Mediapedagoog Van Dam tegen catechisanten: You only die once

Henrieke van Dam. beeld RD

You only live once. Is deze uitspraak voor jou een vrijbrief om online te doen wat je maar leuk vindt? Paulus geeft een heel andere boodschap in 1 Korinthe 7: bekommer je om de dingen van de Heere, want de gedaante van de wereld gaat voorbij. Je leeft maar één keer.”

Dat was de boodschap die Henrieke van Dam, mediapedagoog en onderzoeker bij Driestar educatief, de catechisanten van de gereformeerde gemeente in Scherpenzeel maandag meegaf op de afsluitende avond van dit catechisatieseizoen, over ”Media gebruiken als pelgrim”. „Als de diepe inhoud van het YOLO jouw levensvisie is, ga je bewust om met je kostbare tijd. Dan staat het zoeken van de Heere op de eerste plaats, want dan besef je dat iedere dag je laatste dag kan zijn: You only die once.”

Van Dam benadrukte het belang van het vooraf begrenzen van mediatijden. „Leer jezelf bewuste afwegingen te maken: besteed ik het komende halfuur lukraak aan snaps en apps, of houd ik stille tijd omdat ik gisteravond boven mijn Bijbel in slaap viel? Laat ik alle vrije tijd in mijn agenda leeg zodat ik die kan vullen met mijn smartphone, of plan ik bewust vrijwilligerswerk?”

De mediapedagoog moedigde de jongeren aan om na te denken over de gevolgen van de komende virtualrealitybril. „In de app-store staan al apps voor Bijbelstudie via de VR-bril. Je leest een gedeelte en ziet een animatie over de zondeval of kijkt rond in de ark van Noach. Vind je dat eerbiedig? Zou je met volle aandacht en in gebed om de Heilige Geest een virtuele Bijbelstudie kunnen doen?”

Een pelgrim zal altijd kritisch kijken naar zijn mediagebruik, stelde Van Dam. „Denk even aan de games die je speelt. De beelden die langskomen zijn steeds realistischer. Je wordt als het ware onderdeel van het spel. Dat is helemaal zo bij de VR-bril. Als je in zo’n game mensen neerschiet, is dat nog anders dan in werkelijkheid iemand vermoorden? Als je met iemand date in een realitygame, is dat nog anders dan overspel plegen? Paulus schrijft aan de Thessalonicenzen: „Onthoudt u van allen schijn des kwaads. En de God des vredes Zelf heilige u geheel en al.” Een betere reden om verkeerd mediagebruik te stoppen is er niet.”

Van Dam: „Internet kan niet een platform zijn waarin je een werelds YOLO uitleeft, terwijl je iedere catechisatieles de ernst van het leven beseft en Gods Woord als waarheid belijdt.”

Ten slotte wees Van Dam de catechisanten op het belang van het luisteren naar je gekregen geweten. „Dat stemmetje is niet lastig of vervelend, maar kan ons juist behoeden voor zonden. Je hebt misschien zelf wel gemerkt dat je je geweten heel goed het zwijgen kunt opleggen door verder te gaan met het kijken van porno of door oneindig veel speelfilms te zien. Maar bid vanavond nog of de Heere jou, ook door middel van je geweten, dat gevormd is vanuit Gods Woord, wil brengen op de weg die tot het leven leidt. Want: you only live once.”