Turfmarktkerk Gouda verkocht aan omwonende

Turfmarktkerk te Gouda. beeld RD, Henk Visscher

Projectontwikkelaar Timpaan heeft de Turfmarktkerk in Gouda verkocht aan een omwonende. Dat deelde Timpaan dezer dagen mee. De ontwikkelaar kocht de kerk in 2006 met de bedoeling appartementen in het gebouw te maken. „Uiteindelijk bleek vorig jaar dat de kosten voor herstel van de fundering en restauratie te hoog waren om de plannen die er lagen op een financieel haalbare wijze uit te voeren. Sloop leek onvermijdelijk”, meldt Timpaan.

Met de verkoop van de kerk aan Khalid Boutachekourt wordt er gehoor gegeven aan de wens van diverse omwonenden om de kerk niet te slopen. Ook de ChristenUnie in Gouda heeft zich daarvoor ingezet. Boutachekourt onderzoekt mogelijkheden om de kerk een gecombineerde functie te geven van wonen, werken en ontmoeten.

De Turfmarktkerk werd in 1931 in gebruik genomen. Het kerkgebouw vervult sinds 2003 niet meer haar kerkelijke functie. Van 1984 tot 1993 was de kerk het onderkomen van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN), toen de gereformeerde gemeente in Nederland (buiten verband) de kerk aan het Stationsplein in gebruik kreeg.

De kerk was daarvoor ook in gebruik bij de gereformeerde gemeente –van 1953 tot 1956– nadat de gereformeerde gemeente in Nederland in 1956 de kerk aan het Stationsplein toegewezen kreeg van de rechter. De gereformeerde gemeente kwam er samen tot 1965 toen de nieuwe kerk aan de Ronsseweg gereed kwam.

---

Lees ook

Sloop Turfmarktkerk in Gouda (Rd.nl, 03-11-2016)

„Goudse Turfmarktkerk te slecht om te verbouwen” (Reformatorisch Dagblad, 31-03-2016)

Donkerbruine balken in lege Turfmarktkerk (Reformatorisch Dagblad, 26-01-2007)