Koning: Schrap zetten voor zware economische terugslag

+2

Prinsjesdag 2020 zal de boeken ingaan als een bijzonder sobere. Geen Gouden Koets, geen balkonscène en geen driewerf hoera, nadat de Koning zijn Troonrede heeft voltooid. En in plaats van in de Ridderzaal wordt de Troonrede voorgelezen in de Grote Kerk in Den Haag. Ondanks de beperkingen blijft Prinsjesdag een politieke en democratische hoogtijdag. De Troonrede, het laatste nieuws en de mooiste beelden zijn te zien in dit liveblog. 

Liveblog laatste update 20.45 uur 15 september 2020
20.45 uur 15 september 2020

Einde liveblog

De redactie sluit het liveblog.

20.11 uur 15 september 2020

Hoekstra: Minder zorg om staatsschuld dan om economische schade

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is minder bezorgd om de hoge uitgaven die het kabinet momenteel doet om banen te behouden, dan om de economische schade die de coronacrisis anders op de lange termijn kan veroorzaken. Het belangrijkste is om „de trein op de rails te houden”, zegt de bewindsman in een toelichting op de Miljoenennota.

422762847Hoekstra: Minder zorg om staatsschuld dan om economische schade

19.38 uur 15 september 2020

Van Zanen blij dat mensen Prinsjesdag thuis hebben gevolgd

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is blij dat grote publieksstromen zijn uitgebleven tijdens Prinsjesdag. Vanwege de coronacrisis was het publiek gevraagd niet naar Den Haag te komen. Het programma was flink aangepast: geen tocht per koets, geen Troonrede vanuit de Ridderzaal maar vanuit de Grote Kerk waar meer plek is, en geen balkonscène op Paleis Noordeinde. Er waren dan ook geen drommen mensen op straat.

Wel moest de politie een einde maken aan een protest van de actiegroep Extinction Rebellion tegen het klimaatbeleid. De politie hield elf demonstranten aan die zich aan de hekken van Paleis Noordeinde hadden vastgeketend. „Op een dag van de democratie is er ook altijd ruimte om te demonstreren”, aldus Van Zanen. „Dat mocht wel op de Koekamp en op het Plein.”
Voor Van Zanen, die op 1 juli aantrad als Haagse burgemeester, was het zijn eerste Prinsjesdag in die functie. „Het was een andere, maar toch waardige dag omdat in het belang van de volksgezondheid mensen was gevraagd Prinsjesdag dit jaar thuis te volgen.” Hij bedankte in het bijzonder „de politie en de vele medewerkers van de gemeente die deze dag met veel mensen een grote inzet hebben gepleegd”.

19.33 uur 15 september 2020

‘Salaris Jan Modaal stijgt met 45 euro per maand’

Mensen met een modaal inkomen gaan er volgend jaar maandelijks 45 euro op vooruit. Dat stelt loonadministreerder Visma Raet na een doorberekening van de plannen die in de begroting staan. Een modaal salaris is volgend jaar 2778 euro per maand.

Ook mensen die het minimumloon verdienen of twee keer modaal verdienen gaan erop vooruit. Minima krijgen er volgend jaar 25 euro per maand bij, wat een stijging van 2 procent betekent. Mensen die twee keer modaal verdienen houden netto 50 euro per maand meer over. Visma Raet heeft bij de berekening geen rekening gehouden met mogelijke stijgingen van de pensioenpremie.
Eerder stelde Visma Raet na onderzoek dat 77 procent van de Nederlanders bang was dat het salaris zou dalen. Een flink deel verwachtte dat de coronacrisis daar de oorzaak van zou zijn.

18.56 uur 15 september 2020

Rutte: Geen economische crisis maar kopersstaking

De economische krimp die ontstaan is door de coronacrisis betekent niet dat er sprake is van een economische crisis, zegt premier Mark Rutte. Het gaat slechts om een „kopersstaking”, aldus de minister-president. „Omdat we niets gekocht hebben maandenlang. Maar de economie is fundamenteel sterk.”

422768967Rutte: Geen economische crisis, maar kopersstaking

17.34 uur 15 september 2020

Uitgaven voor koninklijk huis stijgen met 1,3 miljoen euro

De uitgaven voor het koninklijk huis stijgen in 2021 van 44,4 miljoen naar bijna 45,7 miljoen. Dat staat in de begroting van het koninklijk huis. Het grootste deel daarvan, bijna 30,5 miljoen euro, gaat naar de koning voor zijn functionele uitgaven. De leden van het koninklijk huis ontvangen als uitkering gezamenlijk bijna 8,9 miljoen euro. Dat is ruim 3,5 ton meer dan dit jaar.

In totaal ontvangt de koning ruim 6 miljoen euro, de koningin ruim 1 miljoen en prinses Beatrix ruim 1,6 miljoen. Prinses Amalia ontvangt 111.000 euro in de ene maand dat zij volgend jaar 18 jaar is. De uitkeringen zijn deels persoonlijk inkomen en deels bestemd voor personele en materiële uitgaven.
Als persoonlijk inkomen is dat in 2021 voor koning Willem-Alexander 998.000 euro en 396.000 euro voor koningin Máxima. Prinses Beatrix ontvangt 564.000 euro en 20.000 euro is voor prinses Amalia.
In de jaren daarna, vanaf 2022, stijgen de uitkeringen in totaal naar bijna 10,4 miljoen euro. Dat komt onder meer omdat de troonopvolgster vanaf haar achttiende jaar ook een uitkering ontvangt, naar verwachting zo’n 1,6 miljoen euro. Prinses Amalia wordt 18 jaar op 7 december 2021.

17.16 uur 15 september 2020

Nibud: 2021 wordt financieel zwaar jaar

2021 wordt voor veel mensen financieel gezien een zwaar jaar: de werkloosheid groeit, het aantal mensen in de bijstand neemt toe en diverse bedrijven krimpen of sluiten. Daar staat tegenover dat voor mensen die hun baan behouden er op financieel gebied weinig zal veranderen. Dat blijkt uit berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd.

422765381Nibud: 2021 wordt financieel zwaar jaar

16.33 uur 15 september 2020

Rutte: Coronacrisis doet vertrouwen in de politiek toenemen

Premier Mark Rutte is blij dat de waardering voor de politiek in het algemeen in de lift zit. Hij denkt dat Nederlanders het waarderen dat het kabinet en de oppositie de coronacrisis samen te lijf zijn gegaan, zei hij in gesprek met het ANP.

Voor het eerst sinds het aantreden van het huidige kabinet heeft een meerderheid van de bevolking vertrouwen in de politiek, meldde de NOS op basis van onderzoeksbureau Ipsos. Rutte ziet een verband met de crisis. „Ik denk dat het door mensen wordt gewaardeerd, in tijden van ernstige vraagstukken, dat je elkaar niet politiek vliegen loopt af te vangen. Het zegt volgens mij iets over de oppositie in Nederland. We doen het samen.”
Over een half jaar zijn er verkiezingen, woensdag beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen, maar Rutte verwacht dat die constructieve opstelling stand zal houden. „Er zal echt wel hier en daar een uitvergroting van verschillen van mening plaatsvinden, maar ik vermoed dat de komende dagen overwegend het gezamenlijke belang zal overheersen. Hoe gaan we medisch en economisch door de komende fase van de crisis heen.”
„En als de oppositie dan zegt dat met de steunpakketten dingen anders kunnen, daarover zijn we intensief in gesprek.” Het kabinet was ook voor de coronacrisis al aangewezen op de oppositie, omdat het in de Eerste noch de Tweede Kamer over een meerderheid beschikt. „Maar specifiek in deze tijd, is mijn waarneming, dat het gezamenlijke overheersender is dan de verschillen.”
Onder de critici van de regering maakt Rutte een onderscheid tussen mensen die het bestaan of gevaar van het virus ontkennen, en de „grotere groep die bezorgd is over de aanpak van het virus”. Met die laatste groep „moet je juist wel in gesprek. Maurice de Hond, die het heeft over aerosolen, anderen die een bijdrage aan het debat leveren. Dat is nuttig, die houden ons allemaal scherp.”
Corona overheerst de agenda, maar in de laatste zes maanden van zijn kabinet ziet Rutte ook nog enkele andere prioriteiten. Aan de ene kant zijn er de grote akkoorden voor de lange termijn, over klimaat en de pensioenen. „Die moeten allebei in actie worden omgezet.”
Daarnaast moet het geschade vertrouwen van de burger in de overheid worden hersteld, benadrukt de premier. „De staat moet naast je staan, niet tegenover je. De koning noemde twee voorbeelden waarin dat niet goed is gegaan. De toeslagenkwestie, daarin zijn dingen overduidelijk niet goed gegaan, maar ook Groningen”, zegt hij, doelend op de aardbevingsschade in de noordelijke provincie. „Dat zullen grote onderwerpen blijven de komende tijd.”

16.17 uur 15 september 2020

Wilders: kabinet laat de gewone Nederlander weer in de steek

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet „nog steeds onze eigen mensen in de steek laat”. Er gaan miljarden euro’s naar landen in Zuid-Europa maar veel mensen in Nederland gaan er volgens hem op achteruit. „Het meest schokkende is dat de gewone Nederlander, die het moeilijk heeft door de crisis, niet eens wordt genoemd in de troonrede”, zei Wilders in een eerste reactie.

Wilders is het er niet mee eens dat het kabinet de coronasteunpakketten voor ondernemers de komende negen maanden gaat afbouwen. Volgens hem gebeurt dat veel te snel waardoor veel ondernemers en sectoren, zoals de horeca, alsnog ernstig in de knel komen. Wilders begrijpt dat de subsidies niet eeuwig kunnen duren, maar het gaat hem nu te snel. Hij wil het pakket langzamer afbouwen en ervoor zorgen dat ondernemers langer krijgen om de uitgestelde belasting te betalen.

Ook wijst hij erop dat er wel een kleine koopkrachtverbetering wordt beloofd, maar dat veel mensen er financieel op achteruitgaan, omdat de lasten omhoog gaan. Bovendien verliezen veel mensen nog hun baan, zei hij. De PVV wil de huren verlagen evenals de energierekeningen en ook het lage btw-tarief verlagen naar nul.

De premier belooft al tien jaar lang koopkrachtverbetering, „maar hij geeft ze helemaal niets”, aldus de leider van de grootste oppositiepartij.

16.14 uur 15 september 2020

Jetten: Troonrede laat zien dat kabinet aan perspectief werkt

Met de troonrede laat het kabinet zien dat het aan perspectief werkt in een moeilijke tijd, aldus D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Koning Willem-Alexander waarschuwde in zijn rede in de Grote Kerk voor de gevolgen van een zware economische terugslag die op de lange termijn doorwerkt.

Volgens Jetten is het daarom nu belangrijk dat er nagedacht wordt over hoe Nederland sterker uit de crisis kan komen. „Dus investeren in versnelde vergroening, in nieuwe werkgelegenheid, maar ook mensen begeleiden van werk naar werk met goede omscholing en begeleiding van de gemeente.”

Persoonlijk raakten de woorden van de koning over racisme en discriminatie Jetten het meest. Maar het moet volgens hem niet bij mooie woorden blijven. „Het is nu ook een opdracht aan ons als politiek om racisme en discriminatie nog veel beter uit te roeien.”

16.13 uur 15 september 2020

Segers: we dreigen saamhorigheid kwijt te raken

Het baart ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zorgen dat de Nederlandse samenleving polariseert en de saamhorigheid dreigt kwijt te raken. Volgens hem was deze saamhorigheid „massief” tijdens de eerste fase van de coronacrisis, maar ziet hij dat dat nu afbrokkelt. Toch steunt de meerderheid van het land elkaar nog steeds, meent hij.

Segers vond het mooi dat de koning tijdens de troonrede een 94-jarige veteraan aanhaalde die eerder dit jaar een open brief schreef aan jongere generaties. Die riep hen op betrokken te zijn met de ouderen. Segers vindt dit een „sterk beeld” dat symbool staat voor deze tijd.

De economische steunpakketten vergelijkt Segers met „een verdoving”, waarvan hij hoopt dat die pas is uitgewerkt als de economie weer is aangetrokken. Hij vindt het goed dat door die steunpakketten geld beschikbaar is voor omscholing. Niet iedereen zal door corona zijn baan houden. „We zullen het over een andere boeg moeten gooien.”

Ook vindt Segers het belangrijk dat de koning racisme aankaartte in de troonrede. „We moeten het hardop blijven zeggen, tot het de wereld uit is”, vindt de ChristenUnie-fractievoorzitter.

15.24 uur 15 september 2020

Traanrede

Ondertussen even verderop aan de Koedijk: De actiegroep Extinction Rebellion houdt een alternatieve troonrede: de traanrede. Het huidige klimaatbeleid zou volgens de groepering om te huilen zijn. Het publiek tijdens de rede zijn actievoerders verkleed als natuurlijke wezens (paddestoelen, panters en bomen. De traanrede eindigde met de leus: “Leve het leven.” En een driewerf hoera.

Gelijktijdig aan de Traanrede ketenden 12 actievoerders van Extinction Rebellion zich vast aan de poort van Paleis Noordeinde. Ze droegen t-shirts met daarop de tekst B U R G E R B E R A A D. De actiegroep pleit voor het instellen van een burgerberaad voor een eerlijker klimaatbeleid. Een grote politiemacht omsingelde de demonstranten

15.15 uur 15 september 2020

Dijkhoff: perspectief en optimisme in troonrede

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat de troonrede getuigt van "perspectief en optimisme". Dijkhoff schaart zich achter de boodschap dat Nederland zich "schrap moet zetten" voor de gevolgen van de coronacrisis, maar dat het land er uiteindelijk sterker uitkomt.

Ook vindt hij het "logisch en goed" dat de koning stilstond bij de "ellende" van de coronacrisis. "Je zou het haast vergeten op een zonnige dag als deze, maar corona domineert nog alles", zegt Dijkhoff. Hij vreest dat we de volle omvang van de economische crisis nog niet zien.

De komende tijd moet het kabinet vooral investeren om de crisis te boven te komen vindt Dijkhoff, maar er komt een moment dat de overheidsfinanciën weer op orde moeten komen. Nu worden er grote bedragen geleend om coronasteun te financieren. Dijkhoff denkt dat Nederland deze lening kan terugbetalen als de economie weer groeit. Wel moet het kabinet voorzichtig blijven met uitgaven in de komende jaren, vindt de VVD'er.

Daarnaast zegt Dijkhoff dat hij zich meer is gaan verdiepen in racisme en dat hij het goed vindt dat daar nu breder over wordt gesproken in de maatschappij. De koning noemde racisme "een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtstaat" tijdens de troonrede. Door veel te praten over onder meer Zwarte Piet is Dijkhoff tot het inzicht gekomen dat de figuur soms gebruikt wordt om "andere mensen het leven zuur te maken". "Laten we het leuk houden voor de kinderen", besluit hij.

15.12 uur 15 september 2020

CDA’er Heerma benadrukt saamhorigheid

De saamhorigheid en solidariteit die de koning in de troonrede benoemde, zijn belangrijk voor CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. De crisis heeft volgens hem de problemen in de economie blootgelegd die moeten worden aangepakt.

„We moeten naar een eerlijker economie”, aldus Heerma. Hij richt zijn pijlen dan onder meer op de woningmarkt waar starters moeilijk aan een huis komen en de arbeidsmarkt waar de zzp’ers het direct moeilijk kregen toen de crisis in het voorjaar uitbrak.

Voor het CDA heeft het liberalisme afgedaan. De partij pleit voor een nieuwe balans tussen markt, overheid en samenleving.

15.11 uur 15 september 2020

SP: mooie woorden over publieke sector, nu nog meer investeren

SP-leider Lilian Marijnissen heeft in de troonrede „heel veel mooie, terechte woorden” gehoord over de publieke sector, die volgens koning Willem-Alexander „van ons allemaal” is. „Des te teleurstellender vind ik het dan ook dat het kabinet daar wat mij betreft veel te weinig in investeert.”

Het zorgpersoneel bijvoorbeeld „moet het doen met een applaus en een eenmalige bonus”, terwijl een structurele loonsverhoging uitblijft. De SP komt later deze week tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer opnieuw met voorstellen om daar wat aan te doen, kondigt Marijnissen alvast aan.

De SP-leider noemt het wel „ontzettend verstandig dat dit kabinet niet de fouten maakt die vorige kabinetten hebben gemaakt, om in een crisis juist te gaan bezuinigen in plaats van investeren”. Maar dan moeten de investeringen wat haar betreft wel beter worden gekozen. „Linksom of rechtsom gaan de miljarden alsnog naar de bedrijven, in deze tijd kan dat echt niet.”

15.10 uur 15 september 2020

GroenLinks: solidariteit moet terugkomen in de begroting

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt dat solidariteit, waar de koning over sprak in de troonrede, ook centraal moet staan in de begroting voor het komende jaar. „Het was mooi hoe de koning ons land een hart onder de riem stak, met zijn woorden over veerkracht en solidariteit in deze crisistijd. Diezelfde solidariteit moet wat ons betreft terugkomen in de begroting: niet miljarden aan grote bedrijven geven, maar zorgpersoneel beter belonen en huren verlagen.”

Klaver vindt ook dat de aanpak van de klimaatcrisis voorop moet staan. „De koning sprak ook veel over jongeren en de nieuwe generatie. Als de regering die woorden meent dan moet er nu maximaal worden ingezet op de aanpak van de klimaatcrisis. Op daadkrachtig klimaatbeleid kunnen we niet nog langer wachten.”

14.33 uur 15 september 2020

SGP: realisme nodig met oplopende staatsschuld

De SGP vindt dat realisme nodig is over de Nederlandse financiën in deze coronacrisistijd, nu de staatsschuld heel snel oploopt. "Dat legt een zware hypotheek op de toekomst, met name de jongeren die nu een baan en een huis zoeken. De geldsluis is opengezet, maar het zou goed zijn als het kabinet helder maakt wanneer die weer wordt dichtgedraaid", zegt fractievoorzitter Kees van der Staaij in reactie op de troonrede.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

Van der Staaij vindt het "goed dat we nu financieel bijspringen, maar ik wil dat we dat in de toekomst kunnen blijven doen. We moeten dus echt weer terug naar het oude financiële normaal. Anders gezegd: kabinet, maak van de nood geen deugd!".

Eenverdieners betalen tot zes keer meer belasting dan tweeverdieners die hetzelfde inkomen hebben. Al jaren verzet de SGP zich tegen deze fiscaal stuitend oneerlijke behandeling. Het kabinet stelde bij de start in 2017 die kloof te willen verkleinen. "Helaas moet ik vaststellen dat de kloof onder dit kabinet nog steeds onaanvaardbaar groot is. En uit de cijfers in de miljoenennota en andere stukken blijkt dat vólgend jaar de kloof wéér wat dieper wordt. Dat is, gelet op wat er beloofd is, uiterst pijnlijk, vooral voor de gezinnen die het betreft", laat Van der Staaij weten.

14.11 uur 15 september 2020

Koning: schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag

Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag veroorzaakt door de coronacrisis. Dat zei koning Willem-Alexander dinsdag in de troonrede in de Grote Kerk in Den Haag. „Corona raakt ons allemaal.”

De terugslag zal over de lange termijn te merken zijn in de overheidsfinanciën en economie, aldus het staatshoofd. „Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden. Maar alle recente cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd.”

De Nederlandse economie en overheidsfinanciën zijn wel „veerkrachtig”. Daardoor heeft Nederland de eerste klap van de coronacrisis kunnen opvangen. De afgelopen jaren kende de begroting een flink overschot en de staatsschuld is teruggebracht.

Het kabinet maakt de keuze om nu niet te bezuinigen. Ze gaat juist „investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar”, aldus de koning.

Hij ging ook in op racisme en de rechtsstaat. „Een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is dat in ons land iemands huidskleur of naam nog steeds bepalend is voor zijn of haar kansen. Dat is onaanvaardbaar.” Het debat over racisme „schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling”.

13.53 uur 15 september 2020

Koningin Máxima hergebruikt jurk Claes Iversen

Koningin Máxima heeft voor de versoberde Prinsjesdag gekozen voor een jurk die ze al eens eerder droeg. Het gaat om een donkergele japon van Claes Iversen, een exemplaar dat ze ook droeg in 2018. Op verzoek van Máxima was de lange jurk met stroken voor haar achtste Prinsjesdag als koningin donkerder gemaakt, zegt modedeskundige Josine Droogendijk op Twitter.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

13.47 uur 15 september 2020

Koning: Schrap zetten voor gevolgen zware economische terugslag

Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag. Dat zei koning Willem-Alexander in de troonrede in de Grote Kerk in Den Haag.

beeld ANP, REMKO DE WAAL

De terugslag zal ook doorwerken in de overheidsfinanciën, aldus het staatshoofd. De Nederlandse economie en overheidsfinanciën zijn „veerkrachtig” en hebben de eerste klap van de coronacrisis kunnen opvangen.

13.30 uur 15 september 2020

Troonrede: Nederland verantwoordelijk, saamhorig en flexibel

Troonrede. beeld ANP, Koen van Weel

De koning in de Troonrede: Nederland heeft laten zien verantwoordelijk, saamhorig en flexibel te zijn tijdens coronacrisis.

13.27 uur 15 september 2020

Koninklijk paar aangekomen bij Grote Kerk

Na een korte rit door de binnenstad van Den Haag zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Grote Kerk aangekomen. Langs de route was het vooral stil aangezien er geen publiek aanwezig mocht zijn. Ook de traditionele erewachten en orkesten van de krijgsmacht langs de route waren niet van de partij.

Inmiddels is de koning de Troonrede aan het voorlezen.

12.33 uur 15 september 2020

Kamerleden arriveren bij de Grote Kerk

Eerste en Tweede Kamerleden zijn vanaf het Binnenhof op weg naar de Grote Kerk om daar de troonrede van de koning bij te wonen. Hoewel de kerk maar een paar honderd meter verderop is, worden de parlementariërs met busjes vervoerd. Ze krijgen politie-escorte.

Ank Bijleveld. beeld ANP, PHIL NIJHUIS

De eerste busjes zijn gearriveerd. Bij de kerk verzamelen de Kamerleden zich in een rijtje op de stoep, met 1,5 meter afstand, voordat ze naar binnen gaan.

Kamerleden van de ChristenUnie op weg naar de kerk. beeld ANP

12.21 uur 15 september 2020

Kijk live mee

Kijk hier naar de uitzending van de NOS.

nos

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

12.21 uur 15 september 2020

Kijkje achter de schermen

Eerste Kamer

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

11.47 uur 15 september 2020

Programma Prinsjesdag

Bekijk hier het programma van Prinsjesdag 2020.

11.34 uur 15 september 2020

Prinsjesdag dit jaar uitzonderlijk warm

Prinsjesdag wordt zomers en kent hoge temperaturen. In Den Haag, waar het parlementaire jaar dinsdag officieel wordt geopend, wordt het ’s middags rond de 30 graden. Daarmee wordt het de warmste Prinsjesdag sinds 1961, voorspelt Weeronline.

Volgens de weerdienst blijft het droog en waait het nauwelijks, waardoor het erg warm aanvoelt. Ook is er nauwelijks bewolking en de zonkracht is 4. Dat betekent dat de onbeschermde huid na een half uur kan verbranden.

Normaal is het op Prinsjesdag een graad of 18. Nog nooit eerder was Prinsjesdag officieel een tropische dag. De temperatuur op ‘de derde dinsdag van september’ stijgt gemiddeld eens in de vijf jaar tot boven de 20 graden. De hoogste temperatuur die ooit op Prinsjesdag werd gemeten is 28,7 graden.

In De Bilt, waar het KNMI is gevestigd, kan het dinsdag voor de zesde keer 30 graden of warmer worden in september. Dat gebeurde voor het eerst in 1901. Voor het laatst was dat het geval in 2016. Toen werd op 14 september een temperatuur gemeten van 31,4 graden.

11.33 uur 15 september 2020

Prinsjesdag-jubileum stalmeester Wassenaar valt anders uit

Stalmeester Bert Wassenaar viert dinsdag een opmerkelijk jubileum. De baas van het koninklijk vervoersdepartement en daardoor op Prinsjesdag verantwoordelijk voor onder meer de paarden en koetsen, ziet die voor het eerst in 25 jaar niet uitrijden op de derde dinsdag in september. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan met de auto naar de Grote Kerk. De Glazen Koets blijft in de Koninklijke Stallen.

Mogelijk dat Wassenaar al een voorgevoel had dat zijn zilveren jubileum als stalmeester en hoofdverantwoordelijke voor een goed verloop van de rijtoer op Prinsjesdag heel anders zou zijn als de 24 voorgaande afleveringen. Vorig jaar wilde Wassenaar in elk geval niet vooruitkijken. "Eerst maar eens dit jaar afhandelen. Daarna zien we wel", zei hij toen tegen het ANP.

Hij vertelde ook Prinsjesdag en alles wat daarbij komt kijken nog altijd te zien als het hoogtepunt van het jaar. Dat het spektakel dit jaar vanwege de coronacrisis achterwege blijft, is dan ook jammer. Niet alleen voor Wassenaar zelf, maar voor het hele staldepartement, dat overigens ook voor de auto's en het andere vervoer zorgt.

Wassenaar, in 1996 door koningin Beatrix aangesteld, heeft normaal gesproken een vrije rol in de Prinsjesdagstoet. Hij moet immers waar nodig kunnen corrigeren. Op de schimmel Mitch is hij ook voor het publiek goed herkenbaar. "Routine wordt het nooit", zei hij vorig jaar, al zal hij toen niet hebben verwacht dat er dit jaar helemaal geen rijtoer zou zijn.

11.32 uur 15 september 2020

Veel beveiliging en enkele oranje toeschouwers in Den Haag

Ondanks alle oproepen om op Prinsjesdag uit de Haagse binnenstad te blijven, staan er toch enkele toeschouwers in oranje kledij. In de stad is veel politie op de been, maar ze laten de koningshuisliefhebbers voorlopig met rust.

Johan Vlemmix is de enige oranjefan aan de poort bij paleis Noordeinde. De Brabander reed in alle vroegte vanuit Zuid-Limburg naar Den Haag om Prinsjesdag niet te hoeven missen. Met een goudkleurige zwemband, met daarop een miniatuur van de Gouden Koets, hoopt hij een glimp van het koninklijk paar te vangen. "Ik dacht met al die commotie rondom de koets: ik wil hem toch gewoon laten rijden vandaag." Vlemmix loopt dezelfde route als de Gouden Koets normaal rijdt. Van het paleis via de Grote kerk door naar de Ridderzaal dus. Of hij zijn route mag afmaken van de politie moet nog blijken. Voorlopig mag hij blijven staan.

Ook Dik Letsch (77) staat traditiegetrouw in de binnenstad van Den Haag. Letsch gaat al zeventig jaar onafgebroken. "Van het volkslied krijg ik kippenvel en ik houd van de sfeer op deze dag", zegt hij. Ook deze historisch stille editie laat hij niet aan zich voorbij gaan. "Het is een bijzondere dag", aldus Letsch. "De gezelligheid is weg. Maar het is traditie. Je moet er van maken wat je kan."

De rode loper ligt inmiddels uit bij paleis Noordeinde, waar dinsdagmiddag koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een auto aan een sterk uitgeklede rit naar de Grote Kerk beginnen. Richting de kerk is de hele route afgezet met wit beklede hekken. Op het Plein starten de terrassen op, maar is het verder uitgestorven. Ook is er nauwelijks oranje versiering te vinden in het centrum.

Belangrijkste momenten