Zonnevylle: Bouwstop kantoren kans voor leegstaande kerken

Actueel
Laurenskerk in Rotterdam. beeld André Dorst André Dorst

Er moet in alle provincies een bouwstop voor kantoren komen. Dat is niet alleen goed voor het terugdringen van de kantorenleegstand, maar geeft ook kansen voor veel karakteristieke kerkgebouwen.

Kantoren kunnen een onderkomen vinden in de oude kerken, stelde mr. M. Zonnevylle vrijdagmiddag in Utrecht. De voorzitter van de Vereniging Behoud Monumentale Kerken (VBMK) zei dat op de jaarthemadag van de vereniging. In het Museum Catharijneconvent stond het thema ”Roerend religieus erfgoed” centraal.

Op dit moment staat er in Nederland 40 miljoen vierkante meter kantooroppervlak leeg, zei Zonnevylle. „Ik vrees dat de komende jaren de verpaupering wel eens toe zou kunnen slaan. Ik hoop daarom dat in navolging van enkele provincies er nu een landelijke bouwstop komt voor nieuwe kantoorlocaties.”

Colleges moeten in hun programma –die ze nu aan het schrijven zijn– een duidelijke visie opnemen over de (leegstaande) kerken, pleitte Zonnevylle opnieuw. „Het is belangrijk dat er lokaal door gemeenten en kerkbeheerders samengewerkt wordt om elkaar in de komende periode niet te verrassen.”

In Zuid-Holland hebben alle gemeenten een brief ontvangen waarin zij worden opgeroepen om in de collegeprogramma’s op te nemen dat er een zogenaamde ”Kerkenvisie” moet worden vastgesteld.

Als kerkgemeenschappen moeten kiezen welke van de beschikbare gebouwen zij afstoten, blijkt dat die keus regelmatig uitvalt ten gunste van een praktisch, goed te gebruiken kerkgebouw. Dat gaat veelal ten koste van de oude dorpskerk, waarschuwde Zonnevylle

Zonnevylle riep op het klinkend erfgoed niet te vergeten binnen de VBMK. Zo neemt de vereniging in Zuid-Holland deel aan een werkgroep Klinkend Erfgoed. Die bewaakt wat er gebeurd met luidklokken, carillons en/of orgels als een kerk wordt gesloten en een andere bestemming.