Oud-katholiek luchthavenpastor Schiphol opgepakt in Cambodja

Schiphol. beeld iStock

Het collegiaal bestuur van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland heeft „geschokt” gereageerd op het bericht van de arrestatie van priester Nico S. door de politie in Cambodja, waar hij op vakantie was. S. is luchthavenpastor op Schiphol.

„Volgens de berichten die ons vanochtend bereikten zou er op zijn digitale camera en iPad kinderporno zijn aangetroffen”, aldus het bestuur van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland donderdagmiddag in een persverklaring. „De bisschop van Haarlem, onder wiens pastorale bevoegdheid S. als priester werkt, heeft hem in afwachting van verdere ontwikkelingen met onmiddellijke ingang geschorst als luchthavenpastor op Schiphol en als dienstdoend geestelijke in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland (niet te verwarren met de Rooms-Katholieke Kerk; red.). De kerk verleent zoveel als zij kan medewerking aan een onderzoek naar de beschuldigingen tegen priester S. en zet zich in voor een eerlijke rechtsgang.”

Noch vanuit de parochie waar priester S. werkte (Culemborg; red.), noch vanuit het bestuur van het Schiphol-luchthavenpastoraat zijn signalen gekomen die aanleiding gaven tot vermoedens betreffende vermeend seksueel misbruik door priester S., aldus de persverklaring verder.

De Oud-Katholieke Kerk van Nederland is lid van het oecumenische initiatief ”Seksueel misbruik in pastorale relaties” (SMPR). „In de opleiding en nascholing van de geestelijken hanteert zij de nodige preventieve maatregelen ter bescherming van kinderen en kwetsbaren in pastorale relaties en kent een procedure voor de behandeling van klachten.”

---

Lees ook:

Een pastor op Schiphol heeft soms geen woorden voor gebed (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2017)