Leraren willen strengere coronaregels in de klas

beeld ANP, VINCENT JANNINK

De wereld is in de greep van de coronacrisis. De laatste weken stijgt het aantal gevallen in Nederland snel. Premier Rutte kondigde dinsdag 13 oktober een „gedeeltelijke lockdown aan.” Een volledige lockdown is een mogelijke volgende stap.

Liveblog laatste update 09.00 uur 19 oktober 2020
09.00 uur 19 oktober 2020

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog gestart.

08.52 uur 19 oktober 2020

Hotels Limburg zoeken met kortingsacties de grenzen op

Hotels in Limburg zoeken de grenzen op van de geldende coronaregelgeving. Met prijzenacties lokken ze gasten, ook naar hun restaurants, blijkt uit een telefonische rondgang van De Limburger onder vijftien hotels. De meeste hotels bieden arrangementen aan van goedkope(re) kamers in combinatie met een diner.

Hotels vallen niet onder de verplichte sluiting van de horeca. Premier Rutte riep vorige week op "niet de grenzen van het toelaatbare" op te zoeken. Volgens Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord, zijn de hotelacties "in strijd met de gedachte van de coronaregels". "Anderzijds: het kabinet heeft het advies genegeerd om restaurants open te houden, en ik begreep dat advies wel.

Besmettingen vinden vooral in cafés plaats, niet in restaurants." Optreden tegen de "stuntacties" is op basis van de noodverordening niet mogelijk, zegt Scholten. "Maar het zal maandag wel ter sprake komen in het landelijke Veiligheidsberaad."

07.18 uur 19 oktober 2020

GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder-app

Zelfs toen de CoronaMelder-app al bijna af was, was de GGD allerminst overtuigd van het nut van de app. Ook waarschuwde de gezondheidsdienst voor de haast die het ministerie van Volksgezondheid had bij de invoering ervan, blijkt uit interne stukken die de NOS verkreeg op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

De GGD was bij de app bang voor een "verstorende werking" op het bron- en contactonderzoek. "De app moet het werk van de GGD ondersteunen en niet verstoren", schrijft de GGD op 12 juni.

Waarom de GGD precies twijfelde aan het nut van de app, blijkt niet uit de stukken. Wel blijkt de GGD bang te zijn geweest dat de voorbereiding van de app ten koste zou gaan van het reguliere bron- en contactonderzoek. Tijdens de ontwikkeling van de app was de GGD druk bezig met opschalen. Ook wilde de organisatie niet dat mensen zowel door de app als door een bron- en contactonderzoeker van vlees en bloed zouden worden benaderd. Dat is overigens niet te voorkomen, doordat de app de identiteit van besmette personen niet kent.

07.14 uur 19 oktober 2020

Voor het eerst weer een coronabesmetting in Nieuw-Zeeland

Voor het eerst in lange tijd is er weer een nieuwe coronabesmetting binnen de bevolking geregistreerd in Nieuw-Zeeland. Volgens de gezondheidsautoriteiten is de besmette persoon vroeg opgespoord en is het risico op overdracht beperkt.

Ruim tien dagen geleden meldde minister Chris Hipkins van Volksgezondheid dat er geen actieve besmettingsgevallen meer binnen de bevolking waren. Het land rapporteerde die dag weliswaar drie nieuwe gevallen van Covid-19, maar dat was bij mensen die het land binnenkwamen. Het laatste besmettingsgeval in Nieuw-Zeeland zelf dateerde toen van twaalf dagen daarvoor.

Eerder dit jaar vierde het land al dat het honderd dagen coronavrij was, maar in augustus was er toch weer een uitbraak. Begin september eiste het virus voor het eerst in drie maanden weer een leven. De 186 gevallen sinds de nieuwe uitbraak waren op 7 oktober allemaal ‘uitgedoofd’.

07.13 uur 19 oktober 2020

Ruim 5500 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 5587 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zaterdag toen bij een recordaantal Duitsers, namelijk 7830, het longvirus werd vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Op donderdag en vrijdag steeg het aantal nieuwe geïnfecteerden flink, namelijk met respectievelijk 6638 en 7334 gevallen. Ook dat waren records. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI zondag op 361.974. Doordat er tien Covid-patiënten in het laatste etmaal aan het longvirus bezweken, komt het officiële dodental op 9777.

07.09 uur 19 oktober 2020

Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

„De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld”, stellen de Japanse onderzoekers.

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus worden binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit. Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, aldus de onderzoekers. „Handhygiëne kan dat risico verminderen”, zeggen de wetenschappers.
De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen van de handen. Bijna 40 miljoen mensen wereldwijd zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar met het coronavirus besmet.

07.08 uur 19 oktober 2020

Rutte: situatie rond vakantie koning ‘fout, vervelend en ernstig’

Premier Mark Rutte heeft een „fout” gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

Tegenover de Tweede Kamer trok Rutte ook al het boetekleed aan. Hij spreekt over een te laat besef dat de vakantie van de koning „niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen”.

„Dat was fout”, zegt Rutte. „Verschrikkelijk vervelend. En ernstig ook, omdat het laatste dat je wilt is dat er onduidelijkheid in Nederland is over het belang om regels na te leven.”

Privéreizen van de koning vallen onder de ‘persoonlijke levenssfeer’, mits er genoeg rekening wordt gehouden met het „openbaar belang”. Als daarover twijfel ontstaat, is het aan de premier om dit aan te kaarten bij de koning, legt Rutte uit. Hij neemt daar dan ook zijn verantwoordelijkheid voor. „Dat is de eenheid van de kroon”, aldus de premier. De minister-president is verantwoordelijk voor het functioneren van de koning. Dat betekent ook dat hij niets kwijt wil over wanneer hij de reis met de koning heeft besproken. „Staatsrechtelijk kan ik daar niets over zeggen”, aldus de premier.

Voor de hand ligt dat de vakantie ter sprake is gekomen in het gesprek dat Rutte elke maandag met koning Willem-Alexander voert. De premier geeft ook aan dat hij het besluit „later in de week” had moeten herzien, omdat de besmettingen bleven oplopen en het kabinet strenge maatregelen aankondigde.

Vicepremier Hugo de Jonge werd over de vakantie van de koning bevraagd, tijdens de wekelijkse persconferentie die hij vrijdag van Rutte overnam. De Jonge wist daar niets van, zei hij vrijdag. Dat klopt, zegt Rutte: „Het is ook niet gebruikelijk” om dat met de vicepremier te bespreken.

Tijdens de voorbereiding van de persconferentie, wat samen met de Rijksvoorlichtingsdienst gebeurt, is de kwestie wel „kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad”, maar „als hij die persconferentie ingaat, is het op dat moment onduidelijk of die reis wel of niet doorgaat”, zegt Rutte over zijn vicepremier.

Of de Rijksvoorlichtingsdienst De Jonge niet aan een antwoord had kunnen helpen, wil Rutte ook niet kwijt. De RVD valt net zo goed onder de eenheid van de kroon, aldus Rutte. Wel geeft hij toe dat hij pas achteraf - nadat er onrust was ontstaan over de vakantie - inzag dat de reis wel degelijk het ‘openbaar belang’ raakte.

07.05 uur 19 oktober 2020

Nu ook Schiermonnikoog niet meer coronavrij

Op Schiermonnikoog is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een inwoner. De besmetting is vastgesteld door één van de huisartsen op het Waddeneiland. De GGD is op dit moment bezig met bron- en contactonderzoek. Schiermonnikoog was de enige nog coronavrije gemeente van het land.

Burgemeester Ineke van Gent: „Helaas is een eilander positief getest. Wij wensen onze inwoner en de familie veel sterkte en een spoedig herstel. Ik hoop dat de gevolgen en verdere besmettingen heel beperkt zullen zijn.” Van Gent benadrukt dat het belangrijk is de landelijke maatregelen na te leven „die natuurlijk ook gelden op Schiermonnikoog”.

Zondag is het dag 235 van de corona-uitbraak in Nederland.

07.02 uur 19 oktober 2020

Restaurants naar de rechter om coronasluiting

Zeker dertig horecaondernemers hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat om de door het kabinet opgelegde coronasluiting van restaurants van tafel te krijgen. Dat meldt De Telegraaf.

De restauranthouders stappen naar de rechter na een oproep van eigenaar Michael Meeuwisse van bodega De Posthoorn aan het Lange Voorhout in Den Haag. Bij de spoedprocedure wordt de rechter gevraagd om de vorige week afgekondigde wekenlange sluiting van restaurants met onmiddellijke ingang op te heffen. Het kort geding dient dinsdag om 10.30 uur bij de Haagse rechtbank, zo laat Meeuwisse weten.

07.01 uur 19 oktober 2020

Ggz ziet meer depressies en stress bij jongeren

Ggz-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van vooral kinderen en jongeren, maar ook kwetsbare groepen zoals verslaafden, daklozen en ouderen.

Volgens onderzoek van de Nederlandse ggz hebben jongeren meer stress, last van depressies en krijgen ze te maken met gevaarlijke situaties, veroorzaakt door een gebrek aan contact met volwassenen. In de verslavingszorg ziet de koepelorganisatie dat cliënten zich onttrekken aan de zorg en vereenzamen. Ook ouderen vereenzamen.

„De problemen die we zien, zijn acuut en moeten geadresseerd worden om groepen die nu al door het ijs dreigen te zakken te helpen. Daarbij is extra oog nodig voor kinderen en jongeren”, aldus de organisatie. De huidige gedeeltelijke lockdown brengt volgens de ggz risico’s met zich mee. „Een gehele lockdown zal veel schade aanrichten in de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze doelgroep.”

De Nederlandse ggz noemt de stijging van coronabesmettingen, waardoor de ggz-zorg verder onder druk komt, verontrustend. „Personeelsuitval door corona zorgt voor grote problemen voor de continuïteit, ook omdat ziekenhuizen en verpleeghuizen een beroep doen op de ggz om bij te springen in de reguliere zorg. En waar ze kunnen, helpen ggz-aanbieders graag, maar hun capaciteit is ook beperkt.”

Volgens de koepelorganisatie moeten ggz-medewerkers al hun tijd en energie kunnen richten op de zorg voor patiënten. „Vertraging door administratieve verantwoording, het wachten op toestemming om zorgtrajecten in te zetten en financiële onzekerheid, is onverantwoord.”

07.00 uur 19 oktober 2020

Tekort zorgmedewerkers in verpleeghuizen 'rampzalig'

Het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg is op steeds meer plekken rampzalig, zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties.

"Het water staat tot aan onze lippen. In een aantal regio’s lukt het niet meer om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen", aldus de voorzitter. Sommige zorginstellingen hebben volgens hem ziekteverzuimpercentages van bijna 50 procent, als gevolg van het coronavirus.

"Veel aandacht gaat terecht uit naar ziekenhuiszorg, maar ondertussen wonen ruim twee miljoen zorgbehoevende, kwetsbare mensen thuis of in een verpleeghuis. En daar moet het werk permanent doorgaan, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar", stelt Kamp. "Het afschalen van de reguliere zorg dat in de ziekenhuizen aan de orde komt, is hier domweg onmogelijk."

De druk op zorgmedewerkers neemt volgens hem steeds verder toe. Dat komt door de extra zorg voor coronapatiënten en het uitvallen van medewerkers. "Dat betekent gedwongen kiezen tussen wat nog wel en wat niet meer gedaan kan worden. Soms moet de zorg tijdelijk verminderd of zelfs gestopt worden. Veel cliënten, familieleden en naasten begrijpen dat gelukkig en helpen waar dat kan", aldus de ActiZ-voorman.

06.55 uur 19 oktober 2020

Opnieuw meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1652 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 84 meer dan op zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van die patiënten liggen er 364 op de intensive care, een stijging van 12 ten opzichte van de dag ervoor. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 23 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.
„De grotere stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten in de afgelopen 24 uur wijkt niet af van de trend van de afgelopen weken. De stijging varieert van dag tot dag, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten en het aantal ontslagen uit het ziekenhuis”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

06.54 uur 19 oktober 2020

Nieuw dagrecord: 8184 coronabesmettingen in een etmaal

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 8141 maar dat is zondag bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 15. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend waren 28 sterfgevallen gemeld.

Rotterdam-Rijnmond liet een flinke toename zien afgelopen etmaal van 1190 nieuwe positieve tests. Amsterdam-Amstelland telde 855 nieuwe gevallen, gevolgd door de provincie Utrecht met 812 positieve tests en Haaglanden met 662 nieuwe gevallen. Hollands Midden liet een toename zien van 485 positieve tests.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 228.000 mensen in Nederland positief getest. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 53.000 nieuwe besmettingen gemeld.

06.54 uur 19 oktober 2020

Feestende jongeren wijken uit naar hotels, gasten buitengezet

De trend van jongeren die een hotelkamer huren om te ‘chillen’ zorgde de afgelopen weken meermaals voor escalaties waar de politie op afging. Ook hotels ervaren overlast: in één hotel werd zelfs een portier mishandeld, meldt Het Parool.

Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meermaals incidenten geweest in hotels waarbij een volwassene een kamer huurde en "een stel jongens daar aan het chillen was en allerlei dingen deden".

"Normaal gaan die jongens ergens bij elkaar zitten in een tent, maar dat kan nu niet", zegt een woordvoerder van de politie. "Thuis is ook geen mogelijkheid, omdat hun ouders er zijn. Dus wijken ze uit naar hotels." Om wat voor incidenten het precies gaat en door wie de politie is getipt, kan de woordvoerder niet zeggen.

06.53 uur 19 oktober 2020

Zwitserland verscherpt coronamaatregelen

Zwitserland gaat de maatregelen aanscherpen om het coronavirus in te dammen. Vanaf maandag worden openbare bijeenkomsten van meer dan vijftien personen verboden, kondigde de regering zondag aan. De Zwitsers worden verder opgeroepen om privé-ontmoetingen volledig te beperken. „De situatie is ernstig”, zei bondspresident Simonetta Sommaruga, tijdens een persconferentie over de stijgende aantallen nieuwe coronabesmettingen.

De verplichting om mondmaskers te dragen is ook aangescherpt. Eerder was het verplicht in het openbaar vervoer en nu is het uitgebreid naar openbare ruimtes zoals winkels, kerken, restaurants, bioscopen en musea. In de toekomst zullen de Zwitsers ook hun mond en neus moeten bedekken bij treinstations, luchthavens en bushaltes. Daarnaast stimuleert de overheid bedrijven om werknemers thuis te laten werken om zo sociale contacten te verminderen.

Zwitserland, een land van 8,6 miljoen inwoners, meldde vrijdag het hoogste dagelijkse aantal infecties sinds het begin van de coronacrisis, met 3105 nieuwe gevallen. Tot nu toe zijn 74.422 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus en zijn 1823 mensen er aan gestorven.

06.53 uur 19 oktober 2020

Lagarde: nieuwe virusuitbraken vergroten onzekerheid economie

De maatregelen die veel Europese landen nemen om de tweede golf van het coronavirus onder controle te krijgen, zorgen voor veel extra economische onzekerheid voor bedrijven en gezinnen. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) benadrukte dat de zware tol die de virusmaatregelen op de dienstensector trekt, die goed is voor driekwart van de banen in de eurozone, in het bijzonder zorgen baart.
Volgens Lagarde kan die grote impact het herstel van de economie in de eurozone vertragen en ongelijkheid vergroten. „Het herstel blijft heel onzeker, ongelijk en incompleet”, zei Lagarde zondag in een paneldiscussie met de centralebankhoofden van het Verenigd Koninkrijk, China en Japan. „Het is duidelijk dat zowel overheidssteun als monetair beleid moeten worden ingezet zo lang als nodig is om te voorkomen dat de economie van een klif af valt.”

De ECB komt over minder dan twee weken bij elkaar voor zijn volgende beleidsvergadering. De vooruitzichten voor de economie van de eurozone zijn de afgelopen tijd snel verslechterd door de extra maatregelen, waardoor economen halsreikend uitkijken naar wat de centrale bank daar besluit te doen.

06.52 uur 19 oktober 2020

Noordrijn-Westfalen stelt 80 ic-bedden beschikbaar voor Nederland

In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn momenteel tachtig bedden in 48 ziekenhuizen beschikbaar voor de intensieve medische zorg van Nederlandse Covid-19 patiënten. Dit heeft het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

„Op dit moment is geen van deze bedden bezet”, aldus het ministerie. In Nederland verspreidt het coronavirus zich momenteel razendsnel. De situatie in de ziekenhuizen wordt als bedreigend beschouwd. Door tekorten in het aanbod zijn sommige ziekenhuizen in grote steden al gedwongen om hun afdelingen voor spoedeisende hulp tijdelijk te sluiten.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) bevestigde de bereidheid van Duitsland om coronapatiënten uit andere EU-landen weer toe te laten. „Als er knelpunten zijn in de zorg voor coronapatiënten bij onze buren, zullen we natuurlijk snel hulp bieden, als onze capaciteiten dat toelaten”, zei hij zaterdag.

Ook andere Duitse deelstaten hebben ermee ingestemd om patiënten uit naburige EU-landen te accepteren. Zo heeft Nedersaksen zich ook bereid verklaard om buurland Nederland te helpen. Volgens informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er ook gesprekken tussen Beieren en Tsjechië. Volgens de informatie zal de EU 220 miljoen euro beschikbaar stellen voor grensoverschrijdend vervoer van patiënten, apparatuur en personeel.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liet zondag weten dat er op dit moment nog voldoende beddencapaciteit is om patiënten in Nederland op te vangen.

06.51 uur 19 oktober 2020

‘Megadruk in de bossen, mensen hielden zich wel aan regels’

Het was zondagmiddag „megadruk” in wandelgebieden in ons land. Op meerdere plekken puilden parkeerplaatsen uit en stonden auto’s in wegbermen geparkeerd. Tegen 17.00 uur werd het wel rustiger. Dat beeld geeft een woordvoerder van Natuurmonumenten, zondag aan het eind van de middag.

Het was op veel plaatsen heerlijk herfstweer, veelal droog en vaak ook zonnig. De bossen met hun herfstkleuren trokken veel mensen. Boswachter Roy Mes die toezicht houdt op de Utrechtse Heuvelrug noemde het „megadruk” en deelde beelden van honderden geparkeerde auto’s langs de weg.

De woordvoerder van Natuurmonumenten complimenteert de bezoekers van de bossen wel. „Er waren geen grote groepen, mensen hielden zich wel keurig aan afstand, het was prettig en gezellig, maar heel veel drukker dan normaal.” De organisatie zou graag zien dat bezoekers vooral naar de natuur gaan in hun directe woonomgeving en op de fiets of te voet.

06.51 uur 19 oktober 2020

‘Kwart miljoen sterfgevallen door coronavirus in Europa’

In het bijna 750 miljoen inwoners tellende werelddeel Europa zijn volgens statistieken die het Franse persbureau AFP heeft geraadpleegd, inmiddels meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Er zijn volgens de cijfers 7,3 miljoen besmettingen geregistreerd in het werelddeel.

In het Verenigd Koninkrijk zijn verreweg de meeste sterfgevallen geweest die worden geweten aan het virus. Er zijn daar bijna 43.650 sterfgevallen geregistreerd die aan het coronavirus worden toegeschreven. In Italië (36.543) Spanje (33.775) en Frankrijk (33.392) zijn ook veel coronadoden geteld. Rusland registreerde er ruim 24.000. Meer dan twee derde van de sterfgevallen in Europa zijn in deze vijf landen.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 8000 sterfgevallen geregistreerd (8342), het hoogste dodental in een week in Europa sinds medio mei.

06.50 uur 19 oktober 2020

Italië komt met meer gerichte maatregelen tegen coronavirus

De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft zondag een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in zijn land tegen te gaan. Conte zei dat de maatregelen nodig zijn „om een nieuwe lockdown te voorkomen”. Hij benadrukte wel dat zijn regering de verspreiding kan afremmen en de economie kan beschermen met deze meer gerichte maatregelen.

De premier ondertekende zondagavond een nieuw decreet waarin hij burgemeesters aanspoort om pleinen en straten om 21.00 uur te sluiten om bijeenkomsten van mensen tegen te gaan. Ook legt hij een maximum op van zes mensen per tafel in restaurants die om middernacht moeten sluiten. Vanaf 18.00 uur mogen restaurants alleen zittende klanten bedienen. Amateur- en schoolcompetities voor contactsporten worden verboden.

Gokwinkels moeten om 21.00 uur sluiten en lokale markten gaan dicht. De regering overweegt sportscholen en zwembaden ook op slot te draaien en neemt daar later deze week een besluit over. In enkele zwaar getroffen regio’s, zoals rond Napels, gelden al strengere maatregelen. Daar zijn scholen voor twee weken gesloten.

„We moeten handelen en alle maatregelen nemen die nodig zijn om een nieuwe algemene lockdown te voorkomen,” zei Conte op televisie. „Het land kan zich geen nieuwe tegenslag veroorloven die de hele economie in gevaar kan brengen.”

Conte staat onder druk van coalitiepartners, regionale leiders en medische adviseurs om actie te ondernemen na het stijgende aantal dagelijkse infecties in de afgelopen weken, zij het in een langzamer tempo dan in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen 24 uur registreerde het land 11.705 nieuwe besmettingen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Zaterdag noteerde het land nog een stijging van 10.925 gevallen.
Het aantal doden door Covid-19 stond zondag op 69 tegenover 47 op zaterdag. In maart en april waren er op het hoogtepunt van de pandemie dagen met meer dan 900 doden.

06.47 uur 19 oktober 2020

Slowakije zet 8000 militairen in bij afnemen coronatests

Slowakije wil 8000 soldaten en 50.000 ambtenaren inzetten voor massale coronatests onder de bevolking. Dat heeft de regering zondag besloten. Minister van Defensie Jaroslav Nad zei na een speciale kabinetsvergadering, volgens het persbureau TASR, alle beschikbare soldaten, politieagenten en brandweerlieden in te zetten voor het project.

Het was nog onduidelijk of de tests vrijwillig of verplicht worden. Premier Igor Matovic zei dat er heftig over de kwestie is gedebatteerd. Om de massatests succesvol te laten zijn, zouden zoveel mogelijk mensen moeten deelnemen, zei Matovic. Anders dreigt een landelijke lockdown.

Vanwege het toenemende aantal nieuwe besmettingen maakte de regeringsleider zaterdag landelijke massatesten bekend. Burgers zouden zich gratis kunnen laten testen op ongeveer 6000 plekken in het hele land. Kinderen onder de tien jaar zijn uitgesloten. De regering heeft ongeveer 13 miljoen antigeentesten besteld voor de campagne, waarvan ze hoopt dat ze snel resultaat zullen opleveren. De eerste testronde zou komend weekend al moeten plaatsvinden. De twee weekenden daarop zullen nog meer tests worden uitgevoerd.

Sinds het begin van de pandemie heeft Slowakije 29.835 coronabesmettingen geregistreerd. Ten minste 88 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Op het eerste gezicht lijkt het aantal coronadoden in het land met 5,4 miljoen inwoners laag. Maar het land houdt bij de telling alleen rekening met overledenen bij wie geen andere doodsoorzaak kan worden vastgesteld dan het longvirus.

06.46 uur 19 oktober 2020

Leraren willen strengere coronamaatregelen in de klas

Vakbond Leraren in Actie (LIA) vindt dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen om een veilige werkomgeving voor de leraar te garanderen. Ruim 80 procent van de leraren geeft in een recente peiling van LIA aan zich ernstige zorgen te maken over de werksituatie. Door volle klassen is het lastig 1,5 meter afstand te bewaren en leerlingen zouden laks omspringen met het dwingende mondkapjesadvies.

Volgens Peter Althuizen, voorzitter van LIA, worden de zorgen van de leraren niet serieus genomen. „Uit onze peiling blijkt dat driekwart van de leraren meer verplichte voorzorgsmaatregelen in de klas wil. Bijvoorbeeld door met halve groepen te werken, waardoor zowel leraren als kinderen afstand tot elkaar kunnen houden. Maar dat willen ze in Den Haag niet horen want de school is een soort opvang geworden voor kinderen van werkende ouders”, zegt Althuizen tegen De Telegraaf. De LIA-voorman vertelt dat hij veel leraren kent die met coronaklachten thuis zitten. „Ik denk wel eens: komen ze pas in actie als de eerste leraar doodgaat aan corona?”

Ook de Algemene Onderwijsbond (Aob) is bezorgd. Volgens voorzitter Eugenie Stolk duurt het nog altijd erg lang voordat leraren de uitslag van hun coronatest hebben, ofschoon zij van het kabinet voorrang kregen bij de tests. „Hierdoor vallen er onnodig lessen uit. En in deze tijd is het dan al snel dweilen met de kraan open”, zegt ze.

Minister Slob (Onderwijs) laat weten dat hij heel goed begrijpt dat leraren zich zorgen maken over hun gezondheid. „Daarom is het ook noodzakelijk dat leerlingen afstand houden van de leraar en dat de andere basisregels goed in acht worden genomen.”

De minister ziet, net als de VO-raad, weinig in het idee om met kleinere klassen te werken. „Het is heel belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk op school les krijgen. Dat is volgens het OMT ook verantwoord.”

06.45 uur 19 oktober 2020

Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio’s het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

Waarschijnlijk zit burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen de vergadering weer voor. Hij was kort met vakantie en werd waargenomen door Henri Lenferink van Leiden.

Sinds de besmettingscijfers en het aantal mensen in ziekenhuizen met corona weer oplopen, komen de 25 bestuurders weer wekelijks samen. Zij adviseren het kabinet in de te nemen maatregelen. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is maandag aanwezig in Utrecht.

Vorige week kondigde het kabinet weer strengere regels af om de reeks besmettingen weer terug te brengen tot een beheersbaar aantal. De gedeeltelijke lockdown geldt in eerste instantie voor vier weken.

06.43 uur 19 oktober 2020

Inbrekersgilde slaat door corona dit jaar minder vaak toe

De najaarsgolf van woninginbraken zal dit jaar door de coronamaatregelen grotendeels uitblijven. Deze maand slaan inbrekers al 30 procent minder toe dan vorig jaar, blijkt uit de Inbraakmonitor van Interpolis waarover het AD schrijft. De politie bevestigt de trend.

Normaliter loopt het aantal inbraken in september langzaam op om met de feestdagen in december te pieken. Nu gebeurt het omgekeerde: vorige maand zag schadeverzekeraar Interpolis het aantal woninginbraken een vijfde dalen. "De week nadat het kabinet de strenge maatregelen aankondigde, bedroeg de daling zelfs al 30 procent", vertelt Youri van der Avoird, van de InbraakMonitor.

Op basis van deze trend voorspelt Interpolis dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. "De coronamaatregelen verdwijnen niet opeens. Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30 procent lager uitkomt dan vorig jaar." De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken.

De Nationale Politie bevestigt de waarneming. "Ook wij registreerden begin oktober een afname van ruim 30 procent", zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak. De politie voorziet wél een toename, maar de stijging zal vlak verlopen. "Er blijft een groep criminelen die doorgaat met inbreken. In de grote steden zijn veel junks afhankelijk van woningdiefstallen."

06.42 uur 19 oktober 2020

Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland weer gedaald

In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4325 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er fors minder dan op zondag toen bij 5587 Duitsers het longvirus werd vastgesteld. Voor de tweede dag op rij is het aantal nieuwe infecties flink afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Zaterdag raakte nog een recordaantal inwoners besmet, namelijk 7830. Op donderdag en vrijdag steeg het aantal nieuwe geïnfecteerden flink, namelijk met respectievelijk 6638 en 7334 gevallen. Ook dat waren records. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI maandag op 366.299.

Doordat er twaalf Covid-patiënten in de laatste 24 uur aan het longvirus bezweken, komt het officiële dodental op 9789.

21.00 uur 17 oktober 2020

Landelijk keurmerk voor consumenten-mondkapjes in de maak

„Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze", aldus het Nederlands Normalisatie Instituut. beeld ANP, Bart Maat

Begin volgend jaar moeten in Nederlandse winkels de eerste mondkapjes met een keurmerk te koop zijn. Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat erover gaat, werkt aan certificatie en roept deskundigen vanuit diverse vakgebieden op om met elkaar een herbruikbaar niet-medisch mond-neusmasker te ontwerpen.
"Voor consumenten is het nu onduidelijkheid of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat", aldus het instituut. "In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling worden een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze."
Het tv-programma Kassa liet de TU Delft zeven mondkapjes voor consumenten testen. Bij de nieuwe meetmethode, waar de universiteit de afgelopen maanden aan heeft gewerkt, is onder meer gekeken naar de doorlaatbaarheid van de stof, de pasvorm en of de mondkapjes goed afsluiten.
NEN, een onafhankelijk instituut, ontwikkelt het keurmerk op eigen initiatief en niet in opdracht van de overheid. Er zijn volgens het programma van BNNVARA straks dus twee soorten mondkapjes te koop: met een keurmerk en zonder.

20.49 uur 17 oktober 2020

Italië komt met nieuwe coronamaatregelen

Colosseum, Rome, Italië. beeld Unsplash

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zal zondag nieuwe maatregelen aankondigen om de golf van coronavirusgevallen tegen te gaan. Dat meldt zijn kantoor zaterdag, nadat het land een nieuw dagelijks record aan besmettingen had geregistreerd.
Volgens het kantoor van Conte bespreekt de overheid de nieuwe beperkingen met de lokale en gezondheidsautoriteiten. Verschillende ministers hebben gezegd een herhaling van de lockdown die aan het begin van de crisis werd opgelegd, uit te sluiten. Toch hebben de autoriteiten een reeks alternatieve maatregelen bekeken om sociaal contact te verminderen.
President Giovanni Toti van de regio Ligurië schreef op Facebook na een bespreking met de Italiaanse gezondheidsminister Roberto Speranze en lokale autoriteiten, dat de overheid scholen zal gaan aansporen om afwisselend leerlingen in de klas en online les te geven. Ook zullen bedrijven het aantal thuiswerkers moeten verhogen.
Italië heeft al tweemaal in tien dagen tijd de beperkingen opgevoerd. Zo is het dragen van mondmaskers buitenshuis verplicht en zijn beperkingen opgelegd aan openbare bijeenkomsten, restaurants, sporten en sommige schoolactiviteiten.
Volgens de Italiaanse kranten kunnen de nieuw aan te kondigen maatregelen ook betrekking hebben op niet-essentiële activiteiten, zoals bij sportscholen, zwembaden en amateursportevenementen.
Italië, het eerste grote Europese land dat door Covid-19 werd getroffen, was erin geslaagd om de besmetting tegen de zomer onder controle te krijgen dankzij een twee maanden durende strenge lockdown. De infecties zijn de laatste weken weer sterk toegenomen.
De afgelopen 24 uur registreerde het land 10.925 nieuwe besmettingen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vrijdag noteerde het land nog een stijging van 10.010 gevallen.
Het aantal doden door Covid-19 stond zaterdag op 47, dat zijn er acht minder dan vrijdag. In maart en april waren er op het hoogtepunt van de pandemie dagen met meer dan 900 doden.

20.46 uur 17 oktober 2020

Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd

Voor de eerste keer is het aantal nieuwe coronagevallen wereldwijd gestegen met meer dan 400.000 op een dag. Europa, dat de eerste besmettingspiek met succes heeft weten te bedwingen, heeft zich de afgelopen weken ontpopt tot het nieuwe epicentrum voor het coronavirus. Het werelddeel meldt de afgelopen week gemiddeld 140.000 gevallen per dag. Dat zijn er meer dan India, Brazilië en de Verenigde Staten samen.
Van elke honderd gerapporteerde infecties over de hele wereld waren er 34 afkomstig uit Europese landen, volgens een analyse van persbureau Reuters die tot vrijdag liep. Europa meldt momenteel ongeveer elke negen dagen een miljoen nieuwe infecties en telt sinds het begin van de pandemie meer dan 6,3 miljoen gevallen.
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Nederland en Spanje waren goed voor ongeveer de helft van de nieuwe gevallen in Europa in de week tot 18 oktober, volgens de telling.
Frankrijk meldt het hoogste zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen in Europa met dagelijks 19.425 infecties per dag, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Spanje en Nederland.
Verscheidene Europese landen sluiten scholen, annuleren niet-noodzakelijke operaties en doen een beroep op studenten geneeskunde om in te springen, vanwege de nieuwe opleving van het virus.
In Rusland krijgen studenten voorlopig online les en Noord-Ierland gaat scholen voor twee weken sluiten en restaurants voor vier weken. In Spanje besloten de autoriteiten in Catalonië bars en restaurants voor 15 dagen te sluiten en beperkten ze het aantal mensen dat in de winkels mogen.
In Tsjechië wordt ook onderwijs op afstand gegeven en worden duizenden medische studenten opgeroepen om te helpen in de ziekenhuizen. De Poolse gezondheidsautoriteiten waarschuwden dat het land op de rand van een ramp staat. Het land overweegt om militaire veldhospitalen op te zetten en meer verpleegkundigen op te leiden.
Latijns-Amerika blijft het zwaarst getroffen gebied met ongeveer 27 procent van het totale aantal Covid-19 gevallen, gevolgd door Azië, Noord-Amerika en Europa, volgens de analyse van Reuters.

17.36 uur 17 oktober 2020

NS schrapt tijdelijk de extra spitstreinen en weekendnachttreinen

Vanaf maandag stopt de NS tijdelijk met de inzet van de extra forensentreinen tijdens de spits. De reguliere treindienst tijdens de spits blijft wel overeind. Lees verder:
ANP-413069232NS schrapt tijdelijk de extra spitstreinen en weekendnachttreinen

17.22 uur 17 oktober 2020

Kerkzijn vergt oog voor de samenleving

Dat de NOS orthodox Staphorst de eerste zondag deze maand negatief in het nieuws brengt, wekt irritatie. Daartegenover is de column van Rosanne Hertzberger in de NRC, nog diezelfde week, hartverwarmend. Toch doen christenen er goed aan om haar betoog minstens ook als les te lezen. Lees verder:
2020-10-17-katZA1-Toegespitst_kerk___samenleving-6-FC-V_webKerkzijn vergt oog voor de samenleving

17.18 uur 17 oktober 2020

Slowakije wil alle volwassen inwoners coronatest aanbieden

Slowakije is van plan een coronavirustest aan te bieden aan de gehele volwassen bevolking. Dat kondigde de Slowaakse premier Igor Matovic zaterdag aan tijdens een persconferentie in de hoofdstad Bratislava.
Volgen het Slowaakse persbureau TASR blijft het nog wel onduidelijk of de nationale tests verplicht of vrijwillig zullen zijn. De tests moeten in de loop van de volgende twee weekeinden worden uitgevoerd. Het programma zal beginnen in de coronahotspots van het land en daarna volgt de rest van het land.
De politie en het leger zullen helpen met de operatie om de gezondheidswerkers niet te overbelasten. Slowakije telt zo’n 5,5 miljoen inwoners.
Slowakije telde de afgelopen dag 1968 nieuwe besmettingen met het coronavirus en elf doden. Het totaal aantal besmettingen staat op 28.268, aldus de coronasite van WorldOmeters, die de binnenkomende gegevens realtime verwerkt.

16.58 uur 17 oktober 2020

Belgische vicepremier Wilmès test positief op virus

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft naar eigen zeggen het coronavirus onder de leden. Ze is positief getest. Ze denkt dat ze het in familiekring heeft opgelopen, omdat ze buitenshuis voorzorgsmaatregelen had genomen.
De 45-jarige Waalse liberaal Wilmès was tot 1 oktober bijna een jaar lang de eerste vrouwelijke premier van België. Sindsdien is ze minister en vicepremier in het kabinet van Alexander De Croo. Wilmès is niet de enige vooraanstaande politicus die in België positief is getest. Zo is bij onder anderen de Waalse premier en Wilmès’ partijgenoot Pierre-Yves Jeholet en de premier van de regio Brussel, Rudi Tervoort, het virus vastgesteld.
De Oostenrijkse collega van Wilmès, Alexander Schallenberg, heeft zich wegens besmetting met het virus ook teruggetrokken. Schallenberg heeft nergens last van, maar is al twee keer positief getest, meldde zijn ministerie zaterdag. De hele regering van bondskanselier Sebastian Kurz wordt uit voorzorg getest. Bronnen in Wenen suggereren dat Schallenberg het virus mogelijk afgelopen maandag heeft opgelopen tijdens een bijeenkomst met Europese collega’s in Luxemburg.

16.57 uur 17 oktober 2020

Mondkapjeshandleiding aangepast na bericht over foute afmetingen

Het lapje stof waarmee het mondkapje kan worden gemaakt, moet volgens de instructie die zaterdag is geplaatst 25,4 bij 15,2 centimeter zijn. beeld Unsplash

De handleiding van de Rijksoverheid voor het maken van een niet-medisch mondkapje is aangepast. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuwe instructie online gezet, met de juist afmeting. Dit gebeurde nadat onderzoeksprogramma Kassa had gemeld dat de afmetingen niet klopten.
Het omzetten van Amerikaanse inches (2,54 centimeter) naar centimeters is fout gegaan. Daarom kwam de patroon van het mondkapje te groot uit, waardoor de stof in veel gevallen niet goed aansluit.
Het lapje stof waarmee het mondkapje kan worden gemaakt, moet volgens de instructie die zaterdag is geplaatst 25,4 bij 15,2 centimeter zijn. In de oude versie was dit 27 bij 20 centimeter. Ook het elastiek dat om de oren zit is korter, van 18 naar 15,2 centimeter.

16.53 uur 17 oktober 2020

Aanhoudingen bij corona-demonstratie in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmiddag in Den Bosch twee mensen aangehouden tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Een van de demonstranten maakte zich schuldig aan belediging, de ander kon geen identiteitsbewijs laten zien.
Aan de betoging namen volgens een woordvoerder van de politie vele tientallen mensen deel. Demonstranten probeerden, tegen de afspraken in, naar het centrum van Den Bosch te lopen, maar de Mobiele Eenheid weerhield hen daarvan. Op last van de burgemeester werd de demonstratie daarop ontbonden, temeer omdat de deelnemers zich niet hielden aan de 1,5 meterregel.
Burgemeester Jack Mikkers had weliswaar toestemming van de demonstratie gegeven, maar wel strikte afspraken met de organisatie gemaakt. Volgens de gemeente hebben de demonstranten zich daaraan niet gehouden en werd de afgesproken route niet gevolgd.
De politie heeft de demonstranten daarop begeleid naar het Zuiderpark aan de rand van het centrum, waar de bijeenkomst ontbonden werd.

16.51 uur 17 oktober 2020

Duidelijker regels gewenst, niet alléén vanwege corona

Het kon niet uitblijven: met een ruk trok het kabinet dinsdag de teugels aan. Het beleid werd strenger en eenvormiger. Dat is nodig voor de bestrijding van Covid-19. Maar ook om andere redenen. Lees verder:
2020-10-17-BIN1-aribwandelgang-1-FC_webDuidelijker regels gewenst, niet alléén vanwege corona

15.16 uur 17 oktober 2020

Duitse president in quarantaine na besmetting lijfwacht

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (rechts). beeld AFP, John MACDOUGALL

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier isoleert zichzelf twee weken omdat een lijfwacht van hem besmet is met het gevreesde coronavirus. Bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag nog eens een beroep op de bevolking gedaan om toch vooral met niet te veel mensen tegelijk samen te komen.
„Ga met beduidend minder mensen om, binnen of buiten”, verzoekt de regeringsleider in een videoboodschap. „Ga niet op reis als het niet echt noodzakelijk is en vier geen feesten die niet nodig zijn.” Het is maar tijdelijk volgens Merkel.

14.26 uur 17 oktober 2020

Afgelopen etmaal 8141 nieuwe coronabesmettingen gemeld, nieuw dagrecord

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 8141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7989 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7997 maar dat is zaterdag bijgesteld.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 28. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

De druk op Nederlandse ziekenhuizen blijft toenemen door het groeiend aantal coronapatiënten. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1568 patiënten met Covid-19, 15 meer dan vrijdag.

Van die patiënten liggen er 352 op de intensive care, een stijging van 7 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.
Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 24 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.
„Het aantal opgenomen covidpatiënten is in de afgelopen 24 uur licht gestegen, waarbij net als in de voorgaande dagen de stijging op de ic naar verhouding groter was dan de stijging in de kliniek. We hebben momenteel nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen, er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

13.47 uur 17 oktober 2020

Maas beklemtoont dat Duitsland patiënten uit EU opneemt

De buitenlandminister van de Bondsrepubliek, Heiko Maas, heeft beklemtoond dat zijn land bereid is coronapatiënten uit andere landen van de Europese Unie in ziekenhuizen op te nemen. „Als er bij onze buren bij de verzorging van coronapatiënten als gevolg van de toename van het aantal gevallen problemen ontstaan, dan bieden we natuurlijk snel onze hulp aan, als onze capaciteit dat toestaat”, zei Maas zaterdag.

13.47 uur 17 oktober 2020

Brabants Bravis Ziekenhuis stelt alle geplande operaties uit

Het Bravis ziekenhuis, met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom, stelt alle geplande operaties vanaf maandag uit. De reden is de hoge toestroom van coronapatiënten en een hoog ziekteverzuim onder medewerkers.

Volgens het ziekenhuis zitten er zo’n 240 medewerkers ziek thuis of zijn thuis in quarantaine vanwege besmette huisgenoten. „De druk op de zorg neemt toe, ook in het Bravis ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten in de kliniek is hoog en ook het aanbod van coronapatiënten op de Spoedeisende Hulp neemt toe”, aldus het Bravis.

11.42 uur 17 oktober 2020

Mondkapje overheid veel te groot door rekenfout

Sinds begin deze zomer is er op de website van de Rijksoverheid een patroon te vinden voor het maken van een mondkapje van bijvoorbeeld een laken of oud T-shirt. Dit patroon heeft het ministerie van VWS overgenomen van de Amerikaanse overheid. Nu blijkt uit een berekening van het programma Kassa dat het ministerie een rekenfout heeft gemaakt in het omrekenen van de Amerikaanse maateenheid (inches) naar centimeters.

Dit verklaart waarom het mondkapje veel te groot is en helemaal niet aansluit. Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt dat het inderdaad om een rekenfout gaat, en dat het aangepast wordt

11.41 uur 17 oktober 2020

RIVM: gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december nodig

De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht "waarin de aantallen verhoogd zijn".

De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.

11.39 uur 17 oktober 2020

Ziekenhuisgroep Twente heeft weer voldoende bedden

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft weer voldoende bedden beschikbaar om mensen, na behandeling op de eerste hulp, te kunnen opnemen in de kliniek.

Eerder deze week kon het ziekenhuis geen nieuwe patiënten meer opnemen door een grote toename aan coronapatiënten. Het ging om „een tijdelijke, algehele opnamestop”. De geplande reguliere zorg ging volgens het ziekenhuis wel grotendeels door en ook de spoedeisende hulp en poliklinieken bleven open.

09.36 uur 17 oktober 2020

Ziekenhuizen maken zich zorgen over komend griepseizoen

De griepgolf van komende winter verhoogt de druk op ziekenhuizen verder. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. „Mensen met griep, maar ook andere luchtwegvirussen, hebben klachten die overlappen met de symptomen van Covid-19. Zelfs een milde griepgolf gaat dus tot extra werk leiden.”

Patiënten met griepverschijnselen die een ziekenhuis binnenkomen, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp of verloskunde, moeten in isolatie worden geholpen. Vaak krijgen patiënten ook een test om te kijken of ze het griepvirus, influenza, onder de leden hebben. Zowel het aantal beschikbare isolatieruimtes als de testcapaciteit van ziekenhuizen staat onder druk vanwege de coronapandemie. „Iedere instelling is bezig zich hierop voor te bereiden”, aldus Voss.

08.35 uur 17 oktober 2020

China heeft coronavaccins bijna klaar

Al binnen enkele weken denkt China het eerste werkende coronavaccin op de markt te brengen. En dit jaar volgen er waarschijnlijk nog twee. Maar Nederland heeft geen interesse, ook al lijken de Chinese vaccins volgens deskundigen veilig. Dat schrijft het AD.

08.33 uur 17 oktober 2020

Op zeker helft middelbare scholen coronabesmetting

Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval één coronabesmetting gemeld. Dat komt naar voren uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan.

Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. GGD's of andere instanties houden niet centraal bij waar besmettingen plaatsvinden.
Van de 342 scholen met een besmetting zijn er bij 44 meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.

08.31 uur 17 oktober 2020

Rutte wist van vakantieplannen koning Willem-Alexander

Minister-president Mark Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, voordat die vrijdag met het regeringsvliegtuig naar Griekenland vertrok. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Veel Kamerleden willen van Rutte weten of hij wist dat de koning de herfstvakantie in het buitenland wilde doorbrengen, terwijl het kabinet mensen juist vraagt daar terughoudend mee te zijn. „Hij is te allen tijde ministerieel verantwoordelijk, en wist ook in dit geval van deze reis”, aldus de zegsman.

08.23 uur 17 oktober 2020

Coronabesmettingen in België boven de 10.000 per dag

In België is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de 10.000 per dag gestegen. Het laatst bekende cijfer van afgelopen dinsdag kwam uit op 10.369 nieuwe gevallen, blijkt zaterdag uit het online coronadashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Een week eerder op dinsdag lag dat aantal nog op 5.686 nieuwe infecties, bijna de helft dus.

08.22 uur 17 oktober 2020

Opnieuw recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

Voor de derde dag op rij is er in Duitsland binnen een etmaal een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is in de afgelopen 24 uur bij nog eens 7830 Duitsers het longvirus vastgesteld.

22.12 uur 16 oktober 2020

‘Rutte had koning moeten behoeden voor omstreden vakantie’

Minister-president Mark Rutte had koning Willem-Alexander moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan. Dat vinden verscheidene partijen in de Tweede Kamer. Dat de koning zijn vakantie afbreekt, kan op instemming rekenen.

Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt het „een verstandig besluit” dat de koning direct terugkeert. „Het is goed dat de koning zich rekenschap geeft van alle Nederlanders die zich inspannen om samen corona te overwinnen. Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had.”

PvdA’er Attje Kuiken is blij dat de koning nu ook inziet dat zijn vakantie „geen goed voorbeeld” was. „De vraag is nu waarom de premier in zijn ministeriële verantwoordelijkheid de koning hier niet voor heeft behoed, terwijl hij deze week alle Nederlanders nog opriep om terughoudend te zijn met vakanties.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van Rutte weten of die wist van de vakantieplannen van de koning, en zo ja, waarom hij die niet heeft ontraden. Dat de koning naar Griekenland vertrok noemt hij „een inschattingsfout”, zijn onmiddellijke terugkeer het „enige juiste besluit”.

SP-Ḱamerlid Ronald van Raak spreekt van „een wijs besluit van de koning en een les voor de toekomst”. Hij hekelde eerder al de „geheimzinnigheid” rond de reis van het staatshoofd naar zijn vakantiehuis in Griekenland.

20.54 uur 16 oktober 2020

Koning terug naar Nederland

Koning Willem-Alexander breekt zijn vakantie in Griekenland af na de ophef die is ontstaan. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

Belangrijkste momenten