontwikkelingen leest u in dit liveblog.

Liveblog laatste update 22.27 uur 18 maart 2020
22.27 uur 18 maart 2020

„We kunnen stoppen als we geen mondkapjes meer hebben"

Ziekenhuisbestuurder David Jongen maakt zich zorgen over de snelheid waarmee het coronavirus in Nederland om zich heen grijpt. Dat zei hij woensdagavond bij Jinek. „Het gaat heel hard nu. Ziekenhuizen bereiden zich op een goede en rustige manier voor op een grote golf. Maar het is alle hens aan dek”, zei Jongen, die verwacht dat het einde nog niet in zicht is. Met name het tekort aan mondkapjes baart hem zorgen, want volgens Jongen „kunnen we stoppen als we geen mondkapjes meer hebben”. Volgens hem staan aan de grens miljoenen mondkapjes klaar, alleen kunnen die het land niet in omdat andere landen de grenzen hebben gesloten. „Maar daar wordt hard aan gewerkt”, zei Jongen, die onder meer in de raad van bestuur zit van de Zuyderland-ziekenhuizen. Hij benadrukte dat de effecten van de huidige maatregelen die door het kabinet zijn genomen pas over een tijdje te zien zijn. Jongen is er dan ook niet voor om nu al weer nieuwe maatregelen aan te kondigen, maar wacht liever eerst op de resultaten. „We hebben nog lucht in Nederland.”

22.25 uur 18 maart 2020

Israël nu potdicht voor buitenlanders

Een speeltoestel in Bat Yam, in de buurt van Tel Aviv, wordt gedesinfecteerd. beeld EPA

Israël is vanaf woensdagavond potdicht voor buitenlanders. Om besmetting met het coronavirus in te dammen, heeft het land zijn grenzen gesloten voor mensen die er niet wonen. De afgelopen tijd waren bijvoorbeeld toeristen nog welkom, als ze konden aantonen dat ze na aankomst twee weken privé in quarantaine gingen. Maar dat mocht niet in hotels. Volgens de autoriteiten telt het land ruim vierhonderd geïnfecteerden. Er zijn nog geen doden door het coronavirus geregistreerd.

22.05 uur 18 maart 2020

KLM kan personeel behouden dankzij steunmaatregelen kabinet

beeld ANP

KLM kan tijdens de coronacrisis haar personeel behouden en de lonen doorbetalen dankzij de dinsdag aangekondigde steunmaatregelen van het kabinet. Volgens vakbonden FNV en VNC hebben zij daarover een akkoord bereikt met de luchtvaartmaatschappij. KLM zal gebruikmaken van het zogeheten Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook is afgesproken dat de uitkering van de winstdeling aan het personeel en bepaalde beloningen voor de top van het bedrijf worden uitgesteld, van april tot oktober. KLM kondigde vorige week nog aan dat zij tot 2000 banen zou schrappen wegens de coronacrisis. Dat laatste is volgens FNV waarschijnlijk niet van de baan. De bond benadrukt dat KLM het verlies van arbeidsplaatsen regelt door bijvoorbeeld inhuurkrachten te schrappen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

22.03 uur 18 maart 2020

Minister roept op: word vrijwilliger bij de voedselbank

Meld je aan als vrijwilliger bij de voedselbank. Die oproep doet minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) omdat veel oudere vrijwilligers thuiszitten vanwege het coronavirus. Voedselbanken zijn normaal gesproken afhankelijk van de vele oudere vrijwilligers. Maar deze kwetsbare groep is opgeroepen contacten zo veel mogelijk te vermijden, waardoor voedselbanken met problemen kampen. Daar moet een oplossing voor gevonden worden, vindt Koolmees. „Juist de kwetsbaarste groepen in onze samenleving moeten in deze tijden niet zwaarder getroffen worden.”

Daarom roept hij mensen op zich aan te melden als vrijwilliger. Er melden zich overigens al veel jonge vrijwilligers, merkt hij op, maar er is meer nodig voor de voedselbanken. Een mogelijke wervingscampagne zoals door sommige partijen in de Tweede Kamer werd gesuggereerd, noemt hij een „sympathieke gedachte”. Het kabinet houdt de situatie in de gaten. Zo is staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark al in gesprek met de Nederlandse voedselbanken over het tekort aan vrijwilligers. Er is zelfs een actieteam opgericht, samen met het ministerie van Landbouw, de gemeenten en de Stichting Voedselbanken Nederland. Die partijen kijken „per dag wat de stand is” en bereiden scenario’s voor voor de voedselbanken.

22.02 uur 18 maart 2020

125 personen in quarantaine op Aruba

Op Aruba zitten in totaal 125 personen in quarantaine. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt in een update over de corona-crisis. De personen zijn in quarantaine geplaatst om verspreiding van het virus op het eiland te voorkomen. Maandag waren er nog drie besmettingen op Aruba geregistreerd. Inmiddels zijn er vier besmettingen met het corona-virus. In het laatste geval gaat het om een Amerikaanse toerist die sinds vorige week op vakantie is op het eiland. De Arubaanse regering heeft tevens besloten dat de scholen langer dichtblijven. Vorige week werden alle onderwijsinstellingen voor een week gesloten. Dat is nu verlengd tot 31 maart.

22.00 uur 18 maart 2020

Franse politie deelt 4000 boetes uit aan overtreders lockdown

Opgesloten op een zolderkamer in Parijs vanwege de lockdown. beeld AFP

De Franse politie heeft woensdag meer dan 4000 boetes opgelegd aan mensen voor het overtreden van een bevel om thuis te blijven. Het was de eerste volledige dag van een lockdown om de verspreiding van het coronavirus in het land te vertragen. „Sinds vanochtend zijn we begonnen met de procedures en werden 4095 mensen beboet voor het overtreden van de regels", zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner tegen de Franse televisiezender TF1. „De boete was gisteren 35 euro, vanaf vandaag is dat 135 euro en het kan oplopen tot 375 euro", voegde hij eraan toe.

Sinds dinsdagmiddag mogen mensen in Frankrijk niet naar buiten, behalve voor essentiële zaken, waarvoor ze een document moeten ondertekenen waarin staat waar ze naartoe gaan. Frankrijk heeft 100.000 politieagenten ingezet die moeten toezien op naleving van de regels. „Ons doel is de Fransen te beschermen. De beste manier om levens te beschermen is door thuis te blijven", zei de minister. Op vragen over het feit dat vele Fransen in het hele land nog steeds buiten wandelen en zelfs aan het joggen waren, zei Castaner dat dit is toegestaan, zolang ze alleen naar buiten gaan.

21.51 uur 18 maart 2020

Nederland sluit grens vanaf donderdagmiddag voor niet EU-burgers

beeld ANP

Nederland sluit in de strijd tegen het coronavirus vanaf donderdagmiddag 18.00 uur zijn grenzen voor burgers van buiten de Europese Unie. De maatregel geldt voor een periode van dertig dagen. Leiders van EU-lidstaten gingen dinsdag akkoord met het op slot zetten van de Schengenzone. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Voor een aantal groepen is een uitzondering op het verbod. Het gaat onder anderen om zorgpersoneel, grenswerkers, diplomaten, hulpverleners van internationale organisaties, medewerkers van het goederenvervoer, militairen en transitpassagiers die via Nederland verder willen reizen.

21.49 uur 18 maart 2020

Kabinet vraagt supermarkten om ‘ouderenuurtje’

beeld ANP

De supermarkten zouden er goed aan doen hun winkel dagelijks een uur te reserveren voor bijvoorbeeld oudere klanten, vindt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Die durven nu soms geen boodschappen te doen uit angst in de supermarkt het coronavirus op te lopen. Supers in België hebben al zo’n ‘ouderenuurtje’ ingesteld. Dat bracht D66 en 50PLUS ertoe het kabinet te vragen om ook in Nederland op zo’n geste voor ouderen en andere kwetsbare groepen aan te dringen. Wiebes gaat het „sympathieke idee” onder de aandacht van de supermarkten brengen, belooft hij. Wiebes hield eerst de boot af, omdat gezondheidsexperts zo’n ouderenuurtje niet nodig vinden en hij het niet beter wil weten dan zij. Maar het kan ouderen ook over de streep trekken toch op pad te gaan en zo de eenzaamheid tegengaan die op de loer ligt nu ze door de coronamaatregelen minder onder de mensen komen, beaamt hij.

21.49 uur 18 maart 2020

Tienduizenden bidden online

Tienduizenden mensen hebben woensdag meegedaan aan de Dag van Nationaal Gebed. Via verschillende onlinekanalen konden mensen gebedsverzoeken indienen voor onder meer hulpverleners, familieleden van corona-slachtoffers en mensen die belangrijke beslissingen moeten nemen. Zo’n 70.000 keken mee met een livestream van de EO. Via Groot Nieuws Radio luisterden ook tienduizenden christenen mee.

Initiatiefnemer Mark de Boer: „Het woord dat deze dag voor mij kenmerkt is: ongekend. De betrokkenheid vanuit heel Nederland, België en ver daarbuiten overtrof al mijn verwachtingen. Ik ben er stil van.” Op een digitale gebedsmuur werden circa 2000 gebedsverzoeken achtergelaten. EO-presentatrice Marleen Stelling spreekt van een „ontroerende dag”. „Het was een hele mooie, ontroerende dag. In mij zit ook een scepticus die denkt: bidden? Heeft dat zin? Moeten we niet vooral aan het werk? Maar ik heb echt gezien hoe gebed de mensen die ik mocht ontmoeten voedt, juist in deze tijd.”

21.47 uur 18 maart 2020

„Noodoverleg bij ECB over corona-aanpak"

De beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben woensdagavond telefonisch noodoverleg gehouden over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Dit lijkt een signaal dat de centrale bank meer wil doen om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten. Dat laatste is hard nodig, heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire eerder op de avond gezegd. „Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden gebruikt.” Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

Nu de nationale overheden tevens hun financieringskosten zien oplopen door alle onrust op de financiële markten, is er ook veel interesse voor het in werking stellen van een speciaal noodfonds voor het eurogebied. Dat zou via het zogeheten Outright Monetary Transactions-programma kunnen. Dat is voortgekomen uit de beroemde belofte van voormalig ECB-president Mario Draghi uit 2012 om „alles te doen” om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis. De ECB kwam vorige week al met een pakket steunmaatregelen, al werd de rente daarbij ongemoeid gelaten. De huidige baas bij de centrale bank, Christine Lagarde, riep Europese overheden daarbij op ambitieuze ingrepen te doen tegen de economische schade van de virusuitbraak, bijvoorbeeld door belastingverlichting of hogere publieke uitgaven.

21.47 uur 18 maart 2020

Aantal doden door coronavirus in Spanje stijgt naar bijna 600

Barcelona. beeld EPA

Het aantal coronavirusinfecties in Spanje is woensdag met ongeveer 2000 gestegen tot 13.716. Het aantal doden ging binnen 24 uur omhoog van 525 naar 598, meldde het ministerie van Volksgezondheid in Madrid. Na Italië is Spanje het land in Europa dat momenteel het zwaarst wordt getroffen door de coronacrisis. In Spanje heeft de regio Madrid het meest te lijden. Daar telden de autoriteiten woensdagavond meer dan 5600 mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het dodental staat daar op 390.

21.46 uur 18 maart 2020

Wiebes: Ondernemers, help elkaar om tegenslag corona op te vangen

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) roept bedrijven op om rekening met elkaar te houden, samen te werken en met elkaar „samen te spannen” om tegenslag door de coronacrisis op te vangen. Het gaat bijvoorbeeld om een koffietentje dat door de sluiting zonder omzet zit maar wel de huur moet betalen. Daar zou een verhuurder de ondernemer tegemoet kunnen komen, zei de minister woensdagavond tijdens het debat over corona.

Hetzelfde zou kunnen gebeuren met een gesloten café dat een contract heeft met een brouwerij. Meerdere partijen hadden tijdens het debat over het nieuwe coronavirus het belang benadrukt van samenwerking en solidariteit tussen bedrijven. Wiebes was het daar zeer mee eens, maar hij denkt niet dat dit af te dwingen is met zware middelen, waar D66 op aandrong. Hij houdt het op een morele oproep.

20.47 uur 18 maart 2020

Harde kritiek Nout Wellink op aanpak coronacrisis

„Groepsimmuniteit is qua communicatie niets anders dan dat er een sluier gelegd wordt over twee feiten: er zijn te weinig testen, er zijn te weinig bedden." Dat zei oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank eerder vandaag tegen RTLZ. Wellink heeft harde kritiek op de aanpak van de coronacrisis in Nederland. Het accepteren van mogelijk tienduizenden doden noemt hij uit oogpunt van risicomanagement onverkoopbaar.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

20.33 uur 18 maart 2020

Kabinet overweegt regels vrachtwagenchauffeurs te versoepelen

Het kabinet overweegt de regels voor rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs te versoepelen zodat de aanvoer van medicijnen en voeding niet in de knel komt. De Europese Commissie is bereid toe een oogje toe te knijpen als het gaat om deze regels. Dat meldt minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen na een videovergadering met Europese transportministers. Zelf belde ze in vanuit haar huis in Rotterdam. De bewindsvrouw blijft twee weken thuis na een ontmoeting met een Indonesische collega die besmet bleek te zijn met het coronavirus. Van Nieuwenhuizen is in gesprek met de vervoerssector over de regels voor vrachtwagenchauffeurs. Voorop staat dat de verkeersveiligheid of sociale arbeidsomstandigheden van chauffeurs niet in gevaar mogen komen door te nemen maatregelen, beklemtoont ze.

20.31 uur 18 maart 2020

Nieuwswebsites veelbezocht sinds uitbraak corona

Nederlanders gingen nieuwswebsites beter volgen toen de uitbraak van het coronavirus in Nederland dichterbij kwam. Dat melden Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) en Stichting KijkOnderzoek (SKO) op basis van bezoekerscijfers van NU.nl, AD.nl, Telegraaf.nl, NOS.nl en ruim twintig andere nieuwswebsites en -apps. Volgens de onderzoekers surften Nederlanders vanaf vrijdag 21 februari opvallend meer naar nieuwswebsites. Die dag kwam onder andere in het nieuws dat Nederlanders die vast hadden gezeten op het cruiseschip de Westerdam waren teruggevlogen uit Cambodja. Het aantal besmettingen in Italië begon toen al op te lopen. Eind februari bereikten de nieuwswebsites in een dag samen 7,3 miljoen mensen, 800.000 meer dan een gemiddelde dag in de periode daarvoor. VINEX en SKO hebben nog geen cijfers over de daaropvolgende weken. Dat Nederlanders overschakelen op nieuwswebsites is op elk moment van de dag te merken. Zij kijken het vaakst naar de nieuwswebsites tussen 12.00 en 16.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur.

20.30 uur 18 maart 2020

VS verdelen miljarden onder bevolking

De Amerikaanse regering gaat miljarden onder belastingbetalende inwoners verdelen die daarmee de gevolgen van de coronacrisis kunnen opvangen. Washington trekt er volgens Amerikaanse media bij elkaar rond 500 miljard dollar (ruim 460 miljard euro) voor uit. Het gaat waarschijnlijk om 250 miljard dollar in april en eenzelfde bedrag in mei. De exacte hoogte van de bedragen is nog niet bekend. De hoogte van het bedrag dat mensen krijgen hangt samen met de hoogte van hun inkomen en de gezinssamenstelling. De bijdrage voor de inwoners is onderdeel van een groter pakket maatregelen gericht op werkgelegenheid.

20.26 uur 18 maart 2020

Merkel noemt bestrijding coronavirus historische taak

Merkel. beeld AFP

De Duitse regeringsleider Angela Merkel noemt de bestrijding van het coronavirus een historische taak. Ze roept de Duitse bevolking op tot solidariteit en discipline. Bedrijven krijgen steun, beloofde ze in een nationaal uitgezonden toespraak. „Het is een historische taak en die is alleen gemeenschappelijk het hoofd te bieden”, aldus bondskanselier Merkel woensdagavond op televisie. Ze spreekt over de grootste uitdaging voor het land sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een serieuze zaak die dan ook serieus moet worden genomen, maant ze haar landgenoten. Ze roept iedereen op afstand van elkaar te houden om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar aan de andere kant moet niemand alleen worden gelaten, vindt ze. Verder verzekert ze dat de regering alles zal doen om banen te redden. Het was de eerste tv-speech van Merkel waarin ze zich direct tot de Duitse bevolking richtte, afgezien van haar nieuwjaarstoespraken, aldus Duitse media.

20.18 uur 18 maart 2020

Transavia staakt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten

beeld ANP

Luchtvaartmaatschappij Transavia staakt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten vanwege de coronacrisis. Er zal dan in ieder geval tot 5 april niet meer worden gevlogen. Wel zullen er komende week nog mensen worden opgehaald uit het buitenland, zoals de afgelopen week al veelvuldig gebeurde.

Eerder al stelde Transavia steeds grotere gaten in de dienstregeling te verwachten. Er vielen door de coronacrisis zo’n vier op de tien vluchten uit, mede door de toenemende restricties en maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en autoriteiten in andere landen. Transavia, dat het veel meer dan zusterbedrijf KLM moet hebben van vakantiegangers, had zijn passagiers eerder zelf ook al aangeraden hun reisplannen uit te stellen.
„Omdat er mensen in het buitenland zijn gestrand zullen we doorgaan met het ophalen van passagiers uit het buitenland. We hebben inmiddels al ruim dertig extra vluchten uitgevoerd waarmee we ruim 5500 mensen naar huis brachten. En dat aantal zal de komende dagen naar verwachting nog oplopen”, zegt topman Marcel de Nooijer.
Het weer opstarten van de vluchten hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden heeft Transavia verder besloten om het vliegen vanaf Brussel uit te stellen naar maart 2021. Eigenlijk wilde de maatschappij dat deze zomer al gaan doen. Alle passagiers van wie de reis wordt geannuleerd, ontvangen daarover een mail.
Transavia, onderdeel van Air France-KLM, is qua grootte de tweede luchtvaartmaatschappij van Nederland. Jaarlijks worden normaal ruim 15 miljoen passagiers vervoerd.

20.17 uur 18 maart 2020

Sterke stijging aantal coronadoden in Frankrijk

Het dodental door het coronavirus in Frankrijk is de afgelopen 24 uur sterk gestegen. De Franse gezondheidsautoriteiten meldden 89 nieuwe sterfgevallen, waardoor het totaal naar 264 opliep. Frankrijk verkeerde woensdag voor de tweede dag in een lockdown-situatie, waarmee het verspreiding van het virus wil indammen. Het aantal besmettingen nam van 7730 toe tot 9134. Van de patiënten zijn er 931 slecht aan toe.

19.41 uur 18 maart 2020

Duitsland breidt inreisbeperkingen voor EU-burgers uit

Essen, Duitsland. beeld EPA

Duitsland breidt de inreisbeperkingen die al gelden aan vijf landsgrenzen vanwege de verspreiding van het coronavirus uit met vliegverkeer en scheepvaart. Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde woensdagavond aan dat EU-burgers ook niet meer per vliegtuig of schip naar Duitsland mogen reizen vanuit Oostenrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken. Reizigers die uit een EU-land komen, kunnen nog steeds wel landen op een Duits vliegveld als zij van daaruit naar hun eigen land reizen. Duitsland begon twee dagen geleden met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De grens met Nederland is nog wel open.

19.23 uur 18 maart 2020

Kerkklokken luiden kwartier lang voor ‘hoop en troost’

Kerkklokken in heel het land worden woensdag een kwartier lang geluid tussen 19.00 uur en 19.15 uur. Hiertoe had de Raad van Kerken opgeroepen om zo „een boodschap voor hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Het is de bedoeling dat de kerkklokken ook op woensdag 25 maart en 1 april worden geluid. „Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie. Op Twitter laten veel mensen weten de kerkklokken te horen luiden in hun woonplaats. „Mooi” en „Indrukwekkend”, wordt dat genoemd. Andereren vinden het een beetje onheilspellend. De Raad van Kerken organiseerde eerder woensdag samen met de ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio en MissieNederland al een Dag van Nationaal Gebed.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

19.21 uur 18 maart 2020

Koning geeft pluim aan personeel Erasmus MC

Koning Willem-Alexander heeft woensdag gebeld naar bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC. Hij pleegde het telefoontje om het personeel van het Rotterdamse ziekenhuis een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. „Koning Willem-Alexander heeft mij verzocht om namens hem aan jullie allen te laten weten dat hij met ons meeleeft en enorm veel waardering heeft voor de inzet van jullie allemaal, of jullie nu op de IC, SEH, verpleegafdelingen of OK werken of op andere manieren ondersteuning bieden”, schrijft Kuipers op de website van het Erasmus MC.

De koning kon zich een bezoek aan het ziekenhuis nog goed herinneren. „En hij noemde onder andere het personeel dat hij ontmoet heeft in de facilitaire gang en bij de beddenwascentrale. Hij realiseert zich dat ook schoonmakers, logistieke medewerkers en vele anderen een belangrijke rol spelen om het ziekenhuis draaiende te houden en er voor te zorgen dat we goede zorg kunnen bieden aan al onze patiënten.” Willem-Alexander informeerde ook naar het wetenschappelijke onderzoek naar het coronavirus in het Erasmus MC. „We hebben verder nog gesproken over het risico op besmetting van eigen medewerkers en de test-voorziening die wij hiervoor hebben ingericht. Ook de mogelijkheden om 1-persoonskamers te gebruiken voor beademing van ernstig zieke patiënten zijn aan de orde gekomen.”

19.20 uur 18 maart 2020

Meerdere gevangenen in isolatie vanwege ziekteverschijnselen

Meerdere gevangenen in verschillende penitentiaire inrichtingen in Nederland zijn geïsoleerd vanwege ziekteverschijnselen. Er is nog geen coronabesmetting vastgesteld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigde woensdag berichtgeving daarover van EenVandaag. Omdat er nog maar weinig tests beschikbaar zijn, worden ook gevangenen alleen in het uiterste geval getest op het coronavirus. Volgens het ministerie is er voor iedere gevangenis een apart plan opgesteld, mocht er een besmetting zijn.

19.20 uur 18 maart 2020

Minister gaat mondkapjes vorderen om tekort snel aan te vullen

beeld ANP

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gaat mondkapjes in Nederland vorderen om snel het tekort te kunnen aanvullen dat in de zorg is ontstaan. Hij zal daartoe een invorderingsbesluit nemen, zegde hij de Tweede Kamer toe, vlak voordat hij onwel werd. De mondkapjes moeten dan uit andere sectoren komen. Bruins zei eerst nog dat hij liever op vrijwillige basis beschermingsmiddelen zoals mondkapjes wilde verzamelen, maar dat kwam hem op felle kritiek te staan van onder andere de SP en GroenLinks. „Dit is niet goed genoeg”, zei SP-Kamerlid Maarten Hijink. „Op basis van vrijwilligheid afwachten, dat kunnen we ons niet veroorloven.” „Ik wil dat die noodverordening nu ingaat”, zei GL-voorman Jesse Klaver.

Eerder in het debat zei hij te verwachten dat enkele miljoenen mondkapjes snel beschikbaar komen voor Nederland. Woensdag zijn 140.000 mondkapjes beschikbaar gekomen. Er is een tekort aan mondkapjes die nodig zijn voor bescherming tegen het coronavirus. Volgens de minister is het een „echt gevecht” om genoeg beschermingsmiddelen te krijgen voor de zorg. Er zijn veel kapers op de kust en partijen worden overboden of raken soms kwijt, zei hij. „We doen alles om de spullen te krijgen. We werken er 24/7 aan.” Hij benadrukte dat het ene mondkapje het andere niet is wat betreft de mate van bescherming. Ze moeten op de juiste plek verspreid worden. Er wordt ook gekeken naar hergebruik, aldus Bruins.

19.19 uur 18 maart 2020

Vuurwerkbranche doneert veiligheidsbrillen aan zorg

De vuurwerkbranche doneert in de strijd tegen het coronavirus 100.000 veiligheidsbrillen aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Diverse winkeliers en importeurs hebben inmiddels al vuurwerkbrillen gedoneerd aan lokale ziekenhuizen of zorginstellingen, zegt een woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Voor de actie bundelt de brancheorganisatie van vuurwerkimporteurs de krachten met winkeliers die zijn aangesloten bij Stichting VuurwerkCheck.

18.56 uur 18 maart 2020

Eerste plaats ‘op slot’ in Duitsland vanwege coronavirus

In de strijd tegen het coronavirus is in Duitsland voor het eerst een plaats ‘op slot’ gegaan. In het Zuid-Duitse stadje Mitterteich moeten de bijna 7000 inwoners in principe thuisblijven, melden Duitse media. De zogenoemde lockdown geldt vooralsnog tot begin april. Volgens de autoriteiten is Mitterteich als een infectiehaard te beschouwen met woensdag 25 gevallen, zes meer dan een dag eerder. De inwoners mogen alleen hun huis verlaten voor werk of boodschappen, of als ze naar de arts moeten of behoeftigen willen helpen.

18.54 uur 18 maart 2020

Ook Engeland sluit scholen vanwege coronavirus

Engeland sluit vanaf vrijdag alle scholen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. De Britse premier Boris Johnson heeft dat woensdag gezegd. Eerder op woensdag kondigden Wales en Schotland al aan dat de scholen vrijdag dichtgaan. De sluiting in Engeland is voor onbepaalde tijd. Kinderen van mensen op vitale posities blijven wel welkom op de scholen. Dat geldt ook voor kinderen in een zeer kwetsbare positie. De overheid zal geld uittrekken voor het verstrekken van schoolmaaltijden en andere hulp.

18.45 uur 18 maart 2020

Italië meldt hoogste dodental op één dag

Rome. beeld AFP

Italië heeft woensdag 475 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal op één dag van welk land dan ook sinds het eerste besmettingsgeval eind vorig jaar in China werd ontdekt. Het totale aantal sterfgevallen in Italië bedraagt nu 2978, meer dan de helft van alle gevallen buiten China, terwijl het aantal infecties steeg tot 35.713. De vorige recordhoogte van 368 doden op één dag werd ook genoteerd in Italië, op zondag. Italië, met 60 miljoen inwoners, heeft nu 34,2 procent van alle sterfgevallen geregistreerd die officieel zijn toegeschreven aan COVID-19 over de hele wereld. De aantallen binnen Italië zelf bleven stabiel, met twee derde van de sterfgevallen - in totaal 1959 - in de noordelijke regio Lombardije rond Milaan, de Italiaanse financiële en modehoofdstad. De naburige regio Emilia-Romagna telt in totaal 458 dodelijke slachtoffers en de regio Piemonte 154 doden.

18.29 uur 18 maart 2020

Nederlandse coronapatiënt op Curaçao overleden

De Nederlandse toerist die deze week op Curaçao was opgenomen met corona-verschijnselen, is woensdag overleden. Dat is op het eiland bekendgemaakt. Het gaat volgens de autoriteiten om een man van 69 jaar. De toerist was afkomstig uit Noord-Brabant. Hij was samen met zijn echtgenote op 5 maart naar Curaçao gekomen. Een dag later kreeg hij gezondheidsklachten, op 12 maart nam hij contact met een huisarts op het eiland. Controle wees uit dat hij was besmet. Kort daarop werd ook zijn vrouw positief getest. In de nacht van zondag op maandag verslechterde de toestand van de man en werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Naast de vrouw van de overleden man is nog bij een andere persoon op Curaçao besmetting met het corona-virus vastgesteld.

18.21 uur 18 maart 2020

Aantal doden Verenigd Koninkrijk stijgt naar 104

beeld EPA

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is woensdag gestegen met 32 tot 104. Dat zei de Nationale Gezondheidsdienst (NHS) in het land. Het totale aantal bevestigde gevallen van coronavirus in het Verenigd Koninkrijk bedraagt nu 2626. 99 patiënten met de diagnose Covid-19 overleden in Engeland. De laatste 32 patiënten die stierven waren tussen 59 en 94 jaar oud en hadden onderliggende gezondheidsproblemen, zei de NHS. Bijna een derde van de nieuwe sterfgevallen in Engeland (10) vond plaats in ziekenhuizen in Londen, het zwaarst getroffen deel van het Verenigd Koninkrijk.

18.20 uur 18 maart 2020

Meer patiënten met corona op ic’s, capaciteit voldoende

Het aantal patiënten met het nieuwe coronavirus dat is opgenomen op de intensivecareafdelingen, is in een dag tijd met ruim een kwart toegenomen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) meldde dinsdagavond nog het aantal van 139. De teller van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stond woensdag op 177. Dat is 27 procent meer. De toename is relatief kleiner dan een dag eerder. Maandag lagen 96 patiënten met Covid-19 op de intensive care. De stijging naar 139 op dinsdag betekende een toename van bijna 45 procent. Het aantal bedden op de ic’s is tot nog toe toereikend om de toestroom van besmette mensen aan te kunnen, aldus de NVIC. Bruins liet dinsdagavond nog aan de Tweede Kamer weten dat de ziekenhuizen bedden vrijmaken en dan zo’n 575 patiënten met het coronavirus kunnen helpen op de ic’s. Dat aantal kan door verdere maatregelen nog met 350 toenemen. Ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld plannen om operatiekamers tijdelijk als ic-afdeling te gebruiken.

18.19 uur 18 maart 2020

NS rijdt donderdag en vrijdag al met minder treinen

beeld ANP

Vooruitlopend op de speciale basisdienstregeling van de NS die zaterdag van start gaat, moeten reizigers er rekening mee houden dat er ook donderdag en vrijdag fors minder treinen dan gebruikelijk rijden. „Bij NS stijgt het aantal ziekmeldingen, waardoor we genoodzaakt zijn om ritten te schrappen”, aldus een woordvoerster. Hoe het er donderdag en vrijdag precies gaat uitzien, kon ze nog niet zeggen. Het is wel de bedoeling zoveel mogelijk treinen te laten rijden, zodat mensen met cruciale beroepen naar hun werk kunnen blijven gaan. „De reisplanner is minimaal één dag van tevoren bijgewerkt. We adviseren reizigers deze kort voor vertrek te raadplegen.” Vanaf zaterdag gaat de speciale basisdienstregeling van start. Op alle stations in heel Nederland vertrekt nog maar twee keer per uur in beide richtingen een trein. Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier artsen en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

18.18 uur 18 maart 2020

„Coronacrisis kost pomphouders tot 50 procent van hun omzet"

Pomphouders zijn ten opzichte van vorige week tot de helft van hun omzet kwijtgeraakt, zegt de Belangenvereniging Tankstations (BETA) weten. De sector kampt met een terugvallende vraag naar benzine en diesel door de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Ook staan de pompprijzen onder druk door olieprijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. „Het hakt er behoorlijk in”, zegt een woordvoerder, nu veel mensen thuisblijven vanwege de coronapandemie. „De adviesprijs voor benzine en diesel daalt door een lagere vraag. Daardoor daalt ook de waarde van de voorraden.” Een verdere prijsdaling voorziet de BETA niet, aldus de woordvoerder. „Een groot deel van de adviesprijzen is een vaste component die bestaat uit accijnzen en kostprijzen. Verdere dalingen van de prijzen van ruwe olie zullen niet veel invloed meer hebben op de benzineprijs.”

18.17 uur 18 maart 2020

Trump zet hospitaalschepen in voor coronapatiënten

De Amerikaanse president Donald Trump zet twee hospitaalschepen van de marine in voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Een van de schepen gaat naar New York en het andere naar een plaats aan de westkust. De aankondiging van Trump kwam kort nadat de burgemeester van New York Bill de Blasio had gevraagd om steun van het leger bij de opvang van de patiënten. In de VS zijn 7087 besmettingen vastgesteld. Er zijn 97 mensen aan de gevolgen overleden. In alle vijftig staten is het virus nu opgedoken.

18.16 uur 18 maart 2020

Rutte sluit verder op slot zetten samenleving niet uit

Premier Mark Rutte (VVD) en minister Bruno Bruins van Medische Zorg & Sport (VVD) tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. beeld ANP

Premier Mark Rutte sluit niet uit dat op korte termijn extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat zal gebeuren als het aantal ziektegevalllen en doden door het virus erg oploopt. Een zogeheten lockdown is nu niet aan de orde, zei de premier tijdens het debat over de coronacrisis. Als het gebeurt, dan is het tijdelijk als ’boost” tegen het oplopen van de besmettingen.

Volgens Rutte is er al veel meer gebeurd nu door de „rigoureuze”’maatregelen het sociale verkeer is afgenomen, onder meer omdat veel mensen al thuis werken. En er zijn hierdoor ook andere effecten, zoals de enorme krimp van het aantal mensen in het openbaar vervoer. Een volledige lockdown, waarbij de hele maatschappij echt op slot gaat en mensen niet meer hun huis uit mogen, is niet goed, zei Rutte. Hij zei dat andere landen daar ook niet voor kiezen, ook België en Frankrijk doen dat niet. De term lockdown wordt volgens Rutte overal anders uitgelegd.

18.16 uur 18 maart 2020

Eerste dode door coronavirus op Cuba is een Italiaan

Cuba heeft woensdag een eerste sterfgeval bevestigd door het nieuwe coronavirus. Het betreft een 61-jarige Italiaanse toerist. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen van het eiland steeg tot tien, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De toerist kwam op 9 maart Cuba binnen, dat in tegenstelling tot veel andere landen in Latijns-Amerika zijn grenzen niet heeft gesloten. Sinds zondagavond bevond hij zich in kritieke toestand.

18.15 uur 18 maart 2020

Handel Wall Street opnieuw stilgelegd

beeld AFP

De handel op de aandelenbeurzen in New York is woensdag opnieuw stilgelegd na grote verliezen in korte tijd. Het is al de vierde keer in korte tijd dat deze noodrem wordt toegepast. De zorgen over het coronavirus blijven de wereldwijde markten beheersen. Ook zijn de olieprijzen flink verder gedaald. De brede S&P 500-index noteerde rond 18.00 uur (Nederlandse tijd) ruim 7 procent in de min, waardoor de handel automatisch voor een kwartier stil werd gelegd. Dit mechanisme werd ingesteld na de grote beurscrash van 1987. Als de S&P 13 procent daalt, volgt opnieuw een kwartier pauze. Bij een daling van 20 procent wordt de handel voor de dag opgeschort.

17.22 uur 18 maart 2020

Gouverneur Lombardije vreest instorten gezondheidssysteem

De gouverneur van de zwaar door het coronavirus getroffen Italiaanse regio Lombardije vreest dat het systeem voor gezondheid in het gebied instort. Volgens Attilo Fontana nadert het moment dat zieken geen behandeling meer kunnen krijgen. „Helaas gaan de aantallen besmettingen niet naar beneden, ze blijven hoog”, zegt hij. „Binnenkort zijn we niet meer in staat de zieken een behandeling te geven.” In Lombardije zijn bijna de helft van de ruim 30.000 besmettingen in Italië vastgesteld. In de regio liggen Milaan en het heftig getroffen Bergamo. In de afgelopen 24 uur stierven 319 mensen waardoor het totaal aantal doden in de regio op 1959 komt.

17.20 uur 18 maart 2020

Grenscontroles binnen EU leiden tot monsterfiles

File voor de Duits-Poolse grens. beeld EPA

Grenscontroles binnen de Europese Unie in de strijd tegen het coronavirus hebben tot monsterfiles geleid. Er zijn meldingen dat truckers, maar ook families met kinderen 20 tot 30 uur moeten wachten, vooral aan de Duits-Poolse grens. Ook bij de Oostenrijks-Hongaarse grens staan lange rijen. Het Rode Kruis waarschuwt voor onmenselijke toestanden. Soldaten zijn ingeschakeld om gedupeerden aan de grens met Polen eten, drank en dekens te geven. Om wat te doen aan de enorme file op de autosnelweg bij de grensplaats Görlitz, heeft de Poolse regering besloten vier andere grensovergangen te openen. Dat moet enige verlichting bieden. De rij in Görlitz, die 60 kilometer lang was, nam woensdagmidddag geleidelijk iets af. Ook Hongarije besloot tijdelijk beperkingen aan de grens op te heffen. Polen en Hongarije sloten net als meerdere andere Europese landen de grenzen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Poolse grenswachten meten de temperatuur van elke reiziger.

17.15 uur 18 maart 2020

Schiphol sluit 5 van 7 pieren om coronacrisis

beeld ANP

Schiphol bouwt activiteiten af nu het aantal passagiers met ruim 60 procent is afgenomen en er veel minder vluchten zijn als gevolg van de coronacrisis. De luchthaven sluit vijf van de zeven pieren en mikt erop dat dit volgende week dinsdag ingaat. Dit betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm openblijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken. Dan gaat het onder meer om repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. De bedoeling is dat vanaf dinsdag alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. De opstelplaatsen voor vliegtuigen bij de overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor de vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan.

17.10 uur 18 maart 2020

Belg kan geen Big Mac meer halen, maar wel naar het frietkot

McDonald’s, Quick en Burger King sluiten hun zaken in België. Eerder al moesten alle restaurants in verband met het coronavirus op last van de overheid dicht, maar afhaalloketten en drive-ins in België mogen nog steeds openblijven. Ook thuisleveringen zijn toegestaan. Nu besluiten de drie fastfoodketens zelf tijdelijk alle activiteiten te staken. Voor een snelle (meeneem)hap kan de Belg nog terecht bij snackbars, broodjeszaken en het frietkot. Volgens het Nationaal Verbond van Frituristen moeten de Belgische patatbakkers zelf beslissen of ze openblijven. Dat kan zolang de klanten maar minstens anderhalve meter afstand van elkaar houden en hun friet niet ter plaatse in een groep verorberen. Volgens het verbond zijn de klanten „vrij gedisciplineerd”. De Belgische overheid heeft per woensdag 12 uur strengere maatregelen ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus, waaronder een samenscholingsverbod.

17.01 uur 18 maart 2020

Coronacrisis versnelt invoer kerk-tv

Sluit het bedrijf van Klaasjan Schaap gewoonlijk bij twee à drie kerken per week kerktelevisie aan, deze week is er contact met tientallen kerken tegelijk. Nu het coronavirus om zich heen grijpt, wordt beeld „kennelijk erg gewaardeerd.” Ook door kerken „die altijd wat terughoudend waren in het aanleggen van kerk-tv".

2020-03-18-KRK2-kerk-tv-3-FC_webCoronacrisis versnelt invoer kerk-tv

16.52 uur 18 maart 2020

Intussen in Parijs...

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

16.42 uur 18 maart 2020

ILO: wereldwijd 25 miljoen banen op het spel

De coronapandemie kan wereldwijd tot het verlies van 25 miljoen arbeidsplaatsen leiden, als regeringen niet snel actie ondernemen om werknemers te beschermen tegen de economische gevolgen. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het VN-agentschap pleit voor een snelle, gecoördineerde aanpak voor behoud van banen en inkomens, zoals dat ook gebeurde in de nasleep van de financiële crisis in 2008. Op die manier kunnen de gevolgen voor de werkgelegenheid „aanzienlijk” worden verminderd. De Nederlandse regering kondigde dinsdag al een miljardenpakket aan om het bedrijfsleven te ondersteunen. Onder meer door garant te staan voor de loonkosten van bedrijven die in moeilijkheden komen, hoopt het kabinet groot banenverlies te voorkomen. Ook andere Europese landen komen met grote steunmaatregelen.

16.39 uur 18 maart 2020

Ryanair stopt volgende week nagenoeg met vliegen

beeld EPA

Ryanair houdt volgende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond vanwege de coronacrisis. De Ierse prijsvechter schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. Dan zal de luchtvaartmaatschappij alleen nog een zeer klein aantal vluchten uitvoeren om essentiële verbindingen in stand te houden, voornamelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Als reden voor de drastische maatregelen wijst Ryanair op de reisbeperkingen en -verboden die tal van overheden hebben opgelegd. Hierdoor werden er afgelopen dagen al veel reizen geannuleerd. Er is momenteel vrijwel geen vraag meer naar vliegtickets. Ryanair heeft een vloot van meer dan 450 Boeing 737-toestellen en ongeveer 25 Airbus SE A320-vliegtuigen.

16.34 uur 18 maart 2020

In Tsjechië moet iedereen buiten mondkapje dragen

Praag. beeld AFP

In Tsjechië moet iedereen die naar buiten wil een mondkapje gaan dragen. Alleen met zo’n bescherming voor neus en mond, is het vanaf donderdag toegestaan op straat te komen. En de Tsjechische regering heeft nog meer drastische maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus, melden media. Tussen 10 en 12 uur mogen uitsluitend 65-plussers boodschappen doen.

16.08 uur 18 maart 2020

Gemeenten stellen innen van belasting uit

In meerdere gemeenten hoeven ondernemers en inwoners voorlopig geen lokale belastingen te betalen. De gemeenten stellen het incasseren van het geld uit om mensen die door het coronavirus zijn getroffen te ondersteunen. In Almere en Zutphen kunnen ondernemers uitstel van betaling van hun lokale belastingen aanvragen als ze door het virus in betalingsproblemen komen. Oisterwijk en Goirle beginnen twee maanden later met het innen van belastingen, niet eind maart maar pas eind mei. Dit geldt voor zowel inwoners als ondernemers. Harderwijk zal aanslagen niet voor 31 mei versturen. Als mensen recht hebben op geld terug, maakt de gemeente dit zo snel mogelijk over. Tot 31 mei 2020 worden dwanginvorderingen gestopt en worden boeterentes niet in rekening gebracht.

In Gorinchem zijn „inwoners en organisaties die financieel in de problemen komen tot 31 juli niet verplicht de lokale belastingen te betalen”. In Wierden hoeven ondernemers hun lokale belastingen niet voor 31 augustus te betalen, en ondernemers kunnen verder uitstel aanvragen. Schagen stuurt voorlopig geen aanmaningen en dwangbevelen, „er is geen handhaving op niet of te laat betalen van gemeentelijke belastingen”. In Noordwijk hoeven ondernemers hun onroerendezaakbelasting en hun rioolheffing pas in het laatste kwartaal te betalen. Daarnaast legt de gemeente geen voorlopige aanslagen toeristenbelastingen op. Volgens Noordwijk is met die heffingen in totaal bijna 6 miljoen euro gemoeid.

16.02 uur 18 maart 2020

Scholen in Schotland en Wales dicht om corona

Scholen in Schotland en Wales gaan vanaf vrijdag dicht vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Britse premier Boris Johnson verklaarde dat ook het dichtgaan van de scholen in Engeland dreigt. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon hebben scholen te weinig medewerkers om alles open te houden. In Groot-Brittannië is het aantal besmettingen ondertussen naar 2626 gestegen, 676 meer dan dinsdag. Het dodental staat op 71.

15.51 uur 18 maart 2020

Geen school, toch een dagopening

Geen school, dus ook geen dagopening? Als het aan de vijf directeuren van de evenzoveel scholen met de Bijbel in Staphorst ligt, is het één zeker geen logisch gevolg van het ander. Het vijftal sloeg de handen ineen en besloot vanaf woensdag iedere dag een Bijbelverhaal en een waargebeurd verhaal voor te lezen. Via de kerktelefoon en de livestream van de Staphorster hersteld hervormde gemeente kunnen ouders en kinderen daarnaar luisteren.

2020-03-18-BIN7-Dagopening-6-FC-V_webGeen school, toch een dagopening

15.40 uur 18 maart 2020

Brusselaars in ‘lockdown’ trekken de parken in

Brussel. beeld EPA

De Belgische beperkende maatregelen vanwege het coronavirus lokken Brusselaars door het mooie weer de parken in. De burgemeester van Brussel heeft daarom besloten ‘de groene long’ van de stad, het Ter Kamerenbos, vanaf donderdag af te sluiten voor automobilisten. De maatregel is bedoeld „om zo meer plaats te geven aan de bezoekers en meer afstand te creëren tussen de personen”, meldt burgemeester Philippe Close.

Volgens de nieuwe regeringsrichtlijnen moeten de Belgen tot en met 5 april „binnenblijven, tenzij een verplaatsing essentieel is”, zoals naar de supermarkt gaan, waar strenge regels gelden. Fietsen of wandelen in de buitenlucht mag wel. Bij voorkeur alleen, maar een luchtje scheppen met gezinsleden of een vriend(in) is toegestaan. Daarbij worden mensen geacht afstand van elkaar te houden. Ook in Antwerpen gaan veel mensen naar buiten. Daar dreigt de overheid het grootste park van de stad, het Rivierenhof’ te sluiten als de bezoekers „hun verantwoordelijkheid niet nemen”. Er wordt nog in groepen gesport en gepicknickt. In België geldt sinds vandaag een samenscholingsverbod.

Belangrijkste momenten