Zendingswerkers GZB keren terug naar Nicaragua

Straatbeeld in Nicaragua. In het Centraal-Amerikaanse land is het al maanden zeer onrustig. beeld AFP, Marvin Recinos

Nu het in Nicaragua weer wat rustiger is geworden, heeft de zendingsorganisatie GZB besloten het werk in het land te hervatten. De familie Lindhout is inmiddels teruggekeerd; „de inzet van de familie Poldervaart is onder voorbehoud van hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen.”

Dat maakte de zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland donderdag bekend.

Half juni zag de GZB zich genoodzaakt haar werkers terug te trekken uit Nicaragua en tijdelijk in Nederland te laten verblijven. „Inmiddels is het in Nicaragua wat rustiger geworden, de wegen zijn weer begaanbaar en de gewelddadige confrontaties zijn afgenomen”, aldus de organisatie. „De mensen proberen het leven weer op te pakken, de scholen zijn weer gestart en de meeste bedrijven en organisaties zijn weer open. Hoewel het sociaal-politieke conflict nog niet voorbij is, heeft de GZB besloten het werk in Nicaragua te hervatten.”

De GZB heeft in Nicaragua contact met de Iglesia Reformada. Sinds begin 2018 wonen en werken John en Marjan Lindhout in het Centraal-Amerikaanse land met hun dochter Sophie als diaconaal werkers. De zendingsorganisatie heeft daarnaast ds. Wim Poldervaart en zijn vrouw Anke voor een aantal maanden per jaar beschikbaar gesteld voor de theologische toerusting van de kerk.

Sinds 18 april is het onrustig in Nicaragua. Diverse groepen protesteren tegen de regering. Bij de gewelddadige confrontaties tussen ordetroepen en demonstranten zijn veel doden gevallen. De onrust heeft ook geleid tot een toename van criminaliteit.

De GZB vraagt „gebed voor het volk en de kerk in Nicaragua.”

Lees ook:

Onrust in Nicaragua raakt ook kerken (rd.nl, 20-06-2018)

Familie Lindhout voor GZB uitgezonden naar Nicaragua (rd.nl, 11-12-2017)