Koning rondt bezoek aan getroffen eilanden af

Koning Willem-Alexander op Saba. beeld ANP
+13

Irma, een van de sterkste orkanen ooit in de Atlantische oceaan, heeft een spoor van vernieling achtergelaten op de Bovenwindse Eilanden. Op het zwaar getroffen Sint Maarten zijn doden te betreuren. Gironummer 5125 is geopend voor noodhulp aan Sint Maarten en de andere getroffen eilanden.

Liveblog laatste update 16.36 uur 15 september 2017
16.36 uur 15 september 2017

„Veiligheid op Sint-Maarten is nu veel beter”

Alle hulp en steun uit Nederland is „hartverwarmend en fantastisch”. „Maar er is veel, heel veel nodig.” Dat zeggen Paul Boetekees en Marc van Iersel, de Nederlandse directeuren van het Holland House Beach Hotel op Sint-Maarten. „We beginnen nu langzaam een beetje om ons heen te kijken wat er allemaal is gebeurd. Schoonmaken, een plan maken, rustig opbouwen. Dat is wat we doen”, aldus Boetekees.

Zelf hebben Boetekees en Van Iersel een stichting opgericht om hun personeel te helpen. „Veel van onze medewerkers zijn alles kwijt, ze hebben geen dak meer boven hun hoofd, geen schoon water, niks.” Met de stichting - Holland House Family Recovery - proberen ze hen weer een beetje op weg te helpen.

Tijdens de allesverwoestende orkaan Irma zaten de mannen met in totaal 65 mensen - gasten en personeel - in het hotel. Eerst in de gangen, daarna schuilend in de kelder.

„In het begin waren we met name bezorgd over de veiligheid.” Het hotel zit aan de ene kant aan het strand en aan de andere kant aan een winkelstraat. Alles is daar geplunderd. Nog altijd, anderhalve week later, zijn de ingeslagen ruiten en lege winkelpanden te zien. Zelfs de etalagepoppen hebben geen kleren meer aan.

„De veiligheid is nu echt heel veel beter, het Nederlandse leger heeft hier goed werk verricht”, zegt Boetekees. „Nu gaat de hygiëne een punt van zorg worden”, zegt Van Iersel. „De vuilnis, die overal ligt, moet zo snel mogelijk weg, anders breken er ziektes uit.”

16.21 uur 15 september 2017

Langzaam van noodhulp naar opbouw

Sint-Maarten begint langzaam en voorzichtig naar de wederopbouw van het eiland te kijken, ruim een week na de allesverwoestende orkaan Irma die recht over het land trok. Vrijdag arriveren 161 mensen op Sint-Maarten van de constructiegenie, het onderdeel van de landmacht dat gespecialiseerd is in wederopbouw.

„Noodhulp leveren is het belangrijkste. We zitten nu nog midden in die fase, om iedereen van water en voedsel te voorzien. Bereikbaarheid, water, elektriciteit, medische zorg en netwerk, dat zijn de eerste behoeften”, zegt majoor der mariniers Kasper Winckelmolen vanuit de commandopost op het eiland. „Maar we beginnen langzaam toe te werken aan de volgende fase: de wederopbouw.”

De mannen en vrouwen van de constructiegenie gaan assisteren bij de opbouw van het eiland. Ze doen dat vooral door ter plekke de lokale bevolking te helpen bij de aanbesteding. „Eigenlijk is het zo dat hoe eerder zij weg zijn, hoe beter ze hun werk hebben gedaan.”

Hoe lang de groep blijft, is nu nog niet duidelijk. „Daar valt geen inschatting van te maken”, aldus Winckelmolen.

14.50 uur 15 september 2017

KLM-toestel naar Sint-Maarten voor evacuatie

Komend weekeinde wordt het vliegtuig, met plek voor 268 passagiers, ingezet voor zo nodig meerdere pendelvluchten van Sint-Maarten naar Aruba en Curaçao. Het is de eerste KLM-vlucht naar het eiland sinds de orkaan. „Iedereen die weg wil, mag mee”, benadrukte een woordvoerder van KLM. „Niet alleen onze eigen passagiers.”

De vlucht is volgens het bedrijf mede mogelijk dankzij de vrijwillige inzet van het vliegend personeel. Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken vliegen mee om de evacuatie te begeleiden. Tot nu toe werden in totaal ruim 3800 mensen uit Sint-Maarten geëvacueerd, van wie 1400 door de Nederlandse krijgsmacht.

11.13 uur 13 september 2017

Liveblog afgesloten

De redactie sluit het liveblog.

07.02 uur 13 september 2017

Koning rondt bezoek af

Video

Video2

06.43 uur 13 september 2017

Dodental door Irma loopt verder op

Het dodental als gevolg van de orkaan Irma is opgelopen naar 56. Autoriteiten in de Verenigde Staten melden dertien dodelijke slachtoffers in de drie staten Florida, Georgia en South Carolina. In het Caribisch gebied zijn 43 doden gevallen, onder wie vier op Sint Maarten.

Op de Florida Keys werd dinsdag de schade opgemaakt na het passeren van Irma. Van alle huizen is 25 procent verwoest en heeft 65 procent ernstige schade, zo maakte het Federaal bureau voor rampenbestrijding (FEMA) bekend.

Aan het einde van de dag zaten in Florida en de omliggende staten nog 5,8 miljoen huishoudens zonder stroom. Volgens de Florida Power & Light Co, de grootste energieleverancier in de staat, kan het nog tot 22 september duren totdat enkele westelijke delen weer stroom hebben.

22.34 uur 12 september 2017

Koning rondt bezoek aan getroffen eilanden af

beeld ANP

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk hebben hun bezoek aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius afgerond. Ze bezochten dinsdag de kleine eilanden Saba en Sint-Eustatius, waar de orkaan Irma ook huishield maar de schade niet zo ernstig was als op Sint-Maarten.

Na een overnachting in een beschadigd hotel zonder stromend water op Sint Maarten, begon de dag met een rondvlucht over het zwaar gehavend eiland. Koning Willem-Alexander toonde zich opnieuw onder de indruk van de verwoestingen, die hij een dag daarvoor al van dichtbij had gezien. Vanuit de helikopter was te zien dat voor de poort van het vliegveld een groep mensen stond te wachten op een mogelijkheid om van het eiland af te komen.

Op Saba en Sint-Eustatius sprak de koning met bewoners. In een korte toespraak op het laatste eiland riep hij hen op vertrouwen te houden. Nederland zal hen niet in de steek laten, zei Willem-Alexander.

Met een vliegtuig van de kustwacht vloog het gezelschap terug naar Curaçao. Vier volwassenen en een kind die eerder van Sint-Maarten waren geëvacueerd, vlogen in het kleine toestel mee.

19.59 uur 12 september 2017

Plunderaars vrij wegens cellentekort

Ook op het Franse deel van Sint Maarten werd geplunderd. beeld AFP

Justitie op Sint-Maarten heeft een aantal verdachten van plunderingen wegens cellentekort laten gaan. Zij moeten zich later verantwoorden. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt, zonder te melden om hoeveel mensen het gaat.

De afgelopen dagen hebben militairen en politie-eenheden een einde gemaakt aan de grootschalige plunderingen op het eiland. Daarbij zijn een onbekend aantal personen opgepakt. Degenen die op vrije voeten zijn gesteld, worden niet verdacht van zeer ernstige delicten.

Het OM zal de aangehouden plunderaars later voor de rechtbank brengen en onvoorwaardelijke gevangenisstraf eisen, zo liet justitie dinsdag weten. Plunderaars die zich vrijwillig melden en geen ernstige feiten hebben begaan, moeten helpen bij de wederopbouw.

Inmiddels heeft een politieteam veel gegevens op internet van de plunderingen vastgelegd. Deze foto’s zullen online worden gedeeld waarbij het publiek gevraagd wordt de verdachten te identificeren. Op dit moment is dat nog niet mogelijk omdat het internet nog niet werkt.

19.06 uur 12 september 2017

Negen van tien huizen Sint-Maarten beschadigd

beeld ANP

De orkaan Irma heeft vorige week 91 procent van de gebouwen op Sint-Maarten beschadigd. Een derde van de huizen is compleet verwoest. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO.

Hoeveel mensen zijn getroffen is nog onduidelijk. Het Rode Kruis gaat met drones de schade en de hulpbehoefte op het eiland nog nauwkeuriger in kaart brengen. Ook vertrekken drie extra hulpverleners van de organisatie naar Sint-Maarten om te helpen zoeken naar de ruim tweehonderd mensen die nog geregistreerd staan als vermist.

Inmiddels zijn zo’n 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd. Volgens generaal-majoor Richard Oppelaar van het ministerie van Defensie is de veiligheid op het eiland „kwetsbaar maar lijkt langzaam aan het verbeteren”. Het aantal militairen op Sint-Maarten zal dinsdag oplopen naar ongeveer zeshonderd. Zij houden zich bezig met handhaving van de openbare orde, noodhulp en noodherstel.

17.42 uur 12 september 2017

750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd

Drukte op het vliegveld van Sint Maarten, waar mensen wachten op een vlucht om het eiland te verlaten. beeld ANP

Er zijn inmiddels zo’n 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd. Dat heeft generaal-majoor Richard Oppelaar van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Het eiland werd vorige week getroffen door orkaan Irma. De evacuaties gaan nog steeds door.

De veiligheidssituatie op het eiland is „kwetsbaar maar lijkt langzaam aan het verbeteren”, zei hij. Militairen zorgen onder meer voor de veiligheid en openbare orde op het eiland. Het aantal militairen op Sint-Maarten zal dinsdag oplopen naar ongeveer zeshonderd, aldus Oppelaar.

Defensie richt zich op het eiland op drie zaken: handhaving van de openbare orde, noodhulp en noodherstel. De eerste prioriteit bij de herstelwerkzaamheden is de reparatie van de watervoorziening, aldus Oppelaar. Tot het zover is wordt met flessen en tankwagens de bevolking op distributiepunten van drinkwater voorzien.

Hoe lang de Nederlandse militairen op Sint-Maarten blijven, kon Oppelaar niet zeggen. Experts zijn nu bezig een goed beeld te krijgen van wat er de komende tijd precies nodig is.

Het bestuur van Sint-Maarten gaat steeds beter functioneren, verklaarde Hans Leijtens, die namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties belast is met de wederopbouw van de drie getroffen Bovenwindse eilanden. De eerste teams zijn gearriveerd om de schade te inventariseren en uit te zoeken wat nodig is.

Tot dusver zijn er negen vluchten naar het gebied uitgevoerd en is er zo’n 200.000 kilo aan goederen vervoerd, aldus Leijtens. De toestellen vliegen in eerste instantie op Curaçao. Twee Hercules-toestellen vliegen op en neer naar Sint-Maarten om de spullen daar te bezorgen.

17.07 uur 12 september 2017

Koning spreekt bewoners Saba

Koning Willem-Alexander neemt vanuit een legerhelikopter de schade op Sint Maarten in ogenschouw. beeld ANP

Koning Willem-Alexander heeft zich dinsdagochtend (lokale tijd) door bewoners van Saba op de hoogte laten stellen van de situatie op hun eiland na orkaan Irma.

De koning vloog met een defensiehelikopter van Sint-Maarten naar Saba. Hij had daarbij door de geopende deuren van het toestel zicht op de enorme schade die de orkaan op Sint-Maarten veroorzaakte. Op Saba voerde hij in het bestuurskantoor gesprekken met eilandbewoners.

Later op de dag reist de koning door naar Sint-Eustatius om zich ook daar op de hoogte te laten stellen van de situatie.

16.12 uur 12 september 2017

Solidariteitsfonds EU niet voor Sint-Maarten

Philipsburg, zes dagen na orkaan Irma. beeld ANP

Sint-Maarten komt niet in aanmerking voor steun uit het Solidariteitsfonds van de EU, dat hulp biedt na natuurrampen. Wel komt het Nederlandse deel van het eiland in aanmerking voor steun uit een fonds voor nood-, ontwikkelings- en humanitaire hulp.

Dat blijkt uit een uitleg van de regels door de Europese Commissie. Saint-Martin, het Franse deel van het eiland dat ook zwaar is getroffen door orkaan Irma, kan wel steun krijgen uit het Solidariteitsfonds, omdat het als overzeese regio van Frankrijk deel uitmaakt van de EU. Sint-Maarten is een apart land dat met de EU is „geassocieerd” en valt daarom niet onder EU-wetgeving, ondanks dat het deel is van het Koninkrijk der Nederlanden.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei eerder op de dag nog erop te rekenen dat Sint-Maarten aanspraak kan maken op het Solidariteitsfonds.

15.45 uur 12 september 2017

Kamer staat stil bij orkaan Irma

beeld ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag stilgestaan bij de verwoesting die orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten. De gevolmachtigd minister van Sint-Maarten, Henrietta Doran-York, die haar land in Nederland vertegenwoordigt, was bij de herdenking aanwezig.

Kamervoorzitter Khadija Arib sprak van „de zwaarste orkaan in de geschiedenis” van de Bovenwindse eilanden. „De ontreddering is groot.” Maar volgens Arib zijn er ook bemoedigende tekenen, zoals de inzamelingsacties die op gang komen. „Het zal tijd en kracht kosten, maar wij hopen dat Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zich herpakken na dit extreme natuurgeweld.”

Ook premier Mark Rutte nam het woord. Hij noemde Irma een „meedogenloze beproeving die het Caribisch deel van ons koninkrijk moest doorstaan”. „Ik heb al een aantal keer gezegd dat Nederland Sint-Maarten niet in de steek laat. We staan naast onze koninkrijksgenoten en doen er alles aan acute nodhulp te bieden die nodig is.”

„Namens het kabinet wens ik iedereen heel veel kracht toe.”

Ook in de Eerste Kamer werd de situatie op het Caribische eiland besproken. Voorzitter Ankie Broekers-Knol benadrukte dat de wederopbouw „enorme inspanningen zal vergen”. „Het Caribisch deel van het Koninkrijk verdient onze steun”, voegde ze eraan toe.

15.07 uur 12 september 2017

Honderden eilandbewoners zoeken elkaar nog

beeld ANP

Bij het Rode Kruis staan nog altijd meer dan tweehonderd mensen geregistreerd als vermist na de orkaan Irma op Sint-Maarten. Er is bij veel mensen op het eiland onduidelijkheid hoe het met hun vrienden en familie gaat. Op Sint Maarten helpen vrijwilligers van het Rode Kruis mensen met zich te registreren. Iedereen die in veiligheid is, wordt gevraagd zich te melden op de site van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis denkt dat dat er in werkelijkheid meer zijn omdat velen door het ontbreken van verbindingen nog niet in staat zijn geweest om de vermissingen te melden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het telefoonnummer 0800-1351 opengesteld om vermissingen te melden.

Vandaag vertrekken drie extra hulpverleners van het Rode Kruis naar Sint-Maarten die gaan helpen met zoeken naar de vermiste personen op het eiland.

14.33 uur 12 september 2017

Hulp opgeschaald

Bewoners van het door orkaan Irma getroffen eiland Sint Maarten proberen de draad weer op te pakken. beeld ANP

De hulp aan de getroffen gebieden wordt verder opgeschaald. Het Rode Kruis stuurt de komende dagen meer tenten, zeilen, sanitaire voorzieningen en spullen voor persoonlijke verzorging naar de eilanden.

Dinsdag zijn op de eilanden drones ingezet om de getroffen gebieden verder te onderzoeken op vermissingen, mensen in nood en schade.

14.02 uur 12 september 2017

3,2 miljoen euro binnen voor noodhulp orkanen

Nederland heeft tot nu toe 3,2 miljoen euro overgemaakt naar gironummer 5125, dat vorige week werd geopend voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. Dat is ruim een verdubbeling van het tot zondag opgehaalde bedrag. Toen was 1,5 miljoen euro gedoneerd.

Het Rode Kruis meldt verder dat 91 procent van de gebouwen op de getroffen eilanden beschadigd is. Dat blijkt uit een inventarisatie die de hulporganisatie samen met het TNO heeft gemaakt. Hoeveel mensen er getroffen zijn door de beschadigingen kon een woordvoerder van het Rode Kruis nog niet zeggen.

De hulp aan de getroffen gebieden wordt verder opgeschaald. Het Rode Kruis stuurt de komende dagen meer tenten, zeilen, sanitaire voorzieningen en spullen voor persoonlijke verzorging naar de eilanden.

Dinsdag zijn op de eilanden drones ingezet om de getroffen gebieden verder te onderzoeken op vermissingen, mensen in nood en schade.

13.01 uur 12 september 2017

Carl Gustaf leeft mee met Amerikanen

beeld AFP

Koning Carl Gustaf van Zweden heeft een telegram gestuurd naar de Amerikaanse president Donald Trump om zijn condoleances te betuigen aan de slachtoffers van de orkanen Harvey en Irma in het zuiden van de Verenigde Staten. De koning zegt dat hij en zijn vrouw koningin Silvia meeleven met de mensen die naasten of al hun spullen zijn verloren bij het natuurgeweld.

Carl Gustaf stuurde maandag ook al een soortgelijk bericht naar Trumps collega in Mexico, Enrique Peña Nieto, vanwege de aardbeving die Mexico vorige week trof. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

12.47 uur 12 september 2017

Blok over plunderingen op Sint-Maarten

Minister Blok van Veiligheid en Justitie wil nog niet zeggen dat de plunderingen op Sint-Maarten de kop zijn ingedrukt. Maar ,,er wordt in ieder geval met man en macht aan gewerkt''. ,,Er lopen militaire patrouilles op straat en er is permanent een rechter beschikbaar, aldus Blok.

Video

12.26 uur 12 september 2017

Regering Sint-Maarten tevreden over Nederland

De regering van Sint-Maarten is heel tevreden over de bijstand die Nederland biedt sinds orkaan Irma er grote verwoestingen aanrichtte. Het is volgens haar niet nodig dat het zelfstandige land Sint-Maarten en Nederland weer nauwere banden aangaan.

Sint-Maarten is „ontzettend dankbaar voor de hulp”, zei gevolmachtigd minister Henrietta Doran-York. „De communicatie en medewerking tussen Sint-Maarten en Nederland loopt naar behoren en ik zie uit naar verdere samenwerking.”

Doran-York zei veel te verwachten van Nederland bij de wederopbouw en erop te vertrouwen dat dat „snel” zal gebeuren. „Met snel bedoel ik niet vandaag, of over een paar weken. Maar als Sint-Maarten weer over een jaar, of twee, is hersteld, vind ik dat snel.”

Op de kritiek die tot dusver klinkt over de hulpverlening reageerde Doran-York laconiek. „Kritiek krijg je altijd. Het is echt een grote ramp, niks gaat perfect zijn. Als het goed gaat hoor je niks, als er is misgaat is er kritiek.”

12.10 uur 12 september 2017

Koenders verwacht EU-geld voor Sint-Maarten

Ook uit Brussel zal financiële hulp komen voor het getroffen Sint-Maarten. Deze verwachting uitte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag. Ook de gevolmachtigde minister van Sint-Maarten, die haar land in Nederland vertegenwoordigt, vertrouwt hierop.

Koenders denkt dat ook Sint-Maarten aanspraak kan maken op het Europese hulpfonds voor natuurrampen. „Wij vinden in ieder geval dat gezamenlijk iedereen moet kunnen profiteren van dat geld”, onafhankelijk van wat precies de status is van een getroffen gebied.

„De Nederlandse regering doet alles wat mogelijk is om Sint-Maarten te herstellen”, zei Henrietta Doran-York, de gevolmachtigde minister. Dat alleen het Franse deel van het eiland Europese hulp zou ontvangen „is niet zo”, voegde ze eraan toe.

Zij reageerden op geluiden dat Sint-Maarten mogelijk geen recht heeft op het geld omdat het een apart land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Maar volgens bronnen in Brussel zal er alles aan worden gedaan om ook voor Sint-Maarten een oplossing te vinden.

Koenders en Doran-York spraken na een speciale vergadering in Den Haag over de situatie op het eiland na de verwoestende orkaan Irma.

11.59 uur 12 september 2017

Saba kijkt uit naar komst Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander brengt dinsdag vanaf Sint-Maarten bezoeken aan de twee kleinste door orkaan Irma getroffen bovenwindse eilanden, Sint-Eustatius en Saba. „Het bezoek is belangrijk en geeft de koning de kans met ogen te zien wat er is gebeurd en te praten met de slachtoffers”, zegt gezaghebber Jonathan Johnson.

Hij neemt de koning mee naar hoofdplaats The Bottom, waardoor Willem-Alexander onderweg - Saba heeft maar één hoofdweg - de schade aan het eiland kan zien. „In The Bottom praten we met de hulpdiensten en de slachtoffers”, aldus Johnson. „Het is een kort bezoek, maar we hopen dat hij een goede indruk krijgt van wat er is gebeurd en hoe we hard werken om ons eiland weer op te bouwen. We kunnen dat niet alleen. We hebben hulp nodig van Nederland.”

Johnson stelt dat logistiek op dit moment de grootste uitdaging vormt voor het slechts 13 vierkante kilometer kleine eiland, dat zijn verbindingen met het zwaar beschadigde grotere buureiland Sint-Maarten heeft verloren. „Sint-Maarten is ons transport- en distributiepunt. Iedereen en alles, toeristen, bewoners en winkels, steunt op Sint-Maarten. Daar zijn de luchtvaartmaatschappij, de groothandel, de hoofdkantoren van de banken. We moeten dus op zoek naar alternatieve distributie- en aanvoerwegen. Medische spoedgevallen moeten nu naar Bonaire, een uur verder”, somt Johnson een aantal van de problemen op.

Het zal niet makkelijk zijn om bouwmaterialen te krijgen om de huizen te repareren, denkt de gezaghebber. „Veel andere eilanden in de regio hebben die materialen ook nodig. En als we herbouwen moeten we zorgen dat we het op de juiste manier doen, en met het juiste materiaal. Anders waaien de daken er weer af.”

Later op de dinsdag vliegen koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) door naar Sint-Eustatius. Daar wordt de koning ontvangen door de gezaghebber Julian Woodley. Verder is er een ontmoeting met medewerkers van het elektriciteitsbedrijf, die het eiland na de orkaan snel weer van elektriciteit hebben voorzien. Met het bezoek aan Sint-Eustatius wordt het bezoek van koning Willem-Alexander en minister Plasterk aan de getroffen eilanden afgesloten.

10.23 uur 12 september 2017

„Noodhulp voor Sint-Maarten nog weken nodig”

De bevolking van Sint-Maarten zal nog weken afhankelijk zijn van noodhulp, verwacht minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). De omvang van de verwoestingen door de orkaan Irma is verschrikkelijk, benadrukte ze dinsdag.

De komende weken wordt ook bekeken hoe het herstel financieel kan worden geregeld. „Het moet gewoon betaald worden”, zei Ploumen voor een extra vergadering van het kabinet met vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten (Rijksministerraad) over de gevolgen van de orkaan.

Vooral Sint-Maarten is zwaar getroffen. Hier is zo’n 70 procent van de huizen beschadigd. Ook bijvoorbeeld de water- en stroomvoorziening werken maar deels.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde nog niet zeggen dat de plunderingen die na het passeren van Irma op het eiland uitbraken de kop zijn ingedrukt. Maar „er wordt in ieder geval met man en macht aan gewerkt”. „Er lopen militaire patrouilles op straat en er is permanent een rechter beschikbaar, dus er wordt uit alle macht geprobeerd de orde te handhaven.”

08.59 uur 12 september 2017

Koning ziet overal vernieling en ontreddering

Koning Willem-Alexander is diep onder de indruk van de schade die orkaan Irma heeft veroorzaakt op het eiland Sint-Maarten. "Dit tart al het voorstellingsvermogen. Dit heb ik nog nooit gezien, overal waar je kijkt zie je vernieling en ontreddering. Het gaat alle verbeelding te boven."

Video

De koning brengt een bezoek aan Sint-Maarten om de situatie ter plekke te bekijken. Samen met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bracht de koning een bezoek aan de luchthaven en maakte een rondrit over het eiland.

Video2

"Dit heb ik nog nooit gezien. Ik heb behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien. Tegelijkertijd zie je ook mensen die schouder aan schouder het eiland weer opbouwen. Maar ja, waar begin je op zo’n moment? Het was heel nuttig om zelf te zien hoe de storm heeft huisgehouden."

Willem-Alexander bracht na orkaan Luis in 1995 ook een bezoek aan Sint-Maarten.

ANP-53171141Willem-Alexander bezoekt gehavend Sint-Maarten

08.45 uur 12 september 2017

Inwoners Florida Keys mogen schade opnemen

Inwoners van de Florida Keys mogen dinsdag terugkeren naar bepaalde gedeelten van de eilandengroep. Daar kunnen ze de schade opnemen na de overtocht van de orkaan Irma, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische depressie.

De eilanden zijn zwaar getroffen door Irma. Op videobeelden is te zien hoe huizen uit elkaar zijn gerukt. Ook vielen voorzieningen als elektriciteit, stromend water en telecommunicatie uit. De marine stuurt twee schepen naar de eilanden om voedsel uit te delen en te assisteren bij de evacuatie van mensen die waren achtergebleven.

De ‘Keys’, waar zo’n 80.000 mensen wonen, waren voorafgaande aan de storm grotendeels ontruimd. De politie tuigde maandag een controlepost op om te voorkomen dat inwoners vroegtijdig zouden terugkeren. De autoriteiten zijn nog bezig met het herstellen van de basisvoorzieningen.

06.59 uur 12 september 2017

Schade op Sint-Maarten na orkaan Irma

Verwoeste gebouwen domineren het aangezicht van Sint-Maarten nadat orkaan Irma het eiland vol getroffen heeft.

Video

04.04 uur 12 september 2017

Irma zorgt ook in VS voor doden

beeld EPA

Orkaan Irma heeft in de Amerikaanse staten Florida, Georgia en South Carolina voor tenminste negen doden gezorgd. Irma is boven de VS afgezwakt tot een tropische storm, maar heeft met name boven de staat Georgia nog schade aangericht. In de drie staten zitten ruim zeven miljoen mensen zonder stroom.

In Florida zijn volgens de Amerikaanse zender ABC zes doden gevallen als gevolg van de storm. In Georgia hebben de autoriteiten gemeld dat er twee doden zijn gevallen. Later maandag werd ook een dode gemeld in South Carolina. Een 57-jarige man overleed nadat hij was geraakt door een tak.

Eerder had Irma in het Caribisch gebied al voor tenminste 37 doden gezorgd. Op Cuba zijn tien mensen overleden en op Haïti zou één slachtoffer zijn gevallen als gevolg van de orkaan.

Het NHC, het Amerikaanse National Hurricane Center, meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat Irma zich over het zuidwesten van Georgia richting Alabama verplaatst. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische depressie met windsnelheden van 55 kilometer per uur, maar veroorzaakt nog altijd zware regenbuien.

03.34 uur 12 september 2017

Extra Rijksministerraad over gevolgen Irma

Om de gevolgen van de orkaan Irma voor de Bovenwindse eilanden te bespreken, is er dinsdag een extra Rijksministerraad. Hierbij schuiven de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten aan bij de vergadering van het kabinet.

Vooral Sint-Maarten is zwaar getroffen. Hier is zo’n 70 procent van de huizen zwaar beschadigd of (deels) ingestort. De communicatie is nog steeds moeilijk. Ook zaken als water- en stroomvoorziening werken maar deels. De beide andere Bovenwindse eilanden, Saba en Sint-Eustatius, hebben minder te lijden gehad.

De wederopbouw van de getroffen eilanden gaat veel geld kosten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat teams met experts sturen om te zien wat nodig is. Daarna wordt een plan voor de wederopbouw opgesteld.

Om de bewoners een hart onder de riem te steken, bezoeken koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) deze dagen de getroffen eilanden. Ook stellen ze zich op de hoogte van de hulpverlening.

23.11 uur 11 september 2017

TUI: passagiers Cuba en Florida dinsdag terug

Nederlandse toeristen die door de orkaan Irma in Cuba en Florida zijn gestrand, kunnen waarschijnlijk dinsdag terug, zei reisorganisatie TUI.

Het vliegveld van Varadero op Cuba was maandag nog gesloten, maar gaat waarschijnlijk weer dinsdag open. TUI probeert de gestrande mensen die zondag terug zouden vliegen naar Amsterdam op die vlucht te zetten. Hun vlucht werd zondag geannuleerd. Volgens een woordvoerster van TUI zitten alle Nederlandse passagiers veilig in hotels in Cuba. Ze mogen het hotel niet verlaten wegens een avondklok die de Cubaanse autoriteiten hebben ingesteld.

Ook de luchthavens in Florida waren maandag nog gesloten. TUI verwacht dat ook de luchthavens Orlando Sanford en Miami Airport dinsdag weer open zijn en gestrande reizigers dan weer naar Nederland kunnen.

22.35 uur 11 september 2017

Extra KLM-toestel vertrekt later uit Curaçao

Het extra passagierstoestel dat de KLM zondag naar Curaçao heeft gestuurd om passagiers die op Sint-Maarten zijn gestrand op te halen, keert niet maandag terug maar dinsdagavond (lokale tijd) pas. De vlucht is uitgesteld, omdat de KLM nog zoveel mogelijk gestrande passagiers in de gelegenheid wil stellen naar Nederland te vliegen, zei een woordvoerder.

Het extra toestel staat op het vliegveld van Curaçao, omdat het niet mogelijk is om op Sint-Maarten te landen. De mensen worden eerst met militaire toestellen van Sint-Maarten naar Curaçao overgebracht. Wie een KLM-ticket heeft kan met deze extra vlucht (KL738) terug naar Amsterdam.

De passagiers die zich al hadden gemeld voor de terugvlucht op maandag worden de komende nacht door KLM in hotels ondergebracht. Speciale teams van de KLM regelen ook begeleiding en nazorg voor mensen die daar behoefte aan hebben, aldus de woordvoerder.

20.19 uur 11 september 2017

Koning en Plasterk op bezoek

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk bezoeken Sint Maarten. Eerst bezochten ze de luchthaven, die cruciaal is voor het op gang brengen van de hulpverlening. Daarna maken de koning en Plasterk een rondrit over het eiland, waarbij onder meer met hulpverleners, politie en militairen wordt gesproken. De veiligheidssituatie op het eiland is fragiel, zei premier Mark Rutte zondag.
De koning bezoekt tevens het ziekenhuis, het Sint-Maarten Medical Center. Verder worden de koning en de minister bijgepraat over de situatie van de haven en de watervoorziening.
Daarnaast staan ontmoetingen op het programma met gouverneur Eugene Holiday, premier William Marlin en de minister van Justitie van Sint-Maarten.
Dinsdag gaan ze naar de eilanden Saba en Sint-Eustatius, die ook getroffen zijn door orkaan Irma, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

17.39 uur 11 september 2017

Trump en kabinet in gebed

Trump kwam zondag met zijn kabinet bijeen om te praten over orkanen Irma en Jose. Voor de vergadering gingen ze samen in gebed. Trump gebruikt de gemaakte foto hiervan als zijn achtergrondfoto van zijn twitterprofiel.

17.29 uur 11 september 2017

Actiedag

Op vrijdag vindt de nationale radio- en tv-actiedag plaats om geld in te zamelen voor het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. De actie wordt uitgezonden vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

15.55 uur 11 september 2017

Tien doden door Irma op Cuba

Zeker tien mensen zijn afgelopen weekend op Cuba om het leven gekomen toen orkaan Irma over het eiland raasde, lieten de autoriteiten maandag weten. Het aantal doden in het Caribisch gebied door de verwoestende storm komt daarmee op 38. De slachtoffers kwamen om door verschillende oorzaken zoals door ongevallen, ingestorte gebouwen en door het niet opvolgen van orders om te evacueren uit bepaalde gebieden in de provincies Havana, Matanzas, Sancti Spiritus en Ciego de Avila, waar Irma het hardst toe sloeg.

15.48 uur 11 september 2017

Evacués van Sint-Maarten terug in Nederland

Een militair toestel met ruim honderd evacués van het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten is aangekomen op de militaire vliegbasis Eindhoven. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht bracht de mensen vanaf Curaçao terug naar Nederland. De evacués waren daar vanaf Sint-Maarten naar toe gebracht.

15.18 uur 11 september 2017

Vliegtuig met hulpverleners naar Curaçao

Een gecharterd toestel met aan boord 204 hulpverleners en militairen is vertrokken van de vliegbasis Eindhoven voor een vlucht naar Curaçao. Van daaruit zullen de hulpverleners, onder wie een team van 58 leden van het zoek- en reddingsteam USAR (Urban Search And Rescue), met kleinere toestellen naar Sint-Maarten worden gevlogen. Onder hen is ook een traumachirurg van het Haaglanden Medisch Centrum. Met het toestel worden tevens veel hulpgoederen voor Sint-Maarten vervoerd.

In de loop van maandagmiddag wordt ook het eerste toestel in Eindhoven terugverwacht met aan boord ruim honderd evacués van het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. Een KDC-10 van de landmacht vliegt de toeristen vanaf Curaçao terug naar Nederland. De evacués waren daar vanaf Sint-Maarten naar toe gebracht.

14.59 uur 11 september 2017

Koning spreekt premier Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) praten vandaag nog met gouverneur Eugene Holiday, premier William Marlin en de minister van Justitie. Dinsdag gaan ze naar Saba en Sint-Eustatius, die ook getroffen zijn door orkaan Irma, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

13.19 uur 11 september 2017

EU trekt 2 miljoen uit voor hulp na Irma

beeld EPA

De Europese Commissie stelt per direct 2 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de door orkaan Irma getroffen Caraïbische eilanden. Het geld is bedoeld om het herstel van vitale voorzieningen te ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, water en sanitair.

„Orkaan Irma heeft een spoor van vernieling getrokken in veel landen. Het is onze morele plicht om de mensen te helpen wier huizen en levens zijn vernietigd of worden bedreigd. Wij zijn volledig solidair met allen in de regio, zo lang als dat nodig is”, aldus EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp).

Het geld komt bovenop de steun die de EU verleent in de vorm van het leveren van satellietbeelden van de rampgebieden. Daarmee wordt de schade in kaart gebracht. Landen moeten deze hulp zelf aanvragen. Volgens de commissie heeft Nederland dat gedaan voor Sint-Maarten. Ook voor Guadeloupe, Saint Barthélémy, Saint Martin en de Britse Maagdeneilanden is het Europese satellietprogramma, dat Copernicus heet, ingeroepen.

13.17 uur 11 september 2017

Buma ruilt biertjes voor gehaktballen

Clarissa Buma. beeld RD

Clarisse Buma, directeur van de St. Eustatius National Parks Foundation, beleeft angstige momenten als Irma passeert. „Heel eng. Mijn huis heeft een halfopen woonkamer. Twee zijden zijn altijd open, maar tijdens orkanen sluit je die af met ijzeren harmonicadeuren.” Lees meer

13.15 uur 11 september 2017

Dominee na orkaan slachtoffer én trooster


Slachtoffer én trooster. Dat is ds. Keith B. Lewis (56), predikant van de methodistische kerk in Nederland. De orkaan Irma verwondde zijn vrouw en verwoestte zijn huis. Tegelijk staat de pastor Antilliaanse familieleden van slachtoffers op Sint Maarten met raad en daad terzijde. Lees meer

13.11 uur 11 september 2017

Openbare leven Florida ontwricht

Miami. beeld EPA

Plundering, grootschalige stroomuitval en massale evacuaties: het openbare leven in Florida is ook maandag nog ernstig ontwricht door Irma. De orkaan zwakt naar verwachting in de loop van de dag verder af. Tegen dinsdagmiddag zal er alleen nog sprake zijn van een tropische depressie, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Irma begon als een van de krachtigste orkanen ooit in het gebied van de Atlantische Oceaan. De orkaan bevond zich maandag ongeveer 100 kilometer ten noorden van Tampa met maximale windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Hoewel Irma afzwakt, blijft de orkaan gevaarlijk. Zo’n 4,3 miljoen huishoudens in het zuiden van de VS kwamen door de storm zonder elektriciteit te zitten. Ook moesten zo’n 6,5 miljoen mensen op last van de autoriteiten evacueren. Dat is ongeveer een derde van de bevolking van Florida. Verder zijn duizenden vluchten geschrapt.

De autoriteiten kunnen nog niet zeggen hoeveel schade de storm heeft aangericht. Duidelijk is wel dat niet alle schade wordt veroorzaakt door het natuurgeweld. Zo maakte de politie in de county Miami-Dade bekend 29 mensen te hebben opgepakt op verdenking van plunderingen of inbraken.

Het is nog onduidelijk hoeveel levens de storm heeft geëist in de Verenigde Staten. Hulpverleners vonden afgelopen weekend een vermoedelijk stormslachtoffer in een pick-uptruck op de eilandengroep Florida Keys. Hij zou door de harde wind in de plaats Marathon tegen een boom zijn gereden.

13.08 uur 11 september 2017

Website voor wie vermisten Irma en José zoekt

beeld ANP

Het Rode Kruis roept iedereen op die een dierbare op de bovenwindse eilanden niet te pakken krijgt, zich te registreren. Dat kan op de speciale website van het Internationale Rode Kruis. Mensen kunnen daarop zien of familie en vrienden veilig zijn. Wie geen contact kan krijgen met dierbaren op de bovenwindse eilanden kan ze erop aanmelden. Mensen op de eilanden zelf kunnen laten weten dat ze in orde zijn.

De website is beschikbaar in Engels en Frans. „Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich registreren zodat we een goed beeld krijgen naar wie nog wordt gezocht. Er zoeken bijvoorbeeld nog mensen naar zieken en minderjarigen”, zegt een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis.

11.35 uur 11 september 2017

17.000 reparateurs voor stroom Florida

Ongeveer 17.000 mensen zijn maandag in het zuiden van Florida aan het werk voor de reparatie van de stroomvoorziening. Naar schatting drie miljoen huishoudens zijn als gevolg van de orkaan Irma zonder stroom komen te zitten. In de dichtbevolkte districten van het zuidoosten, Broward, Miami-Dade en Palm Beach County is de stroom uitgevallen bij meer dan twee miljoen klanten van energiebedrijf Florida Power and Light (FPL).

Vooral de ‘county’ waarin de metropool Miami ligt, is zwaar getroffen. Het energiebedrijf meldde volgens The Miami Herald dat daar 80 procent van alle klanten zonder stroom zit. Topman Eric Solagy vreesde zondag al dat het volledig herstel van de stroomvoorziening weken op zich kan laten wachten, zoals het geval was na de orkaan Andrew in 1992. De FPL spreekt van „een miljoen man-uren werk”.

De woordvoerder van het energiebedrijf benadrukte dat er rond de klok aan het herstel wordt gewerkt en dat veel klanten maar een of twee dagen zonder stroom zitten. Er zijn bijvoorbeeld installaties die voor een overstroming zijn uitgezet en die als het water weg is meteen weer aangezet kunnen worden.

Reparatieploegen hebben al 320.000 stroomonderbrekingen verholpen sinds de storm naar Florida kwam. Maar het noodweer en de wateroverlast zijn nog niet voorbij en de woordvoerder zei dat daardoor ook een herstelde verbinding opnieuw kan uitvallen.

Bij de reparaties wordt eerst gekeken naar de energiecentrales en verbindingen van de FPL zelf. Dan volgen „kritieke instellingen” zoals ziekenhuizen, politiebureaus en brandweerkazernes. Vervolgens wordt gekeken welke centra voor gemeenschappen voorrang moeten hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld apotheken, benzinestations of supermarkten zijn.

10.03 uur 11 september 2017

Politie in Florida arresteert plunderaars

De politie van Miami onderzoekt naar eigen zeggen plunderingen in de stad in de nasleep van de orkaan Irma. De plaatsvervangend politiechef Luis Cabrera zei tegen de Miami Herald dat zondagavond al vier mensen zijn aangehouden.

In Fort Lauderdale toonde een lokale nieuwssite beelden van plunderaars die het noodweer trotseerden om een winkel met sportartikelen leeg te roven. Naar aanleiding van de beelden zijn negen mensen gearresteerd in Fort Lauderdale, aldus de plaatselijke politie.

Zondagavond werd de waarschuwing tegen ‘hurricanes’ in het zuiden van Florida ingetrokken, maar tal van wijken of stadsdelen zoals Miami Beach blijven vanwege de wateroverlast voorlopig afgesloten en niet toegankelijk voor de bewoners. De orkaan Irma mindert ondertussen in kracht in het westen van de deelstaat.

09.59 uur 11 september 2017

Eerste vlucht met evacués naar Nederland

Een eerste toestel met ruim honderd evacués van het door de orkaan Irma getroffen Sint-Maarten is onderweg naar Nederland. Een KDC-10 van de koninklijke marine brengt de mensen vanaf Curaçao naar Nederland. De evacués waren daar vanaf Sint-Maarten naar toe gebracht.

08.59 uur 11 september 2017

Irma afgezwakt tot categorie 1

Miami, eind vorige week. Plaatselijke media meldden dat de waterschade gigantisch is, maar dat Irma minder ellende heeft veroorzaakt dan van tevoren gevreesd. beeld EPA

De verwoestende orkaan Irma is maandag boven Florida afgezwakt tot de categorie 1. De nog altijd zeer hevige storm heeft windsnelheden tot 135 kilometer per uur. Irma trekt over land ten noordoosten van Tampa naar het noorden.

Plaatselijke media meldden in Florida dat de waterschade gigantisch is, maar dat Irma minder ellende heeft veroorzaakt dan van tevoren gevreesd. De orkaan trok in het weekend toch niet naar de dichtbevolkte zuidoostkust en aan de westkust ‘vermeed’ Irma ook Tampa, een agglomeratie van bijna drie miljoen inwoners.

Het totaalbeeld van schade en slachtoffers is echter nog onduidelijk in de regio waar de nacht is aangebroken.

De internationale luchthaven van Miami blijft in ieder geval tot dinsdag dicht vanwege de waterschade. Ook het vliegveld van Fort Lauderdale blijft maandag dicht voor reparaties.

08.41 uur 11 september 2017

Meeste toeristen TUI weg uit Sint-Maarten

De meeste van de 36 toeristen die via reisorganisatie TUI op het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten verbleven, zijn met behulp van Defensie van het eiland weggehaald. Een vliegtuig van de luchtmacht heeft de mensen opgehaald en naar Curaçao gebracht.

„We hebben de mensen daar ondergebracht in een luxe hotel om daar bij te komen van de afgelopen dagen”, aldus een woordvoerster van TUI. De reisorganisatie gaat in overleg met de reizigers bepalen wanneer ze terug willen vliegen naar Nederland. „Als ze een goede nacht hebben geslapen gaan we per individu bekijken wat de wensen zijn.”

08.00 uur 11 september 2017

Irma nog orkaan categorie 2

De orkaan Irma is maandag boven Florida nog altijd een orkaan van de categorie 2. Irma beweegt zich bij Lakeland, ten oosten van de stad Tampa in noordelijke richting.

07.54 uur 11 september 2017

Rode Kruis schat schade in met kaart en foto’s

beeld ANP

Enkele tientallen medewerkers van het Rode Kruis proberen maandag de schade op Sint-Maarten in kaart te brengen. Ze doen dat in het kantoor in Den Haag. Foto’s die Defensie vanuit een helikopter heeft gemaakt, worden gelegd op kaarten die zijn getekend vlak voor orkaan Irma over het eiland raasde. Zo ontstaat een beeld van schade aan wegen en gebouwen.

Vorige week hebben honderd mensen in een dag tijd een gedetailleerde kaart gemaakt van bebouwing en wegen op Sint-Maarten. De vrijwilligers brachten 5500 gebouwen en 194 kilometer weg in beeld. Maandag worden over die kaart zo’n duizend foto’s gelegd die Defensie vanuit een helikopter maakte nadat de orkaan zijn verwoestingen aanrichtte. Zo is te zien wat er eerst wel stond en wat nu verdwenen of kapot is.
„Als dat beeld er is weten we waar welke hulp nodig is, want er zijn nog gedeeltes van het eiland die nog niet zijn bereikt”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

07.14 uur 11 september 2017

Koning Willem-Alexander: Vertrouw op de hulp

beeld ANP

„De boodschap die ik voor de bewoners van Sint Maarten heb, is de volgende: we beseffen wat u is overkomen en we doen zo goed mogelijk ons best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp.”

Dat zei koning Willem-Alexander zondagmiddag (plaatselijke tijd) op Curaçao na zijn bezoek aan de meteorologische dienst. „Ik ben hier om eerst uit te zoeken wat er tot nu toe gebeurd is en wat de coördinatie vanuit Curaçao betekent.”

Ook liet hij weten graag naar het ziekenhuis te willen gaan om degenen te bezoeken die medische hulp nodig hebben en daarom vanaf Sint-Maarten naar Curaçao zijn overgebracht.
Na zijn bezoek aan de meteorologische dienst zei hij dat er nog geen beslissing is genomen wanneer hij Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba bezoekt.

De koning bezocht ook marinebasis Parera. Vervolgens zou hij naar het Sint Elisabeth Hospitaal gaan bij de mensen die voor medische hulp uit Sint-Maarten zijn overgebracht naar Curaçao.

Willem-Alexander landde zondagmiddag met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) op Curaçao. Op het eiland kreeg de koning gezelschap van onder anderen de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, en de minister-president, Eugene Rhuggenaath.

06.53 uur 11 september 2017

Situatie Sint-Maarten wat beter, maar fragiel

De veiligheidsituatie op Sint-Maarten lijkt wat te verbeteren, maar is volgens premier Mark Rutte nog altijd fragiel. Meer militairen en hulpverleners zijn onderweg naar het door orkaan Irma getroffen eiland. Ondertussen is het dodental gestegen van twee naar vier nadat twee doden waren aangespoeld, meldde Rutte ook. Lees meer

Belangrijkste momenten