Knops: CDA kiest bewust eigen lijn inzake Israël

CDA en Israël
CDA-Kamerlid Knops. beeld ANP, Martijn Beekman ANP, Martijn Beekman

DEN HAAG. Het CDA is een vriend van Israël. „Altijd geweest”, stelt CDA-Kamerlid Knops. „Maar dat neemt niet weg dat wij ook kritisch zijn: zowel tegenover Israël als tegenover de Palestijnen.”

Het CDA moet de lijn van SGP-leider Van der Staaij ten aanzien van het Midden-Oosten blijven volgen, betoogt een aantal CDA-jongeren dinsdag op de opiniepagina van het Reformatorisch Dagblad. „Het had deze lijn nooit los moeten laten. Het CDA moet de staat Israël blijven steunen, samen met de SGP, CU, VVD en PVV, maar desnoods alleen!”

Deze kritiek past binnen de bandbreedte van de verschillende opvattingen in het CDA over Israël, constateert Knops desgevraagd. „In onze partij hebben wij alle soorten en smaken. Onze achterban is op dit punt misschien wel het meest divers van alle partijen. Ik krijg brieven van partijgenoten die vinden dat wij meer pro-Israël moeten zijn en brieven van mensen die stellen dat wij juist kritischer moeten zijn. Dat toont aan hoe groot de betrokkenheid bij Israël is. Dat land heeft vanuit onze joods-christelijke traditie grote religieuze waarde.”

Het CDA kiest bewust voor een genuanceerde en uitgebalanceerde koers, legt Knops uit. „In ons verkiezingsprogramma staat dat wij voor een tweestatenoplossing zijn. Dat is niet veranderd. We zijn dan ook kritisch tegenover zowel Israël als de Palestijnen als zij onvoldoende vooruitgang boeken in het vredesproces. We spreken beide aan op hun verantwoordelijkheid en op hun daden. Het CDJA staat daar ook achter.”

Bij stemmingen over Israël zit het CDA vaak op de wip en kan het moties van links en van rechts aan een meerderheid helpen. „Daardoor kijken mensen nu nadrukkelijker naar ons.” Knops weigert zich in het kamp van PvdA en D66 te laten trekken: „En ook niet in dat van Van der Staaij. Wij volgen onze eigen lijn. Ook bij het beoordelen van moties.”

Zijn partij stemde vorige week tegen de VVD-motie om het etiketteringsbeleid van Israëlische producten niet te handhaven. „Er zijn nu eenmaal Europese regels die daarom vragen. Maar we willen niet dat labeling wordt gebruikt als politiek drukmiddel tegen één land. Die regels moeten dus ook gelden voor bijvoorbeeld de Westelijke Sahara.”

Het CDA steunde een motie van de SGP om geen subsidie te geven aan clubs die streven naar een boycot van Israël. „Die motie kwam pas vorige week donderdag in stemming. Op dinsdag hadden we al besloten die te steunen.” De partij stemde tevens voor een CU-motie om de betaling van Palestijnse terroristen te stoppen.