Prof. Huijgen: Nieuwe theologievereniging trekt allerlei mensen

Prof. dr. Arnold Huijgen spreekt op de VVTh-bijeenkomst in Utrecht. beeld RD

In een splinternieuw café in de Utrechtse binnenstad verzamelt zich dinsdagmiddag een groep van zo’n 25 mensen. Het zijn geen studenten of jonge stadsbewoners die aan het eind van de middag even een drankje drinken. Nee, het zijn theologen. „Het is wel een wat atypische locatie”, aldus een van de bezoekers.

Toch is de link met theologie in de omgeving van café The Streetfood Club in de bruisende binnenstad van Utrecht snel gevonden. De horecagelegenheid is namelijk gevestigd op het Janskerkhof, direct naast de Janskerk. Om die reden heeft de vorige maand opgerichte Vereniging voor Theologie (VVTh) besloten om haar startbijeenkomst hier te organiseren.

Het voorstelrondje van de kersverse bestuursleden vindt in de open lucht plaats, onder het standbeeld van Willibrord dat op het plein staat. „Hij is tenslotte de man is die het christendom naar Nederland heeft gebracht”, zegt bestuurslid ds. Elsbeth Gruteke, predikant van de protestantse gemeente te Zeewolde.

VVTh-voorzitter prof. dr. Maarten Wisse, hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), zegt blij te zijn met de opkomst.

„We streven naar een samenwerking van protestanten, katholieken, godsdienstdocenten, predikanten en academici. We moeten samen uitvinden wat theologie eigenlijk is.”

Ds. Gruteke vertegenwoordigt naar eigen zeggen de „gewone dominees.” Als ze vraagt of die ook naar het Launch-event gekomen zijn, steekt de meerderheid zijn of haar hand op.

Gemêleerd gezelschap

De aanwezigen vormen een gemêleerd gezelschap. Ds. Andries Zoutendijk, predikant in de Utrechtse Jacobikerk, is ook komen kijken. „Ik ben zeer verblijd, omdat de theologie terug lijkt te keren in Utrecht!”, roept hij door het publiek. Er klinkt applaus.

Ds. Zoutendijk vindt het „treurig” dat de theologische opleiding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) uit de Domstad is verdwenen. „Ik mis de studieavonden met studenten.”

Zodra de Utrechtse predikant is uitgesproken, beklimt een man met een rugzak om en een vergiet op zijn hoofd de treden bij het standbeeld. Hij spreekt zijn lof uit over deze theologievereniging waarbij iedereen welkom is.

Wie de man is, weet prof. Arnold Huijgen, secretaris van het VVTh-bestuur en hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), niet. „Maar er zijn de afgelopen week wel allerlei mensen komen aanwaaien. Zo was er pas iemand die lid wilde worden namens de ”kerk van het vliegend spaghettimonster”. Diegene heb ik eerst maar uitgelegd dat onze leden alleen als individu ingeschreven kunnen worden en niet namens een bepaalde denominatie of kerkverband. Daarnaast moet ieder lid een afgeronde academische theologie-opleiding hebben genoten.”

De circa 130 leden die in de periode tot dinsdag waren ingeschreven „zijn afkomstig uit remonstrantse gemeenten, maar ook uit de Hersteld Hervormde Kerk en alles wat daar tussenin zit”, aldus prof. Huijgen.

Het bestuur denkt er nog over na of er een studentenlidmaatschap kan komen. Een jonge student uit Amsterdam hoopt van wel. „De meeste mensen hier zijn al aardig op leeftijd”, constateert hij. „Dus het zou goed zijn als er onder jongeren actiever geworven wordt.”