Nog twee nertsenhouderijen besmet met corona

beeld AFP

Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle evenementen tot 1 september verboden. In steeds meer landen worden de overheidsmaatregelen versoepeld. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Liveblog laatste update 22.31 uur 8 mei 2020
22.31 uur 8 mei 2020

Bloemenveiling in Johannesburg

beeld AFP

Een bloemenveiling in Johannesburg, Zuid-Afrika. De bieders zitten veilig achter plexiglazen platen.

21.25 uur 8 mei 2020

Duizenden Slovenen demonstreren tegen regering

Duizenden Slovenen zijn vrijdag in de hoofdstad Ljubljana de straat opgegaan. De demonstranten beschuldigen de regering van corruptie en van misbruik van de coronacrisis om de vrijheden te beperken.

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een bugerbeweging die wordt gesteund door enkele oppositiepartijen, waaronder die van voormalig premier Marjan Šarec die in februari ontslag nam vanwege wrijvingen binnen zijn vijfpartijencoalitie. Dat maakte de weg vrij voor de nationalistische Janez Janša om de politieke koers te bepalen.

„Terwijl onze maatschappij met solidariteit op de epidemie reageert, voert de regering van Janez Janša, onder de vermeende strijd tegen het virus, buitengewone maatregelen in en vermindert ze onze vrijheden,” aldus Protestival.

EU-lidstaat Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, heeft tot nu toe 1450 gevallen van het coronavirus en honderd sterfgevallen gemeld.

20.31 uur 8 mei 2020

Op nog twee nertsenhouderijen coronavirus aangetroffen

Op nog eens twee nertsenhouderijen is het coronavirus aangetroffen, meldt landbouwminister Carola Schouten. Dat brengt het totaal op vier nertsenbedrijven. Een van de locaties waar het virus deze week is ontdekt is van een houder waar al eerder sprake bleek van besmetting.

Dat bedrijf, in de gemeente Gemert-Bakel, heeft 10.000 dieren, aldus Schouten. De andere houderij, in Deurne, heeft geen connectie met de eerdere besmettingen. Dieren en mest mogen niet van het bedrijf worden afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg is rond beide bedrijven een ‘400 meterzone’ ingesteld, waarin de openbare weg is afgesloten voor voetgangers en (brom-)fietsers.

Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een al eerder door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Milheeze. beeld ANP

Naar de houderijen waar eerder besmettingen waren, wordt nu onderzoek gedaan. De eerste bevindingen laten zien dat het onwaarschijnlijk is „dat alleen mens op nerts transmissie heeft plaatsgevonden op de bedrijven”, schrijft Schouten. „De karakteristieken van het virus wijzen op transmissie tussen nertsen onderling.”

Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen bij katten. Dat onderzoek gaat begin juni van start, verwacht Schouten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat ook kijken of er onderzoek kan worden gedaan „naar een eventuele relatie tussen luchtkwaliteit, veehouderij en gevoeligheid van mensen voor Covid-19”.

20.24 uur 8 mei 2020

Dagelijkse dodental coronavirus Frankrijk hoger dan dag eerder

Parijse politie grijpt in bij de verkoop van mondkapjes in een Parijse kledingwinkel omdat de bezoekers zich niet aan de afstandsregels houden. beeld EPA

Het aantal doden door het coronavirus in Frankrijk is vrijdag sterker gestegen dan donderdag. De afgelopen 24 uur overleden zeker 243 mensen door het virus, een dag eerder waren dat 178 mensen.

Frankrijk telt alleen de mensen die overlijden in ziekenhuizen of verzorgingshuizen. Het geregistreerde dodental in het land staat op 26.230.

Frankrijk heeft het vijfde hoogste dodental ter wereld, na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië en Spanje.
Het aantal mensen in het ziekenhuis is afgenomen tot 22.724, bijna 500 minder dan een dag eerder. Ook de intensive cares zien een daling, daar liggen nog 2868 mensen, bijna 100 minder dan op donderdag.

Frankrijk telde 642 nieuwe bevestigde gevallen. Donderdag waren dat er 629. Het totaal staat op 138.421.

20.17 uur 8 mei 2020

Dodental door corona in Verenigd Koninkrijk boven de 31.000

In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 31.000 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Het aantal sterfgevallen steeg sinds donderdag met 626 op de vorige dag en bereikte 31.241. In het land worden alleen sterfgevallen in een ziekenhuis of verzorgingshuis geteld.

Onder de nieuwe sterfgevallen was een zes weken oude baby. Het kind had al andere gezondheidsklachten, aldus de nationale gezondheidsdienst NHS.

Het aantal geregistreerde doden waren alleen mensen die positief waren getest op Covid-19. Onlangs suggereerde het Britse Bureau voor de Statistiek (ONS) dat tot 25 april al meer dan 32.000 mensen in Groot-Britannië aan het virus zijn bezweken.

19.02 uur 8 mei 2020

Coronacrisis zet streep door vakantie voor kwetsbaar kind

Ze groeien op in achterstandssituaties in landen als Duitsland, Frankrijk, Polen en Oekraïne. Deze zomer zouden ze enkele weken in Nederland doorbrengen, veelal in gastgezinnen. De coronacrisis zet een streep door de vakantiereizen voor kwetsbare kinderen.

2020-05-08-BIN6-vakantiegezin-4-FC-V_webCoronacrisis zet streep door vakantie voor kwetsbaar kind

18.51 uur 8 mei 2020

Financiële steun voor ov-bedrijven om coronacrisis

Bedrijven in het openbaar vervoer krijgen een vergoeding van het kabinet wegens de coronacrisis. Koepelorganisatie OV-NL zegt dat bedrijven, het kabinet en medeoverheden overeenstemming hebben bereikt over een zogenoemde ‘beschikbaarheidsvergoeding’.

Trams, metro’s, treinen en bussen moeten vanaf 1 juni in principe weer volgens de normale dienstregeling rijden. Aan de andere kant wordt maar 40 procent van de capaciteit toegelaten, en blijven veel mensen nog steeds thuis werken. Het „financiële gat” dat daardoor ontstaat, wordt opgevuld, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL.

18.29 uur 8 mei 2020

Grote Bazaar in Istanbul mag 1 juni weer open

Een luchtfoto van het dak van de Grote Bazaar van Istanbul. beeld AFP

De beroemde Grote Bazaar van Istanbul gaat op 1 juni weer open in het kader van een versoepeling van de coronabeperkingen. Dat heeft de directeur van de bazaarcommissie, Fatih Kurtulmus, tijdens een persconferentie vrijdag bekendgemaakt, meldt de krant „Hürriyet”.

Niet alle toegangspoorten van de bazaar worden meteen geopend. Bezoekers zouden „ordelijk” worden binnengelaten. Iedereen moet een mondkapje dragen. Kurtulmus sprak ook over het meten van de temperatuur en veilige afstand tussen de bezoekers.

De bazaar, die vanaf de 15e eeuw is gebouwd en uitgebreid, is een van de populairste toeristische attracties in Turkije. In het vaak dichtbevolkte labyrint van overdekte steegjes zijn volgens het hoofd van de winkeliersvereniging, Hasan Firat, ongeveer 3600 winkels. Het toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het land, waarvan de economie en de munt al enige tijd sterk verzwakt zijn.

Turkije wil de coronabeperkingen in mei geleidelijk aan versoepelen. Vanaf maandag mogen onder andere kapperszaken en winkelcentra weer open. Donderdagavond meldde het ministerie van Volksgezondheid dat er in Turkije ongeveer 130.000 besmette personen zijn en ongeveer 3600 mensen zijn bezweken aan Covid-19.

18.09 uur 8 mei 2020

Europa maand langer dicht voor niet-EU-burgers

Reizigers van buiten de EU zijn tot 15 juni niet welkom in Europa tenzij hun trip essentieel is. De Europese Commissie stelt voor het inreisverbod voor niet-EU-burgers voor de tweede keer met een maand te verlengen omdat de situatie rond het coronavirus „zowel in Europa als wereldwijd fragiel blijft”. De lidstaten stemmen naar verwachting in met de verlenging.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone.

Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

17.55 uur 8 mei 2020

WHO moet steeds op eieren lopen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt steeds meer onder vuur over de aanpak van de coronapandemie. En het is bepaald niet voor het eerst dat de internationale instantie forse kritiek oogst. Maar zijn de verwijten ook terecht?

2020-05-08-BUI1-bij-health08-5-FC_webWHO moet steeds op eieren lopen

17.39 uur 8 mei 2020

Zeker 22 bewoners AZC Sneek positief op coronavirus

Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Friesland na berichtgeving van de Leeuwarder Courant. In het centrum wonen ongeveer zeshonderd mensen. De overige bewoners zullen de komende dagen getest worden. Het centrum is onmiddellijk gesloten.

De getroffenen vertonen allemaal milde klachten. Sommige geteste personen hebben volgens een woordvoerder zelfs helemaal geen klachten. „We verwachten dat er meer besmettingsgevallen naar boven komen als er meer mensen getest worden” aldus de zegsvrouw.

16.52 uur 8 mei 2020

Duits slachthuis bij Nederlandse grens dicht om corona

Een slachthuis in de Duitse plaats Coesfeld, zo’n 30 kilometer van Winterswijk, wordt tijdelijk gesloten vanwege een bijzonder hoog aantal coronabesmettingen binnen het bedrijf. Dit heeft de minister van Volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Karl-Josef Laumann (CDU) vrijdag in Düsseldorf bekendgemaakt. Bovendien moeten de medewerkers van alle slachthuizen in Noordrijn-Westfalen op het virus worden getest.

Het coronavirus verspreidde zich in de fabriek van het bedrijf Westfleisch. Donderdag stond het besmette aantal mensen op 129. Dertien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI) is in Coesfeld de grens overschreden van vijftig nieuwe infecties per 100.000 inwoners per week. Hierdoor zullen de woensdag aangekondigde versoepelingen van de lockdown voor het district Coesfeld worden uitgesteld tot 18 mei, liet Laumann weten.

16.39 uur 8 mei 2020

Europa opent humanitaire luchtbrug naar Afrika

Een vliegtuig met bestemming centraal Afrika wordt volgeladen met hulpgoederen. beeld AFP

De Europese Unie heeft een humanitaire luchtbrug geopend om hulpverleners en noodgoederen over te brengen naar gebieden in de wereld die door het coronavirus een tekort aan voorraden hebben. De eerste vlucht vertrekt vrijdag vanuit Lyon naar de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui.

Het vliegtuig vervoert ongeveer zestig hulpverleners van ngo’s en 13 ton hulpgoederen. De komende dagen volgen nog twee vluchten met in totaal 27 ton hulpgoederen. Op de terugweg worden onder meer EU-burgers gerepatrieerd uit de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De komende weken worden meer door Brussel betaalde humanitaire vluchten gepland. Afrikaanse landen waar de pandemie de bestaande ellende dreigt te verergeren krijgen voorrang. EU-landen zijn verantwoordelijk voor de aankoop van de hulpgoederen.

16.23 uur 8 mei 2020

Steden passen openbare ruimte aan voor 1,5 metersamenleving

Meerdere steden nemen de komende tijd maatregelen in de openbare ruimte om meer ruimte te bieden aan inwoners. Amsterdam en Eindhoven starten er maandag mee. Zo wil Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer verlagen, zodat fietsers de rijbaan op kunnen en voetgangers meer ruimte hebben op stoep en fietspad.

De gemeente Amsterdam gaat het autogebruik ontmoedigen en wil inwoners aansporen vooral te lopen of de fiets te pakken. Als het autoverkeer toch flink toeneemt kunnen auto’s eventueel worden omgeleid of worden wegen afgesloten. Daarnaast zal mogelijk op de stoep eenrichtingsverkeer worden ingesteld en kunnen autoparkeerplaatsen worden ingezet voor het parkeren van de fiets.

Eindhoven blijft mensen adviseren 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. De stad gaat aan de randen van de binnenstad zogeheten city hosts inzetten, die bezoekers aan de binnenstad welkom heten en hen wijzen op de looproutes in de winkelstraten. Ook worden ledschermen en tekstkarren ingezet om bezoekers te laten zien wat van hen verwacht wordt.

Om ervoor te zorgen dat het afstand houden op een veilige manier verloopt, wil Amsterdam het gedrag van auto’s en fietsers monitoren. Zo is er bij het Vondelpark en de Albert Cuypstraat in Amsterdam al een aantal sensoren opgehangen die verkeersstromen meten.

15.55 uur 8 mei 2020

Trump werkte samen met medewerker die besmet was met coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump werkte deze week nog samen met een medewerker van het Witte Huis die besmet is met het coronavirus. Dat heeft Trump gezegd bij het programma Fox & Friends van Fox News. Medewerkers van het Witte Huis zijn sinds de man positief testte op het virus ook mondkapjes gaan dragen, zei Trump. Het personeel in de keuken deed dat eerder al, uit voorzorg.

Tijdens het interview ging de president ook in op zijn beschuldigingen aan het adres van China over het ontstaan van het coronavirus. „Ik denk niet dat China het virus expres heeft losgelaten.” Het is volgens Trump afkomstig uit een lab in de stad Wuhan, waar de uitbraak begon. Een onderzoeker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag dat het virus waarschijnlijk afkomstig is van een vleermuis. Trump reageerde daarop door te stellen dat de WHO „een marionet is van China”.

15.54 uur 8 mei 2020

Nog eens half miljard naar gemeenten voor steun zelfstandigen

Gemeenten hebben vrijdag nog eens 550 miljoen euro ontvangen zodat zij hulp kunnen bieden aan zelfstandige ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. Zij kunnen bij de gemeente vragen om inkomensondersteuning zodat ze niet onder het sociaal minimum komen.

Het bedrag gaat zowel naar uitvoering als naar de werkelijke bedragen voor zelfstandigen. In totaal komt het bedrag dat het ministerie van Sociale Zaken heeft overgemaakt op 2 miljard. Eind april hadden 343.000 zelfstandigen om de corona-ondersteuning gevraagd.

15.52 uur 8 mei 2020

Rutte: geef legionella geen kans

Nu scholen en andere gebouwen weer opengaan, moet men eerst de waterleidingen goed doorspoelen om legionellabesmettingen te voorkomen. Dat adviseerde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie.

„Geef legionella geen kans.” Daarmee herhaalde Rutte een eerdere oproep van waterbedrijven.

In sommige gebouwen heeft het water al wekenlang niet meer gestroomd. Als het te lang blijft stilstaan kan de legionellabacterie snel groeien, vooral bij hogere temperaturen. Spoel daarom de leidingen ongeveer een minuut lang door met de warme en koude kraan open, adviseren waterbedrijven.

De bacterie veroorzaakt infecties aan de luchtwegen en longen. Ook krijgen patiënten hoofdpijn, spierpijn en hoge koorts. Ongeveer 10 procent van de patiënten overlijdt aan de ziekte. Vaak gaat het om ouderen, rokers of chronisch zieken.

14.50 uur 8 mei 2020

Werkloosheid VS door corona naar hoogste niveau in ruim 80 jaar

De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april omhooggeschoten naar het hoogste niveau in dik tachtig jaar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De werkloosheid bedroeg 14,7 procent, wat het hoogste niveau is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Dat blijkt uit het officiële banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent. Het ministerie maakte verder bekend dat vorige maand 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren gingen in ’s werelds grootste economie, wat eveneens het grootste banenverlies in de VS sinds de Grote Depressie is. Economen rekenden in doorsnee op 22 miljoen verloren arbeidsplaatsen en een werkloosheid van 16 procent.

Door de crisis zijn veel bedrijven in de VS gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. Donderdag werd nog bekend dat in de afgelopen weken al meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering hebben aangevraagd. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden.

Een volle maan rijst achter het Vrijheidsbeeld in New York, op 7 mei. beeld AFP

Met het historische banenverlies in april is in een maand tijd in één klap de gestage groei van de Amerikaanse werkgelegenheid over een periode van tien jaar weggevaagd. Economen vrezen dat de werkloosheid in de VS nog verder zal oplopen omdat nog steeds heel veel bedrijven de deuren gesloten houden en steeds meer werknemers zijn of worden ontslagen.

De vorige piek in de Amerikaanse werkloosheid sinds de Tweede Wereldoorlog werd gemeten in november 1982, en lag op 10,8 procent. In februari kwam de werkloosheid in de VS juist nog uit op het laagste niveau in vijftig jaar met een stand van 3,5 procent.

De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien, met de verkiezingen in aantocht later dit jaar. Trump verklaarde in een reactie op het banenrapport dat de verloren arbeidsplaatsen allemaal snel terug zullen komen.

14.49 uur 8 mei 2020

Minister kijkt naar weer toelaten bezoek in gevangenissen

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is aan het kijken hoe de coronamaatregelen in gevangenissen kunnen worden versoepeld. Als de omstandigheden het toelaten zou bezoek weer onder voorwaarden kunnen worden toegestaan, maar concrete toezeggingen wil de minister nog niet doen.

De huidige maatregelen, waaronder het bezoekersverbod, lopen ten minste tot 20 mei. „Daarna kijken we wat weer mogelijk is”, zei Dekker, die zich wel haastte om geen al te hooggespannen verwachtingen te creëren. „Het zal altijd beperkt zijn, we moeten koste wat kost voorkomen dat besmettingen de gevangenissen raken.”

Hoe een beperkte bezoekregeling eruit zou zien, daar wordt nu over nagedacht, aldus Dekker. „We kijken naar van alles. Naar bijvoorbeeld bescherming, plexiglas ertussen, beperkingen in aantallen en frequentie. Wellicht beginnen we eerst klein op één of twee plekken.” De minister erkent dat de last van de huidige beperkingen „enorm” is.

14.30 uur 8 mei 2020

‘China open voor onafhankelijk onderzoek naar oorsprong virus’

De Chinese overheid staat open voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de herkomst van het nieuwe coronavirus. Dat zei de Chinese ambassadeur in Berlijn tegen het Duitse nieuws- en opinieblad Der Spiegel. China ligt vanuit onder andere de Verenigde Staten onder vuur omdat het verantwoordelijk zou zijn voor de verspreiding van het longvirus.

De Verenigde Staten hebben onder meer beweerd dat het virus afkomstig kan zijn uit een Chinees laboratorium en dat China de ernst van de uitbraak heeft willen verhullen. China heeft die beschuldigingen stellig ontkend en beweert altijd transparant te zijn geweest.

„Wij staan open voor een internationaal onderzoek”, zegt de Chinese ambassadeur in het vraaggesprek met Der Spiegel. „Wij steunen een uitwisseling van onderzoek tussen wetenschappers.” Ambassadeur Wu Ken stelde daarnaast dat China „verwerpt dat het zonder bewijs in het beklaagdenbankje wordt gezet, en dat schuld vooraf wordt aangenomen”.

De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zeggen dat zij bewijs hebben dat het nieuwe coronavirus oorspronkelijk komt uit een laboratorium in de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst uitbrak. Trump en Pompeo geven echter niet aan wat dat bewijs is. Duitse inlichtingendiensten plaatsen in een rapport vraagtekens bij de Amerikaanse beschuldigingen en opperen dat die zijn gedaan om de aandacht af te leiden van het falen van de Amerikaanse overheid om de verspreiding van het virus in te dammen.

Australië opperde vorige maand tot woede van de Chinezen een internationaal onderzoek, maar zei daarbij dat dat voorstel niet tegen China is gericht. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben in een reactie op het Australische voorstel gezegd zich te willen richten op het aanpakken van het virus en niet op het vinden van een schuldige.

14.20 uur 8 mei 2020

Aantal doden door coronavirus met 71 gestegen

Het officiële dodental door het coronavirus is met 71 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 5359 mensen overleden die besmet waren met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 35. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 42.093. Dat zijn er 319 meer dan op donderdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

13.57 uur 8 mei 2020

Slob wil niet dat scholen eindcijfers van leerlingen opplussen

Scholen mogen niet zomaar de cijfers ophogen van leerlingen die onvoldoende hebben gescoord om hun diploma te halen. Voor deze leerlingen zijn mogelijkheden gecreëerd om vakken te herkansen. Dat zei minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag naar aanleiding van de Johan van Oldenbarneveltschool in Amersfoort, die eindcijfers van leerlingen heeft opgeplust. „Dat is niet de bedoeling. We zijn in overleg met deze school.”

13.55 uur 8 mei 2020

Jongeren verrassen eenzamen in liveuitzending Puntuit

Christelijke jongeren verrassen eenzame mensen maandagavond met een muzikaal optreden van Caroline Schimmel. De reformatorische vlogster zingt om 20.00 uur in een live-uitzending van jongerenkanaal Puntuit.

video

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

Jongeren kunnen tot maandagochtend 10.00 uur een eenzame een muzikaal hart onder de riem steken door een nominatievideo in te sturen naar de redactie. Op haar website publiceerde Puntuit de spelregels en de lijst psalmen en liederen die Caroline kan zingen.

De eerste nominaties zijn inmiddels ontvangen.

De live-uitzending is hier te zien:

live

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

13.42 uur 8 mei 2020

Vakbond FNV adviseert kappers om toch mondkapje te dragen

Kappers kunnen het beste ook een mondkapje dragen als ze aanstaande maandag weer hun werk oppakken. Ook de klanten zouden hun neus en mond moeten bedekken, adviseert vakbond FNV.

De Nederlandse overheid heeft bij versoepeling van de lockdown het gebruik van gezichtsbescherming bij kappers niet verplicht gesteld. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat meningen van deskundigen over dit onderwerp verschillen en dat een mondkapje toch een goed idee is. „Safety first is het motto, iedere foute spetter telt!” FNV benadrukt dat we nog weinig weten over de verspreiding van het coronavirus. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre iemand besmettelijk is voordat hij of zij ziekteverschijnselen vertoont, aldus de bond.

13.19 uur 8 mei 2020

Aantal gemelde besmettingen in Spanje neemt sneller toe

Het aantal Spanjaarden bij wie het coronavirus is vastgesteld, is toegenomen met 1410, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Daarmee stijgt het aantal besmettingen aanzienlijk sneller dan donderdag, toen 1122 nieuwe besmettingen werden gemeld.

12.46 uur 8 mei 2020

EU verdeelt 1,5 miljoen medische maskers over lidstaten

De EU verdeelt de komende dagen 1,5 miljoen medische maskers over zeventien lidstaten, waaronder Nederland. Ook het Verenigd Koninkrijk krijgt een partij geleverd. De maskers zijn aangekocht via door de Europese Commissie georganiseerde aanbestedingen waar lidstaten op kunnen intekenen. In totaal worden 10 miljoen maskers aangeschaft. Die worden de komende weken in partijen van 1,5 miljoen verdeeld over regio’s en landen die er behoefte aan hebben.

„We doen er alles aan om lidstaten te helpen om beschermende uitrusting bij gezondheidswerkers in de frontlinie te krijgen”, zegt EU-commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid). De afgelopen weken werden al honderdduizenden maskers verspreid vanuit de voorraad die via het mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) is aangelegd. De komende maanden is 100 miljoen euro Europees geld beschikbaar voor gezondheidsgerelateerde producten.

12.45 uur 8 mei 2020

Sterfte laatste weken vooral hoger bij mensen met langdurige zorg

Het aantal sterfgevallen is de laatste weken vooral hoger onder mensen die langdurige zorg ontvangen. Eerder bleek al dat het coronavirus verpleeg- en verzorgingshuizen het hardst raakt. Maar de groep die langdurige zorg ontvangt, maar nog thuis woont, bleven in deze statistieken buiten beeld. Nieuw onderzoek laat zien dat buiten de verzorgingshuizen met name de ontvangers van langdurige zorg meer overlijden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 20 april overleden ongeveer 1700 mensen die langdurige zorg kregen, bijna 50 procent meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers vermoeden dat de sterfte hoger ligt vanwege het nieuwe coronavirus, hoewel zij nu nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.

12.44 uur 8 mei 2020

Zweeds verzorgingstehuis in vizier OM vanwege vele coronadoden

Het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek naar een verzorgingstehuis in Stockholm. Meer dan een derde van de bewoners is er besmet met het nieuwe coronavirus en gestorven. Aanleiding van het onderzoek is een melding van een vakbond na een veiligheidscontrole. Volgens een vakbondsvertegenwoordiger ging het personeel van besmette bewoners naar niet-besmette bewoners zonder tussendoor de persoonlijke beschermingsmiddelen te vervangen. Zeker 35 bewoners van het verzorgingstehuis zijn overleden sinds het nieuwe coronavirus uitbrak in Zweden.

De Zweedse autoriteiten gaven eerder al toe dat het niet is gelukt om het coronavirus weg te houden van verzorgingshuizen. Het aantal overleden senioren maakt een aanzienlijk deel uit van het totale aantal doden, dat veel hoger ligt dan in omringende landen waar strengere maatregelen zijn genomen. Donderdag passeerde het dodental in Zweden de 3000. Vakbonden waarschuwen al langer dat het in veel verzorgingshuizen ontbreekt aan persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsprocedures.

Zweden heeft minder strenge maatregelen genomen tegen verspreiding van het virus dan andere Europese landen. De regering vroeg haar 10 miljoen inwoners om vooral zelf verantwoordelijkheid te nemen. Volgens Johns Hopkins University zijn er 24.623 besmettingsgevallen in Zweden vastgesteld, tegenover 10.281 in Denemarken, 8034 in Noorwegen en 5673 in Finland. Het aantal doden ligt in Zweden ongeveer zes keer zo hoog als in Denemarken, vijftien keer zo hoog als in Noorwegen en elf keer zo hoog als in Finland.

12.04 uur 8 mei 2020

‘Bijna helft bedrijven vreest coronacrisis niet te overleven’

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven verwacht dat hun voortbestaan in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een half jaar aanhoudt. In het lopende kwartaal zet een meerderheid van de ondernemers zich schrap voor een lagere omzet. Dat gaat bij de meeste ondernemingen waarschijnlijk gepaard met een verlies van banen.

ANP-410295948„Bijna helft bedrijven vreest coronacrisis niet te overleven”

11.49 uur 8 mei 2020

Slob laat leerachterstanden door thuisonderwijs onderzoeken

Slob vrijdag op het Binnenhof. beeld ANP

Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken”, zei Slob vrijdag.

11.48 uur 8 mei 2020

Aantal nieuwe coronadoden in België iets gestegen

Het aantal mensen dat in België is gestorven als gevolg van het coronavirus is het afgelopen etmaal gestegen met 107, waarmee het totaal komt op 8521. Ruim de helft van hen overleed in een woonzorgcentrum. Een dag eerder werden nog 80 sterfgevallen gemeld.

11.48 uur 8 mei 2020

25.000 Nederlanders kochten vispas na ingaan coronamaatregelen

Sinds het kabinet maatregelen heeft genomen vanwege het coronavirus, hebben zeker 25.000 Nederlanders een visvergunning aangevraagd. Vorig jaar hadden in totaal een kleine 600.000 mensen een zogenoemde VISpas, een getal dat dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen, aldus Sportvisserij Nederland.

11.47 uur 8 mei 2020

Eerste versie corona-app moet eind mei klaar zijn

beeld AFP

Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, moet eind mei klaar zijn. Het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid om „een werkende toepassing die op beperkte schaal getest kan worden”, nog niet om de definitieve versie. De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

10.56 uur 8 mei 2020

Minder nieuwe coronabesmettingen in Rusland

Het aantal vastgestelde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Rusland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 10.699. Dat is minder dan een dag eerder. Wel ligt de dagelijkse stijging van het aantal gediagnosticeerde patiënten voor de zesde dag op rij boven de 10.000.

10.42 uur 8 mei 2020

Steeds meer Nederlanders keren terug vanuit Marokko

De repatriëring van Nederlanders in Marokko ziet er steeds rooskleuriger uit. Dat stelt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Vrijdag vertrekt het derde toestel, met ongeveer driehonderd passagiers aan boord, vanuit Casablanca richting Schiphol. Mogelijk vliegt ook zondag weer een vliegtuig met Nederlanders terug, die door de coronacrisis in Marokko zijn gestrand.

08.31 uur 8 mei 2020

’Helft wil ook ná corona thuiswerken, collega’s worden gemist’

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven, worden als redenen opgegeven. Verder missen we wel het praatje bij de koffiemachine. Dit zijn conclusies uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 Nederlanders.

07.31 uur 8 mei 2020

Kwartaalwinst ING zakt fors door coronacrisis

De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Het financiële concern hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee presteerde ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro. ING zette in totaal 661 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden

07.30 uur 8 mei 2020

Jongere in azc kan niet online door slechte wifi

Niet alle jongeren in asielzoekerscentra kunnen na de meivakantie weer verder met onlineonderwijs. Ondanks de belofte van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) om de vaak slecht werkende wifi te verbeteren, missen veel scholieren in azc’s de toegang tot digitaal onderwijs. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc. Van de vijfenveertig ondervraagde azc’s geeft een derde aan onvoldoende internetbereik te hebben.

06.59 uur 8 mei 2020

'1700 ic-bedden gaat niet lukken'

Ziekenhuizen kunnen niet op korte termijn structureel 1700 intensivecarebedden bemannen om telkens coronapatiënten op te vangen. Dat meldt NRC. "Daarvoor hebben we veel te weinig ic-verpleegkundigen. We hebben er nu 3800. We zouden er 1650 bij moeten hebben", zegt Chief Nursing Officer Bianca Buurman, de belangrijkste adviseur van de minister op het gebied van verpleegkunde.

06.57 uur 8 mei 2020

Op ruim de helft van de scholen blijven leraren thuis

Op bijna zestig procent van de basisscholen ontbreken maandag leraren. Gemiddeld drie leraren per basisschool hervatten hun werk voor de klas niet.

beeld ANP

Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder 1250 leerkrachten. Vier procent van de leraren gaat niet terug naar school. Nog eens drie procent twijfelt nog over de terugkeer. Omgerekend starten tussen de 5300 en 9400 leraren maandag niet.

06.55 uur 8 mei 2020

Ziekteverzuim hoogste in 17 jaar

In het eerste kwartaal van dit jaar was het ziekteverzuim onder werknemers het hoogst sinds het eerste kwartaal van 2003. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe voorlopige cijfers. De toename deed zich door het coronavirus voor in vrijwel alle bedrijfstakken.

06.54 uur 8 mei 2020

Wiebes: niet bezuinigen maar juist investeren na coronacrisis

Anders dan tijdens de kredietcrisis, moet Nederland zich niet „uit de coronacrisis bezuinigen”, vindt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. „Dat is niet verstandig.” In plaats daarvan moeten we „ons juist uit de crisis investeren”.

Door de coronamaatregelen ligt de economie voor een groot deel stil. Om die economie weer op gang te brengen, is een „duwtje nodig”, aldus Wiebes in de talkshow Op1. „Dat kunnen we geven.” Nederland heeft bijvoorbeeld nog steeds een „vorstelijk lage staatsschuld”, dus is er ruimte voor investeringen.

06.53 uur 8 mei 2020

‘Kim Jong-un feliciteert Chinese president met coronabestrijding’

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft een „mondelinge boodschap” naar de Chinese president Xi Jinping verstuurd. Dat meldt staatspersbureau KNCA. Kim zou Xi in de boodschap gefeliciteerd hebben met diens „succesvolle” bestrijding van het coronavirus.

De boodschap was „in verband met het feit dat China succes boekt bij het voorkomen van de Covid-19-infectie”, aldus KCNA. Het staatspersbureau lichtte niet toe wat er precies bedoeld werd met „mondelinge boodschap”. Het is niet duidelijk of Kim en Xi elkaar hebben gesproken.

Belangrijkste momenten