Aantal coronapatiënten op ic voor derde dag op rij gestegen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Hoewel de pandemie in Europa over haar hoogtepunt heen lijkt, gelden nog tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan.

Liveblog laatste update 22.29 uur 15 juni 2020
22.29 uur 15 juni 2020

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog. Dinsdagochtend vervolgen we onze berichtgeving in een nieuw liveblog over de coronacrisis.

22.26 uur 15 juni 2020

Bruls: Horeca mag anderhalve meter niet laten versloffen

Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden. Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio’s. „Als stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - wordt gehouden, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden”, aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

Bruls. beeld ANP

Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. „We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn.”

Eerder liet de burgemeester van Nijmegen weten alleen bij excessen te handhaven. „Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. Wij horen dat vanuit heel het land, van noord tot zuid en van oost naar west. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen”, stelt Bruls na „twee weken ervaring”.

20.38 uur 15 juni 2020

„Europese landen betalen 750 miljoen voor vaccin”

Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk betalen samen 750 miljoen euro voor 300 miljoen doses van een coronavaccin van medicijnenfabrikant AstraZeneca. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, dat ook zegt dat de landen een optie hebben genomen op de aankoop van nog eens 100 miljoen doses van het middel.

Het gaat om een vaccin dat nog in ontwikkeling is en uiteindelijk ook gedeeld moet worden met andere Europese landen. Italië zou zelf ongeveer 185 miljoen euro betalen voor 75 miljoen doses. Het land zou dan een kwart van het verschuldigde bedrag neerleggen, voor een kwart van de bestelde partij vaccins.

Of de vier leden van de ‘vaccin-alliantie’ de order en de rekening in vier gelijke delen hebben verdeeld, wil het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid niet zeggen. Dat zou betekenen dat ook Nederland ruim 185 miljoen euro in het vaccin uit Oxford zou steken. Het ministerie zwijgt in alle talen over de prijs, om andere fabrikanten met wie het vaccinverbond onderhandelt niet in de kaart te spelen.

Ruud Dobber van AstraZeneca wil zich over de genoemde bedragen niet uitlaten. „We hebben heel duidelijk afgesproken dat we geen uitspraak doen”, zegt hij tegen Nieuws en Co op Radio 1. Wel geeft hij aan dat het vaccin tegen kostprijs wordt aangeboden en dat het om „een aantal euro’s” per vaccin gaat. Op de vraag of dat mogelijk zo’n drie euro is, antwoordt Dobber: „U bent warm”.

20.16 uur 15 juni 2020

Meer antistoffen gevonden die misschien werken tegen corona

Amsterdamse onderzoekers denken twee stoffen gevonden te hebben die misschien kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antilichamen die zijn aangetroffen in het bloed van Amsterdammers die zijn genezen van het virus. Volgens onderzoeksleider Marit van Gils zijn de antistoffen „honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen”.

De antistoffen kunnen pas op de markt worden gebracht als ze zijn getest, eerst bij proefdieren en daarna op mensen. De onderzoekers hopen dat de eerste proeven op mensen na de jaarwisseling kunnen beginnen. Bovendien blijven ze het bloed van ex-patiënten bestuderen om te kijken of ze nog meer antistoffen kunnen vinden.

Onderzoekers uit Utrecht en Rotterdam hadden eerder een andere antistof gevonden. Die stof werkte tegen SARS, een dodelijke ziekte die begin deze eeuw rondging.

SARS is de ‘oudere broer’ van het nieuwe coronavirus. Bij tests in het lab bleek de antistof het coronavirus onschadelijk te kunnen maken. Verdere experimenten moeten duidelijk maken of de stof ook bij mensen werkt tegen het coronavirus en of dit op de markt kan worden gebracht. Daarvoor werken ze samen met de Amerikaanse farmaceut Abbvie.

19.34 uur 15 juni 2020

Stijging dodental Italië geringste sinds begin maart

Italië heeft de geringste stijging van het aantal overleden coronapatienten gemeld sinds 2 maart. Het dodental door de virusuitbraak steeg maandag met 26 naar 34.371.

Italië behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Bij ruim 237.000 mensen is de afgelopen maanden vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Ruim 177.000 patiënten zijn alweer genezen.

Het Zuid-Europese land heeft na de Verenigde Staten, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk het hoogste officiële dodental. Italië staat veel lager in de lijst van landen die de meeste besmettingen hebben gemeld. De Italiaanse autoriteiten zeggen dat in totaal 2,864 miljoen mensen zijn getest op het virus.

19.30 uur 15 juni 2020

Bedrijf en corona: stretchtenten zijn populair

Grote evenementen en feesten zijn er niet meer. Eigenaar Peter de Ruiter (31) van Skippy-Rent uit Barneveld zoekt zijn heil nu in slimme oplossingen voor ruimtegebrek met overkappingen bij terrassen, sportscholen en bedrijven. „Of voor een feestje thuis. Uitgesteld bruiloften worden nu ingehaald.”

2020-06-15-ECO1-Bedrijf_en_corona15-8-FC_webUitgestelde bruiloften worden onder open overkapping ingehaald

18.18 uur 15 juni 2020

Hotelketen Postillion ontslaat een derde personeel

Hotel- en congrescentrumketen Postillion ontslaat ongeveer een derde van het personeel. Het bedrijf voorziet door de coronacrisis een omzet die 60 procent lager ligt dan vorig jaar en zegt noodgedwongen te moeten inkrimpen. Van de 350 werknemers worden ongeveer 110 werknemers ontslagen. Samen zijn deze mensen goed voor ongeveer zestig voltijdsbanen.

18.00 uur 15 juni 2020

Toerisme komt weer op gang

Veel EU-landen hebben maandag de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen. Het gaat onder meer om landen als België, Frankrijk en Duitsland. Ook zijn tot vreugde van ondernemers en klanten op veel plaatsen andere beperkingen versoepeld.

Zo liet onder meer de Franse regering de teugels weer wat meer vieren. Grenscontroles zijn gestaakt en horecazaken in Parijs mochten weer helemaal open. Zij mochten klanten de afgelopen tijd alleen op terrassen bedienen, maar daar is nu verandering in gekomen. „Het gaat een feest worden” , aldus de eigenaar van vier restaurants in de Franse hoofdstad.

De grens van Italië en Zwitserland bij Como. beeld EPA

Ook in Engeland kunnen meer ondernemers de deuren openen. Het gaat om zaken die het stempel niet-essentieel hadden gekregen, zoals boekwinkels en elektronicazaken. Zij kunnen voor het eerst sinds maart weer klanten ontvangen. Dat leidde op sommige plaatsen tot flinke rijen buiten winkels. Veel mensen droegen mondkapjes, meldden Britse media.

Op sommige plaatsen komt ook het toerisme weer op gang. Zo vlogen zo’n 190 Duitsers van Düsseldorf naar Mallorca. Daar wordt als proef voorlopig alleen een beperkt aantal Duitsers toegelaten. De eerste groep ‘testtoeristen’ kreeg een warm welkom van de lokale bevolking. „We wachten al vijf maanden en zijn dolblij dat het eindelijk zover is”, glunderde een vakantieganger.

Duitse toeristen trokken ook massaal naar buurland Denemarken. Daardoor ontstond een kilometerslange file. Het Noord-Europese land laat nog geen Nederlandse toeristen toe, maar inwoners van Duitsland, Noorwegen en IJsland zijn onder voorwaarden al wel welkom. Zij moeten wel een verblijf boeken van minstens zes nachten.
Ook andere landen houden beperkingen in stand. Zo wil Spanje de grenzen pas op 21 juni openen. Het onder toeristen populaire Griekenland versoepelt de maatregelen wel en laat meer internationale vluchten toe. „We wachten wanhopig op toeristen”, zei een medewerker van een souvenirwinkel in Fira, op het eiland Santorini. " Als de mensen niet komen, hoe moeten we dan overleven?”

Voor de coronacrisis staken dagelijks naar schatting zo’n 3,5 miljoen mensen een Europese binnengrens over. In het Belgische dorp Macquenoise deden tabakszaken weer goede zaken. Veel Fransen gingen de grens over om daar goedkoop te winkelen. „Het is het waard” , zei een klant die 200 kilometer had gereden om sigaretten te kopen.

17.53 uur 15 juni 2020

Kamer pint zich niet vast op miljard coronasteun voor Afrika

De Tweede Kamer wil geen bezuiniging op ontwikkelingshulp, maar een miljard euro extra steun voor Afrika om de coronacrisis daar te bestrijden lijkt er niet te komen. Dat kwam maandag naar voren uit een overleg met minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking).

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam op verzoek van de Kamer vorige maand met een spoedadvies. Daarin staat dat er een miljard extra vrijgemaakt moet worden om de gevolgen van het coronavirus in kwetsbare landen aan te pakken.

beeld EPA

Regeringspartijen ChristenUnie, CDA, D66 en oppositiepartij SGP vragen het kabinet in een motie het AIV-advies als "leidraad" te gebruiken. "We pinnen ons op dit moment niet vast aan een bedrag", zei Joël Voordewind van de ChristenUnie toen de PvdA om een toelichting vroeg.

De vier partijen keren zich tegen bezuinigingen op ontwikkelingshulp. In de motie wordt het kabinet opgeroepen "een oplossing aan te dragen voor het tegengaan van dreigende vergaande bezuinigingen". Bijna de hele Kamer wil niet dat er gesneden wordt in de hulp aan arme landen.

De coalitie is verdeeld over het AIV-advies, waardoor een kabinetsreactie tot ergernis van de Kamer op zich laat wachten. De VVD wil geen extra geld vrijmaken. "Wij zijn al genereus", verklaarde de liberaal Arne Weverling. Hij wees erop dat Kaag al 100 miljoen heeft vrijgemaakt voor steun aan kwetsbare landen en dat de Europese Commissie ook miljarden heeft gereserveerd om die landen door de crisis te loodsen.

Kaag hangt een bezuiniging boven het hoofd. In het regeerakkoord is afgesproken dat haar begroting is gekoppeld aan het bruto nationaal inkomen. Als dat groeit, stijgt haar budget, maar bij krimp gaat haar begroting omlaag. Door de coronacrisis kan dat weleens oplopen tot een bezuiniging van 1,3 miljard, waarschuwde Voordewind.

17.12 uur 15 juni 2020

„Vertrouwen consumenten in woningmarkt omgeslagen”

Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt is in mei omgeslagen. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis haar Eigen Huis Marktindicator, die stevig daalde ten opzichte van maart. Volgens de belangenvereniging verwacht een op de zes Nederlanders dat de huizenprijzen gaan dalen en is het jaren geleden dat de stemming op de woningmarkt zo negatief was.

De Marktindicator van VEH daalde in mei 8 punten ten opzichte van maart en kwam uit op een stand van 98. Daarmee denken Nederlanders nu negatief over de woningmarkt. Een stand van 100 is bij de index neutraal, terwijl alles daarboven op optimisme wijst.

De coronacrisis heeft veel invloed op het sentiment. Ruim driekwart van de respondenten geeft aan dat de onzekerheid over de omvang van de economische recessie hun stemming beïnvloedt. Desondanks noemde 42 procent van de ondervraagden het in mei geen goede tijd om een huis te kopen, terwijl dat in april nog 48 procent was.

16.56 uur 15 juni 2020

„Onduidelijkheid voor burgers dreigt in tijdelijke coronawet”

De Raad voor de Rechtspraak vindt dat veel normen in de nieuwe tijdelijke coronawet ruim zijn geformuleerd. Daardoor dreigt het gevaar dat burgers niet weten aan welke regels zij zich moeten houden. In een wetgevingsadvies heeft de raad het kabinet gevraagd om meer duidelijkheid over de gevolgen van het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 voor burgers en hun grondrechten. Met het wetsvoorstel wil het kabinet voor de langere termijn afspraken maken over de te nemen maatregelen om corona te bestrijden.

De raad zegt er begrip voor te hebben dat het wetsvoorstel onder grote druk tot stand is gekomen en snapt ook dat een wet noodzakelijk is. Maar grondrechten - zoals recht op privacy, vrijheid van vereniging, vergadering en betoging en godsdienstvrijheid - mogen niet op de tocht komen te staan en vragen om zorgvuldigheid. In de toelichting bij het wetsvoorstel mist de raad een uitgebreide toets aan de Grondwet en internationale (mensenrechten)verdragen.

16.22 uur 15 juni 2020

Koning op bezoek bij BOA's

Willem-Alexander is maandagmiddag langsgegaan bij Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) van team Handhaving gemeente Leiden, en politiemensen met wie de BOA’s nauw samenwerken. De koning kreeg onder meer uitleg over hun werkzaamheden en leerde over de impact van de coronacrisis daarop.

414415820Koning Willem-Alexander op bezoek bij BOA's in Leiden

16.21 uur 15 juni 2020

Docenten: Afstand houden lukt scholieren niet goed

Op veel middelbare scholen lukt het scholieren niet goed om de voorgeschreven 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. In een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft 62 procent van de ondervraagde medewerkers aan dat het afstand houden „niet goed lukt”. Van de 2787 respondenten zegt 35 procent dat de leerlingen op hun school zich „wel grotendeels, maar niet helemaal” aan de regel houden, 3 procent vindt dat het helemaal goed gaat.

Personeelsleden lukt het over het algemeen wel - of in elk geval grotendeels - om afstand te houden van elkaar en de leerlingen. Van de ondervraagden is 87 procent sinds de openstelling weer fysiek op school geweest, de overige 13 procent bleef thuiswerken. Ook de meeste medewerkers die aangeven binnen een risicogroep te vallen, zijn weer naar school gegaan.

Ruim een op de drie mensen die de vragenlijst invulden behoort zelf tot een groep die hogere risico’s loopt door het coronavirus óf heeft een gezinslid dat tot de risicogroep hoort. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, chronische longaandoeningen of mensen boven de zeventig jaar.

16.04 uur 15 juni 2020

Aantal coronapatiënten op ic voor derde dag op rij gestegen

Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten op de intensive care gestegen. Op de afdelingen liggen momenteel 87 patiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er acht meer dan op zondag en veertien meer dan afgelopen vrijdag. Het is de eerste keer sinds de piek van de coronacrisis begin april dat het aantal coronapatiënten op de ic’s drie dagen op rij toeneemt.

15.42 uur 15 juni 2020

Geen toezeggingen Grapperhaus over kerken

Ook richting de Tweede Kamer laat minister Grapperhaus van Eredienst in het midden op welke versoepelingen van de strenge regels voor religieuze samenkomsten kerken binnenkort kunnen hopen.

IMG-20200608-WA0001Grapperhaus doet ook Tweede Kamer geen toezegging over kerken

15.37 uur 15 juni 2020

„Betaal rekening coronacrisis met einde aan belastingontwijking”

De rekening voor de coronacrisis moet worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking. Dat stellen topeconomen zoals de Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de Fransman Thomas Piketty in een rapport voor ICRICT, de organisatie die zich inzet voor een eerlijkere belastingstelsel. „Er moet een einde komen aan een tijdperk van belastingparadijzen en alsmaar lagere belastingtarieven”, is de boodschap van het rapport, waaraan ook Oxfam Novib bijdroeg. Nederland is volgens ICRICT een belastingparadijs.

Volgens het onderzoek belandt wereldwijd zo’n 40 procent van bedrijfswinsten in belastingparadijzen. Dat betekent een verlies van belastinginkomsten van ruim 500 miljard dollar. De Europese Unie loopt jaarlijks bijna 25 miljard dollar aan inkomsten mis vanwege belastingontwijking door Amerikaanse bedrijven, aldus het rapport.

15.03 uur 15 juni 2020

Vakantie in Europa weer mogelijk: waar moet je rekening mee houden?

Binnen een flink deel van Europa is reizen sinds maandag weer toegestaan. Het negatieve reisadvies is voor zeventien Europese landen opgeheven. Waar moet je als reiziger rekening mee houden?

2020-06-15-VP1-grens-open-5-FC_webVakantie in Europa weer mogelijk: waar moet je rekening mee houden?

14.52 uur 15 juni 2020

Duitse overheid neemt belang in ontwikkelaar coronavaccin CureVac

De Duitse overheid neemt voor 300 miljoen euro een belang in biotechnoloog CureVac, die bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Daarbij krijgt de overheid een belang van 23 procent in de Duitse onderneming.

De investering werd aangekondigd door minister van Economische Zaken Peter Altmaier en loopt via de staatsontwikkelingsbank KfW. Volgens Altmaier moet de investering de Duitse biotechsector versterken en zal Berlijn geen enkele invloed hebben op de zakelijke beslissingen van CureVac.

In maart waren er nog berichten dat de Amerikaanse overheid de exclusieve rechten op een mogelijk coronamiddel van CureVac wilde kopen, wat naar verluidt weerstand in de Duitse regering wekte. Duitsland heeft inmiddels nieuwe regels ingevoerd om ongewenste buitenlandse overnames van farmacie- en biotechbedrijven tegen te houden.

Wereldwijd zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van vaccins of medicatie tegen het coronavirus, waaronder de Britse farmaceut AstraZeneca en het Franse Sanofi.

14.51 uur 15 juni 2020

Duitsland wil Nederland meteen weer helpen met corona

Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat zich een tweede coronagolf aandient, zal Duitsland geen moment aarzelen om Nederland opnieuw te helpen met de opvang van coronapatiënten. Omgekeerd zal Nederland Duitsland zonder uitstel helpen als de gelegenheid zich voordoet.

Dat hebben minister Martin van Rijn van Medische Zorg en zijn Duitse ambtgenoot Karl-Josef Laumann van Noordrijn-Westfalen elkaar maandag in het Duitse Münster beloofd. De Nederlandse regering liet maandag duizenden nieuwe haringen uitdelen op het terrein van de Universiteitskliniek in Münster als „grote dank” voor de opvang van 58 Nederlandse coronapatiënten op de ic-afdelingen van Duitse ziekenhuizen.

Het was maandag precies tien weken geleden dat de eerste Nederlandse patiënten in Duitsland werden opgevangen. „Negen Nederlanders zijn helaas overleden. De anderen zijn weer thuis en het gaat beter met ze”, vertelde Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in de Duitse stad. „Het waren begin april donkere dagen. We hielden met het ergste rekening. Ik vergeet nooit meer wat de fantastische solidariteit van Duitsland toen voor ons betekende.” Binnen een weekend was de Duitse assistentie geregeld, mede door onderlinge vriendschappen.

Noordrijn-Westfalen heeft ongeveer net zoveel inwoners als Nederland. Maar de deelstaat beschikt over 6000 ic-bedden. „We bereiden ons al tien jaar voor op ouder wordende inwoners die meer zorg nodig hebben. En aan het begin van de coronacrisis hebben we het aantal bedden nog fors uitgebreid, maar gelukkig waren al die bedden niet nodig”, aldus Laumann. Intensivisten in Nederland willen er volgens Kuipers zeker 550 ic-bedden bij hebben.

„We zijn dankbaar”, benadrukte Van Rijn. „Toen het echt nodig was, was er geen enkele drempel of bureaucratie. We zullen onze vriendschap en samenwerking uitbreiden om de gezondheidszorg aan beide zijden van de grens steeds verder te verbeteren.”

14.49 uur 15 juni 2020

Ryanair breidt aanbod in juli uit in Nederland

Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair gaat vanaf 1 juli weer meer vluchten aanbieden in Nederland. Op dit moment vliegt Ryanair vanaf Schiphol alleen op en neer naar Dublin, maar begin volgende maand hervat de Ierse prijsvechter bijna alle routes in Nederland.

Ryanair hervat de vluchten naar vooral vakantiebestemmingen in onder meer Spanje, Italië, Portugal en Griekenland. De maatschappij vliegt vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht.

Vanwege de coronacrisis stopten veel luchtvaartmaatschappijen met het grootste gedeelte van hun vluchten.

14.48 uur 15 juni 2020

Schiphol vervoerde in mei 97 procent minder passagiers

Luchthaven Schiphol heeft de passagiersstroom in de maand mei nagenoeg zien opdrogen. Vorige maand reisden 208.286 reizigers van en naar de luchthaven. Dat is op jaarbasis een daling van 97 procent. Mei 2019 was goed voor 6,4 miljoen passagiers.

Het aantal vliegbewegingen op de luchthaven kwam uit op 5878, ten opzichte van een jaar geleden is dat een daling met 87 procent. Het aantal vrachtvluchten steeg wel, met 1318 tot een totaal van 2543. Vooral van en naar Noord-Amerika en Azië werden meer vrachtvluchten uitgevoerd.Dit zorgde niet voor hogere vrachtvolumes. Dat komt mede doordat doorgaans veel van de vracht met passagiersvluchten meekomt. Op jaarbasis daalde de vrachtvolumes met 22 procent.

beeld ANP

Schiphol benadrukt dat de drukte op de luchthaven gedurende de maand toenam. Op de rustigste dag begin mei ging het om 4000 reizigers en 2100 ton vracht. Eind mei ging het om 10.000 reizigers en 3500 ton vracht.

Ook begin juni zijn er volgens Schiphol dagelijks zo’n 10.000 reizigers en ruim 200 vluchten. De verwachting is dat de passagiersstroom verder aanzwelt tot wel 40.000 passagiers per dag verdeeld over 350 dagelijkse vluchten. In dezelfde periode vorig jaar verwelkomde de luchthaven ruim 210.000 reizigers en waren er bijna 1450 vluchten per dag.

14.00 uur 15 juni 2020

Dodental coronavirus stijgt met zes

Nog eens zes mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6065. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met drie naar 11.831. Het totaal aantal coronagevallen nam met 165 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.948 mensen.

13.56 uur 15 juni 2020

‘Duitsland wil nog eens 62 miljard ophalen voor steunhulp’

De Duitse regering wil naar verluidt nog eens 62 miljard euro ophalen met de uitgifte van schuldpapier. Het geld is nodig om de kosten te dekken van de steunmaatregelen om de coronacrisis te beteugelen. Berlijn moet voor de extra miljarden wel toestemming hebben van het parlement.

De uitgifte van schuldpapier dit jaar zal 218 miljard euro bedragen, aldus ingewijden rond het proces. De officiële aankondiging moet nog worden gedaan.

Het kabinet van bondskanselier Angela Merkel zal woensdag de aanvullende begroting ondertekenen, voordat deze ter goedkeuring aan het parlement wordt voorgelegd. Eerder deze maand stemde de coalitie in met een steunpakket van 130 miljard euro om de consumentenbestedingen op korte termijn te stimuleren en bedrijven weer te laten investeren.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft meermaals gezegd dat de financieringsbehoeften van Duitsland beheersbaar zijn en dat de regering ook kan terugvallen op ongebruikte middelen.

De huidige financieringsbehoeften van Duitsland staan tegenover jaren van strenge begrotingsdiscipline. In maart stemde het parlement al in met een extra schuld van 156 miljard euro. De Duitse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,3 procent.

13.39 uur 15 juni 2020

Verkeerschaos na heropening Grieks-Bulgaarse grens voor toeristen

De opening van de Griekse landsgrens met Bulgarije voor toeristen heeft maandag geleid tot een verkeerschaos. Zowel vakantiegangers als arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië wachten in kilometerslange files om Griekenland in te komen, meldt de Griekse publieke omroep.

Vanwege het coronavirus werden de grensovergangen tussen Griekenland en zijn buurlanden in maart gesloten. De grens met Bulgarije is als eerste weer geopend. Vanuit Turkije, Noord-Macedonië en Albanië is het vooralsnog niet mogelijk om Griekenland in te rijden.

Begin juli gaan ook die grenzen weer open, melden bronnen rond het ministerie van Toerisme in Athene.

13.38 uur 15 juni 2020

Gedetineerden kunnen weer bezoek ontvangen

Gedetineerden in alle gevangenissen kunnen weer bezoek ontvangen. Ook is er weer „incidenteel” verlof mogelijk, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten. Het bezoek moet voorlopig wel achter plexiglas blijven.

De bezoeken die drie gevangenissen de afgelopen twee weken op proef hebben toegestaan, hebben goed uitgepakt, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Er zijn geen gedetineerden besmet geraakt. Iedereen houdt zich aan de regels.

13.28 uur 15 juni 2020

‘Minder huishoudens bezorgd over financiële gevolgen corona’

Nederlanders lijken zich minder zorgen te maken over de coronacrisis dan twee maanden geleden. Voor een ruime meerderheid van de huishoudens is er sinds het begin van die crisis financieel weinig veranderd.
Dat meldt het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting op basis van een onderzoek onder duizend mensen. Hield in april een op de vijf huishoudens rekening met een inkomensdaling, nu is dat een op de tien. Zij verwachten er tot zo’n 30 procent in inkomen op achteruit te gaan.

Jongeren tot 35 jaar maken zich duidelijk meer dan gemiddeld zorgen over zaken als baanbehoud en inkomen. Ook vrezen ze meer dan andere leeftijdsgroepen dat ze hun spaargeld helemaal zullen moeten aanspreken.

12.56 uur 15 juni 2020

Artsen: kind met snottebel kan gewoon naar de opvang

Het is niet nodig dat kinderdagverblijven ieder kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje naar huis sturen, of dat ze niet naar de opvang mogen worden gebracht. Kleine kinderen hebben vaak dergelijke klachten en de risico’s dat ze andere kinderen ziek maken zijn „acceptabel laag”, zeggen de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland.

De twee medische verenigingen roepen op om de landelijke regels, waar kinderdagverblijven zich aan houden, te veranderen. Als een kind niet naar de opvang kan, is dat niet goed voor zijn of haar ontwikkeling, zeggen de NVIB en AJN. Bovendien moeten ouders van een snotterig kind thuisblijven, wat niet goed is voor de economie.

Volgens de organisaties worden de laatste tijd opvallend veel baby’s, dreumesen en peuters getest op het coronavirus. Dat gebeurt niet omdat een arts zegt dat het nodig is, maar zodat ouders na een negatieve test het kindje weer naar de opvang kunnen laten gaan. „De test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend”, aldus de NVIB en AJN. Ze stellen ook dat de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen de corona-uitbraak en dat de testcapaciteit op andere plekken harder nodig is.

De groepen stellen voor om kinderen alleen te weren van de opvang wanneer een volwassene uit de directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Als de test van de volwassene negatief is, zou het kind weer naar de opvang kunnen. Bovendien opperen ze om 0- tot 4-jarigen alleen te testen wanneer ze niet alleen verkouden zijn, maar ook koorts hebben.

12.55 uur 15 juni 2020

Noorwegen stopt met corona-app na kritiek privacywaakhond

De Noorse overheid stopt met de inzet van een corona-app en wist alle data die tot nog toe met de app zijn verzameld. Het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid maakte maandag bekend dat het die beslissing neemt naar aanleiding van kritiek van ’s lands privacywaakhond.

De Noorse evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het nut van het verzamelen van privacygevoelige gegevens voor het volgsysteem niet meer opweegt tegen de bezwaren daartegen, nu er nog nauwelijks nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus bijkomen.

„Wij zijn het niet eens met de evaluatie van de privacywaakhond, maar we zullen alle data wissen en de app in de ijskast zetten als gevolg van de evaluatie”, aldus het Instituut voor Volksgezondheid. „We zijn als gevolg hiervan minder voorbereid op een verspreiding van het virus, nu we tijd voor ontwikkeling van, en proeven met de app kwijtraken.”

Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het nieuwe coronavirus tot nu toe bij 8.631 Noren vastgesteld. Van hen zijn er 242 overleden.

11.38 uur 15 juni 2020

Grapperhaus na bezoek ggiN: Zaak van kerken extra bepleiten

De gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld kreeg zondagavond hoog bezoek. Minister Ferd Grapperhaus woonde een dienst bij en ging voor de preek kort in gesprek met ds. J. Roos en twee kerkenraadsleden. „Hij heeft niets toegezegd, maar zei wel dat hij voortvarend de kwestie van een verdere verruiming wil oppakken”, meldt scriba H. Morren desgevraagd.

ANP-413146926_webGrapperhaus na bezoek ggiN: Zaak van kerken extra bepleiten

11.28 uur 15 juni 2020

‘Aantal vacatures teruggelopen sinds maart’

Het aantal vacatures is sinds begin maart flink gekrompen. De daling op de banenmarkt begon al voor de coronacrisis en is sindsdien harder gedaald. Dat meldt databedrijf Intelligence Group op basis van een analyse van Jobdigger.

Ten opzichte van januari 2020 is de krimp op de vacaturemarkt 38 procent en sinds maart 28 procent. Afgelopen week waren er volgens Intelligence Group in Nederland ruim 36.342 nieuwe onlinevacatures.
Eerder meldde vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers dat het aantal vacatures in de eerste week van juni niet verder is gedaald. In sommige sectoren was zelfs een verbetering te zien.

11.21 uur 15 juni 2020

Export eurozone hard gedaald in april door crisis

De export van de eurozone is in april zeer sterk afgenomen vanwege de lockdownmaatregelen in veel landen tegen verspreiding van het coronavirus. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat was sprake van een daling met 29,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Vooral de export van landen in de eurozone naar andere lidstaten van de Europese Unie stond zwaar onder druk. Maar ook de uitvoer van de eurolanden naar buiten de EU zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk ging omlaag.

De import van de negentien eurolanden kromp op jaarbasis met 24,8 procent. Het handelsoverschot bedroeg 2,9 miljard euro.

09.32 uur 15 juni 2020

Hoger onderwijs verplaatst zich naar de laptop

Na drie maanden openden het mbo en het hoger onderwijs deze maandag weer voorzichtig de deuren – voor praktijklessen en toetsen. Ook volgend studiejaar vinden de lessen nog grotendeels vanachter het beeldscherm plaats. En zelfs als de coronacrisis voorbij is, zal het onderwijs digitaler zijn dan ooit.

2020-06-15-BIN2-mbo-5-FC-V_webHoger onderwijs verplaatst zich naar de laptop

09.25 uur 15 juni 2020

Tokio vreest voor tweede besmettingsgolf

Een nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen in Tokio voedt de vrees voor een tweede besmettingsgolf. Volgens de Japanse televisiezender NHK is het aantal dagelijkse nieuwe infecties maandag met 48 gevallen gestegen en ligt het nu al twee dagen achter elkaar boven de veertig. Op de beurs van Tokio zorgde de hernieuwde stijging van besmettingen aan het begin van de week voor een daling van de prijzen.
Het nachtelijke amusementsdistrict Shinjuku in Tokio met zijn gastvrouwenbars wordt aangewezen als probleemzone. Twintig van de 48 nieuwe besmettingen die maandag werden gemeld, werden vastgesteld bij onder andere werknemers van dergelijke clubs, aldus lokale mediaverslagen.

Japan had eind mei de noodtoestand in het hele land opgeheven, omdat de crisis bijna onder controle was. Tijdens de noodtoestand werd de bevolking opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven. Avondklokken zoals in Europa zijn wettelijk niet toegestaan. Vanwege de pandemie zijn de voor deze zomer in Tokio geplande Olympische Spelen uitgesteld tot volgend jaar.

07.00 uur 15 juni 2020

Crisis zorgt voor daling export met 11 procent in april

De export van goederen werd in april hard geraakt door de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een daling van de volumes met 11,2 procent. Dat betekende de grootste krimp na juni 2009. Verder zijn volgens het statistiekbureau de omstandigheden momenteel nog minder gunstig dan in april.

In april werden onder meer minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. De daling van de export van producten van Nederlandse makelij was groter dan die van de wederuitvoer. Verder was het volume van de import in april 8 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit is de grootste krimp na oktober 2009. Bij de invoer ging het met name om minder transportmiddelen, machines en kleding.

Dat de omstandigheden momenteel minder zijn dan in april, komt volgens het CBS vooral doordat de krimp van de Duitse industriële productie veel groter was. Verder zijn ondernemers in Nederland, maar ook in Europa, in doorsnee minder te spreken over hun buitenlandse orderposities. Ook het vertrouwen van Europese ondernemers, in het bijzonder de Duitse zelfstandigen, was negatiever.

De export van goederen maakt ongeveer driekwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks.

06.54 uur 15 juni 2020

RIVM meldt twee nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn de afgelopen 24 uur twee nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Daarmee komt het officiële dodental op 6059. De GGD’en in het land hebben zes nieuwe ziekenhuisopnames doorgegeven.

Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het totaalaantal coronabesmettingen nam toe met 143. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.783 mensen. Het aantal ziekenhuisopnames staat nu op 11.828.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Het RIVM houdt er rekening mee dat niet iedereen dat ook doet, waardoor er in Nederland waarschijnlijk meer coronabesmettingen zijn dan bekend is.

06.53 uur 15 juni 2020

Aantal coronapatiënten op ic opnieuw iets toegenomen

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met twee toegenomen tot 79. Intensivisten behandelen daarnaast 553 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 632 mensen op een ic liggen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

„De COVID-ic-bezetting is voor de tweede dag op rij licht gestegen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag.”

Het aantal COVID-opnames buiten de ic staat op 278. Dat zijn er 11 minder dan gisteren. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt snel. Dit komt onder meer doordat mensen die eerst op een intensive care lagen en daar opgeknapt zijn, nu genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis helemaal te verlaten.

06.52 uur 15 juni 2020

Amerikaanse staten zien recordtoenames coronagevallen

Het nieuwe coronavirus blijft in veel Amerikaanse staten om zich heen grijpen. De autoriteiten in Alabama en Florida maakten zaterdag voor de derde dag op rij melding van een recordaantal nieuwe besmettingen. In Oklahoma gebeurde dat voor de tweede dag op rij.

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de corona-uitbraak. Bij ruim 2 miljoen mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen en zeker 115.000 patiënten zijn overleden. In het hele land zijn zaterdag ongeveer 25.000 nieuwe besmettingen vastgesteld: het hoogste aantal voor een zaterdag sinds 2 mei.

De stijging van het aantal coronabesmettingen dat aan het licht komt, kan te maken hebben met het feit dat steeds meer mensen worden getest op het virus. Het aantal ziekenhuisopnames neemt echter ook toe, onder meer in staten als Arkansas, Noord-Carolina, Texas en Utah. Dat kan niet worden verklaard door een toename van het aantal testen.

Veel staten hebben de afgelopen tijd beperkingen opgeheven die verspreiding van het virus moesten voorkomen. De pandemie heeft gezorgd voor enorme economische schade en een torenhoge werkloosheid. Bestuurders staan daardoor onder druk om de economie weer op gang te helpen.

Gezondheidsfunctionarissen hebben Amerikanen opgeroepen mondkapjes te dragen en grote bijeenkomsten te vermijden. Toch gingen mensen op veel plaatsen massaal de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld en racisme. Die protesten volgden op de dood van de zwarte arrestant George Floyd.
Ook president Donald Trump wil weer een grote bijeenkomst houden met aanhangers. Dat moet zaterdag gaan gebeuren in Tulsa. Bezoekers moeten wel toezeggen dat ze zijn campagne niet zullen aanklagen als ze daar het coronavirus oplopen.

06.50 uur 15 juni 2020

Macron: eerste overwinning geboekt in strijd tegen coronavirus

De maatregelen tegen het coronavirus worden maandag versoepeld in de Franse hoofdstad Parijs. Dat maakte president Emmanuel Macron bekend. Hij stelde in een toespraak dat de strijd tegen de epidemie nog niet achter de rug is, maar dat al wel een eerste overwinning is geboekt.

Macron zei dat vanaf maandag het hele Franse vasteland tot de „groene” zone zal worden gerekend, waaronder ook Parijs. Dat betekent dat cafés en restaurants daar met minder beperkingen te maken krijgen. Ze mochten de afgelopen tijd alleen klanten ontvangen op terrassen, maar kunnen nu weer helemaal open.
De Franse autoriteiten gebruikten een kleurensysteem om aan te geven hoe groot het risico in bepaalde regio’s was op verspreiding van het coronavirus. Groen geldt als een laag alarmniveau. In overzeese gebieden als Mayotte en Frans-Guyana, dat grenst aan Suriname, blijft code oranje wel van kracht.

Frankrijk behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. Er overleden in enkele maanden tijd bijna 30.000 mensen door het virus en de regering verwacht dat de economie dit jaar krimpt met 11 procent. Macron beloofde dat burgers niet via belastingverhogingen zullen opdraaien voor de kosten van het redden van bedrijven en banen.

De president zei ook dat hij Europa minder afhankelijk wil maken van landen als de Verenigde Staten en China. Hij stelde dat tijdens de coronacrisis kwetsbaarheden aan het licht zijn gekomen. „Onze afhankelijkheid van andere continenten om bepaalde goederen te krijgen.”

Macron betoogde dat een nieuwe economisch model nodig is, waarin meer op eigen bodem wordt geproduceerd. „Zodat we minder afhankelijk zijn van anderen.”

De president reageerde ook op de recente protesten tegen politiegeweld en racisme. Macron beloofde dat zal worden opgetreden tegen discriminatie, maar hij wil niets weten van het weghalen van standbeelden. De beeltenissen van historische en soms omstreden figuren zijn in verschillende landen het doelwit geworden van demonstranten.

„De Republiek zal geen enkele naam uit haar geschiedenis uitwissen”, zei Macron. „Het zal geen van haar kunstwerken vergeten en geen standbeelden neerhalen.”

06.48 uur 15 juni 2020

Geen nieuwe besmettingen bij verpleeghuizen bezoekersproef

In de eerste verpleeghuizen die in beperkte vorm bezoekers mochten ontvangen, zijn geen nieuwe coronabesmettingen aangetroffen. Dat blijkt uit een evaluatie van de eerste tientallen locaties die de afgelopen tijd open gingen voor bezoek.

De evaluatie is naar zorgminister Hugo de Jonge gestuurd, bevestigt zijn ministerie na berichtgeving door de NOS. In het verslag staat wel dat de regeling lastig uit te voeren is en de angst voor nieuwe besmettingen onder personeel niet wegneemt. De 26 locaties die vanaf 11 mei meedoen aan een pilot en 50 andere verpleeghuizen die sinds eind mei bezoek mogen ontvangen zijn geëvalueerd.

Vanaf maandag mogen bewoners van verpleeghuizen meerdere bezoekers ontvangen, mits ze coronavrij zijn en voorbereid zijn op bezoek. Op minder dan 100 van de 2500 locaties is nog een coronabesmetting, laat het ministerie weten. Het kabinet kondigde in maart aan dat verpleeghuizen dicht moesten voor bezoek. Het coronacirus greep genadeloos om zich heen in verpleeghuizen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het virus.

06.48 uur 15 juni 2020

Zorgen om naleving coronamaatregelen in de horeca

De veiligheidsregio’s maken zich zorgen over de naleving van de coronamaatregelen in de horeca. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad zondagavond. Op meerdere plaatsen zijn dit weekend boetes uitgedeeld en op een enkele plaats zijn etablissementen gesloten. „Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen”, stelt Bruls.

„Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald”, staat in verklaring. „Met de vakantieperiode in aantocht willen we graag iedereen de gelegenheid geven om op een terrasje te zitten of een hapje te gaan eten. Maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren en daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor. Zolang we nog niet van het coronavirus af zijn, is het essentieel dat we ons allemaal aan de coronamaatregelen blijven houden: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat de zorgen onder horecaondernemers ook snel groter worden. „We ontvangen verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven.” De discussie moet daarom volgens KHN gaan over hoe bereid mensen zijn zich nog aan de regels te houden. „Als je kijkt naar hoe de samenleving zich beweegt, dan moeten we echt met elkaar constateren dat we buiten echt meer ruimte moeten geven aan ondernemers en verder moeten versoepelen.”

Het draagvlak voor de restricties neemt bij zowel ondernemers als gasten in rap tempo af, constateert KHN. „Het is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties en het ondernemersvertrouwen is in een week tijd dan ook sterk gedaald. Horecaondernemers hebben er problemen mee dat er met twee maten wordt gemeten; de horeca is de enige branche die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek.”

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei vrijdag al op een eerder versoepelingspleidooi van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland er niet aan te willen. Hij stelde toen, dat hoe „akelig” het ook is dat kroegbazen uit wanhoop over dat voorschrift hun deuren sluiten, het „voorlopig te vroeg” is om te tornen aan een van die „fundamenten” van de strijd tegen het coronavirus.

06.46 uur 15 juni 2020

Zweedse premier verdedigt zich tegen kritiek op coronabeleid

De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zich verdedigd tegen de kritiek op het coronabeleid van zijn regering. De minister-president zei tegen omroep SVT dat het nog te vroeg is om een „definitieve conclusie te trekken over het succes van onze strategie”.

Zweden nam tijdens de coronacrisis minder strenge maatregelen dan veel andere Europese landen. Dat heeft volgens critici geleid tot een relatief hoog sterftecijfer. Het dodental door de virusuitbraak staat er nu op 4874, tegenover 597 in Denemarken en 242 in Noorwegen.

„We hebben op hoofdlijnen dezelfde strategie gevolgd als veel anderen”, zei Löfven. „Dat betekent in andere woorden dat het aantal besmettingen op een niveau wordt gehouden dat de gezondheidszorg aankan.” Hij benadrukte ook dat niet alle landen het sterftecijfer op dezelfde manier berekenen.

Uit een recente peiling kwam naar voren dat steeds meer Zweden het vertrouwen lijken te verliezen in de corona-aanpak van hun regering. Ook gaf een topepidemioloog van de overheid toe dat de aanpak beter had gekund.

06.46 uur 15 juni 2020

Economische impact crisis grootst op Zuid-Limburg en Groningen

In elke regio in Nederland zal de economie als gevolg van de coronacrisis dit jaar krimpen, maar er zijn per regio grote verschillen. Dat melden economen van de Rabobank in een rapport dat maandag verscheen. De zwaarst getroffen regio’s zijn waarschijnlijk Zuid-Limburg en het gebied rondom de stad Groningen. Het lijkt erop dat de grootstedelijke regio’s in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio’s aan de randen van het land, aldus de Rabobank. De economische krimp in Den Haag en Utrecht blijft relatief beperkt.

Ook de noordelijke helft van Noord-Holland, Noord-Drenthe en de regio’s Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk iets beter door de crisis heen. Regio’s die volgens de Rabobank ook een grote klap kunnen verwachten zijn de Zaanstreek, Gooi- en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en Zuidwest-Friesland.

De regionale verschillen ontstaan voornamelijk door de economische sectorstructuur van de gebieden en het regionale ondernemingsklimaat. „Regio’s met een oververtegenwoordiging van sterke krimpsectoren, zoals de horeca en de industrie, krijgen het waarschijnlijk zwaarder te verduren dan regio’s waarin die sectoren zijn ondervertegenwoordigd. Het omgekeerde geldt logischerwijs voor sectoren met een relatief kleine verwachte krimp, zoals het onderwijs en de zorg”, zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

Het zogeheten ondernemingsklimaat hangt af van de nabijheid van andere bedrijven en kennisinstellingen, bereikbaarheid, gunstige ligging, economisch beleid en de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. „Steden in de Randstad hebben een sterk ondernemingsklimaat.”

06.42 uur 15 juni 2020

Universiteiten, hbo’s en mbo’s gedeeltelijk weer van start

Na de basisscholen en de middelbare scholen hervatten nu ook de mbo’s, hbo’s en universiteiten hun activiteiten, ook al is het nog maar beperkt. Ze geven weer praktijklessen en nemen sommige toetsen en tentamens weer fysiek af. Kwetsbare studenten krijgen weer persoonlijke begeleiding. Colleges zijn tot aan de zomervakantie nog steeds online.

De colleges en de lessen moeten tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 beginnen. Dat moet voorkomen dat studenten tijdens de spits gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Basisscholen gingen op 11 mei gedeeltelijk weer open. Sinds afgelopen maandag zitten alle basisscholieren weer samen in de klas. Middelbare scholen zijn op 2 juni weer gedeeltelijk begonnen.

06.41 uur 15 juni 2020

Nederland bedankt Duitse zorg met 4000 haringen

Nederland deelt maandag in de Universiteitskliniek in het Duitse Münster 4000 nieuwe haringen uit. De traktatie is een bedankje voor de opvang van Nederlandse coronapatiënten op Duitse ic-afdelingen. De ‘maatjes-meisjes’ die de haringen uitdelen worden vergezeld door minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Duitsland heeft ongeveer vijftig ernstig zieke Nederlanders opgevangen. Dat kon doordat Duitsland veel meer ic-bedden heeft dan Nederland. Vanuit Münster werden de Nederlanders verdeeld over 28 ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Duitsland neemt ook de kosten van de verzorging op zich. Er liggen nu geen Nederlandse patiënten meer in Duitse ziekenhuizen.

Personeel van vier Nederlandse ziekenhuizen heeft donderdag de allereerste vaatjes nieuwe haringen gekregen. De traditionele veiling van de Hollandse nieuwe ging dit jaar wegens de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus voor het eerst in 35 jaar niet door.

06.41 uur 15 juni 2020

Meer bezoek voor bewoners verpleeghuizen

Virusvrije verpleeghuizen mogen met ingang van maandag meer dan één vaste bezoeker per bewoner toelaten, een maand eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

Verpleeghuizen werden in maart gesloten voor bezoek uit vrees voor besmetting met het coronavirus. Medio mei kon er voor het eerst weer één persoon per bewoner komen op 26 speciaal uitverkoren locaties. Inmiddels mogen alle verpleeghuizen die virusvrij en klaar voor bezoek zijn, weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf maandag mogen virusvrije instellingen meer dan één vaste gast laten komen.

De verpleeghuizen drongen zelf op snellere versoepeling aan. Zeker voor mensen die hun dood zien naderen is het ondraaglijk om het zo lang zonder hun geliefden te stellen, waarschuwden ze.

Omdat ieder verpleeghuis anders is, alleen al qua inrichting, is telkens maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico ’s.

06.38 uur 15 juni 2020

Europese landen versoepelen of beëindigen grenscontroles

Reizigers kunnen zich vanaf maandag weer iets vrijer bewegen binnen Europa. Dan versoepelen of beëindigen veel EU-lidstaten de grensmaatregelen waarmee ze de verspreiding van het coronavirus wilden tegengaan. Dat gebeurt onder meer in Frankrijk en buurlanden België en Duitsland.

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Schengenzone, die 26 Europese landen omvat en waarin vrij kan worden gereisd, opgeroepen hun controles aan de binnengrenzen op 15 juni te stoppen. Niet alle landen doen dat gelijktijdig of op dezelfde manier. Zo opende het zwaar getroffen Italië de grenzen eerder deze maand al en wacht Spanje tot 21 juni.

België opent de grenzen vanaf maandag wel weer voor inwoners van Schengenlanden. De Belgische autoriteiten weerden sinds maart buitenlanders die geen geldige reden hadden om de grens over te steken, onder wie ook Nederlanders. Dat beleid was de afgelopen tijd versoepeld. Zo waren familiebezoeken alweer toegestaan.

Ook Duitsland was al begonnen met het afbouwen van de grensmaatregelen. De extra controles aan de grenzen met buurlanden worden nu helemaal gestaakt. Dat heeft geen grote gevolgen voor de situatie aan de grens met Nederland, omdat die ondanks de coronacrisis gewoon open is gebleven.

Niet alle EU-landen hebben mensen tegengehouden aan de grens. Zo hield Zweden de grenzen met EU-landen gewoon open. Andere landen, zoals Denemarken, zijn juist erg selectief over wie ze toelaten. Zo mogen Nederlanders daar nog niet op vakantie. Toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland zijn wel welkom.

06.37 uur 15 juni 2020

Ruim 200 meldingen binnen over fraude met coronasteun

Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt, meldt het AD.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kreeg 145 meldingen, het meldpunt voor banken en accountants - de Financial Intelligence Unit (FIU) - ontving er 40 en uitkeringsinstantie UWV onderzoekt 21 gevallen.

De meldingen gaan over fraude met de NOW-, TOGS-, en Tozo-regeling van de overheid, bedoeld voor ondernemers die door corona in zwaar weer zijn beland.

De totale omvang van fraude met coronasteungelden is nog onbekend. Per geval gaat het meestal om enkele duizenden euro’s. Een uitzondering is een ondernemer die probeerde 600.000 euro te krijgen. Dat werd door een FIU-melding voorkomen.

06.36 uur 15 juni 2020

Experts doen oproep tot onderzoek naar 'virusbeleid'

Onafhankelijke ogen moeten het coronabeleid van het kabinet onder de loep nemen, en wel nu. Daarmee moet Nederland beter voorbereid zijn op een mogelijke tweede golf. Dat stelt een groep van negentien medische en maatschappelijke experts in een gezamenlijke oproep aan de Tweede Kamer en het kabinet in De Telegraaf. De groep bestaat uit toonaangevende virologen, epidemiologen, gezondheidseconomen en huisartsen.

"Het is cruciaal om te kijken welke lessen we kunnen leren. Wat ging goed? Wat kan beter?", stellen zij. De groep, waarvan ook viroloog Ab Osterhaus deel uitmaakt, wijst op een oproep van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, dat landen adviseert een tussentijdse reflectie uit te voeren naar de aanpak van deze pandemie.

De oproep sluit aan bij een motie van de PvdA en de SP waarover dinsdag in de Tweede Kamer opnieuw wordt gestemd. Het kabinet en de coalitie hebben een tussentijds onderzoek steeds afgehouden.

06.35 uur 15 juni 2020

4 nieuwe coronadoden in Duitsland

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Duitsland is met 4 gestegen naar 8791. Ook zijn de afgelopen 24 uur nog eens 192 nieuwe besmettingen gemeld, maakte het Robert Koch Institut (RKI) maandag bekend.

In Duitsland is inmiddels bij 186.461 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Het overgrote deel van die mensen is volgens de autoriteiten alweer hersteld.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, bedraagt 1,05. Daarmee ligt het reproductiegetal net als gisteren boven de cruciale grens van 1. Dat betekent dat elke patiënt gemiddeld nog één andere persoon besmet.

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd dat het reproductiegetal onderhevig is aan dagelijkse schommelingen. Ze meten het daarom ook over een periode van zeven dagen. Die zogenoemde Zeven-Dagen-R staat volgens de laatste tussenstand op 1, zondag lag dat nog op 1,09.

06.34 uur 15 juni 2020

‘Ook thuiswonende ouderen zijn eenzaam door coronacrisis’

Niet alleen bij ouderen in verzorgingstehuizen is eenzaamheid flink toegenomen sinds de coronamaatregelen. Ook thuiswonende ouderen kampen met dit probleem. Dat melden de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent op basis van een onderzoek onder 2011 Nederlanders en 3480 Vlamingen.

Zo’n 60 procent van de thuiswonende ouderen mist mensen om zich heen en meer dan de helft ervaart een gevoel van leegte. Bij een derde van de deelnemers is vooral het contact met vrienden en kennissen afgenomen tijdens de quarantainemaatregelen. Ook blijkt ongeveer één op de vijf veel minder contact te hebben met de kleinkinderen of met de buren.

Er is ook positief nieuws. Bij circa 30 procent van de 60-plussers is het contact met de eigen kinderen juist toegenomen en een op de acht heeft ook meer contact met de kleinkinderen. Ook zijn 60-plussers creatief in het onderhouden van hun sociale contacten. Veel ouderen telefoneren en mailen vaker en bijna de helft is meer gaan beeldbellen in de coronaperiode. Slechts 26 procent van de Nederlandse ouderen heeft de weg naar beeldbellen nog niet gevonden.

Belangrijkste momenten