VU start onderzoeksplaats charismatische beweging

De Vrije Universiteit (VU) start per 6 maart een onderzoeksplaats voor de charismatische beweging in Nederland. beeld Robin van Lonkhuijsen

De Vrije Universiteit (VU) start per 6 maart een onderzoeksplaats voor de charismatische beweging in Nederland.

De onderzoeksplaats ”Charismatic and Pentecostal Christianity”

wordt gerealiseerd in samenwerking met de Charismatische Werkgemeenschap Nederland. Onder leiding van religieonderzoeker, antropoloog en theoloog Miranda Klaver van de faculteit godgeleerdheid, wordt er onderzoek gedaan naar de religieuze en maatschappelijke betekenis van charismatische vernieuwingsbewegingen in Nederland.

Charismatische bewegingen zijn nauw verweven met de opkomst van de pinksterbeweging in de twintigste eeuw. Ze horen tot de snelstgroeiende stroming binnen het wereldwijde christendom.

Kenmerkend voor de charismatische bewegingen is de specifieke aandacht voor de Heilige Geest en de daarbij horende gaven, als genezing, klanktaal en profetie. Met haar wortels in evangelische opwekkingsbewegingen is de invloed van deze stroming onder andere zichtbaar in de opkomst van onafhankelijke kerken, in het karakter van wereldwijde christelijke vernieuwingsbewegingen en in de migrantenkerken in Europa.

Miranda Klaver signaleert toenemende belangstelling voor charismatische praktijken. „Deze bewegingen beïnvloeden zowel de protestantse als de rooms-katholieke tradities in Nederland. Want hoewel veel kerken leeglopen is er toenemende belangstelling voor charismatische praktijken zoals gebed om genezing.”

VU-decaan Ruard Ganzevoort is blij met de nieuwe onderzoeksplaats: „Dit brengt een van de grootste en snelst groeiende christelijke stromingen wereldwijd weer terug op onze onderzoeksagenda.”