Russisch-Orthodoxe Kerk scherpt regels rond huwelijk aan

De Russische president Poetin (l.) sprak vrijdag de raad van bisschoppen van de Russisch-Orthodoxe Kerk toe. Rechts de leider van de kerk, patriarch Kirill. beeld AFP, Alexey Nikolsky

De raad van bischoppen van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft deze week het reglement omtrent het kerkelijk huwelijk aangescherpt.

De kerk heeft de inzegening van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel verboden, ongeacht of het burgerlijk recht deze huwelijksvorm al dan niet erkent.

De raad verbiedt verder een orthodoxe huwelijksinzegening wanneer een van de echtgenoten „niet gelovig” is, of als deze een „ketterse” stroming binnen het christendom aanhangt.

Andere samenlevingsvormen die niet overeenkomen met de definitie van het huwelijk als de eenheid tussen man en vrouw, worden ook niet erkend door de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De bisschop krijgt in de nieuwe regels meer te zeggen over het al dan niet inzegenen van een derde huwelijk, dat alleen is toegestaan „in uitzonderlijke gevallen.”

Afgelopen weekend waren in Moskou bijna vierhonderd bisschoppen van de Russisch-Orthodoxe Kerk bijeen in verband met de herdenking van de honderdste verjaardag van het herstel van de bisschoppelijke raad.

President Poetin van Rusland bezocht de bijeenkomst in Moskou vrijdag. Hij benadrukte dat de Russisch-Orthodoxe Kerk een grote rol toebedeeld zal krijgen in het herbouwen van de geestelijke- en culturele centra van Syrië die in de oorlog tegen het terrorisme vernietigd werden.

Verder benadrukte Poetin de grote rol die de kerk speelt door humanitaire hulp te geven aan bewoners van het door oorlog getroffen land.