Vergevorderde plannen voor nieuwe kerk gg Berkenwoude

BERKENWOUDE. Architectenbureau Born tekende een nieuwe kerk voor de groeiende gereformeerde gemeente te Berkenwoude.  artist impression Architectenbureau Born

De gereformeerde gemeente (gg) van Berkenwoude (Krimpenerwaard) heeft vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuwe kerk. De gemeente hoopt volgend jaar te kunnen gaan bouwen, maar daarvoor moeten nog wel een aantal bestemmingsplanprocedures worden doorlopen, zegt scriba A. W. A. ter Harmsel desgevraagd. Eind juni stemden de leden van de gemeente in met de plannen.

De gg heeft grond gekocht aan het Oosteinde, bij nummer 5. Op die plek moet de nieuwe kerk komen te staan. De huidige kerk is al enige tijd te klein. De gemeente van Berkenwoude is flink gegroeid. Ter Harmsel: „In de laatste tien jaar zijn er circa honderd leden bijgekomen, vooral veel jonge stellen en gezinnen.”

De huidige kerk telt 260 plaatsen, met stoelen kunnen er ongeveer 100 plaatsen extra worden gerealiseerd. Ook die stoelen zijn bijna elke dienst bezet. „Zo kan het niet langer.”

Sinds 2013 is de kerkenraad bezig met nieuwbouwplannen. De huidige locatie (Prinses Beatrixstraat 3) bleek te klein te zijn voor de bouw van een nieuwe kerk vanwege aangescherpte eisen die de overheid stelt aan het aantal parkeerplaatsen en de ruimte in de kerk, aldus Ter Harmsel. Daarop is de gemeente op zoek gegaan naar een andere locatie. In het dorp bleek geen alternatief beschikbaar. De locatie aan het Oosteinde levert nu naar verwachting de oplossing.

Om de kerk zo goed mogelijk te laten inpassen in de omgeving heeft architectenbureau Born uit Middelharnis gekozen voor een schuurkerkmodel. De nieuwe kerk krijgt circa 450 zitplaatsen voor de 485 (doop)leden die de gemeente nu telt.

Ter Harmsel hoopt dat er in 2018 gebouwd kan gaan worden, „maar dat hangt natuurlijk af van de procedures.” Eind 2018 zou de gemeente dan wellicht al haar intrek kunnen nemen in de nieuwe kerk. Zolang kunnen de diensten plaats blijven vinden in het huidige kerkgebouw.

Lees ook in Digibron:

Herdenking 100-jarig bestaan Geref. Gemeente Berkenwoude (De Saambinder, 29-08-2013)

Gg Berkenwoude heropend (Reformatorisch Dagblad, 13-09-2005)

Uitbreiding kerkgebouwen (Reformatorisch Dagblad, 05-04-2005)