Rechtszaak tegen Asia Bibi in Pakistan uitgesteld

Asia Bibi
Asia Bibi. beeld asiabibi.org

De behandeling van het beroep in de rechtszaak tegen Asia Bibi is donderdag verdaagd. Dat meldt de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die betrokken is bij de ondersteuning van de Pakistaanse christin.

De al sinds 2009 gevangen zittende Bibi werd eerder veroordeeld tot de doodstraf wegens vermeende godslastering. De veroordeling, die tot stand is gekomen via de omstreden blasfemiewetten, bleef ook in hoger beroep overeind. Donderdag zou het hooggerechtshof in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zich buigen over de zaak.

Aanleiding voor het afblazen van de zaak bij het hooggerechtshof is volgens HVC dat een lid van de rechtbank, Iqbal Hameed ur-Rahman, zich heeft afgemeld. De reden daarvoor is dat hij eerder rechter was in de zaak van van Mumtaz Quadri, de politieman die begin dit jaar de doodstraf kreeg wegens het vermoorden van de christelijke gouverneur van de provincie Punjab, Salman Taseer. Ur-Rahman vindt dat hij daarom niet als onafhankelijk kan worden gezien. Het hooggerechtshof zal nu zoeken naar een vervanger van Ur-Rahman. Dat duurt waarschijnlijk enkele weken, aldus HVC.

De rechtszaak tegen Asia Bibi trekt wereldwijd belangstelling, omdat deze geldt als een voorbeeld van de verkeerde toepassing van de blasfemiewetten in Pakistan. Deze wetten worden regelmatig op een voor christenen nadelige wijze toegepast. Onder meer de Europese Unie zet zich in voor een eerlijke rechtsgang in Pakistan. Dat gebeurt via het uitoefenen van diplomatieke druk op het land en het ondersteunen van advocaten die opkomen voor christenen die het slachtoffer worden van de blasfemiewetten.

----

Lees ook

Hof Pakistan neemt zaak Asia Bibi in behandeling (Reformatorisch Dagblad, 23-08-2016)

Executie Asia Bibi voorlopig van de baan (Reformatorisch Dagblad, 22-07-2015)

Hof bevestigt doodsvonnis Asia Bibi (Reformatorisch Dagblad, 17-10-2014)

Pakistaanse christin: Ik verlaat jullie voor altijd (Reformatorisch Dagblad, 01-03-2012)

Dochter Asia Bibi: Steeds als ik haar zie, huil ik (Reformatorisch Dagblad, 22-11-2011)

Pakistaanse ter dood veroordeeld om godslastering (Reformatorisch Dagblad, 10-11-2010)