Liveblog: Storm over hoogtepunt, code geel van kracht

+3

Nederland had woensdag te maken met de eerste herfststorm van dit jaar. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Liveblog laatste update 22.44 uur 13 september 2017
22.44 uur 13 september 2017

Gesloten

Dit liveblog wordt gesloten.

21.04 uur 13 september 2017

Goed werk van KNMI

De waarschuwingen van het KNMI waren niet onterecht, vindt weerman Gerrit Hiemstra.

19.11 uur 13 september 2017

Opvallend rustige avondspits

De avondspits verloopt woensdag opvallend rustig. Bij Amsterdam ontbreekt de avondspits volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) zelfs volledig. „Er is geen enkele dagelijkse file”, aldus de VID, die stelt dat dit in de herfstperiode zeer uitzonderlijk is.

17.19 uur 13 september 2017

Overal code geel

Nu ook op de Wadden code geel.

16.44 uur 13 september 2017

Code oranje voorbij

Code oranje is ten einde, op de Wadden na.

16.02 uur 13 september 2017

Uitwaaien in Castricum

Castricum

Storm aan de kust bij Castricum.

15.53 uur 13 september 2017

Vrachtwagens speelbal in herfststorm

De herfststorm lijkt het vooral gemunt te hebben op grote vrachtwagencombinaties. Op de Moerdijkbrug in de A16 nabij Rotterdam is een vrachtwagencombinatie geschaard. Het incident leidde tot zeker een uur vertraging voor het verkeer vanuit Rotterdam richting Breda, meldde de ANWB. Ook op de N50 bij de Eilandbrug bij Kampen waaide een vrachtwagencombinatie van de weg.

15.13 uur 13 september 2017

Buitenattracties Efteling dicht

Het attractiepark Efteling bij Kaatsheuvel heeft enkele hoge buitenattracties, waaronder de achtbanen, uit voorzorg gesloten wegens de herfststorm. Een woordvoerster zegt te hopen dat de attracties aan het eind van de middag weer open kunnen als de storm is geluwd.

15.11 uur 13 september 2017

Schipper Tanis wacht de storm af

Schipper Jan Tanis uit Goedereede schuilt in de haven van Scheveningen voor de pittige najaarsstorm. Bekijk een video van RD-verslaggever Gerard ten Voorde.

goedereede

13.55 uur 13 september 2017

Feesttent bezwijkt

De herfststorm is een feesttent in Afferden bij Nijmegen fataal geworden. Niemand raakte gewond. In de tent zouden komend weekend de Maas en Waalse Oktoberfeesten worden gehouden.

13.35 uur 13 september 2017

Landen tijdens de storm

Schiphol

Het vliegverkeer ondervindt hinder van de eerste herfststorm van dit jaar.

13.26 uur 13 september 2017

Visser in Weert geraakt door vallende boomtak

Een 49-jarige visser in Weert is gewond geraakt doordat een afgebroken boomtak op zijn tentje viel. De man die zijn hengel in de Zuid-Willemsvaart had uitgegooid, is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Uit het hele land komen meldingen binnen van omgewaaide bomen of grote takken die op de weg zijn gevallen. In Giessenburg viel een boom op een woonhuis. In Bleskensgraaf moest de brandweer uit voorzorg enkele zonnepanelen van een woning halen en in Dordrecht waaide de dakbedekking af van een pand aan de Bomkade.

13.25 uur 13 september 2017

Gewonden, schade en overlast door herfststorm

beeld ANP

Door de herfststorm die woensdag over Nederland raast zijn zeker twee mensen gewond geraakt. Beide slachtoffers vielen doordat bomen omver werden geblazen. De brandweer heeft het op veel plaatsen druk met stormschade. Ook op de weg gebeurden ongelukken door de harde wind. Lees meer

12.34 uur 13 september 2017

Meisje gewond door omwaaiende boom in Enschede

Een meisje is woensdag bij het Stedelijk Lyceum in Enschede gewond geraakt doordat ze onder een omvallende boom terechtkwam. De brandweer heeft haar bevrijd. Ze is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, zei een woordvoerster.

12.26 uur 13 september 2017

Boom valt op auto, man zwaargewond

In Amstelveen is een automobilist zwaargewond geraakt toen een boom omwaaide en op zijn auto viel. De brandweer heeft de man uit de auto gehaald en gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Het slachtoffer was de enige inzittende van de auto.

12.14 uur 13 september 2017

Storm vernielt tientallen tenten op Vlieland

Op Vlieland zijn tientallen tenten gesneuveld door de zware storm. Vooral tenten van mensen die een seizoensplaats hebben op camping Stortemelk, maar daar momenteel niet verblijven, moesten het ontgelden.

Op het Waddeneiland werd windkracht 10 gehaald. Dat was te merken, zegt campingbaas Jan van der Veen. „De regen gaat horizontaal over de camping.” Ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De campingbaas schat dat dertig tot veertig tenten kapot zijn gewaaid, hoofdzakelijk van mensen die er niet waren en dus geen maatregelen konden nemen.

Over de tenten die de storm wel hebben doorstaan maakt Van der Veen zich weinig zorgen. „Ik heb net nog koffie gedronken onder een luifel.”

11.55 uur 13 september 2017

Truck kantelt bij Genemuiden

beeld RD

Op de Nieuwe Weg tussen Hasselt en Genemuiden is woensdagmorgen een vrachtwagen geschaard. Ook tussen Hasselt en Zwartsluis kantelde een aanhangwagen van een vrachtauto.

11.35 uur 13 september 2017

Livebeelden van de storm

Nu.nl laat in een livestream beelden zien van de storm.

Live

11.25 uur 13 september 2017

Vallende boom mist auto op haar na

Een omvallende boom heeft een automobilist op een haar na gemist in Schiedam. De bestuurder kon net op tijd stoppen en kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Video

11.20 uur 13 september 2017

Visser in Weert geraakt door vallende boom

Een visser in Weert is gewond geraakt doordat een boom op zijn tentje viel. De man die zijn hengel in de Zuid-Willemsvaart had uitgegooid, is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Uit hele land komen meldingen binnen van omgewaaide bomen of grote takken die op de weg zijn gevallen. In Giessenburg viel een boom op een woonhuis. In Bleskensgraaf moest de brandweer uit voorzorg enkele zonnepanelen van een woning halen en in Dordrecht waaide de dakbedekking af van een pand aan de Bomkade.

10.14 uur 13 september 2017

Zware storm

10.09 uur 13 september 2017

Brandweer druk met meldingen

De eerste meldingen van schade door de herfststorm komen binnen. Het gaat vooral om veel afgewaaide takken en omgevallen bomen. Veel bomen zitten nog vol in het blad waardoor ze veel wind vangen. De brandweer heeft het er druk mee. Her en der zijn bomen ook op de weg gewaaid, soms met gevolgen voor het verkeer.

Zo is op de A9 (Amstelveen en Alkmaar) een aanhanger van een vrachtwagen omgewaaid. Rijkswaterstaat heeft juist afgeraden om met een aanhanger, caravan of lege truck de weg op te gaan. Twee rijstroken van de A4 (Amsterdam naar Den Haag) zijn dicht omdat er dakplaten op het asfalt liggen. De A13 (Delft naar Rotterdam) was even helemaal dicht omdat een boom op een rijdende auto viel. Er was alleen blikschade. In Mijdrecht waaide een boom om voor een winkel en in Woerden is uit voorzorg een boom gekapt. In Den Haag belandde een boom bovenop een auto en vernielden takken een bovenleiding van de tram.

Bomen versperren wegen verder in onder meer Krimpen aan den IJssel. In Schiedam heeft de wind een enorme boom uit de grond getrokken. Twee zwangere vrouwen kwamen met de schrik vrij toen zij op het laatste moment nog moesten remmen. Elders in die straat wordt uit voorzorg een boom verwijderd.

08.30 uur 13 september 2017

Omgevallen boom blokkeert A13

Een omgewaaide boom zorgt voor problemen op de A13 tussen Delft en Rotterdam. Alle drie banen richting Rotterdam zijn afgesloten, meldt de ANWB.

Het verkeer wordt nu via het tankstation omgeleid. Verkeer kan ook omrijden via de A4 naar Schiedam.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de storm pas op het einde van de ochtend zijn hoogtepunt bereikt. „De hele ochtend moeten weggebruikers nog extra alert zijn vanwege de storm”, laat een woordvoerder weten.

08.21 uur 13 september 2017

Problemen in Scheveningen

De brandweer in Scheveningen moet uitrukken om een strandpaviljoen te redden. 'Ik Had niet verwacht dat de wind zo krachtig zou worden', aldus een medewerker van strandclub Wij. De brandweer moest het tentzeil lossnijden om grotere problemen te voorkomen.

Video

07.23 uur 13 september 2017

Dijk Enkhuizen-Lelystad dicht

07.16 uur 13 september 2017

Weersverwachting van vandaag

Watch video!

07.12 uur 13 september 2017

Eerste herfststorm een feit

De windpaal bij IJmuiden heeft om 06:00 uur vanochtend als eerste stormkracht gemeten, windkracht 9. Er zijn al windvlagen van 102 km per uur waargenomen.

Nu, om zeven uur is er officieel sprake van de eerste herfststorm in ons land. Windkracht 9 wordt al een uur geregistreerd bij IJmuiden.

De storm houdt waarschijnlijk de hele ochtend en een goed deel van de middag aanhouden. De meeste overlast geven de zeer zware windstoten. Voor de kustprovincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Wadden- en IJsselmeergebied geldt code oranje voo zeer zware windvlagen van meer dan 100 km per uur. In het Waddengebied kan het tot een zeer zware storm komen, windkracht 10.

Maar volgens Weerplaza is ook langs de Noord-Hollandse kust een zeer zware storm de komende uren mogelijk want de stormdepressie Sebastian genaamd, neemt nog in activiteit toe.

07.08 uur 13 september 2017

Storm hindert Schiphol en veerdiensten

Luchthaven Schiphol heeft vanwege de ruige herfststorm een aantal start- en landingsbanen gesloten. Zo is de Polderbaan niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een forse beperking die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Hoofdgebruiker KLM heeft uit voorzorg al zestig vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten binnen Europa. Intercontinentale vluchten gaan wel door. Schiphol vraagt reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor actuele informatie.

Met name op de Wadden kan het spoken volgens de weerdiensten. Daarom heeft rederij Doeksen een groot aantal afvaarten over de Waddenzee geschrapt.

06.54 uur 13 september 2017

Windstoten van 100 km/h

06.51 uur 13 september 2017

Minder intercity's

De NS laat woensdag minder intercity’s op het traject Den Helder - Zaandam rijden als gevolg van de storm. Op het traject rijden twee in plaats van vier intercity’s per uur. Zo ontstaat er volgens de NS meer ruimte om eventuele problemen op het spoor op te lossen. Sprinters rijden volgens de dienstregeling.

06.51 uur 13 september 2017

KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten

Nederland krijgt woensdagochtend te maken met de eerste herfststorm van dit jaar. Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen voor zeer zware windstoten en veel neerslag vanaf het einde van de nacht tot in de middag.

Het KNMI heeft voor woensdag code oranje afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar komen door een westerstorm vanaf zes uur ’s ochtends tot in de middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km per uur mogelijk.

Belangrijkste momenten