Scheuring dreigt in oosters-orthodoxe kerken

Bijeenkomst van oosters-orthodoxe geestelijken, begin deze maand in Istanbul. beeld AFP, Ozan Kose

De spanningen tussen de Russisch-Orthodoxe Kerk en het patriarchaat van Constantinopel lopen op. De oosters-orthodoxe oecumenisch patriarch Bartholomeüs I zou bereid zijn het patriarchaat van Kiev onafhankelijkheid te verlenen, en dat is tegen het zere been van de Russen.

Vrijdag werd bekend dat Bartholomeüs I twee gezanten naar de Oekraïens-Orthodoxe Kerk stuurt. De patriarch van Constantinopel (het huidige Istanbul) kan verklaren dat het patriarchaat van Kiev autocefaal mag worden. Dat betekent letterlijk dat het patriarchaat een eigen hoofd mag krijgen, ofwel onafhankelijk mag worden. Als dat besluit inderdaad wordt genomen, zal de Russisch-Orthodoxe Kerk de banden met het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel verbreken. Het patriarchaat van Kiev erkent namelijk de autoriteit van de Russisch-Orthodoxe Kerk niet. Met de erkenning van het patriarchaat van Kiev zou Bartholomeüs I de scheuring tussen Kiev en Moskou officieel erkennen.

De Russisch-orthodoxe metropoliet Hilarion, die verantwoordelijk is voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou, sprak deze week over een „schaamteloze en cynische tussenkomst” van Bartholomeüs I. Hij waarschuwde ervoor dat de orthodoxe wereld dreigt af te stevenen op een schisma.

De Oekraïense president Porosjenko liet vervolgens op Twitter weten dat Bartholomeüs I had besloten om, „zonder rekening te houden met de mening van Moskou”, aan alle landen het recht te verlenen om een lokale kerk te stichten.