Turkije laat drie Aramese christenen vrij

Leden van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, vieren Kerst. beeld AFP, Ilyas Akengin

Drie Aramese christenen die vorige week door Turkije werden opgepakt, zijn na enkele dagen gevangenschap weer vrijgelaten.

Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Idea woensdag. Een van de verdachten, Aho Bilecen, is abt van een Syrisch-orthodox klooster in het zuidoosten van Turkije. Hij werd dinsdag vrijgelaten. De twee anderen, Josef Yar, burgemeester van het Aramese dorp Arkah, en Musa Testekin uit Sedera, verkregen een dag eerder hun vrijheid.

Turkije arresteerde de drie mannen op verdenking van het ondersteunen van de Koerdische terreurgroep PKK. Ze zouden een voormalig PKK-lid van voedsel hebben voorzien.

Talloze kerkvertegenwoordigers en Syrisch-orthodoxe verenigingen spraken zich de afgelopen dagen uit voor de vrijlating van de drie christenen. Volgens de voorzitter van de Federale Vereniging voor Arameeërs in Duitsland, Daniyel Demir, gaat het om „compleet onschuldige mensen.”

In het zuidoosten van Turkije bevindt zich een Syrisch-orthodoxe gemeenschap van minder dan 2500 mensen. Zij lijden al jaren onder het conflict tussen de Koerdische PKK en het Turkse leger.