630 nieuwe coronagevallen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 21.12 uur 10 augustus 2020
21.12 uur 10 augustus 2020

Zorgen om openen middelbare scholen zonder mondkapjes

Veel leraren zien het niet zitten om de middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes en afstandsregels voor leerlingen. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een enquête van vakbond Leraren in Actie. Als het aan het kabinet ligt gaan middelbare scholieren vanaf maandag weer naar school in de regio Noord, zonder mondkapje en in een vol klaslokaal. Daarover nemen de zorgen toe.

De lerarenvakbond zegt te worden overspoeld met bezorgde reacties. "De enquête die we onder onze 2200 leden hebben uitgezet loopt nog, maar op dit moment is het beeld dat 80 procent van de leraren het onveilig vindt om de scholen weer volledig te openen", zegt Peter Althuizen, voorzitter van Leraren in Actie. "Onze leraren zijn bezorgd om hun eigen gezondheid, om die van de kinderen en die van mensen thuis."

19.28 uur 10 augustus 2020

Horeca mag klant niet weigeren om contactgegevens

Ondernemers in de horeca kunnen klanten niet de toegang ontzeggen als die weigeren hun contactgegevens te geven. Dat benadrukt het ministerie van Economische Zaken (EZK). Onder horeca-ondernemers ontstond verwarring over de aangescherpte maatregel, die het kabinet vorige week bekendmaakte.

Ondernemers zijn sinds maandag verplicht verplicht gasten te vragen hun contactgegevens achter te laten. Mensen kunnen dit weigeren en als ze dat doen, mag een zaak op basis daarvan hun niet de toegang ontzeggen.

17.33 uur 10 augustus 2020

Burgemeester Nunspeet schrijft bevolking brief

Burgemeester Breunis Van de Weerd van Nunspeet heeft een brief gestuurd aan de inwoners van de Veluwse plaats. Nunspeet werd tijdens het begin van de coronacrisis hard getroffen. De burgemeester schrijft de brief omdat het aantal besmettingen in Nederland weer oploopt. "Laten we hand in hand als Nunspeetse samenleving onze verantwoordelijkheid nemen, de schouders eronder zetten en zorgen dat er niet nog een zwarte bladzijde aan dit verdrietige boek wordt toegevoegd. Daarom: houd afstand, vermijd drukke plekken, blijf thuis bij klachten en laat je direct testen, en werk zo veel mogelijk thuis. En ten slotte, zie – zeker in deze tropische dagen – een beetje om naar elkaar. Samen komen we deze crisis te boven!"

17.20 uur 10 augustus 2020

Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in Bergen op Zoom

Mensen in Bergen op Zoom worden voorlopig nog niet verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Dat heeft burgemeester Frank Petter van de West-Brabantse plaats maandag gezegd. De horeca wordt de komende tijd extra gecontroleerd, net als plekken als tuincentra, waar veel mensen bij elkaar komen.

Bergen op Zoom is een van de grootste coronabrandhaarden in Nederland.

17.19 uur 10 augustus 2020

Griekenland eist vanaf 17 augustus negatieve coronatest

Passagiers op vluchten van Nederland naar Griekenland moeten vanaf maandag 17 augustus na aankomst aantonen dat ze niet met corona zijn besmet. De verklaring mag hooguit 72 uur oud zijn. Ook voor wie over land aankomt, geldt de verplichting.

De regel gaat ook gelden voor reizigers uit België, Tsjechië, Spanje en Zweden.

16.12 uur 10 augustus 2020

Franciscaner monniken uit Assisi besmet met coronavirus

Tien Franciscaner monniken en acht leerlingen in het Italiaanse Assisi, de geboorteplaats van de heilige Franciscus, hebben positief getest op het coronavirus en zijn in isolatie gegaan, zei de katholieke orde maandag.

Pater Enzo Fortunato, woordvoerder van de kloosterorde, zei dat de achttien niet in het belangrijkste kloostercomplex waren, maar in een apart gebouwencomplex voor monniken in opleiding, ook bekend als novicen, en hun directe superieuren.

16.11 uur 10 augustus 2020

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg past de stijging „nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen”.

Het aantal patiënten op de intensive care daalde van 31 naar 29. Maar op de verpleegafdelingen liggen nu 99 coronapatiënten. Dat zijn twaalf mensen meer dan op zondag en het is het hoogste aantal sinds begin juli.

15.36 uur 10 augustus 2020

630 nieuwe coronagevallen

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, komt naar voren uit het coronadashboard van de overheid. In de afgelopen dagen zijn meer dan 3700 mensen positief getest.

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 194 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de corona-uitbraak. Daarvan waren 177 gevallen in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 130 nieuwe gevallen bij, minder dan de 153 van zondag. Haaglanden noteerde 72 nieuwe coronagevallen, Midden- en West-Brabant 41 en Utrecht 33.
Een opvallende stijger is Friesland. Daar werden tussen zondagochtend en maandagochtend 14 nieuwe patiënten geregistreerd, het hoogste aantal sinds begin mei. Na een buitenfeest in Dokkum is het coronavirus vastgesteld bij zeker achttien jongeren.

15.31 uur 10 augustus 2020

Persconferentie gemeente Bergen op Zoom

De gemeente Bergen op Zoom geeft om 16.30 uur een persconferentie in het Oude Stadhuis naar aanleiding van het relatief hoge aantal coronabesmettingen in de gemeente.

13.02 uur 10 augustus 2020

Radboudumc laat bezoeker uit risicogebied niet binnen

Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen laat geen bezoekers meer toe die in de afgelopen twee weken naar een land zijn geweest waarvoor het reisadvies ‘oranje’ of ‘rood’ is. Patiënten die in deze risicogebieden zijn geweest worden wel opgenomen, maar in isolatie.

Mensen met een afspraak bij een van de poliklinieken die net zijn teruggekeerd uit de betreffende gebieden worden geholpen, maar met extra beschermende maatregelen. Bezoekers wordt voordat ze het ziekenhuis binnengaan gevraagd waar ze de afgelopen twee weken zijn geweest.

„Om ook na de vakantieperiode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf maandag 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door voor medewerkers, patiënten en bezoekers”, aldus het universitair ziekenhuis.

Het ziekenhuis wijst erop dat het aantal coronabesmettingen in een land of regio opeens kan oplopen, waardoor het reisadvies tijdens de vakantieperiode plotseling kan wijzigen van code ‘geel’, naar ‘oranje’ of zelfs ‘rood’. „Wij begrijpen dat deze nieuwe aanscherping voor overlast kan zorgen voor onze patiënten, bezoekers en begeleiders, maar vragen met klem uw begrip hiervoor en medewerking hieraan.”

Voor veel landen is het reisadvies inmiddels aangescherpt tot code oranje. Mensen krijgen het advies alleen naar deze gebieden te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die er zijn geweest, krijgen het dringende advies na terugkeer twee weken in quarantaine te gaan. Inmiddels staan onder meer Kroatië, delen van het noorden van Spanje, Aruba, de Verenigde Staten en delen van Zuid-Afrika op ‘oranje’. Dat geldt ook voor de provincie Antwerpen.

12.59 uur 10 augustus 2020

Na noodoproep laten meer mensen zich op corona testen

Na een noodoproep van de gezondheidsdiensten vorige week laten meer mensen zich testen op het coronavirus. Het aantal uitgevoerde tests leek fors te dalen, maar in de loop van vorige week kwam een herstel en daardoor kwam de afname vrijwel tot stilstand.

De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland had vorige week maandag alarm geslagen. Op maandag 3 augustus stonden minder dan 8000 testafspraken gepland, terwijl de maandag ervoor bijna 19.000 mensen waren getest. Op de eerste zaterdag en zondag van augustus waren ook veel minder mensen getest dan in het weekend ervoor.

Uiteindelijk zijn in de hele vorige week, van 3 tot en met 9 augustus, net geen 99.000 coronatests uitgevoerd. Dat is maar iets minder dan de bijna 102.000 tests van de week ervoor. „Op maandag, dinsdag en woensdag lag het aantal tests lager dan op dezelfde dagen de week ervoor. Op donderdag was het ongeveer gelijk. En op vrijdag, zaterdag en zondag zijn meer tests uitgevoerd dan een week eerder”, aldus een woordvoerster.
GGD GHOR Nederland weet niet of het herstel komt door de noodoproep, door de coronacijfers waar het RIVM een dag later mee kwam of door de persconferentie van premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge donderdag.

12.58 uur 10 augustus 2020

‘Registratieplicht horeca werkbaar, onduidelijkheid over privacy’

Voor horecabedrijven zijn de aangescherpte registratieregels voor klanten die het kabinet vorige week aankondigde, werkbaar. Dat laten horecabedrijven en vakverenigingen weten na een rondgang. Wel zijn er nog vragen in hoeverre de privacy van klanten die hun contactgegevens achterlaten gewaarborgd is.

„Op die antwoorden zitten we nog te wachten”, zegt voorzitter Robèr Willemsen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij noemt het „bevreemdend” dat de horeca de registratieplicht in de maag gesplitst krijgt, omdat het aantal besmettingen dat naar de horeca terug te leiden is „weinig” is.
Consumenten zijn niet verplicht om mee te werken aan de registratie, bedrijven zijn wél verplicht om de contactgegevens te vragen. „Ik ga geen gasten weigeren als ze geen gegevens willen achterlaten”, aldus Willemsen.

Het extra registreren is voor mkb’ers verder lastig, hoort Willemsen. „Qua kosten zijn het vooral extra manuren. Het kost tijd om te registreren, dat kost automatisch geld.” De branchevereniging roept bedrijven op zich aan de regels te houden, anders riskeren horeca-ondernemingen sluitingen. „De vraag is of registratie mensen afschrikt. Dan kan het je ook nog klandizie schelen.”

Frans van Rooij, directeur van vakvereniging van frituurondernemers Profri, stelt dat de extra maatregelen in de praktijk niet veel verschil maken. In de periode dat de horeca dicht moest, mochten de circa 5700 snackbars wel voor het afhalen van eten openblijven. Voor wie nu een patatje of een ijsje komt afhalen, verandert er ook niets. Alleen klanten die in de zaken hun eten willen nuttigen, worden nu om persoonsgegevens gevraagd.

Van Rooij vraagt zich af of ondernemers wel klanten moeten willen die geen gegevens willen geven. „We moeten blij zijn dat er mensen komen, en als je het ze vriendelijk vraagt, zie ik geen bezwaar. Van iedereen wordt verwacht zich in de huidige tijd aan de maatregelen te houden. Ondernemers zien het vaak niet als een probleem.”

Hotelketen Van der Valk volgt volens een woordvoerder de nieuwe maatregelen zoals opgelegd en ziet weinig verandering in de praktijk. De gezondheidscheck vooraf deden de vestigingen al, de gegevens worden 14 dagen bewaard. Of klanten geweigerd worden, verschilt per vestiging, zegt Van der Valk. „Of ze blij zijn met de aangescherpte regels, is een ander verhaal, maar je wilt wel open zijn en kunnen draaien.”

Laurens Meyer, horecamagnaat en eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, legt zich neer bij de maatregelen van de overheid. „We moeten het, dus dan doen we dit. Bij de menukaart geven we een briefje waarop gegevens ingevuld kunnen worden, ook bij korte bezoekjes. Die stoppen we in een envelop en bewaren we een maand voor als de GGD ze nodig heeft.” Meyer weigert ook geen klanten. „We kunnen hen niet verplichten om mee te werken, en dat mogen we ook niet.”

11.20 uur 10 augustus 2020

Onderzoek: Coronaregels gelden ook voor kerken in VS

Voor kerkdiensten en andere grootschalige bijeenkomsten moeten dezelfde regels gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat vindt een ruime meerderheid van de volwassenen in de Verenigde Staten, zo blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center.

2020-08-10-KRK2-kerk-4-FC-V_webOnderzoek: Coronaregels gelden ook voor kerken in VS

11.09 uur 10 augustus 2020

‘Zorg voor regionale voorraden beschermingsmiddelen’

Huisartsen, verpleegkundigen en anderen die in de zorg werken, moeten beter beschermd worden bij een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor pleiten zes medische organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat er regionale voorraden van beschermingsmiddelen komen, zodat zorgpersoneel sneller de beschikking krijgt over mondkapjes, handschoenen, schorten en schermen in gebieden waar een uitbraak is.

De oproep komt van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de organisatie voor eerstelijnszorg InEen, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN) en de branchevereniging van zorgorganisaties (Actiz) en thuiszorg (Thuiszorgnl).
De organisaties willen ook dat mensen die in de zorg werken voorrang krijgen bij coronatests: op de dag van aanmelding moeten ze getest worden en binnen 24 uur moeten ze de uitslag horen. Verder willen ze dat GGD’en in brandhaarden de testuitslagen van mensen altijd doorgeven aan hun huisarts, ook als blijkt dat iemand niet besmet is met het coronavirus.

11.08 uur 10 augustus 2020

Toename overlastincidenten in vliegtuigen door coronamaatregelen

Sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen in vliegtuigen flink toegenomen. Die misdragingen hangen vaak samen met de aan boord geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een analyse.

Naar schatting gaat 60 procent van de meldingen over passagiers die zich niet of onvoldoende aan de coronamaatregelen houden. De ILT benadrukt dat overlast door passagiers een risico voor de vliegveiligheid met zich meebrengt, omdat cabinepersoneel daardoor ernstig kan worden gehinderd bij het uitvoeren van de gebruikelijke taken.

De inspectie roept alle betrokken partijen op om alert te blijven en waar mogelijk meer preventieve maatregelen te nemen om hinderlijk gedrag van passagiers te voorkomen. De ILT deelt de onderzoeksresultaten met de luchtvaartsector zodat de sector daarmee aan de slag kan bij het verbeteren van de vliegveiligheid.

10.29 uur 10 augustus 2020

Duitsland ziet aantal coronagevallen verder dalen

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Duitsland is het afgelopen etmaal met 436 gestegen tot 216.327, blijkt uit gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI) voor infectieziekten. Dat is een verdere daling ten opzichte van de dagen ervoor.

Zondag meldde het RKI, de evenknie van het Nederlandse RIVM, 555 nieuwe besmettingen en zaterdag nog 1122 positieve tests.

In de laatste 24 uur overleed in Duitsland één persoon aan de gevolgen van Covid-19. Zaterdag werden er twaalf doden gemeld en vrijdag acht.

In totaal zijn in Duitsland 9197 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

08.08 uur 10 augustus 2020

Eerste patiënt behandeld in corona-onderzoek Pharming

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft een eerste patiënt behandeld in een uitgebreide studie naar een medicijn dat mogelijk helpt tegen corona. De beursgenoteerde onderneming werkt al langer aan een middel tegen Covid-19, waarbij wordt samengewerkt met het Universitair Ziekenhuis Bazel in Zwitserland.
De bewuste patiënt ligt ook in Zwitserland. Hoe het met hem of haar gaat is niet duidelijk. Voor het onderzoek zullen maximaal 150 patiënten met een ernstige longontsteking worden behandeld met het middel Ruconest.

In april kwamen al „bemoedigende resultaten” naar buiten. Na de behandeling verdween de koorts bij vier van de vijf patiënten binnen 48 uur. Kort daarna werden ze als volledig hersteld uit het ziekenhuis ontslagen. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensive care, maar is nadien ook volledig hersteld.
Ruconest bestaat al langer dan de virusuitbraak. Met de ontstekkingsremmer wordt onder meer erfelijk angio-oedeem behandeld. Dat is een een flinke zwelling die soms in een korte tijd opkomt, bijvoorbeeld een vochtophoping in iemands tong, gehemelte, gezicht of darmen.

Volgens medisch directeur Bruno Giannetti van Pharming is inmiddels al duidelijk dat Covid-19 niet onder controle kan worden gehouden door gerichte ontstekingsremmende therapieën. „In plaats daarvan zijn brede ontstekingsremmende middelen nodig om de activering van meerdere ontstekingsroutes te stoppen”, zegt hij. Vandaar dat hij Ruconest als een veelbelovende kandidaat ziet voor de behandeling van de ernstige complicaties bij coronapatiënten.

Het onderzoek van Pharming zal worden uitgebreid naar klinische centra in Mexico en Brazilië. Een aanvullende studie in de Verenigde Staten bevindt zich in de laatste fase van voorbereiding.
Er wordt in de wereld door meer bedrijven gewerkt aan een coronamedicijn. De Amerikaanse farmaceut Gilead heeft eerder dit jaar in de Verenigde Staten en de Europese Unie zelfs al goedkeuring gekregen voor de inzet van ontstekingsremmer remdesivir voor de behandeling van ernstig zieke patiënten met Covid-19.

07.55 uur 10 augustus 2020

Bijna 600 nieuwe coronagevallen vastgesteld

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid op zaterdag meldde en de 519 nieuwe besmettingen van vrijdag.

De regio Rotterdam-Rijnmond is grootste brandhaard en daar zijn de afgelopen 24 uur 153 nieuwe gevallen geregistreerd. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 89 mensen.

In Midden- en West-Brabant kwamen er 65 nieuwe coronagevallen bij. In Den Haag en omstreken werden 43 besmettingen vastgesteld.

07.49 uur 10 augustus 2020

Hoger onderwijs biedt maximaal 30 procent fysiek onderwijs

Universiteiten en hogescholen zullen maximaal 30 procent van hun onderwijs fysiek aanbieden komend jaar. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende onderwijsinstellingen. Daarbij krijgen eerstejaars vaak voorrang.

Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU is die 30 procent gebaseerd op een doorrekening van de 1,5 meterregel. "Alles is gericht op minimalisering van de studieachterstand, maar iedereen is zich wel gaan realiseren hoe belangrijk dat fysieke onderwijs is. U zult mij niet horen zeggen dat de kwaliteit net zo goed is als fysiek onderwijs, nee, echt absoluut niet."

Wel zegt Duisenberg dat het een stap in de goede richting is. "We zaten eerst helemaal online. Dit is een eerste stap."

07.04 uur 10 augustus 2020

Stijging opnames wegens coronabesmetting

Het aantal patiënten dat wegens corona op de intensive care ligt, is op dit moment 31. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Er liggen verder 545 patiënten om andere redenen op de ic, 31 minder dan een dag eerder. In totaal verblijven er 576 mensen op de ic, 28 minder dan zaterdag.

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in het ziekenhuis maar niet op de ic ligt, is nu 87 en dat zijn er acht meer dan zaterdag.

Dat zijn de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). „De stijging van het aantal opgenomen Covid-patiënten past nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

07.01 uur 10 augustus 2020

ANBO wil Mondkapje verplicht in verpleeghuizen

Volgens ouderenbond ANBO moet er een mondkapjesplicht komen in verpleeghuizen. "We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de meest kwetsbare mensen niet", zegt ANBO-woordvoerder Ati Schipaanboord vandaag in NPO radio 1-programma Dit is de Dag. De Tweede Kamer debatteert komende woensdag over de coronamaatregelen en Schipaanboord wil dat het dan besproken wordt.
"Je hebt als bezoeker niet alleen verantwoordelijkheid voor je eigen familie, maar ook voor de andere bewoners."

06.58 uur 10 augustus 2020

Ruim duizend nieuwe corona-gevallen in VK

In het Verenigd Koninkrijk zijn er in 24 uur tijd 1062 nieuwe corona-gevallen bijgekomen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag bekendgemaakt. Voor het eerst sinds juni was de dagelijkse toename geregistreerde besmettingen meer dan duizend. Dat vergroot de bezorgdheid over een tweede golf infecties, terwijl voor enkele lokale brandhaarden weer een lockdown is afgekondigd.

In totaal zijn nu ruim 310.000 Britten geregistreerd die het virus hebben opgelopen, 46.574 patiënten zijn overleden aan Covid-19.

06.57 uur 10 augustus 2020

Drastische maatregelen dreigen in corona-hotspot Bergen op Zoom

Als het aantal besmettingen in Bergen op Zoom niet omlaag gaat, kan een mondkapjesplicht worden ingevoerd. "Misschien eerst in afgesloten ruimten," vertelt burgemeester Frank Petter aan Hart van Nederland.

"We moeten geen enkel middel schuwen," zegt Petter. "Mensen zijn de afgelopen dagen te makkelijk met de regels en afspraken omgegaan." Volgens de burgemeester is er een eind gekomen aan waarschuwen en zal er nu strenger gehandhaafd gaan worden.

Bergen op Zoom scherpt de coronamaatregelen aan omdat het aantal besmettingen in de Brabantse stad in rap tempo oploopt. Na Rotterdam en Amsterdam zijn er nu relatief de meeste positieve testen. Vrijdag werd bekend dat er in de voorgaande week 54 nieuwe besmettingen in de gemeente geteld waren. Daarnaast werden nog eens 50 mensen positief getest in een mobiele teststraat, waarmee het totaal aantal nieuwe besmettingen op 104 uitkwam.

"Daar ben ik van geschrokken," vertelt Petter. "Ik zie dat supermarkten steeds makkelijker omgaan met de afspraken." Supermarktmanagers is gevraagd strenger op te letten, zodat er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel zijn. Ook is gevraagd de boodschappenkarretjes en -mandjes weer allemaal te desinfecteren en goed afstand te houden.

06.51 uur 10 augustus 2020

Buza scherpt reisadvies meerdere regio’s Spanje aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor een aantal gebieden in Spanje aangepast. In de provincies Barcelona en Lerida (in de autonome regio Catalonië), de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio Castilië en León) geldt per direct een zogeheten code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die nu in Barcelona of in een van de randgemeenten zijn, krijgen het advies om na thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

In heel Spanje neemt het aantal COVID-besmettingen toe. Het ministerie raadt mensen die op vakantie naar Spanje gaan aan om waakzaam te blijven. „Ontwikkelingen kunnen elkaar in hoog tempo opvolgen”, aldus het ministerie.

Toeristen worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering. Mensen die via een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen hulp krijgen bij hun reisorganisatie.

06.50 uur 10 augustus 2020

Bus en tram krijgen ‘kuchschermen’ tegen coronavirus

Alle stads- en streekbussen en trams in Nederland worden de komende weken voorzien van ‘kuchschermen’ voor chauffeurs. Reizigers moeten na installatie weer voorin instappen zodat betere controle mogelijk is en zwartrijden wordt tegengegaan. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van koepelorganisatie OVNL tegen De Telegraaf.

Maandag maken de stads- en streekvervoerders de maatregelen bekend. „Sinds de coronacrisis is er gemiddeld al zo’n twintig procent zwartrijders, omdat de voordeur ter bescherming van de bestuurder dicht blijft. Normaal is dat een à twee procent. Door achter instappen schiet het percentage omhoog.”

Uit testen van TNO, die in opdracht van OVNL zijn uitgevoerd, blijkt dat extra ventilatie helpt in het tegengaan van besmettingen in het openbaar vervoer. „Chauffeurs gaan daarom bij iedere halte hun voertuig doorluchten door alle deuren te openen. Ook gaan we eenrichtingsverkeer invoeren, voor erin achter eruit. De kans op blootstelling aan het virus wordt zo nog kleiner, in aanvulling op de al verplichte mondkapjes”, aldus Peters.

In het TNO-rapport, dat door De Telegraaf is ingezien, staat dat kuchschermen helpen om het overdragen van het virus tegen te gaan. „Die raden we aan. Ze moeten regelmatig worden gedesinfecteerd om indirecte overdracht van het virus via aanraking van het scherm te voorkomen”, schrijft TNO-onderzoeker Jan Souman.
Het gelijktijdig openen van voor- en achterdeur in combinatie met kuchschermen leidt volgens Souman tot een sterkere reductie van de aerosolniveaus. „Het is dus aan te bevelen alle voertuigdeuren bij elke halte even te openen. Ook is het beter dat de eerste rij stoelen achter de bestuurder afgeplakt zal blijven”, meent hij.

Begin september gaan de eerste bussen en trams met scherm de weg op. In oktober moet de operatie zijn afgerond.

06.49 uur 10 augustus 2020

Buza scherpt reisadvies Finland, Litouwen en Estland aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Finland, Estland en Litouwen aangepast. In de drie Europese landen geldt per direct een zogeheten code oranje (alleen noodzakelijke reizen).
Mensen wordt aangeraden alleen naar de landen te reizen als dit echt noodzakelijk is.

Vanaf maandag wordt reizigers uit Nederland de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn dan niet meer mogelijk. Litouwse staatsburgers of buitenlanders met een verblijfsvergunning of een werkvergunning voor Litouwen worden wel toegelaten maar voor hen geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en verplichting om een coronatest af te laten nemen.

Ook Finland en Estland hebben maandag reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Finland laat alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer toe en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst voor een periode van 14 dagen. Voor alle Nederlandse reizigers die naar Estland gaan, geldt ook een verplichte thuisisolatie van twee weken.

06.49 uur 10 augustus 2020

Recordaantal dagelijkse coronadoden in Australië

Australië meldde maandag een recordaantal dagelijkse sterfgevallen door het coronavirus. Wel neemt het aantal nieuwe infecties in de virushotspot van het land, de staat Victoria, flink af.

De autoriteiten in Victoria, het epicentrum van de tweede coronavirusgolf in Australië, maakten bekend dat de afgelopen 24 uur 19 mensen zijn overleden aan het longvirus. Terwijl andere staten hun dagelijks nieuwe besmettingen en sterfgevallen nog moeten melden, gaat het nu al om de grootste stijging van het aantal dodelijke slachtoffers in het land binnen één dag.

Het afgelopen etmaal registreerde Victoria 322 nieuwe besmettingsgevallen, het laagste dagelijkse aantal nieuwe infecties sinds 29 juli. Australië telt ongeveer 21.000 Covid-19-gevallen en 314 doden, nog steeds veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.

06.48 uur 10 augustus 2020

Horecagast moet contactgegevens achterlaten

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten. Ook wordt reserveren weer verplicht voor een bezoek aan restaurant of terras. Die maatregelen werden vorige week door premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een persconferentie en moeten het makkelijker maken om contactonderzoek uit te voeren na een lokale corona-uitbraak.

Klanten zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan. Wel kan de horecaondernemer mensen weigeren die niet mee willen werken.

De maatregelen kwamen onverwacht en roepen vragen op over privacy. Zo liet branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten dat verplicht achterlaten niet mag volgens de privacyregels. Directeur Dirk Beljaarts zei nog nadere informatie van het kabinet te verwachten over hoe de registratie moet gaan werken.
De sector vindt overigens ook dat de aandacht weer teveel op de horeca ligt. Zo wordt erop gewezen dat de overheid de afgelopen tijd juist zegt dat familiefeestjes de belangrijkste besmettingshaarden zijn.

06.47 uur 10 augustus 2020

Mogelijk nieuwe onderhandelingen in VS over coronahulppakket

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en minister van Financiën Steven Mnuchin zeiden zondag open te staan voor hervatting van besprekingen over een omvangrijk pakket economische stimuleringsmaatregelen. President Donald Trump heeft zaterdag decreten ondertekend omdat hij vond dat de onderhandelingen te lang duurden.

Zijn maatregelen behelzen voortzetting maar verlaging van de werkloosheidsuitkeringen, tijdelijke opschorting van loonbelasting voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, bescherming tegen huisuitzetting en staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente.

De Democraten noemden de decreten ongrondwettelijk en riepen hem op om naar het Congres te komen met een plan voor een breed gedragen stimuleringspakket om de door het coronavirus getroffen economie weer vlot te trekken.

Trump vertelde verslaggevers in New Jersey voordat hij zondag terugkeerde naar Washington dat de Democraten de discussie willen hervatten en zei dat het Witte Huis bereid zou zijn opnieuw met hen te praten „als het geen tijdverspilling is”.

Tussen beide partijen gaapt een gat van meer dan duizend miljard dollar. De Democraten wilden in eerste instantie 3,4 biljoen dollar beschikbaar stellen, het Witte Huis ging niet verder dan 1 biljoen om te voorkomen dat mensen door te royale uitkeringen niet meer aan het werk zouden gaan. Een compromisvoorstel van Huis-voorzitster Nancy Pelosi ter grootte van 2,4 biljoen vond ook geen instemming.

18.27 uur 8 augustus 2020

Veertien mensen besmet met corona na feest in Dokkum

Het coronavirus houdt de laatste weken vooral huis in de Randstad en het westen van Noord-Brabant, maar ver daarbuiten is ook een uitbraak ontstaan. In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje.

Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid „op een terras in de buitenlucht”. De meeste besmette mensen zijn jongeren die elkaar kenden. Ze zijn in quarantaine gegaan om te voorkomen dat ze het virus verder verspreiden. De GGD in Friesland denkt dat de meeste betrokkenen „nu wel in beeld en getest zijn”.
Volgens de regionale gezondheidsdienst toont de Dokkumer uitbraak aan dat het belangrijk is om ook in de buitenlucht genoeg afstand van elkaar te houden.

16.34 uur 8 augustus 2020

Bijna 500 nieuwe coronagevallen vastgesteld

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend hebben 486 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is minder dan de 519 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid op vrijdag meldde en de 601 besmettingen van donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 3200 Nederlanders positief getest.

De regio Rotterdam-Rijnmond, de grootste brandhaard, registreerde in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe gevallen. Dat is het laagste aantal in anderhalve week. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 102 mensen.

Een andere brandhaard is Midden- en West-Brabant. Daar kwamen er 52 nieuwe coronagevallen bij. Dat is de grootste dagelijkse toename in het gebied sinds 24 april. In Haaglanden (Den Haag en omstreken) werden 75 besmettingen vastgesteld, vergelijkbaar met de situatie in april. Het aantal bevestigde coronapatiënten in de provincie Utrecht steeg met 36.

16.10 uur 8 augustus 2020

‘Aantal ziekenhuisopnames om corona stijgt nog niet verder’

Het aantal mensen dat met het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt nog niet verder. En dat terwijl het aantal coronabesmettingen de laatste tijd wel fors oploopt. Dit past bij het feit „dat meer dan de helft van de nieuw geïnfecteerden jonger is dan veertig jaar”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de intensive cares liggen momenteel 28 mensen met het coronavirus. Dat is een meer dan op vrijdag. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 78 naar 79. Nu al bijna een week tellen de ziekenhuizen ongeveer 30 patiënten op de intensive cares en ongeveer 80 patiënten op verpleegafdelingen.

Op de intensive cares liggen ook 576 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 604 mensen op een ic-afdeling liggen. Dit aantal schommelt al sinds begin juni rond de 600.

14.24 uur 8 augustus 2020

Reisadvies naar Aruba aangescherpt na nieuwe coronabesmettingen

Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden wegens het snel stijgende aantal Covid-19-besmettingen op het eiland afgeraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies zaterdag opgeschaald van code geel naar code oranje.

Wie uit Aruba terugkeert in Nederland krijgt het dringende advies veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Reizigers hebben voor vertrek naar Aruba een gezondheidsverklaring nodig.

Op Aruba zijn vrijdag 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Daardoor kwam het aantal actieve besmettingen op het eiland met ongeveer 100.000 inwoners op 293, bijna allemaal in de afgelopen vijf dagen vastgesteld.

Op het eiland geldt daarom een samenscholingsverbod. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald.

13.46 uur 8 augustus 2020

De nachttrein is weer helemaal terug

Zorgen over het milieu en de coronacrisis veroorzaken een verrassende nieuwe trend: de nachttrein is terug van weggeweest in Europa. Tussen Amsterdam en Wenen kan er vanaf volgend jaar weer liggend getreind worden, terwijl ook landen als Frankrijk en Zweden driftig experimenteren met nachtelijke verbindingen. Lees verder:
2020-08-08-BUI2-treinI-3-FC-V_webDe nachttrein is weer helemaal terug

12.59 uur 8 augustus 2020

Voor mensen met een handicap zijn coronamaatregelen soms dubbel beperkend

In de coronamaatregelen is er onvoldoende oog voor mensen met een handicap, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Drie mensen met een lichamelijke beperking vertellen hoe zij de maatregelen ervaren. Lees verder:
2020-08-08-BIN4-Van_der_Weerd-6-FC-V_webVoor mensen met een handicap zijn coronamaatregelen soms dubbel beperkend

12.15 uur 8 augustus 2020

Geen Italiaans huis maar Hollandse molen als vakantieverblijf

Hun vakantie in een appartement in Italië hebben ze vanwege het coronavirus gecanceld. In plaats daarvan verblijven ze in een molen waar Marcel zijn molenaarsvak twee weken lang kan uitoefenen. Lees verder:
2020-07-23-BIN1-streefkerk-6-FC_webGeen Italiaans huis maar Hollandse molen als vakantieverblijf

09.50 uur 8 augustus 2020

Bij het Barneveldse Oosterbosbad zonnebaadt badgast op anderhalve meter afstand

Met een hittegolf voor de deur zoeken mensen graag het water op. Hoe blijven de zwembaden coronaproof?
Gespetter, gelach, de geur van chloor. Het Oosterbosbad in Barneveld is vrijdagmiddag goed gevuld. Zevenhonderd badgasten hebben een plekje in het ruime zwembad veroverd. Een deel spartelt rond in het bad; een ander deel ontspant op de ligweide. Lees verder:


2020-08-08-REG11-Oosterbosbad-6-FC_webBij het Barneveldse Oosterbosbad zonnebaadt badgast op anderhalve meter afstand

09.23 uur 8 augustus 2020

Duitsland betaalt rekening Nederlandse coronapatiënten

Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse en Nederlandse ministeries van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl. Lees verder:
pile-medical-face-masks-euro-banknotes-blue-background_93675-86085Duitsland betaalt rekening Nederlandse coronapatiënten

08.58 uur 8 augustus 2020

Aantal dagelijkse coronabesmettingen België blijft stijgen

In totaal zijn nu al zeker 72.784 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus, 9866 patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte en 18.414 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen. Beeld Unsplash

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 29 juli en 4 augustus zijn gemiddeld 567,9 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 25 procent op weekbasis.
In dezelfde periode werden gemiddeld 22,1 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een lichte daling met 4 procent in vergelijking met de week daarvoor. Elke dag overlijden nu gemiddeld 3,1 mensen aan Covid-19, een toename met 22 procent op weekbasis. In totaal zijn nu al zeker 72.784 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus, 9866 patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte en 18.414 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

08.55 uur 8 augustus 2020

Aantal nieuwe besmettingen in Duitsland daalt licht

Duitsland heeft tot nu toe 215.336 besmettingsgevallen en 9195 doden gemeld. Beeld Unsplash

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus per etmaal in Duitsland is licht gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt dat in de laatste 24 uur 1122 coronatesten positief waren.
Vrijdag meldde het RKI nog 1147 positieve tests, een toename ten opzichte van donderdag toen er 1045 waren.
In de laatste 24 uur overleden in Duitsland twaalf personen aan de gevolgen van Covid-19. Vrijdag werden er acht doden gemeld en donderdag zeven.
Duitsland heeft tot nu toe 215.336 besmettingsgevallen en 9195 doden gemeld.

08.51 uur 8 augustus 2020

Mondkapjesplicht Engeland ook in museum, bioscoop en gebedshuis

In Engeland wordt de mondkapjesplicht in de strijd tegen het coronavirus zaterdag uitgebreid met ruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals musea, bioscopen en gebedshuizen. Het moet een nieuwe golf coronabesmettingen voorkomen.
De verplichting mondbescherming te dragen geldt al in onder meer het openbaar vervoer, winkels, banken en postkantoren.
De Britse regering trapte onlangs op de rem bij de versoepelingen van de coronamaatregelen in Engeland omdat het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Geplande verlichtingen werden uitgesteld tot zeker volgende week. Onder meer casino’s hadden al weer open mogen gaan. Ook was het de bedoeling kleine huwelijksfeesten toe te staan.

08.48 uur 8 augustus 2020

Nederlandse viroloog: ontwikkeling vaccin ziet er goed uit

Viroloog Vincent Munster, die in de VS een onderzoeksteam leidt dat werkt aan de ontwikkeling van het door Nederland gekochte Oxford-vaccin, is optimistisch over de ontwikkeling van het coronavaccin. „De definitieve data moeten natuurlijk komen uit de studies onder mensen. Maar: ja, ik denk dat het er goed uitziet”.. Lees verder:

dimitri-houtteman-qBhpPxW3ESs-unsplashNederlandse viroloog: ontwikkeling vaccin ziet er goed uit

08.32 uur 8 augustus 2020

Curaçao sluit per direct bars en clubs

Volgens Gerstenbluth heeft de bevolking de afgelopen maanden veel moeite gedaan om verspreiding van het coronavirus op het eiland te voorkomen. Beeld Unsplash

De Curaçaose overheid heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) per direct alle bars en clubs gesloten voor een periode van in ieder geval twee weken. Op die manier moet verspreiding van het coronavirus op het eiland worden voorkomen.
Op Curaçao zijn geen coronabesmettingen geregistreerd, daarentegen zijn er op Aruba in vijf dagen bijna driehonderd besmettingen bijgekomen. Omdat er tot enkele dagen geleden nog veel luchtverkeer was tussen de twee eilanden wil Curaçao mogelijke risico’s tegengaan.
Epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei vrijdagmiddag dat via afgesloten uitgaansgelegenheden, waar veel mensen op af komen, het virus zich heel snel kan verspreiding. Feesten in de buitenlucht, bijvoorbeeld op het strand, zijn nog wel toegestaan. Daarnaast worden alle personen die in de afgelopen veertien dagen op Aruba zijn geweest, opgeroepen zich te melden bij de gezondheidsdiensten op het eiland.
Volgens Gerstenbluth heeft de bevolking de afgelopen maanden veel moeite gedaan om verspreiding van het coronavirus op het eiland te voorkomen. „Als gevolg daarvan hebben we geen besmettingen meer. Maar met de explosieve stijging op Aruba, moeten we extra alert zijn”, aldus Gerstenbluth.

08.26 uur 8 augustus 2020

Viruswaarheid over twee weken weer op Malieveld

Protestgroep Viruswaarheid wil weer demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De organisatie kondigt op haar Facebookpagina een protest op 23 augustus aan, gericht tegen de coronamaatregelen. Ook eist de groep „het aftreden van Feike Siebkema”. De voormalig DSM-topman Feike Sijbesma is speciaal gezant van het kabinet in de strijd tegen corona. Lees verder:
ANP-419995663Viruswaarheid over twee weken weer op Malieveld

08.20 uur 8 augustus 2020

Oud-directeur RIVM bepleit landelijke mondkapjesplicht

Oud-directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM vindt dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen in onder meer winkels, restaurants en kapperszaken. Beeld Unsplash

Oud-directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM heeft in Nieuwsuur het invoeren van een landelijke mondkapjesplicht bepleit. Coutinho noemde de huidige situatie, waarin het alleen op bepaalde plekken verplicht is een mondkapje te dragen verwarrend voor de mensen.

„Loop je in de Kalverstraat dan moet het wel, en ga je even verder weg, dan moet het niet”, aldus Coutinho. „Je moet in deze situatie duidelijk zijn.”
Coutinho denkt niet dat het dragen van mondkapjes tot schijnveiligheid leidt. Hij stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het nut van het dragen van mondkapjes, maar dat dit ook geldt voor een heleboel andere dingen, zoals het houden van 1,5 meter afstand. „En toch doen we het allemaal wel.”
Coutinho vindt dat er een landelijke mondkapjesplicht moet komen in onder meer winkels, restaurants en kapperszaken. „Het is allemaal niet zo ingewikkeld en het is niet zo erg.”

22.08 uur 7 augustus 2020

Minister adviseert Trump coronasteun per decreet na patstelling

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zal de Amerikaanse president Donald Trump adviseren per decreet economische maatregelen te nemen tegen de coronacrisis. Dat maakte hij bekend nadat onderhandelingen met Democratische Congresleden niet tot een akkoord hadden geleid.

Onderhandelingen over een nieuw omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen duren al twee weken, maar het Witte Huis en de Democraten lijken het niet eens te kunnen worden. Alleen al de hoogte van de steun is onderwerp van discussie. De Democraten wilden aanvankelijk zo’n 3,4 biljoen dollar vrijmaken voor nieuwe steun, terwijl het Witte Huis liever een bedrag van 1 biljoen dollar ziet.

Het voorstel van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, voor een compromisbedrag van 2,4 biljoen werd van de hand gewezen door de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. „Ik heb ze gezegd pas terug te komen als ze bereid zijn een hoger bedrag te bieden”, ze Pelosi na de mislukte gesprekken.

Mnuchin zei dat Pelosi niet bereid is tot het bereiken van een gedeeltelijke overeenkomst. Op bepaalde twistpunten, zoals de hoogte van extra werkloosheidsuitkeringen in coronatijd, zou hij toenadering hebben gezocht. Ook in discussies over financiële hulp aan staten en lokale overheden, een ander belangrijk pijnpunt, was er geen overeenstemming.

Veel steunmaatregelen die sinds de coronacrisis zijn ingevoerd, lopen binnenkort af of zijn al geëindigd. Republikeinen en Democraten zijn het er daarom wel over eens dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen moeten komen. Zo is de werkloosheid in ’s werelds grootste economie, ondanks een verbetering in de laatste maanden, nog altijd hoog.

Trump kondigde eerder deze week al aan op eigen houtje beslissingen te nemen over maatregelen over crisismaatregelen bij het uitblijven van een akkoord. Zo zou hij per decreet extra steun voor werklozen willen verlengen, het innen van loonbelasting kunnen uitstellen en voorkomen dat huurders hun huis uit worden gezet. Dergelijke ingrepen zouden al dit weekend gedaan kunnen worden, zei stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

21.31 uur 7 augustus 2020

Ruim 130 nieuwe coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba zijn vrijdag 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Daarmee is het aantal actieve besmettingen op het eiland, dat ongeveer 100.000 inwoners heeft, op 293 gekomen. Die zijn bijna allemaal in de afgelopen vijf dagen geregistreerd.

Premier Evelyn Wever-Croes sprak vrijdag haar zorgen uit over de forse stijging. Ze riep de bevolking op om gedisciplineerd het weekend in te gaan. Uitgaansgelegenheden zijn gesloten. „Blijf zo veel mogelijk binnen”, aldus Wever-Croes.

Er geldt ook een samenscholingsverbod op Aruba. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald. Verder deed de premier een oproep om bejaarden en zieken zo veel mogelijk te beschermen tegen besmettingen.

20.54 uur 7 augustus 2020

Bijna 2300 nieuwe coronagevallen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er in 24 uur tijd 2288 corona-gevallen bij gekomen. Dat is een recordaantal sinds de strenge lockdown begin juni werd opgeheven. De afgelopen dagen werden toenames van 1695 respectievelijk 1604 nieuwe besmettingen geregistreerd.

De gezondheidsautoriteiten meldden vrijdag dat het dodental steeg met twaalf. In totaal zijn nu 30.324 mensen bezweken aan Covid-19. Wel liggen er weer iets minder patiënten in een ziekenhuis, nu ook op de intensive care. Eerder deze week werd het juist weer drukker op de ic’s.

„De indicatoren verslechteren. Dat wijst op een actievere verspreiding van het virus in het hele land, in het bijzonder onder jongvolwassenen”, zei het directoraat Gezondheidszorg (DGS). Dat deed een oproep de „waakzaamheid te vergroten”. Het dragen van mondkapjes is in Frankrijk sinds 20 juli verplicht in openbare ruimtes, maar momenteel in steeds meer steden ook buiten, op plekken met veel mensen.

20.22 uur 7 augustus 2020

De Jonge vraagt Defensie te helpen bij bron- en contactonderzoek

Zeer waarschijnlijk gaat het ministerie van Defensie gezondheidsdiensten (GGD’s) tijdelijk helpen om bron- en contactonderzoeken te houden om zicht te houden op de verspreiding van het coronavirus.

Minister De Jonge van Volksgezondheid voert momenteel overleg met zijn collega’s van Defensie om te kijken welke mogelijkheden er zijn, zo deelde zijn woordvoerder vrijdagavond mee.

De Jonge reageert daarmee op berichten van de GGD’s uit Amsterdam en Rotterdam. Die maakten vrijdag bekend dat ze niet meer automatisch alle contacten van coronapatiënten bellen om hen te waarschuwen voor mogelijke besmettingen. Wie besmet is, moet voortaan zelf zijn of haar contacten op de hoogte brengen.

Rotterdam maakt een uitzondering voor patiënten met een hoog risico. Dat zijn mensen die in de zorg werken, of die bij een evenement met meer dan tien bezoekers zijn geweest waar ze geen 1,5 meter afstand van anderen konden houden.

Hoewel de GGD’s de afgelopen weken veel mensen extra in dienst namen om bron- en contactonderzoeken te houden, kunnen ze daar momenteel onvoldoende tijd aan besteden. De oorzaak daarvan is de explosieve groei van het aantal coronapatiënten in de twee grootste steden.

Volgens De Jonge zal de inzet van Defensie tijdelijk zijn. Dit omdat de GGD’s met hulp van andere GGD’s en een pool van de landelijke GGD, de capaciteit gaan opschalen.

De Jonge benadrukt dat de GGD’s het niet alleen kunnen. De snelle stijging van het aantal besmettingen komt door het niet naleven van de basisregels: „We zullen het samen moeten doen.”

Ondertussen wordt gewerkt aan een verdubbeling van de landelijke pool van medewerkers die GGD’en waar het storm loopt kunnen bijstaan. Ook wordt gesproken met Defensie over het uitlenen van personeel. „Zo hopen we in korte tijd meer mensen beschikbaar te krijgen die het bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren.”

19.32 uur 7 augustus 2020

Farmaceut Pfizer gaat coronamedicijn remdesivir produceren

NEW YORK (ANP/RTR).Farmaceut Pfizer gaat in opdracht van branchegenoot Gilead het geneesmiddel remdesivir produceren. De virusremmer van Gilead werd eerder dit jaar in de Verenigde Staten en de Europese Unie goedgekeurd voor de behandeling van ernstig zieke patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Gilead hoopt met hulp van Pfizer de productie van remdesivir te verhogen. Voor het einde van dit jaar moet er genoeg van het medicijn zijn om er meer dan 2 miljoen Covid-19-patiënten mee te kunnen behandelen. Gilead kwam eerder overeen dat bijna de hele voorraad remdesivir tot september aan de Verenigde Staten wordt geleverd.

Pfizer is niet de enige farmaceut die voor Gilead remdesivir gaat maken. Het Britse Hikma Pharmaceuticals produceert het middel sinds vrijdag in een fabriek in Portugal, meldde het bedrijf. Volgens Gilead strekt het netwerk voor de productie van het medicijn zich nu uit over veertig bedrijven in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Belangrijkste momenten