Liveblog: Kerkklokken luiden kwartier lang op dag van gebed

Desinfectie in de dierentuin van Skopje, Noord-Macedonië. beeld AFP

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Nederland opgelopen tot 43. De regering heeft besloten dat scholen en horeca toch zeker 6 april gesloten moeten blijven. Bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers, dus ook kerkdiensten, worden afgelast.

Liveblog laatste update 06.52 uur 18 maart 2020
06.52 uur 18 maart 2020

139 coronapatiënten op de intensive care

Van de Nederlandse patiënten met het coronavirus liggen er dinsdag 139 op de intensive care. Een dag eerder ging het volgens de Nederlandse ic-artsen nog om 96 patiënten.

Er zijn zorgen of er wel genoeg bedden op de intensive care zijn voor het groeiende aantal coronapatiënten dat er slecht aan toe is. De ziekenhuizen maken nu zoveel mogelijk plaatsen vrij en kunnen dan 575 van deze patiënten aan, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

Ziekenhuizen proberen ook bijvoorbeeld operatiekamers in gebruik te nemen als ic-ruimtes. Met zulke maatregelen hopen ze nog eens 350 plaatsen te winnen.

De Nederlandse Vereniging van Intensive Care meldt iedere dag op haar website hoeveel coronapatiënten zo ziek zijn dat ze op de intensive care worden verpleegd.

06.49 uur 18 maart 2020

Kerkklokken luiden kwartier lang op dag van gebed

De kerkklokken luiden woensdag door het hele land een kwartier lang tussen 19.00 uur en 19.15 uur. De Raad van Kerken roept alle kerken op om mee te doen en zo een boodschap van „hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus.

Het is de bedoeling dat de kerkklokken ook op woensdag 25 maart en 1 april worden geluid. „Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de organisatie.

De Raad van Kerken organiseert samen met de ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio en MissieNederland deze woensdag een Dag van Nationaal Gebed. Om 09.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur zijn er livestreams van de EO. Mensen kunnen die bekijken en bidden „in deze onzekere tijden”.

06.46 uur 18 maart 2020

‘Coronavirus kan uren overleven in de lucht en op oppervlaktes’

Het nieuwe coronavirus kan urenlang overleven op oppervlaktes of in de lucht. Dat blijkt uit een door de Amerikaanse overheid gefinancierd onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Wetenschappers ontdekten dat het virus na twee tot drie dagen nog te detecteren is op plastic en roestvrij staal en tot 24 uur op karton. Het team van wetenschappers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en van de universiteiten van Californië, Los Angeles en Princeton gebruikte een vernevelaar om een hoestende of niezende persoon te simuleren en stelde vast dat het virus nog drie uur in de lucht te vinden was.

Er is wel kritiek van enkele wetenschappers op het onderzoek. Ze zeggen dat de dreiging vanuit de lucht mogelijk overdreven kan zijn. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door ademhalingsdruppels en in deze vorm is het virus slechts enkele seconden levensvatbaar nadat een persoon hoest of niest. Critici vragen zich af of een vernevelaar een menselijke hoest of nies wel kan nabootsen.

De bevindingen van de wetenschappers bevestigen in ieder geval dat maatregelen die mensen zelf kunnen treffen helpen om verspreiding tegen te gaan. Daaronder vallen sociale afstand houden, het aanraken van het gezicht vermijden, hoesten of niezen in je elleboog en het desinfecteren van oppervlaktes met reinigingsdoekjes.

06.44 uur 18 maart 2020

Bruins versoepelt regels voor voormalig zorgpersoneel

Verpleegkundigen en artsen die afgelopen jaren zijn gestopt met werken, moeten gemakkelijker in de zorg kunnen bijspringen nu de nood aan de man is vanwege het coronavirus. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gaat daarom de regels oprekken, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Samen met de beroepsverenigingen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Bruins nieuwe kaders vastgesteld voor niet-praktiserende artsen en verpleegkundigen. Zij moeten officieel staan ingeschreven in het BIG-register om zelfstandig weer aan het werk te mogen, maar voor hen wordt tijdelijk een uitzondering gemaakt. Voorwaarde is wel dat zijn of haar BIG-registratie verliep na 1 januari 2018.

Verder wil de minister ook het aanbod van het extra zorgpersoneel beter coördineren. Bruins is samen met de sociale partners, beroepsorganisaties en Regioplus, de landelijke koepel van regionale werkgevers, „aan de slag om te zorgen dat het aanbod van extra zorgprofessionals terechtkomt op de plaats waar het nodig is”.

06.42 uur 18 maart 2020

China zet Amerikaanse journalisten uit

China zet een groep Amerikaanse journalisten van drie kranten uit. Alle verslaggevers van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post moeten binnen tien dagen hun perskaarten inleveren. Het is een reactie op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om werkvergunningen van tientallen Chinese journalisten in te trekken.

Omdat visa gekoppeld zijn aan persaccreditaties moeten de Amerikaanse journalisten waarschijnlijk het land verlaten. Ook mogen ze niet verhuizen naar Hongkong of Macau waar de pers meer vrijheid geniet. China vroeg ook vijf Amerikaanse, in het land actieve media om gedetailleerde personeels- en vermogensinformatie aan de regering te overleggen.

Het conflict tussen beide landen begon in februari toen de VS vijf Chinese mediabedrijven als „buitenlandse missies” bestempelden. Peking trok daarop de perskaarten in van drie correspondenten van The Wall Street Journal die in een opiniestuk het land de „echte zieke man van Azië” noemden.

22.27 uur 17 maart 2020

Methode gevonden voor hergebruik mondmaskers

Onderzoekers van het RIVM hebben een methode gedacht waarmee mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.

Uit een zogeheten pilotonderzoek bleek dat zogeheten FFP2-mondmaskers tot tweemaal toe na sterilisatie met waterstofperoxide nog voldoende hun vorm hadden behouden en in staat waren deeltjes tegen te houden. De onderzoekers spreken van een „acceptabele kwaliteit” van de kapjes na het proces.

Mondmaskers, belangrijk bij de behandeling van mensen met het coronavirus, zijn schaars. Dit komt door verhoogd gebruik in de zorg, een verminderde productie in China en een grote vraag onder de bevolking.

Hoewel dit de resultaten zijn van oriënterende testen en er slechts voorlopige conclusies worden getrokken, reageert het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM positief. „Het OM ziet het nut van deze toepassing indien er dringende tekorten ontstaan.”

22.05 uur 17 maart 2020

Taxi’s en zorgvervoer raamt schade corona op half miljard

Bedrijven in het taxi- en zorgvervoer ramen de schade van het nieuwe coronavirus op een half miljard euro. Volgens branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer geven acht op de tien bedrijven aan dat 50 tot 100 procent van de ritten is weggevallen. De sector vreest dat de kabinetsmaatregelen niet voldoende zullen zijn om de problemen het hoofd te bieden, vooral door de toch al lage marges in de branche.

De uiteindelijke schade zal afhangen van de duur van de crisis en de uiteindelijke kracht van de aangekondigde kabinetsmaatregelen, aldus KNV. De branchevereniging adviseerde zijn leden in het zorgvervoer eerder om 80 procent van de uitgevallen zorgritten te blijven doorberekenen aan de opdrachtgevers.

„Ons advies moet voorkomen dat dit deel van de bedrijfstak nu in een klap failliet gaat en er na de crisis geen vervoer meer beschikbaar is voor zieken, ouderen, leerlingen en mensen met een fysieke of geestelijke beperking”, aldus Bertho Eckhardt, voorzitter van KNV Zorgvervoer en Taxi.

Verder wijst hij erop dat de KNV-ondernemers in het consumentenvervoer en in de zakelijke markt volledig afhankelijk zijn van de noodmaatregelen van de overheid.”‘We roepen het kabinet op om ruimhartig te zijn bij de uitwerking en toepassing van het pakket noodmaatregelen.”

21.08 uur 17 maart 2020

Premier Rutte: Nederland gaat niet in lockdown

Nederland gaat niet zoals België en Frankrijk in ‘lockdown’. De EU-leiders hebben tijdens hun videoconferentie over maatregelen in verband met het coronavirus wel afgesproken dat alle lidstaten „minimaal op oranje” gaan, maar elk land beslist zelf of het het maatschappelijk leven tijdelijk helemaal platlegt. Nederland kiest daar nu niet voor, herhaalde premier Mark Rutte dinsdagavond.

21.07 uur 17 maart 2020

Bijenkorf sluit alle winkels vanwege uitbraak coronavirus

Winkelketen de Bijenkorf sluit per direct de deuren van al zijn winkels vanwege het nieuwe coronavirus. Op dit moment kan het winkelbedrijf de veiligheid en gezondheid van klanten en medewerkers niet meer voldoende garanderen, zo staat in een verklaring. Ook wil de keten verdere verspreiding van het virus voorkomen.

De sluiting is volgens de Bijenkorf tot nader order. De webwinkel deBijenkorf.nl blijft wel geopend.

De Bijenkorf heeft in zeven steden in Nederland een winkel, waaronder in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Verder heeft de Bijenkorf een distributiecentrum in Tilburg. Bij het bedrijf werken in totaal 3000 werknemers.

20.36 uur 17 maart 2020

Ministerie: alle vakantiereizen tot 6 april afgeraden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen.

Het reisadvies houdt in dat voor alle landen de komende periode code oranje van kracht is. Volgens een woordvoerster van het ministerie is nog nooit eerder een dergelijk reisadvies gegeven.

Het ministerie adviseert mensen die de komende weken op reis willen gaan die uit te stellen of te annuleren. Nederlanders in het buitenland moeten nadenken of hun verblijf daar noodzakelijk is en of er mogelijkheden tot vertrek zijn. Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers in het buitenland terug te halen.

Volgens Buitenlandse Zaken nemen veel landen ingrijpende maatregelen tegen het virus. Het nieuwe advies is er „niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers”, aldus het ministerie.

Dinsdagavond gingen de leiders van de EU-lidstaten akkoord met een voorstel van de Europese Commissie om reizen naar de Schengenlanden de komende dertig dagen drastisch te beperken in de hoop verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Het reisadvies geldt tot 6 april. Dan lopen ook andere maatregelen van het kabinet af, zoals de sluiting van scholen, horeca en sportscholen.

20.35 uur 17 maart 2020

Schengenzone op slot voor niet EU-inwoners

Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de EU-leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

20.34 uur 17 maart 2020

België vanaf woensdagmiddag in ‘lockdown’ om coronavirus

De Koninginnegalerij in Brussel, waar normaal dagelijks zo'n 30.000 mensen komen. beeld EPA

België zal vanaf woensdag tot en met 5 april een ‘lockdown’ instellen die de bewegingsvrijheid van mensen zal beperken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, meldde de Belgische televisie RTBF.

Belgen mogen dan alleen supermarkten, apotheken en banken bezoeken of voor noodgevallen naar buiten. Bijeenkomsten van mensen zijn verboden. Fysieke activiteiten buiten zijn wel toegestaan zoals wandelen, joggen of fietsen, mits een afstand van 1,5 meter met andere mensen in acht wordt genomen.

De politie zal er op toe zien dat de beperkingen worden gehandhaafd, aldus RTBF.

20.33 uur 17 maart 2020

VS pompen zeker 1 biljoen in economie om corona

De Amerikaanse overheid overweegt een economisch stimuleringsplan waarmee zeker 1 biljoen dollar in de Amerikaanse economie wordt gestopt. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin ligt er een voorstel op tafel waarmee 1 biljoen dollar in de economie wordt geïnjecteerd, zei hij na afloop van een overleg met Republikeinse senatoren. Volgens Mnuchin gaat het om een combinatie van leningen, een combinatie van direct geld dat aan Amerikanen wordt overgemaakt en een combinatie van noodkredieten voor kleinere bedrijven.

Ingewijden meldden eerder aan persbureau Bloomberg dat een noodplan van zeker 1 biljoen tot wel 1,2 biljoen dollar klaarligt om de negatieve effecten van het nieuwe coronavirus in te dammen. Mnuchin wil volgende maand zeker 250 miljard dollar aan noodsteun overmaken aan Amerikanen. Een maand later zou een soortgelijk bedrag moeten volgen, als de economie dan nog steeds worstelt met de gevolgen van de coronacrisis.

Een ellebooggroet in een stemlokaal in Miami, Florida, VS. beeld AFP

In Washington wordt momenteel beslist over een steunpakket van zeker 850 miljard dollar. Onderdeel van dat pakket maatregelen is een betaling van 1000 dollar aan door de crisis gedupeerde Amerikanen.

De Canadese overheid beloofde op zijn beurt om op woensdag met een „significant noodplan” te komen, zo beloofde premier Justin Trudeau. De maatregelen moeten er voor zorgen dat de economie van Canada niet in een recessie belandt. Ondertussen beloofde de Britse overheid 330 miljard pond aan gegarandeerde leningen aan bedrijven.

20.32 uur 17 maart 2020

Nederland applaudisseert voor artsen en verplegers

Precies om 20.00 uur hebben door heel Nederland mensen tegelijk geapplaudisseerd. Ze deden dat als dank aan artsen, verpleegkundigen en anderen uit de zorg, die dag in dag uit mensen met het coronavirus helpen. Daarnaast is het een eerbetoon aan anderen die Nederland draaiend houden.

Ook het Koninklijk Huis deed mee, al klappend en rammend op pannen, is te zien in een filmpje. "Wij klappen vanavond uit dank en respect voor alle zorgmedewerkers in Nederland die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus", aldus koning Willem-Alexander samen met de koningin en hun drie dochters.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

De mensen die klapten, gaven gehoor aan een oproep op Facebook, die de afgelopen dagen veel werd gedeeld. In andere landen hebben burgers ook geapplaudisseerd voor zorgverleners. Zo was er zaterdag een collectief applaus in Spanje en Italië.

Op Twitter zijn filmpjes te zien hoe mensen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Haarlem, Groningen, Tilburg en Roermond uit ramen hangen, op balkons staan of gewoon op straat de zorgmedewerkers een eerbetoon te geven. In sommige gevallen ging dat gepaard met het massaal afsteken van vuurwerk. Auto's reden toeterend door de straten.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

"Kippenvel", schrijft rechtenstudent @Hevien op twitter bij een filmpje van massaal applaus bij haar in de buurt. "Tussen het geklap door voelde het even aan als O&N boven Den Haag .... en dat ging 10 minuten lang door, over de hele stad. Kippenvel!", aldus ene Lenn Smit.

Ook in Tilburg, dat als een van de eerste steden in Nederland te maken kreeg met het virus, deden mensen mee aan het applaus. In de wijk Goirke stonden mensen te klappen in hun deurposten, terwijl verderop een kerkklok luidde. Een bewoonster van een studentenhuis stond op het balkon op een trommel te slaan.

In de Tilburgse Piushaven lieten schepen en auto's hun toeters horen en stonden bewoners massaal te joelen op hun balkons, vertelt Britt Spaninks, die aan de haven woont. "Te gek om mee te maken."

Premier Mark Rutte reageerde op Twitter op de actie. "De verpleegkundigen, de artsen, de schoonmakers in de zorg, de hulpverleners, de mensen die werken in de supermarkten en alle andere mensen met vitale beroepen leveren fantastisch werk. Mooi om te zien dat Nederland hen massaal een hart onder de riem steekt."

20.31 uur 17 maart 2020

Koninklijk gezin betracht 'social distancing' na vakantie in Lech

Koning Willem-Alexander met Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie in Lech. beeld ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters betrachten de komende dagen 'social distancing' in verband met het coronavirus.

Dat meldt de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) dinsdagavond. Het koninklijke gezin heeft hiertoe besloten naar aanleiding van het recente wintersportverblijf van de Oranjes in Lech. Ook alle geplande werkbezoeken de komende week gaan niet door.

In de gemeente Lech, gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Voralberg, zijn vijf bevestigde coronabesmettingen, waarvan de bron niet direct duidelijk is. Het RIVM adviseert in dit soort gevallen gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.

Hiermee wordt bedoeld dat iemand die niet ziek is zoveel mogelijk thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon zelf niet besmet is. In het geval van het coronavirus duurt die periode maximaal twee weken. Er is bij het Koninklijk gezin overigens geen sprake van gezondheidsklachten, beklemtoont de RVD.

20.26 uur 17 maart 2020

Treinen gaan vanaf zaterdag rijden via basisdienstregeling

De treinen gaan vanaf komende zaterdag via een speciale basisdienstregeling rijden. Op alle stations in heel Nederland vertrekt twee keer per uur in beide richtingen een trein. Volgens de NS en ProRail kunnen op deze manier dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

„De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging”, aldus Roger van Boxtel, president-directeur van NS.

19.53 uur 17 maart 2020

Kabinet garandeert drie maanden inkomen voor zzp’er

Zzp’ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het bestaansminimum. De strenge voorwaarden die normaliter gelden voor deze steun, laat het kabinet vervallen. En de uitkering wordt versneld toegekend.

De eenmansbedrijfjes hoeven de „bijzondere bijstand” niet terug te betalen, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Omdat de nood zo hoog is, hoeft een zzp’er niet eerst zijn spaargeld aan te spreken of te leunen op het inkomen van zijn partner.

Duurt het doorgaans dertien weken voor de bijzondere bijstand wordt uitgekeerd, nu kan dat volgens Koolmees binnen vier weken. Bovendien kunnen zzp’ers om een voorschot vragen.

Wel vraagt Koolmees om wat geduld, omdat de regeling nog moet worden uitgewerkt. „Loop dus niet morgen al naar de gemeente.”

Zzp’ers luidden de afgelopen dagen de noodklok nu velen van hen door de virusuitbraak hun opdrachten verliezen. Ze hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en vaak weinig reserves om het even te kunnen uitzingen zonder inkomen. Er vallen „harde klappen” bij een grote groep zzp’ers, zegt Koolmees, maar „we zullen ze niet in de kou laten staan”.

19.39 uur 17 maart 2020

4000 euro voor door coronavirus zwaar getroffen bedrijf

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

De tegemoetkoming is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om maatregelen voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

Bedrijven die in ernstige problemen komen doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een „noodloket”, zegt Wiebes. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort bekend. De regeling is bedoeld voor bedrijven, met name het midden- en kleinbedrijf, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten.

Steunpakket voor noodlijdende bedrijven kost tientallen miljarden

18.53 uur 17 maart 2020

De oudere vrijwilligers blijven weg, de deur gaat dicht

Instellingen die drijven op oudere vrijwilligers raken in de knel. Zoals voedselbanken en kringloopwinkels. Veel medewerkers blijven thuis uit vrees voor coronabesmetting.

ANP-377416780De oudere vrijwilligers blijven weg, de deur gaat dicht

18.51 uur 17 maart 2020

Boeren doneren 1100 mondkapjes voor zorg in Limburg

De brandweer in Noord- en Midden-Limburg heeft dinsdag 1100 mondkapjes ingezameld, die door boeren naar de brandweerkazernes werden gebracht. De boeren schonken de mondkapjes via de brandweer aan de zorg, na een oproep daartoe door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB. Alleen mondkapjes in gesloten verpakkingen werden aangenomen.

Boeren die niet in de gelegenheid waren mondkapjes af te geven bij de kazernes, kunnen dat via de LLTB alsnog doen. De LLTB komt deze dan ophalen, twitterde de brandweer.

„Limburgse ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners hebben een nijpend tekort aan mondkapjes (FFP1 of FFP2) en witte wegwerpoveralls”, aldus de LLTB in de oproep. „Met name veel veehouders hebben deze artikelen in huis in verband met hun werkzaamheden.”

Brandweer en LLTB brengen de ingezamelde kapjes naar het St. Jans Gasthuis in Weert. Dit ziekenhuis zorgt vervolgens in overleg met de GGD en de veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg dat ze op de juiste plek terechtkomen.

18.49 uur 17 maart 2020

Tien RD-lezers over de impact van de coronacrisis

Een bruiloft valt in het water, in huis heerst hectiek, hamsteraars slaan toe. De coronacrisis raakt iedereen. Tien RD-lezers vertellen hoe de stille ramp hen treft.

ANP-408715727Tien RD-lezers over de impact van de coronacrisis

18.45 uur 17 maart 2020

Mbo’er moet vrezen voor studievertraging door corona

De examens voor mbo’ers gaan ook tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk door, maar veel stages moeten later worden ingehaald. Dat kan betekenen dat de studie langer duurt, meldt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Ook mbo-scholen zijn tot begin april gesloten om de opmars van het coronavirus te vertragen. Toch komen de examens vanaf donderdag op gang, heeft Van Engelshoven afgesproken met de scholen, de vakbonden en vertegenwoordigers van de studenten. Ze worden online, op stageplekken of elders afgenomen.

Het uitgangspunt is dat ook stages door blijven gaan, maar „in veel gevallen zal dat praktisch niet mogelijk zijn”, denkt de minister. Veel leerbedrijven, bijvoorbeeld in de horeca, zijn dicht. Omdat de stage „in principe ingehaald dient te worden”, moeten studenten vrezen voor studievertraging. Wie nog wel aan de slag kan op zijn stageplaats maar daar zelf voor terugschrikt, mag tijdelijk stoppen.

Eerstejaars krijgen wat langer de tijd voordat hun school oordeelt of ze genoeg vorderingen hebben gemaakt om door te gaan met hun opleiding. Aspirant-studenten krijgen een maand respijt om zich aan te melden.

18.44 uur 17 maart 2020

Dodental Italië door coronavirus boven de 2500

Het aantal doden in Italië door het nieuwe coronavirus is tot boven de 2500 gestegen. Het burgerbeschermingsagentschap meldde dat er de afgelopen 24 uur 345 mensen waren overleden en dat de teller nu op 2503 staat.

Het aantal besmettingen steeg van 27.980 naar 31.506. Dat was de langzaamste groei sinds de uitbraak in februari begon. Italië is in Europa het zwaarst getroffen door het virus.

18.01 uur 17 maart 2020

Jeruzalem: „Je springt nu al tegen de muren op”

Alfred Muller verhaalt vanuit Jeruzalem over de gevolgen van de coronauitbraak. Niet alleen maar slecht nieuws: "Met de bus reizen in Jeruzalem is nog niet vaak zo prettig geweest."

2020-03-17-BUI1-bij-postuit17-1-FC_webJeruzalem: „Je springt nu al tegen de muren op”

17.57 uur 17 maart 2020

IKEA sluit alle Nederlandse winkels tot en met 6 april

Woonwarenhuis IKEA houdt zijn dertien vestigingen in Nederland in ieder geval tot en met 6 april gesloten. Het Zweedse bedrijf doet dat om de gezondheid van het personeel en klanten te kunnen waarborgen. De webwinkel van IKEA blijft wel gewoon open. Voor de bezorgers en monteurs van meubelen en de installateurs van keukens en badkamers zijn extra maatregelen genomen. Ook de winkels van IKEA in België en Portugal gaan tot nader order dicht.

17.55 uur 17 maart 2020

Hamsterwoede leidt tot topomzet voor supermarkten

Coronahamsteraars in de Lidl in Dordrecht. beeld ANP

Nederlandse consumenten die vanwege het coronavirus zaken als zeep, toiletpapier en houdbaar voedsel insloegen, hebben voor een forse omzetstijging gezorgd voor de supermarkten. Volgens onderzoeksbureau Nielsen werd er vorige week voor 998 miljoen euro uitgegeven in de supermarkten. Alleen in de kerstweek van 2017 gaven Nederlandse consumenten in één week meer uit.

De omzet lag een derde hoger dan in dezelfde week vorig jaar. „Dat viel te voorspellen als we kijken naar andere landen die ons zijn voorgegaan”, meent directeur Benelux Johan Vrancken van Nielsen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet eerder weten dat Nederlanders massaal voorraden blijven aanleggen, ondanks dringende oproepen van onder anderen premier Mark Rutte om dat niet te doen. Supermarkten worden vaker bevoorraad dan normaal. Zo wordt geprobeerd de schappen gevuld te houden.

17.49 uur 17 maart 2020

NS schrapt mogelijk grootste deel treinen

beeld ANP

De NS maakt dinsdag of woensdagmorgen bekend dat het vanaf komend weekend een groot deel van de treinen gaat schrappen. Dat meldt het Parool. Vanwege alle maatregelen rond het coronavirus zijn de treinen grotendeels leeg.

Maandag meldde de NS al dat het aantal reizigers op maandagochtend met 85 procent was gedaald. Veel stations lagen er verlaten bij. Momenteel liggen er bij NS daarom enkele scenario's op tafel en wordt gekeken wat er exact moet gebeuren.

uidelijk is dat een groot deel van de treinen uit de dienstregeling gaat. Een volledig rooster blijven rijden is geen optie. Op dit moment wordt er nog volgens de normale dienstregeling gereden, al zijn al wel de extra spitstreinen geschrapt.

17.43 uur 17 maart 2020

Video: Coronacrisis dwingt bloemenkwekers massaal hun bloemen te vernietigen

De internationale markt voor bloemen en planten is totaal ingestort, omdat consumenten het vanwege de coronacrisis massaal af laten weten. Jelle Pippel ervaart dat ook in zijn lisianthenkwekerij. Tuinbouworganisaties ramen de schade voor de Nederlandse sierteeltketen op 150 miljoen euro per week.

Video

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

17.25 uur 17 maart 2020

Thuisonderwijs: moeder is juf aan de keukentafel

Nu de scholen gesloten zijn, moeten veel moeders zelf voor docent spelen. Schriften op tafel, dagplanning aan de muur. „Mijn zoon noemt me voor de grap juf.”

2020-03-17-BIN12-Roubos-2-FC-V_webThuisonderwijs: moeder is juf aan de keukentafel

17.10 uur 17 maart 2020

Bijleveld: Defensie bereidt zich voor op hulp bij corona

Defensie bereidt zich voor op het helpen van de Nederlandse bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). „Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is”, zei de minister.

Defensie biedt onder andere medische voorzieningen aan, zoals het calamiteitenhospitaal in Utrecht. „Ook is er opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden”, meldt Bijleveld.

Verder beschikken transport- en bevoorradingsschepen over eigen laboratoria en een speciale quarantaineruimte. Die zijn volgens de minister „heel geschikt om patiënten met besmettelijke ziektes te behandelen.”

Wel neemt de minister de gezondheid van militairen in acht, „want die kunnen het virus net zo goed oplopen”. In de uitzendgebieden wordt de situatie gemonitord en worden, waar nodig, maatregelen genomen.

17.08 uur 17 maart 2020

Luxemburg roept noodtoestand uit vanwege corona

Luxemburg heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Premier Xavier Bettel maakte dat dinsdag bekend. Hij beroept zich op een artikel in de Luxemburgse grondwet dat nooit is gebruikt.

In dat artikel kan de groothertog in geval van een „internationale crisis” voor maximaal drie maanden maatregelen nemen die tegen het recht in kunnen gaan. „Dit is een uitzonderlijk instrument maar het is nodig om de crisis zo snel mogelijk onder controle te krijgen”, verklaarde Bettel.

Luxemburgers wordt gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven en geen contact met anderen te hebben. In het land met ongeveer 600.000 inwoners zijn tot nu toe 140 besmettingen vastgesteld.

17.07 uur 17 maart 2020

Dagboek van een docent in coronatijd

Toen ik het schoolgebouw binnenstapte, voelde het een beetje alsof ik een bibliotheek zonder boeken binnen wandelde; het voelde leeg, te leeg. De scholen zijn gesloten. En we weten allemaal waarom. Al snel kwam ik tot de conclusie dat een school zonder leerlingen echt saai is.

Klik hier om het blog verder te lezen.

16.56 uur 17 maart 2020

„Tijdje zonder school in Spanje wel fijn"

Niet alleen in Nederland zijn de scholen gesloten, maar ook in andere Europese landen. Hoe pakken ze daar het onderwijs op? Korte impressie uit Spanje.

2020-03-17-BUI1-bij-lex17-1-FC_webTijdje zonder school in Spanje wel fijn

16.54 uur 17 maart 2020

Voedselbanken vragen Kamer om 9 miljoen voor klanten

beeld ANP

Voedselbanken Nederland heeft de Tweede Kamer opgeroepen 9 miljoen euro vrij te maken voor klanten die in de knel dreigen te komen door het coronacrisis. Zeker zes voedselbanken en twee distributiecentra zijn tijdelijk gesloten vanwege het coronavirus, omdat de veelal oudere vrijwilligers tot de risicogroep behoren. Ook veel klanten behoren daartoe.

Door de sluitingen krijgen duizenden mensen geen eten. Voedselbanken Nederland heeft de Kamer daarom in een brief gevraagd geld beschikbaar te stellen voor voedselwaardebonnen voor klanten die tijdelijk niet bij een voedselbank terechtkunnen. Voor het tijdelijk verstrekken van die bonnen is naar schatting 9 miljoen euro nodig, aldus een woordvoerster van Voedselbanken Nederland.

Bij Voedselbanken Nederland zijn 170 voedselbanken aangesloten en 12.000 vrijwilligers actief.

16.26 uur 17 maart 2020

RIVM wil gezondheid 100.000 Nederlanders wekelijks peilen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt 100.000 Nederlanders die een keer per week online informatie willen doorgeven over hun gezondheid. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

Artsen zijn verplicht om vastgestelde besmettingen door te geven, maar er is geen capaciteit om iedereen met milde klachten te testen. De peiling is bedoeld om „toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het coronavirus.” Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder de resultaten, aldus het RIVM.

Deelnemers aan het onderzoek kunnen zich aanmelden op infectieradar.nl. Ze krijgen dan wekelijks de vraag voorgelegd of ze gezondheidsklachten hadden die kunnen duiden op het virus, zoals hoesten, niezen en koorts.

16.20 uur 17 maart 2020

Christelijke ondernemers: Sluiting horeca onwerkelijk

De sluiting van alle restaurants en cafés zal volgens Ko Bostelaar, eigenaar van De Lunterse Boer, wel zijn sporen nalaten in de horeca. „Als je er al heel zwak voorstaat, kan dit weleens het laatste zetje zijn richting het faillissement.”

HOTEL-I-0003-HENKChristelijke ondernemers: Sluiting horeca onwerkelijk

16.10 uur 17 maart 2020

Advies: geen grote publieksbijeenkomsten met Koningsdag

Oranjeverenigingen moeten grote publieksbijeenkomsten op Koningsdag niet door laten gaan. Koningsdag is pas op 27 april, maar aangezien alle voorbereidingen in volle gang zijn komt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen dinsdag al met dit advies. Een groot deel van de ruim driehonderd aangesloten verenigingen en bonden vroeg de laatste dagen om duidelijkheid, aldus de bond.

Maastricht maakte maandag al bekend dat Koningsdag daar niet doorgaat vanwege maatregelen tegen besmetting met het coronavirus. De koninklijke familie zou de hoofdstad van Limburg dit jaar bezoeken. „Mede naar aanleiding van dat besluit lijkt het ons raadzaam nu te adviseren om grote publieksfeesten af te gelasten”, aldus voorzitter Pieter Verhoeve van de koepelorganisatie. „We realiseren ons dat het moeilijk is dingen los te laten die al in voorbereiding waren.”

De bond wil Koningsdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Gezocht wordt naar mogelijkheden om de verjaardag van de koning luister bij te zetten zonder dat mensen daarvoor in grote groepen bij elkaar komen. „We denken aan het massaal uitsteken van de vlag om daarmee niet alleen de koning maar ook alle hulpverleners te eren. Of plaatselijk bloemen laten bezorgen bij mensen die wel wat steun kunnen gebruiken. Digitaal zijn er natuurlijk ook mogelijkheden.”

De bond houdt binnenkort een virtuele brainstormsessie met de leden om tot een gezamenlijk plan te komen. „Het wordt heel anders dan andere jaren, maar de traditionele verbondenheid van Koningsdag hopen we wel landelijk uit te stralen”, aldus de organisatie.

16.06 uur 17 maart 2020

„Transparante tafelzeilen tegen besmetting bij de kassa"

In de Albert Heijn in het Drentse Paterswolde is een creatieve oplossing bedacht om kassamedewerkers en klanten te beschermen tegen potentiële besmetting met het coronavirus. Boven de kassa's zijn transparante tafelzeilen opgehangen, schrijft RTLZ.

15.58 uur 17 maart 2020

Coronavirus legt TU Delft plat

Hoogleraar Peter Rem werkt aan de Technische Universiteit Delft, die nu is gesloten vanwege de coronacrisis. Onderzoekers mogen niet langer in hun lab werken, wat niet zonder gevolgen blijft voor het onderwijs en de lopende experimenten.

tudelft

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

15.45 uur 17 maart 2020

Berlijn richt speciaal coronaziekenhuis in

Een verlaten stuk Berlijnse Muur. beeld AFP

De Duitse hoofdstad Berlijn krijgt een speciaal ziekenhuis voor coronapatiënten. Het hospitaal wordt op het terrein van de Messe Berlin (beurs) ingericht en moet plaats gaan bieden aan duizend zieken. De senaat van de deelstaat Berlijn heeft dat bekendgemaakt. Het leger wordt ingezet om het ziekenhuis van de grond te krijgen.

15.41 uur 17 maart 2020

Ouderen willen uitstel belastingaangifte

Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de belastingdienst de deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting verruimt. Senioren komen volgens de belangenvereniging in de knoei omdat zij vaak geholpen worden bij de aangifte door een familielid of een vrijwilliger. Die mogen door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus niet meer op bezoek komen.

KBO-PCOB roept daarom op de deadline voor de belastingaangifte op te rekken tot 1 september. Daarbij wil de ouderenbond dat dit uitstel niet specifiek aangevraagd hoeft te worden, omdat dat online moet gebeuren en veel bejaarden digitaal niet zo vaardig zijn. „Generiek uitstel voor alle belastingplichtigen geeft duidelijkheid en rust”, stelt directeur Manon Vanderkaa.

15.34 uur 17 maart 2020

Lesgeven op een lege school

Vier jonge docenten vertellen op puntuit over de maatregelen die zij hebben genomen om de lessen zo goed mogelijk door te laten gaan. „Als leerkrachten beantwoorden we elke dag van negen tot twaalf uur mailtjes van ouders en leerlingen die vragen hebben over de lesstof. Op de middagen denken wij als leerkrachten na hoe we de instructies voor de lessen invullen. Sturen we linkjes naar de ouders of gaan we zelf video’s opnemen?”

15.26 uur 17 maart 2020

Amerikanen testen vaccin tegen coronavirus bij mensen

Amerikaanse onderzoekers zijn maandag gestart met een het testen van een vaccin tegen het nieuwe coronavirus bij mensen. Voor zover bekend zijn ze hiermee de eerste wereldwijd. Vier mensen hebben inmiddels een prik gehad. Het gaat om een zogenaamde fase 1-klinische studie, waarbij de veiligheid van het vaccin bij verschillende doses wordt onderzocht. Ook wordt er gekeken of het vaccin in staat is om een immuunreactie bij de proefpersonen op te wekken.

„Het vinden van een veilig en effectief vaccin tegen het covid-19-virus is een zaak die de hoogste prioriteit verdient en in het belang is van de volksgezondheid”, stelt dr. Anthony Fauci, directeur van de NIAID, een onderzoeksinstituut dat het project financiert. „Deze studie, die in recordtijd is gelanceerd, is een belangrijke eerste stap richting het bereiken van dat doel.”

Dr. Anthony Fauci. beeld EPA

Aan de studie doen in totaal 45 gezonde vrijwilligers mee, in de leeftijd van 18 tot 55 jaar. Zij krijgen twee keer een prik in de bovenarm, met 28 dagen tussentijd. Drie verschillende doses van het vaccin worden getest bij evenzoveel studiecohorten: 25, 100 of 250 microgram. De studie wordt uitgevoerd aan het Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, een onderzoeksinstituut in Seattle, in de Amerikaanse deelstaat Washington.

Momenteel zijn er nog geen goedgekeurde vaccines tegen Covid-19. Wel zijn er wereldwijd tientallen onderzoeksgroepen bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Naar verwachting gaan er nog maanden overheen voordat het vaccin getest en goedgekeurd op de markt is.

15.25 uur 17 maart 2020

Techbedrijven beloven samenwerking tegen nepnieuws over corona

De grote techbedrijven willen samenwerken tegen nepnieuws over het coronavirus. „We helpen miljoenen mensen met elkaar in contact te blijven. Ook strijden we samen tegen oplichting en misinformatie over het virus. We bevorderen informatie met gezag en delen belangrijke updates in samenwerking met gezondheidsdiensten over de hele wereld”, zeggen Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit. De verklaring is ook ondertekend door Google-dochter YouTube en Microsoft-dochter LinkedIn.

De ondertekenaars roepen andere bedrijven op om mee te doen. Facebook zegt in een eigen verklaring dat het al maatregelen heeft genomen, zoals het verbieden van advertenties die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor onbewezen geneesmiddelen.

15.09 uur 17 maart 2020

Schoolexamens mogen onder voorwaarden doorgaan

beeld AFP

De schoolexamens voor middelbare scholieren kunnen de komende tijd doorgaan, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle leerlingen die meedoen en docenten die toezicht houden volledig klachtenvrij zijn. Dat laat het ministerie van Onderwijs dinsdag weten.

Toen de sluiting van de scholen vorige week bekend werd gemaakt, werd al benadrukt dat de prioriteit de komende tijd bij de examenleerlingen zou liggen. Voor de leerlingen in hun laatste jaar „wordt alles in het werk gesteld om ze examens te laten maken”, aldus het ministerie. Dat betekent dat scholen nu voor hen de deuren weer mogen openen.

De scholen en leerlingen moeten zich ook aan een aantal hygiënevoorschriften van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houden.

Leerlingen die ziek zijn of thuis in quarantaine zitten, krijgen op een later moment de kans het schoolexamen af te ronden. Dat moet dan wel gebeuren voor het centraal schriftelijk eindexamen begint. Dat staat vooralsnog gepland voor 7 mei. Of dat doorgaat, wordt uiterlijk 6 april besloten.

Scholen krijgen ook meer tijd om de cijfers van de schoolexamens door te geven. Normaal moet dat minimaal tien dagen voordat de centrale examens beginnen, nu krijgen scholen de tijd tot aan het centrale examen zelf.

Eindelijk duidelijkheid

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kan zich vinden in het besluit. „Het afronden van de schoolexamens is nodig om je diploma te halen, een topprioriteit voor leerlingen. Het is daarom goed als die op een verantwoorde manier door kunnen gaan”, aldus voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. „Door het besluit krijgen veel scholieren eindelijk duidelijkheid voor de komende tijd.”

15.06 uur 17 maart 2020

GGD: ‘Alleen nog corona-test als ziekenhuisopname dreigt’

Huisartsen hebben nieuwe instructies gekregen voor patiënten met luchtwegklachten die kunnen duiden op besmetting met het nieuwe coronavirus. Alleen mensen die er zo ernstig aan toe zijn dat een ziekenhuisopname dreigt, worden nog getest. Dat melden bronnen aan het AD, en staat in een brief van de GGD die in handen is van deze krant.

Alleen patiënten van boven de zeventig jaar of met andere medische klachten mogen nog worden getest. Voorwaarde is wel dat ze minstens 38 graden koorts hebben en hoesten of benauwd zijn. Voor ouderen en mensen met een verslechterd immuunsysteem geldt de 38 gradenregel niet, bij deze groep volstaat een ‘koortsig gevoel’. "Bij patiënten die naar verwachting thuis uit kunnen zieken of juist direct opgenomen moeten worden, geeft de test geen meerwaarde."

15.04 uur 17 maart 2020

WHO dringt in Europa aan op ‘de meest drastische maatregelen’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erop aangedrongen dat in heel Europa „de meest drastische maatregelen” worden genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. „Elk land, zonder uitzondering, moet de meest drastische maatregelen nemen om de dreiging van het virus af te remmen”, zei Hans Kluge, de regiodirecteur Europa van de VN-organisatie.

15.03 uur 17 maart 2020

Duitse minister ziet terugkeer wintersporters als bron corona

beeld AFP

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn ziet in de terugkerende wintersporters een van de oorzaken van de huidige snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus. „De huidige omvang van de uitbraak heeft veel te maken met de terugkeer van skivakanties”, aldus de bewindsman. Hij denkt hetzelfde over de uitbraak in het noordelijke buurland Denemarken. Het risico dat in de skigebieden is ontstaan mag niet worden onderschat, volgens Spahn. Hij heeft Duitsers die nu uit skigebieden terugkomen opgeroepen indien mogelijk twee weken thuis te blijven. Spahn doelt op onder meer de Italiaanse Alpen, Oostenrijk en Zwitserland. Duitsland heeft de grenzen met buurlanden, behalve België en Nederland, gesloten voor niet-Duitsers.

14.59 uur 17 maart 2020

Mogelijke opvolger van Duitse bondskanselier Merkel besmet

Merz. beeld EPA

Een mogelijke opvolger van de Duitse regeringsleider Angela Merkel is besmet met het coronavirus. Het gaat om Friedrich Merz (64), een partijgenoot van de christendemocratische bondskanselier Merkel. Dat melden Duitse media. Merz wil een gooi doen naar het leiderschap van de CDU, en hoopt op die manier de nieuwe regeringsleider te worden na de volgende verkiezingen. Hij geldt als een van de topfavorieten. Door de coronacrisis was de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter, gepland op 25 april, al uitgesteld.

Eind 2018 verloor Merz de race om het voorzitterschap nog nipt van Annegret Kramp-Karrenbauer, maar zij liet onlangs weten deze zomer op te stappen. Kramp-Karrenbauer nam de plek in van Merkel, die bezig is zich geleidelijk terug te trekken. Merz was leider van de christendemocraten in het Duitse parlement.

14.53 uur 17 maart 2020

Mailen met de meester in Berlijn

Niet alleen in Nederland zijn de scholen gesloten, maar ook in andere Europese landen. Hoe pakken ze daar het onderwijs op? Een korte impressie uit Duitsland.

2020-03-17-BUI1-bij-bertus17-1-FC_webMailen met de meester in Berlijn

Belangrijkste momenten