Renovatie christelijke gereformeerde kerk Vianen

beeld W. Zuiddam W. Zuiddam
4

De renovatie van het interieur van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Vianen is in volle gang. Het interieur krijgt zo veel mogelijk weer de authentieke uitstraling. „Die is helaas tijdens de vorige renovatie verdwenen”, zegt koster W. Zuiddam van het in 1930 gebouwde bedehuis aan de Weesdijk, in het centrum van het historische stadje.

De moderne lampen zullen plaatsmaken voor wandluchters aan de muur en een kroonluchter in het midden. De groen geverfde banken krijgen een grijsgroene kleur, terwijl er veloursgordijnen voor de ramen komen. Verder gaan de platen van de deuren af, zodat de oorspronkelijke paneeldelen weer te zien zijn. In plaats van de elektrische verwarming komt er vloerwarming. Tientallen gemeenteleden helpen mee om de kosten zo laag mogelijk te houden. De renovatie zal medio december zijn afgerond. De gemeente kerkt tot die tijd in zalencentrum ’t Klooster.

De cgk van Vianen ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw vanuit een gezelschap. Dat gebeurde na het vertrek van oefenaar Willem Vermeer van de Nederduitsch gereformeerde kerk van Vianen. Op dit moment wordt de gemeente gediend door ds. A. A. Egas, predikant in Nieuwkoop.