Pakistaanse christen ter dood veroordeeld

Moskee in de Pakistaanse stad Karachi. beeld EPA, Shahzaib Akber

De Pakistaanse christen Nadeem Masih (24) uit Gujrat, in het noordoosten van Pakistan, is vorige week donderdag ter dood veroordeeld.

Daarnaast moet Masih een boete ter hoogte van ruim 2600 euro betalen, zo meldde de organisatie Open Doors donderdag.

Masih was beschuldigd van godslastering omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Hij zou een moslimvriend vorig jaar vier WhatsAppberichten hebben gestuurd waarin de profeet Mohammed werd belasterd.

Masihs advocaat, Riaz Anjum, zegt dat er onvoldoende bewijs is dat Masih de berichten zelf heeft gestuurd. Er van alles aan het politieonderzoek, vindt Anjum.

De afgelopen maanden werden meerdere christenen in Pakistan beschuldigd van blasfemie. In de dertig jaar dat Pakistan de blasfemiewet kent, zijn er volgens dr. Mario Silva van het International Forum for Rights and Security 222 blasfemiezaken tegen christenen aangespannen. Silva: „We moeten regeringen in Europa, de VS en Canada vragen dit ter sprake te brengen in hun relaties met Pakistan. Waarom protesteren ze niet tegen vervolging van christenen? De Pakistaanse overheid weigert deze wet aan te passen.”

Vierde plaats

Pakistan staat op plaats 4 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. „Er zijn vele radicale islamitische groeperingen in Pakistan, onder andere IS en taliban. De cultuur islamiseert sterk door rivaliteit tussen de groepen”, stelt Open Doors. Kerken hebben last van aanvallen en vernielingen.

Op 27 augustus werd nog een christelijke tiener door islamitische klasgenoten doodgeslagen. Sharoon Masih (17) zat op de MC Model Boys Government High School in Burewala, in de provincie Punjab. Medescholieren mishandelden hem en sloegen hem dood omdat hij zich niet wilde bekeren tot de islam. Het hoofd van de school is ontslagen; een leerling heeft bekend en is opgepakt.