Mensenrechtenorganisaties: Bescherm rechten van christenen in Iran

Straatbeeld in Qom, Iran. beeld Lyanne de Haan

Bescherm de rechten van christenen in Iran. Die oproep deed een cluster van negentien mensenrechtenorganisaties, waaronder Middle East Concern, maandag aan de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties (VN).

Afgelopen zomer schroefde de Iraanse autoriteiten de vervolging op van tot het christendom bekeerde ex-moslims, meldt Middle East Concern, een organisatie die opkomt voor godsdienstvrijheid van christenen in het Midden-Oosten. Tussen mei en augustus werden er 79 christenen opgepakt. De meesten werden ondervraagd en dagen- tot maandenlang opgesloten. Tegen enkelen is nog steeds geen formele aanklacht geformuleerd.

Volgens sommige mensenrechtenorganisaties ligt het aantal christenen dat gevangen genomen is in die periode hoger, omdat van veel arrestaties geen melding wordt gemaakt.

De organisaties roepen overheden en de VN ertoe op mensenrechten –waaronder de rechten van religieuze minderheden– aan de orde te stellen in alle contacten die er met Iran zijn. De secretaris-generaal van de VN en zijn speciale rapporteurs moeten godsdienstvrijheid en mensenrechten onder de loep nemen in Iran, stellen de organisaties. Verder zou Iran moeten verzekeren dat het recht je tot een andere godsdienst te bekeren of niets te geloven, wordt gewaarborgd in het land.

----

De oproep is ondertekend door de volgende organisaties (Engelse benamingen):

1. Abdorrahman Boroumand Foundation

2. All Human Rights for All in Iran

3. Arseh Sevom

4. Article 18

5. Association for Human Rights of Azerbaijani People in Iran

6. Association of Human Rights in Kurdistan of Iran - Geneva

7. Baloch Activist Campaign 8. Center for Supporters of Human Rights

9. Ensemble contre la peine de mort (ECPM)

10. European Ahwazi Human Rights Organisation

11. Human Rights Activists in Iran (HRAI)

12. Impact Iran

13. International Campaign for Human Rights in Iran

14. Iran Human Rights

15. Justice for Iran

16. Middle East Concern

17. Siamak Pourzand Foundation

18. Small Media

19. United for Iran