Met de klas op excursie naar de kerk

"Een kerkgebouw maakt indruk op de leerlingen." beeld RD, Henk Visscher

De zomervakantie is een ideaal moment om kinderen te laten kennismaken met de kerk. Dat stelt Wiena Ridderikhof, die een methode ontwikkelde om jeugd die zelden een kerk binnenstapt over de drempel te krijgen.

Die drempel is verbazingwekkend hoog, aldus Ridderikhof, die godsdienst doceert aan een openbare school. „Veel kinderen hebben nog nooit een kerk vanbinnen gezien, en de kinderen die wel regelmatig in de kerk komen, kennen vaak de betekenis van kerkelijke symbolen niet.”

Op de Netwerkdag Kerk en School, die afgelopen maand in Barneveld door de Protestantse Kerk in Nederland werd georganiseerd, gaf Ridderikhof een workshop over de kerkruimte als leeromgeving. Bij de methode voor excursies die zij ontwikkelde, gaan kinderen zelf op zoek naar de betekenis van kerkelijke symbolen, maar zoeken ze ook naar hun persoonlijke relatie met de kerk. Hiermee moet de band tussen scholen en kerken versterkt worden.

„Nu ligt het initiatief voor deze excursies veelal bij scholen, maar we hopen dat de kerken inzien hoe belangrijk het is om contact te hebben met de scholen in de buurt. Het is mijn missie om kinderen heel persoonlijk te betrekken bij wat er in een kerk gebeurt en hoe dat kan aansluiten bij hun eigen leven”, zegt Ridderikhof.

Olympische vlam

De reacties van kinderen zijn vaak onbetaalbaar, aldus de leerkracht. „Een leerling vond de paaskaars op de olympische vlam lijken. Dan heb je een prachtige link naar de theologie. Zulke gesprekken krijg je niet als je de kinderen alleen maar een rondleiding geeft. Juist de persoonlijke methode laat de kinderen ruimte om op zoek te gaan naar datgene wat voor hen betekenis heeft.”

De methode laat zien dat het mogelijk is om kinderen met het christendom in aanraking te brengen zonder het hun op te dringen, zo stelt Ridderikhof. „Je ziet dat een kerkgebouw indruk maakt op de leerlingen, al zonder dat je er een woord over hebt gezegd. Daar sta je soms ook als leerkracht versteld van.”

Hoewel er bij ouders vaak weerstand tegen het christendom leeft, staan kinderen open voor de kennismaking met de kerk. „Zo kun je zelfs moslimkinderen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met het Evangelie.”