In ziekenhuizen nu 327 coronapatiënten

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 20.31 uur 19 september 2020
20.31 uur 19 september 2020

Opnieuw dagrecord corona in Frankrijk

De Franse gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag wederom een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 13.498 vastgestelde infecties met het gevreesde virus bij, een paar honderd meer dan vrijdag.

19.44 uur 19 september 2020

VK meldt 4422 nieuwe corona-gevallen

De gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben de voorbije 24 uur 4422 nieuwe corona-gevallen geregistreerd. Dat zijn er opnieuw iets meer dan vrijdag en het is bovendien de grootste dagelijkse toename sinds 8 mei. In totaal zijn er nu ruim 390.000 Britten besmet geraakt met het virus. Inmiddels zijn 41.759 patiënten overleden aan Covid-19.

Door de verontrustende cijfers maakte premier Boris Johnson vrijdag gewag van een tweede coronagolf die over het land rolt. De ontwikkeling vraagt om strengere beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

18.38 uur 19 september 2020

In ziekenhuizen liggen zaterdag 327 coronapatiënten

Het afgelopen etmaal zijn 30 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. In totaal liggen nu 327 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 67 op de afdeling intensive care, negen meer dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

„Het aantal opgenomen besmette patiënten steeg afgelopen week met ruim 10 procent per dag”, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Het leidt tot aanzienlijke drukte bij met name de ziekenhuizen in het westen van het land.”

17.04 uur 19 september 2020

‘Driekwart verpleegkundigen tegen verplichting vaccins’

Verpleegkundigen en verzorgenden willen geen verplichting van het griep- en coronavaccin voor hun beroepsgroep. Onderzoek van vakbond NU’91 toont aan dat ruim driekwart hierop tegen is. Zo’n 35 procent van de zorgmedewerkers overweegt dit najaar een griepvaccin te halen.

15.09 uur 19 september 2020

Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 overweegt juridische stappen nu het RIVM heeft erkend dat schaarste mede een rol heeft gespeeld bij de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg. De vakbond reageert „geschokt” op het berichtgeving van Nieuwsuur hierover, en wil spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg).

13.57 uur 19 september 2020

Meer GGD’en vragen bron- en contactonderzoek zelf te doen

Mensen die positief zijn getest op het coronavirus krijgen in meer regio’s het verzoek om hun contacten hiervan zelf op de hoogte te brengen. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR kunnen de GGD’en hiermee worden ontlast. Het gaat om de regio’s Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Twente. Haaglanden stapte eerder al over naar het zogenoemde risicogestuurde onderzoek.

„Het bron- en contactonderzoek is een intensieve klus. Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters. Het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden. Het gebeurt ook alleen maar met mensen waarbij het verantwoord is. Dus niet in het geval van clusters of kwetsbare mensen”, aldus een woordvoerster van de GGD. „Het kan ook zijn dat het aantal regio’s nog wordt uitgebreid.”

Volgens de koepelorganisatie was het plan om eind deze maand 1500 bron- en contactonderzoeken te doen, maar afgelopen week werden al 2000 besmettingen geteld, waarbij allemaal bron- en contactonderzoek moet worden uitgevoerd. „Dus blijven de GGD’en werken aan nieuwe en efficiëntere manieren om de doelen van bron- en contactonderzoek te blijven behalen”.

13.40 uur 19 september 2020

Ook in Polen recordaantal nieuwe coronabesmettingen

Na Duitsland heeft ook Polen zaterdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen op een dag. Volgens het Poolse ministerie van Volksgezondheid zijn er de afgelopen 24 uur 1002 nieuwe besmettingen bij gekomen, het hoogste aantal sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Daarmee is het totaal aantal besmettingen in Polen gestegen tot ruim 78.000. Tot nu toe zijn in het land 2282 mensen overleden aan de ziekte Covid-19.

Het record komt enkele dagen nadat de Poolse autoriteiten allerlei voorwaarden hebben aangescherpt. Zo zijn artsen nu verplicht om patiënten te laten testen bij een vermoeden van besmetting. Critici zeggen dat de nieuwe regels het aantal mensen dat zich laat testen kunnen beperken.

13.39 uur 19 september 2020

Aantal coronabesmettingen België nadert de 100.000

Het aantal coronabesmettingen in België nadert de 100.000. Sinds de uitbraak van het virus testten 99.649 mensen positief, blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano en het dagelijkse coronabulletin.
In België zijn tot nu toe 9.937 patiënten overleden. Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag heeft de grens van de 1.000 overschreden. De afgelopen week steeg het aantal nieuwe gevallen van het longvirus naar 1.071 per dag.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeg de afgelopen week naar bijna 42 per dag, een stijging met 75 procent. In totaal moesten sinds de uitbraak 19.530 Belgen worden opgenomen. Vrijdag lagen er 390 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan 78 op de intensive care.

13.39 uur 19 september 2020

Vijf verpleegkundigen ziekenhuis Nieuwegein besmet met corona

Vijf verpleegkundigen in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein zijn besmet met het coronavirus. Het zijn medewerkers van de afdeling vaatchirurgie, zegt een woordvoerster na een bericht op de website van het AD. Uit voorzorg is er een opnamestop ingesteld voor de afdeling en alle medewerkers en patiënten van vaatchirurgie worden getest.

Voor zover bekend hebben de verpleegkundigen niet gewerkt toen ze klachten hadden, aldus de zegsvrouw. Ze zitten nu thuis en alle procedures, zoals het bron- en contactonderzoek, zijn in gang gezet. Sinds vrijdag worden de andere aanwezigen op de bewuste afdeling getest. De eerste negatieve uitslagen zijn inmiddels binnen.
Verder heeft het ziekenhuis extra hygiënemaatregelen ingesteld.

13.02 uur 19 september 2020

Weinig animo voor griepprik bij zorgpersonneel

Het is voor ziekenhuizen belangrijker dan ooit dat zorgpersoneel de griepprik krijgt. Zeker nu corona rondwaart. Toch is een ruime minderheid van de medewerkers van plan zich te laten inenten. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU'91, meldt EenVandaag.

Zo'n 35 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen geeft aan zich dit jaar te laten inenten met de griepprik. En mocht er een coronavaccin voorhanden komen, dan is slechts 33 procent bereid die te halen. De enquête waaruit dit blijkt, werd gehouden onder 3700 verzorgenden en verpleegkundigen. Voorzitter Stella Salden van NU'91: "Ik denk dat mensen in de verpleging heel goed weten wat ze moeten doen om niet ziek te raken. En de griepprik beschermt echt niet tegen alles."

Bijna elk jaar laait de discussie rondom het al dan niet verplichten van de griepprik op. Daarom vroeg NU'91 hoe verzorgenden en verpleegkundigen tegenover een verplichting staan. En wat blijkt: ruim driekwart vindt dat zowel het griep- als het coronavaccin niet verplicht moet worden. Een verplichting is ook in strijd is met artikel 11 van de Grondwet, zegt Stella Salden van NU'91. "Daarin staat: 'Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam'."

10.30 uur 19 september 2020

Voorzitter Veiligheidsberaad krijgt haast dagelijks scheldmails

De voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, krijgt sinds het begin van de coronacrisis haast dagelijks scheldmails. Ook ontvangt hij bedreigingen via de mail. Hij wordt vergeleken met nazileider Joseph Goebbels en met nazi’s in het algemeen. Een schrijver liet hem weten dat „we met je gaan afrekenen”.

Dat schrijft Bruls zaterdag in zijn wekelijkse coronacolumn in de Gelderlander. Volgens hem bevatten de vrijwel dagelijkse mails „zware beledigingen”. De burgemeester neemt „zo’n bericht van een of andere anonieme Pietje Puk” echter niet serieus, stelt hij.

Het Veiligheidsberaad is het samenwerkingsorgaan van de 25 veiligheidsregio’s in het land. Voorzitter Bruls is regelmatig in het nieuws om coronamaatregelen die op regionaal en lokaal niveau worden genomen toe te lichten. „Deze crisis is het meest ingrijpende wat ik als bestuurder heb meegemaakt en vermoedelijk ook zal meemaken.”

08.19 uur 19 september 2020

49 procent wil hardere maatregelen in strijd tegen 2e coronagolf

Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) is van mening dat het kabinet met hardere maatregelen moet komen om het virus goed te kunnen beteugelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2500 mensen.

Bijna een derde van de Nederlanders (31 procent) staat wel achter de nieuwe maatregelen van het kabinet. De meeste maatregelen gaan gelden in zes regio's waar het coronavirus momenteel het hardst toeslaat. In de horeca mag in die zes regio's vanaf 0:00 uur niemand meer naar binnen. Om 01:00 uur moeten de tenten sluiten.

Daarnaast gelden aanvullende maatregelen die vooral gericht zijn op betere communicatie, strengere handhaving en extra aandacht voor kwetsbare groepen.

Bijna één op de vijf vindt de nieuwe maatregelen veel te ver gaan.

08.16 uur 19 september 2020

Minister De Jonge hoopt op sneltesten in november

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verwacht vanaf november sneltesten te kunnen gaan inzetten. Hij is hierover in gesprek met GGD’s en andere partijen, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Er wordt nu vooral gebruikgemaakt van PCR-testen, „de gouden standaard van de COVID-testen”, aldus de minister. Die testen zijn betrouwbaar, maar het duurt een tot twee dagen voordat de uitslag bekend is.
Tot dusver zegt het RIVM dat sneltesten niet betrouwbaar zijn. Maar minister De Jong schrijft dat het RIVM momenteel onderzoek doet naar een vijftal bestaande antigeentesten en dat hij „optimistisch” is over het potentieel hiervan.

„Als de resultaten van deze validatie positief zijn, kunnen deze testen een goede aanvulling vormen op het testbeleid door ‘getrapt’ testen in te voeren in bepaalde situaties (eerst een antigeentest en als die positief is alsnog een PCR-test)”, aldus de minister.

Met sneltesten kunnen volgens de bewindsman niet alleen meer mensen worden getest, maar kunnen vooral ook vaker mensen worden getest. „Dit kan veel maatschappelijke winst opleveren.”

Er is op dit moment een tekort aan testcapaciteit in laboratoria. Het aantal besmettingen loopt tegelijkertijd snel op. De Jonge zegt dat het slechts een tijdelijk probleem is en dat binnen een aantal weken de testcapaciteit op orde zal zijn.

Hij heeft met een aantal (buitenlandse) laboratoria overeenkomsten gesloten. „Ik verwacht dat hiermee vanaf begin oktober iedereen met milde klachten weer snel getest kan worden, maar dit is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de vraag”, schrijft hij aan de Kamer.

Die Tweede Kamer is zeer kritisch en bezorgd over het gebrek aan testcapaciteit. Dinsdagavond debatteert de Kamer met De Jonge over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

08.14 uur 19 september 2020

Curaçao en Aruba scherpen coronamaatregelen aan

Aruba en Curaçao nemen strengere coronamaatregelen. De avondklok op Aruba wordt aangescherpt. De maatregel, die zaterdag 27 augustus inging, gold van middernacht tot 05.00 uur. Vanaf zaterdag mag niemand zonder toestemming de straat op tussen 22.00 en 05.00 uur. Dat betekent dat alle restaurants en winkels uiterlijk om 21.00 uur dicht moeten zijn.

De aanpassing van de avondklok is vanwege het hoge aantal coronabesmettingen dat afgelopen week op het eiland is geregistreerd. Tussen maandag en vrijdag werden 414 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal zijn er nu ruim 1300 besmettingen.

Curaçao scherpt ook haar coronamaatregelen aan. Vanaf maandag worden niet meer dan vijftien leerlingen in de klas toegelaten. Dat geldt voor groep 8 en hoger. De rest van de leerlingen moet thuis virtueel de lessen volgen, maar niet alle leerlingen hebben de beschikking over een computer thuis of toegang tot internet.
De invoering van een limiet in de klassen moet helpen verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Met vijftien leerlingen in de klas kunnen ze twee meter afstand van elkaar houden, zo is de gedachte. Volgens het ministerie van Onderwijs wordt alles op alles gezet om alle leerlingen, in de klas en thuis, goed onderwijs te geven.

Op Curaçao zijn er tussen maandag en vrijdag 71 nieuwe coronagevallen bijgekomen. In totaal zijn er op het eiland 144 besmettingen. Op Curaçao geldt sinds donderdag 17 september een avondklok tussen 23.00 en 05.00 uur.

08.13 uur 19 september 2020

Landelijke herdenkingsdienst voor overleden kloosterlingen

De katholieke gemeenschap herdenkt zaterdagochtend in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch alle religieuzen die afgelopen maanden zijn overleden. Verschillende kloostergemeenschappen door heel het land verloren zusters en broeders aan corona.

Met name in het bisdom Den Bosch werden meerdere kloosters getroffen door het virus. Vanwege de coronamaatregelen was het voor veel kloosters de afgelopen maanden bovendien niet mogelijk om op de gebruikelijke manier afscheid te nemen van zusters en broeders.

Tijdens de herdenking in de kathedraal worden de namen van 188 overleden kloosterlingen voorgelezen, waarna voor hen wordt gebeden. Verder lijkt de herdenking sterk op een gangbare eucharistieviering. Vanwege de coronamaatregelen is een volledig koor niet toegestaan. Een kwartet verzorgt de zang. Tijdens de mis gelden alle coronamaatregelen, aldus een voorlichter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen.
De herdenkingsdienst is besloten. Mede-religieuzen, familie en andere genodigden zijn welkom. De dienst begint om 10.30 uur en is via een livestream te volgen.

08.11 uur 19 september 2020

Recordaantal nieuwe Duitse coronabesmettingen

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 2297 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan een dag eerder, toen werden er rond de 1900 nieuwe gevallen gemeld. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Donderdag werd het vorige record met 2194 infecties gezet. Sinds april kwamen er in een etmaal niet zoveel nieuwe besmettingen bij. In totaal is het longvirus in Duitsland bij 270.070 mensen vastgesteld.
Het dodental als gevolg van het longvirus is met zes sterfgevallen opgelopen tot 9384, blijkt uit de cijfers van het RKI.

08.10 uur 19 september 2020

Elbers: doen ons uiterste best om deadline van 1 oktober te halen

KLM-topman Pieter Elbers zegt in een interview met het het Financieele Dagblad dat de luchtvaartmaatschappij zijn ‘uiterste best doet’ om voor 1 oktober een herstelplan aan te bieden aan minister Wopke Hoekstra van Financiën. Dit in ruil voor de 3,4 miljard euro aan steun, een combinatie van door de staat gegarandeerde bankleningen en directe leningen van het Rijk, waarmee KLM deze moeilijke periode moet zien te overleven.

De zwaar door de coronacrisis getroffen luchtvaartmaatschappij is met acht verschillende vakbonden in gesprek. „We hebben drie cao’s. De uitdagingen zijn verschillend. Maar er is echt besef bij iedereen dat we er uit moeten komen. Er staat veel op het spel. Het zijn stevige maar gezonde discussies”, aldus Elbers.

Als het niet lukt om 1 oktober te halen, is het de vraag of KLM de lening krijgt. „Het zijn voorwaarden die aan een lening vastzitten. Dus uiteindelijk moeten wel die voorwaarden ingevuld worden met de vakorganisaties. Hoekstra heeft heel duidelijk gemaakt dat hij die voorwaarden niet wil laten zitten. Er zijn inmiddels al duizenden mensen die het bedrijf verlaten hebben. Er zijn afdelingen waar medewerkers om zich heen kijken en zien dat hun collega’s weg zijn. Het is veel ingrijpender dan de cijfers soms doen vermoeden. Ik ben trots op de collega’s die de koppies omhoog houden in deze uitzonderlijke omstandigheden.”

Elbers zegt een uitgangspunt te hebben hoe de onderneming in zomer 2021 er naar verwachting uit zal zien. Uitgegaan wordt van een verlies van 5000 arbeidsplaatsen. „We hebben daarbij gezegd: als het 10 procent slechter is, praat je over ruwweg 1500 banen meer. Als het 10 procent beter gaat, is dat andersom. Als je kijkt wat er nu gebeurt, is de kans op slechter groter dan de kans op beter. Ik vind dat je daar transparant over moet zijn.”

08.09 uur 19 september 2020

Israël gaat voor de tweede keer op slot door coronavirus

Israël ging vrijdagmiddag voor de tweede keer op slot. Het land heeft de controle over de tweede golf van Covid-19 verloren. De lockdown gaat waarschijnlijk tot zeker na het Loofhuttenfeest duren.

2020-09-19-BUI1-bij-ingezoomd19-1-FC_webIsraël gaat voor de tweede keer op slot door coronavirus

21.00 uur 18 september 2020

Uitbraak onder koren Heerde

In de gemeente Heerde zijn recent twaalf besmettingen vastgesteld. Negen zijn lid van een koor. Locoburgemeester Wolbert Meijer verzoekt koren dringend om „voorlopig af te zien van repetities en uitvoeringen.”

Dat meldde de Stentor vrijdag. De besmettingen doen zich voor onder leden van twee koren. Het is niet bekend welke koren het zijn.

Een aantal koren in Heerde is sinds een paar weken weer aan het zingen. De gemeente werd eerder dit jaar al hard getroffen door corona.

20.46 uur 18 september 2020

Rutte: Belangrijk dat erediensten door kunnen gaan

We moeten met z’n allen de coronaregels scherper naleven. Want het virus is met een comeback bezig. Die alarmerende boodschap bracht premier Rutte vrijdagavond in een persconferentie.

2020-09-19-BIN1-persconferentie-5-FC_webRutte: Belangrijk dat erediensten door kunnen gaan

20.31 uur 18 september 2020

Werkgevers manen tot haast met toestaan sneltesten

De Nederlandse overheid moet met spoed ook sneltesten voor het coronavirus toelaten, om zo de huidige toename van het aantal besmettingen in te dammen. Dat betogen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet voor regio’s met hoge besmettingsaantallen. Dat er weer strengere regels gaan gelden voor de plaatselijke horeca, vinden ze „disproportioneel”.

Volgens de twee belangrijke lobbyclubs voor het Nederlandse bedrijfsleven blijft traceren en testen de beste manier om het virus in te dammen. Die methode zou ook verdere schade aan de economie voorkomen, in tegenstelling tot gedwongen sluitingen. Naast het opschalen van alle beschikbare testcapaciteit, moet de overheid sneltesten die al beschikbaar zijn met haast beoordelen.

Deze tests, die binnen 45 minuten een uitslag geven, zijn volgens VNO-NCW en MKB-Nederland goedkoper. Groot voordeel voor de achterban is dat ze grootschalig zijn toe te passen in het bedrijfsleven. „De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen.”

De ondernemersverenigingen zinspelen in hun reactie ook op compensatie voor ondernemers die de lonen moeten doorbetalen voor werknemers in thuisquarantaine. Die kosten zouden door de beperkte testcapaciteit alleen maar oplopen.

Net zoals horeca-ondernemers zelf, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland de verplichte sluitingstijd om 01.00 uur ’s nachts voor horecagelegenheden onterecht. „Het lijkt op schieten met een kanon op een mug. Vaststaat immers dat veruit de meeste besmettingen plaatsvinden in de privésfeer”, stellen de organisaties.

20.30 uur 18 september 2020

Amsterdam sluit parken ’s nachts af tegen illegale feesten

Amsterdam sluit ’s nachts preventief plekken, zoals parken, af om illegale feesten tegen te gaan. Dat is een van de aanvullende maatregelen die de veiligheidsregio treft bovenop wat het kabinet heeft aangekondigd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer. Dat wordt nog nader uitgewerkt.
Verder komen er speciale tijdstippen op de dag waarop publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden alleen open zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

Het coronavirus laait de laatste weken flink op in Amsterdam. Het kabinet heeft de hoofdstad samen met vijf andere regio’s ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’.

Amsterdam gaat verder extra communicatiecampagnes ontwikkelen om jongeren, studenten en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen beter te bereiken. Daarnaast komen er preventiepakketten op maat voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals gerichte hulp en voorlichting op scholen, in horeca en bij studentenverenigingen.

De veiligheidsregio zet verder extra in op het naleven van de ‘basisregels’ in onder meer winkels, sportkantines en horeca, zoals het desinfecteren van de handen bij binnenkomst en 1,5 meter afstand houden.

Ook blijft de veiligheidsregio inzetten op het voorkomen van grote drukte, met eerder ingevoerde maatregelen als het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer of het doseren bij de toegang als het echt te druk wordt.

20.29 uur 18 september 2020

Kennemerland: halt toeroepen aan illegale feesten

In Haarlem en omgeving worden illegale feesten tegengegaan door gebieden aan te wijzen waar ’s nachts geen mensen aanwezig mogen zijn. Dat is een van de maatregelen waarmee de Veiligheidsregio Kennemerland verspreiding van het coronavirus de kop in wil drukken, heeft de Veiligheidsregio vrijdag bekendgemaakt.

Bij extra maatregelen kijkt Kennemerland ook naar scholen en zorginstellingen, omdat daar de besmettingen oplopen, net als bij sportverenigingen. Volgens de GGD vinden veel besmettingen in de regio plaats onder jongeren, in huiselijke kring en op het werk.

20.29 uur 18 september 2020

Utrecht wil van studieverenigingen en sportclubs plan van aanpak

De Veiligheidsregio Utrecht wil dat onder meer studentenverenigingen en sportclubs zelf met een plan van aanpak komen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft dat vrijdag met ze afgesproken. Ook aan andere organisaties en instellingen waar veel jongeren samenkomen, heeft Den Oudsten dat gevraagd.

„De cijfers lopen nu zo snel op dat er iets moet gebeuren om het tij te keren. Het valt op dat vooral bepaalde groepen jongeren zich minder goed aan de coronamaatregelen houden, waardoor het risico dat zij kwetsbare personen besmetten snel toeneemt. Tegelijk zie ik ook hoe moeilijk het is om vol te houden. Zeker als je niet weet hoelang het nog duurt, je onzeker bent over studie, baan en toekomst en je beperkt wordt in je dagelijkse bewegingsvrijheid. Dit raakt ons allemaal”, aldus Den Oudsten.

„We gaan met mensen in gesprek om te horen wat zij nodig hebben en wat zij en wij kunnen doen. Maar feit blijft dat we, om te voorkomen dat we straks voor nog lastiger besluiten komen te staan, nu moeten volhouden en onze verantwoordelijkheid nemen. Alleen samen kunnen we verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen.”

20.05 uur 18 september 2020

Strengere handhaving coronaregels in regio Haaglanden

In de regio Haaglanden wordt de handhaving op het naleven van de coronaregels geïntensiveerd. Er komen controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden.

Dat is een van de extra maatregelen die de veiligheidsregio vrijdag bekendmaakte bovenop de maatregelen die eerder door het kabinet werden afgekondigd voor zes regio’s.

Een andere maatregel is dat kwetsbare groepen de komende tijd extra beschermd worden tegen het coronavirus. Bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren, worden voor de kwetsbare groepen venstertijden ingesteld. De veiligheidsregio vraagt aan organisaties en bedrijven dit ook te doen.

Een andere extra maatregel is dat de veiligheidsregio meer communicatie richt op doelgroepen waar besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren en studenten. Er zal gesproken worden met universiteiten, hogescholen en studenten(sport)verenigingen. Deze doelgroepen worden actief uitgenodigd om mee te denken. De bedoeling erachter is dat groepen opnieuw de urgentie gaan zien van het naleven van de regels.

19.58 uur 18 september 2020

Britse premier Johnson: tweede coronagolf onvermijdelijk

De Britse premier Boris Johnson zegt dat het onvermijdelijk is dat een tweede coronagolf het land overspoelt. Hij is geen voorstander van een nieuwe nationale lockdown, maar sluit niet uit dat de regering toch weer strengere beperkende maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus in te dammen.

In Groot-Brittannië neemt het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste tijd weer verontrustend toe, na een relatief rustige zomerperiode. Vrijdag kwamen er volgens de gezondheidsautoriteiten 4322 bevestigde infecties bij, voor het eerst in maanden meer dan 4000 per dag. Een sterke groei is geconstateerd in Londen en het noorden van Engeland. Bovendien belanden weer meer patiënten in het ziekenhuis.

„We zien momenteel een tweede golf komen aanrollen. Het is absoluut onvermijdbaar, vrees ik, dat we die gaan meemaken in dit land”, aldus Johnson, die zelf in het begin van de uitbraak besmet raakte. „Ik wil helemaal niet in een tweede lockdown terechtkomen. Maar als je ziet wat er gaande is, moet je je echt afvragen of geen verdergaande maatregelen nodig zijn”.

19.40 uur 18 september 2020

Religeuze bijeenkomsten

Religieuze bijeenkomsten zijn uitgezonderd van de nieuwe maatregelen.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

19.28 uur 18 september 2020

Kinderen tot 12 jaar niet meer getest bij milde klachten

Kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten hoeven niet meer getest te worden op het coronavirus. Dat heeft het kabinet besloten na advies van het OMT, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag.
Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen gewoon naar school, aldus de minister. „Het verspreidingsrisico is heel gering.” Het scheelt ook drukte als ze niet meer getest worden.
Ouders die hun kinderen toch willen laten testen mogen dat gewoon doen, zei De Jonge.

19.17 uur 18 september 2020

De Jonge: ja, dit is de tweede golf

Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland is de tweede golf begonnen. Dat zei minister Hugo de Jonge vrijdag op een ingelaste persconferentie.

„Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover”, aldus de Jonge. „Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt.” Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, „kunnen we de tweede golf breken”.

De Jonge waarschuwt nog maar eens dat jongeren, de groep waarin het virus momenteel het snelst rondgaat, toch echt ook flink ziek kunnen worden. Bovendien gaan ook zij op zaterdag naar de supermarkt en op zondag op familiebezoek. „Onder de hele bevolking steekt het virus zo de kop op.”

De verschillende delen van Nederland zijn vanaf vandaag ingedeeld in drie risicocategorieën. In een zestal regio’s is de situatie volgens De Jonge dermate zorgelijk dat daar extra beperkingen nodig zijn om het aantal besmettingen terug te dringen. De hoogste alarmfase, waarbij harde maatregelen nodig zijn, geldt nog nergens.

Horecagelegenheden in de zes risicogebieden moeten voorlopig om 01.00 uur dicht. Vanaf middernacht mogen er geen nieuwe gasten worden binnengelaten. Voor groepen gaat een maximale grootte van vijftig personen gelden. Voor uitvaarten, demonstraties, religieuze bijeenkomsten en scholen wordt een uitzondering gemaakt.

Deze maatregelen gelden vanaf zondagavond 18.00 uur in de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Daar kunnen, afhankelijk van de verspreiding van het virus, later nog meer regio’s bij komen.

De verschillende regio’s komen vrijdagavond vanaf 20.00 uur met meer informatie over de maatregelen voor hun regio.

19.09 uur 18 september 2020

Rutte: corona ver-van-mijn-bed-show geworden

Voor veel mensen is het coronavirus sinds het begin van de zomer een ver-van-mijn-bedshow geworden. Toch is het niet goed en verstandig om de regels los te laten, waarschuwde premier Mark Rutte vrijdag op een ingelaste persconferentie.

Rutte brengt de periode in het voorjaar in herinnering toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten en de capaciteit op de intensive care nauwelijks voldeed. Dat het virus daarna ver kon worden teruggedrongen, kwam doordat het overgrote deel van de bevolking zich aan de regels hield. „Het was ons gedrag dat het verschil maakte”, aldus de premier.

„Dat gevoel van noodzaak moet weer terug”, aldus Rutte. Wat daarbij niet helpt, is het beeld dat het in de ziekenhuizen nu rustiger is dan in maart en april. Doordat momenteel vooral jongeren het virus oplopen, worden coronapatiënten minder ziek dan toen.

Maar, zo waarschuwt Rutte, als het aantal besmettingen in dit tempo blijft oplopen, is het „onvermijdelijk” dat dit ook in de ziekenhuizen gaat doorwerken. „Dat kunnen en mogen we de zorg en de mensen die werken in de zorg niet aandoen.”

19.07 uur 18 september 2020

ANBO: het coronabeleid is inconsistent en inconsequent

Ouderenbond ANBO noemt het huidige coronabeleid van het kabinet „inconsistent en inconsequent”. De organisatie wijst erop dat het aantal besmettingen toeneemt en ook de ziekenhuisopnames. „Dat baart ons zorgen. Zorgen omdat de regie en landelijke kaders lijken te verdwijnen.”

Als voorbeeld van tegenstrijdig beleid noemt de ANBO dat de NS enerzijds komt met een campagne om meer van het openbaar vervoer gebruik te maken, terwijl anderzijds geldt dat mensen zo veel mogelijk thuis moeten blijven. En dat er in de ene gemeente wel een sinterklaasoptocht komt en in de andere niet. Ook is bij het ene contactberoep wel een mondkapje verplicht en bij het andere niet. „En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.”

In een brief aan premier Mark Rutte vraagt de organisatie dan ook om „een regering die daadkracht en consistentie toont. Het versoepelen van de maatregelen zou niet moeten betekenen dat ook de regie wordt losgelaten.”

De ANBO komt met de kritiek kort voordat de premier in een persconferentie nieuwe coronamaatregelen gaat aankondigen voor specifieke regio’s. Het is al bekend dat een van de maatregelen is dat horeca eerder dicht moet en dat bij activiteiten groepen niet groter mogen zijn dan vijftig personen.

18.40 uur 18 september 2020

Regio Madrid verbiedt reizen buiten coronabrandhaarden

De regio Madrid gaat de inwoners verbieden zich te verplaatsen buiten de grootste brandhaarden van corona. De maatregel moet de verontrustende verspreiding van het gevreesde virus in en rond de Spaanse hoofdstad tot staan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor personen die op pad moeten om hun werk te kunnen doen. Regioleider Isabel Díaz Ayuso schat dat de reisbeperking ruim 850.000 mensen treft.

Ayuso vertelde dat de toegang tot parken en publieke plaatsen aan banden wordt gelegd. Bijeenkomsten van meer dan zes mensen zijn voorlopig verboden. Werknemers uit de zwaarst getroffen zones mogen echter hun beroep blijven uitoefenen als ze daarvoor de weg op moeten. Dat geldt ook voor personen die kinderen naar school moeten brengen in een ander deel van de stad of daar voor medische hulp moeten zijn.

In Madrid en omstreken constateren de autoriteiten momenteel de grootste dagelijkse toename van besmettingsgevallen in West-Europa. Ayuso zei vrijdag op een persconferentie koste wat koste een totale lockdown te willen voorkomen en daarmee een economische ramp.

18.40 uur 18 september 2020

Wageningen: niet meer dan tien studenten bij elkaar in café

Horecaondernemers in Wageningen moeten er vanaf vrijdag op toezien dat studenten met niet meer dan tien mensen bij elkaar hun zaak bezoeken. Kroegbazen moeten grotere groepen weigeren. Die dringende oproep heeft loco-burgemeester Leo Bosland vrijdag aan de horeca in Wageningen gedaan. Bosman hoopt met de maatregel te voorkomen dat er in Wageningen landelijk of regionaal opgelegde strengere maatregelen genomen gaan worden.

Het aantal coronabesmettingen in Wageningen loopt al een poos op. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend had de plaats naar verhouding de meeste gevallen van heel Nederland. In de plaats waren zestien positieve tests geregistreerd, wat neerkomt op meer dan 40 gevallen op elke 100.000 inwoners.
Donderdag was het getal zo hoog dat de loco-burgemeester vrijdag het speciale coronateam van de veiligheidsregio Gelderland-Midden bijeen heeft geroepen. Er is ook contact geweest met minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

Bosman wijst de horecabazen er op dat er een ontheffing aangevraagd moet worden voor een inaugurele activiteit in hun zaak met eerstejaarsstudenten. De veiligheidsregio beslist of de ontheffing wordt verstrekt. Zonder ontheffing is zo’n activiteit illegaal en kan de politie optreden, aldus Bosman.

Wageningen belegt volgende week samen met de universiteit en de GGD een bijeenkomst voor studenten, om ze te informeren over wat er met het oog op het stijgende aantal besmettingen wel en niet kan in studentenhuizen en binnen verenigingen.

18.39 uur 18 september 2020

Halsema tegen studenten: jullie kunnen rem zetten op besmettingen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gesproken met tientallen vertegenwoordigers van studentenverenigingen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder twintigers. Ze ontving de jongeren op het stadhuis, zo meldt ze op Instagram.

„Jullie hebben de sleutel in handen om een rem te zetten op het aantal besmettingen. We willen heel graag voorkomen dat jullie sociale activiteiten verder moeten worden beperkt.” Halsema voegt er de hashtag #goedgesprek aan toe.

De studenten zijn blij dat er „een kort lijntje” is gelegd. „Gemeente en GGD zijn nu toegankelijker voor ons als er problemen zijn”, zegt abactis (secretaris) Lola de Wit van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen (AKvV), de koepelorganisatie van 25 studentenverenigingen. Afgesproken is volgens haar dat de verenigingen hun leden nog eens op het hart gaan drukken dat ze moeten meewerken met een bron- en contactonderzoek van de GGD, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

In het gesprek zijn volgens De Wit geen strengere maatregelen opgelegd aan de studentenverenigingen. „De meeste verenigingen hebben al creatieve en flexibele oplossingen bedacht. Zo wordt er ’s avonds eerder afgesloten. We blijven contact houden met de GGD.”

18.23 uur 18 september 2020

RIVM: aanpassing richtlijn had duidelijk moeten worden gemeld

Toen de overheid in augustus met nieuwe richtlijnen voor het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg kwam, stond daar niet expliciet bij wat er was veranderd. „Het was beter geweest als we dit duidelijk haddevermeld”, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag.


Het instituut reageert op een onderzoek van Nieuwsuur. In de begindagen van de uitbraak kregen medewerkers in de ouderenzorg te horen dat ze geen mondmasker hoefden te dragen wanneer ze kort bij ouderen in de buurt waren, bijvoorbeeld om snel even iets te pakken of te geven. Het risico dat ze iemand zo zouden besmetten of zelf het virus zouden oplopen bij „vluchtig contact” was vermoedelijk klein, was de gedachte erachter. Daarnaast speelde mee dat beschermingsmiddelen toen schaars waren, aldus een RIVM-woordvoerder.

Volgens het RIVM bleek „in de loop van de tijd dat het advies over vluchtige contacten tot onduidelijkheid en problemen in de praktijk leidde”. Daarom besloot het instituut tijdens de zomer om de richtlijnen nog eens tegen het licht te houden. Volgens Nieuwsuur gebeurde dat stilzwijgend, maar dat bestrijdt het RIVM. Bovendien zegt het instituut dat het nooit heeft ontkend dat schaarste een rol speelde bij de adviezen.

17.26 uur 18 september 2020

Horecaondernemers: vroegere sluiting maakt cafés kapot

Het voornemen van een verplichte horeca-sluitingstijd van 01.00 uur in de Randstad zet kwaad bloed bij horeca-eigenaren. Om te overleven zijn veel horecazaken afhankelijk van de weekenden, en dus van het late tijdslot. Volgens horeca-ondernemers kan dit het einde betekenen voor een groot aantal cafés.

Herman Hell, eigenaar van twaalf horecazaken in de regio Rotterdam, wijst op het belang van het tijdblok van 10.00 tot 02.00 uur: „Door de coronacrisis werken en lunchen mensen thuis, dus moeten de horeca het hebben van diner en avondbezoek. Als het licht al om middernacht aan gaat, zullen mensen ’s avonds wegblijven omdat ze alweer na anderhalf uur weg worden gestuurd.”

Won Yip, horecamagnaat in Amsterdam en investeerder, beaamt dat: „Veel kroegen zijn afhankelijk van de weekenden en dus van de uren na middernacht. Na een half jaar coronacrisis staan veel bedrijven op wankelen. De registratieplicht bracht een hoop rompslomp met zich mee, en nu deze maatregelen weer. Het probleem van de besmettingen los je hier niet mee op en de horeca gaat kapot.”

Horeca-ondernemer en voorzitter van de Haagse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Horeca, Maarten Hinloopen, is ook niet blij met het voornemen van vroege sluiting: „Het is volkomen onzin. De maatregel zal eerder contraproductief werken, want jongeren gaan thuis geen boek lezen. In de horeca moedigen we jongeren aan om afstand te houden en bij een waarschuwing doen ze dat ook. Dat gebeurt bij privéfeesten natuurlijk niet. Ook zitten jongeren thuis vaak in kleine ruimtes op elkaar. Ze kunnen de horeca beter juist ruimere openingstijden geven om controle te krijgen over de besmettingen.”

Hell vult aan dat de overheid volgens hem een „obsessie met de horeca heeft, terwijl de oplossing juist bij de horeca ligt”.

Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omschreef de nieuwe coronamaatregelen donderdag al als „symboolpolitiek” van het kabinet om daadkrachtig over te komen. Ook verwacht hij dat de maatregelen juist tot verstoring van de openbare orde leiden.

Volgens ingewijden zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in de persconferentie vrijdagavond meedelen dat in de horeca in de Randstad vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen mag en dat om 01.00 uur de tenten moeten sluiten. Daarnaast mag een groep nog uit maximaal 50 mensen bestaan.

Het kabinet voerde donderdag overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio’s in de Randstad waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

17.24 uur 18 september 2020

30 leerlingen en 5 docenten besmet op Spinoza Lyceum Amsterdam

Op het Spinoza Lyceum in Amsterdam zijn sinds begin van het schooljaar dertig leerlingen en vijf docenten besmet geraakt met het coronavirus. Dat bevestigt rector Jan Paul Beekman na berichtgeving in De Telegraaf.

De besmettingen zijn volgens de rector voornamelijk opgelopen buiten school, vermoedelijk op een aantal feestjes van leerlingen. Daarna heeft het virus zich binnen de schoolmuren verder verspreid.

„Sommige ouders hebben aangegeven hun kind toch naar school te sturen als ze lichte klachten hadden,” zegt de rector. In een brief aan ouders en leerlingen heeft hij opgeroepen geen enkel risico te nemen en leerlingen thuis te houden bij de minste klachten. Volgens de GGD houdt het lyceum zich goed aan de coronaregels en hoeft de school geen extra maatregelen te treffen.

Beekman maakt zich geen zorgen over het mogelijk dichtgaan van het lyceum. „Twee van de docenten komen maandag na hun quarantainetijd weer terug, de rest volgt in de loop van komende week. Bovendien kunnen we ook prima digitaal vanuit huis lesgeven.”

17.23 uur 18 september 2020

Rutte: boete voor Grapperhaus hét bewijs tegen klassenjustitie

Dat justitieminister Ferd Grapperhaus bijna een maand na zijn bruiloft waarop de coronaregels zijn geschonden hiervoor alsnog wordt beboet, is volgens premier Mark Rutte „hét bewijs dat er geen klassenjustitie is”. Grapperhaus heeft zich volgens de premier niet bemoeid met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem toch een boete op te leggen.

„Het OM heeft gezegd: omdat dit een minister betreft die in het bijzonder verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels, vinden we dit een bijzondere situatie en hebben we daarom besloten dit te doen”, zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Het Openbaar Ministerie schrijft zelf in een persbericht „dat met het opleggen van de geldboete de geloofwaardigheid van de handhaving van de coronaregels, waarvan de minister van Justitie en Veiligheid het boegbeeld is, gediend is”.

De boete werd aangekondigd in de week van de belangrijkste politieke debatten, waarin PVV-leider Geert Wilders fel van leer trok tegen Rutte en Grapperhaus en de gang van zaken rond de bruiloft ‘klassenjustitie’ noemde. Dat heeft niets met elkaar te maken, bezweert Rutte, die benadrukte dat het OM onafhankelijk is.
Wel heeft de minister van justitie „op systeemniveau” contact met het Openbaar Ministerie over bepaalde zaken. Grapperhaus zou zich nu juist verre van de zaak moeten houden, vindt Rutte. Datzelfde geldt voor zijn collega-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Dat Grapperhaus straks mogelijk een besluit neemt over de verlaging van de coronaboete, en er waarschijnlijk voor zal zorgen dat het ontvangen van zo’n boete niet automatisch tot een strafblad leidt, is volgens Rutte ook nu geen probleem. Die discussie loopt immers al langer, betoogt de premier. De Kamer gaf in het debat over de bruiloft van Grapperhaus al aan af te willen van de aantekening bij de coronaboete.

16.20 uur 18 september 2020

Van Ark: RIVM opheldering gevraagd over richtlijn mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het RIVM om opheldering gevraagd over de richtlijn voor het gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg. Dat zei minister voor Medische Zorg Tamara van Ark vrijdag. Aanleiding is berichtgeving van Nieuwsuur, waaruit naar voren komt dat niet alleen veiligheid maar ook schaarste een rol speelde in de totstandkoming van de oorspronkelijke richtlijn.

De richtlijn van het RIVM werd op 17 augustus aangepast, zonder dat daar nieuwe wetenschappelijke inzichten aan ten grondslag lagen. Sindsdien wordt een mondkapje in de ouderenzorg wel als ‘noodzakelijk’ omschreven voor mensen die kort in contact komen met een (verdachte) coronapatiënt.

Van Ark, die als minister over persoonlijke beschermingsmiddelen gaat, werd er na afloop van de ministerraad over bevraagd. „Het allerbelangrijkste is dat mensen veilig werken op basis van wetenschappelijke inzichten”, zegt Van Ark over het werk in de ouderenzorg.

De minister wilde niet zeggen of het RIVM haar of haar ministerie verkeerd of onvolledig heeft voorgelicht. „We hebben gevraagd op basis van besmettingsrisico een richtlijn te maken, zodat mensen veilig konden werken. Ik snap dat veel mensen zich zorgen maken nu er andere signalen naar voren komen.”
Ze hoopt „spoedig uitleg te krijgen”.

Het RIVM zei vrijdag in een reactie nooit te hebben ontkend dat schaarste een rol speelde toen de richtlijn in het begin van de coronacrisis werd opgesteld. „Die richtlijn was gebaseerd op het kleine risico, met in het achterhoofd dat er een schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen was. Een tijd geleden hebben we de richtlijn opnieuw bekeken en dat punt aangepast, want tegenwoordig is er geen schaarste meer.”
Premier Mark Rutte zei na de ministerraad op vrijdag dat het kabinet het RIVM nooit onder druk heeft gezet. Het instituut is altijd alleen om wetenschappelijke inzichten gevraagd, bezweert Rutte.

16.18 uur 18 september 2020

Aantal coronagevallen blijft stijgen, 1977 in afgelopen etmaal

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is het afgelopen etmaal met 1977 toegenomen, het hoogste aantal tot dusver. Premier Mark Rutte meldde tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad al dat vrijdag „net geen 2000” nieuwe gevallen waren gemeld.

Het aantal besmettingen in 24 uur loopt al dagen gestaag op en stapelt record op record. Donderdag werden 1756 nieuwe gevallen gemeld, woensdag waren het er volgens het coronadashboard van de rijksoverheid nog 1546. Het aantal positieve tests over de afgelopen zeven dagen ligt inmiddels ruim boven de 10.000.
Het gaat niet de goede kant op met het coronavirus, waarschuwt Rutte. De premier geeft vrijdagavond een aparte persconferentie, samen met zorgminister Hugo de Jonge. Daar worden nieuwe maatregelen bekendgemaakt voor de regio’s waar het aantal besmettingen het hardst oploopt.

In het huidige tempo kan het aantal besmettingen op een dag in een week tijd verdubbelen naar 4000, aldus Rutte. Hij wijst erop dat ook het aantal ziekenhuisopnames toeneemt. „Het heeft nog niet het niveau van dit voorjaar. Maar je ziet dat het in de Randstad echt wel begint te knellen, en dat is zorgelijk.”

15.55 uur 18 september 2020

Flinke toename van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen ligt, is vrijdag gestegen tot 288. Dat zijn er 27 meer dan op donderdag en het is het hoogste aantal sinds half juni. In minder dan twee weken tijd is het aantal opgenomen coronapatiënten meer dan verdubbeld.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is het vooral in en rond Amsterdam en Rotterdam druk in de ziekenhuizen. Hij verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende dagen verder toeneemt.

Op de verpleegafdelingen liggen 230 coronapatiënten, 18 meer dan op donderdag en bijna honderd meer dan vorige week vrijdag. Intensive cares behandelen 58 mensen vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 9 meer dan op donderdag en ruim 20 meer dan een week geleden.

15.54 uur 18 september 2020

Reissector vraagt Von der Leyen om EU-testprotocol voor corona

Twintig Europese reisbrancheorganisaties, luchthavens en vliegmaatschappen roepen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie met klem op een EU-testprotocol voor reizigers in het leven te roepen. Dat protocol zou quarantainemaatregelen moeten vervangen en zou moeten leiden tot meer Europees afgestemde reisadviezen.

In een open brief stelt de Europese reissector, met ruim 5000 aangesloten bedrijven, dat er „een aanhoudend gebrek aan Europese coördinatie op het gebied van reisadviezen is”. De Europese organisaties wijzen Von der Leyen erop dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) landen adviseert geen extreme reisbeperkingen te hanteren als deze niet gebaseerd zijn op risico’s en niet bewezen effectief zijn,
Onder de ondertekenaars van de brief is de Nederlandse reisbranchevereniging ANVR. Die stelt dat de reissector al ruim 7 maanden vrijwel volledig stilligt en dat ontslag dreigt voor een groot aantal van de 27 miljoen Europeanen die werken in de reissector, van wie ruim 20.000 in de Nederlandse reiswereld.

Eerder pleitte de ANVR bij het kabinet al voor het in Europees verband werken aan eenduidige reisadviezen. „Hoe kan het gebeuren dat Nederlanders worden geëvacueerd vanuit gebieden, bijvoorbeeld Kroatië, waar andere EU-burgers op hetzelfde moment heen worden gebracht?”, aldus de ANVR.

15.36 uur 18 september 2020

Horeca in Denemarken om 22.00 uur dicht in strijd tegen corona

Denemarken scherpt de maatregelen verder aan om een tweede golf van het coronavirus te voorkomen. De horeca zal vanaf zaterdag al om 22.00 uur sluiten en ook wordt het maximumaantal mensen dat bijeen mag komen verlaagd van honderd naar vijftig.

Premier Mette Frederiksen kondigde de nieuwe maatregelen vrijdag aan. Ze duren voorlopig tot zeker 4 oktober. Eerder deze week werden al voor hoofdstad Kopenhagen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Ook in Denemarken loopt het aantal besmettingen weer op na het versoepelen van de lockdown die tussen maart en mei van kracht was. In de afgelopen 24 uur zijn 454 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is bijna evenveel als het record van 473 uit april. Volgens Frederiksen is het reproductiegetal in het land momenteel 1,5. Dat betekent dat iedere tien besmette personen gemiddeld vijftien anderen aansteken.

14.48 uur 18 september 2020

Telefoonnummer voor testafspraak corona moeilijk bereikbaar

Het is vrijdagmiddag moeilijk om telefonisch een afspraak te maken voor een coronatest. Het telefoonnummer daarvoor, 0800-1202, is slecht bereikbaar. Het is niet bekend waardoor dat komt.

De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, waar de regionale gezondheidsdiensten onder vallen, raadt mensen aan om het later vrijdagmiddag nogmaals te proberen.

14.47 uur 18 september 2020

Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat schaarste toch een rol lijkt te hebben gespeeld in de richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg.

Nieuwsuur meldt vrijdag dat de richtlijn van de afgelopen maanden - dat medewerkers geen masker hoefden te dragen als ze slechts „kort contact” hadden met een (verdachte) coronapatiënt - onlangs stilzwijgend is gewijzigd. Mondmaskers zijn nu wel „noodzakelijk”, ongeacht hoe lang het contact is. De wijziging is niet gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie, zei het RIVM tegen Nieuwsuur.

„Om laaiend van te worden”, zegt Lilian Marijnissen van de SP. „Zo vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen.”

PVV-leider Geert Wilders wil weten of „medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden” en of de Tweede Kamer „is voorgelogen.” Volgens Wilders is het „code rood voor de minister als dit waar is”.
„Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig”, zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. „Liegen over veiligheidsrisico’s is onacceptabel.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat zorgmedewerkers moeten kunnen vertrouwen op de veiligheidsrichtlijnen, „net als de mensen voor wie ze zorgen.” Hij noemt het „zeer ernstig” en wil er dinsdag over debatteren tijdens het coronadebat met premier Rutte en zorgminister De Jonge.

Kamerlid Vera Bergkamp van coalitiepartij D66 wil opheldering van het kabinet. „De Tweede Kamer heeft hier zo vaak een vraag over gesteld. En nu dit. Benieuwd naar de reactie”, schrijft ze op Twitter. Ook coalitiegenoot Hayke Veldman (VVD) wil nadere toelichting van de minister.

Ook elders wordt ontsteld gereageerd, onder meer door Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: „Het RIVM dient zijn adviezen te baseren op wetenschappelijk onderzoek en niet aan te passen op basis van politieke druk. Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM.”

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB staat op de achterste benen, blijkt uit de woorden van directeur Manon Vanderkaa: „Schandalig! Nu zijn verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten op het verkeerde been gezet. Terwijl er zo veel angst onder senioren was. Die angst blijkt nu terecht.”

14.40 uur 18 september 2020

Grapperhaus alsnog beboet voor schenden coronaregels op bruiloft

Minister Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie heeft de bewindsman daar donderdag van op de hoogte gebracht, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

„De minister heeft het OM laten weten dit besluit te respecteren”, zegt de woordvoerder over de boete van 390 euro. „Hij zal de boete zo snel mogelijk betalen.”

Na de bruiloft van Grapperhaus vorige maand doken foto’s op waarop duidelijk te zien was dat de minister en zijn gasten lang niet altijd de voorgeschreven 1,5 meter afstand hielden. Hij moest diep door het stof, ook in de Tweede Kamer waar een deel van de oppositie tevergeefs om zijn aftreden riep, maar kreeg tot dusver geen straf. Wel maakte hij uit eigen beweging een bedrag over naar het Rode Kruis.

Dat Grapperhaus niet bestraft werd voor een vergrijp dat veel anderen op een fikse boete en een strafblad kwam te staan, leidde de afgelopen weken tot felle reacties. De kwestie heeft ook het vertrouwen in de minister flink aangetast. In een peiling eerder deze week van EenVandaag onder ruim 2000 mensen zei de helft van de ondervraagden hem niet langer geloofwaardig te vinden.

14.28 uur 18 september 2020

RIVM: nooit ontkend dat schaarste een rol speelde bij richtlijn

Schaarste speelde wel degelijk een rol bij de oude mondkapjesrichtlijn „en dat hebben we ook nooit ontkend”. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in reactie op berichtgeving van Nieuwsuur.
Het RIVM meldde in de begindagen van de uitbraak dat medewerkers in de ouderenzorg geen mondmasker hoefden te dragen wanneer ze kort bij ouderen in de buurt waren, bijvoorbeeld om snel even iets te pakken of te geven.

„Die richtlijn was gebaseerd op het kleine risico, met in het achterhoofd dat er een schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen was. Een tijd geleden hebben we de richtlijn opnieuw bekeken en dat punt aangepast, want tegenwoordig is er geen schaarste meer”, laat een woordvoerder van het instituut weten. Die aangepaste richtlijn werd volgens hem op 17 augustus naar de zorgkoepels gestuurd.

14.26 uur 18 september 2020

Halsema tegen studenten: jullie kunnen rem zetten op besmettingen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gesproken met tientallen vertegenwoordigers van studentenverenigingen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder twintigers. Ze ontving de jongeren op het stadhuis, zo meldt ze op Instagram.

„Jullie hebben de sleutel in handen om een rem te zetten op het aantal besmettingen. We willen heel graag voorkomen dat jullie sociale activiteiten verder moeten worden beperkt.” Halsema voegt er de hashtag #goedgesprek aan toe.

14.01 uur 18 september 2020

Nieuwe coronamaatregelen gaan zondag in

De strengere coronamaatregelen voor zes regio’s waar het virus de laatste tijd oplaait, gaan zondag om 18.00 uur in. Op de maximale groepsgrootte die zal worden afgekondigd, worden enkele uitzonderingen gemaakt. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld begrafenissen.

Premier Mark Rutte (l.) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) na afloop van de vorige persconferentie over de stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland. beeld ANP SEM VAN DER WAL

Dat melden ingewijden na berichtgeving van de NOS. Eerder werd al duidelijk dat horecagelegenheden in de betreffende regio’s voorlopig om 01.00 uur dicht moeten. Vanaf middernacht mogen geen nieuwe gasten meer worden binnengelaten. Groepen mogen maximaal nog uit vijftig personen bestaan.
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichten de nieuwe maatregelen, die genomen worden in samenspraak met de veiligheidsregio’s, vrijdagavond toe in een persconferentie. Sommige regio’s komen zelf ook nog met kleine, aanvullende maatregelen.
De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. Donderdag werd een recordaantal van 1756 besmettingen gemeld. Daarmee kwam het aantal positieve tests per 100.000 inwoners voor het eerst boven de tien. In de zwaarst getroffen regio’s ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16.

Belangrijkste momenten