Aantal nieuwe besmettingen daalt iets, maar blijft relatief hoog

beeld ANP

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 20.15 uur 7 september 2020
20.15 uur 7 september 2020

Volgend liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog gestart.

20.10 uur 7 september 2020

Heldere afspraken over thuiswerken essentieel

Thuiswerken is inmiddels een begrip. Toch is het de vraag of de maatregel op langere termijn wel gunstig is.

ANP-420461360_webHeldere afspraken over thuiswerken essentieel

20.07 uur 7 september 2020

Reisadvies voor provincie Antwerpen aangepast naar geel

Het reisadvies voor de provincie Antwerpen is aangepast van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (veiligheidsrisico’s). In de stad Antwerpen is het risico op coronabesmettingen nog wel erg hoog. Daarom blijft voor de negen districten in de stad Antwerpen de kleurcode oranje gehandhaafd, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is niet meer nodig om na een verblijf in de provincie Antwerpen (met uitzondering van de stad Antwerpen) bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine te gaan. Reizigers uit Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg worden door de Belgische overheid geadviseerd zich bij aankomst in België preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan.

Eind juli was het reisadvies voor de provincie Antwerpen bijgesteld naar oranje omdat het aantal coronabesmettingen daar fors was gestegen.

18.50 uur 7 september 2020

5,3 miljard euro aan loonsubsidie aangevraagd in eerste ronde

Bedrijven hebben naar schatting zo’n 5,3 miljard euro aan tegemoetkoming voor het loon tussen juni en september aangevraagd. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken op basis van de eerste overschotten. Uitvoeringsorganisatie UWV heeft al zo’n 2,1 miljard euro overgemaakt. In de eerste ronde ’NOW’, die een maand langer liep, was 9,9 miljard euro aangevraagd.

Het UWV heeft meer dan 63.000 aanvragen toegekend in de tweede subsidieronde. De NOW-regeling is in het leven geroepen om bedrijven te helpen werknemers in dienst te houden in de coronacrisis. Afhankelijk van het omzetverlies, betaalt de staat tot 90 procent van de loonsom van de bedrijven. In de tweede ronde wordt het loon van 1,3 miljoen werknemers deels door de overheid betaald.

Zo’n 103.000 zelfstandigen moesten bij de overheid aankloppen om hun inkomen op peil te houden in de maanden juni, juli, augustus en september. De meeste aanvragen voor de zelfstandigenregeling voor die periode kwamen van ondernemers die ook in de drie maanden daarvoor inkomensondersteuning kregen.
Eind augustus presenteerde het kabinet het derde steunpakket, waar het 11 miljard euro voor uittrekt. Dat pakket loopt veel langer: tot eind juni volgend jaar. Wel worden de regelingen langzaam afgebouwd.

18.43 uur 7 september 2020

Schiphol roept iedereen op luchthaven op om mondkapje te dragen

Schiphol roept iedereen op om in alle passagiersgebieden op de luchthaven een mondkapje te dragen. Dit geldt niet alleen voor vliegtuigpassagiers en medewerkers, maar ook voor mensen die reizigers wegbrengen of ophalen en ook voor treinreizigers die moeten overstappen, zegt een woordvoerder van Schiphol.

„De oproep is voor iedereen bedoeld binnen de deuren van Schiphol”, aldus de woordvoerder. Via luidsprekers wordt ook opgeroepen een mondkapje te dragen en toezichthouders zullen er eveneens op toezien.

Deze oproep is een aanvulling op de verplichting om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontroles en het boarden. De al eerder ingestelde maatregelen zoals de hygiëneregels en het houden van 1,5 meter afstand gelden ook nog steeds.

17.45 uur 7 september 2020

Meer coronabesmettingen in vluchtelingenkamp op Lesbos

In het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn inmiddels tien coronabesmettingen bevestigd. Gevreesd wordt dat het aantal verder oploopt.

Het eerste geval werd afgelopen woensdag gemeld. Het betrof een 40-jarige Somaliër die was teruggekeerd uit Athene omdat hij daar geen werk kon vinden. Inmiddels zijn er circa duizend testen uitgevoerd op het eiland, meldt de Griekse staatstelevisie, maar nog niet alle resultaten zijn bekend.

In Moria, dat sinds donderdag in quarantaine is, worden bijna 13.000 asielzoekers opgevangen, terwijl het is ontworpen voor minder dan 3000 personen. Veel migranten slapen noodgedwongen in tentjes in de omgeving van het kamp.

Een corona-uitbraak in een vluchtelingenkamp op het naburige eiland Chios werd vorige maand onder controle gebracht nadat de vijf geïnfecteerde mensen waren geïsoleerd.

17.19 uur 7 september 2020

Zorgen bij bruiloftsbloemisten door minder huwelijken

De coronacrisis deelt flinke klappen uit in de bloemensector gericht op bruiloften. Bloemisten gespecialiseerd in decoratie van huwelijken verliezen dit jaar gemiddeld meer dan de helft van hun omzet, blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl.

Het grootste probleem voor deze groep bloemisten is dat er veel minder wordt getrouwd in Nederland. Daardoor is de vraag naar typische bruiloftsbloemen zoals witte rozen, orchideeën en snijhortensia’s zo goed als weggevallen. Veel evenementsbloemisten halen meer dan de helft van hun inkomen uit bruiloften.

„Het is een heftig jaar waarin 90 procent van onze bruiloften zijn geannuleerd”, vertelt Natalia Hoogenraad van bloemist Bloemenmeisjes. „De blijvende onduidelijkheid over het coronabeleid maakt het extra vervelend. Bruidsparen weten niet wanneer hun bruiloft kan plaatsvinden.” De Amsterdamse bruiloftsspecialist liep ongeveer driekwart van haar omzet mis. „Dat is niet niks. We zijn sterk afhankelijk van trouwerijen.”

Andere segmenten binnen de bloementeelt, zoals de tuincentra en bloemenspeciaalzaken, laten juist een voorzichtig herstel zien. In maart lag de totale omzet op de veiling van Royal Flora Holland nog op ongeveer 25 procent van het normale niveau. Dat is nu aanzienlijk verbeterd, ziet Rabobank uit eigen onderzoek. Dat komt mede door de heropening van winkels en tuincentra, meer online verkoop van bloemen en planten, en steunmaatregelen van de overheid.

16.49 uur 7 september 2020

Aantal opgenomen coronapatiënten vrij stabiel

Het aantal patiënten dat met corona op de intensive care ligt, is nu 31. Dat zijn er twee minder dan zondag. Er liggen 552 mensen om andere redenen op de ic, 24 minder dan de voorgaande dag. In totaal verblijven 583 mensen op de ic, 26 minder dan een dag eerder.

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen maar niet op de ic ligt, bedraagt 109, vier meer dan zondag. Het zijn de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

„Het aantal opgenomen COVID-patiënten is nog vrij stabiel laag, ondanks het stijgend aantal nieuwe infecties in de afgelopen week. De overall ic-bezetting is daarbij terug op het laagste niveau van de afgelopen maand”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

16.13 uur 7 september 2020

Aantal nieuwe besmettingen daalt iets, maar blijft relatief hoog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 797 nieuwe meldingen binnengekregen over coronabesmettingen. Dat zijn er minder dan zondag, toen 925 positieve testresultaten werden geregistreerd op het zogeheten coronadashboard van de overheid, maar nog steeds beduidend meer dan het gemiddelde van de afgelopen weken, dat rond de 500 gevallen per dag schommelde.

In de regio Haaglanden, waar de laatste dagen de meeste positieve tests werden afgenomen, zijn tussen zondagochtend en maandagochtend 71 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. Dat zijn er een stuk minder dan de 184 gevallen die zondag werden gemeld.

Amsterdam en omstreken telt nu weer de meeste positieve test: 155. In de regio Rotterdam-Rijnmond werd het virus in afgenomen slijm van 115 mensen aangetroffen.

Het RIVM komt dinsdag weer met weekcijfers. Vorige week meldde het instituut 3597 nieuwe gevallen in de zeven dagen ervoor. Dat was vrijwel gelijk aan het aantal positieve tests een week eerder. De week daarvoor, tussen 5 en 11 augustus, werden 4036 positieve tests geregistreerd.

15.08 uur 7 september 2020

Mensen met klachten doen vaker test, maar blijven niet binnen

Steeds meer Nederlanders die hoesten of andere klachten hebben die op het coronavirus kunnen duiden, laten zich testen. De bereidheid om thuis te blijven met klachten is echter klein, zo blijkt uit gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD-GHOR. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat het vertrouwen in de overheidsaanpak van het virus fors is gedaald.

In juli oordeelde 73 procent van de circa 60.000 ondervraagden nog (zeer) positief over de Nederlandse aanpak, in de nieuwste peiling is dat gedaald tot circa 50 procent. Een relatief grote groep van 36 procent is ‘neutraal’, 14 procent is (zeer) negatief over het beleid. De peiling werd uitgevoerd voordat minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus onder vuur kwam te liggen. Dat was omdat foto’s naar buiten waren gekomen van zijn bruiloft waarop te zien is dat de minister geen afstand hield van zijn gasten.

Uit de peiling onder 60.000 mensen, die periodiek wordt herhaald, blijkt dat 32 procent van de ondervraagden die kampen met klachten zich heeft laten testen op corona. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige peiling, die in juli werd gehouden. Ruim een kwart van de ondervraagden had in de afgelopen zes weken klachten die ook bij een coronabesmetting horen. Van die groep dacht 54 procent echter niet aan corona, maar aan een onderliggende aandoening, zoals astma of allergieën.

Toch liet 21 procent van de mensen die klachten weten aan een achterliggende oorzaak zich voor de zekerheid testen op het virus. De testbereidheid is hoger onder mensen die nieuwe klachten ontwikkelen: 45 procent.

Veelvuldig testen is een van de pijlers van het coronabeleid. Met een andere pijler, het principe dat mensen die mogelijk besmet zijn moeten thuisblijven, gaat het minder goed. Ondervraagden die klachten hadden, gingen massaal (90 procent) door met boodschappen doen, 43 procent geeft aan naar het werk te zijn gegaan, 64 procent bezocht ondanks klachten familie of vrienden en 41 procent van de mensen met klachten ging naar de horeca.

Opmerkelijk is dat de ondervraagden wel massaal het landelijke voorschrift steunen om ook bij milde klachten thuis te blijven: 84 procent vindt dit een goede regel. Uit de peiling komt verder naar voren dat het draagvlak voor de regel om 1,5 meter afstand te houden met 14 procent is gestegen, na een eerdere afname.

14.51 uur 7 september 2020

Coronawet kabinet is nog niet af

Het behandelen van de tijdelijke Wet coronamaatregelen ligt de Tweede Kamer als een steen op de maag. Wat te doen met dit in sneltreinvaart opgetuigde, juridische bouwsel dat het recht van de overheid om niet alleen gedrags- en hygiëneregels op te leggen, maar ook onderwijsinstellingen en andere gebouwen te kunnen sluiten, van een degelijke juridische basis moet voorzien?

ANP-419259999_webCoronawet kabinet is nog niet af

14.49 uur 7 september 2020

Vakbonden: geef prioriteit aan omscholing in Nationale Groeifonds

De vakbonden vinden het vreemd dat er geen prioriteit wordt gegeven aan investeringen in omscholing en het belonen van mensen bij het Nationale Groeifonds. Dat laten FNV en CNV weten in een reactie op de lancering van het plan van ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken.
Met het Nationale Groeifonds trekt het kabinet de komende vijf jaar 20 miljard euro uit voor projecten die bijdragen aan de economische groei van Nederland. Een onafhankelijke commissie, met onder anderen oud-minister Jeroen Dijsselbloem als lid, beoordeelt de voorstellen.

Die worden aangedragen door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen en uitgevoerd door ministeries. De vakbonden zijn niet betrokken bij het fonds en maken ook geen deel uit van de commissie. „Hoogst opmerkelijk en een gemiste kans”, aldus het CNV en FNV.

Wat betreft de CNV heeft investeren in mensen de hoogste prioriteit omdat er flinke veranderingen zitten aan te komen op de arbeidsmarkt. Daarom pleit CNV voor omscholing en begeleiding naar groeisectoren voor mensen die hun baan verliezen. „Laten we ervoor waken dat er technici uit het buitenland worden gehaald terwijl veel mensen hier straks aan de kant staan,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

FNV legt de nadruk op het fatsoenlijk belonen van mensen. „Meer vaste contracten en het tegengaan van nulurencontracten moeten het uitgangspunt zijn”, aldus de vakbond.

CNV juicht verder investeringen in de regio toe. Zo pleit Fortuin voor het leggen van een snellere treinverbinding tussen Groningen en de Randstad. „Veel mensen in de regio worden hard getroffen door de coronacrisis en moeten met deze projecten aan het werk blijven”, vindt CNV.

13.09 uur 7 september 2020

Massale uitreiking universitaire diploma’s op Grote Markt Brussel

Als goedmaker voor een moeilijk afstudeerjaar vanwege het coronavirus krijgen 4700 studenten van de Brusselse zusteruniversiteiten VUB en ULB hun bul uitgereikt op de historische Grote Markt van de Belgische hoofdstad. Burgemeester Philippe Close heeft de unieke locatie ter beschikking gesteld voor coronaproof ceremoniën in de open lucht in de week van 28 september. De rectors van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben de uitnodiging met beide handen aangegrepen.

Het is voor het eerst dat de plechtige proclamaties buiten de campussen plaatsvindt. De aankomende academici mogen elk twee gasten uit hun eigen bubbel meenemen. Voor hen worden er volgens de afstandsregels staan- en zitplaatsen ingericht op de Grote Markt. Een mondmasker dragen is verplicht. De stoelen worden na iedere ceremonie ontsmet en er zijn verschillende routes uitgestippeld om groepen apart van en naar de Grote Markt te begeleiden.
Voor de VUB zullen er in totaal 10 ceremonies voor 1.700 studenten plaatsvinden, voor de ULB zijn het er 18 voor in totaal 3.000 studenten. „Ik denk dat er geen mooiere omgeving is om een diploma te ontvangen dan de Brusselse Grote Markt”, stelt Yvon Englert, rector van de ULB. „Met dit uitzonderlijke initiatief willen wij deze studenten belonen voor hun doorzettingsvermogen en hun afstuderen gepast vieren”, aldus Caroline Pauwels, rector van de VUB.

12.56 uur 7 september 2020

‘Coronacrisis zit verduurzaming mkb in de weg’

Middelgrote en kleine bedrijven investeren door de coronacrisis minder in duurzame energie. Dat komt naar voren uit onderzoek van MKB-Nederland onder ruim 150 ondernemers. Voor de coronacrisis had bijna twee derde van het mkb het plan om de komende twaalf maanden te investeren in de verduurzaming van het opwekken en het verbruik van energie. Een ruime meerderheid van deze groep geeft nu aan later, minder of niet meer te investeren.

Voor een derde van de bedrijven doet de crisis niets af aan hun plannen voor duurzame energieopwek of de besparing ervan. Voor een klein deel van de ondernemers (8 procent) is de crisis reden om investeringen versneld te doen of extra geld te steken in de verduurzamingsslag.
Volgens de meeste ondervraagden speelt de overheid een belangrijke rol in het aanjagen van de verduurzaming. MKB-Nederland onderschrijft het belang van structurele ondersteuning aan bedrijven. Een speciale duurzaamheidslening zou bedrijven bijvoorbeeld over de streep kunnen trekken.

12.03 uur 7 september 2020

‘Derde crisissteunpakket onvoldoende voor reissector’

Het derde crisissteunpakket betekent goed nieuws voor de reissector. Maar het zal onvoldoende zijn om veel ondernemers in de branche door de crisis te loodsen. Dat zegt koepelorganisatie ANVR, die daarover een brief stuurde naar leden van de Tweede Kamer. Die praten woensdag over de staat van het toerisme.

Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam ontkomt de reissector „uiteraard niet” aan forse reorganisaties en afslanking van bedrijven. „Maar we weten ook dat de consument, zodra het weer kan, dolgraag op vakantie wil. Perspectief is er zeker, maar eerst moeten we door deze moeilijke periode.”
De ANVR vraagt in het bijzonder aandacht voor de verschillen die landen hanteren met hun reisadviezen. Dit zou in Europees verband opgepakt moeten worden. „Hoe kan het gebeuren dat Nederlanders worden geëvacueerd vanuit gebieden, bijvoorbeeld Kroatië, waar andere EU-burgers op hetzelfde moment heen worden gebracht?”, aldus Oostdam.
Ook pleit de ANVR voor de oprichting van een zogenaamde voucherbank. Het kabinet gaf eerder een lening aan garantiefonds SGR om de uitgifte van vouchers te kunnen garanderen. Nu nog steeds naar veel bestemmingen niet kan worden gereisd, kunnen de vouchers niet worden besteed. Daarmee loopt de branche het risico dat vouchers moeten worden terugbetaald. „Dit is desastreus voor de branche”, aldus de ANVR.
De SGR en de ANVR willen dat aangesloten reisbedrijven geld kunnen lenen via een voucherbank. Klanten kunnen dan hun reisvoucher omwisselen voor geld, waarbij de voucher wordt omgezet in een lening van het reisbedrijf bij de overheid. Met deze overheidslening en de terugbetaling daarvan in een aantal jaren kan een groot deel van de sector worden gered, zo klinkt het.
Verder spreekt de ANVR van een weeffout in de TVL-regeling die gaat over tegemoetkoming in vaste lasten. Reisbemiddelaars komen door hun afwijkende btw-opgave voor veel minder hulp in aanmerking dan waar andere bedrijven recht op hebben, aldus de organisatie.

11.44 uur 7 september 2020

Meer dan 130 buisjes met coronatests in Purmerend weg

Zeker 132 mensen in en rond Purmerend hebben zich misschien voor niets laten testen op het coronavirus. De buisjes waar de teststaafjes in zaten, zijn weggeraakt. Ze zijn nog niet teruggevonden en het is niet bekend wat er is misgegaan, bevestigt GGD Zaanstreek-Waterland na berichtgeving van Hart van Nederland en de regionale zender NH Nieuws.

In de buisjes zitten de monsters van mensen die zich afgelopen donderdagochtend in Purmerend hebben laten testen. De regionale gezondheidsdienst benadert de getroffen mensen en biedt aan om ze opnieuw te testen. Ze krijgen voorrang bij de test en bij de uitslag. Het is nog niet bekend hoeveel mensen al een nieuwe afspraak hebben gemaakt.

11.26 uur 7 september 2020

Mensen met klachten doen vaker test, maar blijven niet binnen

Steeds meer Nederlanders die hoesten of andere klachten hebben die op het coronavirus kunnen duiden, laten zich testen. De bereidheid om thuis te blijven met klachten is echter klein, zo blijkt uit gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD-GHOR.

Uit de peiling onder 60.000 mensen, die periodiek wordt herhaald, blijkt dat 32 procent van de ondervraagden die kampen met klachten zich heeft laten testen op corona. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige peiling, die in juli werd gehouden. Ruim een kwart van de ondervraagden had in de zes weken klachten die ook bij een coronabesmetting horen. Van die groep dacht 54 procent niet aan corona, maar aan een onderliggende aandoening, zoals astma of allergieën.
Toch liet 21 procent van de mensen die klachten weten aan een achterliggende oorzaak zich voor de zekerheid testen op het virus. De testbereidheid is hoger onder mensen die nieuwe klachten ontwikkelen: 45 procent.
Veelvuldig testen is een van de pijlers van het coronabeleid. Met een andere pijler, het principe dat mensen die mogelijk besmet zijn moeten thuisblijven, gaat het minder goed. Ondervraagden die klachten hadden, gingen massaal (90 procent) door met boodschappen doen, 43 procent geeft aan naar het werk te zijn gegaan, 64 procent bezocht ondanks klachten familie of vrienden en 41 procent van de mensen met klachten ging naar de horeca.
Opmerkelijk is dat de ondervraagden massaal het landelijke voorschrift steunen om ook bij milde klachten thuis te blijven: 84 procent vindt dit een goede regel. Uit de peiling komt verder naar voren dat het draagvlak voor de regel om 1,5 meter afstand te houden met 14 procent is gestegen, na een eerdere afname.

11.25 uur 7 september 2020

„Kabinet moet met fonds komen voor werknemer in thuisquarantaine"

Er moet een fonds komen dat werkgevers compenseert voor het doorbetalen van salaris aan werknemers die preventief thuis in quarantaine zitten omdat ze mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft daarvoor een voorstel neergelegd bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zei hij in het tv-programma Goedemorgen Nederland.
Hij denkt aan een regeling vergelijkbaar met die voor zwangerschapsverlof. "Ook hier gaat het om mensen die niet ziek zijn, maar wel verzuimen". Vonhof vindt het oneerlijk dat ondernemers de rekening moeten gaan betalen voor de preventieve thuisquarantaine van medewerkers voor tien dagen. Het kabinetsadvies geldt bijvoorbeeld voor mensen die terugkomen uit risicovol vakantiegebied of milde verkoudheidsklachten hebben. "Dat is geen probleem voor mensen die thuis kunnen werken, maar dat geldt slechts voor circa de helft van alle medewerkers", zegt Vonhof.
Hij vreest dat het aantal thuisblijvers fors toeneemt in de herfst, zeker omdat de testcapaciteit nu al niet toereikend is. De vertegenwoordiger van het mkb wil dat er wordt ingezet op betaalbare sneltesten. "Die zijn er al, maar wachten nog op goedkeuring van het RIVM", aldus Vonhof.

11.23 uur 7 september 2020

Al 50 nertsenfokkerijen besmet met coronavirus

Opnieuw is op twee nertsenbedrijven het coronavirus geconstateerd. Daarmee komt het totale aantal besmette nertsenbedrijven volgens het ministerie van Volksgezondheid op vijftig.

Het gaat om bedrijven in Deurne en Wilbertoord. Beide ondernemingen hebben ongeveer 3000 moederdieren. De dieren zullen zo snel mogelijk worden gedood om verspreiding van het virus te voorkomen.
Het kabinet besloot onlangs versneld een eind te maken aan de nertsenfokkerijen. Die moeten volgend jaar al stoppen in plaats van 2024. Het kabinet wil zo voorkomen dat het coronavirus op nertsenbedrijven blijft rondwaren. Het kabinet maakt voor de sanering 180 miljoen euro vrij.

11.22 uur 7 september 2020

Franse transportminister: dit jaar geen herstel in zakenreizen

Het aantal zakenreizen zal de laatste maanden van het jaar niet herstellen. Dat denkt de Franse transportminister Jean-Baptiste Djebbari. Volgens hem staat de luchtvaartsector er door de coronacrisis „zwak” voor en moeten reisbeperkingen van landen beter op elkaar worden afgestemd.

Daar pleitte de internationale luchtvaartorganisatie IATA ook al voor. „Regeringen die grenzen heropenen en vervolgens sluiten of quarantaines opheffen en vervolgens opnieuw opleggen, geven veel consumenten geen vertrouwen om reisplannen te maken”, schreef topman Alexandre de Juniac. Internationale vluchten lagen in juli nog steeds nagenoeg stil. In juli werden 92 procent minder tickets verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.
Vorige week luidde de medisch adviseur van IATA ook al de noodklok. Volgens David Powell zou de sector het niet overleven als hij moet wachten op een vaccin tegen het coronavirus. Powell vindt onder meer dat er betrouwbare tests beschikbaar moeten komen die in grote aantallen kunnen worden uitgevoerd. Zo zouden reizigers weer worden verleid om in het vliegtuig te stappen.
Sinds de uitbraak van het coronavirus vergaat het de luchtvaartsector dramatisch. IATA, dat wereldwijd 290 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, verwacht dat het aantal reizigers pas in 2024 op het niveau van voor de crisis ligt. Alleen voor dit jaar al wordt gerekend op een verlies van 84 miljard dollar voor de sector.

11.19 uur 7 september 2020

„Verrast door omvang corona-uitbraak in Oud-Beijerland”

De omvang van de corona-uitbraak in het christelijke zorgcentrum Rembrandt in Oud-Beijerland heeft bestuurder Nico de Pijper verrast. Dat zegt de bestuurder van Zorgwaard, waar Rembrandt onder valt, maandag desgevraagd.

rembrandt-2„Verrast door omvang corona-uitbraak in Oud-Beijerland”

08.43 uur 7 september 2020

‘Plasticvervuiling rivieroevers toegenomen tijdens coronacrisis’

De oevers van Nederlandse rivieren zijn de afgelopen maanden ernstiger vervuild geraakt met plasticafval dan ze al waren. Daarvoor waarschuwt Schone Rivieren, een organisatie die zich bezighoudt met het onderzoeken en opruimen van plastic. Van diverse gemeenten heeft Schone Rivieren te horen gekregen dat de vervuiling verder is toegenomen tijdens de coronacrisis. Meer mensen dan anders zijn in eigen land de natuur in gegaan. Ook langs de rivieren was het drukker dan andere jaren.

ANP-343025759„Plasticvervuiling rivieroevers toegenomen tijdens coronacrisis”

08.21 uur 7 september 2020

‘Voorzichtig herstel aantal vacatures’

Het aantal vacatures is in augustus ruim een kwart onder het niveau van 2019 uitgekomen, maar er is sprake van licht herstel ten opzichte van de afgelopen maanden. Vrijwel alle beroepsgroepen laten verbeterde cijfers zien ten opzichte van vorige maand, zegt vacaturesite Indeed.

De horeca en hospitalitysector zijn door de coronacrisis het zwaarst geraakt, maar het aantal vacatures in de horeca ligt inmiddels op min 49 procent ten opzichte van vorig jaar, waar dat in juni nog min 70 procent was. Er is sprake van licht herstel ten opzichte van juni en juli. De bouw- en installatiesector wijkt af, hier is nog steeds een dalende lijn in het aantal vacatures, aldus Indeed.
Naar verkopers, verzorgers en schoonmakers is de meeste vraag. Het beroep bakker voert de lijst aan van functies met de grootste stijging in vacatures, gevolgd door bezorger en weekendhulp. Indeed noemt het verder opvallend dat vijf van de tien functies in de lijst van grootste stijgers beroepen in de detailhandel zijn. De vacaturesite concludeert daaruit dat winkels en supermarkten weer volop aan het werven zijn.
Indeed is naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland en tevens de rest van de wereld. Het bedrijf helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen bij het vinden van miljoenen vacatures.

08.20 uur 7 september 2020

ING: zeldzame omzetkrimp in groothandel in 2020 door coronacrisis

De Nederlandse groothandel zal in 2020 naar verwachting een krimp laten zien van 6 procent vanwege de coronacrisis. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een rapport over de sector. De bank zegt dat krimp in de groothandel zeldzaam is, want dat is volgens ING in de afgelopen 25 jaar maar twee keer eerder gebeurd, in 2003 en 2009.

Vooral groothandels in grondstoffen worden stevig geraakt met een verwachte omzetdaling van 15 procent. Dat komt door de lagere olieprijzen. Voor de non-foodsector wordt een omzetdaling met 7 procent voorzien en voor groothandelaren in levensmiddelen is dat een min van 1,5 procent ondanks goed lopende supermarkten. Dat hangt samen met de zwakkere vraag naar levensmiddelen vanuit de horeca en evenementenbranche door de lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak. De agrarische en bouwgroothandel lijken tot nu toe minder gevoelig voor lockdowns en ontkomen aan omzetkrimp, denkt ING.
ING denkt dat in 2021 voor de sector beperkt omzetherstel mogelijk is, mits verspreiding van het coronavirus onder controle blijft en handelsconflicten niet verder oplaaien. In de afgelopen tien jaar liet de groothandel juist nog de sterkste groei zien van alle sectoren, stelt de bank. De Nederlandse economie groeide met gemiddeld 1,6 procent per jaar, maar de groothandel kende een volumegroei van ruim 4 procent.

08.16 uur 7 september 2020

‘Banken hebben nog voldoende buffers om crisis te doorstaan’

De Nederlandse banken hebben nog voldoende buffers om problemen met faillissementen wegens de coronacrisis door te komen. De financiële instellingen hebben genoeg reserves om zes maanden lang zware omzetverliezen te dragen, meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een analyse. Zelfs wanneer de verliezen een jaar lang aanhouden kunnen de banken overleven, maar dan teren ze wel flink in op de buffers.

ANP-323645238„Banken hebben nog voldoende buffers om crisis te doorstaan”

08.14 uur 7 september 2020

Afzwaaiend VNO-NCW-leider: Booking heeft op zijn kop gekregen

Het internetbedrijf Booking.com had beter moeten weten dan gebruik te maken van overheidssteun voor door de coronacrisis geraakte ondernemingen. Dat erkende Hans de Boer, afzwaaiend voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in een afscheidsinterview in tv-programma Buitenhof.

ANP-422045975Afzwaaiend VNO-NCW-leider: Booking heeft op zijn kop gekregen

08.13 uur 7 september 2020

Nederlandse export daalde 9 procent in eerste halfjaar

De Nederlandse export is het eerste halfjaar van 2020 met 9 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitvoer van goederen daalde met 23 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

ANP-333404953Nederlandse export daalde 9 procent in eerste halfjaar

07.25 uur 7 september 2020

Den Haag nieuwe coronabrandhaard

Het coronavirus grijpt weer om zich heen, en vooral in en rond Den Haag stijgt het aantal besmettingen de laatste paar dagen snel. Haaglanden heeft nu meer besmettingen dan Rotterdam-Rijnmond en steekt Amsterdam-Amstelland naar de kroon.

In de zes dagen van maandagochtend tot zondagochtend steeg het aantal besmettingen in Nederland met 4086. Dat is aanzienlijk meer dan in dezelfde periode een week eerder.
In de regio Haaglanden werden de afgelopen dagen 685 positieve tests geregistreerd. Van die nieuwe coronapatiënten kwamen 439 uit de gemeente Den Haag. Verder telde Delft 89 nieuwe besmettingen, Zoetermeer 51 en de gemeente Leidschendam-Voorburg 40. De Veiligheidsregio Haaglanden liet donderdag al weten dat opvallend veel mensen in cafés en restaurants besmet zijn geraakt. Meerdere etablissementen zijn daarom gesloten.
Amsterdam-Amstelland is koploper met 721 nieuwe besmettingen, waarvan 638 in Amsterdam zelf. Het aantal besmettingen in Rotterdam-Rijnmond steeg met 583. Daaronder waren 423 gevallen in Rotterdam zelf. In de provincie Utrecht werden 349 mensen positief getest en in Midden- en West-Brabant kwamen 212 besmettingen aan het licht.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg van maandag tot zondag met 33. In Amsterdam werden zes mensen in een ziekenhuis opgenomen, in Rotterdam vier en in Utrecht drie. Negentien mensen overleden. Onder hen zijn twee Rotterdammers, twee inwoners van Zaanstad en twee mensen uit Capelle aan den IJssel.

07.24 uur 7 september 2020

India wereldwijd op plek 2 qua coronabesmettingen

India heeft maandag Brazilië ingehaald en staat nu wereldwijd op plaats twee wat betreft het aantal coronabesmettingen. Dat blijkt uit tellingen van het Franse persbureau AFP.

In het land zijn 4,2 miljoen ziektegevallen geregistreerd sinds het begin van de uitbraak, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. In Brazilië zijn tot nu toe 4,12 miljoen inwoners geïnfecteerd geraakt, de Verenigde Staten telt er 6,25 miljoen.
India heeft 71.642 coronadoden geregistreerd, minder dan de 126.203 in Brazilië en 188.540 in de VS. Veel experts zeggen echter dat India niet genoeg mensen test en dat de werkelijke cijfers veel hoger kunnen zijn.

07.23 uur 7 september 2020

ING: zeldzame omzetkrimp in groothandel in 2020 door coronacrisis

De Nederlandse groothandel zal in 2020 naar verwachting een krimp laten zien van 6 procent vanwege de coronacrisis. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een rapport over de sector. De bank zegt dat krimp in de groothandel zeldzaam is, want dat is volgens ING in de afgelopen 25 jaar maar twee keer eerder gebeurd, in 2003 en 2009.

Vooral groothandels in grondstoffen worden stevig geraakt met een verwachte omzetdaling van 15 procent. Dat komt door de lagere olieprijzen. Voor de non-foodsector wordt een omzetdaling met 7 procent voorzien en voor groothandelaren in levensmiddelen is dat een min van 1,5 procent ondanks goed lopende supermarkten. Dat hangt samen met de zwakkere vraag naar levensmiddelen vanuit de horeca en evenementenbranche door de lockdownmaatregelen tegen de virusuitbraak. De agrarische en bouwgroothandel lijken tot nu toe minder gevoelig voor lockdowns en ontkomen aan omzetkrimp, denkt ING.
ING denkt dat in 2021 voor de sector beperkt omzetherstel mogelijk is, mits verspreiding van het coronavirus onder controle blijft en handelsconflicten niet verder oplaaien. In de afgelopen tien jaar liet de groothandel juist nog de sterkste groei zien van alle sectoren, stelt de bank. De Nederlandse economie groeide met gemiddeld 1,6 procent per jaar, maar de groothandel kende een volumegroei van ruim 4 procent.

07.20 uur 7 september 2020

Delen Mexico door overlijdensaktes heen door corona

De Mexicaanse onderminister van Preventie en Gezondheidsbevordering Hugo Lopez Gatell zegt dat de regering van zijn land 1,1 miljoen overlijdensaktes laat bijdrukken omdat die in sommige delen van het land zijn opgeraakt door het hoge aantal coronadoden. Mexico heeft tot dusver meer dat 67.000 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en India zijn dat er meer.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt het werkelijke Mexicaanse dodental waarschijnlijk hoger dan het officiële omdat het Midden-Amerikaanse land maar een beperkte testcapaciteit heeft. Dat vermoeden leek zondag te worden bevestigd door overheidscijfers die een oversterfte van 122.765 personen van maart tot augustus lieten zien. Vooral in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar gingen meer mensen dood dan in een normaal jaar zou zijn verwacht.
Desondanks omschreef president Andres Manuel Lopez Obrador het coronabeleid van zijn regering als „heel goed”. Onderminister Lopez Gatell wijst er echter op dat in sommige deelstaten waaronder de staat Mexico de overlijdensaktes op zijn geraakt. De autoriteiten zijn de laatste weken bezig geweest nieuwe aan te voeren vanuit regio’s waar nog voorraden over waren. „Ze zijn bijna op in Mexico-Stad”, aldus Lopez Gatell. „Het is een behoorlijk intensieve taak geweest.” De eerste nieuwe overlijdensaktes kwamen donderdag aan op hun bestemming, net voordat de opnieuw gedistribueerde exemplaren opraakten, zei de onderminister.
Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het nieuwe coronavirus in Mexico bij 629.406 personen vastgesteld. Van hen zijn er tot dusver 67.326 overleden.

07.19 uur 7 september 2020

‘Problemen in gehandicaptenzorg door tekort testcapaciteit’

Instellingen in de gehandicaptenzorg dreigen in de problemen te komen door het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft dat in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laten weten. De organisatie roept de minister op de testcapaciteit te verhogen en er voor te zorgen dat de uitslagen van de testen van zorgmedewerkers er binnen 48 uur zijn. Ook moeten mensen in de zorg voorrang krijgen bij het testen op corona.

„Medewerkers moeten nu soms vier tot vijf dagen wachten voordat ze een uitslag krijgen en kunnen in de tijd niet werken. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk”, zegt voorzitter Boris van der Ham tegen de NOS . „En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen. Het lukt veel zorgorganisaties nog net om met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen.”
Als De Jonge geen maatregelen neemt, komen instellingen volgens Van der Ham anders uiteindelijk voor de afweging te staan: mensen met lichte klachten inzetten of noodzakelijke zorg niet verlenen. „Geen van de twee opties is zonder risico en schade.”

07.18 uur 7 september 2020

Uitbraak corona in verpleeghuis Oud-Beijerland

Op de revalidatieafdeling van een verpleeghuis in Oud-Beijerland is het coronavirus uitgebroken. Bij veertien cliënten en vijftien medewerkers is het virus vastgesteld, meldt de zorgorganisatie Zorgwaard zondag.

De besmette bewoners worden bij elkaar op een aparte afdeling ondergebracht, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. De besmettingen zijn ontdekt in het woon- en zorgcomplex Rembrandt, dat onder Zorgwaard valt. Het is niet bekend hoe het virus het gebouw is binnengekomen.

07.15 uur 7 september 2020

GroenLinks: Geen steun voor coronawet van De Jonge

De wet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen kan niet op de steun van oppositiepartij GroenLinks rekenen. Partijleider Jesse Klaver vindt dat de Tweede Kamer buitenspel wordt gezet, waardoor het kabinet, en specifiek zorgminister Hugo de Jonge, te veel macht krijgen.

„De wet zit echt niet goed in elkaar”, zegt Klaver tegen nieuwssite NU.nl. De coronawet geeft de maatregelen om verspreiding van het virus af te remmen een juridische onderbouwing. De maatregelen liggen nu nog vast in lokale noodverordeningen, maar die hebben normaal gesproken een tijdelijk karakter, terwijl het virus langer dan eerst gedacht blijft rondwaren in Nederland.

ANP-422192299_webBasis coronawet brokkelt verder af


Volgens de GroenLinks-voorman mag de minister door de wet, zoals deze nu voor ligt, straks „zonder goedkeuring van het parlement grondrechten inperken”. Parlementariërs mogen het wat hem betreft „niet laten gebeuren” dat het kabinet straks „per decreet” kan regeren.
Kamerleden werden vrijdag bijgepraat door experts over de voorgenomen wet, die overigens al eerder is vertraagd na kritiek. Hoewel de nieuwe versie een stuk beter is dan de oude, zitten er nog steeds behoorlijk wat haken en ogen aan, stellen deskundigen. Ook hun kritiek richt zich vooral op de bevoegdheden die het kabinet door de wet krijgt.
Binnenkort buigt de Kamer zich uitgebreid over de wet, waar kritisch naar gekeken zal worden. Ook als de coalitie, met steun van een kleine oppositiepartij, een meerderheid in de Tweede Kamer haalt, wordt het zoeken naar draagvlak in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen maar 33 van de 75 zetels bezet.

07.14 uur 7 september 2020

Duitsland stuurt coronahulp naar zwaar getroffen India

Duitsland gaat India helpen bij de strijd tegen het coronavirus. Berlijn stuurt honderdduizenden coronatestkits en beschermingsmiddelen naar het zwaar getroffen land. Daar maakten de autoriteiten zondag melding van een recordaantal van 90.632 nieuwe besmettingen, de grootste dagelijkse stijging die wereldwijd is gemeld.

Minister Gerd Müller van Ontwikkelingssamenwerking zegt in Duitse media dat 330.000 testkits en 600.000 stuks beschermende uitrusting beschikbaar worden gesteld. Ook wordt voor 460 miljoen euro aan leningen verstrekt om hulpverlening mee te financieren. Het gaat volgens Müller om een van de grootste coronasteunpakketten ter wereld.
Het coronavirus lijkt wereldwijd het snelst om zich heen te grijpen in India, waar zo’n 1,3 miljard mensen wonen. Er kwamen onlangs in ongeveer twee weken tijd een miljoen nieuwe besmettingen bij. De autoriteiten hebben inmiddels bij 4,1 miljoen mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Dat zijn er iets minder dan in Brazilië, dat na de VS de meeste coronagevallen heeft gemeld.
De Indiase regering probeerde de uitbraak eerder dit jaar het hoofd te bieden door een strenge lockdown af te kondigen, maar zag zich later genoodzaakt de maatregelen te versoepelen. Tijdens de coronacrisis verloren in enkele maanden tijd vele miljoenen mensen hun baan.

07.12 uur 7 september 2020

Overtreding coronaregels kost studenten VS tienduizenden dollars

Elf studenten aan de Amerikaanse universiteit Northeastern moeten een hoge prijs betalen omdat ze zich niet aan coronaregels hielden. Ze worden naar huis gestuurd en hun collegegeld van ruim 36.000 dollar (circa 30.000 euro) zijn ze kwijt, berichten Amerikaanse media.

Medewerkers van de universiteit betrapten de studenten in een volle kamer in een hotel in Boston, waar tijdelijk studentenhuisvesting is gevestigd. Ze hielden zich volgens de universiteit niet aan het verbod op het ontvangen van gasten en zouden ook geen mondkapjes hebben gedragen of voldoende afstand hebben gehouden.
De studenten deden mee aan een speciaal programma dat een semester duurde. Dat mogen ze niet afmaken. De jongeren moeten zich van de universiteit laten testen op het coronavirus en vertrekken. Ze kunnen nog wel beroep aantekenen tegen de strafmaatregelen.
Het gaat volgens The New York Times om een van de zwaarste straffen die studenten opgelegd hebben gekregen vanwege dit soort overtredingen. Eerder schorste Purdue University in Indiana al 36 studenten die ondanks een verbod naar een feest waren gegaan.
Universiteiten worstelen met de vraag hoe ze kunnen zorgen dat jongeren zich aan de regels houden die verspreiding van het besmettelijke virus moeten voorkomen. Northeastern stuurde eerder ook al een schriftelijke waarschuwing naar 115 studenten die op sociale media duidelijk hadden gemaakt dat ze naar feesten wilden gaan.

07.01 uur 7 september 2020

Aantal coronabesmettingen met 925 gestegen

beeld ANP

Het aantal coronabesmettingen is zondag met 925 gestegen. Dat is de hoogste toename in een dag sinds 19 april. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 4600 nieuwe positieve tests doorgegeven en verwerkt in het coronadashboard.

Een grote stijging eerder deze week bleek deels te komen door een technische storing, maar daarvan is nu geen sprake, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.
De regio Haaglanden is de laatste dagen de grootste brandhaard. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend werden daar 184 nieuwe gevallen geregistreerd. Daaronder zijn 115 positieve tests in de gemeente Den Haag, 24 in Delft en 15 in Zoetermeer.
In Amsterdam-Amstelland werden 149 mensen positief getest, onder wie 132 in Amsterdam zelf. Rotterdam-Rijnmond noteerde 115 nieuwe coronagevallen. Daaronder waren er 78 in Rotterdam.
Ook op andere plekken stijgt het aantal besmettingen. IJsselland (Zwolle en omstreken), Hollands Midden (Leiden, Gouda en omstreken) en Gelderland Midden (Arnhem en Ede) noteerden zondag hun grootste stijging in een dag sinds half april.
Het RIVM komt dinsdag weer met zijn wekelijkse overzicht. Vorige week meldde het instituut 3597 nieuwe gevallen in de zeven dagen ervoor. Dat was vrijwel gelijk aan het aantal positieve tests een week eerder. De week daarvoor, tussen 5 en 11 augustus, werden 4036 positieve tests geregistreerd.
Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer. Op zondag behandelden de ziekenhuizen 138 mensen vanwege het coronavirus, zestien meer dan op woensdag. Op de intensive cares liggen 33 coronapatiënten, twee minder dan op zaterdag, maar het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg met zes naar 105.

19.36 uur 5 september 2020

Curaçao verbiedt verjaardags- en huisfeesten

Curaçao verbiedt verjaardagsfeesten en andere sociale activiteiten die thuis worden gevierd. Daarnaast wordt het dragen van mondkapjes aangeraden, zeker in de openbare ruimte. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath zaterdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Verder is opgeroepen om waar mogelijk werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Op het eiland zijn zaterdagochtend tien nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Daarmee is het aantal actieve besmettingen gestegen van 38 naar 48 personen.

Volgens Rhuggenaath lijkt het erop dat veel besmettingen worden overgebracht tijdens familiefeesten. Die zijn nu verboden. Eerder werden alle dans- en muziekactiviteiten stopgezet en werden discotheken gesloten.

16.27 uur 5 september 2020

Afgelopen etmaal 654 mensen positief getest op corona

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 654 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit het coronadashboard van de rijksoverheid. Daarop wordt per dag het aantal mensen gemeld dat positief is getest op corona.

Vrijdag werden nog 744 nieuwe gevallen gemeld in de voorafgaande 24 uur. Dat was de grootste stijging in een etmaal sinds 11 augustus.

Er verblijven 35 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er evenveel als vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal Covid-opnames buiten de ic is zaterdag 99, dat zijn er 5 meer dan vrijdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt: „Het aantal opgenomen Covid-patiënten is laag en stabiel, 56 procent van hen ligt in de regio’s Brabant, Amsterdam en Rotterdam. Dit is in lijn met de regionale besmettingscijfers. Er bestaat bij deze lage bezetting geen behoefte aan verplaatsingen van Covid-patiënten tussen ziekenhuizen.”

15.35 uur 5 september 2020

Regering Italië tegen corona-demonstranten: accepteer de feiten

De Italiaanse regering heeft burgers die tegen de corona-maatregelen van de overheid willen demonstreren, kort voor de manifestatie opgeroepen om de feiten omtrent de pandemie onder ogen te zien. In Rome staat vroeg in de avond een demonstratie gepland van groepen die tegen de mondkapjesplicht, vaccinaties en afstandsregels zijn.

„We willen een einde maken aan een aanhoudende pandemie. Er is vandaag een demonstratie in Rome van mensen die geloven dat die niet bestaat. We beantwoorden ze met cijfers”, tekende het Italiaanse persbureau Ansa zaterdag op uit de mond van premier Giuseppe Conte.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Luigi di Maio had een boodschap voor de demonstranten: „Ik roep de corona-leugenaars op om op z’n minst respect te tonen voor de families van de doden.”

Aan het protest doen onder anderen extreemrechtse politici, hun aanhangers, en groepen vaccinatieweigeraars mee. Zij spreken van een „gezondheidsdictatuur”. Aanvankelijk stond de demonstratie in de ochtend gepland.

Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal in Italië steeg vrijdag tot de hoogste hoeveelheid sinds begin mei. Er werden die dag meer dan 1700 nieuwe besmettingen en elf doden gemeld. In totaal zijn er meer dan 275.000 personen besmet geraakt en meer dan 35.500 coronapatiënten overleden.

Italië was het eerste Europese land waar het longvirus massaal om zich heen greep. Met name in noordelijke gebieden tekende zich in maart een nachtmerriescenario af. Ziekenhuizen werden er overspoeld met coronapatiënten en intensivecareafdelingen konden de toestroom niet meer aan.

14.56 uur 5 september 2020

Zomerschool als wapen in strijd tegen leerachterstand

Ze schoten door de lockdown als paddenstoelen uit de grond. Zomerscholen waarop basis- en middelbareschoolleerlingen hun achterstanden kunnen inhalen. Toch is er ook twijfel. „Zinvolle vrijetijdsbesteding is het zeker, maar er is meer nodig.”

2020-09-05-katZA11-Zomerschool-6-FC_webZomerschool als wapen in strijd tegen leerachterstand

14.19 uur 5 september 2020

Deskundigen geven Kamer raad over coronawet

Kan de Kamer al ja zeggen tegen de coronawet van minister Grapperhaus? Deskundigen gaven de justitiewoordvoerders vrijdag aardig wat huiswerk mee.

2020-09-05-BIN1-voermans05-2-FC-V_webDeskundigen geven Kamer raad over coronawet

14.00 uur 5 september 2020

Duizenden mensen kijken mee met de actie 'meer dan applaus'

Kort voor aanvang om 14.00 uur hadden zich zaterdag al meer dan 4000 mensen online aangesloten bij de actie 'meer dan applaus', een demonstratie van de zorgsector voor meer salaris en minder werkdruk. Op de website kunnen ze live meekijken met de gelijknamige actie op het Malieveld in Den Haag.

Livestream

Het document kan niet getoond worden, omdat het mogelijk is dat het cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta alle cookies toe om het document te tonen en ververs dan de pagina.

Daar zijn op initiatief van twee verpleegkundigen duizenden schoenen op het gras gezet. Het zijn de schoenen van zorgmedewerkers die vanwege coronamaatregelen niet bij het protest kunnen zijn.

Op het Malieveld staat ook een glazen huis, waar presentator Humberto Tan in gesprek gaat met de organisatoren en met mensen die in de zorg werken. Die gesprekken worden via internet uitgezonden.

12.58 uur 5 september 2020

SGP: kabinet, geef perspectief op vrijheid voor vaccin er is

Het kabinet moet duidelijk maken wanneer de coronaregels deels kunnen worden teruggedraaid als het virus redelijk onder controle is. Dat zegt SGP-leider Kees van der Staaij. Ook voordat er een vaccin is, moeten meer vrijheden mogelijk worden gemaakt.

Van der Staaij werd op de partijdag van zijn Staatkundig Gereformeerde Partij opnieuw tot lijsttrekker uitgeroepen, met het overgrote deel van de stemmen. In zijn speech prees hij hoe het kabinet "in totaal nieuwe crisisomstandigheden zoekend en tastend de weg zocht en vond", maar er is volgens Van der Staaij nog wel veel aan te merken op het coronabeleid.

Zo waren de coronamaatregelen aan het begin van de crisis te algemeen, zegt de SGP-leider terugkijkend. "Ze deden onvoldoende recht aan de menselijke maat." Voor de komende maanden moet het kabinet perspectief bieden, en zich "niet blindstaren op het vaccin. Als beperkende regels worden ingesteld moet ook inzicht worden geboden wanneer ze weer kunnen worden opgeheven", zegt Van der Staaij.

De SGP heeft drie zetels in de Tweede Kamer, maar is een belangrijke steunpilaar van het kabinet. Dat betekent niet dat Van der Staaij zomaar zal tekenen bij het kruisje, als het bijvoorbeeld gaat over de coronaspoedwet waar de Kamer zich bijvoorbeeld over zal buigen. De partij wil erop toezien dat de coronaregels "niet verder gaan dan echt nodig is en niet langer duren dan strikt noodzakelijk is".

12.19 uur 5 september 2020

‘Verzoek om schrappen coronaboetes zit in de molen’

Het ministerie van Justitie en Veiligheid buigt zich op dit moment serieus over een verzoek om boetes kwijt te schelden die mensen hebben gekregen voor het overtreden van de coronaregels. Dat verzoek is gedaan door advocaat Frank van Ardenne namens vier ‘taartjeseters’ uit Schiedam en andere cliënten. Tegen het ANP zegt Van Ardenne zaterdag dat hij bericht heeft gekregen van het ministerie, dat zijn verzoek om boetes te seponeren of te herzien aan de hand van een generaal pardon in behandeling is genomen.

De advocaat vermoedt dat het verzoek sneller dan normaal zal worden behandeld, gezien de recente ophef rond de trouwerij van minister Grapperhaus. „Iedereen die hiermee worstelt heeft behoefte aan duidelijkheid”, aldus Van Ardenne.

Bij de boete voor de taartjeseters ging het om een paar in Schiedam dat in mei dit jaar bezoek kreeg van hun ouders die met taart op de stoep stonden. Omdat een van de ouders geen trappen kon lopen, besloten ze de taart buiten op te eten met 1,5 meter onderlinge afstand. Vervolgens legden handhavers boetes op van bijna 400 euro per persoon voor „samenscholing in de open lucht”.

11.08 uur 5 september 2020

Arrestaties bij anti-lockdownprotesten in Melbourne

Demonstranten in Melbourne, Australië. beeld EPA, James Ross

De Australische politie heeft ingegrepen bij protesten tegen de lockdown in coronabrandhaard Melbourne. Daar scandeerden enkele honderden mensen slogans als „vrijheid”. De politie was massaal aanwezig en arresteerde zeker vijftien mensen.

In Melbourne is een strenge lockdown van kracht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat betekent onder meer dat mensen overdag een geldige reden moeten hebben om hun huis te verlaten. De politie zegt zo’n 150 demonstranten te hebben beboet omdat ze zich niet aan dergelijke regels hielden.

De autoriteiten zijn niet te spreken over de anti-lockdownprotesten. „Het is niet veilig, het is niet verstandig en het is niet wettig”, zei premier Daniel Andrews van deelstaat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is. „Het is eigenlijk erg egoïstisch dat mensen daar staan te demonstreren.”

Toch gingen ook in miljoenenstad Sydney en de plaats Byron Bay betogers de staat op. „Er is helemaal geen epidemie. Het is gewoon een excuus om ons in lockdown te houden”, zei een vrouw in Melbourne, die volgens ABC News weigerde een mondkapje te dragen toen de politie haar dat vroeg.

Het aantal coronabesmettingen dat is vastgesteld in Australië is de afgelopen maanden fors gestegen. De autoriteiten hebben inmiddels bij ruim 26.000 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Vooral Victoria is zwaar getroffen.

10.12 uur 5 september 2020

India passeert grens van vier miljoen coronabesmettingen

India heeft als derde land in de wereld melding gemaakt van meer van vier miljoen coronabesmettingen. Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat de afgelopen 24 uur bij nog eens 86.432 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

Het aantal vastgestelde besmettingen in India steeg in 13 dagen van drie naar vier miljoen. Dat is sneller dan in de Verenigde Staten en Brazilië, volgens officiële cijfers de twee zwaarst getroffen landen. In de VS zijn ruim 6,3 miljoen besmettingen gemeld, in Brazilië ongeveer 4,1 miljoen en in India inmiddels 4,02 miljoen.

Het virus grijpt in India om zich heen in grote steden als Delhi en Mumbai, maar ook in landelijke gebieden met minder medische voorzieningen. Het dodental door de uitbraak in het 1,3 miljard inwoners tellende land staat inmiddels op ruim 69.000.

De Indiase regering zag zich eerder dit jaar genoodzaakt de strenge lockdown te versoepelen die verspreiding van het virus moest voorkomen. De maatregelen hadden dramatisch uitgepakt voor miljoenen arme Indiërs. Veel dagloners hadden plots geen werk meer en legden soms grote afstanden te voet af om hun dorpen te bereiken.

De officiële cijfers over het aantal doden en coronagevallen in India geven geen volledig beeld van de omvang van de uitbraak. Niet alle besmettingen komen aan het licht omdat niet alle mensen met het virus worden getest.

10.06 uur 5 september 2020

GGD’en kritisch over testen zonder coronaklachten

De GGD’en plaatsen vraagtekens bij het testen van mensen zonder coronaklachten, zoals op Schiphol gebeurt bij reizigers uit risicogebieden. Voorzitter André Rouvoet van de koepel van de 25 GGD’en vreest dat mensen zich na een test veilig wanen en zich niet meer aan de regels houden. Dat zegt hij in een interview met Trouw.

„Mijn stelling is: baat het niet, dan schaadt het wél. Ik ben bang dat het iets doet met het gedrag van mensen, hun het beeld geeft dat ze veilig zijn. Dat we testen gebruiken als legitimatie om ons niet aan de maatregelen te houden. Als wij ons met Kerst massaal laten testen, en we gaan daarna allemaal op bezoek bij opa en oma in het verpleeghuis, dan roepen we een tweede golf over ons af.”

Rouvoet is bang dat Schiphol bijdraagt aan die enorme drukte in andere teststraten, omdat de teststraat daar het beeld oproept dat het zin heeft om je te laten testen zonder klachten. „Uit de richtlijnen van het RIVM blijkt dat testen zonder klachten nou niet de meest effectieve bijdrage is aan de bestrijding van corona. Dat is ook onze lijn”, stelt Rouvoet. Tegelijkertijd zijn wij in gesprek met de minister. Die zegt: ik zie een paar plekken waar dat mogelijk wel meerwaarde heeft.”

De GGD-koepel heeft haar bedenkingen aan minister Hugo de Jonge gemeld, maar uiteindelijk is hij het die beslist, zegt Rouvoet. De GGD-voorman stelt dat het testen zonder symptomen, ook op Schiphol, alleen nog als experiment gebeurt. „Levert het geen effectieve bijdrage, kunnen we elders effectiever zijn met onze middelen, dan moeten we dat vooral doen”, stelt hij.

09.54 uur 5 september 2020

Protest zorgsector op Malieveld met schoenen en glazen huis

Het protest wordt georganiseerd door de partijen PvdA, SP en GroenLinks en door de vakbonden FNV, CNV en Nu'91. Op initiatief van twee verpleegkundigen worden duizenden schoenen op het gras van Malieveld gezet. Het zijn de schoenen van zorgmedewerkers die vanwege coronamaatregelen niet bij het protest kunnen zijn. Op het Malieveld staat ook een glazen huis, waar presentator Humberto Tan in gesprek gaat met de organisatoren en met mensen die in de zorg werken. Dat wordt online uitgezonden.

09.51 uur 5 september 2020

Zorg velt hard oordeel over aanpak eerste coronagolf

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg velt een hard oordeel over de wijze waarop de gezondheidszorg is omgegaan met de eerste coronagolf. „We wisten nog niets en waren konijnen die in de koplampen keken”, zegt hij in De Telegraaf.

„We moesten de reguliere zorg afschalen en alle afspraken - behalve acute zorg - uitstellen. Dát willen we niet meer”, aldus de ziekenhuisbestuurder.

Het kabinet heeft nog geen oordeel uitgesproken over de voorbereiding op de eerste golf en wil dat ook niet doen. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) verwijst naar evaluaties die lopen. „Dat doet het kabinet niet zelf, daar kunnen allerlei oordelen uit gaan komen. Wat mij betreft is het zaak om nu vooruit te kijken”, zegt de bewindsvrouw.

Uit een rondgang van De Telegraaf blijkt dat zieken- en verpleegtehuizen volop bezig zijn met voorbereidingen op een tweede golf, maar nog lang niet klaar zijn. Kuipers: „Nee, zeker niet. Dat moet nú niet gebeuren.”

Kuipers bestempelt het tekort aan personeel en infrastructuur (kamers en bedden) en te weinig apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen als ‘bottlenecks’ die zo snel mogelijk dienen te worden opgelost.

Een van de manieren om snel een tweede golf op te vangen is volgens Kuipers medewerkers van andere afdelingen in te werken. Afdelingshoofd intensive care Hans van der Hoeven van het Nijmeegse Radboudumc bevestigt dat: „We zijn nu uitgebreid bezig om niet-ic-personeel beter te scholen voor ic-gerichte handelingen.”

Belangrijkste momenten